Schermresolutie – wat is jouw schermresolutie? Welke resoluties zijn er?

De resolutie is de maximale hoeveelheid pixels die een beeldscherm tot zijn beschikking heeft om een beeld weer te geven. Hoe hoger de resolutie, hoe meer detail het beeld heeft. De resolutie wordt uitgedrukt in de hoeveelheid pixels in de breedte, maal de hoeveelheid pixels in de hoogte.

Om een zo scherp mogelijk beeld te krijgen, wil je daarnaast ook een zo hoog mogelijke pixeldichtheid. De pixeldichtheid is de hoeveelheid pixels op een vierkante centimeter, of gebruikelijker; de hoeveelheid pixels per vierkante inch. Schermen met een groot beelddiagonaal hebben daarom ook een hogere resolutie nodig voor scherp beeld.

Wat is mijn schermresolutie (beeldscherm resolutie)?

Wil je weten wat de resolutie van jouw scherm is? Op deze pagina draait een script dat automatisch de resolutie van je beeldscherm (monitor) detecteert en laat zien. Dit is jouw schermresolutie:

Opmerking: dit script is niet altijd accuraat bij gebruik van een smartphone, tablet, of smart TV: je ziet dan de resolutie die de webbrowser gebruikt om deze pagina te bekijken. Die is niet altijd gelijk aan de volledige/maximale resolutie van het scherm van je apparaat. Als je de resolutie van één van deze apparaten wilt weten, kun je beter de specificaties hiervan opzoeken aan de hand van het modelnummer.

Welke resoluties zijn er?

Er zijn veel verschillende schermresoluties die er gebruikt kunnen worden. De meestgebruikte resoluties houden bepaalde beeldverhoudingen aan.

Beeldverhouding 16:9 resoluties

Dit is de meestgebruikte beeldverhouding bij beeldschermen, televisies, en laptops. Het voordeel van de 16:9 resolutie is dat veel beeldmateriaal beschikbaar is in deze resolutie. Zo kun je films en TV-series op deze schermen kijken, zonder dat er ruimte opgevuld wordt met zware balken. Hieronder een aantal veelgebruikte resoluties bij deze beeldverhouding.

Resolutie-standaard

 

Breedte
(pixels)
Hoogte
(pixels)
HD (High Definition) 1280 720
HD+ (High Definition Plus) 1600 900
Full HD (Full High Definition) 1920 1080
QHD (Quad HD – 4 keer HD) 2560 1440
4K UHD (Ultra High Definition) 3840 2160
5K UHD (Ultra High Definition) 5120 2880
8K UHD (Ultra High Definition) 7680 4320

De 4K UHD standaard is bij televisies nu steeds gebruikelijker. De meeste televisies die nu verkocht worden hebben deze resolutie. Ook zijn de eerste 8K televisies en de eerste 8K monitor al beschikbaar.

Bij beeldschermen is 4K nog steeds minder gebruikelijk dan Full HD. Wel zijn er al genoeg goede opties beschikbaar. Op het moment van schrijven is er slechts één 8K monitor te koop in Nederland, de Dell UltraSharp UP3218K.

Beeldverhouding 16:10 resoluties

Deze beeldverhouding werd vroeger veel gebruikt voor monitors en laptops. Tegenwoordig zijn resoluties met deze beeldverhouding soms nog te vinden op laptops en tablets. De standaard bij deze resoluties is WXGA, wat staat voor “Wide Extended Graphics Array”.

Resolutie-standaard

 

Breedte
(pixels)
Hoogte
(pixels)
WXGA (Wide XGA) 1280 800
WXGA+ (Wide XGA Plus) 1440 900
WSXGA+ (Wide Super XGA) 1680 1050
WUXGA (Wide Ultra XGA) 1920 1200
WQXGA (Wide Quad XGA) 2560 1600

Beeldverhouding 21:9 resoluties (Ultra-Wide)

De beeldverhouding 21:9 komt voornamelijk voor bij Ultra-Wide beeldschermen. De meeste Ultra-Wide monitors zijn niet precies 21:9, maar hebben een net iets andere beeldverhouding, vaak 64:27. Hieronder alle veel voorkomende resoluties bij de “21:9” beeldverhouding.

Resolutie-standaard

 

Breedte
(pixels)
Hoogte
(pixels)
UW-HD (Ultrawide 1080p) 2560 1080
UW-UHD (Ultrawide 1440p) 3440 1440
UW 4k (Ultrawide 1600p) 3840 1600
UW 5K (Ultrawide 2160p) 5120 2160
UW 10K (Ultrawide 4320p) 10240 4320

Er zijn op dit moment nog geen UW 10K monitors te koop. Er is slechts één UW 5K monitor te koop: de LG 34WK95U (bekijk op Bol.com).

Beeldverhouding 4:3 resoluties

Deze beeldverhouding wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. De bekendste gebruikstoepassing is bij beeldbuis televisies. Ook was deze beeldverhouding vroeger populair bij beeldschermen. Hieronder een aantal veelgebruikte resoluties met de 4:3 verhouding.

Resolutie-standaard

 

Breedte
(pixels)
Hoogte
(pixels)
VGA (Video Graphics Array) 640 480
SVGA (Super VGA) 800 600
XGA (Extended Graphics Array) 1024 768
XGA+ (XGA Plus) 1152 864
SXGA+ (super XGA Plus) 1400 1050
UXGA (Ultra XGA) 1600 1200

Welke schermresolutie kiezen? Hoger = beter? Full HD of 4K?

Twijfel je nog over de schermresolutie voor je monitor, laptop, of TV? Ik noem hier nog een aantal voor- en nadelen van hoge schermresoluties.

Een hoge schermresolutie bij een vaste afmeting, heeft het voordeel dat het beeld scherper is door de hogere pixeldichtheid. Bij een hoge resolutie op een klein scherm zul je daardoor bijvoorbeeld de afzonderlijke pixels niet meer kunnen zien, en kleine details in foto’s en video’s juist wel.

Het grootste nadeel van een hoge schermresolutie is dat het beeldmateriaal ook in deze resolutie moet worden verzonden naar het scherm. Heb je een 4K TV, dan moet je bijvoorbeeld ook zorgen dat je een TV-abonnement hebt waarbij de zenders in 4K zijn. Wil je films kijken, dan heb je een 4K Blu-ray uitvoering van de film nodig, of een abonnement op een 4K streaming service, bijvoorbeeld het ‘premium plan’ van Netflix.

Wil je gamen in 4K? Dan heb je een krachtige game PC nodig om 4K beeldmateriaal te genereren met een goede framerate. Voor console gaming in 4K heb je de krachtige uitvoering van de consoles nodig; de Xbox One X of de PS4 Pro.

Een ander nadeel is dat een scherm met een hoge resolutie, bijvoorbeeld 4K, scherm meer stroom verbruikt. Voornamelijk bij draagbare apparaten zoals een smartphone, tablet, of laptop kan dit een probleem zijn, omdat de batterij sneller leeg raakt.

Het laatste nadeel is dat een scherm met een hoge resolutie een hogere aanschafprijs heeft dan een scherm met een lagere resolutie.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over schermresoluties, of over het kiezen van de juiste schermresolutie? Andere opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder een bericht achterlaten!

Plaats een reactie

1 reactie op “Schermresolutie – wat is jouw schermresolutie? Welke resoluties zijn er?”

  1. Ik heb vandaag een verbeterde versie van het script om je schermresolutie te detecteren toegepast. Met mijn eigen tests geeft deze nu ook de juiste (maximale) resolutie op m’n smartphone, maar nog niet op smart TV’s (LG WebOS en Samsung Tizen).

    Beantwoorden