Welke Kobo E-reader kopen? Vergelijk alle opties! (2021)

Op zoek naar een e-reader van Kobo, maar weet je nog niet welke voor jou de beste keuze is? In Nederland is Kobo het populairste merk onder de e-readers.

Op dit moment (augustus 2021) heeft Kobo vijf verschillende e-readers als nieuw te koop, namelijk de:

 • Kobo Elipsa, de grootste (10.3 inch) e-reader van Kobo, met stylus
 • Kobo Forma, een grote (8 inch) e-reader met hoge resolutie, waterdicht
 • Kobo Libra H2O, een midden-maat (7 inch) waterdichte e-reader
 • Kobo Clara HD, een kleine (6 inch), maar krachtige e-reader
 • Kobo Nia, kleine (6 inch), nieuwste en goedkoopste Kobo e-reader

Op deze pagina vind je een duidelijke vergelijking van deze e-readers, zodat je gemakkelijk een Kobo e-reader kunt kiezen die bij je past.

Zo kun je deze op eigenschappen met elkaar vergelijken in de vergelijktabel. Daarna volgt er per e-reader een uitgebreidere beschrijving, met de voordelen en nadelen van elke optie.

Kobo e-readers vergelijken: Kobo Elipsa vs Forma vs Libra H2O vs Clara HD vs Nia

In de onderstaande tabel kun je de verschillende Kobo e-readers speakers vergelijken op eigenschappen.

Kobo
Elipsa
Kobo
Forma
Kobo
Libra H2O
Kobo
Clara HD
Kobo
Nia
Kobo Elipsa Kobo Forma Kobo Libra H2o Kobo Clara Hd Kobo Nia
Prijs (1): €399,99 €279,99 €179 €129 €99,99
Uitgebracht: mei 2021 november 2018 september 2019 juni 2018 juli 2020
Schermeigenschappen
Scherm-type: E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit E-ink, zwart-wit
Schermdiagonaal: 10.3 inch 8 inch 7 inch 6 inch 6 inch
Resolutie (pixels): 1872×1404 1920×1440 1680×1264 1448×1072 1024×758
Pixeldichtheid: 227 ppi 300 ppi 300 ppi 300 ppi 212 ppi
Schermverlichting? Ja,
ComfortLight
Ja,
ComfortLight Pro
Ja,
ComfortLight Pro
Ja,
ComfortLight Pro
Ja,
ComfortLight
Kleurtemperatuur
aanpasbaar?
Nee Ja Ja Ja Nee
Bediening en functies
Touchscreen?
Knopbediening?
Stylus?
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 4 Ja, Wi-Fi 4 Ja, Wi-Fi 4 Ja, Wi-Fi 4
Bluetooth?
Hardware eigenschappen
Opslagruimte: 32 GB 8 GB 8 GB 8 GB 8 GB
Werkgeheugen: 1 GB 512 MB 512 MB 512 MB 256 MB
Processorsnelheid: 1.8 GHz 1 GHz 1 GHz 1 GHz 900 MHz
Aansluitingen en batterij
SD-kaart lezer?
3.5 mm AUX out?
USB aansluiting: USB-C Micro-USB Micro-USB Micro-USB Micro-USB
Batterijcapaciteit: 2400 mAh 1200 mAh 1200 mAh 1500 mAh 1000 mAh
Fysieke eigenschappen
Waterdicht? Nee Ja, IPX8 Ja, IPX8 Nee Nee
Afmeting (cm): 22,75×19,3×0,76 17,7×16×0,85 15,9×14,4×0,78 15,7×11,1×0,83 15,9×11,2×0,9
Gewicht (gram): 383 197 192 166 172
Kleuren: blauw zwart zwart en wit zwart zwart
Meegeleverd: SleepCover, Stylus,
USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
USB kabel,
Handleiding
Meer informatie & bestellen
Officiële site: Kobobooks.com Kobobooks.com Kobobooks.com Kobobooks.com Kobobooks.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen…

1: De laagste prijs op moment van schrijven (laatste update: augustus 2021).

Kobo Elipsa: de grootste Kobo e-reader, met stylus

De Elipsa is de nieuwste e-reader van Kobo, en sinds mei 2021 beschikbaar. Ook is dit de grootste e-reader van Kobo. Deze e-reader heeft namelijk een 10.3 inch E-ink scherm.

Dit scherm heeft een resolutie van 1872×1404 pixels, en daarmee een pixeldichtheid van 227 PPI (pixels-per-inch).

Met het mat afgewerkte E-ink scherm, is het beeld zeer goed zichtbaar in zonlicht. Door de afwerking reflecteert het scherm niet, en een E-ink scherm is in het zonlicht zelfs beter zichtbaar dan in het donker.

Om het scherm in het donker ook goed zichtbaar te maken, beschikt de Elipsa over ingebouwde witte schermverlichting. De zogenaamde ComfortLight verlichting van deze e-reader is ook instelbaar in lichtsterkte, maar niet in kleurtemperatuur.

Ook is er een ‘Dark Mode’ beschikbaar, waarbij de tekst op het scherm in het wit wordt weergegeven, en de achtergrond in het zwart.

De Kobo Elipsa heeft een touchscreen, en is dus te bedienen met aanraking. Ook wordt er een pen meegeleverd, de Kobo Stylus. Deze kun je ook gebruiken om het scherm te bedienen, en om te schrijven of tekenen op het scherm. Er zitten verder géén knoppen op deze e-reader waarmee je deze kunt bedienen.

Omdat de Kobo Elipsa over Wi-Fi beschikt, kun je e-books direct naar de e-reader downloaden. Deze e-books kun je kopen via de Kobo store. Ook zijn er daar duizenden gratis e-books te vinden. Een andere optie is om de boeken vanaf je PC over te zetten naar de Elipsa. Je kunt de Elipsa met de meegeleverde USB-C naar USB-A kabel aansluiten op je PC om boeken over te zetten.

Met de 32 GB aan interne opslag, heeft deze E-reader een flink grote opslagcapaciteit, en flink meer dan de 8 GB van andere e-readers van Kobo. Met 32 GB heb je genoeg opslagruimte voor zo’n 24000 boeken!

Met een 1.8 GHz quad-core processor en 1 GB RAM, heeft de Kobo Elipsa op dit moment ook de krachtigste hardware onder de e-readers van Kobo. Een ander voordeel van de Kobo Elipsa is de 2400 mAh batterij, die goed is voor wekenlang gebruik.

Een klein nadeel ten opzicht van een aantal andere ereaders is dat de Elipsa niet waterdicht is. Wel wordt deze e-reader standaard geleverd met een beschermhoes. De beschermhoes maakt het ook mogelijk om de Elipsa onder een hoek neer te zetten, en heeft daarnaast ruimte om ook de Kobo Stylus in op te bergen.

Deze e-reader is op dit moment beschikbaar in één kleuruitvoering, namelijk met een donkerblauwe achterkant. De meegeleverde hoes is grijsblauw, en gebruikt magneten om vast te koppelen aan de e-reader.

Door het grote scherm, is de e-reader zelf ook groot. Zo is deze 22.7 cm lang, 19.3 cm breed, en 7.6 mm dik. Het gewicht van de Kobo Elipsa is 383 gram.

De Kobo Elipsa kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com en Coolblue.nl, en kost bij beide webshops €399,99. De Kobo Elipsa wordt geleverd met een USB-C naar USB-A kabel, de SleepCover, de Kobo Stylus, en een handleiding.

Kobo Forma: grote & waterdichte Kobo e-reader

De Forma is een grote e-reader van Kobo, en is beschikbaar sinds november 2018. Deze ereader volg de Aura One op in de productlijn van Kobo. Naast het grote formaat, beschikt de Forma over veel andere gunstigste eigenschappen.

Zo heeft het 8 inch E-ink scherm een hoge resolutie, van 1920×1440 pixels. Daarmee komt dit scherm uit op 300 PPI (pixels-per-inch), en levert deze een zeer scherp beeld.

Het scherm van deze e-reader kan de tekst in verschillende oriëntaties weergeven; in portretmodus of in landschapsmodus. Hiervoor gebruikt de Forma de ingebouwde sensor.

Net als bij veel andere e-readers is het scherm van de Forma mat afgewerkt, waardoor het niet reflecteert. Daardoor kun de boeken goed kunt lezen in het zonlicht. Omdat E-ink in de praktijk hetzelfde werkt als papier, is de tekst in fel zonlicht juist het beste leesbaar.

Wil je juist in het donker kunnen lezen? Om dat mogelijk te maken, heeft de Kobo Forma ingebouwde schermverlichting. Door ingebouwde lichtsensors kan de Forma automatisch deze frontlights inschakelen met de juiste lichtsterkte. Daarnaast kan de kleurtemperatuur automatisch worden aangepast, zodat het licht een oranje tint krijgt. Deze functie noemt Kobo ComfortLight PRO.

Het voordeel van verlichting met deze kleur, is dat oranje licht je biologische klok niet verstoord. Zo kun je op je e-reader lezen voor het slapen, zonder dat het licht je weer wakkerder maakt.

Je kunt de Forma op twee manieren te bedienen. Zo is het scherm van deze e-reader een touchscreen, en kun je deze bedienen met aanraking. Zo kun je door aanraking op het scherm naar de volgende pagina gaan, of in het menu instellingen aanpassen of een ander boek selecteren.

Naast de bediening met het touchscreen, bevat de Forma een knop waarmee je een pagina voor- of achteruit kunt bladeren. Verder zit er een aan-uitknop aan de zijkant van deze e-reader.

De Kobo Forma beschikt over Wi-Fi. Dat maakt het mogelijk om e-books direct op de e-reader te downloaden, na aanschaf via de Kobo store. Ook geeft de Kobo store je toegang tot duizenden gratis e-books. Ook kun je e-books op deze e-reader krijgen door deze via USB aan te sluiten op de PC, en deze over te zetten.

Een nadeel van de Kobo Forma, en alle huidige e-readers van Kobo, is dat je deze niet kunt gebruiken voor het luisteren van audiobooks. Deze e-reader heeft namelijk géén koptelefoon-aansluiting, en beschikt ook niet over bluetooth voor een draadloze verbinding met een koptelefoon.

Om e-books op te slaan heeft de Forma 8 GB aan interne opslag beschikbaar. Kobo geeft aan dat dit voldoende ruimte is voor tot en met 6000 boeken. Omdat de e-reader geen SD-kaartlezer heeft, is deze opslag echter niet verder uit te breiden.

Met de 512 GB aan RAM, en een processor met 1 GHz kloksnelheid, heeft de e-reader een hoge hoeveelheid werkgeheugen en rekenkracht. Daardoor is de e-reader snel bij het openen van bestanden en applicaties.

De batterij van 1200 mAh is volgens Kobo goed weer weken aan gebruik. Een flink voordeel van e-ink is dat het scherm, in tegenstelling tot LCD-LED schermen, géén energie verbruikt voor het weergeven van een statisch beeld. Daarom is de batterijduur véél langer.

De batterij is bij te laden door de Forma via de micro-USB port aan te sluiten op een USB-charger. Ook zal deze beginnen met opladen als je deze aansluit op een desktop PC of laptop.

De Kobo Forma is IPX8 gecertificeerd. Dit houdt in dat deze e-reader waterdicht is. De Forma is namelijk gecertificeerd waterdicht tot 60 minuten op 2 meter diepte. Daarmee kun je deze e-reader dus gerust gebruiken op het strand, bij het zwembad, of in bad.

Deze e-reader is 17.7 cm lang en 16 cm breed. Het scherm is slechts 4.2 mm dik. Wel is deze e-reader dikker bij het gedeelte met de knoppen, namelijk 8.5 mm. Het gewicht van deze e-reader is 197 gram. Hoewel dit daarmee de grootste en zwaarste Kobo e-reader is, valt dit gewicht erg mee vergeleken met de meeste boeken. Ook is de Kobo Forma daarmee een stuk lichter dan de meeste tablets, en weegt deze iets meer dan de helft van de huidige iPad (483 gram).

Deze e-reader krijgt vele positieve beoordelingen in reviews. Zo geeft GoodEreader.com de Kobo Forma een score van 9.5/10, en ligt de gemiddelde reviewscore na 96 reviews op Coolblue.nl op een 9.2/10.

De Kobo Forma kopen? Online kun je deze voor 279,99 euro bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. De Kobo Forma wordt geleverd met een Micro-USB naar USB A kabel, en een handleiding.

Kobo Libra H2O: waterdichte Kobo e-reader (beste koop!)

Met een schermdiagonaal van 7 inch is de Kobo Libra H2O de huidige midden-maat e-reader van Kobo. Op de schermafmeting na, is de Libra H2O nagenoeg gelijk aan de 1 inch grotere Kobo Forma. Toch is deze zo’n 100 euro goedkoper. Daarmee heeft de Libra H2O de beste prijs-kwaliteitverhouding, en is dit dus de beste koop onder de Kobo e-readers.

Het 7 inch E-ink scherm van de Libra H2O heeft dezelfde hoge pixeldichtheid van 300 PPI. Daarmee is het scherm net zo scherp als die van de Kobo Forma. Door de kleinere schermafmeting is de resolutie wel anders, namelijk 1680×1264 pixels. De Kobo Libra H2O heeft ook de ingebouwde sensor waarmee deze de tekst automatisch de juiste oriëntatie kan weergeven.

Ook deze e-reader heeft een mat afgewerkt scherm, dat nauwelijks reflecteert in direct zonlicht. Om te kunnen lezen met weinig licht, heeft deze ook de mogelijkheid om het scherm te verlichten. Dit kan automatisch met de juiste lichtsterkte en kleurtemperatuur, met ComfortLight PRO.

Daarnaast is ook de Kobo Libra H2O zowel met aanraking op het touchscreen, als met de knoppen aan de zijkant te bedienen. De aan-uitknop van de Kobo Libra zit wel op een andere plaats dan bij de Forma, namelijk aan de achterkant.

Met Wifi ondersteuning is het met deze e-reader mogelijk om e-books rechtstreeks naar de e-reader te downloaden uit de Kobo store. Daarnaast kun je hierdoor ook gebruik maken van de webbrowser-applicatie. De andere mogelijkheid om boeken over te zetten, is door deze over USB aan te sluiten op een computer.

Omdat zowel bluetooth, als de 3.5 mm jack aansluiting voor oordopjes of een koptelefoon ontbreekt, kun je met de Libra H2O geen luisterboeken beluisteren.

Met 8 GB aan interne opslagruimte heeft deze e-reader genoeg opslagruimte voor duizenden e-books. Omdat er géén slot is voor het plaatsen van een micro-SD kaart, is deze opslagruimte niet verder uit te breiden beschikbaar.

Ook deze e-reader heeft 512 GB aan RAM, en een processor met 1 GHz kloksnelheid. Daarmee is ook deze e-reader relatief snel bij het uitvoeren van verschillende taken.

Een andere overeenkomst met de Forma is de batterijcapaciteit van 1200 mAh. Volgens Kobo is dat ook bij de Libra H2O voldoende voor weken aan gebruik. Opladen van deze e-reader verloopt via micro-USB.

Ook deze e-reader kun je zonder zorgen in de buurt van water gebruiken. De Libra H2O is namelijk ook IPX8 gecertificeerd voor een uur waterdichtheid op twee meter diepte.

Deze e-reader is 15.9 cm lang, en 14,4 cm breed. De dikte van het schermgedeelte is 5 millimeter, en bij het gedeelte met de knoppen 7.8 mm. Met een gewicht van 192 gram is deze e-reader slechts een paar gram lichter dan de Forma, maar wel flink lichter dan veel boeken, en de meeste tablets.

Op dit moment is de Kobo Libra H2O de enige e-reader die verkrijgbaar is in meer dan één kleur. Je kunt namelijk kiezen uit een zwarte of een witte uitvoering.

De Kobo Libra H2O kopen? Online kun je deze bestellen voor 179,99 euro op Coolblue.nl en Bol.com. Beide webshops verkopen deze e-reader in beide kleuruitvoeringen. De Kobo Forma wordt geleverd met een Micro-USB naar USB A kabel, en een handleiding.

Kobo Clara HD: kleinste Kobo e-reader, goede eigenschappen

De Kobo Clara HD is een kleine e-reader van Kobo, die ondanks het kleine formaat toch over veel dezelfde gunstige eigenschappen beschikt als de twee voorgenoemde grotere e-readers. Wil je dus een zo klein mogelijke Kobo e-reader met gunstige eigenschappen? Dan is dit voor jou de beste keuze.

De Clara HD heeft een 6 inch E-ink scherm, met een net zo hoge pixeldichtheid als de Kobo Forma en Kobo Libra H2O. Met de resolutie van 1448×1072 heeft deze e-reader namelijk ook een pixeldichtheid van 300 PPI, en daarmee zeer scherp beeld.

Met het E-inkt scherm met een matte afwerking, is deze e-reader prima te gebruiken in fel zonlicht. Ook de Kobo Clara HD bevat Comfortlight PRO, waarmee je het scherm (automatisch) kunt laten verlichten met een warme kleurtemperatuur, zodat je ’s nachts comfortabel kunt lezen.

Een verschil met de eerder genoemde Kobo e-readers is dat je de Clara HD alleen kunt bedienen met aanraking op het touchscreen. Er zitten namelijk géén bedieningsknoppen op deze e-reader.

Ook deze e-reader heeft Wifi, zodat je aangekochte boeken via de Kobo Store direct kunt downloaden. Helaas heeft ook de Clara HD géén bluetooth, en ontbreekt ook de 3.5 mm jack aansluiting. Daarom is deze e-reader dus alleen geschikt voor boeken, en niet voor het afspelen van luisterboeken of muziek.

De opslagruimte van deze e-reader is gelijk aan de andere huidige e-readers van Kobo. De 8 GB interne opslagruimte is voldoende voor de opslag van duizenden e-books. Het uitbreiden van deze opslagruimte is niet mogelijk. De Clara HD heeft namelijk géén SD-kaart lezer slot voor het plaatsen van een geheugenkaart.

Met 512 GB aan RAM, en een 1 GHz processor is deze kleine e-reader net zo krachtig als de twee voorgenoemde e-readers.

De batterij van de Clara HD is zelfs beter. Met een batterijcapaciteit van 1500 mAh heeft deze Kobo e-reader op dit moment de grootste batterij. Kobo geeft aan dat deze batterij voldoende is voor wekenlang gebruik. Eenmaal leeg, kun je de Kobo Clara HD weer opladen door deze aan te sluiten op een USB charger, computer, of powerbank.

Wel een nadeel op de Kobo Forma en de Kobo Libra H2O, is dat de Clara HD niet waterdicht is. Let er dus op dat deze e-reader niet nat wordt.

Hoewel de Clara HD een net zo groot scherm heeft als de Kobo Nia, zijn de fysieke afmetingen íets kleiner. De Clara HD is 15.7 cm hoog, 11.1 cm breed, 0.83 cm dik, en weegt 166 gram. Van de huidige e-readers van Kobo is dat daarmee de kleinste én lichtste optie.

De Kobo Clara HD bestellen? De prijs voor deze e-reader ligt zowel op Coolblue.nl als Bol.com op €139,99. De Clara HD wordt geleverd met een Micro-USB naar USB A kabel, en een handleiding.

Kobo Nia: kleine en goedkope Kobo e-reader

Kobo e-reader kopen voor zo min mogelijk geld? De Kobo Nia is op dit moment de goedkoopste optie, en kost bij de meeste webshops €99,99. Wel is de Kobo Nia op sommige eigenschappen minder gunstig dan de andere e-readers van Kobo.

De Kobo Nia heeft met een 6 inch E-ink scherm dezelfde schermafmeting als de Clara HD. Wel is de resolutie lager, namelijk 1024×758. Daarmee is de pixeldichtheid van de Nia 212 PPI, en het beeld wat minder scherp.

Ook deze e-reader heeft een mat afgewerkt scherm, zodat er weinig reflecties zijn bij gebruik in direct zonlicht. Voor gebruik in een donkere omgeving, beschikt de Nia over ComfortLight, een optionele witte schermverlichting.

Net als de Clara HD, is de Nia alleen te bedienen met aanraking op het touchscreen. Er zitten dus geen bedieningsknoppen op de e-reader om bijvoorbeeld een pagina om te slaan.

Met de Wifi ondersteuning download je boeken direct uit de Kobo Store naar deze e-reader. De andere optie is om e-books over te zetten vanaf een desktop PC of laptop. Hiervoor zul je deze aan moeten sluiten over USB.

Door het ontbreken van bluetooth en een koptelefoonaansluiting is het niet mogelijk om de Kobo Nia te gebruiken voor het afspelen van luisterboeken of muziek.

Voor het opslaan van boeken is er 8 GB aan opslagruimte beschikbaar. De Kobo Nia heeft géén SD kaartlezer, dus de opslagruimte is niet verder uit te breiden.

Wat betreft hardware is de Nia minder krachtig dan de voorgenoemde drie e-readers van Kobo. Zo heeft deze 256 GB aan RAM, en daarnaast met 900 MHz een iets minder snelle processor.

Hoewel ook de batterij iets minder groot is, met een capaciteit van 1000 mAh, is deze toch ook goed voor wekenlang gebruik. Ook deze e-reader is op te laden via de micro-USB ingang.

Net als de Clara HD, heeft de Nia géén waterbestendigheid. Met een afmeting van 15.9×11.2×0.9 cm, en een gewicht van 172 gram, is de Kobo Nia iets groter en zwaarder dan de Kobo Clara HD.

De Kobo Nia kopen? Op zowel Bol.com als Coolblue.nl is de Kobo Nia op dit moment verkrijgbaar voor €99,99. Daarmee is dit de goedkoopste Kobo e-reader. Ook bij deze e-reader krijg je een Micro-USB naar USB A kabel, en een handleiding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Kobo e-reader, of één van de genoemde e-readers? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

4 reacties op “Welke Kobo E-reader kopen? Vergelijk alle opties! (2021)”

 1. Onze 7 jaar oude KOBO met arm van 11,3 x 16 cm met Beta Functie en verlichting is vandaag met pensioen, graag indien mogelijk het beste advies met genoemde opties voor aankoop KOBO E reader

  Beantwoorden
  • Hoi Ard,

   Ik heb het aangepast. De prijs van de Kobo Clara HD is inderdaad met 10 euro gestegen.

   De prijzen die ik in de tekst van het artikel noem, zijn altijd de prijzen die gelden op de publicatiedatum van het artikel. Er wordt nog gewerkt aan een automatische oplossing, zodat de prijs in het artikel zich automatisch aanpast.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden