Nieuwe TV kopen, waar op letten? Volledige koopgids!

Wil je een nieuwe TV kopen, en ben je aan het oriënteren? In deze koopgids vind je een volledig overzicht van alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe televisie.

Hier lees je eerst meer over de belangrijkste specificaties van een TV, en daarna over de prestaties van een TV in de praktijk. Op het laatst meer informatie over andere eigenschappen, zoals verschillende TV merken en wat je kunt verwachten voor een bepaald budget.

Tip: Bekijk ook het artikel “beste TV” voor een selectie van de beste televisies van dit moment.

Nieuwe TV kopen waar op letten

Waar op letten bij aankoop van een TV? De eigenschappen!

Bij het kopen van een TV zijn er veel eigenschappen waar je op kunt letten. Hieronder informatie en uitleg van deze eigenschappen ofwel specificaties, met de belangrijkste eigenschappen eerst.

Schermafmeting

Als je een nieuwe TV wil kopen, is een handige eerste stap om na de denken over de maat. Bij het kiezen van de maat van een TV loop je meteen al tegen het eerste probleem op: de afmeting van televisies worden namelijk uitgedrukt in inches beelddiagonaal. En dat is voor bijna iedereen een nietszeggend getal.

Daarom lees je hier meteen de definitie van deze maat, en hoe je de juiste maat kiest.

 • De beelddiagonaal is de afmeting van de linker onderhoek tot de rechter bovenhoek.
 • Eén inch staat gelijk aan precies 2,54 cm.

Maar om de juiste maat van een TV te kiezen is het handiger om de breedte en hoogtemaat van een TV te weten.

Bekijk daarom hier de centimeters breedte- en hoogte bij de inch-maat in beelddiagonaal!

Wat de juiste maat is, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste is de kijkafstand. Zit je ver van de TV af, dan is een grotere afmeting beter, zodat alles nog steeds duidelijk zichtbaar is. Zit je dichtbij, dan kan een te grote afmeting juist een nadeel zijn. Bij een te grote TV te dichtbij, zul je juist veel oog- en hoofdbewegingen maken om alles goed te kunnen zien. Dat werkt vermoeiend.

Daarom worden er door verschillende experts verschillende vuistregels voor de optimale kijkafstand gegeven. Het gemiddelde van de verschillende adviezen komt ongeveer hier op neer:

 • Kijkafstand meer dan 3 keer de beelddiagonaal? Dan is de TV te klein
 • Kijkafstand minder dan 1.5 keer de beelddiagonaal? Dan is de TV te groot

Toch is dit ook sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Daarnaast kan ook de hoeveelheid ruimte die er beschikbaar is een rol spelen. Verder kan het de hoeveelheid ruimte die er beschikbaar is, en je persoonlijke voorkeur een rol spelen.

Daarnaast maakt ook de resolutie van de TV een verschil bij de optimale kijkafstand. Het voordeel van een hoge resolutie, namelijk meer detail en scherpte in het beeld, is duidelijker zichtbaar op een korte kijkafstand.

Meer artikelen over de schermafmeting van TV’s:

Resolutie: 2K Full HD, 4K Ultra HD, of 8K UHD?

De resolutie is de hoeveelheid pixels die een scherm tot zijn beschikking heeft om een beeld weer te geven. Hoe hoger de resolutie, hoe meer detail het beeld heeft. En hoe meer pixels per oppervlakte, hoe scherper het beeld. De resolutie wordt uitgedrukt in de hoeveelheid pixels in de breedte, maal de hoeveelheid pixels in de hoogte.

Tegenwoordig wordt voor het meeste beeldmateriaal, en daarom ook voor bijna alle TV’s, de 16:9 beeldverhouding gebruikt. Daarom is de resolutie dus ook een veelvoud van 16:9.

De vier meest gebruikte resoluties bij TV’s zijn:

 • HD (High Definition): 1280×720 pixels – bij oude of zeer kleine TV’s
 • Full HD (Full High Definition ofwel ‘2K’): 1920×1080 – bij kleine en goedkope TV’s
 • 4K UHD (Ultra High Definition): 3840×2160 – meestgebruikte resolutie bij nieuwe TV’s
 • 8K UHD (Ultra High Definition): 7680×4320 – hoogste resolutie bij TV’s, bij grote en dure TV’s

Als je nu op zoek bent naar een nieuwe TV, is het aan te raden om voor een 4K TV te gaan. Als je jaren geleden voor het laatst een TV hebt gekocht, is de kans groot dat dit een Full HD TV is. Een 4K TV heeft een vier keer zo hoge resolutie, waardoor deze duidelijk een flink scherper beeld kunnen leveren. De prijs van 4K TV’s is ondertussen (in 2020) al flink gedaald, en is 4K ondertussen de meestgebruikte resolutie op nieuwe TV’s.

Kiezen voor een 8K TV heeft op dit moment niet veel zin. Hoewel de 8K resolutie zichtbaar scherper is bij een zeer grote TV, is er op dit moment bijna geen 8K beeldmateriaal beschikbaar.

De resolutie waarin het beeld wordt afgespeeld op de TV is namelijk afhankelijke van het bronmateriaal. Veel streaming diensten, zoals Netflix, Amazon Prime video, en Disney Plus, bieden veel beeldmateriaal aan in 4K resolutie. Geen van deze diensten biedt op dit moment beeldmateriaal aan in 8K resolutie.

Ook films en TV series op Blu-ray zijn maximaal beschikbaar in 4K. De enige gemakkelijk beschikbare content in 8K resolutie zijn een aantal YouTube-video’s. Daarom heeft 8K op dit moment weinig meerwaarde.

Wel kunnen sommige TV’s gebruik maken van ‘upscaling‘. Hierbij berekent de hardware van de TV de extra pixels om het beeld scherper te maken. Daarmee kan ook bronmateriaal met een lagere resolutie scherper gemaakt worden.

Zo is opgeschaald Full HD beeld op een 4K TV ook scherper. Toch is dit nooit zo goed als bronmateriaal in een hogere resolutie. Hoe goed het opgeschaalde beeld eruit ziet hang af van de gebruikte hardware en software voor het opschalen. Daar zit tussen verschillende TV’s dus ook verschil in.

Gerelateerde artikelen:

Soort scherm: LCD LED vs OLED vs QLED

Op dit moment zijn er twee schermtechnologieën die er veel gebruikt worden in TV’s, namelijk LCD-LED (vaak simpelweg LED TV’s genoemd), en OLED. Hieronder leg ik kort de verschillen, en de voor- en nadelen van beide opties uit.

Veruit de meeste TV’s die beschikbaar zijn, zijn LCD-LED televisies. LCD staat voor Liquid Crystal Display, ofwel ‘vloeibaarkristalscherm’. Met een elektrische lading kan de houding van de vloeibare kristallen in een pixel worden aangepast. Zo kunnen de vloeibare kristallen gebruikt worden om selectief wél of geen licht door de groene, blauwe en rode subpixels te laten schijnen. LED staat voor Light-Emitting Diode, een type lampen. In deze schermen schijnen LED’s van achteren licht door de vloeibare kristallen en het kleurenfilters heen (backlight).

De voordelen van deze schermen is de lage prijs, de hogere maximale felheid (brightness). Omdat de vloeibare kristallen het licht niet volledig kunnen blokkeren, hebben deze schermen het nadeel dat een zwarte pixel ook niet helemaal zwart is. Dat heeft een nadelig effect op het contrast. Niet elk LCD-LED scherm is hetzelfde, en er zijn ook technieken die het contrast van een LCD-LED weer verbeteren, zoals local dimming.

Ook de QLED TV’s van Samsung zijn LCD-LED televisies. QLED is een marketing-naam van Samsung’s LCD-LED schermen van de hoogste kwaliteit. Deze schermen hebben daardoor een flink beter contrast dan een gemiddelde LCD-LED TV. Daarom zijn QLED TV’s op dit moment de beste LED TV’s. Toch is ook het contrast van deze TV’s niet perfect. De prijs van een gemiddelde QLED TV ligt tussen die van een normale LCD-LED TV, en een OLED TV in.

Het tweede type scherm dat gebruikt wordt bij TV’s, is OLED. OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode. Bij dit type scherm geeft elke subpixel zelf licht, en wordt er geen backlight gebruikt. Zwart is op een OLED scherm dus ook echt zwart, omdat de OLED’s in een zwarte pixel volledig uit staan. Daardoor hebben deze schermen een perfect contrast. Het perfecte contrast is het grootste voordeel van OLED. Een ander klein voordeel is dat OLED schermen, vanwege het ontbreken van backlights, dunner zijn dan LCD-LED schermen.

Ook zijn er bij OLED nadelen. Een nadeel is dat er bij deze schermen een kans is op beeldretentie (‘inbranden’). Dit zal alleen een worden als de TV erg lang, met een hoge felheid, dezelfde statische elementen moet weergeven. Ook is de maximale felheid van OLED schermen lager, maar in de praktijk zijn deze schermen gemakkelijk fel genoeg. Bij de beste OLED TV’s is de kans op inbranden klein, en de maximale felheid hoog. Een ander belangrijk nadeel van alle OLED TV’s is de hogere prijs. Op dit moment zijn OLED televisies flink duurder dan LED TV’s.

Om het prijsverschil tussen deze drie soorten TV-schermen beter duidelijk te maken, hieronder de gemiddelde prijs van TV’s per schermtype, volgens Bol.com (op 5-feb-2020):

LED TV: €440 QLED TV: €1200  |  OLED TV: €1900

Zoals je kunt zien zijn QLED TV’s gemiddeld ruim 2.5 keer zo duur als LED TV’s, en OLED TV’s zelfs bijna 4.5 keer zo duur als LED TV’s.

Smart TV besturingssysteem

Het grootste gedeelte van de nieuwe TV’s is een zogenaamde ‘Smart TV’. Dat houdt in dat deze TV’s verbinding kunnen maken met het internet, waardoor er meer functies beschikbaar worden dan alleen het kijken van live TV zenders. Bijna alle smart TV’s kunnen draadloos met het internet verbinden over Wi-Fi, en hebben ook een LAN-aansluiting voor bedrade verbinding.

Op smart TV’s kun je zo onder andere gebruik maken van video streaming diensten, zoals Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, en Videoland. Ook zijn er andere apps beschikbaar, zoals YouTube, Spotify, en een webbrowser. Ook ondersteunen sommige TV’s stembediening, bijvoorbeeld met Google Assistant.

Welke apps en functies er precies beschikbaar zijn, hangt af van het smart TV besturingssysteem dat je TV gebruikt. Er zijn veel verschillende smart TV besturingssystemen beschikbaar. Volgens StrategyAnalytics.com zijn dit de drie grootste smart TV besturingssystemen:

 • Tizen. Dit is het smart besturingssysteem van Samsung. Dit besturingssysteem wordt gebruikt op 21% van de smart TV’s, en is daarmee het meest gebruikte smart besturingssysteem. Dit heeft als voordeel dat er ook veel apps voor beschikbaar zijn. Daarnaast wordt de gebruiksvriendelijkheid van dit smart TV OS vaak als voordeel genoemd. Een klein nadeel is dat je een Samsung account aan moet maken om van de Samsung app store gebruik te kunnen maken.
 • WebOS. Dit is het smart besturingssysteem van LG, en heeft een marktaandeel van 12%. Daarmee is dit het op één na grootste smart TV besturingssysteem. Een unieke eigenschap is de ondersteuning van LG’s ‘Magic remote’, waarmee je op het scherm kunt richten om een cursor te besturen. Dat kan het bedienen sneller maken. Apps downloaden kan via de LG Content Store, waar je geen account voor nodig hebt.
 • Android TV. Dit besturingssysteem van Google wordt gebruikt door meerdere fabrikanten, onder andere Sony en Philips, en is goed voor 10% marktaandeel. Het grootste voordeel van dit besturingssysteem is de zeer grote hoeveelheid beschikbare apps via de Google Play store. Je hebt hiervoor een Google account nodig, en kunt hiervoor ook je huidige Google account gebruiken. Een verschil met Tizen en WebOS is de layout; bij Android TV bevat het gehele Home-scherm app-icoontjes, in tegenstelling tot de menubalk-indeling van Tizen en WebOS. Dat maakt navigeren makkelijker.

Alleen een aantal goedkope TV’s hebben helemaal geen smart besturingssysteem. Toch kun je ook deze TV’s smart maken (lees hier hoe!). Een veelgebruikte optie is door een Android TV box op een ‘domme’ TV aan te sluiten. Zo kun het bovengenoemde Android TV besturingssysteem aan je TV toevoegen.

Tizen, WebOS en Android TV zijn alle drie prima besturingssystemen met een grote hoeveelheid apps, en daarom alle drie een goede keuze.

Wel zijn er een aantal minder gebruikelijke Smart TV besturingssystemen die minder apps ondersteunen, waardoor ze een flink nadeel hebben. Bijvoorbeeld het eigen smart besturingssysteem van Philips, Saphi, en het besturingssysteem van Loewe, LoeweOS, ondersteunen minder apps.

HDR ondersteuning

De ‘Dynamic range’ is het kleurbereik van het zichtbare licht, tussen lichte en donkere kleuren, dat kan worden weergegeven op de TV.

HDR staat voor High Dynamic Range, en heeft een groter kleurbereik dan SDR, ofwel Standard Dynamic Range.

Videomateriaal met HDR bevat de benodigde informatie voor het afspelen van dit grote kleurbereik. Er zijn hiervoor meerdere standaarden. De meest gebruikte standaard is HDR10, maar er zijn meer standaarden, waaronder HDR10+, HLG, en Dolby Vision.

Een HDR televisie kan dus HDR beeldmateriaal van één of meer van deze HDR standaarden afspelen. Tegenwoordig hebben de meeste nieuwe TV’s HDR10-ondersteuning. Op deze eigenschap valt dus niet veel te vergelijken tussen verschillende TV’s.

Beeldfrequentie (50 vs 100 vs 200 Hz)

De beeldfrequentie geeft aan hoeveel beeldjes de TV per seconde laat zien. De meeste gebruikte waarden zijn 50 Hz, 100 Hz, en 200 Hz. Ofwel; 50, 100 of 200 frames (beeldjes) per seconde.

Hoe meer beeldjes een TV kan laten zien, hoe vloeiender het beeld lijkt. Vooral bij snel bewegend beeld, zoals een sportwedstrijd, kan weergave met een hogere beeldfrequentie er beter uitzien.

Voor zo vloeiend mogelijk beeld, zal er ook beeldmateriaal met een hoge beeldfrequentie aangeleverd moeten worden. Live TV uitzendingen hebben in Nederland op dit moment een beeldfrequentie van 50 Hz. Bijna alle films en TV-series zijn opgenomen met een nog lagere framerate; 24 fps.

Wel kunnen sommige TV’s met een hogere maximale beeldfrequentie door interpolatie de extra frames berekenen, en toevoegen. Dit is vaak een optie die je op een TV aan of uit kunt zetten. Hierdoor wordt het beeld iets vloeiender. Toch werkt dit minder goed dan werkelijk bronmateriaal met een hoge framerate, dat op dit moment nog zeldzaam is.

Waar de beeldfrequentie wel een flink verschil kan maken, is met gaming. De nieuwste consoles, de Xbox Series X, Series S, en PlayStation 5, kunnen namelijk 120 frames per seconde weergeven.

Heb je geen interesse in gaming? Dan is de beeldfrequentie niet zo’n belangrijke eigenschap.

Meer informatie? Zie ook het volledige artikel over de beeldfrequentie.

Plat of curved scherm?

Bijna alle TV’s hebben op dit moment een plat scherm. Een paar jaar geleden was een gekromd, ‘curved’ scherm een hype. Een gekromd scherm kan namelijk voor meer immersie en een beter gevoel van diepte zorgen. Daardoor kan de kijkervaring verbeteren.

Het probleem met curved TV’s is dat de kijkervaring alleen verbetert als je precies op de juiste plek voor de TV zit. Daarom is een curved TV minder geschikt om met meerdere gebruikers tegelijk te bekijken. Een ander nadeel is dat een gekromd scherm zorgt voor intensere reflecties.

Ook zal een gekromde TV door zijn kromming meer ruimte innemen. Als je deze aan de muur wil hangen, zal er door de kromming altijd ruimte tussen de TV en de muur zitten. Een gekromde TV aan de muur hangen ziet er dus minder strak uit dan een platte TV die aan de muur hangt.

Vanwege deze nadelen zijn platte TV’s toch populairder, en zijn veel fabrikanten gestopt met het produceren van gekromde TV’s. Bijna alle nieuwe TV’s zijn dus plat.

Gerelateerd artikel:

Tuner/ontvanger voor live TV

Bijna alle nieuwe TV’s hebben ondertussen een ingebouwde Tuner ofwel ontvanger, waarmee je digitale televisie kunt met je TV-abonnement. Omdat dit tegenwoordig in de TV is ingebouwd, hoef je geen losse decoder meer te kopen om digitale TV te kunnen kijken.

Hiermee bespaar je niet geld voor de aanschaf van de decoder, het scheelt ook weer een apparaat en extra afstandsbediening. Nagenoeg alle nieuwe TV’s hebben een ingebouwde tuner die geschikt is voor de HD-versies van DVB-T, DVB-C, DVB-S. Op deze eigenschap valt dus weinig te vergelijken.

Aansluitingen

Voor veelzijdig gebruik van je TV is een grote hoeveelheid aan verschillende aansluitingen een voordeel. Afhankelijk van de apparatuur die je aan je TV wil aansluiten, zijn er andere aansluitingen nuttig. Ga dus na welke apparaten je wil aansluiten op de TV, en of de TV de benodigde aansluitingen hiervoor heeft.

Bijna alle TV’s beschikken over een ruime hoeveelheid gebruikelijke aansluitingen. Wat betreft beschikbare aansluiting is het meest voorkomende probleem dat er te weinig HDMI-aansluitingen zijn voor alle externe apparaten. Ga dus vooral na of de TV genoeg HDMI-aansluitingen heeft.

En mist een TV toch een bepaalde aansluiting? Dan is dat niet meteen een reden om een TV niet te kopen. Vaak zijn er adapters of een converter (omvormers) beschikbaar. Een adapter is een ‘verloopstukje’, dat zorgt dat het je toch een bepaald extern apparaat kunt aansluiten. Een converter, ofwel een omvormer, zet het signaal om in een andere vorm, en kan dit vervolgens doorgeven aan de TV via een beschikbare aansluiting.

Meer informatie over mogelijke TV aansluitingen? Klik hieronder om meer informatie te krijgen over de meest voorkomende aansluitingen, en waarvoor deze gebruikt worden.

Meer informatie over TV aansluitingen...
 • HDMI – HDMI staat voor ‘High-definition multimedia interface’, en is een interface waarover zowel beeld (video) als geluid (audio) over verstuurd kan worden. Op dit moment is dit de meest gebruikte, en daarom de belangrijkste aansluiting van een TV. Als je een TV koopt is daarom handig om na te gaan hoeveel HDMI-aansluitingen er op de TV zitten. Zijn dit er genoeg om al je externe apparaten op aan te sluiten?
  Apparaten die onder andere HDMI kunnen gebruiken zijn bijvoorbeeld een Blu-ray speler, een console (PS4 of Xbox One), een Chromecast, of een smart TV kastje zoals de Apple TV, of een Android TV box. Ook kan een soundbar gebruik maken van een HDMI aansluiting.
 • USB – Staat voor Universal Serial Bus, en kan digitaal data én elektrisch vermogen overdragen. Bij een TV kun je hier een USB-stick of externe harde schijf op aansluiten. Je kunt de bestanden, zoals video’s, muziek, of foto’s vervolgens op het besturingssysteem van je TV selecteren, en zo bekijken of beluisteren.
 • Coax – Wil je live TV bekijken over de kabel? Dan is deze aansluiting vereist. Eigenlijk alle TV’s beschikken wel over deze aansluiting.
 • LAN – LAN staat voor Local Area Network, en is de netwerkaansluiting. Hiermee kun je de TV bedraad op internet aansluiten.
 • TOSLINK – Toslink, ofwel een ‘Optische aansluiting’, ofwel Optical Digital Audio Out, is een uitgang voor een digitaal audiosignaal. Sommige, voornamelijk goedkopere, soundbars maken gebruik van deze aansluiting. De reden hiervoor is dat deze verbinding niet genoeg bandbreedte heeft voor het versturen van uncompressed (lossless) audio.
 • Koptelefoon ingang – De 3.5 mm mini-jack plug ingang maakt het mogelijk om een TRS-plug van een koptelefoon aan te sluiten op de TV. Deze aansluiting maakt het mogelijk om een stereo-audiosignaal te versturen. Met deze aansluiting kun je dus met een bedrade koptelefoon luisteren naar je TV. Ook is het mogelijk om hier een bluetooth zender op aan te sluiten, zodat je gebruik kunt maken van je bluetooth koptelefoon of bluetooth oordopjes.
 • CI+ aansluiting – Dit is een aansluiting voor een CI+ module. Een CI+ module is een insteekkaart met daarin een smartcard. Deze zorgt ervoor dat je digitale TV uitzendingen kunt ontvangen zonder kabel.
 • Scart – Dit is een aansluiting voor een analoog video én audiosignaal, en komt veel voor op DVD-spelers. Ook oude consoles, waaronder de Nintendo GameCube, Playstation 3, en Xbox 360 gebruiken deze aansluiting.
 • RCA (Composiet) – dit is redelijk ouderwetse aansluiting voor analoge video en audio. Deze aansluiting is bekend van de drie kleuren: geel, wit, en rood. De gele aansluiting is voor composietvideo, en kan maximaal Standard Definition video (576i en 480i), dus video met een lage resolutie. De witte en rode aansluiting zijn voor stereo-audio; wit voor het linker-, en rood voor het rechter audiokanaal.
 • YPbPr (Component) / YCbCR – Dit aansluiting is te herkennen aan de groene, blauwe, en rode ingang. Je kunt hier YPbPr kabels op aansluiten voor component video, een analoog videosignaal dat maximaal HD video ondersteunt (1080i). YPbPr is een analoge versie om kleuren uit de YCbCr kleurruimte te kunnen versturen.

Meer informatie over het aansluiten van externe apparaten, zie:

TV prestaties in de praktijk: beeld- en geluidskwaliteit

Aan de specificaties van een TV kun je niet direct zijn hoe goed de beeldkwaliteit van een TV in de praktijk is. Zo zijn er veel verschillende LCD-LED panelen beschikbaar, die verschillend kunnen presteren op beeldkwaliteit. Ook het geluid van een TV kan kwalitatief verschillen.

Hoe goed de beeldkwaliteit van een TV is, is uit te drukken in verschillende waarden of getallen. Deze kunnen door de fabrikant zelf worden opgegeven, of zijn af te lezen in testresultaten bij reviews.

De beste plek om dit soort testuitslagen te vinden is op specialistische TV review websites, zoals Rtings.com, FlatpanelsHD.com, AVforums.com, of het YouTube kanaal van HDTVTest.

Op dit moment voert Koopgids.net zelf nog geen metingen uit aan televisies. Wel houden we de testresultaten van de bovengenoemde sites goed in de gaten. Ons advies baseren we op deze testresultaten, de specificaties van deze TV’s, en de huidige prijs van deze televisies.

Hieronder meer uitleg over de verschillende waarden waar de beeld- en geluidkwaliteit van een TV in uit te drukken is.

Beeldkwaliteit index

Sommige fabrikanten gebruiken hiervoor een eigen alomvattende waarde, bijvoorbeeld Samsung met de Picture Quality Index (PQI). Maar andere fabrikanten gebruiken weer een andere waarde. Bijvoorbeeld LG met de Picture Mastering Index (PMI).

Hoewel je aan de hand van zo’n beeldkwaliteit index de TV’s van één fabrikant onderling kunt vergelijken, is het onmogelijk om zo de TV’s van twee verschillende fabrikanten met elkaar vergelijken. Wil je dat wel, dan heb je andere waarden nodig.

Contrast: contrastverhouding/contrastratio

De contrastverhouding is de verhouding tussen het helderste wit en het diepste zwart dat een scherm kan weergeven. Hoe hoger de contrastverhouding, hoe beter het beeld.

Bij een contrastverhouding van 5000:1 geeft een witte pixel 5000 keer zoveel licht als een zwarte pixel. Bij verschillende LCD-LED TV’s kan er veel verschil zitten in de contrastverhouding. OLED TV’s hebben altijd een perfecte contrastverhouding (∞:1), omdat een zwarte pixel bij een OLED TV helemaal geen licht levert.

Meer informatie? Zie ook het volledige artikel over contrastverhoudingen.

Maximale helderheid/felheid, lichtsterkte ofwel luminantie (nits)

De maximale felheid van een beeldscherm wordt uitgedrukt in nits, ofwel de hoeveelheid Candela (afgeleid van de lichtsterkte van één kaarslicht) per vierkante meter (cd/m²). De maximale luminantie  van de meeste TV’s ligt tussen de 200 en 1000 nits (cd/m²).

Kleurbereik (gamut ofwel kleurengamma)

Het kleurbereik van een TV is de verzameling kleuren die door de TV kunnen worden weergegeven. Het kleurbereik van een TV is altijd een stuk kleiner dan het volledige kleurbereik dat het menselijk oog kan waarnemen. Met nieuwe technologische ontwikkeling wordt het kleurbereik van TV’s steeds beter. Een groot kleurbereik is vooral te zien bij HDR beeldmateriaal.

Er zijn meerdere kleurruimtes die veel gebruikt worden, waarmee het kleurbereik van een TV uitgedrukt kan worden. Een veelgebruikte kleurruimte is de DCI-P3. Een TV met 99% dekking van de DCI-P3 kleurruimte heeft dus een groter kleurbereik dan een TV met 90% dekking van de DCI-P3 kleurruimte.

Kleurnauwkeurigheid

De kleurnauwkeurigheid van een TV geeft aan hoe goed een TV is het het weergeven van de kleur zoals deze bedoeld is. Hoe beter de kleurnauwkeurigheid, hoe realistischer het beeld van de TV. De kleurnauwkeurigheid wordt in het verschil (delta, Δ) tussen de bedoelde kleur, en de weergegeven kleur.

Kijkhoeken (ook afhankelijk van type paneel)

De grootte van de kijkhoek geeft aan wat de invloed van de kijkhoek (uitgedrukt in graden, °) is op de kleurnauwkeurigheid van de TV. Als je recht voor de TV zit is de kleurnauwkeurigheid meestal het beste, maar bij het bekijken van de TV onder een hoek zal het beeld verkleuren, en het beeld ook minder fel zijn.

Een goede kijkhoek is bij een TV vooral van belang als je deze met meer mensen tegelijk wil bekijken, of vanaf verschillende zitplekken.

Input Lag

De input lag is belangrijk als je de TV wil gebruiken bij gaming. De input lag is de tijd tussen het moment dat je console, zoals een Xbox of PlayStation, een beeld genereert, en het moment dat dit beeld op het scherm verschijnt. Omdat je bij veel games snel moet reageren op wat je op het scherm ziet, is een zo laag mogelijk input lag een gunstige eigenschap van een TV waar je op wil gamen.

Gerelateerd artikel:

Geluidskwaliteit

Naast beeld levert een TV ook geluid, met de ingebouwde speakers. Nieuwe TV’s worden vaak zo plat mogelijk worden uitgevoerd. Alle nieuwe TV’s zijn tegenwoordig ‘flatscreen TV’s.

Het nadeel van een platte TV, is dat er ook weinig ruimte beschikbaar is voor interne speakers in een platte TV. Voor goed geluid, voornamelijk voor diepe bastonen, heb je simpelweg grote speakers nodig. Daarom hebben veel TV’s slecht geluid.

Dit kun je oplossen door gebruik te maken van externe speakers, zoals een home-cinema set, of een soundbar. Omdat er veel gebruik wordt gemaakt van deze externe speakers, weten fabrikanten dat consumenten vaak geen aandacht besteden aan de geluidskwaliteit van de interne speakers.

Toch zijn er nog een aantal TV’s waarbij er wél op de geluidskwaliteit is gelet. Zo zijn er een aantal TV’s met een ingebouwde soundbar, of betere en meer interne speakers. Voor een overzicht met TV’s met een goede geluidskwaliteit, bekijk het artikel ‘TV met goed geluid‘.

Bouwkwaliteit en design

Ook fysieke eigenschappen zoals de bouwkwaliteit en het design van de TV zelf kan belangrijk zijn. Wat betreft praktische eigenschappen is altijd belangrijk om na te denken over waar en hoe je de TV plaatst.

Wil je de TV neerzetten op de meegeleverde TV voet? Ga dan na of deze TV voet op je TV kast past, en of er nog ruimte overblijft voor eventuele externe apparaten op de kast. Bijvoorbeeld een soundbar, of een Blu-ray speler of console.

Sommige TV’s hebben een voet in het midden van het scherm. Het voordeel hiervan is de kleinere voetafdruk, waardoor deze op veel kasten past. Er zijn ook TV’s met twee pootjes op de uiteinden van het scherm. Door de grotere voetafdruk is hier ook een grotere TV kast voor nodig. Maar het voordeel hiervan is dat er juist tussen deze pootjes vaak nog ruimte is voor een compacte soundbar, een Blu-ray speler of een console.

Een aantal TV’s hebben een TV voet waar het scherm op kan draaien. Dat is gunstig als je de TV soms wil wisselen van kijkrichting, of de televisie perfect wil afstemmen op een bepaalde plek. Bijvoorbeeld de hoek van je hoekbank. Er zijn slechts een paar TV’s waarbij dit mogelijk is op de meegeleverde voet (bijvoorbeeld een aantal TV’s van het merk Loewe). Ook kun je een losse TV voet kopen die je kunt draaien (zoals deze).

Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een TV beugel om de televisie aan de muur te hangen. Het voordeel hiervan is dat je de TV op elke gewenste hoogte kunt plaatsen. De hoogte van het scherm is zo niet afhankelijk van je TV meubel en de TV voet. Ook TV beugels zijn beschikbaar met verschillende verstelmogelijkheden. Zo zijn er TV beugels die je kunt draaien of kantelen. Een aantal TV beugels zijn zelfs op afstand met een afstandsbediening te verstellen. Voor meer informatie hierover, lees het artikel ‘elektrische TV beugel‘.

Wil je een TV beugel, of een andere TV voet gebruiken? Let dan op de VESA-maat van je TV. Dit is een standaard afstand en bijpassende afmeting van moeren voor het monteren van je TV. Nagenoeg elke TV heeft namelijk vier gaten aan de achterzijden volgens de VESA standaard, zodat je deze op een TV beugel kunt monteren.

Ook kun je simpelweg letten op het uiterlijk, en het gebruik van de materialen. Duurdere TV’s zullen bijvoorbeeld gebruik maken van een metalen behuizing en staander, terwijl er bij goedkopere TV’s vaak gebruik wordt gemaakt van plastic. Zoek je een TV waarbij speciaal veel aandacht is besteed aan het uiterlijke ontwerp? Bekijk dan eens het artikel ‘Design TV‘ voor vijf televisies met een luxe ontwerp.

TV merken

Heb je voorkeur voor een TV van een bepaald merk? De populairste TV fabrikanten zijn Samsung, Philips, LG, en Sony.

Meer informatie en een vergelijking van de TV-productlijnen van een bepaald merk? Bekijk dan de volgende artikelen:

Overzichten van meer merken volgen later.

Prijs/budget

Heb je een bepaald budget in gedachten voor de aanschaf van je TV? De prijs voor een TV kan flink uiteenlopen. Een TV met goede eigenschappen zal vaak ook duurder zijn. Zo zijn TV’s met een grote afmeting, en met een kwalitatief goed scherm, zoals QLED en OLED televisies, flink duurder.

Volgens Bol.com is de gemiddelde prijs van een TV in het huidige aanbod 500 euro. Wil je weten wat je op dit moment voor eigenschappen kunt verwachten in verschillende prijsklassen?

Hieronder een overzicht met eigenschappen die je kunt verwachten bij een budget tot:

 • €300: kleine Full HD TV’s (32 tot 43 inch)
 • €500: middelmaat 4K TV’s (43 tot 55 inch), basis beeldkwaliteit
 • €1000: middelmaat 4K TV’s (43 tot 55 inch) en hoge beeldkwaliteit, óf grote 4K TV’s (65 inch+) met basis beeldkwaliteit
 • €2000: middelmaat 4K TV’s (43 tot 55 inch) en zeer hoge beeldkwaliteit (QLED, OLED), óf grote (65 inch+) TV’s met hoge beeldkwaliteit
 • €2000 of meer: grote 4K TV’s (65 inch +) met tot met zeer hoge beeldkwaliteit (QLED, OLED), en/of 8K TV’s

Bij een hoog budget kun je dus vaak kiezen uit óf een grotere afmeting, óf een betere beeldkwaliteit.

Gerelateerde artikelen:

Tip: TV met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Bekijk de huidige ‘beste koop’ op de pagina ‘beste TV‘.

Reviews, tests, en ervaringen

TV’s kunnen op papier zeer goede eigenschappen hebben, maar hoe presteren ze in de praktijk? Om daar achter te komen kun je het beste de reviews en tests van TV’s doornemen. Zo zijn alle prestaties van de beeldkwaliteit te testen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende geteste TV’s vergelijken op kleurnauwkeurigheid, maximale felheid en contrastverhouding.

Ook kunnen beoordelingen van klanten bepaalde gebreken of pluspunten aan het licht brengen waar je in eerste instantie niet bij zou stilstaan. Het is daarom een goed idee om voor de aankoop van je nieuwe TV tijd te nemen om klantreviews door te nemen.

Conclusie: welke TV kopen?

Nu je weet waar je op kunt letten bij het kopen van een TV, kun je gemakkelijker een TV kiezen die past bij jouw eisen.

Bekijk ons advies in het artikel “Beste TV“. Daarin noemen we de vier beste keuzes van dit moment. Hierbij is gekeken naar de eerder genoemde belangrijke eigenschappen, de prijs, en is er gekeken naar reviews en tests van deze TV’s en de beeldkwaliteit.

Zelf een TV uitzoeken aan de hand van de eerder genoemde belangrijke eigenschappen? Bekijk dan het volledige aanbod op:

Bij al deze webshops kun je in het aanbod aan televisies filteren op eigenschappen, zodat je zelf gericht kunt zoeken.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een televisie, of een van de genoemde eigenschappen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend