Een smart TV is een televisie met een internetverbinding, die daardoor meerdere handige functies heeft. Bijvoorbeeld het streamen van films en TV series met Netflix, Amazon Prime Video, of Disney Plus.
Heb je een oude TV zonder smart functies? Het is ook mogelijk om een gewone TV smart te maken. Dit kan door hier een extern apparaat op aan te sluiten dat wel een internetverbinding heeft. In dit artikel leg ik vier goede mogelijkheden uit!
Inhoud
1. Beste optie: Google Chromecast om gewone TV smart te maken
Een gemakkelijke en relatief goedkope manier om je gewone TV smart te maken, is door gebruik te maken van Google Chromecast. Dit is een Wi-Fi ontvanger die je op een HDMI-aansluiting van de TV aansluit. De Chromecast kan verbinding maken met internet, en het beeld afspelen naar de TV.
Google Chromecast
Verder zal de Chromecast van stroom voorzien moeten worden. Er wordt een USB-kabel meegeleverd, die je op een USB ingang van je TV kunt aansluiten.
Heeft de TV geen USB-ingang? Dan kun je gebruik maken van de meegeleverde USB stroomadapter die je op het stopcontact aansluit.
Om gebruik te maken van de Chromecast zul je op de Google Home App moeten installeren op je smartphone of tablet (Android/iOS).
Als je de app hebt geïnstalleerd, en de Chromecast en je smartphone of tablet met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden, krijg je binnen veel apps een knop om te streamen (‘casten’) naar je TV.
Bij sommige televisies wordt er als je ‘casten’ kiest automatisch overgeschakeld naar de Chromecast. Bij andere TV’s zul je eerst de gebruikte HDMI-aansluiting moeten kiezen ‘video-input’.
Ter verduidelijking kun je deze deze video bekijken. Daarin zie je een demonstratie van het ‘casten’ van video naar je TV. Het casten naar de Chromecast is mogelijk in veel apps, waaronder Netflix, Spotify, en YouTube. Wel zul je dus gebruik moeten maken van je smartphone of tablet voor het kiezen van video’s te zoeken, om deze vervolgens te ‘casten’ naar je TV.
Ook is het mogelijk om het hele scherm van je smartphone of tablet te weergeven op je TV. Dat heet ook wel ‘mirroren’. Met een Chromecast is dit onder andere mogelijk via de Google Home App (zie hier een demo).
De Chromecast kopen? Op dit moment kost deze bij de meeste webshops, onder andere op Bol.com, 39 euro.
2. Smart TV kastje: Android TV box of Apple TV
Een andere optie is om een ‘Smart TV kastje’ aan te sluiten op je TV. Ook deze kastjes kunnen verbinden met je Wi-Fi netwerk. De meeste smart TV kastjes zul je met een HDMI-kabel op de TV aan moeten sluiten, en op het stopcontact voor stroom. Als je TV geen HDMI-ingang heeft kun je gebruik maken van een adapter.
Xiaomi Mi Box S
De meeste van dit soort kastjes maken gebruik van Android als besturingssysteem. Kies je met de afstandsbediening van je TV de HDMI-poort waar je het kastje op hebt aangesloten als input, dan krijg je een scherm met het Android TV besturingssysteem te zien. De meeste Android TV boxen hebben een eigen afstandsbediening die je kunt gebruiken om deze te besturen.
Je kunt dan binnen Android je favoriete smart TV apps kiezen en gebruiken. Je kunt hier dan kiezen voor meerdere streaming apps, waaronder YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus en Videoland.
Zoek je een goede Android TV box? Mijn aanrader is de Xiaomi Mi Box S. Dit is een erg populaire Android TV box met afstandsbediening, die ook Google Assistant ondersteunt. Je kunt dan de TV ook bedienen met stemcommando’s.
Daarnaast heeft de Mi Box S ook dezelfde functies als de Chromecast. Je kunt dus ook op je smartphone of tablet video’s kiezen, en deze met met het ‘cast’-icoontje streamen naar de Mi Box S.
Heb je voorkeur aan een TV kastje van Apple? Met de ‘Apple TV’ kun je een gewone TV smart functies geven. Ook dit TV kastje zul op een HDMI-ingang van je TV moeten aansluiten. Je kunt op het besturingssysteem van de Apple TV films huren of kopen via de Apple TV App. Ook kun je gebruik maken van iTunes.
Daarnaast kun je via je iPhone of iPad streamen naar de Apple TV met AirPlay. Apple TV kopen? Deze is verkrijgbaar vanaf 159 euro op Amac.nl.
3. Computer of laptop aansluiten op TV (bedraad)
Bijna iedereen heeft wel een desktop PC of laptop met (draadloze) internetaansluiting. Ook deze kun je op je TV aansluiten om deze smart te maken. Als je deze bedraad aansluit op je televisie, krijg het beeld hiervan te zien op de TV.
Je kunt dan op je PC of laptop bijvoorbeeld met de webbrowser naar de site Netflix.com of Primevideo.com, en daar video’s kiezen om deze zo af te spelen op je TV.
HDMI kabel (1.5 meter)
Je kunt een PC of laptop op meerdere manieren op een TV aansluiten. De makkelijkste optie is met een HDMI-kabel. De HDMI-kabel verstuurt zowel het beeld (video) als het geluid (audio) van de computer naar de TV. Eenmaal aangesloten zul je op de TV de HMDI-ingang moeten kiezen als input. Daarna krijg je het beeld van de computer te zien, en het geluid te horen.
HDMI kabels zijn online goedkoop verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld op Bol.com een 1.5 meter lange HDMI kabel bestellen voor €4,50. Daarmee is dat flink goedkoper dan een HDMI-kabel in de meeste fysieke winkels.
Geen HDMI-ingang? Veel oude TV’s en computers zullen wel een VGA aansluiting hebben. Met een VGA kabel sluit kun je de computer aansluiten op de TV. VGA levert echter alleen beeld. Je moet dus ook gebruik maken van een 3.5 mm AUX kabel om ook het geluid op je televisie te krijgen.
Meer informatie en opties: zie ook het artikel ‘laptop aansluiten op TV‘.
4. Maak je TV smart met een gaming console!
Heb je een gaming console, zoals een Xbox One of een PS4? Als deze op het internet aangesloten zijn, kun je deze ook gebruiken om smart TV functies te gebruiken op een gewone TV!
Op beide consoles zijn er meerdere streaming apps, waaronder Netflix en Disney Plus, beschikbaar. Toch zijn er op de Xbox One en PS4 wat minder apps beschikbaar dan met een Android TV kastje of Apple TV.
Heb je nog geen gaming console, maar overweeg je wel om deze te kopen? Bekijk dan de artikelen: Xbox One kopen en/of PS4 kopen.
Vragen of opmerkingen?
Heb je nog vragen of opmerkingen over het smart maken van een gewone, ‘domme’, TV? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter!
Je kunt natuurlijk ook een Raspberry PI aansluiten op je tv.
Deze kosten echt niet veel. Ze draaien op Raspbian, een Linux besturingssysteem met een massa gratis software. Als je een extern (oud) toetsenbord aansluit op de PI ben je meteen vertrokken met een echte computer die haast niets verbruikt.
De PI is klein, maar als computer is die groot. Je smartphone is toch ook klein.
Ik speel moeiteloos Netflix, kijk online tv en zoveel meer wat een computer kan.
Je vindt voor elk Linux probleem online oplossingen. Het is even leren, maar eens je Linux kent, lach je met Windows waar alles betalend is.
Ik heb trouwens de PI4.
Hoi Bart,
Bedankt voor de toevoeging! Ook een Raspberry Pi is inderdaad een optie.
Ik denk dat de doorsnee gebruiker echter voorkeur heeft voor bijvoorbeeld een Chromecast, omdat dat een stuk makkelijker is is in gebruik.
Groet,
Guido
Er is ook een bluray speler van Sony die je TV smart kan maken.
Bijvoorbeeld: Sony BDP-S3700
Interessant, goede toevoeging! Ik heb deze bekeken. Hieronder een samenvatting voor volgende lezers:
De Sony BDP-S3700 is een Blu-ray speler met ingebouwde Wi-Fi, waar je door Miracast video’s naartoe kunt streamen vanaf bijvoorbeeld je smartphone. Ook heeft deze Blu-ray speler een voorgeïnstalleerd (onbekend type) smart besturingssysteem, waar standaard onder andere al Netflix, YouTube, en Amazon Prime Video op staat.
In deze video een review van deze blu-ray speler. Deze blu-ray speler is verkrijgbaar op meerdere webshops voor zo’n €100. Bekijk huidige prijs en aanbod op bol.com, Coolblue.nl, of BCC.nl.
hallo, ik wil netflix op mijn oude tv streamen ik heb een hdmi kabel aangesloten op mijn laptop en tv ik heb alleen geluid op mijn tv en geen beeld ik heb geen internet op mijn tv is dat nodig.graag een reactie M.v.g
Hoi Henny,
Nee, je hebt voor deze toepassing géén internet nodig op de TV zelf.
Op deze pagina vind je een aantal mogelijke oplossingen als je geen beeld krijgt bij het aansluiten van een laptop op de TV.
Groet,
Guido