iPad aansluiten op je TV: iPad HDMI adapter (en 3 andere opties!)

Heb je een iPad, en wil je het beeld van je iPad op te TV weergeven? In dit artikel leg ik vier mogelijkheden uit om je iPad aan te sluiten op je TV; zowel met draad, als draadloos.

Het merk van je TV maakt niet uit. Alle genoemde methodes werken met Samsung TV’s, Philips TV’s, Sony TV’s, en meer! Het enige dat uitmaakt is de beschikbare aansluitingen die je televisie heeft.

1. iPad aansluiten op tv met HDMI – via iPad HDMI adapter

IPad HDMI AdapterEen simpele methode om je iPad scherm te ‘mirroren’ op je TV, is door deze met een HDMI kabel aan te sluiten op je TV. De iPad zelf heeft geen HDMI uitgang, dus moet je gebruik maken van een adapter.

Nieuwe iPads hebben een zogenaamde lightning uitgang. Je hebt dan een lightning naar HDMI adapter nodig. De officiële iPad HDMI adapter van Apple is hier te bestellen.

Heb je een oude iPad? De originele iPad, de iPad 2 en de iPad 3 maken gebruik van de 30-pins connector. Je hebt dan een andere adapter nodig; namelijk deze.

Naast de adapter heb je een HDMI kabel nodig. Elke HDMI kabel is hiervoor te gebruiken, dus als je er nog een hebt liggen hoef je hiervoor geen aparte kabel aan te schaffen. Heb je geen HDMI kabel, dan zijn ook deze online goedkoop te bestellen. Zo kost deze HDMI kabel van 1.5 meter nog geen 5 euro.

Als je de adapter en HDMI kabel hebt, is het proces om TV te kijken erg simpel:

  1. Plug de HDMI kabel met het ene uiteinde in je TV, en met het andere uiteinde in de HDMI port van de adapter.
  2. Plug de lightning connector van de adapter vast aan de iPad.
  3. Selecteer op je TV de gebruikte HDMI port als video input. Je zult nu op de TV precies hetzelfde beeld zien als op je iPad (dit heet ookwel ‘screen mirroring’).
  4. Ga naar de App die je op de TV wil zien. De TV zal nu de app in ‘Full screen’ het beeld van de app weergeven. Op je iPad zal nu het bericht ‘TV connected’ staan.

De lightning adapter heeft naast een HDMI uitgang ook een lightning ingang, en de 30-pin adapter heeft naast de HDMI uitgang ook een 30-pin ingang. Zo kun je met beide adapters dus ook je iPad opladen terwijl je TV kijkt. Je sluit dan simpelweg de oplader aan op poort in de adapter.

De genoemde HDMI adapters zijn ook te gebruiken met je iPhone of met een MacBook.

2. iPad aansluiten op tv met VGA – via iPad VGA adapter

iPad VGA AdapterHeeft je TV geen HDMI aansluiting, maar wel een VGA aansluiting? Of wil je de iPad ook regelmatig gebruiken met een beeldscherm of met een beamer? Dan is het een betere optie om gebruik te maken van de iPad VGA adapter.

De officiële Apple Lightning naar VGA adapter is hier te bestellen. Deze adapter heeft naast de VGA uitgang ook een lightning ingang, zodat je de iPad tegelijkertijd op kunt laden.

Heb je een ouder model iPad, dan moet je gebruik maken van een 30-pin connector naar VGA adapter. De officiële Apple 30 pin naar VGA adapter is hier te bestellen. Deze adapter heeft naast de VGA uitgang helaas geen 30 pin ingang, dus je kunt met deze adapter niet de iPad opladen tijdens het TV kijken.

Het nadeel van de VGA adapter is dat deze alleen het beeld naar de TV stuurt, maar niet het geluid. Om ook het geluid op je TV te krijgen, moet je een losse audiokabel gebruiken met aan beide kanten een 3.5 mm jack plug. De juiste kabel is onder andere hier te koop. Je sluit deze aan op de 3.5 mm jack plug uitgang van de iPad, en de 3.5 mm jack plug ingang van de TV.

Om de iPad op de TV te kunnen kijken, gebruik je hetzelfde proces als bij HDMI. Het enige verschil is dat je ook de 3.5 mm jack audiokabel moet aansluiten, en de VGA video-ingang moet selecteren op je TV.

3. iPad naar TV streamen (draadloos) met Apple TV

Ipad Streamen Naar Tv Met Apple TvApple TV is een mediabox met Wi-Fi, waarmee je toegang hebt tot apps uit de App store van Apple. Met deze box kun je dus apps zoals Netflix, Disney Plus, iTunes, en Spotify gebruiken. Met deze box kun je dus van een oude TV een smart TV maken. Ook als je al een smart TV hebt voegt Apple TV hier extra functies aan toe.

Omdat deze box Wi-Fi heeft, kun je met een iPad op hetzelfde netwerk via de box streamen naar je TV. Hiervoor gebruik je Apple Airplay, waarmee je het gehele scherm, of alleen apps kunt weergeven op je TV. Hoe dit werkt zie je in deze video.

Naast je iPad, is het ook mogelijk om met je iPhone of Mac gebruik te maken van Airplay op de Apple TV. Dat maakt de Apple TV een zeer complete en veelzijdige optie.

Apple TV kopen? Er zijn twee verschillende uitvoeringen beschikbaar: voor Full HD (1080p) of 4K UHD. De Full HD uitvoering van Apple TV is het goedkoopste te bestellen op Amac.nl; voor €159. Wil je met Apple TV 4K video kijken, dan moet je de Apple TV 4K aanschaffen. Deze is duurder, en kost 199 euro op Bol.com.

Alle prijzen van alle uitvoeringen van de Apple TV, kun je vergelijken op de pagina ‘Apple TV aanbieding‘.

4. iPad naar TV streamen (draadloos) met Google Chromecast

Google ChromecastEen goedkopere optie om draadloos je iPad te verbinden is door gebruik te maken van Google Chromecast. Google Chromecast is een draadloze ontvanger, die met zijn HDMI uitgang is aan te sluiten op je TV.

Met de Chromecast aangesloten aan de TV, is het binnen veel Apps op je iPad mogelijk om te streamen naar je TV. Belangrijke apps die ondersteunt worden zijn Netflix en YouTube. Zo kun je video’s zoeken op je iPad, en als je een video die je wil zien hebt gevonden deze ‘casten’ naar je TV.

Hoe je de Chromecast installeert en klaar maakt om te gebruiken met de iPad zie je in deze video. Hoe je de iPad daarna met de Chromecast gebruikt om TV te kijken zie je in deze video.

Een nadeel van deze methode is dat het (nog) niet mogelijk is om je volledige iPad scherm te ‘mirroren’ op de TV.

De Chromecast kopen? Op dit moment kost deze bij de meeste webshops 39 euro. Je kunt de Chromecast onder andere kopen bij Bol.com en Mediamarkt.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het aansluiten van je iPad op je TV? Laat dan hieronder een bericht achter.

Gerelateerd artikel: iPhone aansluiten op TV

Plaats een reactie

3 reacties op “iPad aansluiten op je TV: iPad HDMI adapter (en 3 andere opties!)”

Send this to a friend