Draadloze (Bluetooth) koptelefoon aansluiten op TV? Zo werkt het!

Door | 4 februari 2019

Wil je het geluid van je TV draadloos kunnen afspelen op je bluetooth koptelefoon? Het is mogelijk! In dit artikel leg ik uit hoe het werkt.

Hoe krijg je het geluid van de TV op je bluetooth koptelefoon?

Hoewel er bij veel smart TV’s staat aangegeven dat ze zijn uitgerust met bluetooth, gaat dit om een bluetooth ontvanger. Om de audio van de TV naar je bluetooth koptelefoon te krijgen, zul je een bluetooth zender (transmitter) moeten aansluiten op je TV.

De meeste bluetooth zenders sluit je aan op de 3.5 mm jack (ofwel AUX) uitgang van je TV (let op: helaas hebben niet alle TV’s hebben deze uitgang). Het koppelen van de bluetooth zender en de koptelefoon werkt vervolgens door simpelweg de ‘bluetooth pairing’ knop op beide apparaten ingedrukt te houden.

Er bestaan ook bluetooth headphones die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik bij de TV. Deze worden geleverd met een krachtig bluetooth zendstation.

Hoewel dit een betrouwbare optie is die eigenlijk altijd werkt, is dit duurder dan het aanschaffen van een losse bluetooth zender die je kunt gebruiken bij een bluetooth koptelefoon die je al bezit.

Wil je je huidige bluetooth koptelefoon gebruiken bij je TV? Dan zul je dus een bluetooth zender moeten gebruiken.

Mijn aanrader: Avantree Audikast (TC418) – beste bluetooth zender voor  TV!

Koop je een bluetooth zender voor bij je TV, let er dan op dat deze gebruik maakt van aptX Low Latency. Maak je gebruik van een bluetooth zender zonder deze eigenschap, dan zal de audio een merkbare vertraging vertonen, waardoor het beeld en geluid niet synchroon loopt.

Avantree Audikast Bluetooth Zender Voor Tv

Avantree Audikast (TC418)

Amazon.nl (bekijk prijs)

Andere eigenschappen waar je op kunt letten zijn de afstand waarover bluetooth werkt, en de hoeveelheid te verbinden bluetooth koptelefoons.

De beste optie die op dit moment beschikbaar is, is de Avantree Audikast (TC418).

Dit is een bluetooth transmitter met aptX Low Latency, waardoor de audio in combinatie met geschikte bluetooth koptelefoons maximaal 0.04 seconde vertraging oploopt.
Dat is vertraging die je niet waarneemt bij het TV kijken, waardoor het geluid goed synchroon loopt met het beeld.

De Audikast gebruikt bluetooth versie 4.2. Een belangrijk voordeel van de Avantree Audikast is dat je twee bluetooth koptelefoons tegelijk kunt verbinden. Voor elke koptelefoon is een aparte bluetooth-pairing knop aanwezig (aangegeven met A en B).

In deze video zie je een korte demonstratie van hoe de Audikast werkt om het geluid van een TV af te spelen op een koptelefoon.

Waar de meeste bluetooth zender alleen aan te sluiten zijn met 3.5 mm AUX kabel, heeft de Audikast meer opties. Je kunt namelijk ook gebruik maken van RCA, USB (audio over USB alleen op PC/laptop), of een optische kabel (TOSLINK). Daarnaast worden al deze kabels ook meegeleverd!

Het bereik van deze bluetooth zender is wel 30 meter; meer dan je waarschijnlijk ooit nodig zal hebben als je deze in combinatie met je TV wil gebruiken.

Deze bluetooth zender krijgt veel positieve beoordelingen van klanten. Na 814 klantreviews op Amazon.nl is de gemiddelde beoordeling op dit moment 4.3/5 sterren. Veel klanten noemen het synchrone geluid en de goede bluetooth verbinding als voordeel van deze zender.

Deze Bluetooth zender is te bestellen op Amazon.nl en op Bol.com.

Alternatief: ToaTronics TT-BA07. Voordelen: goedkoper, werkt als verzender en ontvanger, aptX LL ondersteuning. Nadelen: je kunt maar 1 koptelefoon verbinden, werkt op batterij (6-8 uur, lader niet meegeleverd), lagere klantbeoordeling.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van een bluetooth koptelefoon op je TV, of over de genoemde producten? Opmerkingen op de inhoud van het artikel? Of wil je je ervaring delen over de genoemde producten, of andere bluetooth zenders? Je kunt hieronder je reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Draadloze (Bluetooth) koptelefoon aansluiten op TV? Zo werkt het!

 1. Piet Jongepier

  Is me duidelijk maar mijn vraag blijft of je dan de bluetooth koptelefoon EN de TV-speakers gelijktijdig kunt gebruiken?
  Bijv. een dover gezinslid wil de koptelefoon en het andere gezinslid gewoon geluid via de TV-speakers. Kan dat?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Piet,

   Als je je huidige bluetooth koptelefoon wil gebruiken, is dat met de genoemde Avantree Audikast TC418 mogelijk met sommige (maar weinig) TV’s, die audio kunnen streamen naar twee verschillende outputbronnen tegelijk (zie ook: https://avantree.com/nl/blog/hearing-audio-through-tv-speaker-and-headphones-at-the-same-time.html). Ga dan eerst na of je TV deze optie ondersteunt, voordat je de Audikast TC418 aanschaft.

   Als je ook gebruik maakt van losse speakers of bijvoorbeeld een soundbar bij je TV, zou je ook een splitter kunnen gebruiken. Zo krijg je het geluid van één audio-uitgang op je TV zowel naar je externe speakers als naar de bluetooth zender tegelijk. Ook zijn er bluetooth zendstations met een ingebouwde splitter (passthrough functie). Deze kun je tussen de TV en een externe speaker plaatsen. Een voorbeeld hiervan is de Avantree Oasis Plus, met de zogenaamde ‘Bypass’-functie.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. Doryne

  Ook ik heb een smart tv zonder Bluetooth, wel een aux en div usb uitgangen. ook heb ik Bluetooth oordopjes. Nu laat ik mij vertellen, dat ik dus alleen een transmitter nodig heb omdat de ontvanger de oordopjes zijn. Klopt dit wel? Graag een verhelderend antwoord.
  Met vr.groet. Do

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Doryne,

   Ja, dat klopt. In het artikel noem ik een goede zender die je kunt gebruiken, namelijk de Avantree Audikast (verkrijgbaar op Amazon.nl).

   Groet,
   Guido

   Reply
 3. Verbois Joseph

  Gaat deze Avantree Audikast (TC418) ook voor een soundbar van Sony met Bluetooth
  Mvg Jeff

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Joseph,

   Je wil de Avantree Audikast dus op de TV aansluiten, om op die manier de audio van de TV over bluetooth naar de soundbar te sturen?
   Ik zou denken dat dat werkt. Maar ik heb dit niet getest, dus kan dat niet met zekerheid zeggen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 4. Albert Nijmeijer

  Ik heb een samsung tv QE43Q60R een bluetooth koptelefoon van JBL E65BT NC en een samsung soundbar HW-M550.
  Mijn probleem is als ik mijn koptelefoon gebruikt heb dan gaat het geluid van de tv hierna via de tv-speakers en niet naar de soundbar, wat ik wil. Ik moet dan handmatig, via instellingen van de tv, de soundbar aangeven.
  Enig idee hoe dat op te lossen?
  Alvast hartelijke dank,
  Albert Nijmeijer

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Albert,

   Helaas weet ik geen oplossing voor dit probleem. Wel is het bij mijn Samsung TV mogelijk om snel te wisselen van audio-uitgang. Deze optie zit onder ‘snel instellen’:

   audio uitgang wisselen samsung tv

   Zo duurt het gelukkig dus niet lang om terug te wisselen naar de soundbar.

   Groet,
   Guido

   Reply
 5. Henk Oost

  Ik heb, voor proef, 2 hoortoestellen met Bluetooth. Zou dat werken met deze transmitter?

  Reply
  1. Guido Post author

   Als deze hoortoestellen als een normale bluetooth ontvanger werken, dan zou ik denken dat het moet werken. Met zekerheid kan ik dat helaas niet zeggen.

   Reply