iPhone aansluiten op TV? Dit zijn de mogelijkheden!

Heb je een iPhone, en wil je het beeld hiervan op je TV kunnen bekijken? Er zijn meerdere mogelijkheden om een iPhone aan te sluiten op de TV. Zo kun je gebruik maken van een kabel, of draadloos streamen naar de TV. In dit artikel noem ik vier opties om dit mogelijk te maken.

Deze genoemde opties werken onafhankelijk van het merk van je TV. Het koppelen van een iPhone aan een Samsung TV, Sony TV, Philips TV, of LG TV werkt allemaal op dezelfde manier. Of een methode mogelijk is, hangt alleen af van de beschikbare aansluitingen op de TV (HDMI of VGA).

1. iPhone aansluiten op TV met HDMI – Lightning HDMI adapter

Let op: sommige iPhone gebruikers geven aan dat het mirroren van je iPhone via HDMI sinds iOS 11 niet meer werkt. Bij een oudere versie van iOS zou deze optie nog moeten werken. Lees hier de volledige discussie onder de ‘Ratings & Reviews’ van de officiële kabel van Apple. Het is goed mogelijk dat een toekomstige update deze optie weer mogelijk maakt. Heb je wel iOS 11? Dan kun je beter gebruik maken van één van de draadloze opties die ik verderop in dit artikel noem.

Wil je je iPhone bedraad aansluiten op je TV? Veel moderne TV’s hebben een HDMI aansluiting, waar je externe apparaten op kunt aansluiten om video af te spelen. Omdat de iPhone zelf geen HDMI port heeft, zul je gebruik moeten maken van een adapter. De aansluiting die er wél iPhone zit, is de Apple Lightning port.

Apple IPhone Lightning HDMI AdapterOm de iPhone bedraad aan te sluiten op een TV, zul je dus een Lightning naar HDMI adapter moeten gebruiken. Ik raad aan om dan te kiezen voor de officiële Apple Lightning adapter. Je kunt deze hier online bestellen.

Deze adapter heeft een Lightning connector, die je aan kunt sluiten op je iPhone. Behalve de adapter heb je een HDMI kabel nodig, om verbinding te maken tussen de adapter en je TV. Elke HDMI kabel is hiervoor geschikt. Heb je geen HDMI kabel over? Je kunt er hier een bestellen voor minder dan 5 euro.

Als je eenmaal de iPhone via de adapter hebt verbonden met je TV, zul je op de TV de gebruikte HDMI port moeten selecteren als ‘video input’.

Je krijgt vervolgens meteen op de TV hetzelfde beeld te zien als op je iPhone. Omdat je TV een breder beeld heeft dan je iPhone, zie je in eerste instantie zwarten balken aan de zijkanten. Maar; als je eenmaal een app opent, zoals Netflix, dan zal het beeld overschakelen naar ‘Full screen’ modus, en wordt het hele scherm gebruikt. Op de iPhone zie je dan het bericht ‘TV connected’.

Op de officiële Apple lightning adapter zit nog een extra lightning port, zodat je de iPhone ook kunt opladen tijdens het TV kijken. Deze HDMI adapter is ook te gebruiken met een iPad.

2. iPhone aansluiten op TV of monitor met VGA – iPhone VGA adapter

iPhone aansluiten op TV met VGA adapterHeb je een oudere TV, dan is het mogelijk dat hier geen HDMI aansluiting op zit. Vaak zit er dan wel een VGA aansluiting op. Ook oudere monitors en beamers maken vaak gebruik van VGA.

Je kunt dan gebruik maken van de Lightning naar VGA adapter. De officiële Apple Lightning naar VGA adapter kun je hier bestellen.

Deze adapter heeft ook een lightning ingang, zodat je de iPhone kunt opladen tijdens het TV kijken.

Let op: VGA stuurt alleen het beeld (video) naar de TV! Je zult daarnaast ook een audiokabel moeten aansluiten tussen de iPhone en de TV. Dit kan met een 3.5 mm AUX kabel. Sluit deze simpelweg aan op de iPhone en de TV. Je hebt hier geen adapter voor nodig. De benodigde kabel is hier online te bestellen.

Helaas hebben de iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, en iPhone X geen 3.5 mm aansluiting. De enige optie is dan om de Apple lightning naar 3.5 mm AUX adapter te gebruiken. Je zult deze adapter dan aan moeten sluiten op de Lightning port van de VGA adapter. Vervolgens sluit je hier de 3.5 mm AUX kabel op aan, en plug je deze in je TV.

Na het aansluiten zul je de VGA video-ingang moeten selecteren op je TV om het beeld (en geluid) van de iPhone op je TV te krijgen.

3. iPhone naar TV streamen (draadloos) met Apple TV

Iphone Streamen Naar Tv Met Apple TvOm met je iPhone draadloos te kunnen ‘streamen’ naar je TV, kun je gebruik maken van Apple TV.

Apple TV is een mediabox die via draadloos internet (WiFi) toegang biedt tot de apps van Apple. Met deze box kun je de apps, zoals Netflix, iTunes, en Spotify. Met deze box kun je dus van een oude TV een smart TV maken. Ook als je al een smart TV hebt voegt Apple TV hier extra functies aan toe.

Als je iPhone verbonden is met hetzelfde WiFi netwerk, kun je deze gebruiken om te streamen naar je TV met ‘Apple Airplay’. Hoe dit werkt zie je in deze video.

Naast je iPhone, kun je ook met een iPad of Mac gebruik maken van Airplay. Dat maakt de Apple TV een zeer complete en veelzijdige optie.

Apple TV kopen? Er zijn twee verschillende uitvoeringen beschikbaar: voor Full HD (1080p) of 4K UHD. De Full HD uitvoering van Apple TV is het goedkoopst verkrijgbaar op Amac.nl. De huidige prijs is €159 euro. Wil je met Apple TV 4K video kijken, dan moet je de Apple TV 4K aanschaffen. Deze is duurder, en kost 199 euro op Bol.com.

Alle prijzen voor de verschillende uitvoeringen van de Apple TV vergelijken? Zie: Apple TV prijzen en aanbiedingen.

4. iPhone naar TV streamen (draadloos) met Google Chromecast

Chromecast 3 V3 2018Een andere optie om de iPhone draadloos te verbinden met de TV is de Google Chromecast. Het voordeel van de Chromecast is de lagere prijs; op dit moment kost de Chromecast 39 euro.

De Chromecast een draadloze (Wi-Fi) ontvanger, die je op de TV aansluit op een HDMI port. Daarnaast moet de Chromecast via USB worden aangesloten op een stroomvoorziening.

Om de Chromecast te kunnen gebruiken, zul je op de iPhone de app Google Home moeten installeren. Als je met je deze app hebt geïnstalleerd, en met de iPhone bent verbonden met Wi-Fi, verschijnt er binnen veel apps een knop om te streamen naar je TV.

Een korte demonstratie van hoe dit werkt zie je in deze video. De Chromecast ondersteunt veel apps, waaronder Netflix, Spotify, en YouTube. Je kunt dan gebruik maken van je iPhone om video’s te zoeken, om deze vervolgens te ‘casten’ naar je TV.

De Chromecast kopen? Op dit moment kost deze bij de meeste webshops 39 euro. Je kunt de Chromecast onder andere kopen op Bol.com en Mediamarkt.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het aansluiten van je iPhone op je TV? Laat dan hieronder een bericht achter.

Plaats een reactie

4 reacties op “iPhone aansluiten op TV? Dit zijn de mogelijkheden!”

  • Hoi Dimitri,

   Op dit moment ondersteunt de Apple TV-app helaas geen streaming naar de Chromecast.
   Wel zou je de nieuwe Google Chromecast met Google TV hiervoor kunnen gebruiken (hier verkrijgbaar). Op deze nieuwe Chromecast staat een Google TV, dus een heel smart TV besturingssysteem. Toevallig is de Apple TV-app sinds een paar dagen beschikbaar op deze Chromecast (zie nieuwsbericht). Ook is het aangekondigd dat Apple TV-app nog wordt uitgebracht worden op andere Android TV apparaten, zoals Android TV-boxen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Adi,

   Zover ik weet zijn er helaas geen andere methoden. Ik zou in dat geval proberen het Wi-Fi signaal te verbeteren, zodat je gebruik kunt maken van de Chromecast of Apple TV. Een zwak Wi-Fi signaal kun je vaak verhelpen met een betere router. Als het Wi-Fi signaal alleen slecht is op bepaalde plekken in huis, kan ook een Wi-Fi repeater ofwel een Wi-Fi versterker genoeg zijn om het signaal te verbeteren.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend