Wat is Dolby Vision? En hoe kijk je Dolby Vision (HDR) video?

Wat Is Dolby Vision Th

Dolby Vision is een HDR-formaat, ontwikkeld door Dolby Labs. Dolby Vision video’s bevatten dus de nodige informatie om de video af te spelen met HDR, ofwel High Dynamic Range.

De ‘Dynamic range’ is het kleurbereik van het licht dat een TV of monitor kan weergeven. Met ondersteuning voor een hoog dynamisch bereik (HDR), kan een TV dus een groter kleurbereik weergeven. Daarmee zal HDR content er, op een HDR-TV, beter en levensechter uitzien dan content zonder HDR.

Bij HDR-technologie gaat het echter niet alleen om een groter kleurenpalet: HDR-content levert ook informatie over de juiste toepassing van contrast en felheid ter verbetering van het beeldmateriaal.

Maar wat is Dolby Vision HDR? Hoe verschilt dit van andere HDR-formaten, en hoe kun je Dolby Vision content bekijken? Dat lees je hieronder.

Wat is Dolby Vision HDR? HDR10 vs HDR10+ vs Dolby Vision? De verschillen!

In de onderstaande tabel een korte vergelijking van de drie meest voorkomende HDR-standaarden van dit moment.

HDR10 HDR10+ Dolby Vision
Metadata: Statisch Dynamisch Dynamisch
Maximale felheid (op dit moment): 1000 nits 1000 nits 4000 nits
Kleurdiepte: 10 bit 10 bit 12 bit

Hieronder meer uitleg van deze eigenschappen.

Statische vs dynamische metadata

Het meestgebruikte HDR-format is HDR10. Bijna alle HDR TV’s ondersteunen dit formaat. Ook is er in dit format de grootste hoeveelheid videomateriaal te vinden. Bij HDR-10 wordt er gebruik gemaakt van statische metadata. Dat houdt in dat er bij de gehele video één set instructies (de metadata) wordt meegeleverd aan je TV.

Deze instructies geven je TV in één keer aan hoe de kleuren van de gehele video afgesteld kunnen worden om te zorgen voor een zo hoog mogelijk dynamisch bereik. Om echt voor de beste weergave te zorgen, is een preciezere afstelling echter beter.

Het voordeel van Dolby Vision HDR is dan ook dat er meer instructies aan de TV meegegeven worden. Dat kan per scene zijn, of zelfs per frame. Deze toepassing van HDR gebruikt daarmee zogenaamde dynamische metadata. Hiermee kan elke scene of frame afzonderlijk worden verbeterd, voor een optimale toepassing van HDR.

Naast Dolby Vision levert ook HDR10+ dynamische metadata.

Maximale felheid (nits)

Toch heeft Dolby Vision nog andere voordelen op HDR10+. Zo heeft Dolby Vision namelijk een hogere maximale felheid: op dit moment 4000 nits. Dat is hoger dan zowel HDR10 en HDR10+, met op dit moment een maximum van 1000 nits.

Dit verschil zul je op dit moment (2021) niet echt kunnen merken: de meeste televisies hebben namelijk een maximale felheid van minder dan 1000 nits. Wel zal dit in de toekomst een verschil kunnen maken.

Kleurendiepte

Een laatste verschil tussen de verschillende standaarden is de ondersteuning voor kleurendiepte. Dat wordt uitgedrukt in ‘bits’, en geeft dus aan hoeveelheid informatie er wordt gebruikt om voor elke pixel een bepaalde kleur aan te duiden. Hoe meer bits, hoe preciezer de kleur.

Dolby Vision heeft ondersteuning voor de grootste kleurdiepte, namelijk met 12 bit. Ook dit maakt in de praktijk nog geen verschil. Op dit moment hebben de beste televisies namelijk een kleurdiepte van 10-bit, en is er nog geen enkele TV beschikbaar die 12 bit kleurdiepte ondersteunt.

Compatibiliteit

Een laatste belangrijke eigenschap van Dolby Vision is dat beeldmateriaal met Dolby Vision ook uitgelezen kan worden als HDR10. Een TV die géén Dolby Vision ondersteunt, kan een video met Dolby Vision HDR dus alsnog met HDR weergaven, namelijk in het HDR10 format.

Conclusie

Kortom: van alle HDR standaarden die op dit moment veel gebruikt worden, is Dolby Vision op papier de beste. In de praktijk is er weinig verschil met HDR10+. Het enige voordeel van Dolby Vision, is dat dit format beter is voorbereid op de toekomst. Toch kun je op dit moment nog géén TV’s kopen waarop Dolby Vision er in de praktijk ook beter uitziet dan HDR10+.

Welke TV’s en apparaten ondersteunen Dolby Vision?

Veel high-end TV’s ondersteunen Dolby Vision HDR. Zo zijn er TV’s van LG, Philips, en Sony die Dolby Vision HDR ondersteunen.

Zo ondersteunen bijvoorbeeld de LG OLED CX TV‘s Dolby Vision. Ook de OLED TV’s en high-end LCD TV’s van zowel Philips als Sony kunnen Dolby Vision afspelen.

Ook zijn er TV’s die ondersteuning hebben voor alle drie de voorgenoemde HDR-formats. Zo ondersteunt de Philips The One HDR10, HDR10+, Dolby Vision, en zelfs een vierde HDR-format, namelijk HLG.

Opvallend is dat er op dit moment geen enkele TV van Samsung Dolby Vision ondersteuning heeft. Dat is erg jammer, want de nieuwe QLED TV’s van Samsung zijn een van de weinige TV’s met een helderheid van meer dan 1000 nits. Met Dolby Vision zou ook deze extra helderheid toegepast kunnen voor betere HDR-weergave.

Wel heeft Samsung voor de high-end TV’s allemaal ondersteuning van HDR10+.

TV met Dolby Vision ondersteuning kopen

Wil je een TV uitkiezen die Dolby Vision ondersteunt? Bij sommige webshops kun je op deze eigenschap filteren. Zo vind je bijvoorbeeld hier op Coolblue.nl een overzicht van alle beschikbare TV’s die Dolby Vision ondersteuning hebben.

Andere apparaten met Dolby Vision ondersteuning

Naast het afspelen van beeldmateriaal rechtstreeks via het besturingssysteem van je TV, kun je ook beeldmateriaal naar de TV afspelen via andere apparaten. Om video’s met Dolby Vision af te spelen op je TV, moet dan zowel de TV als het externe apparaat Dolby Vision ondersteunen.

Hieronder een aantal externe apparaten voor je TV die Dolby Vision ondersteunen.

Kortom zijn er vele apparaten die je kunt aansluiten op je TV die ook Dolby Vision ondersteunen. Zo heb je bijvoorbeeld genoeg opties om content naar je TV te streamen met behoud van Dolby Vision.

Waar kan ik Dolby Vision HDR videomateriaal bekijken? Netflix HDR!

Video-materiaal met Dolby Vision is op verschillende manieren beschikbaar. Zo maken veel populaire streaming-diensten gebruik van dit HDR-format.

Zo is Dolby Vision beschikbaar op Netflix. Niet elke video op Netflix heeft Dolby Vision HDR. Wel staat er duidelijk aangegeven bij de titel van de film of serie of deze beschikbaar is in Dolby Vision.

Om Dolby Vision te gebruiken op Netflix zul je wel een streaming-abonnement moeten hebben dat ook Ultra HD (4K) ondersteunt, namelijk het zogenaamde ‘Netflix Premium’-abonnement, dat beschikbaar is voor €13,99 per maand.

Ook Amazon Prime Video heeft een gedeelte van het aanbod beschikbaar in Dolby Vision. In tegenstelling tot bij Netflix, hoef je hier niet een speciaal abonnement voor te hebben. Het enige abonnement op Amazon Prime Video kost op het moment van schrijven slechts €2.99, en heeft ondersteuning voor Dolby Vision.

Ook de streaming-dienst Disney+ heeft content beschikbaar met Dolby Vision. Je kunt hier onder het tabje “Informatie” bij elke video zijn of deze ook beschikbaar is in Dolby Vision. Disney+ zal de video’s automatisch in Dolby Vision afspelen als je TV dit ondersteunt.

Alle drie de genoemde video streamingdiensten bieden ook video aan in HDR10.

Een andere optie om Dolby Vision content te kijken op je TV is door gebruik te maken van een Blu-ray speler, en Blu-ray discs met films of series in het Dolby Vision formaat.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over Dolby Vision, of de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “Wat is Dolby Vision? En hoe kijk je Dolby Vision (HDR) video?”

  • Hoi Ferdi,

   Je kunt helaas niet gamen met Dolby Vision HDR met de Xbox One S. Wel is de ondersteuning voor gaming met Dolby Vision op dit moment nog in ontwikkeling voor de Xbox Series X.
   De Xbox One S heeft Dolby Vision alleen beschikbaar voor Netflix en andere streaming apps. Dus helaas ook niet voor het afspelen van Blu-ray discs.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend