Wat is de beste soundbar? De 6 beste keuzes van nu! (2023)

Op zoek naar een goede soundbar? Goede soundbars geven veel beter geluid dan de ingebouwde speakers van een TV. Nieuwe televisies worden nu altijd zo plat mogelijk uitgevoerd, waardoor er weinig ruimte is voor goede speakers. Voornamelijk lage bastonen zullen met de standaard speakers van de TV daarom niet goed klinken.

Het voordeel van een soundbar ten opzichte van losse TV speakers is dat dit minder ruimte inneemt. De audiokwaliteit van soundbars wordt steeds beter, en nadert die van vrijstaande speakers.

In dit artikel vind je een overzicht van de 6 beste soundbars van dit moment (2023), afhankelijk van je eisen. Dit zijn de:

Heb je andere eisen of een bepaalde gebruikstoepassing voor een soundbar? Vraag dan onderaan dit artikel naar gericht advies voor jouw situatie.

Tip: volledige uitleg van alle belangrijke eigenschappen van soundbars? Bekijk dan deze koopgids!

1. Samsung HW-T420 soundbar (2.1) – de beste koop!

Samsung HW-T420

Bol.com €141 €179 (adviesprijs) Product bekijken

Het geluid van je TV zoveel mogelijk verbeteren voor zo min mogelijk geld? Dan is de Samsung HW-T420 de beste keuze, die op dit moment verkrijgbaar is voor €142.68, en dus verkrijgbaar met  ruim 35 euro korting op de adviesprijs van €179.

Deze HW-T420 van Samsung zal het geluid van je TV flink verbeteren. In nieuwe, vaak zeer platte, televisies is geen ruimte voor grote speakers. Om diepe bastonen hoorbaar te maken heb je juist grote speakers nodig. Daarom valt het echte basgeluid bij televisies volledig weg.

Met de bijbehorende 6.5 inch subwoofer van de HW-T420 maak je de diepe bastonen goed hoorbaar. Dit verbetert de geluidservaring meteen flink.

Ook de speakers in de balk zijn krachtiger dan die van de meeste TV’s. Door de plaatsing op de uiteinden van de soundbar, zit er ook meer afstand tussen deze speakers dan de speakers van de meeste TV’s. Daardoor is de stereo-weergave van het geluid beter, en krijgt het meer richting.

De soundbar en subwoofer samen maken dit een 270 Watt audiosysteem. Daarmee is dit een flink krachtigere audiosysteem dan de ingebouwde speakers van televisies, die meestal tussen de 20 en 40 Watt vermogen hebben.

De soundbar is via bluetooth te verbinden met je TV, en in combinatie met de Wireless Rear Speaker kit ook uit te breiden tot een surround-set.

Heeft je TV geen bluetooth? Dan zul je deze soundbar met een optische kabel (Toslink) op de TV moeten aansluiten. Stel met de meegeleverde afstandsbediening de soundbar in op het afspelen van de digitale input (D.In) van de optische kabel, en de soundbar speelt alle audio van de TV af.

Daarnaast kun je ook een USB-stick of harde schijf aansluiten op de USB ingang, om muziekbestanden hiervan af te spelen. Ook is het mogelijk om over bluetooth muziek streamen. Verbind je bijvoorbeeld met je smartphone over bluetooth met de soundbar, dan zal de soundbar audio die je kiest op je smartphone afspelen.

Door gebruik te maken van een bluetooth verbinding met je smartphone of tablet, kun je dus muziek kiezen op je favoriete streaming dienst, bijvoorbeeld Spotify, en dit beluisteren op de soundbar.

Deze soundbar is 86 cm lang, 5.4 cm hoog, en 7.4 cm diep. Daarmee is de Samsung HW-T420 iets minder breed dan een 40 inch TV. Met de geringe hoogte, kun je deze soundbar in bijna elk geval op je TV-meubel plaatsen zonder dat deze voor het scherm van je TV zal vallen. Heb je voorkeur voor een muurbevestiging? Er worden ook beugels voor muurbevestiging meegeleverd!

Kortom is dit een voordelige keuze die voor weinig geld voor een flinke upgrade van het geluid van je TV zal zorgen. Daarom krijg deze soundbar dan ook een zeer goede beoordeling van klanten, op dit moment een 4.2/5 sterren na 59 reviews op Bol.com.

Daarnaast is dit ook de opvolger van de zeer populaire Samsung HW-K335, die we zelf hebben getest, en een goede beoordeling kreeg.

Deze soundbar bestellen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com, Mediamarkt.nl, en Amazon.nl. Wil je de soundbar bedraad aansluiten, vergeet dan niet om een optische kabel mee te bestellen! Helaas wordt deze niet meegeleverd.

2. Sony HT-X8500 – soundbar met ingebouwde subwoofer

Sony Ht X8500 Soundbar Met Ingebouwde Subwoofer

Bol.com €207 €400 (adviesprijs) Product bekijken

Wil je een vergelijkbare verbetering van het geluid bij je TV, maar heb je liever geen losse subwoofer? Dan is de HT-X8500 van Sony een goede keuze! Dit is ook een 2.1 channel soundbar, met als verschil dat de subwoofer in dit geval is ingebouwd in de soundbar zelf.

De Sony HT-X8500 heeft op de uiteinden van de balk twee vooruit gerichte mid-range woofers voor het afspelen van het stereo-geluid. Ook in dit geval zullen de speakers verder uit elkaar zitten dan bij de meeste TV’s, waardoor het geluid meer richting krijgt.

In het midden van de soundbar zit een dubbele subwoofer, die zorgt voor een krachtige, diepe bas. Aan weerszijden zit daarnaast nog een basreflexpoort voor verder verbetering van het basgeluid. Zo levert deze TV dus toch een flinke bas, zonder losse subwoofer.

Deze soundbar ondersteunt daarnaast Dolby Atmos en DTS:X. Dat zijn beide bestandsformaten voor driedimensionaal geluid. De Sony HT-X8500 kan, ondanks de 2.1 kanaals speakerindeling, 3D geluid simuleren. Toch zal dit virtuele 3D geluid in de praktijk een stuk minder goed zijn dan een echte Dolby Atmos soundbar (zie aanbeveling verderop in dit artikel).

Deze soundbar is op de TV aan te sluiten via HDMI (Arc) of Optische kabel. Daarnaast is de soundbar ook draadloos te verbinden met Sony Bravia televisies, maar niet met TV’s van andere merken.

Daarnaast is het ook mogelijk om muziek af te spelen via USB, en om muziek naar de bar te streamen over bluetooth, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet.

De XT-8500 heeft een afmeting van 89 cm breedte, 6.4 cm hoogte, en 9.6 cm diepte. Door de ingebouwde subwoofer is deze soundbar voornamelijk dieper dan de bar van de HW-T420, maar valt de hoogte nog mee. Daarom zal deze in de meeste gevallen niet voor het scherm van de TV vallen.

Deze soundbar krijgt veel positieve beoordelingen. Zo ligt de gemiddelde reviewscore van klanten op Bol.com op dit moment op 4.1/5 sterren. Ook komt de soundbar goed uit de test op Rtings.com, en krijgt deze een gunstige beoordeling van 4.5/5 in de review van Trustedreviews.com.

Deze soundbar kopen? De Sony HT-X8500 is op dit moment verkrijgbaar op Bol.comAmazon.nl, en Coolblue.nl.

De soundbar wordt geleverd met afstandsbediening, de power adapter, en een optische kabel. Er wordt dus géén HDMI-kabel meegeleverd. Vergeet dus niet om een HDMI-kabel mee te bestellen, als je de soundbar over HDMI wil aansluiten op je TV.

3. Sonos Beam (Gen 2) – compacte soundbar (smart & 3.0 ch)

Sonos Beam Gen 2 Compacte Smart Soundbar

Hifiklubben.nl €469 – gratis verzending Product bekijken

De Sonos Beam 2 is de opvolger van de Sonos Beam, één van de bestverkochte soundbars. De Beam is erg populair omdat deze ondanks de compacte afmetingen, toch een zeer goed een ruimtelijk geluid kan leveren. Daarnaast is dit een smart speaker, met ondersteuning voor Wi-Fi streaming.

De Beam is een 3.0 kanaals speaker. Daarmee heeft deze een linker, rechter, en midden audiokanaal. Vooral dit midden-kanaal is gunstig bij het kijken van TV-series en films. Door een los midden-kanaal wordt het stemgeluid van acteurs namelijk duidelijker hoorbaar, en krijgt het geluid daarnaast nog meer richting.

Voor dit midden-kanaal bevat de Beam twee mid-range woofers, die goed zijn in de midden tot lage tonen, en één tweeter, een speaker die juist goed is in het weergeven van de hoge tonen. Voor het linker en rechter audiokanaal bevat deze soundbar elk een mid-range woofer die schuin naar buiten gericht is.

Het belangrijkste verschil met de voorgaande versie, is dat de Beam 2 nu ook Dolby Atmos audio kan afspelen. Daarmee laat deze soundbar het geluid softwarematig ruimtelijker klinken.

De Sonos Beam is op de TV aan te sluiten met HDMI-ARC, of met een optische kabel. Er wordt een HDMI-kabel meegeleverd, en een HDMI naar optische ingang converter voor het aansluiten met optische kabel.

De Beam is ook ‘smart’. Dat houdt in dat je, als je deze over HDMI-ARC aansluit op je TV, je gebruik kunt maken van stemcommando’s om de TV te besturen. Bijvoorbeeld om van kanaal te wisselen. De Beam maakt hiervoor Google Assistant. Ook zitten er aan de bovenzijde drukknoppen die je kunt gebruiken voor bediening.

Net als alle speakers van Sonos, beschikt de Beam over Wi-Fi. Met de Sonos Controller app, kun je zo over Wi-Fi muziek streamen naar de Beam. Ook kun je in deze app andere speakers van Sonos, waaronder de Sonos Sub, of twee Sonos One speakers, verbinden met de Beam.

Door de Sonos Beam draadloos te verbinden met de Sonos Sub maak je hier een 3.1 geluidssysteem van, met een flink verbeterde bas. Koppel je ook nog eens twee Sonos One speakers, dan breid je uit tot een 5.1 surround-systeem. Ook kun je de Sonos Beam met deze app onderdeel maken van je multi-room geluidssysteem.

Met een breedte van 65.1 cm, hoogte van 6.9 cm, en een diepte van 10 cm, is de Beam redelijk compact. Daarmee zal deze op bijna elk TV-meubel passen. Vaak ook tussen de poten van de TV, en zonder dat deze voor het scherm valt. Ook kun je de Beam aan de muur bevestigen, met een optionele muurbeugel.

Kortom is de Sonos Beam een compacte soundbar, die door de 3.0 speakerconfiguratie toch zorgt voor helder en ruimtelijk geluid. Daarnaast zijn de smart-functies, Wi-Fi streaming, en de uitbreidbaarheid gunstige opties.

De Sonos Beam krijgt dan ook veel gunstige reviews, waaronder 5/5 sterren van Whathifi.com en 4.5/5 op Trustedreviews.com. Ook was de eerste generatie van de Beam een lange tijd de bestverkochte soundbar op Bol.com, en krijgt deze na 65 klantreviews een gemiddelde score van 4.7/5 sterren.

De Beam Gen 2 is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en wit. De witte uitvoering wordt ook geleverd met een witte HDMI-kabel en witte stroomkabel. De Sonos Beam Gen 2 is in beide kleuruitvoeringen verkrijgbaar op Hifiklubben.nl, Coolblue.nl, en Bol.com.

Tip: vergelijk alle huidige prijzen van de Sonos Beam op de pagina “Sonos Beam Gen 2 aanbieding“. Meer over Sonos: alle Sonos speakers. Meer compacte soundbars.

4. Harman Kardon Citation bar – 3.0 channel soundbar met beste geluid

Harman Kardon Citation Bar

Coolblue.nl €600 €999 (adviesprijs) Product bekijken

Op zoek naar een 3.0 channel soundbar met nog beter geluid? En heb je voldoende ruimte voor een grotere optie? Dan is de Harman Kardon Citation een betere keuze dan de Sonos Beam.

Deze soundbar heeft namelijk in totaal 9 ingebouwde speakers. Voor het linker, rechter, en midden-kanaal heeft de Citation bar namelijk elk twee mid-range woofers van 100×50 mm, en een 20 mm tweeter. De ingebouwde speakers zijn samen goed voor een vermogen van 150 Watt RMS.

Het voordeel ten opzichte van de Sonos Beam is dus het hogere vermogen, en de tweeter en de extra woofer voor het linker en rechter kanaal. Ook zit er meer ruimte tussen de speakers van de drie audiokanalen, waardoor het geluid meer richting krijgt.

De Citation Bar is via HDMI aan te sluiten op de TV. Gebruik bij voorkeur daarvoor de HDMI-ARC aansluiting. Daarnaast zijn er nog twee andere HDMI-ports aanwezig. Daar kun je bijvoorbeeld een console of Blu-ray speler op aansluiten.

Als je de Citation bar over HDMI-ARC aansluit, zal deze werken als hub, en het signaal van deze apparaten doorsturen naar de TV. Dat scheelt kabels naar de TV, en is daarmee een nette oplossing.

Ook maakt de HDMI-ARC verbinding het mogelijk om gebruik te maken van stemcommando’s van Google Assistant. Daarmee is ook de Citation Bar dus ook smart. De andere bedieningsmogelijkheid is het kleine touch-scherm aan de bovenkant van de bar. Dit scherm wordt ook gebruikt voor het weergegeven van bijvoorbeeld de album-cover en de afspeelduur van een muzieknummer.

Net als de Sonos Beam, is de Citation Bar uit te breiden met een subwoofer (de Citation Sub of de Citation Sub S) en/of achterspeakers (Citation surround set). Zo kun je ook deze soundbar draadloos uitbreiden tot een 3.1 of 5.1 surround systeem.

Streamen over Wi-Fi verloopt bij de Citation via Google Home. Hiermee kun je de soundbar en eventuele subwoofer en achterspeaker ook onderdeel maken van je multiroom audio. Een ander voordeel van deze bar over de Beam, is dat het daarnaast ook mogelijk is om over Bluetooth te streamen.

Een mogelijk nadeel van deze soundbar ten opzichte van de Beam is de flinke afmeting. De Citation Bar is namelijk 115 cm lang, 6.4 cm hoogte, en 12 cm diepte. Door de beperkte hoogte is deze toch nog voor de meeste TV’s te plaatsen op je TV meubel, zonder dat deze voor het scherm valt. Ook is deze soundbar aan de muur te bevestigen, maar zul je de muurbeugel daarvoor los moeten bestellen.

Kortom is de Citation One een krachtige, goed klinkende, smart 3.0 channel soundbar, met zowel Wi-Fi als bluetooth. Daarmee is deze functioneel zeer compleet. Ook het geluid krijgt goede beoordelingen, onder andere in de review van AVforums.com (8/10), en in de reviews van klanten op Coolblue.nl (9.0/10).

Deze soundbar is te bestellen op Bol.com, Coolblue.nl, Expert.nl, en bij Harman Kardon zelf, op Harmankardon.nl.

Tip: meer over de soundbars van Harman Kardon lees je hier!

5. Dali Katch One – de beste soundbar voor muziek

Dali Katch One Soundbar

Doublepoint.nl €749 Product bekijken

Hoewel een 3.0 soundbar door het ruimtelijkere geluid van de drie audiokanalen gunstig is bij het kijken van films en TV-series, voegt het extra audiokanaal minder toe voor het luisteren van muziek.

Bijna alle muziek is namelijk beschikbaar in stereo (2.0) audio. Daarom zijn soundbars die nadruk leggen op goede stereo-weergave van geluid een betere keuze voor het luisteren van muziek. Een soundbar die zich daar duidelijk op richt, is de Dali Katch One.

Deze soundbar van Dali is namelijk een 2.0 soundbar, met in totaal 10 speakers. Daarvan zijn er zes 6 actieve speakers en 4 passieve radiatoren. In totaal heeft deze soundbar een vermogen van 200 Watt, en is de Katch One dus zeer krachtig voor een 2.0 soundbar.

Per geluidskanaal is er een 21 mm tweeter aanwezig, twee actieve 9 cm woofers, en twee passieve woofers met een diameter van 11.5 cm. De tweeters zijn goed in het produceren van de hoge tonen, terwijl de grote woofers en de nog grotere passieve woofers ervoor zorgen dat ook de diepe tonen goed tot hun recht komen.

Het opgegeven frequentiebereik van de Dali Katch One is dan ook 46 Hz tot 25 kHz. Daarmee worden er door deze soundbar zeer diepe tonen gehaald. Toch is het mogelijk om ook een subwoofer te verbinden met de soundbar. Bij deze soundbar werkt dat bedraad, via de subwoofer-uitgang aan de achterkant.

Je kunt hier in principe elke denkbare bedrade subwoofer op aansluiten. Wil je echter een subwoofer van hetzelfde merk? Dan is de Dali SUB E-9F een goede optie. Omdat deze soundbar is gericht op stereo-muziek, is het niet mogelijk om hier met achterspeakers een surround opstelling van te maken.

De soundbar kun je zelf op meerdere manieren op de TV aansluiten, namelijk via HDMI-ARC of via de optische aansluiting (Toslink). Daarnaast is er ook een 3.5 mm mini-jack aansluiting, en een tweede optische aansluiting. Let op: er wordt géén HDMI of optische kabel meegeleverd. Bestel die indien mogelijk dus mee.

Ook uit de beschikbare aansluitingen blijkt dat deze soundbar is gericht op het afspelen van muziek; zo kun je namelijk ook nog een CD-speler of platenspeler aansluiten. Omdat de speakers in soundbar voorversterkt zijn, hoef je echter geen gebruik te maken van een versterker.

Van welke bron je het geluid ook afspeelt, je kunt de audio van de soundbar altijd bedienen met de meegeleverde afstandsbediening of de knoppen aan de bovenkant hiervan.

Daarnaast kun je muziek naar de Katch One streamen over Bluetooth. De soundbar beschikt niet over Wi-Fi, maar door de beschikbare 3.5 mm ingang kun je wel gebruik maken van een Wi-Fi dongle, zoals de AudioCast M5. Zo kun je alsnog Wi-Fi toevoegen.

Deze soundbar is 86 cm breed en 6.9 cm diep. Door de vele ingebouwde speakers is de soundbar redelijk hoog, namelijk 16.4 cm. Zet je deze op je TV meubel, dan zal deze waarschijnlijk voor het scherm vallen. Gelukkig wordt er ook een muurbevestiging meegeleverd.

De Dali Katch One krijgt zeer gunstige recensies van experts. Zo haalt deze in de review van What Hi-Fi? een reviewscore van 5/5. Hier wordt het goede basgeluid, de ruimtelijkheid van het geluid, en de hoeveelheid aansluitingen genoemd als belangrijke voordelen. Ook Trustedreviews.com is positief, en geeft de soundbar een 4.5/5, en noemt het ruimtelijke en gedetailleerde geluid als belangrijke voordelen.

Kortom is de Dali Katch One de beste keuze als je een soundbar zoekt voor de beste weergave van muziekgeluid. Daarnaast is deze ook zeer capabel bij het afspelen van geluid bij TV en films, maar geven andere soundbars met meer geluidskanalen het geluid meer richting.

De Dali Katch One kopen? Je kunt kiezen uit drie verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart (iron black), wit (ivory white), en grijs (mountain white). De Katch One is in alle kleuren beschikbaar op Doublepoint.nl, Amazon.nl, en Bol.com.

Tip: meer informatie over soundbars van Dali lees je hier.

6. Samsung HW-Q990C – voor home cinema geluid (Dolby Atmos)

Samsung Hw 990c Dolby Atmos Soundbar

Bol.com €965 €1499 (adviesprijs) Product bekijken

Wil je een soundbar die bioscoopgeluid naar je woonkamer brengt? Voor de beste immersie bij TV-series en films, moet je kiezen voor een soundbar die Dolby Atmos geluid ondersteunt. Dolby Atmos is een bestandsformaat voor driedimensionaal geluid, waarbij het geluid van voren, opzij, achteren, én van bovenaf komt!

Het afspelen van Dolby Atmos geluid wordt al bijna 10 jaar  lang toegepast in bioscopen, maar wordt met de introductie van Dolby Atmos soundbars ook toegankelijk voor thuisgebruik. Wel zul je ook video’s met Dolby Atmos geluid moeten afspelen. Die vind je onder andere op Netflix, en bij sommige blu-rays (zoals deze), wordt het geluid ook aangeboden in Dolby Atmos formaat.

Van alle beschikbare opties met Dolby Atmos, is de Samsung HW-Q990C op dit moment de beste keuze. Deze soundbar wordt geleverd met een subwoofer en twee achterspeakers, die samen het een 11.1.4 channel geluidssysteem vormen. Deze soundbar ondersteunt daarnaast ook de weergave van 3D-geluid in het DTS:X.

Met de HW-Q990C zorgen de in totaal 22 verschillende speakers voor dit geluid. Zo zorgen de speakers in de soundbar die naar voren gericht zijn voor de eerste drie geluidskanalen (rechts, links, midden).

Op de uiteinden van de soundbar zitten opzij-gerichte speakers. Via weerkaatsing van de muren zorgen deze voor de zijkanalen. Daarnaast zitten er in de soundbar speakers ingebouwd die onder een hoek omhoog gericht zijn. Deze zorgen voor het ‘bovenkanaal’. Door weerkaatsing via je plafond zal het namelijk lijken of dit geluid van bovenaf komt.

De meegeleverde achterspeakers zorgen voor de achterkanalen, maar bevatten daarnaast ook nog omhoog gerichte speakers. Daarmee is de HW-Q990C op dit moment de enige soundbar waarbij de achterspeakers ook nog omhoog gerichte speakers bevatten, en heeft deze soundbar daarmee de beste Atmos-ervaring.

Ook wordt er een krachtige 8-inch subwoofer meegeleverd. Samen hebben al deze speakers een vermogen van 656 Watt, en is dit dus een zeer krachtig geluidssysteem, dat ook de diepste bastonen haalt (vanaf 34 Hz).

Bij het eerste gebruik zul je de soundbar moeten kalibreren op je ruimte. Na kalibreren weet deze hoe deze het geluid moet afspelen zodat het, na weerkaatsen, vanuit elke richting tegelijk aankomt om je favoriete kijkplek, bijvoorbeeld het midden van je bank.

Voor Dolby Atmos weergave zul je de soundbar over HDMI moeten aansluiten. Er zijn in twee HDMI-aansluitingen beschikbaar, waarvan één HDMI ARC. Daarnaast is er nog een optische ingang beschikbaar.

Naast bedrade aansluiting, beschikt de Samsung HW-Q990C over zowel bluetooth als Wi-Fi voor het streamen van muziek. Je kunt daarnaast gebruik maken van Samsung’s SmartThings app om de soundbar onderdeel te maken van een multiroom-audio setup.

Vanwege de enorme hoeveelheid krachtige speakers is dit een flinke soundbar. Deze is namelijk 123,2 cm lang, 13.8 cm diep en 6.95 cm hoog. De subwoofer 22 cm breed, en 41.3 cm hoog, en 41 cm diep. Ook kun je gebruik maken van de meegeleverde muurbeugel ter bevestiging.

De geluidskwaliteit van deze soundbar krijgt zeer veel positieve feedback. Daarbij wordt voornamelijk de overtuigende bioscoopervaring genoemd als voordeel. Zo krijgt deze soundbar in de review en test van Rtings.com beoordeeld met een reviewscore van 8.5/10 sterren, en krijgt deze van de 181 geteste soundbars ook de hoogste testscore als het gaat om Dolby Atmos prestatie.

Ook klanten op Samsung.com beoordelen deze soundbar zeer positief. Na 356 reviews ligt de gemiddelde score daar namelijk op 4.9/5 sterren, en wordt de goede bioscoop-achtige geluidservaring vaak genoemd als voordeel.

Kortom is de Samsung HW-Q990C vanwege de speaker-indeling, en de zeer positieve recensies simpelweg de beste Dolby Atmos soundbar van dit moment.

Deze soundbar kopen? Je kunt deze bestellen op Bol.com, Coolblue.nl en Expert.nl (bekijk huidige prijs).

Tip: meer informatie over soundbars met Dolby Atmos ondersteuning? Lees het hier!.

Conclusie

Er zijn veel goede soundbars beschikbaar. Kies je een van de bovengenoemde vijf opties, dan zit je zeker goed! Heb je verdere vragen over het kopen van een goede soundbar? Stel deze vraag hieronder, en je krijgt persoonlijk advies!

Laatste update: 17 oktober 2023. Oorspronkelijke publicatiedatum: 5 mei 2017.

Plaats een reactie

157 reacties op “Wat is de beste soundbar? De 6 beste keuzes van nu! (2023)”

 1. Hallo Guido, bedankt voor alle informatie. Goed werk.
  Mijn vraag: Ik heb een Samsung TV en een JBL 3.1 soundbar met subwoofer. Werkt prima voor film zoals Netflix etc.. en muziek via Spotify en aangesloten Blue Ray speler, maar.. eerlijk gezegd is de kwaliteit van het geluid door mijn ogen / vrouw…. haha, niet zo goed. Wanneer je een CD speelt gaat het nog wel, echter ben ik nu op zoek naar een betere uitvoering met meer beleving. Ik hou mezelf voor dat een extra set draadloze / Bluetooth boxen hier misschien wel kunnen helpen om een beter geluid te krijgen alleen dat werkt niet op de JBL 3.1, Ik heb gewoon een standaard woonkamer van 6 bij 6 m2. Mijn budget is rond euro 1.200. Kun jij me adviseren? Alvast bedankt,
  Groet Izaac

  Beantwoorden
  • Hoi Izaac,

   Je huidige soundbar uitbreiden met meer/extra speakers voor een is inderdaad geen optie met de JBL 3.1. Bij soundbars die je wel kunt uitbreiden met extra speakers, zijn die speakers gericht op het toevoegen van surround kanalen, bijvoorbeeld voor de upgrade naar een 5.1 systeem. Ook dat verbetert de geluidskwaliteit van je muziek niet echt. Met meer speakers zorg je voor ruimtelijker (surround) geluid, maar niet echt voor een beter geluid voor de weergave van muziek.

   Wil je echt de beste geluidskwaliteit voor muziek, dan kom je toch altijd weer terecht bij vrijstaande speakers. In een soundbar is het namelijk gewoon niet veel ruimte om echt goede (grote) speaker drivers in te bouwen. Daarom zitten er in een soundbar vaak veel kleine speakers ingebouwd over de breedte van de soundbar. Dat kan juist gunstig kan zijn voor het weergeven van ruimtelijk geluid, wat zorgt voor een goede immersie bij TV/films, want elke ingebouwde speaker driver in de bar kan gebruikt worden voor een ander audiokanaal. En veel films en series zijn op Netflix en/of andere streaming diensten beschikbaar met surround (5.0/5.1) of Dolby Atmos geluid. Verder zijn soundbars populair vanwege het gebruiksgemak: met één kabel aansluiten op de TV en het werkt, zonder tussenkomst van een versterker/receiver.

   Wat betreft soundbars die goed klinken bij het afspelen van muziek, is een zo goed mogelijke 2.0 (stereo) soundbar de beste keuze. Muziek is praktisch altijd opgenomen in stereo, dus dan zijn een paar goede speakers voor stereo-weergave een betere keuze dan veel kleine speakers voor veel verschillende audiokanalen. Mijn aanrader, die ik ook in het artikel noem is de Dali Katch One. In het artikel lees je meer over waarom dit een goede keuze is. Omdat deze soundbar ruimte maakt voor grote speakers is dit wel een hoge soundbar. Dat heeft wel het nadeel dat je deze dus niet op je TV kast voor je TV neer kunt zetten, want dan valt ‘ie voor het scherm. De beste optie is om zowel de soundbar als de TV aan de muur te bevestigen.

   Mijn aanrader voor een set vrijstaande speakers voor het budget tot 1200 euro is de Teufel Ultima 40 streaming set. Deze set bevat de Ultima 40 vrijstaande torenspeakers, een bijbehorende receiver, en de ‘Teufel Streamer’ om ook bluetooth en wifi streaming mogelijk te maken. De huidige prijs van deze set is €1099 op Teufelaudio.nl.
   Elke toren bevat twee flinke woofers voor de weergave van de lage tonen, een mid-range driver (middentonen), en een tweeter (hoge tonen). Daardoor worden alle tonen nauwkeurig weergegeven. De geluidskwaliteit van de Ultima 40 is volgens vele reviews erg goed. Een ander voordeel van vrijstaande speakers ten opzicht van een soundbar, is de betere separatie van de stereo geluidskanalen. In een soundbar zitten alle speakers namelijk dicht op elkaar, terwijl je vrijstaande speakers verder uit elkaar kunt zetten. Daardoor komt het geluid voor het linker audiokanaal ook meer van links, en van het rechter audiokanaal ook meer van rechts.

   Verder is het mooie van de Ultima 40-set dat je deze eventueel (later) ook kunt uitbreiden om ook surround sound mogelijk te maken. Zo kun je de Teufel Ultima 20 speakers nog toevoegen als rear-speakers, en de Ultima Center als center speaker. Als je die uitbreiding maakt heb je wel weer een andere receiver nodig.

   Succes met het maken van je keuze! Als je nog verdere vragen hebt, laat maar weten!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Ik ben op zoek naar een Dolby Atmos soundbar met ingebouwde subwoofer. Heb nog niets kunnen vinden helaas. Weet jij er toevallig 1? Hoor het graag! Groet, Jeff

  Beantwoorden
  • Hoi Jeff,

   Ja, de Sony HT-A7000 is een goede Dolby Atmos soundbar met ingebouwde subwoofer. Dit is een 7.1.2 soundbar, met virtueel surround sound en twee upfiring speakers voor het Dolby Atmos geluid. Dus je hebt ook geen achterspeakers en maakt gebruik van virtueel surround sound. Zo heb je dus een alles-in-een oplossing voor het beste ruimtelijke geluid. Deze soundbar is op dit moment voor €999 te bestellen op zowel Bol.com als Coolblue.nl, dus je krijgt €400 korting op de adviesprijs.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Hey Guido,
  ik bezit een Bose systeem 123. Ik ben van plan om te vernieuwen om nog een beter geluidskwaliteit te hebben. Ik heb al mijn oog laten vallen op de Sonos Beam Gen 2 met Sub G3 en 2x One.
  Maar ik zit nog met enkele vragen, nu spreekt men alleen nog over het streamen van muziek en video.
  Ik leg nog af en toe een LP op of speel een CD via mijn Bose systeem.
  Wat kan ik best nog toevoegen aan de Sonos soundbaar om het compleet te maken zodat ik nog verder kan genieten van een goeie CD of LP?
  Alvast bedankt voor de info,

  Lieven

  Beantwoorden
  • Beste Lieven,

   Je kunt helaas de CD of platenspeler niet direct aansluiten op de Sonos Beam. Wel kun je met tussenkomst van de Sonos Port het geluid van een CD of platenspeler streamen naar de Sonos Beam. Je sluit de CD en/of platenspeler daar bedraad op aan, en de Port verzend vervolgens het signaal draadloos naar de Sonos Beam.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Sander,

   Mijn voorkeur gaat uit naar de Samsung HW-Q990B, en daarom is dit ook de optie die ik noem in het artikel :)

   De voornaamste reden is dat deze een betere Dolby Atmos weergave heeft, omdat de achterspeakers ook een upfiring driver bevatten. Bij de Sonos Arc kun je alleen de Sonos One en One SL als achterspeaker gebruiken, en die hebben beide geen upfiring speakers voor Dolby Atmos.

   Volgens de meeste vergelijkende reviews levert de Samsung HW-Q990B dan ook een betere Dolby Atmos prestatie, en is het niet-Atmos geluid van beide soundbars ongeveer even goed.

   Verder zijn er nog een paar andere overwegingen. Zo is er de betere app van Sonos, voornamelijk als het gaat om maken van een multiroom audio setup. Een nadeel van de Sonos Arc is juist weer het ontbreken van bluetooth.

   Een andere overweging is natuurlijk de prijs. De Samsung HW-Q990B is op dit moment verkrijgbaar voor €991 op Coolblue.nl. Voor die prijs krijg je de soundbar, de subwoofer, en de achterspeakers.

   De volledige set van Sonos, met de Sonos Sub en twee One of One SL speakers is bijna twee keer zo duur. De beste prijs voor de Sonos arc is op dit moment €859,99. De laagste prijs voor de Sonos Sub is op dit moment €719,93, en voor twee Sonos One SL speakers ben je minimaal 2x €185 kwijt. Totaal zit je dan op €1949,92 – en ben je dus bijna twee keer zoveel kwijt als voor de Samsung HW-Q990B.

   Kortom zou ik kiezen voor de Samsung HW-990B vanwege de betere Dolby Atmos weergave, en is het daarnaast een voordeel dat deze flink goedkoper is dan een vergelijkbare opstelling van Sonos.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Hai Guido, bedankt voor de fijne info. We zoeken een soundbar voor tv en met name voor platenspeler en spotify. We zouden daarnaast een draadloos extra boxje voor in een andere kamer erbij willen ivm kamer en suite, waardoor je het geluid meeneemt naar een andere ruimte.
  We zien door de bomen het bos niet…

  Bedankt, gr Noek

  Beantwoorden
  • Hoi Ton,

   Daar zijn meerdere oplossingen voor, en hangt af van de aansluitingen die er beschikbaar zijn op je platenspeler en op de soundbar. Meestal hebben platenspelers 3.5 mm AUX uitgang, dus dan is het handigste om ook te kiezen voor een soundbar met een 3.5 mm AUX input.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Beste Guido,
  Allereerst complimenten voor de website, hier vind ik nuttige info!

  Ik wil een nieuwe smart TV aanschaffen, waarschijnlijk een Samsung. Ik wil daarbij ook mijn audio vernieuwen. Ik zoek een oplossing met i)goede kwaliteit muziek (niet alleen films maar ook Bach moet goed klinken om maar iets te noemen) en ii) zonder losse versterker, iii) liefst draadloos, en
  iv) streambaar vanaf smartphone en tablet en v) niet afhankelijk van een door de fabrikant zelf ontwikkelde app met alle beperkingen van dien.

  Heb jij goede ideeën? Groet, Jurg

  Beantwoorden
  • Hoi Jurg,

   Bedankt voor het compliment!

   Eigenlijk alle soundbars gebruiken voorversterkte speakers, en kun je gebruiken zonder losse versterker. De beste weergave van muziek krijg je met een goede stereo (2.0) soundbar. De Dali Katch One soundbar die ik in het artikel noem is een goede 2.0 soundbar, en ook erg geschikt voor het luisteren van muziek. Je kunt hier via bluetooth naartoe streamen, dus dit werkt zowel met je smartphone als je tablet. En zo ben je ook niet afhankelijk van een app van de fabrikant.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. hoi guido,

  Ik heb een soundbar van LGDSN9YG.
  Voor de vierde dag achter elkaar wat ik niet normaal vind krijg ik steeds op mijn soundbar te zien B-update sla mij dood wat dat is 😒 en dat duur minuten lang. ik heb geprobeerd op te zoeken op internet wie of wat ik kan doen om dit probleem optelossen maar nergens geen informatie van te vinden. Hopelijk kan je mij daarmee helpen want dat is heel erg erritant. aja ik heb een tv van Philips 43PUS7304/12

  groet
  johnny

  Beantwoorden
  • Hoi Johnny,

   Dat klinkt alsof je de firmware (software van de soundbar) moet updaten. LG maakt het inderdaad niet makkelijk om de oplossing te vinden. Ik heb de handleiding voor je doorzocht, maar daar staat niet in hoe je de firmware kunt updaten. Wel heb ik op een Engelstalig specificatieblad kunnen vinden dat deze soundbar aan ‘FOTA’ doet, ofwel ‘Firmware Over The Air’. In dat geval verloopt het updaten van de software meestal via een bijbehorende app. Het enige dat LG hier verder over zegt staat op de pagina: https://www.lg.com/nl/ondersteuning/fota, maar daar wordt niet duidelijk gemaakt welke app je hiervoor gebruikt. Ik denk dat het om de LG Soundbar App gaat (Google Play store link/Apple App store link).

   Ik hoor graag of het daarmee lukt!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • hoi guido al die dingen die je mij aanraad is geen oplossing ook niet hoe doe ik een FOTA-update moet doen, aan de afbeeldingen te zien lijk mij voor een iphone, en ik heb een smarthone daar is geen instelling voor, en mijn gms in sins gisteren al up-to-date dus sofware update is al instaleerd. De lg soundbar app die heb ik opstaan kan ik niks mee doen kan geen sofware update uitvoeren, ik kan enkel klikken op version info (it is the latest sofware) en naast icoontje van version info staat update maar is niet aangeduid dus kan ik niet op klikken..

    groet
    johnny

    Beantwoorden
 7. ik was nog wat vergeten te vermelden we hebben een LG tv oled 55 inch versterker nu is pioneer en de boxen zijn 2 maal 100 watt en 2 maal 60 watt en een subwoofer dus wat is dan de beste optie

  Beantwoorden
 8. mijn vraag is: op dit moment hebben wij een stereo installatie 5.1 met bns boxen
  nu willen wij wat anders en zoeken wij een goed alternatief ik heb gehoord dat Bluesound 3i erg goed moet zijn compleet meet losse achterboxen of B&O kunt u mij een advies geven?

  Beantwoorden
  • Hoi Lucas,

   De Bluesound Pulse Soundbar+ (de ‘3i’) is een prima keuze. Deze soundbar krijgt ook veel gunstige reviews.

   Vergeleken met je huidige 5.1 installatie kan het echter tegenvallen. De Pulse Soundbar+ heeft namelijk een vermogen van 120 Watt, en is daarom minder krachtig dan de 2×100 Watt speakers. Ook is de stereo-weergave van het geluid van soundbars minder dan dat van vrijstaande speakers, omdat er simpelweg meer afstand tussen het linker er rechter audiokanaal zit. Wat dat betreft kan overstappen naar welke soundbar dan ook tegenvallen.

   Wel biedt een soundbar als de Pulse Soundbar+ gebruiksgemak met bluetooth en Wi-Fi streaming, en heb je daarnaast ook geen versterker nodig.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 9. Hoi Guido,
  Ik zoek een oplossing voor het geluid , voor zowel het afspelen van cd’s,de radio,tv,en bv. Spotify. Ik heb nu 2 grote magnat speakers staan maar wil eigenlijk een soundbar.
  Ik hou ook van klassieke muziek, dus mijn voorkeur gaat uit naar een soundbar voor muziek. Geluid voor films is bijzaak.
  Wat is een goed en betaalbaar alternatief? Vandaag bij mediamarkt geweest, daar kreeg ik het advies om een naar een soundbar vanaf 500 euro te gaan zoeken.
  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet Mirjam

  Beantwoorden
  • Hoi Mirjam,

   Vergeleken met twee grote Magnat speakers denk ik dat de geluidskwaliteit van een soundbar tegen zal vallen, zeker als dit onder de 500 euro moet blijven. Een echt betaalbaar alternatief

   Net onder de 500 euro (€495 op Bol.com) zou ik voor jouw gebruikstoepassing de Denon DHT-S516 aanraden. Dit is een 2.1 soundbar, en heeft voor zowel het linker als rechter geluidskanaal een 2×5 inch full range driver en een soft dome tweeter beschikbaar. Voor de diepe bastonen zitten er in de subwoofer twee 5.25 inch woofers. Met deze speakerindeling, en volgens reviews zoals deze van AVforums (“If music is more important than movies, this might beste the soundbar for you”), zorgt dat voor een erg goede stereo geluidsweergave bij het luisteren van muziek.
   Deze soundbar ondersteunt ook Hi-Res audio, en heeft aansluitingen om hier een ook een CD-speler aan te sluiten. Met bluetooth en Wi-Fi streaming zijn er daarnaast genoeg mogelijk om zowel Spotify als radio te kunnen beluisteren op deze soundbar.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Wouter,

   Duidelijke weergave van spraak krijg je voornamelijk bij een soundbar met een middenkanaal (3.0 channel soundbar). Subwoofers spelen alleen zeer lage tonen af, dus voegen weinig toe aan spraak.
   Daarnaast hebben veel soundbars een ‘clear voice’ modus waarbij de geluidsfrequenties van spraak een boost krijgen.

   Voor een goede weergave van spraak zou ik dus kiezen voor een 3.0 soundbar die ook een geluidsmodus heeft waarbij stemgeluid een boost krijgt. De Harman Kardon Citation bar die ik noem, is bijvoorbeeld een goede keuze. Dit is een goede 3.0 soundbar, en heeft de geluidsmodus ‘News mode’, waarbij stemgeluid/spraak meer nadruk krijgt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 10. hallo guido,

  ik heb een Philips 43PUS7304/12 – 4K TV.ik ben intresseert in 1 van die modellen de LG DSN9YG Soundbar en de LG DSN10YG Soundbar. Maar ik heb ergens gelezen bij reviews op lg site over de afmetingen die niet kloppen , ik heb op verschilende website’s gezien met telkens ander afmeetingen.
  De eene zeg 114 cm voor de LG DSN10YG en anderen 144 cm dat is een verschil van 30 cm.Dus nu ben ik hart aan het twijfelen als ik die wel ga kopen want als het toch zo is kwa maten heb ik een probleem, mijn tv kast is maar 140 cm dus die kan al niet op mijn tv kast, de LG DSN9YG daarin tegen is een stuk kleiner.welke zijn nu de juiste maten van LG DSN10YG? en zijn die beide geschikt voor mijn tv? ik heb maar een budget van 500 € hoger wil ik niet gaan

  mvg
  johnny

  Beantwoorden
  • Hoi Johnny,

   Dat is opmerkelijk! De site van LG zelf geeft inderdaad een breedte van 114 cm op. Eigenlijk alle andere bronnen geven 144 cm (1443 mm) aan. Ook aangezien de LG DSN9YG, een soundbar met minder ingebouwde speakers, volgens zowel de site van LG als alle webshops 122 cm breed is, denk ik dat de site van LG de verkeerde maat opgeeft.

   Ook de officiële handleiding van LG (hier te downloaden) geeft een breedte van 1443 mm op (pagina 53). Ik denk dus dat deze soundbar 144 cm breed is.

   Beide soundbars zijn in ieder geval geschikt voor je TV, en ondersteunen ook het afspelen van Dolby Atmos geluid.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • hoi guido,

    Inderdaad dat klopt LG DSN10YG in de handleiding staat 1443 m..
    Graag had ik je mening over de LG DSN9YG,is dit een goede soundbar?
    of welke model zou je mij aanraden? ik wil tot 500 € gaan
    en kan ik die luidspreker van lg spk8 daar op daarop aansluiten op LG DSN9YG?

    mvg
    johnny

    Beantwoorden
    • Hoi Johnny,

     Als je de beste Dolby Atmos soundbar tot 500 euro zoekt, zou de LG DSN9YG op dit moment mijn keuze zijn. Voor dit budget is dit namelijk één van de twee huidige soundbars met een 5.1.2 configuratie. Daarnaast krijgt deze soundbar veel positieve reviews.
     De andere 5.1.2 soundbar onder 500 euro is de Sharp HT-SBW800 (op dit moment in de aanbieding op Bol.com voor €398), maar die kun je niet verder uitbreiden met achterspeakers, en heeft geen ondersteuning voor Wi-Fi streaming.

     De LG SPK8 zijn inderdaad de bijbehorende achterspeakers voor de LG DSN9YG, en zijn draadloos te verbinden met de soundbar.

     Groet,
     Guido

     Beantwoorden
     • hoi guido,

      Ok bedankt voor de info ik heb dan maar de DSN9YG bestelt die krijg ik morgen binnen.Ben benieuwd naar de resultaat, de achterspeaker komen nog wel.
      Maar vind het wel beetje jammer voor de sharp ook wel iets met zijn 720 watt :-) en de lage prijs. maar ben zeker dat de DSN9YG, ook goed gaat spelen met zijn 520 watt en dat zal meer dan voldoende zijn voor in mijn app., dat ik geen las krijg van de buren ;-) en daar kan je wel achter speakers op aansluiten en meer opties op de soundbar.

     • hoi guido,

      Ik heb gelezen in handleiding als je netwerkverbinding wil maken moet ik een draadloze router hebben klopt dit?.De app “Google Home” is vereist om de soundbar y Een draadloze router moet zijn verbonden met
      het internet. Een smart-toestel zoals Android- of
      iOS-toestellen , moet worden verbonden. nou dan heb ik een probleem,
      ik heb geen draadloze router, ik gebruik alleen modum.
      En die heb ik vast nodig om verbinding te maken met wifi, en met de lose speakers van LG SPK8 ???

     • Hoi Johnny,

      Ja, je hebt om de soundbar (goed) te kunnen gebruiken een Wi-Fi router nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook goede Wi-Fi routers te vinden voor weinig geld. Bijvoorbeeld de TP-Link Archer C50 (€26,09). Naast gebruik van deze soundbar is een draadloze router sowieso handig om in huis te hebben.

      Groet,
      Guido

 11. 21-06-2021: Update prijzen en beschikbaarheid. De Samsung HW-T420 soundbar kost nu nog maar €119 op Mediamarkt.nl, en is daarmee ondertussen 80 euro goedkoper dan de adviesprijs van €199.

  Nog advies nodig bij het kopen van de beste soundbar voor jou? Stel je vraag!

  Beantwoorden
 12. Hoi Guido,

  Ik heb op het moment een 5.1 system van JBL speaker en een Yamaha RX-V477 receiver. de subwoofer bromt flink en ook de receiver heeft een irritante brom. De oorzaak kan ik niet vinden. We hebben een aantal weken terug een Samsung QLED gekocht (Q50Q86T).
  Ik zit nu te denken om een soundbar te kopen met draadloze sub (en mogelijk achter speakers). De kamer is best groot (open woonkamer / keuken (10×5.5 meter) waarbij het zit gedeelte 4x5m is; voor het geluid denk ik best een groter ruimte.
  Al een aantal wkn ben ik aan het zoeken maar kom er niet uit. Het gaat me vooral om de film ervaring; muziek is bijzaak. Omdat de bar kleiner moet zijn dat de TV (lees ik veel op internet) valt de Samsung Q950T af. Is de HW-800t een alternatief? of anders? budget is tot E800-900.
  alvast bedankt voor het advies (en excuses voor de lange vraag :) )

  Beantwoorden
  • Hoi Robby,

   Ik kan geen reden bedenken waarom je voor een bar zou moeten kiezen die kleiner is dan de TV zelf, behalve dat dit er misschien beter uitziet. Ik heb dit ook nog nooit ergens gelezen.

   Zolang je ruimte hebt om de Samsung HW-Q950T en de achterspeakers te plaatsen, zou ik voor deze soundbar kiezen. Dat is op dit moment simpelweg de beste Dolby Atmos soundbar, en zorgt daarom voor de beste ervaring bij film. De HW-800T is een 3.1.2 kanaals soundbar, en is qua qua Dolby Atmos ervaring een flink stuk minder dan de Q950T.

   Wel is de HW-800T een stuk goedkoper, maar met een budget van 800-900 euro zou ik in ieder geval voor de HW-Q950T kiezen (ongeacht de maat van m’n TV).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 13. Ik heb vandaag weer een update uitgevoerd van dit artikel. Heb je nog vragen over de beste soundbar voor jouw situatie? Stel deze dan hier, en je krijgt gericht advies!

  Beantwoorden
 14. Welke soundbar is een aanrader voor bij de LG 48OLED48CX6LB.
  En moet je nog een soundbar bij een Sony OLED 48AG9 .
  Dit zijn 2 televisies waar waar naar uitkijken.

  Beantwoorden
  • Hoi Gil,

   Dat hangt wat af van je eisen. De Sony OLED 48AG9 heeft voor een TV vrij goed geluid, maar dit kan uiteraard nog beter door een goede soundbar te gebruiken. Vooral de echt diepe tonen zullen nog flink beter uitkomen als je hier een soundbar met subwoofer op aansluit. Een compacte soundbar zonder subwoofer zal bij deze TV waarschijnlijk niet de moeite waard zijn.

   Wat een goede soundbar is bij de LG 48OLED48CX6LB hangt ook af van je eisen en situatie. Moet het, omdat je voor een relatief kleine TV kiest, ook een compacte soundbar zijn? En wil je daar een subwoofer bij? Wil je surround sound of zelfs Dolby Atmos?

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 15. Op zoek naar een soundbar die compact is, het meeste surroundvermogen heeft, een snelle aansluiting en over WiFi en of Bluetooth mogelijkheden beschikt.

  Beantwoorden
  • Hoi Ivan,

   Bedoel je surround als in 5.1 surround? Er zijn namelijk niet echt compacte soundbars met surround sound (5 kanalen). Wat is de maximale afmeting? en heb je eventueel mogelijkheid om ook achterspeakers te plaatsen?
   Wil je een zo ruimtelijk mogelijk geluid uit een kleine soundbar, dan kan ik de Sonos Beam adviseren. Dat is namelijk een 3.0 channel soundbar, heeft daarnaast Wi-Fi ondersteuning, en de mogelijkheid om ook (draadloos) achterspeakers te verbinden.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 16. Hoi Guido,

  Ik ben momenteel opzoek naar een soundbar en ik heb de JBL Multibeam 5.0 op het hoog. Nou heb ik hier niet zoveel kennis over soundbars en ik vroeg mij af of ik in deze prijsklasse (van 300 euro) een beter optie is.

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes,

  Sff

  Beantwoorden
  • Hoi Sff,

   Dat hangt wat af van je voorkeuren. Met de Dolby Atmos ondersteuning is de JBL Multibeam 5.0 een soundbar die voornamelijk is gericht op het creëren van een bioscoop-achtig geluid. Deze soundbar kan geluid in Dolby Atmos formaat afspelen, maar heeft daar géén omhoog gerichte speakers voor. Daarmee zal de 3D-geluidservaring wat tegenvallen. Ook zit er geen subwoofer bij deze soundbar, wat ook afdoet aan het bioscoop-achtige geluid.

   Als ik aanneem dat je voor jouw budget (€300) een zo goed mogelijk bioscoop-achtig geluid wil, zou ik daarom eerder kiezen voor de Sharp HT-SBW460 (beschikbaar op Amazon.de of Bol.com). Ook dit is een soundbar met Dolby Atmos. Ook zonder omhoog gerichte speakers, maar mét subwoofer. Wel een nadeel is dat deze soundbar geen Wi-Fi heeft.

   Ik zie de JBL Multibeam 5.0 op dit moment echter alleen voor €399 beschikbaar? Voor een budget van rond de €400 heeft ook Sharp een flink beter alternatief: de Sharp HT-SBW800 (Expert.nl (€379) of Bol.com (€419)). Dit is een 5.1.2 soundbar, mét vier omhoog gerichte speakers, én een subwoofer. Met deze speakerconfiguratie zal deze een flink beter bioscoop-achtig geluid kunnen leveren dan de JBL Multibeam 5.0. Deze soundbar krijgt ook veel gunstige reviews, waaronder een 8/10 van AVforums.com. Ook deze soundbar heeft echter géén Wi-Fi.

   Als je de JBL Multibeam 5.0 ergens voor 300 euro kunt krijgen, en je hebt liever géén losse subwoofer en wél Wi-Fi streaming, dan is het echter prima deal.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 17. Zijn opzoek naar een geluidssysteem voor de tv en muziek
  Dacht eerst aan sonos met speakers, eventueel uit breiden met een losse draadloze speaker voor op het terras.
  Nu twijefel ik ook tussen de samsung of de HK citation
  De keuze voor een tv gaat tussen de Samsung QE55LS03TAS QLED – The Frame
  of de Samsung QE55Q95TAL QLED TV
  Welke past hier het beste bij?

  Beantwoorden
  • Hoi Anita,

   In principe kun je elke soundbar bij de genoemde TV’s gebruiken. Welke Samsung soundbar overweeg je precies? En wat vind je belangrijk bij je keuze voor een soundbar? Ik heb wat meer informatie nodig om je goed te kunnen helpen met je keuze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 18. Hallo!

  Welke soundbar (of wellicht een andere oplossing) zouden jullie aanraden voor oudere mensen. Mijn opa en oma verstaan bij sommige programma’s spraak niet goed. Tv staat ingesteld op heldere stem maar helaas is dit niet genoeg.

  Beantwoorden
  • Hoi Jop,

   In dat geval zou ik een 3.0 channel soundbar aanraden. Naast het linker- en rechter audiokanaal (stereo), hebben deze ook nog een middenkanaal. Door het middenkanaal wordt het stemgeluid vaak duidelijker. In het artikel hierboven noem ik er twee, namelijk de Sonos Beam en Harman Kardon Citation bar. Beide zijn goede keuzes. De Sonos Beam heeft ook nog een modus voor Spraakversterking. De Harman Kardon Citation bar heeft de ‘News mode’ geluidsinstelling, waarbij de spraak versterkt wordt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 19. Ik heb een vraag over welke soundbar het beste is bij een hogere plafond(3,15) en afstand van bank tot de tv is 4,5 meter. Graag hoor ik van jullie.

  Beantwoorden
  • Hoi Simon,

   Dat hangt verder ook af van je andere voorkeuren, zoals je budget, of je een losse subwoofer wil, of bijvoorbeeld surround sound of Dolby Atmos. En wat je belangrijker vindt; het geluid bij muziek of bij films/series.

   Vanwege de grote kamer en de flinke afstand tot de TV, zou ik in ieder geval kiezen voor een krachtige soundbar. Ook is het gunstig als de soundbar zelf lang is, met veel afstand tussen de verschillende speakers. Dan behoud het geluid meer richting als het aankomt op je kijkplek. Eigenlijk zijn losse speakers daarom in een grote ruimte een nog betere keuze. Verder kan een hoog plafond en een grote kijkafstand invloed hebben op de juiste weergave van Dolby Atmos geluid met upfiring speakers.

   Van de opties in dit artikel, lijkt me de Harman Kardon Citation bar, samen met een subwoofer (Citation Sub of Citation Sub S) in ieder geval de beste keuze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 20. goede middag,

  wij willen een soundbar omdat we anders de tv te luid moeten zetten ,of bij elk programma aanpassen
  is een aparte subwoofer interresant ? onze tv is philips model 39pfl3208h/12.
  onze woonkamer is groot en de zetel staat op 4,5 m verwijdert van de tv
  muziek ,siri is een pluspunt maar niet noodzakelijk
  budget rondt de 300 euro

  Beantwoorden
  • Hoi Monique,

   Een soundbar met aparte subwoofer is altijd een goede optie. Dit is de enige manier om de echt diepe basgeluiden goed hoorbaar te maken. En dat is vaak juist wat er duidelijk ontbreekt aan het geluid van de TV zelf. De voornaamste reden om niet te kiezen voor een subwoofer is als je hier de ruimte niet voor hebt, of als je het lelijk vind staan in je kamer.

   Met een budget tot 300 euro zijn er helaas niet echt goede smart soundbars te vinden (met Siri). Door de afstand van 4.5 meter tot je TV heb je een flinke ruimte om te vullen met geluid.

   Gezien het budget en de grote ruimte lijkt me de JBL Bar 2.1 Deep Bass dan een goede keuze. Deze soundbar met subwoofer is verkrijgbaar op Bol.com (€289,95), Coolblue.nl, en JBL.nl (€299), en past daarmee binnen je budget.
   Voor dit budget is dit dan ook een zeer krachtige soundbar, die ook in een grote kamer voor een ruimtevullend geluid zal zorgen. De soundbar bevat in totaal zes speakers, namelijk per kant twee woofers (midden en lage tonen) en één tweeter (hoge tonen). Omdat dit een stereo-soundbar is met meerdere speakers voor elk geluidskanaal, is deze ook zeer geschikt voor het afspelen van muziek. Daarnaast zit hier een krachtige 6.5 inch subwoofer bij voor de sub-bass. Deze maakt draadloos verbinding met de soundbar. Verder kun je over bluetooth muziek streamen naar deze soundbar en de bijbehorende subwoofer.
   Deze soundbar krijgt daarnaast veel gunstige reviews over de geluidskwaliteit en andere eigenschappen (4.4/5 na 52 reviews op Bol.com, 9/10 na 47 reviews op Coolblue.nl).

   De soundbar is via HDMI aan te sluiten, en werkt dus met de Philips 39PFL3208H/12.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 21. Goede middag,

  Volgend jaar verhuizen en dan willen we gelijk een Cinewall laten plaatsen.Er komt sowieso een nieuwe tv (Samsung) maar willen ook een mooie,goede soundbar erbij hebben.
  Heb al verschillende reviews gelezen en daardoor zie ik door de bomen het bos niet meer….:-)

  Weet wel bij een Cinewall dat je moet opletten dat de soundbar geen speakers naar bovengericht moet hebben en dat is tegenwoordig wel “in” heb ik gemerkt.

  Qua prijs maakt het niet zo uit,qua merk dacht ik aan Samsung maar mocht jij andere tips hebben hoor ik die graag!

  Thanks

  Rogier

  Beantwoorden
 22. Goede morgen Guido,

  Ik zie door de bomen het bos niet meer…hahaha.
  In February gaan wij verhuizen en wij willen in het nieuwe huis een Cinewall laten plaatsen.Er komt sowieso een nieuwe tv (van Samsung) maar wil ook graag een soundbar plaatsen in de Cinewall.
  Heb al veel artikelen gelezen en veel soundbars vallen al af doordat er speakers in zitten die naar boven gericht zijn.

  Welke soundbars blijven over,prijs maakt niet uit.Het liefst Samsung (als ze een goede hebben) anders Bose 700?

  Ik hoor graag wat tips van je!

  Groeten

  Rogier

  Beantwoorden
  • Hoi Rogier,

   Ik ga er dan vanuit dat ook opzij-gerichte speakers geen goede optie zijn? En is er dan wel ruimte voor een subwoofer?

   Als omhoog gerichte (Dolby Atmos) of opzij gerichte (virtueel surround sound) speakers door de Cinewall geen optie zijn, zou ik kiezen voor de beste 3.0 channel soundbar. In dat geval zou ik dan de Harman Kardon Citation Bar aanraden. Deze staat op dit moment ook genoemd als ‘beste 3.0 soundbar’ in het artikel, met de uitleg waarom dit een goede keuze is. Je kunt deze soundbar eventueel ook nog uitbreiden met een subwoofer en achterspeakers. Deze soundbar is op dit moment bij een aantal webshops uitverkocht, maar nog verkrijgbaar op BCC.nl en op Harmankardon.nl voor €799.

   Ook zou ik de Harman Kardon Citation Bar verkiezen boven de Bose Soundbar 700. De Harman Kardon Citation Bar heeft een betere speaker-layout, en krijgt ook betere reviews dan de Bose Soundbar 700.

   Daarnaast is het in jouw situatie ook een betere keuze dan alle opties van Samsung. Onder de huidige line-up aan Samsung soundbars, zijn er simpelweg géén high-end 3.0 modellen beschikbaar. De huidige 3.1 soundbars (plus subwoofer) van Samsung hebben allemaal een beduidend minder goede speaker-indeling dan de Harman Kardon Citation Bar. Alle huidige high-end soundbars van Samsung (Q-series) hebben juist weer Dolby Atmos en/of side-firing speakers.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 23. Hallo, ik denk er over na om de Sony HT-X8500 te kopen. Nu las ik elders oven 3D techniek dat het verticale geluid via het plafond terug gekaatst word voor dit effect. Nu heb ik geen plat plafond maar schuin. Mijn plafond loopt t.o.v. mijn tv en dus de soundbar van links naar rechts schuin om hoog. Van mijn tv tot aan mijn plafond is zo’n ruim 4m vanuit het midden van mijn tv. Rechts, op 1,5m vanuit het midden van mijn tv, is een wand die begint op 2,6m en dan naar het schuine plafond gaat. Onder deze wand zit mijn horizontale plafond (rechts) die verder mijn eetgedeelte in gaat. Ik vermoed dat dit alles een nadelig effect heeft op het 3D effect. Klopt mijn vermoeden?

  Beantwoorden
  • Hoi Michiel,

   Bij Dolby Atmos soundbars die speakers hebben die omhoog gericht zijn, klopt het dat dat niet goed zal werken. Daarbij heb je namelijk een plat plafond nodig om het geluid in de juiste richting te weerkaatsen naar de luisteraar.

   Bij de Sony HT-X8500 zijn de speakers echter allemaal naar voren gericht, en wordt hier volledig softwarematig een 3D-effect aan toegevoegd. Dus zonder gebruik te maken van weerkaatsing via het plafond. Hoewel reviews aangeven dat dit 3D-effect minder overtuigend is dan dat van soundbars die wel omhoog gerichte speakers hebben, is de Sony HT-X8500 waarschijnlijk juist de beste oplossing voor een 3D-geluid in deze ruimte.

   Dit is trouwens een goed moment om deze soundbar te kopen. Deze is op dit moment in de aanbieding (€256 op Bol.com), en daarnaast kun je nog eens €50 cashback claimen bij Sony tot 3 januari 2021 (zie: Sony.nl).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 24. Zoek een soundbar die ook goed in muziek is.
  Moet wit of zilver zijn eis van de vrouw voor het interieur.
  Denk zelf aan.
  Sonos arc
  Sonos beam plus 2 x Sonos one
  Dali katch one
  Yamaha ysp-2700

  Beantwoorden
  • Hoi Andries,

   Van de keuzes die je noemt is de Dali Katch One de beste voor het afspelen van muziek. Waarom lees je in het artikel hierboven. De andere keuzes die je noemt zijn juist gericht op surround geluid, wat beter is voor series/films. De Dali Katch One is hier verkrijgbaar in het wit, en kost op dit moment €714, dus 35 euro minder dan de normale prijs van €749.

   Als je meer keuzes wilt kunnen bekijken, lees dan ook eens mijn volledige artikel over witte soundbars.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 25. Ik zoek een soundbar die ook goed voor muziek is.
  Hij moet in het wit of zilver zijn,eis van de vrouw voor het interieur.
  Ben al tijden aan het zoeken kom steeds op de of
  Sonos beam plus 2x Sonos one
  Citation 700 plus sub
  Yamaha ysp-2700
  Samsung s61t
  Sonos arc

  Wat is de beste keus voor mij,

  Beantwoorden
 26. Ik zoek een soundbar met of zonder ingebouwde subwoofer, bij voorkeur zonder achter speakers om voornamelijk netflix series en films te kijken en een enkele film of serie op tv. Muziek ermee luisteren kan en mag, maar is van ondergeschikt belang. Maximaal budget is ongeveer 400 euro, maar zie for de bomen het bos niet meer waar ik nu goed aan doe…

  Beantwoorden
  • Hoi Mascha,

   Als het voornamelijk gaat om het kijken van series en films, dan is een 3.0 channel soundbar prettig. Door het middenkanaal wordt het stemgeluid duidelijker, en daarnaast krijgt het geluid met drie kanalen meer richting. Met een budget van ongeveer 400 euro zou ik dan kiezen voor de Sonos Beam (meer uitleg, zie het artikel). Deze is meestal voor €419 verkrijgbaar, maar op dit moment iets duurder omdat deze op dit moment overal (bijna) uitverkocht is. De prijzen voor deze soundbar kun je hier vergelijken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 27. Hallo Guido,
  Ik ben van plan een NAIM Mu So 2 aan te schaffen. Deze is € 1500,= dat is best veel geld . Mijn vraag, wat is een goed alternatief voor ongeveer € 500,= Ik wil nog een 4K TV aanschaffen en ik heb liever goed “stem” dan muziekgeluid

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   Kan ik hieruit opmaken dat je een budget van zo’n €1500 hebt voor een goede 4K TV én soundbar? Want dan heb ik een andere suggestie, namelijk de Philips 55OLED934. Dit is een 4K OLED TV met een soundbar in de voet. Deze is ondertussen meerdere keren verkrijgbaar geweest voor €1499, maar op dit moment veelal uitverkocht. Dus met even wachten is deze waarschijnlijk weer voor deze prijs te vinden (nu €1699 op PlatteTV.nl, als je naar een deal vraagt waarschijnlijk voor minder). De ingebouwde soundbar is 2.1.2 channel, en heeft dus een ingebouwde subwoofer én upfiring speaker voor Dolby Atmos. Daarnaast heeft deze softwarematig verbetering voor de verstaanbaarheid van de dialogen. De TV heeft verder Ambilight, ondersteunt meerdere HDR-standaarden, en gebruikt Android als besturingssysteem.

   Wil je toch een losse soundbar tot 500 euro, dan zou ik kiezen voor een 3.0 soundbar zoals de Sonos Beam. Daarnaast heeft Samsung tot 500 euro nog een aantal 3.1 soundbars, en is ook de HW-Q70R (3.1.2 Dolby Atmos soundbar) vaak verkrijgbaar voor €499.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 28. Hallo Guido,
  Opzoek naar een soundbar voor verbetering van spraak voor platte tv.
  Max 80. cm
  Welke van ev deze:
  Sonos beam, Böse tv speaker of de Böse smart soundbar 300
  Prijzen nu 279, 419 en 449
  Of alternatief
  Hoor het graag

  Beantwoorden
  • Hoi Ed,

   Het verschil in prijs maakt je dus niet echt uit?

   En is de reden dat deze maximaal 80 cm breed mag zijn, dat deze in een kast komt te staan? Met aan weerszijden dus een plank? Want in dat geval zijn zowel de Sonos Beam als de Bose Smart Soundbar 300 niet de beste keuze. Deze hebben namelijk beide de speakers voor het linker en rechter audio-kanaal op het uiteinde van de bar zitten, en zijn deze ook nog eens opzij gericht. In dat geval zal de kast namelijk een obstructie vormen voor het geluid dat uit deze speakers komt.

   Bij de Bose TV Speaker zitten alle speakers midden in de bar. Ook zijn hier de speakers voor het linker en rechter kanaal ietwat opzij gericht, maar zal dit in een kast niet voor een probleem zorgen.

   Hier een plaatje ter verduidelijking, waarbij alle ingebouwde speakers van deze soundbars zichtbaar zijn (boven: Bose TV Speaker, midden: Bose Smart Soundbar 300, onder: Sonos Beam).

   Komt de soundbar niet in een kast te staan, dan zijn zowel de Bose Smart Soundbar 300 als de Sonos Beam een betere keuze. Deze hebben namelijk voor het middenkanaal, dat belangrijk is voor spraak, een tweeter en twee mid-range woofers. Daarmee zal dit geluid beter tot zijn recht komen dan bij de Bose TV Speaker, die een enkele tweeter heeft voor het middenkanaal. Ook krijgen zowel de Beam als de Smart soundbar 300 zeer gunstige reviews over de geluidskwaliteit, en wordt de heldere spraak ook bij beide soundbars vaak als voordeel genoemd.

   Wel heeft de Bose Smart Soundbar 300 het voordeel dat deze ook bluetooth heeft (de Sonos Beam niet). Verder zijn beide speakers wat betreft gebruik grotendeels gelijk. Zo kun je bij beide ook een subwoofer en achterspeakers toevoegen, en hebben beide ook de mogelijkheid tot multi-room audio. Heb je al één of meer Wi-Fi speakers van Sonos of Bose, dan kun je het beste kiezen voor een soundbar van hetzelfde merk: dan zijn alle speakers te bedienen vanuit dezelfde app.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 29. Hallo Guido,

  Allereerst bedankt voor dit inhoudelijk artikel met als doel enigszins wegwijs te worden in het vol gegroeide soundbar bos. Op verzoek thuis heb ik mijn Hi End Pioneer/Elac systeem op zolder gezet. Momenteel zoek ik naar een goede oplossing voor beeld en geluid in onze woonkamer middels o.a een soundbar. Voor mij is muziek even belangrijk als het bekijken van een film of sport uitzending. (TV hangt in de hoek aan een beugel / soundbar komt daar onder te hangen).
  Mijn idee is dat de Yamaha YSP 5600 of het Harmann citation systeem een optie zijn maar het is lastig een goed beeld te krijgen. De kosten zijn behoorlijk in vergelijking met andere systemen die ook als “zeer goed” worden aan gemerkt.

  Alvast bedankt voor jouw reactie,

  Michel
  Kun jij aangeven wat jouw advies in deze zou zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi Michel,

   Het zal met een soundbar moeilijk worden om een high end audio-systeem te vervangen. Was dit een stereo opstelling met vrijstaande torenspeakers, en zoek je hier de beste vervanger voor? Dan zou ik kiezen voor de genoemde Dali Katch One soundbar. Deze is ook aan de muur of aan een TV beugel te bevestigen.

   De twee andere opties die je noemt zijn beiden juist meer gericht op het zorgen voor de beste geluidservaring bij TV-series en films, waarbij de richting van het geluid belangrijk is. Daarom wordt er juist vaak gebruik gemaakt van meerdere kleinere speakers, wat juist weer niet voor de beste ervaring zorgt bij het luisteren van muziek (bijna altijd stereo 2.0 geluid).
   De Yamaha YSP 5600 en het Harman Kardon Citation systeem dat je zelf noemt zijn nogal verschillend. De YSP 5600 heeft als doel om met een enkele soundbar een zo driedimensionaal geluid mogelijk te maken, en is niet verder uitbreidbaar (behalve met een subwoofer). De Harman Kardon Citation Bar is in z’n eentje een 3.0 systeem, en verder uitbreidbaar met achterspeakers voor surround sound.

   Al deze soundbars zijn goede opties (met flink wat verschillen), maar welke voor jou de juiste keuze is hangt dus af van je voorkeuren.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 30. Ik zou wilen een soundbar + subwoofer kopen , na veel onderzoek valt mijn keuze op Haman karden citation multibeam 700 + citation sub s , Graag julie mening daarover .

  Beantwoorden
  • Hoi Johny,

   Ik heb deze soundbar in het artikel “Harman Kardon soundbar” behandeld. Wat betreft speaker-configuratie is dit een goede 3.0 soundbar. Ook wordt de geluidskwaliteit zeer gunstig beoordeeld in de vele reviews. Daarnaast heeft de soundbar een ruime hoeveelheid verbindingsmogelijkheden, en mogelijkheden tot uitbreiden (ook naar 5.1). Daarnaast vind ik het een voordeel dat deze gebruik maakt van de Google Home app (gebruiksvriendelijk en veel mogelijkheden) en ingebouwde Chromecast voor streaming, en niet afhankelijk is van een app van de fabrikant zelf (valt vaak tegen).

   De ‘Harman Kardon Citation Bar’ die ik noem in het artikel, heeft wel een paar voordelen op de Citation MultiBeam 700. Zo is dit een langere bar, en zitten de speakers daardoor verder uit elkaar. Dat zorgt voor een duidelijkere richting van het geluid. Ook heeft de Citation Bar in het midden een tweeter, en de MultiBeam 700 niet. Nadeel van de Citation bar is de flinke hogere prijs, en dat deze meer ruimte inneemt.

   Als je na veel onderzoek uitkomt op de Citation MultiBeam 700, zal deze waarschijnlijk beter passen bij je gebruikssituatie en/of budget. Kortom is dit dan een prima keuze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 31. Veel verkopers en andere audio enthousiasts zeggen mij Denon te kiezen als alternatief, deze soundbar (s) zie ik nooit terugkomen in testen. DHT-S516H / DHT-S716H zouden beter geluid hebben als de Samsung Q800T. Deze laatste was ik aan het test luisteren.

  Beantwoorden
 32. Beste Guido,

  Bedankt voor je artikel. Het valt me wel op dat je de Bluesound Pulse soundbar 2i niet benoemd. Deze lijkt redelijk wat hokjes af te vinken. Hoe sta jij tegenover die soundbar?

  Beantwoorden
  • Hoi Jesse,

   Ik heb de Bluesound Pulse 2i in dit artikel besproken. Door de speaker-indeling is dit een zeer goede soundbar voor het luisteren van muziek. Dit is een 2.0 channel (stereo) soundbar, en heeft per audiokanaal een grote woofer voor de lage tonen, een mid-range woofer voor de middentonen, en een tweeter voor de hoge tonen. Daarmee kan deze soundbar geluid over een groot frequentiebereik nauwkeurig afspelen, en wordt dit ook bevestigd in de gunstige reviews.

   Daarnaast is het mogelijk om draadloos te verbinden met deze soundbar over bluetooth en Wi-Fi. Ook kun je draadloos achterspeakers koppelen, en is de soundbar onderdeel te maken van multi-room audio. Het nadeel van de soundbar is echter dat deze ten opzicht van 3.0 soundbars minder richting aan het geluid geeft, waardoor dit een minder goede keuze is voor het kijken van films en TV series.

   Kortom is dit een goede keuze als je een soundbar zoekt die je veel wil gebruiken voor het luisteren van muziek, maar zijn er betere keuzes als het gaat om geluid bij het kijken van TV.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 33. Beste Guido,

  Leuk artikel. Ik overweeg de Sonos Arc, hoewel ik mijn vrouw nog even moet overhalen vanwege de prijs. Geen extra subwoofer zal wel gaan helpen om haar te overtuigen. Wat zijn wat jouw betreft de alternatieven op de Sonos Arc die ik zeker ook even moet overwegen?

  Thanks!

  Beantwoorden
  • Hoi Rutger,

   De Sonos Arc is een prima soundbar, en heeft Dolby Atmos ondersteuning met ingebouwde up-firing speakers. Als het zou gaan om de beste Dolby Atmos ervaring zou ik echter kiezen voor de, in het artikel genoemde, Samsung HW-Q90R. Deze is ook nog eens zo’n 100 euro goedkoper. Maar gezien deze zowel een losse subwoofer als achterspeakers heeft, wordt het misschien weer moeilijk om je vrouw te overtuigen.

   De Sonos Arc is op dit moment eigenlijk de enige goede one-body soundbar met up-firing speakers voor Dolby Atmos (alle huidige Dolby Atmos soundbars vind je hier). Alle andere Dolby Atmos soundbars hebben een subwoofer en/of achterspeakers, of ondersteunen Dolby Atmos audio zonder up-firing speakers, waardoor de 3D ervaring van het geluid flink minder overtuigend is. De enige twee one-body soundbars met Dolby Atmos zijn de Yamaha YSP-5600 (€1649) en de Sennheiser Ambeo (€2499), maar die zijn beiden flink duurder dan de Sonos Arc. Daarom zijn er op dit moment niet echt goede alternatieven voor de Arc.

   De Sonos Arc is in ieder geval een prima keuze als je wél Dolby Atmos geluid wil, en het alleen bij een losse soundbar wil houden. De geluidservaring van de Arc krijgt veel goede beoordelingen, en Sonos wordt ook veelal geprezen om het gebruiksgemak. De laagste prijs voor de Arc is op dit moment hier te vinden op Amazon.de. Op deze pagina wordt de prijs van de Sonos Arc automatisch bijgehouden.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 34. Beste Guido,

  Ik heb met veel interesse je artikelen gelezen over soundbars en ook de antwoorden op de vele vragen hierover, dank daarvoor.
  Zelf dacht ik altijd dat de Sonos Beam overal als beste uit test kwam.
  Ik zoek een kleine soundbar ter ondersteuning van de televisie voor spraak en muziek. Ook wil ik de soundbar gaan gebruiken als radio, alles voor in een huiskamer 5×5. Ik heb een Samsung UE40F700 televisie met hdmi/arc aansluiting en een Arris VIP 2952 V2 setup box met een optische uitgang.
  Mijn oude JVC homecinema (NXBD3) gebruik ik niet meer vanwege ruimte en de zeer lange opstarttijd.
  Kan een setupbox worden aangesloten op een soundbar ter ondersteuning van de radio en welke soundbar kan ik hiervoor het beste kopen, budget ongeveer € 400.
  Ook wil ik niet een veelvoud aan afstandsbedieningen gaan gebruiken.

  Beantwoorden
  • Hoi Wiebo,

   Als je een kleine soundbar zoekt die het geluid van de TV verbeterd, met name de spraak, dan is de Sonos Beam een prima keuze. Ondanks het kleine formaat is dit namelijk een 3.0 channel soundbar, en heeft deze dus een middenkanaal. Dat komt vaak het verstaan van de spraak ten goede. Daarnaast krijgt al het geluid hierdoor meer richting dan bij stereo (2.0) geluid. Verder krijgt het geluid van deze soundbar inderdaad goede beoordelingen.

   De Sonos Beam heeft echter slechts één HDMI-port op deze aan te sluiten (en wordt geleverd met een adapter: optisch naar HDMI). Je kunt dus naast je TV géén andere apparaten bedraad aansluiten op de Sonos Beam. Ook heeft de Sonos Beam géén ingebouwde radio-functie.

   Maar dat is ook niet nodig: je kunt namelijk wél gebruik maken van een radio-app op je smartphone of tablet, en het geluid over Wi-Fi streamen naar de Sonos Beam.

   Kortom lijkt me de Sonos Beam (laagste prijs nu €419 op Bol.com) in jouw situatie een goede keuze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 35. hallo ik heb mijn QE65Q6FN in en cinewall geplaats heel strak in de muur daardoor klinkt de tv nu anders dan normaal beetje hol achtig geluid, omdat de speakers van de tv te dicht op muur zitten denk ik. nu wil dit oplossen door en soundbar te kopen. ik hoef geen super geluid te hebben als ik dit probleem maar oplos en normaal geluid weer heb (mooier geluid altijd mooi meegenomen natuurlijk) met welke soundbar los ik op, zo goedkoop mogelijk want ik was al redelijk tevreden met mijn tv speakers

  Beantwoorden
  • Hoi Rey,

   Heb je ook ruimte om een subwoofer te plaatsen? Dan zou ik kiezen voor de Samsung HW-K335 die ik in het artikel noem. Op dit moment het voordeligst op Coolblue.nl. In het artikel staat waarom.

   Als je een goede, goedkope, soundbar zoekt zonder losse subwoofer, is de Sony HT-SF200 een goede keuze. Dit is goedkope (2.1) soundbar. Dus met stereo geluid, en een ingebouwde subwoofer. Daarom zal deze ook de diepe tonen goed kunnen afspelen: beter dan de speakers van je TV. Deze soundbar krijgt ook veel gunstige beoordelingen op de geluidskwaliteit.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 36. Goedemiddag Guido,

  Ik heb zojuist een redelijk goedkope televisie besteld voor in de slaapkamer. Ik wil er ook nog een Soundbar bij. Is het ook mogelijk om een soundbar te koppelen aan deze televisie (in de slaapkamer dus) en aan de receiver die in de woonkamer staat en is aangesloten op de televisie daar? Mijn achtertuin grenst aan mijn slaapkamer en ik wil wanneer gewenst het geluid uit de woonkamer ook in de tuin kunnen horen (zonder dat ik dus die tv uit moet doen en dan de tv in de slaapkamer moet aanzetten). Op de receiver in de woonkamer heb ik nog een HDMI poort beschikbaar en ook op de TV in de slaapkamer heb ik nog een HDMI poort beschikbaar.

  Indien dit kan welke soundbar(s) zou je dan kunnen adviseren?

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis,

   Ik zou in dit geval denken aan een multiroom oplossing over Wi-Fi. Er zijn merken die daar hun eigen systeem voor hebben, zoals Sonos. Maar je kunt gebruik maken van een Wi-Fi dongle, die je in principe op elke soundbar (en receiver) kunt aansluiten. Op dit moment is mijn aanrader daarvoor de AudioCast M5. Gaat alleen wel over een AUX port. Als je die niet meer beschikbaar hebt, zijn er ook nog wel 3.5 mm naar HDMI adapters verkrijgbaar.

   Kortom kun je zo via je smartphone, tablet, etc, op deze manier dus draadloos muziek streamen. Alle apparaten waar zo’n Audiocast M5 op aangesloten is, zullen dan tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen.

   Welke soundbar je kiest maakt voor deze oplossing dus niet echt uit, zolang deze maar een 3.5 mm AUX port heeft.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 37. Goedemiddag Guido. Welke soundbar + subwoofer en speakers niet ik kiezen voor het mooiste geluid. En dan bedoel ik echt muziek luisteren, dus geen tv.

  Beantwoorden
  • Hoi Bob,

   Als het gaat om het beste geluid voor muziek, zou ik kiezen voor de beste stereo (2.0) soundbar. Heb je een bepaald budget? Met een ongelimiteerd budget zou ik in ieder geval kiezen voor de Dali Kubik One. In deze comment meer informatie. De beste prijs voor deze soundbar is op dit moment 899 euro op Hifiklubben.nl.

   Een subwoofer is voor het luisteren van muziek niet echt een vereiste, want muziek maakt in tegenstelling tot TV audio geen gebruik van LFE. Er is dus geen extra informatie beschikbaar voor het subwooferkanaal (.1). Wel zal een subwoofer de echt lage tonen van de muziek meer kracht geven. De Dali Kubik One haalt zelf al flink lage tonen (48 Hz), en heeft een universele subwoofer uitgang, dus je kunt hier nog een subwoofer naar keuze op aansluiten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 38. Nog ff ter aanvulling.
  Ik heb een Philips 55PUS7304/12-4K tv en wil er ook muziek via de smartphone mee afspelen.
  Daarnaast wil ik de BR speler er op aan kunnen sluiten.

  Beantwoorden
 39. Beste Guido,
  Ik heb interesse in de JBL bar 5.1 soundbar (met loskoppelbare achterspeakers) die bij de ING rentepunten winkel relatief goedkoop verkrijgbaar zijn voor 400 euro.
  Van deze soundbar lees ik hele goede reviews maar ook mindere reviews.
  Is dit gezien de relatief lage prijs een “beste koop”, of is deze reeds verouderd en zijn er ondertussen (veel) betere soundbars voor een bedrag tot 500 euro?
  Ik hoor graag je deskundige mening.
  Vgroet, Hans

  Beantwoorden
  • Hoi Hans,

   Het grote voordeel van de JBL Bar 5.1 is uiteraard het surround geluid. Met de aanbieding voor 400 euro is de JBL Bar 5.1 zeker een goede koop, want voor deze prijs zijn er geen andere soundbars met achterspeakers die een vergelijkbare geluidskwaliteit zullen halen. De JBL Bar 5.1 heeft namelijk een zeer goede speakerconfiguratie. Voor de eerste drie geluidskanalen zijn er elk 2 woofers en één tweeter beschikbaar. Daarnaast krijg je ook een zeer krachtige subwoofer met een 10 inch driver. De meeste reviews over de geluidskwaliteit zijn dan ook postief (hier een overzicht).

   Dat dit ondertussen een iets oudere soundbar is (2017) maakt wat betreft de geluidskwaliteit in ieder geval niet uit. Wat betreft functies is de enige eigenschap die er ontbreekt de Wi-Fi ondersteuning, maar die zou je bijvoorbeeld met een AudioCast M5 zelf nog kunnen toevoegen.

   Deze soundbar is te gebruiken bij de TV die je noemt. Een blu-ray speler aansluiten kan via HDMI (deze soundbar heeft 3 HDMI ports), en via de smartphone muziek afspelen kan via Bluetooth.

   Als je surround sound wil, dan zijn er op dit moment geen betere soundbars te vinden tot 500 euro.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Nick,

   Met dat budget zou ik kiezen voor de Samsung HW-Q70R. Op dit moment kost deze 499 euro. (Bol.com of Expert.nl).

   Dit is een krachtige 3.1 channel soundbar met een grote subwoofer. Vergeleken met de speakers van de TV is dit een flinke upgrade, omdat je door de subwoofer het diepe basgeluid toevoegt, en door de drie audiokanalen ruimtelijker geluid hebt dan de normale stereo-indeling van de TV speakers. Daarnaast kun je draadloos naar deze soundbar streamen over Bluetooth én Wi-Fi.

   Ook vergeleken met andere soundbars wordt de Q70R positief beoordeeld op de geluidskwaliteit. Zo krijgt deze soundbar een score van 4.5/5 op AVforums.com, TechRadar.com, Pocket-lint.com, en TrustedReviews.com.

   Daarnaast past deze perfect bij de TV. Deze soundbar is namelijk van hetzelfde merk (Samsung), ook model ‘Q70R’, en is met 110 cm breedte even breed als 49 inch uitvoering van je TV :)

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 40. Ik heb nog een vraagje over de Sonos Playbar. Klopt het dat deze geen Bluetooth ondersteunt? Als dit zo is, wat is hier dan het nadeel van, bijvoorbeeld ten opzichte van Bluesound (die wel Bluetooth heeft). Stel, ik luister Spotify op mijn telefoon, dan kan ik dat nu makkelijk streamen naar mijn Sonos Connect (die verbonden is met een Denon installatie). Kan ik dit soort dingen dan niet meer met de Sonos Playbar en heb ik dan altijd de Sonos app nodig om Spotify te luisteren?

  Beantwoorden
  • Hoi Nico,

   Het klopt dat de Sonos Playbar geen bluetooth ondersteunt, en je daarom de Sonos app (Sonos Controller) moet gebruiken om muziek te streamen. Maar binnen de Sonos app kun je gebruik maken van verschillende muziekdiensten (waaronder Spotify) om muziek te kiezen die je op de Playbar wil afspelen. Je kunt dus zeker gebruik maken van je telefoon om muziek van Spotify naar je Playbar te streamen. Wel moeten beide apparaten op hetzelfde WiFi-netwerk zijn aangesloten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 41. Hoi Guido,

  Dank voor je reactie op mijn vraag over de Bluesound soundbar. De aanbieding van Bol.com waaraan je refereert, betreft volgens mij de Bluesound PULSE SOUNDBAR en niet de Bluesound Pulse Soundbar 2i. Volgens mij is de 2i een nieuwer type.

  Groeten,
  Nico

  Beantwoorden
  • Klopt ja, dit is inderdaad de oudere versie (zonder 2i), maar zover ik weet zijn de oude en nieuwe versie qua ingebouwde speakers en geluidskwaliteit hetzelfde. De nieuwe en oude soundbar zien er ook precies hetzelfde uit. Het enige verschil waarvan ik op de hoogte ben is dat de 2i versie ook dual-band Wi-Fi ondersteunt (2.4 GHz én 5 GHz), en Apple Airplay 2. Dual-band Wi-Fi biedt eigenlijk geen voordelen bij het streamen van muziek, dus het enige voordeel van de nieuwe uitvoering is Apple Airplay 2 – als je daar gebruik van wil maken.

   Beantwoorden
 42. Dank, helder verhaal. Ik zie dat er enorm veel keuze is en zoek een soundbar met 1) een uitstekende geluidskwaliteit, 2) eenvoudige bediening (bv. app), 3) uitbreidbaar met extra (draadloze) speakers en 4) zowel geschikt voor audio (CD, NAS en streaming) als video (TV, Netflix, DVD). Ik werd getipt over de Bluesound Pulse Soundbar 2i + Pulse Sub. Wat is jullie mening hierover, bijvoorbeeld ten opzichte van Bose, Yamaha of Sonos?

  Beantwoorden
  • Hoi Nico,

   Ik heb in een eerdere reactie deze soundbar besproken, klik hier om dit te bekijken.

   Kortom is het een zeer goede soundbar qua geluidskwaliteit, en zeker voor het luisteren van muziek. Daarnaast is deze soundbar geschikt voor alle doeleinden die je noemt. Naast de subwoofer kun je nog twee Pulse Flex 2i’s aansluiten als achterspeakers. Voor het kijken van video/TV is deze soundbar ook prima, maar zou een 3.0 channel soundbar alleen zorgen voor een iets beter ruimtelijk geluid (de Pulse is een 2.0-channel soundbar).

   De witte uitvoering van de Bluesound Pulse 2i soundbar is op dit moment trouwens met een flinke korting beschikbaar op Bol.com, namelijk voor 699 euro (300 euro minder dan de gangbare prijs op dit moment).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 43. Mr/Mv,
  Ik heb een soundbar samsung HW MS 550. Alle mogelijkheden met dit apparaat vind ik geweldig en prettig.
  Met het geluid ben ik niet zo blij mee. Ik kijk voornamelijk naar praatprogrammaas en muziek(concerten klassiek)
  De soundmode staat op clear voice (treble hoog) en bass (min.).Dit vind ik het prettigst.
  Ik houd van open geluid met niet te veel .bass. Ik vind dat soms teveel het bioscoop geluid heeft.
  Sorry dat ik dit niet beter kan uitleggen. Soms ineens zo.n overdreven lage basstoon (soort kanon schot)
  Ik ben klein behuisd.
  Hopelijk is dit duidelijk voor U en kan u mij misschien adviseren. Dank voor uw aandacht.
  Charles Beringer

  Beantwoorden
  • Hoi Charles,

   Ook met die instellingen vind je de bastonen nog te luid? Met diezelfde instellingen op mijn Samsung soundbar zijn de bastonen namelijk niet meer te horen.

   Eigenlijk alle goede soundbars hebben meer basgeluid dan de speakers van de TV zelf, en de bastonen zijn bij de HW-MS 550 niet overdreven (de soundbar bevat ook geen ingebouwde subwoofer). Dus ik zou dan niet goed weten wat ik je moet aanraden. Bij de meeste (platte) TV’s vallen de bastonen op de ingebouwde speakers volledig weg. Dat deze weer hoorbaar worden met een soundbar wordt door de meesten juist gezien als een belangrijk voordeel.

   Dus misschien simpelweg weer gebruik maken van de speakers van de TV zelf, en de soundbar retour? Of mis je dan bepaalde functies waar je gebruik van wil maken? Daar zijn eventueel andere oplossingen voor mogelijk.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 44. Ik wil een soundbar kopen die met name goed scoort op spraak (met name bij achtergrondmuziek of andere “verstorende” geluiden. Budget is €300-€500.
  Welke adviseren jullie?

  Beantwoorden
  • Hoi Roel,

   Dan zou ik kiezen voor de genoemde Samsung HW-MS650. Deze krijgt goede beoordelingen op verstaanbaarheid van spraakgeluid. Daarnaast kun je bij deze soundbar kiezen voor de ‘clear voice’-modus. Hierbij worden verstorende tonen onderdrukt, waardoor spraak nog duidelijker hoorbaar is.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 45. Ik heb 2 x de Samsung soundbar in bezit gehad de eerste volgens mij de HW850 ging na 7 maanden kapot ( opgeblazen mainbord ) deze opgestuurd naar servilux ( via Samsung ) en deze stuurden hem gerepareerd terug maar wel flink beschadigd dus een nieuwe gekregen en deze ging al na 3 maanden kapot!! ( nieuwe IR unit )
  Weer via Servilux laten repareren en weer beschadigd retour gekregen en dan ga je je toch echt afvragen wat voor Eppo’s ze daar in dienst hebben!
  Weer mijn geld retour gekregen via Bol.com ( super service )
  Inmiddels maar besloten door te sparen voor een Bose 700 met sub en hopenlijk heb ik dan langer plezier van mijn investering.

  Wij hebben ook ooit een prachtige Samsung Led tv gehad en….ja hoor na drie jaar kapot! Wij hebben nu LG Oled en super tevreden.

  Beantwoorden
 46. Beste Guido,
  ik zoek een soundbar met draadloze achter speakers (ik heb er wel 2 stopcontacten zitten).
  maar geen mogelijkheid om deze met de soundbar bedraad te verbinden.
  Deze wil ik later met sonos connect gaan verbinden zodat ik op de gehele beneden verdiepen achtergrond muziek kan hebben (heb al 2 x een play 1 hangen).
  wat is hiervoor een leuke oplossing. heb geen verdere eisen en wil het zo goedkoop mogelijk houden maar nog wel redelijke kwaliteit hebben.

  bvd

  gr bob

  Beantwoorden
  • Hoi Bob,

   Waar heb je de play:1’s hangen? Deze zijn namelijk in combinatie met een soundbar van Sonos te gebruiken als achterspeakers. Dus als je deze daar beschikbaar voor zou hebben, hoef je alleen nog een Sonos soundbar (de Playbar (€697), Beam (€419), of Playbase (€679) te bestellen om zo een surround-sound systeem te maken. Dan ben je relatief voordelig uit vergeleken met een soundbar van vergelijkbare kwaliteit met twee draadloze achterspeakers zoals de Samsung HW-N950 (€1079).

   Het aanbod aan soundbars met twee draadloze achterspeakers is naast Sonos en de genoemde Samsung HW-N950 wat beperkt. Een goedkope optie is de Sony HT-RT3 (200 euro op Bol.com), maar deze is qua geluidskwaliteit een stuk minder dan de mogelijke Sonos combinaties en de Samsung HW-N950. Verder zijn er op dit moment niet echt opties met een prijs hier tussenin.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 47. Hoi Guido,

  Ik heb net een nieuwe tv en daar moet natuurlijk beter geluid bij ik twijfel tussen de volgende opties.
  – Samsung HW-MS650 (deze zou ik los gebruiken, als goedkoopste optie)
  – Samsung HW-N950 (dit is een hele set)
  – Sonos Playbar (deze zou ik eerst los gebruiken en later eventueel uitbreiden)
  – Bose Soundbar 700 (deze zou ik eerst los gebruiken en later eventueel uitbreiden)

  Wat zou je hierover kunnen adviseren? Welke geeft het beste geluid? Bose wordt vaak gezien als beste kwaliteit, maar klopt dat ook?

  Alvast bedankt voor je hulp.

  Groeten,
  Ricky

  Beantwoorden
  • Hoi Ricky,

   Dat is wat moeilijk te beantwoorden zonder meer informatie. Wat is je maximale budget? En is het de bedoeling om, welke soundbar je ook kiest, uiteindelijk uit te breiden naar surround setup?

   Van de opties die je noemt levert de Samsung HW-N950 de beste geluidservaring voor bij TV en film, omdat het een volledige set met kwalitatief goede speakers is met 7.1.4 channel geluid. Van de genoemde opties is dit wel de duurste. Ook neemt deze opstelling meer ruimte in dan de andere opties.
   Wil je deze set, dan is dit wel hét moment om hem te kopen. Op dit moment geld er bij meerdere shops een aanbieding waarbij deze 300 euro goedkoper is dan de normale prijs (nu ~1199 euro bij Bol.com en BCC.nl). Naast deze korting geldt er nog tot 27 januari 2019 een cash-back actie bij Samsung. Als je het product hier registreert krijg je nog eens 250 euro terug.

   Kies je (voor nu) een losse bar en maakt het budget niet uit, dan zou ik kiezen voor de Sonos Playbar. Ook boven de Bose Soundbar 700. De Playbar wordt bij de meeste reviews qua geluidskwaliteit beter beoordeeld dan de Bose Soundbar 700. Daarnaast zijn de uitbreidingsmogelijkheden en de bijbehorende app beter. Het enige nadeel ten opzicht van Bose is dat Bluetooth ontbreekt.

   Wil je simpelweg de beste geluidskwaliteit voor zo min mogelijk geld, dan zou ik kiezen voor de Samsung HW-MS650. Deze soundbar is los te gebruiken, maar ook bij deze soundbar zijn nog achterspeakers (en een subwoofer) toe te voegen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 48. Hi Guido,

  Mooi overzicht en goede informatie verschaf je hier, goed bezig!

  Toch kan ik nog wel wat tips en advies gebruiken. Met een budget van 400-500 euro zoek ik een soundbar die tv, film en muziek (ook streaming via apps) kan afspelen. Als ik jou beste keuzes zie dan zou ik op de Samsung HW-MS650 uitkomen. Hier is geen externe subwoofer nodig, maar is is de ingebouwde sterk genoeg voor muziek (van classic house, pop tot klassiek?).

  Zelf had ik een voorkeur voor een Sonos systeem ivm uitbreidingsmogelijkheden naar multiroom en surround. De Sonos Playbar zit dan alleen boven budget dus dan zou het de Beam worden. Hierover lees ik alleen dat deze toch wel aangevuld moet worden met de subwoofer, maar daar hangt dan een fors prijskaartje aan waardoor het systeem boven de 1100 euro uit gaat komen. Wellicht zijn er dan betere opties.. Hoe denk jij over de prijs kwaliteit bij Sonos?

  Wat zou jij adviseren met een budget van 400-500 euro? En tot 800 euro?

  Thanks alvast voor je hulp!
  Groeten, Joost

  Beantwoorden
  • Hoi Joost,

   Qua losstaande soundbars presteert de Samsung HW-MS650 door de ingebouwde subwoofer beter op de lage tonen dan de meeste andere soundbars. In deze test (onder ‘Performance and Measurements’) is te zien dat de Samsung HW-650 goed presteert in het weergeven van lage tonen. Toch is een losse subwoofer altijd beter, al helemaal als het gaat om de echt lage tonen (20-40 Hz).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 49. Beste Guido,
  Wij hebben deze reacties allemaal doorgelezen en ook de nieuwe test in de consumentenbond maar blijven met de vraag zitten, wat is voor ons de beste soundbar als eenvoudige tv kijker met een Samsung UE43J5600 tv? Wij kijken via een Ziggo horizon media box en -afstandsbediening en willen graag maar 1 afstandsbediening. Ook geen draadloos gedoe, apps enz. Voor muziek, bellen e.d hebben we een andere installatie. We zitten ongeveer 5 meter van het scherm. Aansluitingen met een kabeltje zodat we niet steeds iedereen lastig moeten vallen voor instellingen enz.
  U zou ons geweldig helpen met een goed advies want in de winkel keurt elke slager toch zijn eigen vlees…..
  Bij voorbaat hartelijk dank

  Beantwoorden
 50. Ik heb een Samsung HW-M4500 hierbij een SWA-9000S gekocht.
  De dongel van de swa-9000 S heeft een plat stekkertje die niet past in het contactopening van de HW-M4500.
  Hoe kan ik dat oplossen?

  Beantwoorden
 51. Beste Guido, bedankt voor je uitleg! Ik kwam de LG sk6F 2.1 Soundbar tegen en kan er zeer weinig reviews over vinden. Wat is jouw mening over deze soundbar? Zeker ook qua prijs kwaliteit (bij Amazon €240) t.o.v. bovengenoemde soundbars.

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   Ik heb de LG SK6F nog niet zelf kunnen beluisteren, en er zijn inderdaad helaas wat weinig reviews beschikbaar. Kijk ik naar de specificaties dan lijkt de prijs van €240 me redelijk. Het is namelijk een 2.1 channel soundbar met voor het zowel het linker als rechter kanaal een woofer (midden tot lage tonen) en een tweeter (hoge tonen). Daardoor zal deze preciezer/accurater geluid kunnen leveren dan veel soundbars die voor het linker en rechter kanaal alleen gebruik maken van een woofer. Daarnaast beschikt deze soundbar over bluetooth en Wi-Fi (Chromecast audio). Daarmee levert deze soundbar genoeg meerwaarde over lager geprijsde 2.1 channel soundbars zoals bijvoorbeeld de Samsing HW-K335 die ik in dit artikel noem.

   Voor de prijs waarvoor deze bij Nederlandse shops wordt verkocht (€299-399) zijn er echter betere soundbars. Voor een budget tot 300 euro zou ik op dit moment eerder kiezen voor de Samsung HW-N550, een 3.1 channel soundbar die ook zowel woofers als tweeters gebruikt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 52. Hoi Guido.
  Thanks voor je uitleg.
  Wat zou evt een goede optie kunnen zijn voor een echte surround sound? Als ik het budget bv naar 650 zou kunnen krijgen

  Met vriendelijke groet,
  Edwin

  Beantwoorden
 53. Beste Guido.,

  In eerste plaats hartelijk dank voor je reviews en duidelijke uitleg over alles.

  Ik heb nu 1 jaar een Philips 55 inch zonder soundsystem. Onze huiskamer is 4 meter breed en tv staat op 3 meter afstand ongeveer.
  Ik heb gisteren een polk sigma s1 aangeschaft welke ik evt nog kan retourneren.
  Het geluid is op zich is redelijk goed. Alleen ik mis de wow factor.
  Ik wil geen kabels dus een 5.1 systeem bekabeld is geen optie. Mijn budget is 350. Is er ook een mogelijkheid om bv een soundbar aan te schaffen en daarna uit te breiden met een draadloze achterspeaker?
  De Samsung welke als #1 wordt genoemd is die werkelijk vele malen beter zodat ik wel het gevoel krijg dat er achter mij ook geluid komt?

  Beantwoorden
  • Hoi Edwin,

   De Samsung HW-MS650 die ik noteer als beste koop zal een betere geluidservaring kunnen verzorgen dan de Polk Signa S1. Toch kan deze in zijn eentje geen surround-sound ervaring leveren. De Samsung HW-MS650 speelt namelijk alleen een linker-, rechter-, en middenkanaal af. Wel is soundbar nog uit te breiden met de SWA-9000S rear speakers, om hier toch nog een surround sound set van te maken.

   Een andere optie is de Samsung HW-N650. Deze soundbar heeft 5.1 channel ‘virtual surround sound’, en speelt dus zelf ook de achterkanalen af. De speakers die de achterkanalen afspelen zijn naar buiten gericht. Als het geluid vervolgens via je muren weerkaatst lijkt het daardoor van opzij of van achteren te komen. Dit zorgt duidelijk voor een ‘ruimtelijker’ geluid, dat in veel reviews ook erg positief beoordeeld wordt. De laagste prijs voor deze soundbar is op dit moment 384 euro op Bol.com, dus net iets boven je budget.

   Toch kan ‘virtual surround sound’ niet op tegen echt surround sound. Wat betreft opties met draadloze achterspeakers, is zover ik weet de JBL Bar 5.1 de enige optie met volledig draadloze achterspeakers. De achterspeakers spelen draadloos geluid af, en werken op een batterij. Met een prijs van zo’n 600 tot 700 euro valt deze wel boven je budget.

   Daarnaast zijn er een aantal opties met achterspeakers waar het geluid draadloos op wordt afgespeeld, maar die wel met en stekker moeten aangesloten worden. Een goede optie binnen je budget is de Sony HT-RT3.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 54. Hallo Guido,
  Mooi verhaal en super fijn dat je zo snel reageert op reacties.
  Ik zie dat LG een mooie deal heeft voor de LG SK9Y. Nu voor iets meer dan 400 euro te koop. Is dit een goede keuze als ik onder de 500 euro wil blijven of kun je me dan iets anders aanraden?

  Groeten,
  Robert

  Beantwoorden
  • Hoi Robert,

   Met die aanbieding is de LG SK9Y een goede optie als je graag een Dolby Atmos soundbar wil voor zo min mogelijk geld. Dolby Atmos houdt in dat je ook geluid van boven hoort. De LG SK9Y heeft namelijk twee ‘upfiring’ speakers. Deze spelen geluid omhoog af, en dat weerkaatst vervolgens via het plafond omlaag. Bij films en series die Dolby Atmos ondersteunen zul je dan bijvoorbeeld in een scène met een opstijgende helikopter het geluid van de rotorbladen van de helikopter boven je horen.

   Andere Dolby Atmos soundbars, zoals de Sony HT-ST5000 worden qua Atmos geluid een stuk beter beoordeeld, maar deze valt ook in een ander prijsklasse.

   Onder de 500 euro blijft mijn algemene aanbeveling de Samsung HW-MS650. Als je specifieke eisen hebt laat het even weten, dan kan ik je beter helpen met een aanbeveling.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 55. Uw overzichten zijn steeds goed. Kon dit keer kan ik echter niet het “ideaal” vinden. Graag uw hulp.
  Ik zoek een soundbar tussen 85 en max 94 cm, zeer goed van kwaliteit, zonder aparte subwoofer, en eenvoudig te bedienen. Prijs minder dan 400 €.
  De Samsung HW-MS650 scheen me ideaal, maar is jammer genoeg te lang (106 cm).
  Dewelke kunt U me aanraden en aan welke prijs ?

  Beantwoorden
  • Hoi Erik,

   In dat geval kan ik de Samsung HW-MS550 aanraden. Deze lijkt in veel opzichten op de HW-MS650, maar is minder breed (89 cm). Deze soundbar heeft ook een ingebouwde subwoofer, en is te bedienen over Bluetooth en Wi-Fi. Verschil met de HW-MS650 is dat dit stereo-soundbar is, en dus geen middenkanaal heeft zoals de HW-MS650. Toch wordt deze soundbar erg positief beoordeeld op geluidskwaliteit.

   De laagste prijs voor deze soundbar is op dit moment hier te vinden op Bol.com (€262,35). Dat is zo’n 100 euro korting op de gemiddelde prijs voor deze soundbar.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 56. Is de Bose soundbar 500 ook een goede koop?
  Kunnen we niet beter een goedkopere b.v. een Samsung HW-N650 kopen omdat we het verschil thuis toch niet echt zullen horen? Nu alleen center speaker dus alles is vooruitgang.

  Beantwoorden
  • Hoi J,

   De Bose Soundbar 500 is een prima soundbar, maar je betaalt ook een premium vanwege ingebouwde spraakbesturing (Amazon Alexa). Daarnaast heeft deze Soundbar zowel bluetooth als Wi-Fi aansturing.

   De Samsung HW-N650 heeft als voordeel dat er een aparte subwoofer wordt meegeleverd. Dit ontbreekt bij de Soundbar 500. De lage tonen zullen door de subwoofer beter klinken. Dit zal zeker een hoorbaar verschil opleveren met de Bose Soundbar 500. De HW-N650 gebruikt daarnaast ‘virtual surround-sound’ waardoor het geluid van een 5.1 surround sound systeem wordt nagebootst door deze soundbar. Hierdoor klinkt het geluid ruimtelijk. Nadeel van deze soundbar (als je dat belangrijk vind) is dat Wi-Fi ontbreekt en er geen spraakbesturing mogelijk is. Wel kun je bluetooth gebruiken om muziek te streamen naar de soundbar.

   Beide soundbars worden positief beoordeeld op geluidskwaliteit in reviews. Persoonlijk zou ik de voorkeur hebben voor de Samsung HW-N650 vanwege de subwoofer en de significant lagere prijs. Met de huidige aanbieding op Bol.com kost deze soundbar €384, en is daarmee ruim 150 euro goedkoper dan de Bose Soundbar 500 (€549).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 57. Dag…..als ik moet kiezen tussen de soundbars van bose 300 500 of 700 wat raad u mij aan ? Is de duurste de beste…..of blijf ik bij een sony soundbar…
  Vriendelijk bedankt….grtn.

  Beantwoorden
  • Hoi Marc,

   Welke Sony Soundbar heb je nu?

   De Bose Soundbar 700 is het nieuwe topmodel soundbar van Bose, die op termijn de Bose SoundTouch 300 moet vervangen. Beide soundbars hebben precies dezelfde speaker-layout, en zullen daarom qua geluidskwaliteit zeer vergelijkbaar zijn. Het verschil is dat de Soundbar 700 een zogenaamde ‘smart speaker’ is, met spraakbesturing. Hiervoor wordt Amazon Alexa gebruikt. Als je niet van plan bent spraakbesturing te gebruiken, zou ik kiezen voor de SoundTouch 300. Zo heb je dezelfde geluidskwaliteit en bespaar je 100 euro.

   De Bose Soundbar 500 is een budgetvriendelijker model, maar qua geluid minder dan zowel de Bose SoundTouch 300 als de Bose Soundbar 700.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
    • Hoi Ahmed,

     Voor een zo goed mogelijk bioscoop-achtig effect is de JBL 5.1 dan de beste optie, omdat deze twee achterspeakers heeft. Zo krijg je een beter surround effect dan met de JBL 3.1. Verder zou je ook kunnen kiezen voor een zogenaamde home cinema set. Deze sets bestaan uit losse speakers die je zo kunt opstellen dat je surround sound krijgt.

     Voor een overzicht en vergelijking van de soundbars van JBL, zie ‘JBL soundbar‘.

     Groet,
     Guido

     Beantwoorden
  • Beste Antoon,

   De meeste soundbars beschikken over Bluetooth of WiFi. Dit maakt het mogelijk om vanaf je smartphone, tablet, of computer te streamen naar de soundbar. Je kunt dan op je smartphone radio aanzetten, en het wordt dan afgespeeld op de soundbar.

   Ook zijn er een aantal soundbars beschikbaar die een ingebouwde radiofunctie hebben. Dit is eigenlijk altijd ‘internetradio’, dus de soundbar moet via WiFi of ethernetkabel zijn verbonden om radio af te kunnen spelen. Een overzicht van soundbars met internetradio vind je hier. Zover ik weet worden er geen soundbars met FM radio verkocht.

   Ook is het mogelijk om een FM radio aan te sluiten op je soundbar. De radio zelf ontvangt dan de radiosignalen, en de soundbar speelt het geluid af.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 58. Beste Guido,

  Ben op zoek naar een echt goede soundbar zonder achterspreakers en subwoofer etc te plaatsen.
  Wil graag een goed geluid bij zowel televisie kijken als muziek luisteren. Zelf ben ik best gecharmeerd van de Sonos Playbar echter is dit model naar mijn mening iets te verouderd.

  Wachten op de nieuwe Sonos Playbar of is er een beter alternatief?
  Kijk tot een prijsklasse van circa 1000 euro.

  Hoor graag je mening.

  Gr. Daan

  Beantwoorden
  • Hoi Daan,

   Dat de huidige Playbar al ruim 5 jaar te koop is betekent niet dat deze daarom kwalitatief gezien minder is dan nieuwere soundbars. Of mis je bepaalde eigenschappen bij de huidige Playbar?

   Er is nog geen nieuwe uitvoering van de Playbar aangekondigd, dus het is moeilijk te zeggen hoe lang je dan zou moeten wachten. Als je tot 1000 euro een goede soundbar zoekt zonder subwoofer en achterspeakers, die geschikt is voor TV en muziek, dan blijft de Sonos Playbar een aanrader. Een andere goede optie met deze eisen is de Denon Heos Bar.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 59. Hallo guido
  Ik wil namelijk een goede soundbar compleet setup ik hou echt van perfect geluid
  Nu twijfel ik tussen.de sony ht fz9 atmos en de bose soundtouch 300 compleet setup na mij verwachting lijkt me dat sony meer voordelen.heeft als bose
  Zoals atmos draadloos sourround , en je kan woofer achter speakers afstellen op volume
  Kun je.me mening geven welke beter is van deze 2
  Wint bose van sony in dit geval
  Gr Johan

  Beantwoorden
  • Hoi Johan,

   Als het tussen de genoemde twee opties gaat, en het beste geluid bij de surround setup de belangrijkste eis is, zou ik inderdaad kiezen voor de Sony HT-FZ9.

   Dit vanwege de ondersteuning van Atmos en DTS:X, en dat het surround systeem maximaal 7.1.2 channel geluid af kan spelen (tegen 5.1 bij de Bose SoundTouch). Voor de beste mogelijke surround opstelling bij Bose (5.1) zul je daarnaast ook nog de subwoofer los moeten aanschaffen.

   Beide soundbars worden erg positief beoordeeld op geluidskwaliteit, maar de Sony HT-FZ9 kan vanwege de genoemde eigenschappen de betere surround-ervaring leveren.

   De laagste prijs voor de Sony HT-FZ9 vind je op dit moment op Bol.com (€699). De laagste prijs voor de bijbehorende achterspeakers (SA-Z9R) is 299 euro per paar, en voor deze prijs beschikbaar op Bol.com.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 60. Hallo Guido,
  ik ben ook opzoek naar een soundbar, dit eigenlijk omdat de vrouw het beter in het interieur vindt passen ipv zuilspeakers, ja ook ik zit onder de duim. Maar ik ben een muziek liefhebber en zou dan wel een soundbar willen waar de muziek het beste tot zijn recht komt.
  Gr. Marco.

  Beantwoorden
  • Hoi Marco,

   Ter vervanging van zuilspeakers, en de beste geluidskwaliteit bij muziek, is een 2.0 of 2.1 channel soundbar met daarin zo goed mogelijke speakers de beste optie. In dat geval zou ik kiezen voor de Dali Kubik One. Dit is een 2.0 channel soundbar, met twee tweeters en twee grote woofers.

   Deze soundbar wordt zeer positief beoordeeld op geluidskwaliteit als het gaat om muziek afspelen. Volledige reviews van deze soundbar zijn onder andere te vinden op Whathifi.com, Pocket-lint.com, en Trustedreviews.com.

   Twee kleine nadelen van deze soundbar; vergeleken met andere soundbars heeft deze minder ‘ruimtelijk’ geluid bij TV/films waarbij meer dan twee channels/audiokanalen worden gebruikt. Daarnaast is de soundbar met 16.2 cm relatief hoog. Als je deze op het zelfde oppervlak plaatst als je TV, zal deze in veel gevallen gedeeltelijk voor het scherm van de TV staan.
   Om dit op te lossen kun je kiezen voor een muurbevestiging van TV en/of soundbar, de soundbar op een plank lager plaatsen dan de TV zelf (niet bij alle TV-meubels mogelijk), of de poot/staander van de TV vervangen voor een optie waardoor deze hoger staat.

   Deze soundbar is verkrijgbaar bij Expert.nl in het zwart of in het rood. De huidige prijs is 999 euro.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 61. Hallo guido,

  Ik Heb ook een vraag want twijfel tussen 2 soundbars namelijk de Sony HTMT500 of die samsung hw 650, allebei voor ongeveer zelfde prijs momenteel, ik gebruik hem voornamelijk voor films en af en toe gaming

  Grt bart

  Beantwoorden
  • Hoi Bart,

   Er zitten veel verschillen tussen de twee opties die je noemt. Om het kort te houden is dit mijn advies:

   Vind je ruimtelijk geluid belangrijker? Kies dan voor de Samsung HW-MS650. Deze heeft namelijk drie geluidskanalen (links, midden, en rechts), tegen de twee (links en rechts) van de HT-MT500. Ook zit er meer afstand tussen het linker en rechter kanaal.
   Vind je een goed basgeluid belangrijker? Kies dan voor de Sony HT-MT500. Deze heeft een aparte subwoofer, waardoor de lage tonen beter weergegeven kunnen worden dan de HW-MS650 dat kan met de ingebouwde subwoofer.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 62. Hallo Guido,

  Zijn er nog ontwikkelingen wat betreft top 5 beste soundbar? Ik heb een budget van circa 800 tot 1000 euro en wil graag een goed surround systeem om mooi geluid te hebben bij tv kijken en ook muziek te luisteren. Met wat kan ik de soundbar het beste uitbreiden?

  Groeten,

  E.

  Beantwoorden
  • Hoi E.,

   Als ik het goed begrijp zoek je dus een surround sound (5.1) systeem waar een soundbar onderdeel van uitmaakt, met budget van 800-1000 euro?

   De meeste echt goede (3.0) soundbars samen met achterspeakers en subwoofer zitten helaas in een hogere prijsklasse. Laat je de subwoofer achterwege, en ga je voor een 5.0 systeem, dan zijn er wel goede mogelijkheden in deze prijsklasse wanneer er aanbiedingen zijn.

   Zo is de hierboven genoemde Sonos Playbar met twee Sonos Play:1 achterspeakers bijvoorbeeld een goede keuze. Kost op dit moment 1078 euro op Bol.com, maar deze set heeft ook meerdere keren onder de 1000 euro gezeten.

   Een andere optie is bijvoorbeeld de Bose SoundTouch 300 die ik noem in de top 5 hierboven, samen met de Virtually Invisible 300 als achterspeakers. Zit samen op 1150 euro op dit moment, maar heeft met aanbiedingen ook al onder de 1000 euro gezeten.

   Een goede (surround) home cinema set mét subwoofer die in de buurt komt van het budget is de Samsung HW-K950. Deze set bestaat uit een 3.0 channel soundbar, twee rear speakers en een subwoofer. Deze set heeft ook Dolby-Atmos ondersteuning (zogenaamd 5.1.4 channel). Deze set bevat namelijk nog eens vier extra speakers die geluid richting het plafond afspelen, zodat dit geluid via het plafond naar beneden weerkaast voor een volledig 3D-effect. Je kunt draadloos muziek afspelen op deze home cinema set met bluetooth én Wi-Fi. Volledige reviews van deze set kun je lezen op oa. CNET.com en Digitaltrends.com. Deze set kost 1199 euro op Coolblue.nl.

   Edit: Goedkoper op Plattetv.nl: op dit moment 908 euro!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 63. Hallo

  Ik ben op zoek naar een betaalbare soundbar met wifi
  Wij hebben een wat oudere (geen internet) televisie van het merk Samsung.
  Tevens wil ik graag weten of je met een soundbar met wifi ook gewoon radio kan afluisteren?

  Peter van Straale

  Beantwoorden
  • Hoi Peter,

   Soundbars met Wi-Fi gebruiken vaak een specifieke app voor het afspelen van muziek. Alle Wi-Fi apps die ik ken hebben ook een radio-mogelijkheid. De Wi-Fi mogelijkheid komt op soundbars op dit moment voornamelijk voor bij het hogere prijssegment. Maar: je kunt om radio af te spelen op je soundbar ook gebruik maken van bluetooth.

   Bij het gebruik van bluetooth worden er geen specifieke apps gebruikt, maar wordt simpelweg alle audio van het via bluetooth aangesloten apparaat afgespeeld op de soundbar. Als dat bijvoorbeeld een smartphone is, kun je met de smartphone gebruik maken van online radio. De radio wordt dan afgespeeld op de soundbar. Ook kun je zo via bluetooth de audio van andere apps zoals Spotify, YouTube, Apple Music, etc afspelen op je soundbar.

   Als je dus puur om het afspelen van radio op de soundbar gaat, kun je dus ook kiezen voor een soundbar met alleen bluetooth. Een zeer betaalbare optie, ook van het merk Samsung, is de Samsung HW-K335. Deze soundbar heeft bluetooth, en voor de huidige prijs (€129) zeer goed geluid. Je kunt mijn volledige review over deze soundbar hier lezen.

   Wil je toch een soundbar met Wi-Fi, dan is de LG SJ6 de betaalbaarste optie. De LG SJ6 wordt door klanten positief beoordeeld op de geluidskwaliteit, en is met een huidige korting op Bol.com te koop voor 249 euro. Daarmee is dit de goedkoopste soundbar met wifi op dit moment; alle andere soundbars met Wi-Fi zijn een stuk duurder.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 64. Een verkoper raadde mij de Heos bar aan van Denon. Die zou in allerlei testen het hoogst scoren, maar ik mis hem hier. Is daar een reden voor? Misschien te hoge prijs/kwaliteit-verhouding?

  Beantwoorden
 65. Beste Guido,

  Ik wil heel graag een soundbar halen, en ik vind focal echt prachtig maar hoe kan het dat een bar uit 2014, 4 jaar later nog steeds het beste is? En jouw nummer 1 keuze. Ik kan hem ook nog maar op een website kopen.

  Beantwoorden
  • Hoi Robin,

   De ontwikkelingen gaan bij audio, waaronder soundbars, minder snel dan bij andere elektronica zoals smartphones, laptops, etc. De Focal Dimension is wat mij betreft nog steeds de beste koop (beste audio voor het geld), maar vanwege de slechte beschikbaarheid en het ontbreken van bluetooth en Wi-Fi (Bluetooth alleen mogelijk met bijbehorende dongle) overweeg ik deze optie binnenkort te vervangen in het artikel.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je snelle reactie! Dus als je puur kijk naar kwaliteit en prijs, blijf dit toch nog het beste. Als je die focal dongle voor Bluetooth gaat gebruiken, gaat dat niet ten koste van de geluidskwaliteit? De reden dat ik me huidige hifi set wil vervangen is omdat ik graag eenvoudig via me telefoon of iPad wil gaan streamen.

    Beantwoorden
    • Audio via bluetooth is ‘compressed’ dus in theorie gaat er kwaliteit verloren. In de praktijk is dit moeilijk tot niet hoorbaar. Met Wi-Fi is het wel mogelijk lossless te streamen, maar vaak is audio bij de bron (bijvoorbeeld in Spotify) al gecompressed. Als je draadloos wil streamen heb je theoretisch gezien dus sowieso al niet de beste kwaliteit.

     Beantwoorden
 66. Ik ben op zoek naar een goede soundbar, voor TV geluid maar ook als high end speaker voor muziek.
  Was eerst enthousiast over de B&W Panorama 2, maar kwam later de Sony HT-ST5000 tegen.
  Ik moet nog een luisterrondje gaan maken, maar dat kost tijd omdat soundbars meestal niet echt als luisterdemo staan opgesteld, en bovendien hebben veel zaken wel de ene, maar niet de andere.
  Kortom: ik probeer zoveel mogelijk huiswerk te doen voordat ik veel tijd investeer om de winkels af te gaan.
  Wat is je mening over de HT-ST5000?

  Beantwoorden
 67. Beste Guido,

  Ik ben op zoek naar een goede soundbar met een budget van 150-250 euro.
  Momenteel ben ik aan het kijken naar de sony ht-ct290 en sony ht-ct390, maar ik vroeg mij af of u een betere soundbar in gedachte heeft. Wat ik belangrijk vind aan de soundbar is:

  – HDMI arc aansluiting, zodat alles met 1 afstandbediening te bedienen is.
  – Goede subwoofer met een sterke bass
  – Bluetooth connectiviteit om muziek te streamen vanaf mijn mobiel.

  Alvast heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Joey

  Beantwoorden
  • Hoi Joey,

   Met die eisen zijn de Sony HT-CT290 en HT-CT390 beide een goede keuze. Persoonlijk zou mijn voorkeur echter uitgaan naar de Samsung HW-M550. Deze voldoet aan al je genoemde eisen, en heeft daarnaast het voordeel van 3.1 channel geluid. In een eerdere reactie geef ik meer informatie over deze soundbar. De prijs van deze soundbar is ondertussen gezakt tot onder de 250 euro (op dit moment 249 euro op Bol.com) en past daarmee in je budget.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 68. Bedankt voor de reviews, maar waar is de Yamaha YSP 2700 waar iedereen zo lyrisch over is?
  Dit schijnt een super ding te zijn. Best wel verwarrend al die zogenaamde “beste soundbar” sites….

  Beantwoorden
  • Hoi Marcel,

   Bij het schrijven van dit artikel heb ik het enigszins beknopt en algemeen gehouden, en daarom niet alle goede soundbars kunnen noemen. De Yamaha YSP 2700 is voornamelijk een interessante optie als je ‘full surround’ geluid wil kunnen ervaren bij het kijken van films zonder een werkelijk full surround systeem. Voor het luisteren van muziek zijn er betere opties (hieronder verdere uitleg). Vanwege de redelijk specifieke toepassing voor deze soundbar heb ik deze niet genoemd in mijn algemene top 5.

   De Yamaha YSP 2700 is namelijk een 7.1 channel soundbar (met subwoofer) die met in totaal wel 16 ingebouwde speakers full surround geluid kan nabootsen. Na het kalibreren speelt de bar het geluid van de ‘achterkanalen’ zo af dat het via de muren weerkaatst. Hierdoor lijkt het geluid uit verschillende richtingen te komen, waardoor je dit als full surround zal ervaren. Volgens meerdere reviewwebsites waaronder whathifi.com en trustedreviews.com werkt dit systeem goed, maar volgens een aantal klantreviews niet. Hoe goed het surround effect werkt zal ook verschillen per kamer; als de achterwand zich te ver van de bar bevindt wordt het effect minder.

   Bij deze soundbar is er dus gekozen voor veel kleine speakers om een surround effect te kunnen creëren in plaats van minder, maar krachtigere, speakers. Met een totaal wattage van slechts 107 Watt is deze soundbar een stuk minder krachtig dan bijvoorbeeld de Samsung HW-MS650 (450 Watt), of zelfs de goedkope Samsung HW-K335 (130 Watt). Daarmee is de Yamaha YSP 2700 minder geschikt om een kamer goed met geluid te vullen als je muziek afspeelt. Bij het afspelen van muziek heb je ook weinig aan het full surround effect, omdat muziek bij de bron bijna altijd stereo (2.0 channel) geluid is.

   Er volgt binnenkort nog een los artikel met uitleg over alle eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een soundbar (Edit: nu beschikbaar; soundbar koopgids), zodat je aan de hand daarvan een goede keuze kunt maken. Afhankelijk van je eisen is het zeker mogelijk dat de beste keuze dan op een andere soundbar valt dan op één van de vijf opties uit dit artikel.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 69. Hoi Guido: Wij zoeken een soundbar/installatie voor de TV (in onze woonboerderij stal-kamer) die ook kan dienen als muziek afspeel systeem, bv (ouderwets!) CD’s etc. maar ook spotify etc. de Samsung HW-MS650 Soundbar lijkt me wel wat, maar kan je daar ook een CD speler (of blue ray) aansluiten (of moet het via de TV? Is zo’n installatie ook geschikt voor muziek, klassiek en pop etc?

  m vr gr

  John Runia

  Beantwoorden
  • Hoi John,

   CD, DVD en Blu-ray spelers zijn in principe allemaal aan te sluiten op de Samsung HW-MS650, zolang hiervoor de juiste aansluitingen aanwezig zijn en je de benodigde kabels hebt. Naast het zorgen voor audio van de TV is een soundbar zeker ook geschikt voor het afspelen van muziek van elk genre.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 70. Hoi Guido/Koopgids.net. Wat is de beste soundbar die ik kan kopen voor een budget van zo’n 300 euro? Er staan nml geen opties tussen voor die prijscategorie. Mvg, Chris.

  Beantwoorden
  • Hoi Chris,

   Voor dat budget zou ik kiezen voor de Samsung HW-M550. Dit is een van de weinige 3.1 channel soundbars voor deze prijs. Bij een 3.1 channel systeem betekent de ‘3’ dat je een geluidskanaal links, rechts, en in het midden hebt. Voor elk kanaal zit er in deze soundbar een tweeter voor de hoge tonen, en een mid-range speaker voor de midden en lage tonen. Bij 3.1 staat de ‘1’ voor de subwoofer, die ook meegeleverd wordt bij deze soundbar. Met 3 geluidskanalen maak je het geluid van de TV ruimtelijker (bijna elke TV gebruikt stereo (2.0) geluid), en met de subwoofer komen de diepe tonen beter tot hun recht. Met 340 watt heeft deze soundbar ook een flink vermogen.

   Ik heb deze soundbar niet zelf getest, maar volgens veel reviewsites en klantreviews is de geluidskwaliteit van deze soundbar erg goed. Omdat dit een 3.1 systeem is met goede geluidskwaliteit, zal deze soundbar naar mijn inzicht voor dit budget de grootste verbetering geven op de geluidskwaliteit van je TV.

   Deze soundbar is te bestellen op Coolblue.nl, Mediamarkt.nl, en Bol.com. De laagste prijs is op dit moment 265 euro.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 71. ik ben naar een hifi winkel geweest en daar raden ze mij de bluesound pulse soundbar aan als de beste nu.
  Klopt dit want ik ken daar echt niets van werk nu met een reciever en 5.1 van bose .
  Heb de bluesound horen spelen en was wel zeer goed geluid 1199 euro .

  Beantwoorden
  • Hoi Amber,

   Bluesound is inderdaad een minder bekend merk, maar daarom niet minder goed. Bluesound richt namelijk juist op zich op het high-end segment van de markt. Daarom hebben ze kwalitatief goede producten, maar vallen ze ook in de duurste prijscategorie. Heb je in de winkel deze soundbar qua geluid kunnen vergelijken met de bovengenoemde producten?

   Persoonlijk heb ik geen ervaring met de Bluesound Pulse Soundbar. Wel zijn er online reviews te vinden, waaronder op whathifi.com, Hifi.nl, Techradar.com, en hometheatherhifi.com.

   Samengevat geven al deze sites aan dat de soundbar erg goed geluid levert, en in tegenstelling tot veel andere soundbars ook diepe tonen goed kan weergeven, zonder een subwoofer aan te sluiten.
   Verder wordt de bijbehorende BluOS Controller App als voordeel genoemd. Deze App kan muziek streamen van nagenoeg elke streaming app. Het ontbreken van normale afstandsbediening om de soundbar te bediening wordt als nadeel genoemd.

   Bij soundbars is er altijd een compromis tussen afmetingen en geluidskwaliteit. Deze soundbar kiest duidelijk voor zo goed mogelijk geluid, maar is daarom een stuk groter dan de meeste soundbars. Voornamelijk de hoogte van 14 cm kan een probleem zijn: zet je deze soundbar op de TV-kast voor de TV, dan zal deze in de meeste gevallen voor het onderste gedeelte van het scherm staan.

   Deze soundbar is ook online ook beschikbaar op bol.com en coolblue.nl voor €1199.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 72. Ik heb vandaag een kleine update gemaakt aan dit artikel. Na nieuwe producten onderzocht te hebben blijft de genoemde top 5 op dit moment hetzelfde. Wel zijn de prijzen en beschikbaarheid van de producten ondertussen veranderd en aangepast in het artikel. Zo is de Sony HT-MT300 Soundbar ondertussen al 100 euro goedkoper (50% korting op de oorspronkelijke prijs). Ook de Focal Dimension en Samsung HW-MS650 zijn iets goedkoper. De Sonos Playbar is vreemd genoeg in prijs gestegen.

  Beantwoorden