Welke Xbox One kopen? Het verschil tussen Xbox One, Xbox One S, en Xbox One X!

Xbox kopen? Er zijn drie verschillende uitvoeringen van de Xbox One te koop. Dit zijn de oorspronkelijke Xbox One uit 2013, de kleinere Xbox One S, en de krachtigere Xbox One X. Daarnaast is er sinds mei 2019 een extra variant van de Xbox One S beschikbaar; de Xbox One S All-Digital Edition.

De oorspronkelijke Xbox One wordt niet meer als nieuw verkocht. In winkels vind je alleen de Xbox One S en de Xbox One X als nieuw.

Alle uitvoeringen van de Xbox One zijn dezelfde console-generatie. Welke uitvoering je ook kiest, je zult precies dezelfde games kunnen spelen.

Wel zijn er andere verschillen tussen de drie uitvoeringen. Zo kan de Xbox One X sommige games met een hogere resolutie (4K) afspelen, en/of met HDR en een hogere framerate. Maar er zijn meer verschillen tussen de drie consoles. In dit artikel licht ik deze verschillen toe met behulp van een vergelijktabel, een aantal praktijktests, en een omschrijving van de voor- en nadelen van elke console.

Xbox One vergelijken: Xbox One, Xbox One S, en Xbox One X

Om te beginnen met een duidelijk overzicht, kun je met de onderstaande tabel de specificaties van de drie verschillende uitvoeringen met elkaar vergelijken.

  Xbox One Xbox One S Xbox One X
  Xbox One Original 2013 Xbox One S Xbox One X
Prijs, vanaf (1): ~ €150 (refurbished) ~ €299 ~ €479,99
Uitgebracht 2013 2016 2017
Processor:
Kloksnelheid:
8-core Jaguar CPU
1.75GHz
8-core Jaguar CPU
1.75GHz
8-core Jaguar Evolved CPU
2.3GHz
Videochip: AMD Radeon
1.3 TFLOPS
AMD Radeon
1.4 TFLOPS
AMD Radeon
6.0 TFLOPS
RAM: 8 GB GDDR5
8 GB GDDR5
12GB GDDR5
Kleuren: Zwart Wit Zwart
Opslag (HDD): 500 GB of 1 TB 500 GB, 1 TB, of 2 TB 1 TB
Connectiviteit: WiFi – 2.4 GHz én 5 GHz
of met Ethernet kabel
WiFi – 2.4 én 5 GHz
of met Ethernet kabel
Wifi – 2.4 én 5 GHz
of met Ethernet kabel
Power supply: 220W, extern 120W, intern 245W, intern
Afmetingen: 8 × 34.3 × 26,3 cm 6,5 × 29,8 × 22,9 cm 6 × 30 × 24 cm
Gewicht: 3.5 kg 2.9 kg 3.8 kg
Ports: 1× HDMI 1.4 out
1× HDMI 1.4 in

1× optical audio out
3× USB 3.0
1× IR port
1× Ethernet port
1× Kinect port
1× HDMI 2.0 out
1× HDMI 1.4 in
1× optical audio out

3× USB 3.0
1× IR port
1× Ethernet port
(Kinect via USB adapter)
1× HDMI 2.1 out
1× HDMI 1.4 in

1× optical audio out
3× USB 3.0
1× IR port
1× Ethernet port
(Kinect via USB adapter)
4K gaming? Nee – 1080p max Ja, upscaled Ja, native
Max framerate: 60 Hz 60 Hz 60 Hz
Blu-ray speler: Ja, blu-ray (max 1080p) Ja, 4K blu-ray Ja, 4K blu-ray
4K UHD blu-ray:
Nee Ja Ja
HDR10 mogelijk? Nee Ja Ja
Huidige prijs
en bestellen:
Ebay.nl
Rebuy.nl
Bol.com
Mediamarkt
Bol.com
Mediamarkt

Bron: xbox.com [1] [2], wikipedia.org

Praktijktest: verschillen tussen Xbox One original, Xbox One S en Xbox One X

Het grootste voordeel van de Xbox One X is dat dit de enige console is die native 4K beeld kan genereren. Native 4K houdt in dat de hardware (CPU/GPU) van de Xbox One X voor elke pixel berekent welke kleur pixel er moet worden getoond, en deze vervolgens uitstuurt naar je TV. Dit zorgt voor het scherpste beeld.

De Xbox One S kan wel 4K video aanleveren aan je TV, maar er wordt hierbij softwarematige opgeschaald van 1080p naar 4K. De hardware genereert dus 1080p beeld, en de software bedenkt welke pixels erbij zouden moeten komen om hiervan 4K beeld te maken. Het resultaat wordt uitgezonden naar je TV. Opgeschaald 4K beeld is beter dan 1080p beeldmateriaal, maar niet zo goed als native 4K.

De oorspronkelijke Xbox One uit 2013 kan maximaal 1080p beeld uitzenden naar je TV, en dit niet opschalen.

Omdat de Xbox One X significant krachtigere hardware heeft, is deze echter tot meer in staat. Daarom zijn er veel games die nu ook beschikbaar zijn in een Xbox One X Enhanced versie. Heb je een Xbox One X, dan kun je voor de games die je bezit een patch downloaden die het mogelijk maakt om in de Enhanced modus te spelen.

Game-ontwikkelaars stoppen in de Enhanced versie van hun games meer grafische details. Vanwege de betere hardware kan de Xbox One X dit aan, en zal de Enhanced versie er beter uitzien. Een volledige lijst met alle games die deze Xbox One X Enhanced mogelijkheid hebben, vind je hier.

Voorbeelden van grafische verschillen tussen Xbox One (S) en Xbox One X

Heb je een 4K TV, dan zullen alle games er beter uitzien met de Xbox One X. Maar omdat er ook een flink prijsverschil zit tussen de Xbox One S en Xbox One X, zul je de keuze moeten maken of je dit het waard vind.

Hieronder daarom een aantal video’s met praktijkvoorbeelden. Om een zo goed mogelijke vergelijking te maken moet je deze YouTube video’s eerst op 4K resolutie instellen. Kijk deze video’s vervolgens op de 4K televisie waar je de Xbox One op wil aansluiten.

Hieronder een duidelijk voorbeeld met de game Halo 5.


Wil je meer voorbeelden zien? In de volgende video’s worden meer games vergeleken op grafische prestatie: Far Cry 5, Gears of War 4Fallout 4.

Laadtijden test – Xbox One X is zo’n 50% sneller

Naast de betere graphics, zijn ook de laadtijden beter op de Xbox One X. De gamebestanden worden op beide consoles op een HDD opgeslagen, maar toch is de Xbox One X in staat deze sneller te laden.

In deze video zie je een vergelijkende test tussen de Xbox One S en Xbox One X. Hier worden de laadtijden bij drie verschillende games getest: GTA V, The Witcher III, en Watch Dogs 2. De Xbox One X is zo’n 50% sneller bij het laden.

Ook wordt deze prestatie vergeleken met de laadtijden in combinatie met een externe SSD (een sneller opslagmedium). De One X is met de interne HDD ook iets sneller dan de One S met een externe SSD.

Aan de hand van de specificaties en de praktijktests zijn alle voor- en nadelen van de verschillende consoles op te sommen. Daarover lees je hieronder meer.

De originele Xbox One

De originele Xbox One kopen? Deze versie is uitgebracht in 2013, maar nu niet meer als nieuw verkrijgbaar. De oorspronkelijke Xbox One is alleen tweedehands of als refurbished beschikbaar. Tweedehands ligt de prijs van deze console zo rond de 150 euro (inclusief 1 controller).

Deze uitvoering van de console is alleen de beste keuze als je simpelweg zo goedkoop mogelijk games wil kunnen spelen van de Xbox One generatie.

Vergeleken met de nieuwe uitvoeringen zijn er een aantal nadelen. Zo is dit de enige uitvoering die géén 4K upscaling heeft, en ook blu-rays niet in 4K kan afspelen. Als je een 4K televisie hebt is dit een flink nadeel.

Ook als je de Xbox alleen wil gebruiken op een full HD (1080p) scherm is er nog een nadeel qua beeldkwaliteit: de Xbox One kan namelijk geen HDR10 beeld produceren. HDR10 zorgt voor een betere weergave van kleuren. Ook veel Full HD TV’s kunnen HDR10 beeld weergeven, maar dan moet dit beeldmateriaal wel aangeleverd worden.

Verder is de oorspronkelijke Xbox One qua vormgeving de minst aantrekkelijke optie. Met een hoogte van 8 cm, breedte van 34.3 cm, en diepte van 26.3 cm is dit namelijke de grootste uitvoeren van de drie. Naast deze afmetingen, heeft deze console ook een externe ‘power brick’ nodig voor de voeding. De nieuwe versies, zowel de S als de X, hebben een interne power supply.

Qua aansluitingen zijn de verschillende versies van de Xbox grotendeels gelijk. Een klein voordeel is dat er een Kinect port aanwezig is, waardoor je de Xbox One Kinect rechtstreeks op de Xbox kunt aansluiten. Bij de Xbox One S en Xbox One X moet je gebruik maken van een USB-adapter om de Kinect aan te sluiten. Een ander verschil is dat deze Xbox gebruik maakt van HDMI 1.4 out.

Je hebt met deze console alleen de keuze uit een 500 GB of een 1 TB hard drive. De optie van de 2TB hard drive ontbreekt; je zult dan moeten kiezen voor de Xbox One S, of gebruik moeten maken van een externe harde schijf.

De originele Xbox One kun je alleen nog tweedehands kopen, op sites als Marktplaats.nl, Ebay.nl, of Rebuy.nl.

De Xbox One S

De Xbox One S is sinds 2016 beschikbaar, en heeft een aantal voordelen op de versie uit 2013. De hardware is iets krachtiger, maar niet genoeg om echt te merken bij het gamen. Bij consoles wordt de rekenkracht van GPU’s vaak uitgedrukt in FLOPS. De Xbox One S heeft een iets hogere waarde: 1.4 TFLOPS tegenover de 1.31 TFLOPS van de versie uit 2013.

Het grootste voordeel van de One S is de 4K blu-ray speler, en de mogelijkheid om het beeldmateriaal van je games op te schalen naar 4K resolutie.

Verder zijn er duidelijke fysieke verschillen. De Xbox One S is een stuk kleiner; slechts 6.5 cm hoog, 29.8 cm breed, en 22.9 cm diep. Daarnaast is ook het gewicht een stuk lager: 2.9 kg tegen de 3.5 kilogram van de oorspronkelijke uitvoering.

Bij de One S zit de power supply in de Xbox zelf. Zo kun je de Xbox met een stroomkabel aansluiten op het stopcontact. Je hebt dus dus geen grote externe ‘power brick’ nodig om deze console van stroom te voorzien.

Een andere eigenschap die opvalt is de kleur. De Xbox One S, en de meegeleverde controller zijn uitgevoerd in het wit. Er is geen zwarte uitvoering van de Xbox One S beschikbaar.

De controller is ook op een aantal vlakken verbeterd. Zo heeft de nieuwe One S controller bluetooth. Dit maakt het mogelijk om met deze controller ook draadloos te verbinden met je PC, of met bluetooth headphones. Ook wordt er nu gebruik gemaakt van bluetooth voor de draadloze verbinding met de console zelf. Hierdoor is ook de afstand waarover je de console draadloos kunt besturen langer geworden. Hoewel de oorspronkelijke controller uit 2013 ook draadloze verbinding maakt, wordt hiervoor géén bluetooth gebruikt.

Ook heeft deze controller een headphone jack, zodat je je headphones kunt aansluiten op de controller zelf. Daarnaast heeft deze controller een verbeterd grippatroon aan de onderzijde. In deze video zie je een duidelijke vergelijking van de Xbox One S controller en de oorspronkelijke Xbox controller.

De One S maakt gebruik van HDMI 2.0 out voor video. Het andere verschil met de oorspronkelijke Xbox is dat er géén Kinect poort meer aanwezig is. De Xbox One S is te koop met een harde schijf van 500 GB, 1TB, of 2 TB.

De Xbox One S kopen? Zonder kortingsacties ligt de prijs van de 500 GB uitvoering zo rond 299 euro. Je kunt voor deze prijs vaak ‘bundles’ kopen, waarbij je alvast één game gratis krijgt. Bekijk de huidige prijs en aanbiedingen op Bol.com of Mediamarkt.nl.

Nieuw: de Xbox One S All-Digital. Dit is een variant van de Xbox One S, die géén blu-ray speler bevat. Je kunt dus alleen gebruiken van digitale game downloads. Daarnaast kun je met deze Xbox dus ook geen blu-ray films kijken.

De Xbox One S All Digital uitvoering is alleen beschikbaar met een 1 TB harde schijf, en wordt geleverd met drie gratis games: Minecraft, Sea of Thieves, en Forza Horizon 3.

Het grootste voordeel van deze Xbox is dat dit de goedkoopste uitvoering is. De huidige prijs voor deze Xbox is 199 euro op Bol.com.

De Xbox One X

De Xbox One X is de nieuwste en krachtigste uitvoering van de Xbox One, en sinds eind 2017 beschikbaar. Deze uitvoering zorgt voor native 4K video output. Daarnaast is er meer detail zichtbaar in games die beschikbaar zijn in de ‘Xbox One X Enhanced’ uitvoering. De One X is daarmee simpelweg de beste keuze als je een 4K TV hebt, en de best mogelijke graphics en framerate wil zien bij het gamen.

Om de betere graphics te kunnen realiseren, bevat de One X is een stuk krachtigere hardware dan de vorige uitvoeringen. Zo haalt de GPU 6.0 TFLOPS, tegen de 1.4 TFLOPS van de One S. Ook de kloksnelheid van de CPU is hoger; 2.3 GHz tegenover de 1.75 GHz van de vorige versies. Als laatste de hoeveelheid RAM geheugen: 12GB in plaats van 8GB.

Deze krachtige hardware is toch nog redelijk compact gebleven. De Xbox One X is ongeveer even groot als de One S. Deze console is 6 cm hoog, 30 cm breed, en 24 cm diep. Daarmee is deze iets breder en dieper, maar minder hoog.

De Xbox One X bevat een 1 TB harde schijf. Hoewel dit een HDD is, en geen SSD, worden games op de Xbox One X een stuk sneller geladen. Helaas is er geen uitvoering met 2TB beschikbaar. Daarnaast heb je ook bij deze console geen keuze uit verschillende kleuren; de One X is altijd uitgevoerd in het zwart.

De meegeleverde controller is gelijk aan die van de One S. Het enige verschil is dat ook de controller is uitgevoerd in het zwart. Verder zijn ook de aansluitingen van de Xbox One X gelijk aan die van de One S.

Het enige nadeel van deze console is de hogere prijs. Met een huidige prijs van €479,99 is de Xbox One X zo’n 180 euro duurder dan de Xbox One S.

De Xbox One X kopen? Bekijk de huidige prijs en eventuele aanbiedingen op Bol.com of Mediamarkt.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Xbox One, of de verschillen tussen de Xbox One, Xbox One S, of Xbox One X? Opmerkingen over dit artikel? Voor welke uitvoering kies jij? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

1 reactie op “Welke Xbox One kopen? Het verschil tussen Xbox One, Xbox One S, en Xbox One X!”

Send this to a friend