Curved TV kopen: wat is de de beste curved TV? (2018)

Curved TV’s zijn televisies met een gebogen scherm. Dit is een recente innovatie die je kijkervaring kan verbeteren. TV kijken op een curved TV geeft je een breder gezichtsveld, en een beter gevoel van diepte. Veel kijkers zeggen dat dit het ervoor zorgt dat een 3D ervaring bij het afspelen van 2D beeldmateriaal. Ook zorgt de curved TV voor een uniforme kijkafstand; de randen van het scherm zitten even ver van je ogen als het midden van het scherm.

Curved TV kopen? In dit artikel lees je alles dat je moet weten om de juiste aankoop te doen.

De 4 beste curved TV’s van 2018

De onderstaande top 4 curved TV’s hebben wij opgesteld aan de hand van onze analyse van specificaties en prijzen, productbeoordeling van kopers, en uitgevoerde tests van reviewers.

  LG OLED55C6V Samsung
UE78KU6500
LG 55EG910V Samsung
UE43KU6500
  LG OLED55C6V - Beste curved TV 2017 - prijs-kwaliteit Beste grote curved TV Betaalbare curved TV Goedkope curved TV
Beste curved TV
2018
Beste grote curved TV Beste mid-range
curved TV
Beste goedkope
curved TV
Schermgrootte: 140 cm (55 inch) 198 cm (78 inch) 140 cm (55 inch)  109 cm (43 inch) 
Resolutie 3840 x 2160 pixels
UHD (4K)
3840 x 2160 pixels
UHD (4K)
1920 x 1080 pixels
Full HD
3840 x 2160 pixels
UHD (4K)
Scherm type OLED LCD LED OLED LCD LED
HDR? Ja, HDR10, Dolby vision Ja, HDR10 Nee Ja, HDR10
3D? Passieve 3D
Incl. 3D brillen (2x)
Nee Passieve 3D
Incl. 3D brillen (2x)
Nee
Frequentie 100 Hz 60 Hz  100 Hz 60 Hz
Vermogen
speakers
2×20 W 2×10 W 2×10 W 2×10 W
Energie-klasse B A A
Afmetingen (cm) 122.5 x 71.4 x 19.1 175.8 x 101.4 x 17.0 122.8 x 76.0 x 21.5 96.5 x 62.2 x 26.4
Gewicht 16.5 kg 41,2 kg 15,0 kg 12,6 kg
Overig: Smart TV (WebOS 3.0)
Ingebouwde Tuner
(Analoog, DVB-C,
DVB-S2, DVB-T2)
Smart TV – (Tizen)
Ingebouwde Tuner
(Analoog, DVB-C,
DVB-S2, DVB-T, DVB-T2)
Smart TV (WebOS 2.0)
Ingebouwde Tuner
(Analoog, DVB-C,
DVB-S2, DVB-T2)
Smart TV – (Tizen)
Ingebouwde Tuner
(Analoog, DVB-C,
DVB-S2, DVB-T, DVB-T2)
Reviews: Whathifi.com 5/5
Rtings.com 8.6/10
Trustedreviews.com
4.5/5
Bol.com 7.8/10

 

Rtings.com 8.2/10 
Tomsguide.com 8/10
Reviewed.com 9.3/10
Bol.com 7.8/10
Website fabrikant: LG.com Samsung.com LG.com Samsung.com
Prijs Bol.com (€1850) Bol.com (€3999) Bol.com (€1447) Bol.com (€590)
Garantie 2 jaar on-site 2 jaar on-site 2 jaar on-site 2 jaar on-site

Wat is een curved TV?

Het verschil tussen een platte TV en een curved TV is de gekromde vorm van het scherm: de uiteinden van het scherm krommen naar voren. Hierdoor zijn alle punten op het scherm op dezelfde afstand van de ogen van de kijker, en geeft het meer gevoel van diepte en immersie.

Om te zorgen voor dit effect, moet de TV wel een minimale grootte hebben. De meeste curved TV’s hebben daarom een groot scherm; de meeste curved TV’s zijn daarom minimaal 40 inch (101 cm). De meeste Curved TV’s hebben op dit moment een schermdiagonaal van 55 inch (139 cm), maar er zijn zelfs een aantal curved TV’s van 78 inch beschikbaar, zoals de Samsung UE78KU6500.

Bijna alle curved TV’s zijn ook zogenaamde Smart TV’s, en geven via internet toegang tot verschillende apps, waaronder streaming diensten zoals Netflix. Daarnaast is het met veel smart televisies met behulp van de PVR functie mogelijk om rechtstreeks naar een externe harde schijf op te nemen.

De voordelen en nadelen van een Curved TV / gebogen televisie

De voordelen van de Curved TV is dat deze zorgt voor meer immersie en een beter gevoel van diepte. Daarnaast vermoeien de ogen minder bij het kijken: als je op de optimale kijkafstand zit, is elk deel van het televisiescherm dezelfde afstand tot de ogen. Kortgezegd is de kijkervaring bij een gekromde TV, onder de juiste omstandigheden, simpelweg beter dan bij een platte TV.

Er zijn wel twee belangrijke nadelen aan een curved TV. Het eerste nadeel is dat je alleen als je recht voor de TV zit alle voordelen van de TV optimaal benut. Kijk je TV met een groot publiek, dan heeft niet iedereen de optimale kijkhoek om de extra diepte te ervaren. Kijk je veel TV met het hele gezin, dan kan een platte TV een betere optie zijn. Het tweede belangrijke nadeel is dat de gebogen TV door zijn kromming meer ruimte inneemt. Er zal door de kromming altijd ruimte zitten tussen de TV en de muur. Een gekromde TV aan de muur hangen ziet er dus minder strak uit dan een platte TV die aan de muur hangt. Ben je echter van plan de TV op een TV-kast te plaatsen, dan is dit een minder groot nadeel.

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste Curved TV?

Wil je een curved TV kopen? Met het steeds groeiende aanbod, wordt het ook moeilijker om de beste curved TV te vinden. Om de beste keuze te maken zijn er een aantal eigenschappen waar je op moet letten. Hieronder gaan we in op deze eigenschappen.

Verlichtingstechniek (LED of OLED) en resolutie (1080, 4K/UHD)

De resolutie en verlichtingstechniek is de belangrijkste eigenschap van het TV scherm. Qua verlichtingstechniek zijn er twee voornaamste keuzes: LED of OLED. De term ‘LED TV’ wordt gebruikt voor LCD tv’s gebruik maken van LED verlichting. Dit is een verbetering op de ouderwetse LCD tv’s die gebruik maken van CCFL verlichting. Bijna elk nieuw TV toestel is ondertussen overgestapt van CCFL naar LED verlichting. De LED LCD’s hebben betere zwartwaarden en een beter contrast dan de meeste CCFL’s, omdat LED’s beter dimbaar zijn. De gemiddelde LED tv heeft tegenwoordig daardoor al een erg goede beeldkwaliteit.

OLED televisies maken gebruik van een volledig nieuwe techniek. In een OLED TV maakt gebruik van onderlinge lampjes die aan of uit kunnen, en maakt in tegenstelling tot LCD schermen geen gebruik van achtergrondverlichting. Hiermee zorgt OLED voor nóg betere zwartwaarden en contrast dan LED LCD tv’s. Ook kunnen OLED schermen dunner worden gemaakt dan LED LCD’s, omdat het scherm vanwege het ontbreken van achtergrondverlichting uit minder lagen bestaat.

De hoeveelheid pixels op het scherm bepaalt de resolutie. Hoe meer pixels per oppervlak, hoe scherper het beeld. Qua resolutie zijn de meest voorkomende opties Full-HD en 4K. Full HD schermen hebben een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Een 4K resolutie bestaat uit 3840x 2160 pixels: zowel in lengte en breedte twee keer zoveel als Full-HD, en in totaal dus 4x zoveel pixels. De resolutie 3840×2160 staat ook bekend als 4K UHD; Ultra High-Definition.

Welke afmeting?

Een van de eigenschappen waar altijd veel nadruk op ligt, is de afmeting van de TV. Deze afmeting is het schermdiagonaal: de afmeting van de onderhoek van de ne zijde van de TV naar de bovenhoek van de andere zijde van de TV. Veelal wordt deze afmeting uitgedrukt in de lengtemaat ‘Inch‘. Eén inch is 2,54 cm.

Bijna alle curved TV’s hebben een schermdiagonaal van 40 inch of meer; bij een kleinere afmeting heeft de curve weinig effect. De afmetingen van curved TV’s lopen echter wel op tot 78 inch. Voor de meesten zal de afmeting simpelweg een afweging zijn van budget; grotere TV’s zijn beduidend duurder.

Ook kan de ruimte waar je de TV wilt plaatsen van invloed zijn op de keuze van de juiste afmeting. Een TV met een groot schermdiagonaal is een logische keuze in een grote woonkamer, waar de bank op een grote afstand van de TV staat. Zoek je een TV voor een kleinere kamer, waarin de kijkafstand korter wordt, dan is een kleinere TV een betere optie.

Een vuistregel voor de optimale kijkafstand: tussen de 1.5 en 3 keer de schermdiagonaal. Met een TV van 40 inch (101.6 cm), zit je ongeveer tussen de 1.5 en 3 meter op de optimale kijkafstand. Zit je dichterbij, dan zal je merken dat je veel hoofd en oogbewegingen gaat maken om het beeld goed te volgen. Zit je verderweg, dan wordt het beeld te klein om goed te kunnen zien.

Staat je bank zo’n 4 meter van de TV, dan is groter eigenlijk altijd beter. Houdt je de vuistregel aan, dan kom je op een optimale schermdiagonaal van tussen de 133 cm (52 inch) en 266 cm (104 inch). De keuze voor de afmeting van je TV komt dan waarschijnlijk simpelweg aan op je budget.

Frequentie (Hz), ook wel ‘Refresh rate’/beeldverversing

De zogenaamde ‘Refresh rate’ houdt simpelweg in hoeveel verschillende frames je maximaal kan laten zien per seconde. Bij een TV met een zeer lage refresh rate, kan je zogenaamde ‘motion blur‘ ervaren. Een goede TV met een refresh rate van minstens 100 Hz voorkomt dit. Soms wordt er een veel hogere refresh rate genoemd bij een TV; van wel 1000 Hz of meer. Een hogere refresh rate dan 120 Hz maakt een TV echter niet significant beter. Een hogere frequentie is voor een kijker namelijk niet echt merkbaar. Ook heeft veel beeldmateriaal simpelweg niet genoeg frames per seconde om te laten zien.

HDR / High dynamic range

De ‘Dynamic range’ is het kleurbereik van het zichtbare licht, tussen lichte en donkere kleuren, dat kan worden weergegeven op de TV. TV’s met een groot bereik kunnen volgens verschillende standaarden een HDR TV worden genoemd. De meest gebruikte standaarden zijn HDR10 en HDR10+. Een goede uitleg over High Dynamic range zie je in deze video.

Tuner / ontvanger

De meeste goede TV’s hebben in 2017 een ingebouwde Tuner ofwel ontvanger voor het kijken van digitale televisie met je TV-abonnement. Is dit ingebouwd in je TV, dan hoef je geen losse decoder te kopen om digitale TV te kunnen kijken. Dat scheelt je dus de aankoop van een decoder. Hiermee bespaar je niet alleen geld: het scheelt het ook weer een apparaat en extra afstandsbediening. Met een ingebouwde tuner die geschikt is voor de HD-versies van DVB-T, DVB-C, DVB-S.

Aansluitingen

Voor veelzijdig gebruik van je TV wil je zoveel mogelijk aansluitingen beschikbaar hebben. Een goede TV beschikt op z’n mist over HDMI, LAN (internet), en USB. Afhankelijk van de apparatuur die je aan je TV wil aansluiten, zijn er andere aansluitingen nuttig. Denk aan scart, VGA, displayport, en een (SD)-kaartlezer.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van de beste curved TV voor jouw situatie? Laat hieronder en bericht achter, en ik geef je gericht advies. Ervaring met een van de bovenstaande producten? Laat me hieronder weten hoe het bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend