Wat is een goede soundbar? Top 5 beste soundbars! (2020)

Door | 15 januari 2020

Op zoek naar een goede soundbar? Een goede soundbar ofwel een geluidsbalk geeft een veel beter geluid dan de ingebouwde speakers in de TV. Nieuwe televisies worden nu altijd zo plat mogelijk uitgevoerd, waardoor er weinig ruimte is voor goede speakers. Voornamelijk lage bastonen zullen met de standaard speakers van de TV daarom niet goed klinken.

Het beste geluid krijg je met een full surround sound setup. Een full surround sound setup is echter de duurste optie voor goede audio, en neemt ook veel ruimte in. Een soundbar heeft als voordeel dat het minder ruimte inneemt, en beter betaalbaar is. Daarnaast kan een goede soundbar die gebruik maakt van nieuwe technologie zoals Dolby Atmos of DTS:X, net als een full surround systeem, ook zorgen voor een 3D-geluid.

In dit artikel geven we je een overzicht van de 5 beste soundbars van dit moment (begin 2020).

1. Samsung HW-MS650 Soundbar – onze #1 beste koop

Samsung HW-MS650 - Soundbar met bluetooth

Coolblue.nl €319 – gratis verzending Product bekijken

De Samsung HW-MS650 Soundbar, ofwel de Samsung Sound+ Premium Soundbar, is na een sterke prijsdaling nu onze #1 als het gaat om de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Zoek je een soundbar zonder De Samsung HW-MS650 is een zogenaamde one-body soundbar, wat betekent dat al het geluid uit de soundbar komt. Er zitten dus geen losse speakers en subwoofer bij: alles speakers zitten ingebouwd in de bar zelf. De bar heeft een simpel rechthoekig ontwerp. Hoewel deze HW-MS650 draadloos is te besturen, wordt er ook een simpele afstandsbediening meegeleverd. De bar is 106 cm lang, 7.8 cm hoog, en 13 cm diep. Alle speakers in de bar zijn front-facing.

In de bar zitten 9 verschillende speakers met elk een eigen versterker. Elke speaker heeft een vermogen van 20 Watt. Met de verschillende speakers, waaronder de ingebouwde subwoofer, geeft deze soundbar een zeer goed geluid over het volledige geluidsspectrum.

Het geluid van deze bar wordt door veel tech review websites, waaronder Techradar, Expertreviews, Trusted Reviews, en Homecinemachoice.com zeer goed beoordeeld.

De soundbar is zonder kabels te verbinden met een Samsung televisie via bluetooth of WiFi. Ook is het mogelijk om wel gebruik te maken van kabels. Heb je een Samsung TV, dan is de soundbar direct te bedienen met de afstandsbediening van je TV. Ook kun je via de bijbehorende app de soundbar via WiFi bedienen vanaf je smartphone of tablet. Behalve het geluid van je TV, kun je zo ook rechtstreeks vanaf je smartphone muziek streamen.

Deze bar is wireless surround sound ready. Dit houdt in dat je door extra speakers toe te voegen, je in combinatie met deze sound bar draadloos een full surround sound kunt creëren.

De Samsung HW-MS650 Soundbar is in Nederland en België online beschikbaar via meerdere webshops. De prijs is bij de meeste webshops op dit moment  €399. De oorspronkelijke prijs van deze soundbar was €599. Daarmee is deze soundbar al 200 euro gedaald in prijs.

2. Sony HT-ST5000 – beste geluidskwaliteit

Sony Ht St5000 - Dolby Atmos soundbar en subwoofer - Beste Geluidskwaliteit

Bol.com €1499 €999 – gratis verzending Product bekijken

De Sony HT-ST5000 is mijn aanrader onder de soundbars als het puur gaat om de beste audiokwaliteit en audio-ervaring. Vanwege de virtual surround sound mogelijkheden van deze soundbar is dat voornamelijk zo bij het kijken van films en TV-series.

Deze soundbar wordt geleverd met een subwoofer. Samen met de subwoofer is dit een 7.1.2 channel geluidssysteem. Hieronder eerst een korte uitleg wat dit bij deze soundbar inhoudt.

Hierbij staat de ‘7’ voor de zeven front-facing speakers van de soundbar, die samen zorgen voor ‘virtual surround-sound’. Van de zeven speakers zijn de midden-speaker en de uiterst linkse en rechts speaker zogenaamde coaxiale speakers. Een coaxiale speaker heeft bestaat uit een woofer en een tweeter, zodat zowel de lage als hoge tonen goed weergegeven kunnen worden.

De ‘1’ staat voor het subwooferkanaal, die de laagste tonen zal afspelen. De ‘2’ staat voor de twee speakers in de soundbar die naar boven gericht zijn. Deze speakers maken dit een Dolby-Atmos soundbar.

Het geluid dat via deze speakers naar boven wordt gericht zal via het plafond weerkaatsen. Hierdoor wordt de ruimtelijke ervaring van het geluid beter. Sommige films en TV-series hebben geluid opgenomen speciaal voor deze audio-kanalen. Hier een lijstje. Stijgt er in deze films bijvoorbeeld een helikopter op, dan komt dit geluid voornamelijk van boven. Ook ondersteunt deze soundbar DTS:X, een andere standaard voor virtueel surround-sound.

Je zult de soundbar bij het eerste gebruik moeten configureren om het geluid in de juiste richting te laten weerkaatsen via het plafond. Hierbij speelt de afstand van de bank tot TV, en de hoogte van het plafond een rol.

Alle speakers in deze soundbar zijn voorversterkt, en zijn samen goed voor een maximaal vermogen van 800 Watt. De soundbar is 118 cm lang, 8 cm hoog, en 14.5 cm diep. Draadloos streamen naar de soundbar is mogelijk via bluetooth en Wi-Fi. Verder kun je verbinden met optische kabel, HDMI-ARC, USB, en ethernetkabel.

Reviews van experts geven deze soundbar een zeer hoge beoordeling op geluidskwaliteit. Zo geeft WhatHiFi deze soundbar een 5/5 vanwege de goede geluidskwaliteit, zowel met als zonder Dolby Atmos ingeschakeld. Ook de reviewers van Techradar.com geven deze soundbar de maximale reviewscore. Ook consumenten zijn tevreden over deze soundbar. Zo ligt op Bol.com de gemiddelde reviewscore op 4.9/5 sterren.

Als het budget geen probleem is, is de Sony HT-ST5000 de beste keuze. De huidige prijs ligt rond de 1100 euro. Hoewel prijzig, is dit al zo’n 400 euro minder dan de oorspronkelijke prijs. De soundbar en subwoofer worden geleverd met de benodigde kabels, een afstandbediening, en materialen voor muurbevestiging.

3. Sonos Playbar – hi-fi geluidsbalk

Sonos Playbar - hi-fi geluidsbalk

Bol.com €669 – gratis verzending Product bekijken

De Sonos Playbar is een high-end sound bar die verder is uit te breidden met de bijbehorende Sonos Sub. De Sonos Playbar is te bedienen met WiFi, met de Sonos Controller app, die naast de TV ook feilloos samenwerkt met onder andere Spotify, Apple Music, Soundcloud en Google Play Music. Er wordt verder geen afstandsbediening meegeleverd.

Deze geluidsbalk is plat te plaatsen in of op je tv-meubel, of te bevestigen aan de muur. De balk is 90 cm lang, 8.5 cm hoog, en 14 cm diep.

De Sonos Playbar is op zichzelf een 3.0 geluidssysteem, met een midden, links en rechts geluidkanaal. De Sonos Soundbar scoort erg goed op geluidskwaliteit bij reviewsites zoals whathifi.com en expertreviews.co.uk. In de Playbar zelf zitten wel 9 verschillende speakers, waarvan zes midrange speakers, en drie tweeters.

Wil je de lage tonen beter vertegenwoordigen, dan is het aan te raden om ook de Sonos Sub speaker te gebruiken bij deze soundbar. Door naast de soundbar gebruik te maken van andere draadloze Sonos speakers, kun je ook full surround geluid creëren.

De Sonos Playbar is in Nederland en België online beschikbaar via meerdere webshops. De prijs ligt op dit moment rond de €750.

4. Samsung HW-K335 – beste goedkope soundbar

Samsung HW K335 Beste Goedkope Soundbar Subwoofer

Bol.com €106,69 – gratis verzending Product bekijken

Tip: bekijk ook het volledige review van de Samsung HW-K335 soundbar.

Op zoek naar een betaalbare soundbar, die toch goed geluid levert? Dan is de Samsung HW-K335 een goede keuze. Dit is een 2.1 channel soundbar, die wordt geleverd met subwoofer.

Als je op dit moment gebruik maakt van de ingebouwde speakers van de TV, dan zal deze soundbar door de subwoofer voornamelijk de lage tonen sterk verbeteren. Ook de midden en hoge tonen zijn helder en worden accuraat weergeven door de twee mid-range speakers van de soundbar. Vanwege deze goede geluidskwaliteit bij deze lage prijs is dit de beste budget soundbar.

Je kunt vanaf je telefoon, tablet of laptop muziek streamen naar deze soundbar over bluetooth. De beste manier om de soundbar zelf op de TV aan te sluiten is met optische kabel (Toslink). Deze kabel wordt helaas niet meegeleverd, maar is voor een paar euro mee te bestellen.

Deze soundbar is 90.7 cm lang, 5.3 cm hoog, en 7 cm diep. Daarmee is deze soundbar iets minder breed dan een 43 inch TV.

De Samsung HW-K335 Soundbar is in Nederland en België online te bestellen bij meerdere webshops. De prijs ligt zo rond de €120. De soundbar wordt geleverd met de benodigde power adapter, afstandbediening, en haken voor muurbevestiging.

5. Bose Soundbar 700 – smart soundbar

Bose Soundbar 700

Bol.com €745 – gratis verzending Product bekijken

De Bose Soundbar 700 is een luxe soundbar met een strak, glad design. Een groot voordeel van deze bar is de veelzijdigheid; alle veelgebruikte aansluitingen zijn op deze bar aanwezig. De Bose Soundbar 700 wordt geleverd met bijbehorende afstandsbediening, maar is ook te besturen via Bluetooth, én via WiFi met de Bose Music App.

Deze app is beschikbaar voor Android, iOS, Windows en Mac OS. Deze app maakt het mogelijk om muziek rechtstreeks op je soundbar te streamen via online diensten zoals Spotify. Ook maakt de app het mogelijk om de Soundbar 700 in combinatie met andere Bose smart speakers te selecteren voor multi-room audio. Daarnaast heeft deze soundbar een geïntegreerde Google Assistant voor spraakbesturing.

De Soundbar 700 is een 3.0 channel geluidssysteem, en heeft dus een linker-, rechter-, en middenkanaal. Na het plaatsen van je Soundbar 700, is het mogelijk deze softwarematig perfect af te stellen op de akoestiek van je woonkamer. Deze brede soundbar zorgt voor een zeer ruime reikwijdte voor het geluid van je film of muziek.

Verder is deze Bose Soundbar is in staat om zeer veel volume te leveren; meer dan je zou verwachten van alleen een enkele soundbar. De soundbar ondersteunt de audio-indelingen Dolby Digital, en DTS.

Je kunt je geluidsinstallatie verder uitbreiden met een subwoofer en rear speakers. De bijbehorende subwoofer heet de Bose Bass Module 700. De rear speakers voor surround sound heten de Bose Surround speakers 700 rear surround speakers. Al deze speakers zijn draadloos te verbinden met de soundbar.

Conclusie

Er zijn veel goede soundbars beschikbaar. Kies je een van de bovengenoemde vijf opties, dan zit je zeker goed! Heb je verdere vragen over het kopen van een goede soundbar? Stel deze vraag hieronder, en je krijgt persoonlijk advies.

Laatste update: 15 jan 2020. Oorspronkelijke publicatiedatum: 5 mei 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

82 reacties op “Wat is een goede soundbar? Top 5 beste soundbars! (2020)

 1. Wiebo van de Hel

  Beste Guido,

  Ik heb met veel interesse je artikelen gelezen over soundbars en ook de antwoorden op de vele vragen hierover, dank daarvoor.
  Zelf dacht ik altijd dat de Sonos Beam overal als beste uit test kwam.
  Ik zoek een kleine soundbar ter ondersteuning van de televisie voor spraak en muziek. Ook wil ik de soundbar gaan gebruiken als radio, alles voor in een huiskamer 5×5. Ik heb een Samsung UE40F700 televisie met hdmi/arc aansluiting en een Arris VIP 2952 V2 setup box met een optische uitgang.
  Mijn oude JVC homecinema (NXBD3) gebruik ik niet meer vanwege ruimte en de zeer lange opstarttijd.
  Kan een setupbox worden aangesloten op een soundbar ter ondersteuning van de radio en welke soundbar kan ik hiervoor het beste kopen, budget ongeveer € 400.
  Ook wil ik niet een veelvoud aan afstandsbedieningen gaan gebruiken.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Wiebo,

   Als je een kleine soundbar zoekt die het geluid van de TV verbeterd, met name de spraak, dan is de Sonos Beam een prima keuze. Ondanks het kleine formaat is dit namelijk een 3.0 channel soundbar, en heeft deze dus een middenkanaal. Dat komt vaak het verstaan van de spraak ten goede. Daarnaast krijgt al het geluid hierdoor meer richting dan bij stereo (2.0) geluid. Verder krijgt het geluid van deze soundbar inderdaad goede beoordelingen.

   De Sonos Beam heeft echter slechts één HDMI-port op deze aan te sluiten (en wordt geleverd met een adapter: optisch naar HDMI). Je kunt dus naast je TV géén andere apparaten bedraad aansluiten op de Sonos Beam. Ook heeft de Sonos Beam géén ingebouwde radio-functie.

   Maar dat is ook niet nodig: je kunt namelijk wél gebruik maken van een radio-app op je smartphone of tablet, en het geluid over Wi-Fi streamen naar de Sonos Beam.

   Kortom lijkt me de Sonos Beam (laagste prijs nu €419 op Bol.com) in jouw situatie een goede keuze.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. rey

  hallo ik heb mijn QE65Q6FN in en cinewall geplaats heel strak in de muur daardoor klinkt de tv nu anders dan normaal beetje hol achtig geluid, omdat de speakers van de tv te dicht op muur zitten denk ik. nu wil dit oplossen door en soundbar te kopen. ik hoef geen super geluid te hebben als ik dit probleem maar oplos en normaal geluid weer heb (mooier geluid altijd mooi meegenomen natuurlijk) met welke soundbar los ik op, zo goedkoop mogelijk want ik was al redelijk tevreden met mijn tv speakers

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Rey,

   Heb je ook ruimte om een subwoofer te plaatsen? Dan zou ik kiezen voor de Samsung HW-K335 die ik in het artikel noem. Op dit moment het voordeligst op Coolblue.nl. In het artikel staat waarom.

   Als je een goede, goedkope, soundbar zoekt zonder losse subwoofer, is de Sony HT-SF200 een goede keuze. Dit is goedkope (2.1) soundbar. Dus met stereo geluid, en een ingebouwde subwoofer. Daarom zal deze ook de diepe tonen goed kunnen afspelen: beter dan de speakers van je TV. Deze soundbar krijgt ook veel gunstige beoordelingen op de geluidskwaliteit.

   Groet,
   Guido

   Reply
 3. Dennis

  Goedemiddag Guido,

  Ik heb zojuist een redelijk goedkope televisie besteld voor in de slaapkamer. Ik wil er ook nog een Soundbar bij. Is het ook mogelijk om een soundbar te koppelen aan deze televisie (in de slaapkamer dus) en aan de receiver die in de woonkamer staat en is aangesloten op de televisie daar? Mijn achtertuin grenst aan mijn slaapkamer en ik wil wanneer gewenst het geluid uit de woonkamer ook in de tuin kunnen horen (zonder dat ik dus die tv uit moet doen en dan de tv in de slaapkamer moet aanzetten). Op de receiver in de woonkamer heb ik nog een HDMI poort beschikbaar en ook op de TV in de slaapkamer heb ik nog een HDMI poort beschikbaar.

  Indien dit kan welke soundbar(s) zou je dan kunnen adviseren?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Dennis,

   Ik zou in dit geval denken aan een multiroom oplossing over Wi-Fi. Er zijn merken die daar hun eigen systeem voor hebben, zoals Sonos. Maar je kunt gebruik maken van een Wi-Fi dongle, die je in principe op elke soundbar (en receiver) kunt aansluiten. Op dit moment is mijn aanrader daarvoor de AudioCast M5. Gaat alleen wel over een AUX port. Als je die niet meer beschikbaar hebt, zijn er ook nog wel 3.5 mm naar HDMI adapters verkrijgbaar.

   Kortom kun je zo via je smartphone, tablet, etc, op deze manier dus draadloos muziek streamen. Alle apparaten waar zo’n Audiocast M5 op aangesloten is, zullen dan tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen.

   Welke soundbar je kiest maakt voor deze oplossing dus niet echt uit, zolang deze maar een 3.5 mm AUX port heeft.

   Groet,
   Guido

   Reply
 4. Bob

  Goedemiddag Guido. Welke soundbar + subwoofer en speakers niet ik kiezen voor het mooiste geluid. En dan bedoel ik echt muziek luisteren, dus geen tv.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Bob,

   Als het gaat om het beste geluid voor muziek, zou ik kiezen voor de beste stereo (2.0) soundbar. Heb je een bepaald budget? Met een ongelimiteerd budget zou ik in ieder geval kiezen voor de Dali Kubik One. In deze comment meer informatie. De beste prijs voor deze soundbar is op dit moment 899 euro op Hifiklubben.nl.

   Een subwoofer is voor het luisteren van muziek niet echt een vereiste, want muziek maakt in tegenstelling tot TV audio geen gebruik van LFE. Er is dus geen extra informatie beschikbaar voor het subwooferkanaal (.1). Wel zal een subwoofer de echt lage tonen van de muziek meer kracht geven. De Dali Kubik One haalt zelf al flink lage tonen (48 Hz), en heeft een universele subwoofer uitgang, dus je kunt hier nog een subwoofer naar keuze op aansluiten.

   Groet,
   Guido

   Reply
 5. Hans Heiligenberg

  Nog ff ter aanvulling.
  Ik heb een Philips 55PUS7304/12-4K tv en wil er ook muziek via de smartphone mee afspelen.
  Daarnaast wil ik de BR speler er op aan kunnen sluiten.

  Reply
 6. Hans Heiligenberg

  Beste Guido,
  Ik heb interesse in de JBL bar 5.1 soundbar (met loskoppelbare achterspeakers) die bij de ING rentepunten winkel relatief goedkoop verkrijgbaar zijn voor 400 euro.
  Van deze soundbar lees ik hele goede reviews maar ook mindere reviews.
  Is dit gezien de relatief lage prijs een “beste koop”, of is deze reeds verouderd en zijn er ondertussen (veel) betere soundbars voor een bedrag tot 500 euro?
  Ik hoor graag je deskundige mening.
  Vgroet, Hans

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Hans,

   Het grote voordeel van de JBL Bar 5.1 is uiteraard het surround geluid. Met de aanbieding voor 400 euro is de JBL Bar 5.1 zeker een goede koop, want voor deze prijs zijn er geen andere soundbars met achterspeakers die een vergelijkbare geluidskwaliteit zullen halen. De JBL Bar 5.1 heeft namelijk een zeer goede speakerconfiguratie. Voor de eerste drie geluidskanalen zijn er elk 2 woofers en één tweeter beschikbaar. Daarnaast krijg je ook een zeer krachtige subwoofer met een 10 inch driver. De meeste reviews over de geluidskwaliteit zijn dan ook postief (hier een overzicht).

   Dat dit ondertussen een iets oudere soundbar is (2017) maakt wat betreft de geluidskwaliteit in ieder geval niet uit. Wat betreft functies is de enige eigenschap die er ontbreekt de Wi-Fi ondersteuning, maar die zou je bijvoorbeeld met een AudioCast M5 zelf nog kunnen toevoegen.

   Deze soundbar is te gebruiken bij de TV die je noemt. Een blu-ray speler aansluiten kan via HDMI (deze soundbar heeft 3 HDMI ports), en via de smartphone muziek afspelen kan via Bluetooth.

   Als je surround sound wil, dan zijn er op dit moment geen betere soundbars te vinden tot 500 euro.

   Groet,
   Guido

   Reply
 7. Nick

  Thx voor je moeite wat is voor 2020 voor 500 max de beste soundbar. Mijn tv word samsung qled 70 49inch. Ben gek op muziek en series gr nick

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Nick,

   Met dat budget zou ik kiezen voor de Samsung HW-Q70R. Op dit moment kost deze 499 euro. (Bol.com of Expert.nl).

   Dit is een krachtige 3.1 channel soundbar met een grote subwoofer. Vergeleken met de speakers van de TV is dit een flinke upgrade, omdat je door de subwoofer het diepe basgeluid toevoegt, en door de drie audiokanalen ruimtelijker geluid hebt dan de normale stereo-indeling van de TV speakers. Daarnaast kun je draadloos naar deze soundbar streamen over Bluetooth én Wi-Fi.

   Ook vergeleken met andere soundbars wordt de Q70R positief beoordeeld op de geluidskwaliteit. Zo krijgt deze soundbar een score van 4.5/5 op AVforums.com, TechRadar.com, Pocket-lint.com, en TrustedReviews.com.

   Daarnaast past deze perfect bij de TV. Deze soundbar is namelijk van hetzelfde merk (Samsung), ook model ‘Q70R’, en is met 110 cm breedte even breed als 49 inch uitvoering van je TV :)

   Groet,
   Guido

   Reply
 8. Nico

  Ik heb nog een vraagje over de Sonos Playbar. Klopt het dat deze geen Bluetooth ondersteunt? Als dit zo is, wat is hier dan het nadeel van, bijvoorbeeld ten opzichte van Bluesound (die wel Bluetooth heeft). Stel, ik luister Spotify op mijn telefoon, dan kan ik dat nu makkelijk streamen naar mijn Sonos Connect (die verbonden is met een Denon installatie). Kan ik dit soort dingen dan niet meer met de Sonos Playbar en heb ik dan altijd de Sonos app nodig om Spotify te luisteren?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Nico,

   Het klopt dat de Sonos Playbar geen bluetooth ondersteunt, en je daarom de Sonos app (Sonos Controller) moet gebruiken om muziek te streamen. Maar binnen de Sonos app kun je gebruik maken van verschillende muziekdiensten (waaronder Spotify) om muziek te kiezen die je op de Playbar wil afspelen. Je kunt dus zeker gebruik maken van je telefoon om muziek van Spotify naar je Playbar te streamen. Wel moeten beide apparaten op hetzelfde WiFi-netwerk zijn aangesloten.

   Groet,
   Guido

   Reply
 9. Nico

  Hoi Guido,

  Dank voor je reactie op mijn vraag over de Bluesound soundbar. De aanbieding van Bol.com waaraan je refereert, betreft volgens mij de Bluesound PULSE SOUNDBAR en niet de Bluesound Pulse Soundbar 2i. Volgens mij is de 2i een nieuwer type.

  Groeten,
  Nico

  Reply
  1. Guido Post author

   Klopt ja, dit is inderdaad de oudere versie (zonder 2i), maar zover ik weet zijn de oude en nieuwe versie qua ingebouwde speakers en geluidskwaliteit hetzelfde. De nieuwe en oude soundbar zien er ook precies hetzelfde uit. Het enige verschil waarvan ik op de hoogte ben is dat de 2i versie ook dual-band Wi-Fi ondersteunt (2.4 GHz én 5 GHz), en Apple Airplay 2. Dual-band Wi-Fi biedt eigenlijk geen voordelen bij het streamen van muziek, dus het enige voordeel van de nieuwe uitvoering is Apple Airplay 2 – als je daar gebruik van wil maken.

   Reply
 10. Nico

  Dank, helder verhaal. Ik zie dat er enorm veel keuze is en zoek een soundbar met 1) een uitstekende geluidskwaliteit, 2) eenvoudige bediening (bv. app), 3) uitbreidbaar met extra (draadloze) speakers en 4) zowel geschikt voor audio (CD, NAS en streaming) als video (TV, Netflix, DVD). Ik werd getipt over de Bluesound Pulse Soundbar 2i + Pulse Sub. Wat is jullie mening hierover, bijvoorbeeld ten opzichte van Bose, Yamaha of Sonos?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Nico,

   Ik heb in een eerdere reactie deze soundbar besproken, klik hier om dit te bekijken.

   Kortom is het een zeer goede soundbar qua geluidskwaliteit, en zeker voor het luisteren van muziek. Daarnaast is deze soundbar geschikt voor alle doeleinden die je noemt. Naast de subwoofer kun je nog twee Pulse Flex 2i’s aansluiten als achterspeakers. Voor het kijken van video/TV is deze soundbar ook prima, maar zou een 3.0 channel soundbar alleen zorgen voor een iets beter ruimtelijk geluid (de Pulse is een 2.0-channel soundbar).

   De witte uitvoering van de Bluesound Pulse 2i soundbar is op dit moment trouwens met een flinke korting beschikbaar op Bol.com, namelijk voor 699 euro (300 euro minder dan de gangbare prijs op dit moment).

   Groet,
   Guido

   Reply
 11. Charles Beringer

  Mr/Mv,
  Ik heb een soundbar samsung HW MS 550. Alle mogelijkheden met dit apparaat vind ik geweldig en prettig.
  Met het geluid ben ik niet zo blij mee. Ik kijk voornamelijk naar praatprogrammaas en muziek(concerten klassiek)
  De soundmode staat op clear voice (treble hoog) en bass (min.).Dit vind ik het prettigst.
  Ik houd van open geluid met niet te veel .bass. Ik vind dat soms teveel het bioscoop geluid heeft.
  Sorry dat ik dit niet beter kan uitleggen. Soms ineens zo.n overdreven lage basstoon (soort kanon schot)
  Ik ben klein behuisd.
  Hopelijk is dit duidelijk voor U en kan u mij misschien adviseren. Dank voor uw aandacht.
  Charles Beringer

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Charles,

   Ook met die instellingen vind je de bastonen nog te luid? Met diezelfde instellingen op mijn Samsung soundbar zijn de bastonen namelijk niet meer te horen.

   Eigenlijk alle goede soundbars hebben meer basgeluid dan de speakers van de TV zelf, en de bastonen zijn bij de HW-MS 550 niet overdreven (de soundbar bevat ook geen ingebouwde subwoofer). Dus ik zou dan niet goed weten wat ik je moet aanraden. Bij de meeste (platte) TV’s vallen de bastonen op de ingebouwde speakers volledig weg. Dat deze weer hoorbaar worden met een soundbar wordt door de meesten juist gezien als een belangrijk voordeel.

   Dus misschien simpelweg weer gebruik maken van de speakers van de TV zelf, en de soundbar retour? Of mis je dan bepaalde functies waar je gebruik van wil maken? Daar zijn eventueel andere oplossingen voor mogelijk.

   Groet,
   Guido

   Reply
 12. Roel

  Ik wil een soundbar kopen die met name goed scoort op spraak (met name bij achtergrondmuziek of andere “verstorende” geluiden. Budget is €300-€500.
  Welke adviseren jullie?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Roel,

   Dan zou ik kiezen voor de genoemde Samsung HW-MS650. Deze krijgt goede beoordelingen op verstaanbaarheid van spraakgeluid. Daarnaast kun je bij deze soundbar kiezen voor de ‘clear voice’-modus. Hierbij worden verstorende tonen onderdrukt, waardoor spraak nog duidelijker hoorbaar is.

   Groet,
   Guido

   Reply
 13. John Uitterdijk

  Ik heb 2 x de Samsung soundbar in bezit gehad de eerste volgens mij de HW850 ging na 7 maanden kapot ( opgeblazen mainbord ) deze opgestuurd naar servilux ( via Samsung ) en deze stuurden hem gerepareerd terug maar wel flink beschadigd dus een nieuwe gekregen en deze ging al na 3 maanden kapot!! ( nieuwe IR unit )
  Weer via Servilux laten repareren en weer beschadigd retour gekregen en dan ga je je toch echt afvragen wat voor Eppo’s ze daar in dienst hebben!
  Weer mijn geld retour gekregen via Bol.com ( super service )
  Inmiddels maar besloten door te sparen voor een Bose 700 met sub en hopenlijk heb ik dan langer plezier van mijn investering.

  Wij hebben ook ooit een prachtige Samsung Led tv gehad en….ja hoor na drie jaar kapot! Wij hebben nu LG Oled en super tevreden.

  Reply
 14. bob kelin buurisnk

  Beste Guido,
  ik zoek een soundbar met draadloze achter speakers (ik heb er wel 2 stopcontacten zitten).
  maar geen mogelijkheid om deze met de soundbar bedraad te verbinden.
  Deze wil ik later met sonos connect gaan verbinden zodat ik op de gehele beneden verdiepen achtergrond muziek kan hebben (heb al 2 x een play 1 hangen).
  wat is hiervoor een leuke oplossing. heb geen verdere eisen en wil het zo goedkoop mogelijk houden maar nog wel redelijke kwaliteit hebben.

  bvd

  gr bob

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Bob,

   Waar heb je de play:1’s hangen? Deze zijn namelijk in combinatie met een soundbar van Sonos te gebruiken als achterspeakers. Dus als je deze daar beschikbaar voor zou hebben, hoef je alleen nog een Sonos soundbar (de Playbar (€697), Beam (€419), of Playbase (€679) te bestellen om zo een surround-sound systeem te maken. Dan ben je relatief voordelig uit vergeleken met een soundbar van vergelijkbare kwaliteit met twee draadloze achterspeakers zoals de Samsung HW-N950 (€1079).

   Het aanbod aan soundbars met twee draadloze achterspeakers is naast Sonos en de genoemde Samsung HW-N950 wat beperkt. Een goedkope optie is de Sony HT-RT3 (200 euro op Bol.com), maar deze is qua geluidskwaliteit een stuk minder dan de mogelijke Sonos combinaties en de Samsung HW-N950. Verder zijn er op dit moment niet echt opties met een prijs hier tussenin.

   Groet,
   Guido

   Reply
 15. Ricky ten Berge

  Hoi Guido,

  Ik heb net een nieuwe tv en daar moet natuurlijk beter geluid bij ik twijfel tussen de volgende opties.
  – Samsung HW-MS650 (deze zou ik los gebruiken, als goedkoopste optie)
  – Samsung HW-N950 (dit is een hele set)
  – Sonos Playbar (deze zou ik eerst los gebruiken en later eventueel uitbreiden)
  – Bose Soundbar 700 (deze zou ik eerst los gebruiken en later eventueel uitbreiden)

  Wat zou je hierover kunnen adviseren? Welke geeft het beste geluid? Bose wordt vaak gezien als beste kwaliteit, maar klopt dat ook?

  Alvast bedankt voor je hulp.

  Groeten,
  Ricky

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Ricky,

   Dat is wat moeilijk te beantwoorden zonder meer informatie. Wat is je maximale budget? En is het de bedoeling om, welke soundbar je ook kiest, uiteindelijk uit te breiden naar surround setup?

   Van de opties die je noemt levert de Samsung HW-N950 de beste geluidservaring voor bij TV en film, omdat het een volledige set met kwalitatief goede speakers is met 7.1.4 channel geluid. Van de genoemde opties is dit wel de duurste. Ook neemt deze opstelling meer ruimte in dan de andere opties.
   Wil je deze set, dan is dit wel hét moment om hem te kopen. Op dit moment geld er bij meerdere shops een aanbieding waarbij deze 300 euro goedkoper is dan de normale prijs (nu ~1199 euro bij Bol.com en BCC.nl). Naast deze korting geldt er nog tot 27 januari 2019 een cash-back actie bij Samsung. Als je het product hier registreert krijg je nog eens 250 euro terug.

   Kies je (voor nu) een losse bar en maakt het budget niet uit, dan zou ik kiezen voor de Sonos Playbar. Ook boven de Bose Soundbar 700. De Playbar wordt bij de meeste reviews qua geluidskwaliteit beter beoordeeld dan de Bose Soundbar 700. Daarnaast zijn de uitbreidingsmogelijkheden en de bijbehorende app beter. Het enige nadeel ten opzicht van Bose is dat Bluetooth ontbreekt.

   Wil je simpelweg de beste geluidskwaliteit voor zo min mogelijk geld, dan zou ik kiezen voor de Samsung HW-MS650. Deze soundbar is los te gebruiken, maar ook bij deze soundbar zijn nog achterspeakers (en een subwoofer) toe te voegen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 16. Joost

  Hi Guido,

  Mooi overzicht en goede informatie verschaf je hier, goed bezig!

  Toch kan ik nog wel wat tips en advies gebruiken. Met een budget van 400-500 euro zoek ik een soundbar die tv, film en muziek (ook streaming via apps) kan afspelen. Als ik jou beste keuzes zie dan zou ik op de Samsung HW-MS650 uitkomen. Hier is geen externe subwoofer nodig, maar is is de ingebouwde sterk genoeg voor muziek (van classic house, pop tot klassiek?).

  Zelf had ik een voorkeur voor een Sonos systeem ivm uitbreidingsmogelijkheden naar multiroom en surround. De Sonos Playbar zit dan alleen boven budget dus dan zou het de Beam worden. Hierover lees ik alleen dat deze toch wel aangevuld moet worden met de subwoofer, maar daar hangt dan een fors prijskaartje aan waardoor het systeem boven de 1100 euro uit gaat komen. Wellicht zijn er dan betere opties.. Hoe denk jij over de prijs kwaliteit bij Sonos?

  Wat zou jij adviseren met een budget van 400-500 euro? En tot 800 euro?

  Thanks alvast voor je hulp!
  Groeten, Joost

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Joost,

   Qua losstaande soundbars presteert de Samsung HW-MS650 door de ingebouwde subwoofer beter op de lage tonen dan de meeste andere soundbars. In deze test (onder ‘Performance and Measurements’) is te zien dat de Samsung HW-650 goed presteert in het weergeven van lage tonen. Toch is een losse subwoofer altijd beter, al helemaal als het gaat om de echt lage tonen (20-40 Hz).

   Groet,
   Guido

   Reply
 17. Joris

  Beste Guido,
  Wij hebben deze reacties allemaal doorgelezen en ook de nieuwe test in de consumentenbond maar blijven met de vraag zitten, wat is voor ons de beste soundbar als eenvoudige tv kijker met een Samsung UE43J5600 tv? Wij kijken via een Ziggo horizon media box en -afstandsbediening en willen graag maar 1 afstandsbediening. Ook geen draadloos gedoe, apps enz. Voor muziek, bellen e.d hebben we een andere installatie. We zitten ongeveer 5 meter van het scherm. Aansluitingen met een kabeltje zodat we niet steeds iedereen lastig moeten vallen voor instellingen enz.
  U zou ons geweldig helpen met een goed advies want in de winkel keurt elke slager toch zijn eigen vlees…..
  Bij voorbaat hartelijk dank

  Reply
 18. Sonmezer

  Hallo,
  Welke soundbar waarmee je kan streamen geeft ook zeer goed geluid bij klassiek muziek ?

  Alvast bedankt,
  Sonmez

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Sonmez,

   Als het gaat om de beste geluidskwaliteit bij klassieke muziek, en prijs geen bezwaar is, zou ik kiezen voor de Dali Kubik One. Ik geef in deze reactie een omschrijving van deze soundbar.

   Groet,
   Guido

   Reply
 19. johannes gebuijs

  Ik heb een Samsung HW-M4500 hierbij een SWA-9000S gekocht.
  De dongel van de swa-9000 S heeft een plat stekkertje die niet past in het contactopening van de HW-M4500.
  Hoe kan ik dat oplossen?

  Reply
 20. Rob

  Beste Guido, bedankt voor je uitleg! Ik kwam de LG sk6F 2.1 Soundbar tegen en kan er zeer weinig reviews over vinden. Wat is jouw mening over deze soundbar? Zeker ook qua prijs kwaliteit (bij Amazon €240) t.o.v. bovengenoemde soundbars.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Rob,

   Ik heb de LG SK6F nog niet zelf kunnen beluisteren, en er zijn inderdaad helaas wat weinig reviews beschikbaar. Kijk ik naar de specificaties dan lijkt de prijs van €240 me redelijk. Het is namelijk een 2.1 channel soundbar met voor het zowel het linker als rechter kanaal een woofer (midden tot lage tonen) en een tweeter (hoge tonen). Daardoor zal deze preciezer/accurater geluid kunnen leveren dan veel soundbars die voor het linker en rechter kanaal alleen gebruik maken van een woofer. Daarnaast beschikt deze soundbar over bluetooth en Wi-Fi (Chromecast audio). Daarmee levert deze soundbar genoeg meerwaarde over lager geprijsde 2.1 channel soundbars zoals bijvoorbeeld de Samsing HW-K335 die ik in dit artikel noem.

   Voor de prijs waarvoor deze bij Nederlandse shops wordt verkocht (€299-399) zijn er echter betere soundbars. Voor een budget tot 300 euro zou ik op dit moment eerder kiezen voor de Samsung HW-N550, een 3.1 channel soundbar die ook zowel woofers als tweeters gebruikt.

   Groet,
   Guido

   Reply
 21. Edwin

  Hoi Guido.
  Thanks voor je uitleg.
  Wat zou evt een goede optie kunnen zijn voor een echte surround sound? Als ik het budget bv naar 650 zou kunnen krijgen

  Met vriendelijke groet,
  Edwin

  Reply
 22. Edwin

  Beste Guido.,

  In eerste plaats hartelijk dank voor je reviews en duidelijke uitleg over alles.

  Ik heb nu 1 jaar een Philips 55 inch zonder soundsystem. Onze huiskamer is 4 meter breed en tv staat op 3 meter afstand ongeveer.
  Ik heb gisteren een polk sigma s1 aangeschaft welke ik evt nog kan retourneren.
  Het geluid is op zich is redelijk goed. Alleen ik mis de wow factor.
  Ik wil geen kabels dus een 5.1 systeem bekabeld is geen optie. Mijn budget is 350. Is er ook een mogelijkheid om bv een soundbar aan te schaffen en daarna uit te breiden met een draadloze achterspeaker?
  De Samsung welke als #1 wordt genoemd is die werkelijk vele malen beter zodat ik wel het gevoel krijg dat er achter mij ook geluid komt?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Edwin,

   De Samsung HW-MS650 die ik noteer als beste koop zal een betere geluidservaring kunnen verzorgen dan de Polk Signa S1. Toch kan deze in zijn eentje geen surround-sound ervaring leveren. De Samsung HW-MS650 speelt namelijk alleen een linker-, rechter-, en middenkanaal af. Wel is soundbar nog uit te breiden met de SWA-9000S rear speakers, om hier toch nog een surround sound set van te maken.

   Een andere optie is de Samsung HW-N650. Deze soundbar heeft 5.1 channel ‘virtual surround sound’, en speelt dus zelf ook de achterkanalen af. De speakers die de achterkanalen afspelen zijn naar buiten gericht. Als het geluid vervolgens via je muren weerkaatst lijkt het daardoor van opzij of van achteren te komen. Dit zorgt duidelijk voor een ‘ruimtelijker’ geluid, dat in veel reviews ook erg positief beoordeeld wordt. De laagste prijs voor deze soundbar is op dit moment 384 euro op Bol.com, dus net iets boven je budget.

   Toch kan ‘virtual surround sound’ niet op tegen echt surround sound. Wat betreft opties met draadloze achterspeakers, is zover ik weet de JBL Bar 5.1 de enige optie met volledig draadloze achterspeakers. De achterspeakers spelen draadloos geluid af, en werken op een batterij. Met een prijs van zo’n 600 tot 700 euro valt deze wel boven je budget.

   Daarnaast zijn er een aantal opties met achterspeakers waar het geluid draadloos op wordt afgespeeld, maar die wel met en stekker moeten aangesloten worden. Een goede optie binnen je budget is de Sony HT-RT3.

   Groet,
   Guido

   Reply
 23. Robert

  Hallo Guido,
  Mooi verhaal en super fijn dat je zo snel reageert op reacties.
  Ik zie dat LG een mooie deal heeft voor de LG SK9Y. Nu voor iets meer dan 400 euro te koop. Is dit een goede keuze als ik onder de 500 euro wil blijven of kun je me dan iets anders aanraden?

  Groeten,
  Robert

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Robert,

   Met die aanbieding is de LG SK9Y een goede optie als je graag een Dolby Atmos soundbar wil voor zo min mogelijk geld. Dolby Atmos houdt in dat je ook geluid van boven hoort. De LG SK9Y heeft namelijk twee ‘upfiring’ speakers. Deze spelen geluid omhoog af, en dat weerkaatst vervolgens via het plafond omlaag. Bij films en series die Dolby Atmos ondersteunen zul je dan bijvoorbeeld in een scène met een opstijgende helikopter het geluid van de rotorbladen van de helikopter boven je horen.

   Andere Dolby Atmos soundbars, zoals de Sony HT-ST5000 worden qua Atmos geluid een stuk beter beoordeeld, maar deze valt ook in een ander prijsklasse.

   Onder de 500 euro blijft mijn algemene aanbeveling de Samsung HW-MS650. Als je specifieke eisen hebt laat het even weten, dan kan ik je beter helpen met een aanbeveling.

   Groet,
   Guido

   Reply
 24. Sanders Erik

  Uw overzichten zijn steeds goed. Kon dit keer kan ik echter niet het “ideaal” vinden. Graag uw hulp.
  Ik zoek een soundbar tussen 85 en max 94 cm, zeer goed van kwaliteit, zonder aparte subwoofer, en eenvoudig te bedienen. Prijs minder dan 400 €.
  De Samsung HW-MS650 scheen me ideaal, maar is jammer genoeg te lang (106 cm).
  Dewelke kunt U me aanraden en aan welke prijs ?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Erik,

   In dat geval kan ik de Samsung HW-MS550 aanraden. Deze lijkt in veel opzichten op de HW-MS650, maar is minder breed (89 cm). Deze soundbar heeft ook een ingebouwde subwoofer, en is te bedienen over Bluetooth en Wi-Fi. Verschil met de HW-MS650 is dat dit stereo-soundbar is, en dus geen middenkanaal heeft zoals de HW-MS650. Toch wordt deze soundbar erg positief beoordeeld op geluidskwaliteit.

   De laagste prijs voor deze soundbar is op dit moment hier te vinden op Bol.com (€262,35). Dat is zo’n 100 euro korting op de gemiddelde prijs voor deze soundbar.

   Groet,
   Guido

   Reply
 25. J

  Is de Bose soundbar 500 ook een goede koop?
  Kunnen we niet beter een goedkopere b.v. een Samsung HW-N650 kopen omdat we het verschil thuis toch niet echt zullen horen? Nu alleen center speaker dus alles is vooruitgang.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi J,

   De Bose Soundbar 500 is een prima soundbar, maar je betaalt ook een premium vanwege ingebouwde spraakbesturing (Amazon Alexa). Daarnaast heeft deze Soundbar zowel bluetooth als Wi-Fi aansturing.

   De Samsung HW-N650 heeft als voordeel dat er een aparte subwoofer wordt meegeleverd. Dit ontbreekt bij de Soundbar 500. De lage tonen zullen door de subwoofer beter klinken. Dit zal zeker een hoorbaar verschil opleveren met de Bose Soundbar 500. De HW-N650 gebruikt daarnaast ‘virtual surround-sound’ waardoor het geluid van een 5.1 surround sound systeem wordt nagebootst door deze soundbar. Hierdoor klinkt het geluid ruimtelijk. Nadeel van deze soundbar (als je dat belangrijk vind) is dat Wi-Fi ontbreekt en er geen spraakbesturing mogelijk is. Wel kun je bluetooth gebruiken om muziek te streamen naar de soundbar.

   Beide soundbars worden positief beoordeeld op geluidskwaliteit in reviews. Persoonlijk zou ik de voorkeur hebben voor de Samsung HW-N650 vanwege de subwoofer en de significant lagere prijs. Met de huidige aanbieding op Bol.com kost deze soundbar €384, en is daarmee ruim 150 euro goedkoper dan de Bose Soundbar 500 (€549).

   Groet,
   Guido

   Reply
   1. J

    Bedankt voor je reactie Guido
    We hebben een combiactie van €100 korting dus met subwoofer.

    Reply
 26. moens marc

  Dag…..als ik moet kiezen tussen de soundbars van bose 300 500 of 700 wat raad u mij aan ? Is de duurste de beste…..of blijf ik bij een sony soundbar…
  Vriendelijk bedankt….grtn.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Marc,

   Welke Sony Soundbar heb je nu?

   De Bose Soundbar 700 is het nieuwe topmodel soundbar van Bose, die op termijn de Bose SoundTouch 300 moet vervangen. Beide soundbars hebben precies dezelfde speaker-layout, en zullen daarom qua geluidskwaliteit zeer vergelijkbaar zijn. Het verschil is dat de Soundbar 700 een zogenaamde ‘smart speaker’ is, met spraakbesturing. Hiervoor wordt Amazon Alexa gebruikt. Als je niet van plan bent spraakbesturing te gebruiken, zou ik kiezen voor de SoundTouch 300. Zo heb je dezelfde geluidskwaliteit en bespaar je 100 euro.

   De Bose Soundbar 500 is een budgetvriendelijker model, maar qua geluid minder dan zowel de Bose SoundTouch 300 als de Bose Soundbar 700.

   Groet,
   Guido

   Reply
   1. Ahmed

    Hallo,
    Hoe zit het met soundbar JBL 3.1 of 5.1 ?
    Ik houw van cinema home effect,
    Bedankt.

    Reply
    1. Guido Post author

     Hoi Ahmed,

     Voor een zo goed mogelijk bioscoop-achtig effect is de JBL 5.1 dan de beste optie, omdat deze twee achterspeakers heeft. Zo krijg je een beter surround effect dan met de JBL 3.1. Verder zou je ook kunnen kiezen voor een zogenaamde home cinema set. Deze sets bestaan uit losse speakers die je zo kunt opstellen dat je surround sound krijgt.

     Voor een overzicht en vergelijking van de soundbars van JBL, zie ‘JBL soundbar‘.

     Groet,
     Guido

     Reply
 27. Antoon van den hoogen

  Geachte redactie, ik ben op zoek naar een soundbar waar tevens een radio inzit.Heeft u een suggestie

  Reply
  1. Guido Post author

   Beste Antoon,

   De meeste soundbars beschikken over Bluetooth of WiFi. Dit maakt het mogelijk om vanaf je smartphone, tablet, of computer te streamen naar de soundbar. Je kunt dan op je smartphone radio aanzetten, en het wordt dan afgespeeld op de soundbar.

   Ook zijn er een aantal soundbars beschikbaar die een ingebouwde radiofunctie hebben. Dit is eigenlijk altijd ‘internetradio’, dus de soundbar moet via WiFi of ethernetkabel zijn verbonden om radio af te kunnen spelen. Een overzicht van soundbars met internetradio vind je hier. Zover ik weet worden er geen soundbars met FM radio verkocht.

   Ook is het mogelijk om een FM radio aan te sluiten op je soundbar. De radio zelf ontvangt dan de radiosignalen, en de soundbar speelt het geluid af.

   Groet,
   Guido

   Reply
 28. Daan

  Beste Guido,

  Ben op zoek naar een echt goede soundbar zonder achterspreakers en subwoofer etc te plaatsen.
  Wil graag een goed geluid bij zowel televisie kijken als muziek luisteren. Zelf ben ik best gecharmeerd van de Sonos Playbar echter is dit model naar mijn mening iets te verouderd.

  Wachten op de nieuwe Sonos Playbar of is er een beter alternatief?
  Kijk tot een prijsklasse van circa 1000 euro.

  Hoor graag je mening.

  Gr. Daan

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Daan,

   Dat de huidige Playbar al ruim 5 jaar te koop is betekent niet dat deze daarom kwalitatief gezien minder is dan nieuwere soundbars. Of mis je bepaalde eigenschappen bij de huidige Playbar?

   Er is nog geen nieuwe uitvoering van de Playbar aangekondigd, dus het is moeilijk te zeggen hoe lang je dan zou moeten wachten. Als je tot 1000 euro een goede soundbar zoekt zonder subwoofer en achterspeakers, die geschikt is voor TV en muziek, dan blijft de Sonos Playbar een aanrader. Een andere goede optie met deze eisen is de Denon Heos Bar.

   Groet,
   Guido

   Reply
 29. Johan

  Hallo guido
  Ik wil namelijk een goede soundbar compleet setup ik hou echt van perfect geluid
  Nu twijfel ik tussen.de sony ht fz9 atmos en de bose soundtouch 300 compleet setup na mij verwachting lijkt me dat sony meer voordelen.heeft als bose
  Zoals atmos draadloos sourround , en je kan woofer achter speakers afstellen op volume
  Kun je.me mening geven welke beter is van deze 2
  Wint bose van sony in dit geval
  Gr Johan

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Johan,

   Als het tussen de genoemde twee opties gaat, en het beste geluid bij de surround setup de belangrijkste eis is, zou ik inderdaad kiezen voor de Sony HT-FZ9.

   Dit vanwege de ondersteuning van Atmos en DTS:X, en dat het surround systeem maximaal 7.1.2 channel geluid af kan spelen (tegen 5.1 bij de Bose SoundTouch). Voor de beste mogelijke surround opstelling bij Bose (5.1) zul je daarnaast ook nog de subwoofer los moeten aanschaffen.

   Beide soundbars worden erg positief beoordeeld op geluidskwaliteit, maar de Sony HT-FZ9 kan vanwege de genoemde eigenschappen de betere surround-ervaring leveren.

   De laagste prijs voor de Sony HT-FZ9 vind je op dit moment op Bol.com (€699). De laagste prijs voor de bijbehorende achterspeakers (SA-Z9R) is 299 euro per paar, en voor deze prijs beschikbaar op Bol.com.

   Groet,
   Guido

   Reply
 30. Marco

  Hallo Guido,
  ik ben ook opzoek naar een soundbar, dit eigenlijk omdat de vrouw het beter in het interieur vindt passen ipv zuilspeakers, ja ook ik zit onder de duim. Maar ik ben een muziek liefhebber en zou dan wel een soundbar willen waar de muziek het beste tot zijn recht komt.
  Gr. Marco.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Marco,

   Ter vervanging van zuilspeakers, en de beste geluidskwaliteit bij muziek, is een 2.0 of 2.1 channel soundbar met daarin zo goed mogelijke speakers de beste optie. In dat geval zou ik kiezen voor de Dali Kubik One. Dit is een 2.0 channel soundbar, met twee tweeters en twee grote woofers.

   Deze soundbar wordt zeer positief beoordeeld op geluidskwaliteit als het gaat om muziek afspelen. Volledige reviews van deze soundbar zijn onder andere te vinden op Whathifi.com, Pocket-lint.com, en Trustedreviews.com.

   Twee kleine nadelen van deze soundbar; vergeleken met andere soundbars heeft deze minder ‘ruimtelijk’ geluid bij TV/films waarbij meer dan twee channels/audiokanalen worden gebruikt. Daarnaast is de soundbar met 16.2 cm relatief hoog. Als je deze op het zelfde oppervlak plaatst als je TV, zal deze in veel gevallen gedeeltelijk voor het scherm van de TV staan.
   Om dit op te lossen kun je kiezen voor een muurbevestiging van TV en/of soundbar, de soundbar op een plank lager plaatsen dan de TV zelf (niet bij alle TV-meubels mogelijk), of de poot/staander van de TV vervangen voor een optie waardoor deze hoger staat.

   Deze soundbar is verkrijgbaar bij Expert.nl in het zwart of in het rood. De huidige prijs is 999 euro.

   Groet,
   Guido

   Reply
 31. Bart

  Hallo guido,

  Ik Heb ook een vraag want twijfel tussen 2 soundbars namelijk de Sony HTMT500 of die samsung hw 650, allebei voor ongeveer zelfde prijs momenteel, ik gebruik hem voornamelijk voor films en af en toe gaming

  Grt bart

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Bart,

   Er zitten veel verschillen tussen de twee opties die je noemt. Om het kort te houden is dit mijn advies:

   Vind je ruimtelijk geluid belangrijker? Kies dan voor de Samsung HW-MS650. Deze heeft namelijk drie geluidskanalen (links, midden, en rechts), tegen de twee (links en rechts) van de HT-MT500. Ook zit er meer afstand tussen het linker en rechter kanaal.
   Vind je een goed basgeluid belangrijker? Kies dan voor de Sony HT-MT500. Deze heeft een aparte subwoofer, waardoor de lage tonen beter weergegeven kunnen worden dan de HW-MS650 dat kan met de ingebouwde subwoofer.

   Groet,
   Guido

   Reply
 32. E.

  Hallo Guido,

  Zijn er nog ontwikkelingen wat betreft top 5 beste soundbar? Ik heb een budget van circa 800 tot 1000 euro en wil graag een goed surround systeem om mooi geluid te hebben bij tv kijken en ook muziek te luisteren. Met wat kan ik de soundbar het beste uitbreiden?

  Groeten,

  E.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi E.,

   Als ik het goed begrijp zoek je dus een surround sound (5.1) systeem waar een soundbar onderdeel van uitmaakt, met budget van 800-1000 euro?

   De meeste echt goede (3.0) soundbars samen met achterspeakers en subwoofer zitten helaas in een hogere prijsklasse. Laat je de subwoofer achterwege, en ga je voor een 5.0 systeem, dan zijn er wel goede mogelijkheden in deze prijsklasse wanneer er aanbiedingen zijn.

   Zo is de hierboven genoemde Sonos Playbar met twee Sonos Play:1 achterspeakers bijvoorbeeld een goede keuze. Kost op dit moment 1078 euro op Bol.com, maar deze set heeft ook meerdere keren onder de 1000 euro gezeten.

   Een andere optie is bijvoorbeeld de Bose SoundTouch 300 die ik noem in de top 5 hierboven, samen met de Virtually Invisible 300 als achterspeakers. Zit samen op 1150 euro op dit moment, maar heeft met aanbiedingen ook al onder de 1000 euro gezeten.

   Een goede (surround) home cinema set mét subwoofer die in de buurt komt van het budget is de Samsung HW-K950. Deze set bestaat uit een 3.0 channel soundbar, twee rear speakers en een subwoofer. Deze set heeft ook Dolby-Atmos ondersteuning (zogenaamd 5.1.4 channel). Deze set bevat namelijk nog eens vier extra speakers die geluid richting het plafond afspelen, zodat dit geluid via het plafond naar beneden weerkaast voor een volledig 3D-effect. Je kunt draadloos muziek afspelen op deze home cinema set met bluetooth én Wi-Fi. Volledige reviews van deze set kun je lezen op oa. CNET.com en Digitaltrends.com. Deze set kost 1199 euro op Coolblue.nl.

   Edit: Goedkoper op Plattetv.nl: op dit moment 908 euro!

   Groet,
   Guido

   Reply
 33. Peter van Straalen

  Hallo

  Ik ben op zoek naar een betaalbare soundbar met wifi
  Wij hebben een wat oudere (geen internet) televisie van het merk Samsung.
  Tevens wil ik graag weten of je met een soundbar met wifi ook gewoon radio kan afluisteren?

  Peter van Straale

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Peter,

   Soundbars met Wi-Fi gebruiken vaak een specifieke app voor het afspelen van muziek. Alle Wi-Fi apps die ik ken hebben ook een radio-mogelijkheid. De Wi-Fi mogelijkheid komt op soundbars op dit moment voornamelijk voor bij het hogere prijssegment. Maar: je kunt om radio af te spelen op je soundbar ook gebruik maken van bluetooth.

   Bij het gebruik van bluetooth worden er geen specifieke apps gebruikt, maar wordt simpelweg alle audio van het via bluetooth aangesloten apparaat afgespeeld op de soundbar. Als dat bijvoorbeeld een smartphone is, kun je met de smartphone gebruik maken van online radio. De radio wordt dan afgespeeld op de soundbar. Ook kun je zo via bluetooth de audio van andere apps zoals Spotify, YouTube, Apple Music, etc afspelen op je soundbar.

   Als je dus puur om het afspelen van radio op de soundbar gaat, kun je dus ook kiezen voor een soundbar met alleen bluetooth. Een zeer betaalbare optie, ook van het merk Samsung, is de Samsung HW-K335. Deze soundbar heeft bluetooth, en voor de huidige prijs (€129) zeer goed geluid. Je kunt mijn volledige review over deze soundbar hier lezen.

   Wil je toch een soundbar met Wi-Fi, dan is de LG SJ6 de betaalbaarste optie. De LG SJ6 wordt door klanten positief beoordeeld op de geluidskwaliteit, en is met een huidige korting op Bol.com te koop voor 249 euro. Daarmee is dit de goedkoopste soundbar met wifi op dit moment; alle andere soundbars met Wi-Fi zijn een stuk duurder.

   Groet,
   Guido

   Reply
 34. Bever

  Een verkoper raadde mij de Heos bar aan van Denon. Die zou in allerlei testen het hoogst scoren, maar ik mis hem hier. Is daar een reden voor? Misschien te hoge prijs/kwaliteit-verhouding?

  Reply
 35. Robin middelkoop

  Beste Guido,

  Ik wil heel graag een soundbar halen, en ik vind focal echt prachtig maar hoe kan het dat een bar uit 2014, 4 jaar later nog steeds het beste is? En jouw nummer 1 keuze. Ik kan hem ook nog maar op een website kopen.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Robin,

   De ontwikkelingen gaan bij audio, waaronder soundbars, minder snel dan bij andere elektronica zoals smartphones, laptops, etc. De Focal Dimension is wat mij betreft nog steeds de beste koop (beste audio voor het geld), maar vanwege de slechte beschikbaarheid en het ontbreken van bluetooth en Wi-Fi (Bluetooth alleen mogelijk met bijbehorende dongle) overweeg ik deze optie binnenkort te vervangen in het artikel.

   Groet,
   Guido

   Reply
   1. Robin middelkoop

    Bedankt voor je snelle reactie! Dus als je puur kijk naar kwaliteit en prijs, blijf dit toch nog het beste. Als je die focal dongle voor Bluetooth gaat gebruiken, gaat dat niet ten koste van de geluidskwaliteit? De reden dat ik me huidige hifi set wil vervangen is omdat ik graag eenvoudig via me telefoon of iPad wil gaan streamen.

    Reply
    1. Guido Post author

     Audio via bluetooth is ‘compressed’ dus in theorie gaat er kwaliteit verloren. In de praktijk is dit moeilijk tot niet hoorbaar. Met Wi-Fi is het wel mogelijk lossless te streamen, maar vaak is audio bij de bron (bijvoorbeeld in Spotify) al gecompressed. Als je draadloos wil streamen heb je theoretisch gezien dus sowieso al niet de beste kwaliteit.

     Reply
 36. Hans Man

  Ik ben op zoek naar een goede soundbar, voor TV geluid maar ook als high end speaker voor muziek.
  Was eerst enthousiast over de B&W Panorama 2, maar kwam later de Sony HT-ST5000 tegen.
  Ik moet nog een luisterrondje gaan maken, maar dat kost tijd omdat soundbars meestal niet echt als luisterdemo staan opgesteld, en bovendien hebben veel zaken wel de ene, maar niet de andere.
  Kortom: ik probeer zoveel mogelijk huiswerk te doen voordat ik veel tijd investeer om de winkels af te gaan.
  Wat is je mening over de HT-ST5000?

  Reply
 37. Joey

  Beste Guido,

  Ik ben op zoek naar een goede soundbar met een budget van 150-250 euro.
  Momenteel ben ik aan het kijken naar de sony ht-ct290 en sony ht-ct390, maar ik vroeg mij af of u een betere soundbar in gedachte heeft. Wat ik belangrijk vind aan de soundbar is:

  – HDMI arc aansluiting, zodat alles met 1 afstandbediening te bedienen is.
  – Goede subwoofer met een sterke bass
  – Bluetooth connectiviteit om muziek te streamen vanaf mijn mobiel.

  Alvast heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Joey

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Joey,

   Met die eisen zijn de Sony HT-CT290 en HT-CT390 beide een goede keuze. Persoonlijk zou mijn voorkeur echter uitgaan naar de Samsung HW-M550. Deze voldoet aan al je genoemde eisen, en heeft daarnaast het voordeel van 3.1 channel geluid. In een eerdere reactie geef ik meer informatie over deze soundbar. De prijs van deze soundbar is ondertussen gezakt tot onder de 250 euro (op dit moment 249 euro op Bol.com) en past daarmee in je budget.

   Groet,
   Guido

   Reply
 38. Marcel

  Bedankt voor de reviews, maar waar is de Yamaha YSP 2700 waar iedereen zo lyrisch over is?
  Dit schijnt een super ding te zijn. Best wel verwarrend al die zogenaamde “beste soundbar” sites….

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Marcel,

   Bij het schrijven van dit artikel heb ik het enigszins beknopt en algemeen gehouden, en daarom niet alle goede soundbars kunnen noemen. De Yamaha YSP 2700 is voornamelijk een interessante optie als je ‘full surround’ geluid wil kunnen ervaren bij het kijken van films zonder een werkelijk full surround systeem. Voor het luisteren van muziek zijn er betere opties (hieronder verdere uitleg). Vanwege de redelijk specifieke toepassing voor deze soundbar heb ik deze niet genoemd in mijn algemene top 5.

   De Yamaha YSP 2700 is namelijk een 7.1 channel soundbar (met subwoofer) die met in totaal wel 16 ingebouwde speakers full surround geluid kan nabootsen. Na het kalibreren speelt de bar het geluid van de ‘achterkanalen’ zo af dat het via de muren weerkaatst. Hierdoor lijkt het geluid uit verschillende richtingen te komen, waardoor je dit als full surround zal ervaren. Volgens meerdere reviewwebsites waaronder whathifi.com en trustedreviews.com werkt dit systeem goed, maar volgens een aantal klantreviews niet. Hoe goed het surround effect werkt zal ook verschillen per kamer; als de achterwand zich te ver van de bar bevindt wordt het effect minder.

   Bij deze soundbar is er dus gekozen voor veel kleine speakers om een surround effect te kunnen creëren in plaats van minder, maar krachtigere, speakers. Met een totaal wattage van slechts 107 Watt is deze soundbar een stuk minder krachtig dan bijvoorbeeld de Samsung HW-MS650 (450 Watt), of zelfs de goedkope Samsung HW-K335 (130 Watt). Daarmee is de Yamaha YSP 2700 minder geschikt om een kamer goed met geluid te vullen als je muziek afspeelt. Bij het afspelen van muziek heb je ook weinig aan het full surround effect, omdat muziek bij de bron bijna altijd stereo (2.0 channel) geluid is.

   Er volgt binnenkort nog een los artikel met uitleg over alle eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een soundbar (Edit: nu beschikbaar; soundbar koopgids), zodat je aan de hand daarvan een goede keuze kunt maken. Afhankelijk van je eisen is het zeker mogelijk dat de beste keuze dan op een andere soundbar valt dan op één van de vijf opties uit dit artikel.

   Groet,
   Guido

   Reply
 39. John Runia

  Hoi Guido: Wij zoeken een soundbar/installatie voor de TV (in onze woonboerderij stal-kamer) die ook kan dienen als muziek afspeel systeem, bv (ouderwets!) CD’s etc. maar ook spotify etc. de Samsung HW-MS650 Soundbar lijkt me wel wat, maar kan je daar ook een CD speler (of blue ray) aansluiten (of moet het via de TV? Is zo’n installatie ook geschikt voor muziek, klassiek en pop etc?

  m vr gr

  John Runia

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi John,

   CD, DVD en Blu-ray spelers zijn in principe allemaal aan te sluiten op de Samsung HW-MS650, zolang hiervoor de juiste aansluitingen aanwezig zijn en je de benodigde kabels hebt. Naast het zorgen voor audio van de TV is een soundbar zeker ook geschikt voor het afspelen van muziek van elk genre.

   Groet,
   Guido

   Reply
 40. Christiaan

  Hoi Guido/Koopgids.net. Wat is de beste soundbar die ik kan kopen voor een budget van zo’n 300 euro? Er staan nml geen opties tussen voor die prijscategorie. Mvg, Chris.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Chris,

   Voor dat budget zou ik kiezen voor de Samsung HW-M550. Dit is een van de weinige 3.1 channel soundbars voor deze prijs. Bij een 3.1 channel systeem betekent de ‘3’ dat je een geluidskanaal links, rechts, en in het midden hebt. Voor elk kanaal zit er in deze soundbar een tweeter voor de hoge tonen, en een mid-range speaker voor de midden en lage tonen. Bij 3.1 staat de ‘1’ voor de subwoofer, die ook meegeleverd wordt bij deze soundbar. Met 3 geluidskanalen maak je het geluid van de TV ruimtelijker (bijna elke TV gebruikt stereo (2.0) geluid), en met de subwoofer komen de diepe tonen beter tot hun recht. Met 340 watt heeft deze soundbar ook een flink vermogen.

   Ik heb deze soundbar niet zelf getest, maar volgens veel reviewsites en klantreviews is de geluidskwaliteit van deze soundbar erg goed. Omdat dit een 3.1 systeem is met goede geluidskwaliteit, zal deze soundbar naar mijn inzicht voor dit budget de grootste verbetering geven op de geluidskwaliteit van je TV.

   Deze soundbar is te bestellen op Coolblue.nl, Mediamarkt.nl, en Bol.com. De laagste prijs is op dit moment 265 euro.

   Groet,
   Guido

   Reply
 41. amber

  ik ben naar een hifi winkel geweest en daar raden ze mij de bluesound pulse soundbar aan als de beste nu.
  Klopt dit want ik ken daar echt niets van werk nu met een reciever en 5.1 van bose .
  Heb de bluesound horen spelen en was wel zeer goed geluid 1199 euro .

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Amber,

   Bluesound is inderdaad een minder bekend merk, maar daarom niet minder goed. Bluesound richt namelijk juist op zich op het high-end segment van de markt. Daarom hebben ze kwalitatief goede producten, maar vallen ze ook in de duurste prijscategorie. Heb je in de winkel deze soundbar qua geluid kunnen vergelijken met de bovengenoemde producten?

   Persoonlijk heb ik geen ervaring met de Bluesound Pulse Soundbar. Wel zijn er online reviews te vinden, waaronder op whathifi.com, Hifi.nl, Techradar.com, en hometheatherhifi.com.

   Samengevat geven al deze sites aan dat de soundbar erg goed geluid levert, en in tegenstelling tot veel andere soundbars ook diepe tonen goed kan weergeven, zonder een subwoofer aan te sluiten.
   Verder wordt de bijbehorende BluOS Controller App als voordeel genoemd. Deze App kan muziek streamen van nagenoeg elke streaming app. Het ontbreken van normale afstandsbediening om de soundbar te bediening wordt als nadeel genoemd.

   Bij soundbars is er altijd een compromis tussen afmetingen en geluidskwaliteit. Deze soundbar kiest duidelijk voor zo goed mogelijk geluid, maar is daarom een stuk groter dan de meeste soundbars. Voornamelijk de hoogte van 14 cm kan een probleem zijn: zet je deze soundbar op de TV-kast voor de TV, dan zal deze in de meeste gevallen voor het onderste gedeelte van het scherm staan.

   Deze soundbar is ook online ook beschikbaar op bol.com en coolblue.nl voor €1199.

   Groet,
   Guido

   Reply
 42. Guido Post author

  Ik heb vandaag een kleine update gemaakt aan dit artikel. Na nieuwe producten onderzocht te hebben blijft de genoemde top 5 op dit moment hetzelfde. Wel zijn de prijzen en beschikbaarheid van de producten ondertussen veranderd en aangepast in het artikel. Zo is de Sony HT-MT300 Soundbar ondertussen al 100 euro goedkoper (50% korting op de oorspronkelijke prijs). Ook de Focal Dimension en Samsung HW-MS650 zijn iets goedkoper. De Sonos Playbar is vreemd genoeg in prijs gestegen.

  Reply