Grote TV kopen? Dit zijn de 5 grootste TV’s van 2023!

Op zoek naar de grootste TV? In dit artikel houd ik bij wat de grootste TV is die je kunt kopen. Op dit moment de grootste TV die je kunt kopen 98 inch (~249 cm) in beelddiagonaal. Er zijn twee TV’s beschikbaar in die maat.

In dit artikel ga ik in op de onderstaande vijf grootste TV’s van dit moment, in verschillende categorieën:

Al deze televisies zijn op het moment van schrijven beschikbaar voor consumenten in Nederland. Er bestaan nog grotere TV’s, zoals ‘The Wall’ van Samsung, maar die is niet verkrijgbaar in webshops, en is gericht op bedrijfstoepassingen.

Tip: meer informatie over de inch-afmeting van TV’s vind je in het artikel over inch TV afmetingen.
Tip: zoek je een grote TV omdat je een echte ‘home cinema’ wil inrichten? Overweeg dan ook een beamer. Zo is de Samsung LSP9T beamer bijvoorbeeld geschikt voor schermen tot wel 130 inch, en is deze ook een stuk voordeliger dan de grootste TV’s van dit moment.

1. Samsung QLED 4K 98QN90A: dé grootste (Samsung) TV van 2023! (98 inch)

Samsung Qled 4k 98qn90a De Grootste Tv 2023

Mediamarkt.nl €14999 Product bekijken

Met een schermdiagonaal van 98 inch heeft is de Samsung 98QN90A samen met één andere TV van deze maat simpelweg dé grootste TV die je kunt kopen. De 98 inch maat is de grootste maat waarin dit TV model wordt verkocht. De andere maten variëren van 43 tot en met 85 inch.

Een beelddiagonaal van 98 inch houdt in dat het scherm van de TV zo’n 217 cm breed is, en 122 cm hoog.

Vreemd genoeg is dit een 4K TV. Dat is jammer, want Samsung heeft andere TV’s beschikbaar met de flink hogere 8K resolutie. Bij een TV van dit enorme formaat zorgt 8K namelijk wel voor een merkbaar beter beeld.

Toch is het echt een prima TV. Het scherm is uitgerust met Neo QLED-technologie. Dit zijn de beste LCD-LED schermen van Samsung. Gunstig aan dit scherm is ook het grote kleurbereik, namelijk van 100% van de grote DCI-3P kleurruimte.

Daarnaast ondersteunt deze TV beeldmateriaal in vele HDR-standaarden, HDR10+, en HLG. Zo kan deze TV dus beeld weergeven met een extra groot kleurbereik.

Om te zorgen voor een goed contrast, beschikt deze TV over local dimming. Bij donkere delen op het beeld gaat daarbij de lokale backlight van deze LCD-TV uit.

Uiteraard is dit een smart TV. Zoals bij Samsung gebruikelijk, draait deze televisie Tizen als besturingssysteem. Daarmee heb je toegang tot alle populaire streaming apps, en kun je meer apps installeren via de bijbehorende app store.

Interessant aan deze TV is de vele speakers die er in het scherm zijn ingebouwd. Deze speakers zorgen voor een 4.2.2 geluid, dus surround met twee subwoofers-kanalen, en twee Dolby Atmos kanalen. Met het 60 Watt vermogen komt er al een flink geluid uit de TV.

Met het zogenaamde ‘OTS’ weet de TV uit welk gedeelte van het de TV het geluid moet komen, en wordt het geluid door de vele speakers ook nauwkeurig afgespeeld op de juiste plek.

Verder beschikt de TV over ‘Q symphony’. Dat is een technologie van Samsung die ervoor zorgt dat de speakers in de TV samen met een geschikte Samsung soundbar samen het geluid samen af kunnen spelen, waardoor het beter klinkt dan wanneer het geluid alleen uit de soundbar komt.

Ook is het gunstig aan deze TV dat ‘ie slechts 2.5 cm dik is, en daardoor erg strak tegen de muur kan hangen. Hoewel een muurbevestiging erg mooi staat bij deze TV, kun je hem ook gewoon neerzetten om de meegeleverde voet.

Kortom heeft deze TV naast het enorme scherm zeer goede eigenschappen, en krijgt deze ook een erg goede score uit de test van Rtings.com, en een score van 5/5 uit de review van WhatHiFi.com.

Deze TV bestellen? Dat kan op Mediamarkt.nl en HelloTV.nl.

2. TCL 98C735: de andere 98 inch grote TV: een stuk voordeliger!

Tcl 98c735 Grootste Tv 98 Inch Th

Mediamarkt.nl €4999 €3999 Product bekijken

De enige andere TV in het 98 inch formaat is de TCL 98C735. Het voordeel van deze TV is de flink lagere prijs. Op het moment van schrijven ligt de prijs namelijk op €3999 op Mediamarkt.nl. Naast de 1000 euro korting op deze grote TV, is dat ook 11000 euro minder dan de Samsung TV van dezelfde maat.

Hoewel de prijs flink lager ligt, is de TV eigenlijk net zo goed, en op sommige eigenschappen zelfs beter, dan de voorgenoemde optie van Samsung.

Ook deze TV heeft een QLED scherm, en heeft de 4K UHD resolutie. Een voordeel van dit scherm is echter de betere HDR-ondersteuning. Zo heeft de TCL 98C735 ondersteuning voor meer HDR formaten, waaronder ook Dolby Vision, het HDR formaat dat voor de beste beeldkwaliteit zorgt.

De andere kleureigenschappen zijn gelijk: 100% kleurdekking van de DCI-P3 kleurruimte, en micro-dimming voor contrastverbetering. Door micro-dimming gaan de backlights uit op donkere delen van het scherm, waardoor de zwartwaarden beter zijn.

Verder zijn de kijkhoeken van dit scherm erg goed. Er wordt een kijkhoek van 178° opgegeven. Dat houdt in dat je onder een hoek van 178° of kleiner geen kleurverschil merkt ten opzicht van als je recht voor de TV zit.

Uiteraard is dit ook een smart TV. Het besturingssysteem van is Android TV, waardoor je toegang hebt tot al je favoriete videostreaming apps. Ook kun je met de Google Play Store nog veel meer apps installeren. Live TV is uiteraard ook mogelijk; elke vorm van ontvangst van live TV wordt door de TV ondersteunt.

Met een 120 Hz refresh rate, HDMI 2.1, VRR ondersteuning, en een game mode met een lag input lag (zo’n 15 ms), is deze TV ook erg geschikt voor gaming.

Verder heeft de TCL 98C735 redelijk krachtige ingebouwde speakers. De ingebouwde speakers vormen een 2.1 systeem; stereo met subwoofer. In totaal is het vermogen van deze speakers 50 Watt: 2 keer 15 Watt voor de stereo speakers, en 20 Watt voor de ingebouwde subwoofer.

De TV heeft een aluminium frame, en wordt geleverd met stevige aluminium poten om deze op neer te zetten. Muurbevestiging is ook mogelijk, maar daarbij heb je een flinke meurbeugel nodig die het gewicht van 59.6 kg van deze TV aan kan.

Kortom is de TCL 98C735 een TV met dé grootste afmeting die je nu kunt krijgen, die naast de grote maat ook prima eigenschappen heeft.

Daarnaast is de relatief lage prijs gunstig. Deze TV kopen? Je kunt deze bestellen op MediaMarkt.nl, Amazon.nl en Amazon.de.

3. LG OLED 97G29LA: de grootste OLED TV van 2023! (97 inch)

Lg Oled 88z29la Grootste Oled Tv

HelloTV.nl €23000 Product bekijken

Met een maat van slechts één inch minder, is de OLED 97G29LA op dit moment de grootste OLED televisie. De beelddiagonaal is dus 97 inch, waarmee het scherm van deze TV zo’n 215 cm breed is, en 121 cm hoog.

Deze LG G2 OLED TV, ook wel OLED Evo Gallery Edition, is het eerste model van LG met deze afmeting. Voordat de LG OLED 97G29LA werd uitgebracht in december 2022, was het grootste OLED scherm ooit namelijk nog 88 inch.

Met deze 97 inch uitvoering hoef je dus niet vanwege de nog grotere maat voor een QLED TV te kiezen. OLED zorgt nog altijd voor een beduidend betere beeldkwaliteit dan QLED en alle andere LCD-LED televisies.

Het voordeel van OLED TV’s is namelijk dat deze geen backlight gebruiken, maar voor elke pixel individuele kleurenlichtjes hebben. Bij zwart beeld staan alle lichtjes uit, en heb je dus ook écht zwart beeld. Het resultaat is een nóg beter contrast dan dat van een LED TV met Full Array Local Dimming.

Wel ietwat jammer is dat deze TV géén 8K resolutie heeft, maar de 4K UHD resolutie. Wil je wel een grote 8K OLED TV, dan is de grootste optie 88 inch, die je vindt op de LG OLED 88Z29LA. Meer informatie over die televisie verderop in dit artikel.

Op de 8K resolutie na ontbreekt er niets aan de beeldkwaliteit van de TV. Naast de ondersteuning van alle belangrijke HDR standaarden, inclusief Dolby vision. Daarnaast heeft de TV een 100% dekking van de DCI-P3 kleurruimte. Wat betreft beeldkwaliteit komt deze TV ook erg goed uit de test van Rtings, met zeer goed scores voor contrast, kleurbereik, en kleurnauwkeurigheid.

Dit is uiteraard ook een smart TV, en draait de nieuwste versie van LG’s smart TV besturingssysteem, namelijk WebOS 22.

In deze grote TV is ook gedacht aan het geluid. De ingebouwde speakers zorgen voor 4.2-kanaals geluid, en hebben samen een totaal vermogen van 60 Watt. De TV heeft daarmee 2 ingebouwde subwoofers, en de andere speakers kunnen virtueel surround sound afspelen.

Ook wordt geluid in het Dolby Atmos formaat afgespeeld, maar is het Dolby Atmos effect van deze ingebouwde speakers daarbij lang niet zo goed als dat van een Dolby Atmos soundbar of een volledige Dolby Atmos Home cinema set. formaat afspelen.

Ook is deze TV erg geschikt voor gaming, door de lage input lag van 5.9 ms, de verversingssnelheid van 120 Hz, en de ondersteuning van een variabele refresh rate (VRR) over HDMI 2.1.

Let op: er wordt geen voet meegeleverd. Deze TV is bedoeld om aan de muur op te hangen. Er wordt wél een muurbeugel meegeleverd.

Bij muurbevestiging hangt deze TV strak tegen de muur. De TV is omlijst met een zilverkleurig metalen frame en heeft daarmee een luxe uitstraling.

Kortom is deze 97 inch LG OLED G2 TV dé grootste OLED TV die je op dit moment kunt kopen, heeft deze prima beeldeigenschappen, goed geluid, en is deze ook zeer geschikt voor gaming.

Deze TV bestellen? Dat kan op HelloTV.nl en MediaMarkt.nl.

4. LG OLED 88Z29LA: de grootste 8K TV (88 inch, OLED)

Lg Oled 88z29la Grootste 8k Tv

Mediamarkt.nl €20659 Product bekijken

Op zoek naar de grootste TV in de 8K resolutie? Dat is de LG OLED 88Z29LA, een 8K OLED TV met een beelddiagonaal van 88 inch, en de vierde en nieuwste TV uit de Signature Z-serie van LG.

De afmeting is weer gelijk zijn voorgangers. Met een 88 inch beelddiagonaal heeft het scherm van deze TV een breedte van 194.8 cm, en een hoogte van 109,6 cm.

Ook deze TV heeft de 8K resolutie, met 7680 pixels in de breedte, en 4320 pixels in de hoogte. Dit is één van de twee huidige televisies met een 8K OLED scherm. De andere 8K OLED TV is de kleinere LG OLED77Z29LA, met een 77 inch scherm.

Met de α9 Gen5 AI processor 8K wordt het beeld op deze TV automatisch opgeschaald naar 8K, en zal dit er scherper uitzien dan hetzelfde beeld op een 4K TV.

Uiteraard worden er daarnaast op deze TV vele HDR standaarden ondersteunt, waaronder Dolby Vision, HDR 10 Pro, en HLG.

Het belangrijke voordeel van OLED, is het perfecte contrast. OLED schermen gebruiken namelijk géén backlight, maar elke pixel kan individueel aan of uitgezet worden. Daarmee is zwart beeld op een OLED TV ook écht zwart.

Daarnaast heeft dit scherm ook een enorm kleurbereik, en kan het scherm 100% van de DCI-P3 kleurruimte weergeven.

Dit is uiteraard ook een smart TV, en draait de nieuwste versie van LG’s smart TV besturingssysteem, namelijk WebOS 22.

In deze grote TV is ook gedacht aan het geluid. De ingebouwde speakers zorgen voor 4.2-kanaals geluid, en hebben een totaal vermogen van 80 Watt.

Ook is deze TV erg geschikt voor gaming, door de lage input lag, de verversingssnelheid van 120 Hz, en de ondersteuning van een variabele refresh rate (VRR) over HDMI 2.1.

Deze TV staat op een rechthoekige, stalen, vloerstandaard. Daarmee heeft deze TV grotendeels hetzelfde design als de voorgangers uit de Signature Z-serie.

Interesse in deze TV? Deze is verkrijgbaar bij MediaMarkt, Coolblue.nl, en HelloTV.

5. Philips 86PUS8807: de grootste TV met Ambilight (86 inch)

Philips 86pus8807 Grote Ambilight Tv

Coolblue.nl €2339 Product bekijken

Met één maat kleiner, kom je uit op 86 inch. In dit formaat zien er op dit moment zo’n twintig verschillende TV’s verkrijgbaar. Onder deze opties is er één TV beschikbaar met Ambilight, namelijk de Philips The One 86PUS8807.

Ambilight is een functie waarbij er aan de achterkant van de TV licht wordt geprojecteerd op de muren, waardoor het beeld groter lijkt dan dat het is. Dat zorgt voor meer immersie. Een demonstratie van Ambilight kun je zien in deze video.

Naast de beschikbaarheid van Ambilight heeft deze TV meer gunstige eigenschappen. Deze 4K TV heeft namelijk ondersteuning voor alle belangrijke HDR formaten, waaronder Dolby Vision.

Door Micro Dimming Pro worden de LED backlights zeer nauwkeurig gedimd, waardoor het contrast flink wordt verbeterd.

Ook deze TV heeft een verversingsnelheid van 120 Hz, HDMI 2.1 met VRR, en een lage input lag. Al deze functies maken dit ook een goede TV voor de PS5 of Xbox Series X.

Deze TV maakt gebruik van Android TV als smart besturingssysteem. Met Android TV heb je toegang hebt tot alle denkbare apps die je op je smart TV zou willen gebruiken, waaronder Netflix, Disney Plus, HBO Max, en Amazon Prime Video.

De TV wordt geleverd met twee pootjes om deze neer te zetten, maar je kunt deze ook aan de muur bevestigen met een geschikte muurbeugel. De muurbeugel moet dan VESA 600×400 ondersteunen, en het gewicht van 47.8 kg van deze TV kunnen dragen.

Deze TV bestellen? Dat kan op Coolblue.nl, Bol.com, en Amazon.nl.

Tip: grote TV kopen voor weinig geld?

Een grote TV kopen voor weinig geld? Er zijn veel TV’s beschikbaar in 85 inch, 75 inch, en 65 inch. In de meeste woonkamers zijn ook dit nog flink grote maten.

Het voordeel van een TV in 75 of 65 inch, is dat televisies in deze afmetingen een stuk goedkoper zijn. Wij houden bij wat de goedkoopste TV’s zijn in deze grote maten:

Wil je eerst meer algemeen aankoopadvies voor je nieuwe TV? Lees dan de TV koopgids.

Tip: bekijk ook het artikel ‘beste TV‘ voor de beste TV’s van 2023 zijn als het gaat om beeldkwaliteit.

Vragen, opmerken, of eigen ervaringen?

Heb je vragen of opmerkingen over het kopen van een grote TV? Ervaring met één van de genoemde producten? Laat het me hieronder weten!

Laatste update: 28 maart 2023. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 augustus 2017.

Plaats een reactie