Grote TV kopen? De 4 grootste TV’s van 2021!

Op zoek naar de grootste TV? In dit artikel houd ik bij wat de grootste TV is die je kunt kopen. De grootste TV die op dit moment te koop is, heeft een beelddiagonaal van 98 inch (~249 cm).

In dit artikel vind je de vier grootste TV’s in verschillende categorieën:

Al deze televisies zijn op het moment van schrijven (herfst 2021) beschikbaar voor consumenten in Nederland. Er bestaan nog grotere TV’s, zoals ‘The Wall’ van Samsung, maar die is niet verkrijgbaar in webshops.

Tip: meer informatie over de inch-afmeting van TV’s vind je in het artikel over  inch TV afmetingen.
Tip: zoek je een grote TV omdat je een echte ‘home cinema’ wil inrichten? Overweeg dan ook een beamer. Zo is de Samsung LSP9T beamer bijvoorbeeld geschikt voor schermen tot wel 130 inch, en is deze ook een stuk voordeliger dan de grootste TV’s van dit moment.

1. Sony Master Series Sony KD-98ZG9: dé grootste TV van 2021!

Sony Master Series Sony Kd 98zg9 Grootste TV 2021

PlatteTV.nl €79999 Product bekijken

Met een schermdiagonaal van 98 inch is de Sony Master Series KD-98ZG9 simpelweg dé grootste TV die je kunt kopen. Dezelfde TV is ook verkrijgbaar in 85 inch formaat.

In centimeter is het schermdiagonaal zo’n 249 cm, de breedte van het scherm zo’n 217 cm, en de hoogte 122 cm.

Om op dit enorme scherm toch te kunnen zorgen voor scherp beeld, heeft deze TV de 8K resolutie.

Hoewel er nog maar weinig beeldmateriaal beschikbaar is in deze resolutie, maakt deze TV gebruik van de krachtige X1-Ultimate processor om beeld met een lagere resolutie op te schalen naar naar 8K.

Daarnaast ondersteunt deze TV beeldmateriaal in vele HDR-standaarden, waaronder Dolby Vision, HDR10, en HLG. Zo kan deze TV dus beeld weergeven met een extra groot kleurbereik.

Om te zorgen voor een goed contrast, beschikt deze TV over Full-Array Local Dimming (FALD). Bij donkere delen op het beeld gaat daarbij de lokale backlight van deze LCD-TV uit.

Uiteraard is dit een smart TV. Zoals bij Sony gebruikelijk, draait deze televisie Android als besturingssysteem. Daarmee heb je toegang tot alle populaire streaming apps.

Speciaal aan deze TV is dat er wel in totaal 16 speakers zijn ingebouwd. Namelijk 8 woofers, 4 tweeters, en 4 subwoofers. Deze zitten allemaal achter het scherm. Deze speaker kunnen het geluid afspelen in virtueel surround sound, en ondersteunen ook het Dolby Atmos bestandsformaat.

De TV wordt geleverd met een tafelstandaard, en een hogere vloerstandaard. De kabels van de TV zijn netjes weg te werken in beide standaarden.

Kortom heeft deze TV naast het enorme scherm zeer goede eigenschappen, en krijgt deze ook 5/5 sterren in de reviews van Techradar, Expertreviews.co.uk, en Trustedreviews.com.

Het grootste nadeel van deze TV is de prijs. De 98 inch uitvoering kost op dit moment namelijk €79999 op PlatteTV.nl. De 85 inch uitvoering is daar ook te bestellen, en kost daar op dit moment €8099,10.

2. LG OLED88Z19LA: de grootste OLED TV van 2021! (88 inch)

Lg Oled88z19la Grootste Oled TV 88 Inch

 

Hifiklubben.nl €29999 Product bekijken

De grootste OLED TV van dit moment is de LG OLED88Z19LA. Dit is ondertussen al de derde TV uit de SIGNATURE Z-serie van LG. De afmeting is weer hetzelfde als bij de twee voorgangers, namelijk 88 inch.

Dat maakt het beelddiagonaal van deze TV zo’n 224 cm, de breedte zo’n 195 cm, en de hoogte van het scherm zo’n 110 cm.

Ook deze TV heeft de 8K resolutie. Daarmee is dit één van de twee huidige televisies met een 8K OLED scherm. De andere 8K OLED TV is de LG OLED77Z19LA, met een 77 inch scherm.

Met de α9 Gen4 AI processor 8K wordt het beeld op deze TV automatisch opgeschaald naar 8K, en zal dit er scherper uitzien dan hetzelfde beeld op een 4K TV.

De nieuwste versie van LG’s signature series. Ook de eerdere ZX en Z9 waren een vloerstaande TV met een 8K 88 inch OLED scherm.

Uiteraard worden er daarnaast op deze TV vele HDR standaarden ondersteunt, waaronder Dolby Vision, HDR 10 Pro, en HLG.

Het belangrijke voordeel van OLED, is het perfecte contrast. OLED schermen gebruiken namelijk géén backlight, maar elke pixel kan individueel aan of uitgezet worden. Daarmee is zwart beeld op een OLED TV ook écht zwart.

Daarnaast heeft dit scherm ook een enorm kleurbereik, en kan het scherm 100% van de DCI-P3 kleurruimte weergeven.

Dit is uiteraard ook een smart TV, en draait de nieuwste versie van LG’s smart TV besturingssysteem, namelijk WebOS 6.0.

In deze grote TV is ook gedacht aan het geluid. De ingebouwde speakers zorgen voor 4.2-kanaals geluid, en hebben een totaal vermogen van 80 Watt.

Ook is deze TV erg geschikt voor gaming, door de lage reactietijd van 1 ms, de verversingssnelheid van 120 Hz, en de ondersteuning van een variabele refresh rate (VRR) over HDMI 2.1.

Deze TV staat op een rechthoekige, stalen, vloerstandaard. Deze TV is online te bestellen op Hifiklubben.nl en kost daar €29999.

LG C1 OLED83C14LA: op één na grootste OLED TV (83 inch), flink goedkoper!

Lg C1 Oled83c14la 83 Inch Oled Tv

LG C1 OLED 83″

Bol.com (€5199)

Met de nieuwste uitvoering van de C-serie van LG, de C1, is er één grotere maat bijgekomen. Bij de vorige generatie, de LG OLED CX, was de grootste maat 77 inch.

Met de C1 is daar één grotere maat bijgekomen. Nu is deze LG OLED C-serie TV ook beschikbaar in 83 inch.

Dit is een 4K TV met een verversingssnelheid van 120 Hz, ondersteuning van Dolby Vision en andere vormen van HDR, en HDMI 2.1.

Ook gebruikt deze TV de nieuwste versie van WebOS, namelijk WebOS 6.0.

Hoewel deze TV slechts 5 inch kleiner is dan de LG OLED88Z19LA, is deze flink goedkoper. Op dit moment is de beste prijs voor deze TV te vinden op Bol.com, waar deze €5199 kost. Ook kun je deze TV bestellen op Coolblue.nl.

3. LG 86NANO756PA: de grootste LED TV van LG (86 inch)

Lg 86nano756pa 86 Inch Grootste Led Tv

Bol.com €1899 Product bekijken

De LG 86NANO756PA is een zeer grote, maar verrassend betaalbare voor zijn afmeting. Met deze 86 inch TV, heb je een scherm van 190 cm breed, en 107 cm in huis voor minder dan 2000 euro.

Een ‘nadeel’ van deze TV, is dat deze de 4K resolutie heeft. Daardoor is de maximale scherpte van dit scherm minder hoog dan dat van 8K TV’s. Wel is 4K beeldmateriaal veel breder beschikbaar, en wordt de maximale resolutie van deze TV (zonder opschaling) dus veel beter ondersteunt.

Daarnaast draagt de Dolby Vision, HDR10 Pro, en HLG ondersteuning bij deze TV ook bij aan de beeldervaring bij het kijken van vele films en TV-series.

Een nadeel van deze TV is dat deze LED-TV géén local dimming heeft. Daarom is het contrast op deze TV niet zo goed als die van TV’s die wel FALD hebben.

Wel zou het NanoCell paneel van deze TV moeten zorgen voor een verbeterde kleurweergave ten opzichte van normale LCD-LED TV’s.

Met het WebOS 6.0 smart TV besturingssysteem, heeft deze TV toegang tot alle belangrijke apps voor het streamen van films en series. De belangrijkste streaming apps staan standaard al geïnstalleerd, en daarnaast zijn er nog honderden andere apps beschikbaar in de LG Content Store.

De ingebouwde speakers van de TV zorgen voor 2.2 channel geluid. Door de ingebouwde subwoofers levert de TV zelf een goed basgeluid. Daarnaast ondersteunt de TV virtuele weergave van Dolby Atmos geluid.

Deze TV is erg geschikt voor gamen met de nieuwste consoles. Zo is dit een goede TV voor de PS5, en ook een prima Xbox Series X gaming TV.

Zo heeft deze TV namelijk een refresh rate van 120 Hz, HDMI 2.1, VRR en FreeSync ondersteuning, en een Game Mode met lage input lag.

Kortom is de LG 86NANO756PA een enorme TV met veel gunstige eigenschappen, voor een relatief bescheiden bedrag. Deze TV kopen? Bekijk de huidige prijs en beschikbaarheid op Coolblue.nl of Mediamarkt.nl.

4. Samsung Neo QLED QE85QN95A: de grootste Samsung TV (85 inch)

Samsung Neo Qled Qe85qn95a Grootste Samsung Tv

Bol.com €5399 Product bekijken

De grootste TV van Samsung heeft een schermdiagonaal van 85 inch. Samsung heeft meerdere TV’s beschikbaar in deze afmeting, waaronder een aantal relatief goedkope 85 inch TV’s.

Een goede keuze in het 85 inch formaat is de nieuwe QN95A. Deze 4K TV van Samsung is beschikbaar sinds 2021, en maken gebruik van Samsung’s nieuwe ‘Neo QLED’ schermen.

Dat zijn kortweg de beste LCD-LED schermen die Samsung op dit moment produceert. Zo heeft het Neo QLED scherm van de QN95A een hoge felheid, 100% dekking van de DCI-p3 kleurruimte, en door Full-array Local Dimming ook een goed contrast.

Deze TV ondersteunt daarnaast HDR content in HDR10, HDR10+ en HLG formaat.

Samsung heeft een eigen smart TV besturingssysteem, Tizen. Ook dit is een zeer uitgebreid smart besturingssysteem, waarop alle populaire video streaming apps beschikbaar zijn.

De acht ingebouwde speakers, samen goed voor 70 Watt, zorgen ervoor dat deze TV een prima geluidskwaliteit heeft.

Een belangrijk voordeel van deze TV is dat deze erg plat is uitgevoerd, zodat je deze strak tegen de muur kunt hangen met elke VESA 600×400 muurbeugel. Het scherm zelf is slechts 2.72 cm dik.

Alle hardware en alle aansluitingen van de TV zijn ingebouwd in de zogenaamde ‘One Connect Box’. Je kunt daar al je apparaten op aansluiten, en de One Connect Box zelf met slechts één dunne kabel met de TV verbinden. Dat zorgt voor een zeer strakke oplossing.

Naast de muurbevestiging kun je ook gebruik maken van de meegeleverde voet om de TV op neer te zetten.

Deze TV bestellen? Dat kan op Bol.com en Coolblue.nl.

Tip: Samsung heeft meerdere TV’s beschikbaar in de 85 inch afmeting. Bijvoorbeeld de QE8560T, een model uit 2020, die met een prijs van €1999 (op Bol.com) een stuk voordeliger is.

Goedkope grote TV kopen?

Een grote TV kopen voor weinig geld? Er zijn veel TV’s beschikbaar in 85 inch, 75 inch en 65 inch. In de meeste (woon)kamers is ook een TV van 75 of 65 inch nog een flink grote maat.

Het voordeel van een TV in 75 of 65 inch, is dat televisies in deze afmetingen een stuk goedkoper zijn. Wij houden bij wat de goedkoopste TV’s zijn in deze grote maten:

Wil je eerst meer algemeen aankoopadvies voor je nieuwe TV? Lees dan de TV koopgids.

Tip: bekijk ook het artikel ‘beste TV‘ voor de beste TV’s van 2021 wat betreft beeldkwaliteit.

Vragen, opmerken, of eigen ervaringen?

Heb je vragen of opmerkingen over het kopen van een grote TV? Ervaring met één van de genoemde producten? Laat het me hieronder weten!

Laatste update: 21 september 2021. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 augustus 2017.

Plaats een reactie

Send this to a friend