8K TV kopen? Alle beschikbare 8K TV’s van dit moment!

Een 8K TV kopen? Een 8K Ultra HD TV, ofwel UHDTV-2, heeft een resolutie van 7680×4320 pixels (4320p).

Met deze resolutie heeft een 8K televisie vier keer zoveel pixels als een 4K TV, en 16 keer zoveel pixels als een Full HD (1080p). Het voordeel hiervan is dat het beeld nóg scherper is. Dit zal voornamelijk merkbaar zijn bij TV’s met een grote schermafmeting.

Op dit moment is er echter nog niet veel 8K beeldmateriaal beschikbaar. De hoogste resolutie binnen de meeste streaming diensten, zoals Netflix, Amazon Prime, en Disney Plus, is op dit moment 4K. Ook kun je maximaal in 4K resolutie live TV kijken met een TV-abonnement.

Wel zijn er al 8K video’s te bekijken op YouTube, en kunnen de 8K TV’s beeld met een lagere resolutie ‘upscalen’ naar 8K om te zorgen voor extra scherpte.

Toch alvast een 8K televisie kopen? In dit artikel houd ik het huidige aanbod bij. Een jaar geleden werden de eerste 8K TV’s uitgebracht in Nederland. Een jaar later is het aanbod is nog steeds klein, en zijn er drie verschillende TV’s verkrijgbaar. Hieronder ga ik verder in op deze drie 8K TV’s.

Samsung Q950R – 8K QLED TV

Samsung 8k Tv Q950r

Samsung Q950R

Bol.com (va €1998)

Met de Q900R was Samsung de eerste die een 8K TV uitbracht voor de consumentenmarkt. Een jaar later is deze TV opgevolgd door de tweede generatie 8K TV’s van Samsung, de Q950R.

Dit is een LED TV die gebruik maakt van een quantum dot display met Samsung’s QLED technologie. Het voordeel van QLED op gewone LED’s is de hogere maximale helderheid (brightness) en de kleurbereik (gamut).

Ook bij het bekijken van beeldmateriaal met een lagere resolutie zal deze TV het beeld scherper maken met behulp van 8K AI upscaling. Daarnaast heeft deze TV HDR10+ ondersteuning. Daardoor kan deze TV beeld weergeven met beter contrast.

Volgens de eerste reviews van deze TV maakt de 8K resolutie een duidelijk verschil bij 8K beeldmateriaal, en is ook 4K beeld merkbaar beter door de 8K upscaling. Ook op andere eigenschappen wordt deze TV positief beoordeelt.

Volledige reviews van deze TV kun je onder andere lezen op Techradar.com (5/5 sterren), TrustedReviews.com (5/5 sterren), Pocket-lint.com (5/5 sterren; ‘Best HDR TV to date’), en AVforums.com (4.5/5 sterren).

De levering van deze TV bestaat uit het scherm, de ‘One Connect Box’, de poten/staanders, de ‘wall-mount kit’, en de Samsung One Remote. Het scherm is dus op de meegeleverde poten te plaatsen, of aan de muur te bevestigen.

Alle hardware van de TV zit in de ‘One Connect Box’, die je kunt vergelijken met een mini-computer. In de One Connect box zit namelijk de processor van de TV. Ook moeten alle externe apparaten op de One Connect Box worden aangesloten. Hiervoor bevat deze box onder andere 4 HDMI-poorten, aansluitingen voor USB, internet-kabel, en een optische kabel (Toslink). De One Connect Box zelf is verbonden met het scherm met één dunne optische kabel.

Deze TV is beschikbaar in vier verschillende afmetingen; met een beelddiagonaal van 55 inch (QE55Q950R), 65 inch (QE65Q950R) 75 inch (QE75Q950R), of 82 inch (QE82Q950R). Hoe groter het scherm, hoe beter de 8K resolutie merkbaar zal zijn. Bij de 55 inch afmeting zal het voordeel van 8K niet tot nauwelijks merkbaar zijn.

De Samsung Q900R is te bestellen op Bol.com, waar de 55 inch uitvoering beschikbaar is vanaf 2399 euro, de 65 inch uitvoering vanaf 2999 euro, de 75 inch uitvoering vanaf 4599 euro, en de 82 inch uitvoering vanaf 7199 euro.

Hoewel deze TV’s zeker niet goedkoop zijn, is de prijs van deze tweede generatie 8K TV’s van Samsung zo al flink lager dan die van de eerste generatie.

LG 75SM9900PLA – 8K NanoCell LED TV

Lg 75sm9900 8k Led Tv

LG 75SM9900PLA

Bol.com (€3499)

De 75SM9900 is de eerste 8K TV van LG, en beschikbaar sinds november 2019. Deze TV heeft een NanoCell LED scherm. Dit zijn high-end LED schermen die voor een betere kleurweergave zouden moeten zorgen dan normale LCD-LED schermen.

Ook deze TV maakt gebruik van 8K-upscaling. Daardoor wordt 4K en Full HD beeldmateriaal op dit scherm opgeschaald, en zal dit flink scherper worden.

Daarnaast ondersteunt deze TV veel verschillende HDR-standaarden, namelijk HDR 10 Pro, HLG, Dolby Vision, en Technicolor HDR. Deze TV maakt daarnaast gebruik van Full Array Local Dimming, waardoor deze goede zwartwaarden heeft.

Dit is een smart TV met het WebOS besturingssysteem. Verbinden met internet kan over Wi-Fi, of bedraad met ethernetkabel. De TV heeft verder vier HDMI 2.1 ingangen voor het aansluiten van externe apparaten. Ook zijn er drie USB poorten beschikbaar, en voor audio een optische en AUX uitgang.

De TV kun je neerzetten op de meegeleverde metalen poot, of aan een TV beugel met ondersteuning voor VESA 600×400 monteren.

Deze LG SM9900 is beschikbaar in één afmeting, namelijk met een beelddiagonaal van 75 inch. Dat is een flinke afmeting, waardoor de 8K resolutie een merkbare meerwaarde kan bieden.

Met een huidige prijs van €3499 op Bol.com, is dit de goedkoopste 75 inch 8K TV die je op dit moment kunt kopen. Daarmee is deze TV namelijk zo’n 500 euro goedkoper dan de eerder genoemde 8K TV van Samsung van hetzelfde formaat. Deze TV is daarnaast ook verkrijgbaar op BCC.nl en Expert.nl.

Sony MASTER series ZG9 – 8K LED TV

Sony Master Series Zg9 Duurste Tv

Sony MASTER Series ZG9 85″

PlatteTV.nl (€15999)

De ZG9 is de eerste 8K TV van Sony. Deze TV is beschikbaar in 85 inch, maar ook in het 98 inch formaat.

Daarmee is dit één van de grootste TV’s, en heeft deze TV een afmeting waarbij de 8K resolutie duidelijk zorgt voor scherper beeld.

Ook deze zal het beeld automatisch opschalen naar 8K. Daarnaast ondersteunt deze TV high dynamic range met de HDR10, en de HLG standaard.

Voor het verbeteren van het contrast maakt deze TV gebruik van Full Array Local Dimming. De Z9G maakt gebruik van Android TV als smart TV besturingssysteem.

De beeldkwaliteit van deze TV is volgens tests zeer goed. Je kunt een zeer uitgebreide review met testresultaten bekijken op FlatpanelsHD.com.

Door de zeer goede eigenschappen en de grote afmeting is dit een dure TV. De huidige prijs voor deze TV is 15999 euro bij alle op PlatteTV.nl.

Nu Sony eenmaal een 8K televisie heeft ontwikkeld, zal de volgende generatie waarschijnlijk goedkoper zijn.

Sharp Aquos LV70X500E – 8K TV (LED)

Sharp Aquos LV70X500E 8k Led Tv

Sharp Aquos LV70X500E

Amazon.de (bekijk prijs)

De Aquos LV70X500E is een 8K TV van Sharp. Deze TV is alleen beschikbaar in het 70 inch formaat. Net als de Samsung Q900R is dit een LED TV.

Deze TV gebruikt kan HDR toepassen op beeldmateriaal dat gebruik maakt van de HDR-standaard HLG. Daarnaast wordt er, net als bij de Q950R en ZG9, gebruik gemaakt van upscaling van beeldmateriaal naar 8K resolutie.

In tegenstelling tot de Samsung TV zit alle hardware bij de Sharp Aquos LV70X500E ingebouwd in het scherm zelf. Voor het aansluiten van externe apparaten beschikt het scherm over 8 HDMI 2.0a aansluitingen, en 2 USB aansluitingen.

Voor het stereo geluid heeft deze TV twee 10W woofers. Een voordeel van deze TV is dat deze daarnaast ook een 15W subwoofer heeft. Hierdoor kunnen de lage tonen beter worden weergegeven.

De TV is te plaatsen op de meegeleverde standaard, maar ook te bevestigen aan de muur.

Deze TV is op dit moment alleen in Nederland verkrijgbaar door deze te bestellen op Amazon.de.

LG Signature Z9 OLED – 88 inch 8K OLED TV

Ook LG heeft een 8K TV beschikbaar, en de eerste 8K OLED TV. Deze TV heet de LG Signature Z9 OLED, ofwel de OLED88Z9PUA. Deze TV is op dit moment alleen nergens in Nederland verkrijgbaar. In de VS wordt deze TV verkocht voor $29,999.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een 8K TV? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Ervaring met een van de genoemde producten? Je kunt hieronder je reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Send this to a friend