8K TV kopen? Nu al beschikbaar – dit zijn je opties!

Door | 30 december 2018

Een 8K TV kopen? Sinds kort zijn de eerste 8K televisies verkrijgbaar in Nederlandse winkels. Een 8K Ultra HD TV, ofwel UHDTV-2, heeft een resolutie van 7680×4320 pixels (4320p).

Met deze resolutie heeft een 8K televisie vier keer zoveel pixels als een 4K TV, en 16 keer zoveel pixels als een Full HD (1080p). Het voordeel hiervan is dat het beeld nóg scherper is. Dit zal voornamelijk merkbaar zijn bij TV’s met een grote schermafmeting.

Op dit moment is er echter nog niet veel 8K beeldmateriaal beschikbaar. De hoogste resolutie binnen Netflix is op dit moment 4K. Ook kun je maximaal in 4K resolutie live TV kijken met een TV-abonnement.

Wel zijn er al 8K video’s te bekijken op YouTube, en kunnen de 8K TV’s beeld met een lagere resolutie ‘upscalen’ naar 8K om te zorgen voor extra scherpte.

Toch alvast een 8K televisie kopen? In dit artikel houd ik het huidige aanbod bij. Op dit moment zijn er slechts twee verschillende modellen te koop in Nederland: de Samsung Q900R, en de Sharp Aquos LV-70X500E. Dit zijn beide LED-TV’s; er zijn nog geen 8K OLED TV’s beschikbaar. Hieronder ga ik verder in op deze 8K TV’s.

Samsung Q900R – 8K QLED TV

Met de Q900R is Samsung de eerste die een 8K TV uitbracht voor de consumentenmarkt. Dit is een LED TV die gebruik maakt van een quantum dot display met Samsung’s QLED technologie. Het voordeel van QLED op gewone LED’s is de hogere maximale helderheid (brightness) en de kleurbereik (gamut).

Deze TV is beschikbaar in drie verschillende afmetingen; met een beelddiagonaal van 65 inch (QE65Q900RAL), 75 inch (QE75Q900RAL), of 85 inch (QE85Q900RAL).

Ook bij het bekijken van beeldmateriaal met een lagere resolutie zal deze TV het beeld scherper maken met behulp van 8K AI upscaling. Daarnaast heeft deze TV HDR10+ ondersteuning. Daardoor kan deze TV beeld weergeven met beter contrast.

Volgens de eerste reviews van deze TV maakt de 8K resolutie een duidelijk verschil bij 8K beeldmateriaal, en is ook 4K beeld merkbaar beter door de 8K upscaling. Ook op andere eigenschappen wordt deze TV positief beoordeelt.

Volledige reviews van deze TV kun je onder andere lezen op Techradar.com (5/5 sterren), TrustedReviews.com (5/5 sterren), Pocket-lint.com (5/5 sterren; ‘Best HDR TV to date’), en AVforums.com (4.5/5 sterren).

De levering van deze TV bestaat uit het scherm, de ‘One Connect Box’, de poten/staanders, de ‘wall-mount kit’, en de Samsung One Remote. Het scherm is dus op de meegeleverde poten te plaatsen, of aan de muur te bevestigen.

Alle hardware van de TV zit in de ‘One Connect Box’, die je kunt vergelijken met een mini-computer. In de One Connect box zit namelijk de processor van de TV. Ook moeten alle externe apparaten op de One Connect Box worden aangesloten. Hiervoor bevat deze box onder andere 4 HDMI-poorten, aansluitingen voor USB, internet-kabel, en een optische kabel (Toslink). De One Connect Box zelf is verbonden met het scherm met één dunne optische kabel.

De Samsung Q900R is te bestellen bij meerdere webshops, waaronder Bol.com, Coolblue.nl, en Mediamarkt.nl. Op dit moment is de prijs voor deze TV bij deze drie webshops hetzelfde. De 65 inch uitvoering kost 4.999 euro, de 75 inch uitvoering 6.999 euro, en de 85 inch uitvoering 14.999 euro.

Sharp Aquos LV70X500E – 8K TV (LED)

Sharp Aquos LV70X500E 8k Led Tv

Sharp Aquos LV70X500E

De Aquos LV70X500E is een 8K TV van Sharp. Deze TV is alleen beschikbaar in het 70 inch formaat. Net als de Samsung Q900R is dit een LED TV.

Deze TV gebruikt kan HDR toepassen op beeldmateriaal dat gebruik maakt van de HDR-standaard HLG. Daarnaast wordt er, net als bij de Q900R, gebruik gemaakt van upscaling van beeldmateriaal naar 8K resolutie.

In tegenstelling tot de Samsung TV zit alle hardware bij de Sharp Aquos LV70X500E ingebouwd in het scherm zelf. Voor het aansluiten van externe apparaten beschikt het scherm over 8 HDMI 2.0a aansluitingen, en 2 USB aansluitingen.

Voor het stereo geluid heeft deze TV twee 10W woofers. Een voordeel van deze TV is dat deze daarnaast ook een 15W subwoofer heeft. Hierdoor kunnen de lage tonen beter worden weergegeven.

De TV is te plaatsen op de meegeleverde standaard, maar ook te bevestigen aan de muur.

Hoewel je deze TV op dit moment alleen nog maar kunt pre-orderen, wordt er door webshops aangegeven dat deze op voorraad is vanaf 10 januari 2019. Wanneer er prijzen beschikbaar zijn wordt dit hier toegevoegd.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een 8K TV? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Ervaring met een van de genoemde producten? Je kunt hieronder je reactie achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *