Google (Home) smart speakers: Nest Mini, Audio & Hub (Max)!

Interesse in de Nest Wi-Fi speakers van Google? De nieuwste generatie van smart speakers van Google, zijn de ‘Nest’ speakers, die de ‘Home’-speakers van Google opvolgen.

Al deze smart speakers zijn te bedienen met stemcommando’s van Google Assistant. Zo kun je de speakers vragen om bepaalde muziek af te spelen, informatie te geven (‘wat wordt het weer morgen?’) of om andere apparaten van je ‘smart home’ te bedienen. Om deze speakers in te stellen zal je gebruik moeten maken van de Google Home app (Android/iOS).

In dit artikel vind je informatie over alle huidige (2023) Wi-Fi smart speakers van Google. Zo kun je alle Google Nest speakers met elkaar vergelijken, en vind je daarna uitgebreidere informatie over elke speaker.

Google Nest speakers vergelijken: Nest Mini vs Audio vs Hub (Max)

Nest Mini Nest Audio Nest Hub 2 Nest Hub Max
Google Nest Mini Google Nest Audio Google Nest Hub Google Nest Hub Max
Adviesprijs: €59 €99,99 €99,99 €299
Huidige prijs: Vergelijk! Vergelijk! Vergelijk! Vergelijk!
Release-datum: Oktober 2019 September 2020 Oktober 2021 September 2019
Audio-eigenschappen
Audiokanalen: 1.0 1.0 1.0 2.0
Mid-range woofers: 1 1 1 1
Tweeters: 0 1 0 2
Subwoofers: 0 0 0 0
Connectiviteit
Wi-Fi? Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5 Ja, Wi-Fi 5
Bluetooth? Ja, versie 5.0 Ja, versie 5.0 Ja, versie 5.0 Ja, versie 5.0
Chromecast? Ja Ja Ja Ja
Hardware
Microfoons: 3 3 3 2
Scherm? Nee Nee 7 inch, 1024×600 10 inch, 1280×800
Camera? Nee Nee Nee, wel bewegingssensor Ja
Bediening
Voice control? Ja Ja Ja Ja
Touch controls? Ja, 3 gebieden Ja, 3 gebieden Ja, op scherm Ja, op scherm
Quick Gestures? Nee Nee Ja Ja
Fysieke eigenschappen
Gewicht: 181 gram 1200 gram 558 gram 1320 gram
Afmeting (cm) hbd: 4.2×9.8×9.8 17.5×12,4×7,8 17.74×12.04×6.95 18.3×25×10.1
Kleuren: Zwart of wit Zwart of wit Zwart of wit Zwart of wit
Huidige prijs & bestellen
Officiële site: Google.com Google.com Google.com Google.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking Prijsvergelijking Prijsvergelijking

Google Nest Mini – kleinste Google smart speaker

De Google Nest Mini is de kleinste en goedkoopste smart speaker van Google.

Google Nest Mini

Google Nest Mini

Bekijk op bol.com

In de Nest Mini zit een enkele, omhoog gerichte, mid-range woofer die voor het geluid zorgt. Daarmee is dit dan ook een mono (1.0) speaker. Wel is het mogelijk om via de Google Home App een tweede Google Nest Mini te koppelen, om zo een stereo (2.0) geluidsinstallatie te maken. De instructies om twee Nest Mini’s met elkaar te verbinden vind je hier.

Na het instellen van de speaker in de Google Home app, wordt het mogelijk om hier muziek naar te streamen via het Chromecast-protocol. Bij veel apps en websites wordt het cast-icoontje dan zichtbaar, en kun je vervolgens kiezen voor de Google Nest Mini.

Daarnaast is de nest Mini ook een bluetooth speaker. De speaker ondersteunt bluetooth 5.0. Verbind je bijvoorbeeld met je smartphone met deze speaker, dan zal deze vervolgens alle audio van je smartphone afspelen.

Om stembediening met Google Assistant mogelijk te maken, bevat de Nest Mini drie ingebouwde microfoons. Ook als je al muziek afspeelt, zullen deze je stemcommando’s oppikken, en uitvoeren. Zo kun je onder andere de muziek bedienen. Bijvoorbeeld door op te dragen een ander nummer af te spelen, de muziek te pauzeren, of het volume aan te passen.

Maak je je zorgen om je privacy? Of wil je de Nest Mini niet per ongeluk commando’s geven? Er zit op de achterkant van de Nest Mini een schuifknop waarmee je de microfoons kunt uitschakelen.

Een laatste manier om de Nest mini te bedienen is met de touch-controls. Hoewel er geen knoppen op de Nest Mini zitten, heeft deze drie gebieden met een aanraaksensor: op de bovenkant, aan de linker, en aan de rechterkant.

Met deze touch-controls kun je de muziek pauzeren door eenmaal op de bovenkant te tikken, het volume verhogen door op de rechterkant te tikken, of juist verlagen door op de linkerkant te tikken. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Je kunt hier alle mogelijke touch-controls van de Nest Mini bekijken.

Met een afmeting van 4.2 cm dikte, en een diameter van 9.8 cm, is de Google Nest Mini een kleine smart speaker. Daarnaast weegt de speakers slechts 181 gram. De bovenkant van de speaker is overtrokken met speakerstof. Op de drie verschillende touchgebieden zitten hierachter witte indicatielichtjes; vier in het midden, en aan de linker en rechterkant één.

Aan de achterkant van de Nest Mini vind je een gat, waarmee je de Nest Mini over een schroef aan de muur kunt ophangen. Omdat de Nest Mini puur bedoelt is als draadloze speaker, is er géén  3.5 mm aansluiting, of andere audio-aansluitingen te vinden op deze speaker.

De enige aansluiting op deze smart speaker is de aansluiting voor de meegeleverde stroomadapter. Verder wordt er alleen een korte handleiding meegeleverd. De Nest Mini wordt geleverd in twee verschillende kleuren, namelijk zwart (donkergrijs), en wit (lichtgrijs). Google noemt deze kleuren ‘charcoal’ (houtskool) en ‘chalk’ (krijt).

Deze speaker kopen? Deze is in beide kleuruitvoeringen beschikbaar op Bol.com en Coolblue.nl.

Alle prijzen voor deze smart speaker vergelijken? Zie: Google Nest Mini prijzen en aanbiedingen!

Google Nest Audio – middelmaat Google smart speaker

De Google Nest Audio is een middelmaat smart speaker van Google. Deze werkt grotendeels hetzelfde als de Google Nest Mini, maar heeft als belangrijkste voordeel dat de audiokwaliteit beter is.

Google Nest Audio

Google Nest Audio

Bekijk op bol.com

Hoewel de Google Nest Audio ook een mono (1.0) speaker is, heeft deze twee verschillende ingebouwde speaker drivers. Zo bevat deze namelijk een grotere woofer van 7.5 cm, en een tweeter met een 1.9 cm diameter.

Met de grote woofer, is deze speaker beter in het weergeven van diepe bastonen dan de Google Nest Mini. Daarnaast heeft deze smart speaker ook een tweeter; een type speaker dat juist goed is in het helder en nauwkeurig weergeven van de hoge tonen. Kortom kun je met de Nest Audio een flink betere geluidskwaliteit verwachten dan met de Nest Mini.

Waar de Nest Mini vooral handig is vanwege de smart functies, kun je de Nest Audio gebruiken als serieuze geluidsinstallatie. Zeker als je twee Nest Audio’s gebruikt. Ook deze kun je namelijk via de Google Home app instellen als stereo (2.0) paar.

Het afspelen van muziek op de Google Nest Audio werkt hetzelfde als op de Google Nest Mini. Dit is namelijk een Wi-Fi speaker met een ingebouwde Chromecast. Daarnaast ondersteunt de Nest Audio ook streaming over Bluetooth (versie 5.0). Zo kun je bijvoorbeeld met een smartphone of tablet een bluetooth verbinding maken met de Google Nest Audio. Eenmaal verbonden, speelt deze speaker al het geluid van het verbonden apparaat af.

Ook kun je de speaker bedienen zonder verbonden apparaten, namelijk door gebruik te maken van stemcommando’s van Google Assistant. Zo kun je de speaker onder andere simpelweg vragen om muziek, of een bepaalde playlist, af te spelen.

De Nest Audio bevat twee microfoons die luisteren naar stemcommando’s. Net als de Nest Mini, bevat de Nest Audio een aan/uit-schakelaar waarmee je deze microfoons ook kunt uitschakelen. Deze zit aan de achterkant van de speaker.

Verder is de Nest Audio te bedienen met aanraking. Hiervoor bevat deze drie verschillende aanraakgebieden. Al deze aanraakgebieden zitten aan de bovenkant van de voorzijde van de speaker: in het midden, links, en rechts. Alle functies van deze tikbediening kun je hier vinden.

De Google Nest audio is een stuk groter dan de Nest Mini. Zo is deze 17.5 cm hoog, 12.4 cm breed, en 7.8 cm diep. Ook is deze flink zwaarder, en weegt deze namelijk zo’n 1200 gram. Ook deze speaker is op de onderkant na, volledig overtrokken in speakerstof.

Aan de voorkant van de speaker zit onder de speakerstof vier witte indicatie-lichtjes. In tegenstelling tot de Nest Mini, heeft de Nest Audio géén ingebouwde mogelijkheid tot muurbevestiging.

Ook deze speaker heeft alleen een ingang voor de meegeleverde stroomadapter. Het is dus niet mogelijk om andere apparaten bedraad aan te sluiten op de Nest Audio. Naast de stroomadapter krijg je bij de Nest Audio alleen een handleiding meegeleverd.

De Nest Audio is verkrijgbaar in dezelfde twee kleuren als de Nest Mini, namelijk zwart (donkergrijs/charcoal) en wit (lichtgrijs/chalk).

Deze smart speaker van Google kopen? Je kunt deze bestellen op Bol.com en Coolblue.nl, of vergelijk eerst alle Nest Audio prijzen en aanbiedingen hier.

Lees ook mijn volledige review van deze speaker: Google Nest Audio review.

Google Nest Hub 2 – smart speaker met scherm

De Google Nest Hub is een smart speaker, met daarop een touchscreen. De Nest Hub heeft een touchscreen met een beelddiagonaal van 7 inch, dat onder een hoek omhoog gericht is. De resolutie van dit scherm is 1024×600 pixels.

Google Nest Hub 2

Google Nest Hub 2

Bekijk op bol.com

Wat betreft geluid is de Nest Hub 2 een stap omlaag van de Nest Audio. Deze smart speaker bevat namelijk slechts één ingebouwde woofer. In tegenstelling tot de eerder genoemde speakers, is de Nest Hub niet te ‘pairen’ met een tweede Nest Hub 2 voor stereo-geluid.

Voor het afspelen van muziek werkt de Nest Hub 2 hetzelfde. Eenmaal ingesteld via de Google Home app, kun je muziek naar de Nest hub ‘casten’. Daarnaast ondersteunt de Nest Hub ook bluetooth 5.0, en zal deze alle audio van een via bluetooth verbonden apparaat afspelen.

Voor het luisteren naar je Google Assistant stemcommando’s bevat de Nest Hub twee ingebouwde microfoons. Aan de achterkant van het scherm zit een aan/uit-schakelaar waarmee je de microfoons van de Nest Hub ook kunt uitschakelen.

Ook kun je het touchscreen gebruiken om de Nest Hub te bedienen. Het scherm voegt daarnaast meer functies toe aan de Nest Hub als smart apparaat. Speel je muziek af, dan krijg je te zien hoe ver het nummer is met afspelen, en zie je de cover art van het album. Vraag je de Google Assistant bijvoorbeeld om een timer te zetten, dan zie je op het scherm een aftellende klok.

Daarnaast kun je dit scherm gebruiken om alle andere onderdelen van je Google Home gemakkelijk te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de lichtsterkte van je smart lampen of het volume van je Wi-Fi speakers aanpassen, en is het scherm ook te gebruiken om de camera van je Google Nest videodeurbel te bekijken.

Nieuw aan de Nest Hub 2 is de ‘sleep sensing’ functie. Als je de Nest Hub 2 op je nachtkastje zet, kan deze met de bewegingssensor je slaap analyseren. Dat is een interessant alternatief voor het gebruik van een fitness tracker voor het analyseren van je slaap. Het voordeel is dat je met de Nest Hub 2 niets om je pols hoeft te dragen om je slaap te kunnen analyseren.

Met de Nest Hub 2 op je nachtkast, kun je deze ook gebruiken als wekker. Met het zogenaamde ‘Sunrise alarm’ kan de Nest Hub je ook geleidelijk aan wakker laten worden door steeds meer licht te geven, vergelijkbaar aan de functie van de Philips Wake-Up light.

Ook is het mogelijk om video’s af te spelen op de Nest Hub, onder andere van Netflix en YouTube. Dat maakt de Nest Hub 2 ook een handige assistent in de keuken. Zo kun je een recept op YouTube volgen. De video met het recept kun je dan pauzeren, hervatten, of terugspoelen met stemcommando’s: handig als je tijdens het koken vieze handen hebt.

Een andere bedieningsmogelijkheid wordt op de Nest Hub mogelijk door de ingebouwde bewegingssensor boven het scherm. Daarmee kan de Nest Hub ook zogenaamde Quick Gestures waarnemen. Met Quick Gestures kun je de Nest Hub of afstand bedienen met gebaren. Zo kun je bijvoorbeeld een palm naar de Nest Hub wijzen, ofwel een ‘stopgebaar’ maken. Daarmee kun je muziek, een video, of een timer pauzeren.

Een laatste ingebouwde sensor is de Ambient-EQ-lichtsensor. Deze neemt waar hoe licht of donker het is in de ruimte waar je de Nest Hub hebt staan, en kan automatisch de felheid van het scherm hierop aanpassen. Als het donker is, zal het scherm minder fel licht geven, en het licht met een prettige oranje tint weergeven. Dat is vooral handig als je de Nest Hub wil gebruiken als multifunctionele wekker.

De Google Nest Hub 2 zit wat betreft afmetingen tussen de Nest Mini en de Nest Audio in. De Nest Hub is 17.74 cm breed, 12.04 cm hoog, en 6.95 cm diep. Het gewicht van de Nest hub is 558 gram.

Er zijn twee verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart (charcoal) en wit (chalk). Dat is bij de Nest Hub alleen de kleur van de speakerstof; het scherm heeft bij beide uitvoeringen een witte rand. Ook de Nest Hub 2heeft geen 3.5 mm jack ingang of andere audio-aansluitingen. De enige aansluiting op de Nest Hub is de ingang voor de meegeleverde power adapter.

De Google Nest Hub 2 bestellen? Je kunt deze bestellen op Bol.com en Coolblue.nl.

Alle prijzen voor deze smart speaker vergelijken? Zie: Google Nest Hub 2 prijzen en aanbiedingen!

Google Nest Hub Max – grote smart speaker met touchscreen

De Google Nest Hub Max is functioneel gezien grotendeels gelijk aan de eerder genoemde Google Nest Hub 2. Wel heeft de Hub Max een groter scherm, met een schermdiagonaal van 10 inch. Ook is de resolutie van het scherm hoger, namelijk 1280×800.

Google Nest Hub Max

Google Nest Hub max

Bekijk op bol.com

Ook is de geluidskwaliteit van de Google Nest Hub Max beter. Zo is de Google Nest Hub Max namelijk de enige stereo (2.0) speaker onder de smart speakers van Google.

De Nest Hub Max bevat twee tweeters; één voor het linker, en één voor het rechter audiokanaal. Tweeters zijn goed in het nauwkeurig weergeven van de hoge tonen. Daarnaast zit er één grote (sub)woofer in de Hub Max, die juist zorgt voor een goede weergave van de diepe bastonen.

Zo klinken tonen over het volledige frequentiespectrum op deze speaker goed, en zorgt de stereoweergave van het geluid voor meer ruimtelijkheid. In tegenstelling tot de Nest Mini en Nest Audio, is de Hub Max echter niet te verbinden met een tweede Hub Max als stereopaar.

Ook de Nest Hub Max zul je moeten instellen met de Google Home app. Daarna kun je over Wi-Fi muziek ‘casten’ naar deze speaker. Daarnaast is het ook mogelijk om muziek op de Hub Max af te spelen over bluetooth (5.0).

Verder kun je de Nest Hub Max opdrachten geven met stemcommando’s voor Google Assistant. Ook zal de Nest Hub Max het scherm bij elke taak gebruiken om de genoemde commando’s te weergeven, en verder te verduidelijken. De twee ingebouwde microfoons zijn uit te schakelen met de aan/uit-schakelaar aan de achterkant van het scherm.

Daarnaast maakt het scherm het mogelijk om informatie over de muziek die je afspeelt te laten zien, en om video’s op YouTube en Netflix af te spelen. De Nest Hub Max is verder te bedienen door aanraking op het touchscreen.

Door de camera boven het scherm is het ook mogelijk om gebruik te maken van Quick Gestures om de Google Nest Hub Max te bedienen. Ook maakt de camera dit apparaat geschikt voor videobellen via Google Duo.

Een verschil met de Nest Hub 2, is dat de Nest Hub Max géén ondersteuning heeft voor Google’s ‘sleep sensing’, en dus niet je slaap kan analyseren.

Wat wel overeenkomst is met de Nest Hub 2, is dat de Nest Hub Max ook over de Ambient-EQ-lichtsensor beschikt. Dat maakt het mogelijk om de felheid en kleurwarmte van het scherm automatisch aan te passen naar de hoeveelheid licht in de kamer.

De Nest Hub Max is de grootste Wi-Fi speaker van Google. Deze is namelijk 25 cm breed, 18.3 cm hoog, en 10.1 cm diep. De Hub Max weegt 1320 gram.

Net als alle andere Nest speakers, is de Hub Max verkrijgbaar in het zwart (charcoal) en wit (chalk). Deze kleur gaat alleen om de speakerstof om de speaker. Bij beide uitvoeringen is de schermrand uitgevoerd in het wit.

De Hub Max wordt geleverd met de benodigde power adapter en een handleiding. Op het apparaat zit alleen een aansluiting voor deze power adapter, en géén andere audio of video-aansluitingen.

De Google Nest Hub Max bestellen? Dit apparaat is door Google zelf (nog) niet officiëel uitgebracht voor de Nederlandse markt, maar is toch verkrijgbaar via Bol.com.

Alle prijzen voor deze smart speaker vergelijken? Zie: Google Nest Hub Max prijzen en aanbiedingen!

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de smart speakers van Google? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend