Kindle vs Kobo: de verschillen, voordelen en nadelen!

Op zoek naar een goede e-reader, en twijfel je tussen een Kindle ereader en een Kobo e-reader? In dit artikel lees je de verschillen, de voordelen en nadelen van elk merk, zodat je beter een keuze kunt maken tussen deze twee merken.

Kindle vs Kobo: ecosysteem en beschikbaarheid van boeken

Het belangrijkste verschil bij de keuze tussen Kobo en Kindle is het aanbod van beschikbare boeken, en waar je deze kunt kopen.

Amazon’s Kindle heeft toegang tot de Amazon Kindle Store, die naar schatting meer dan zes miljoen boeken bevat. Dit betekent dat Kindle-gebruikers een bijna onuitputtelijke bron van materiaal hebben. Amazon biedt ook Kindle Unlimited, een abonnementsservice waarmee lezers toegang hebben tot meer dan een miljoen titels voor een vast maandelijks bedrag.

Aan de andere kant heeft Kobo’s e-reader toegang tot de Kobo store, waar je ook miljoenen titel kunt vinden. Bovendien ondersteunt Kobo het EPUB-formaat, wat betekent dat je boeken van verschillende andere bronnen dan de Kobo Store kunt lezen. Dat is met een Kindle niet mogelijk.

Leeservaring en scherm

Als het gaat om de leeservaring, bieden zowel Kobo als Kindle e-readers met een E-ink scherm, waarmee je een papier-achtige leeservaring hebt, die vergelijkbaar is met die van fysieke boeken. Deze technologie bootst het uiterlijk van inkt op papier na en zorgt voor minder belasting voor de ogen dan traditionele LCD- of LED-schermen.

Het merendeel van de Kobo en Kindle ereaders hebben schermen met een resolutie van 300 PPI (Pixels per inch), wat zorgt voor scherp beeld en een duidelijke tekst.

Kindle Vs Kobo E Reader

Wil je een e-reader met een groot scherm? Kobo heeft ook een ereader met een 8 inch scherm beschikbaar (de Kobo Sage) en een ereader met een 10.3 inch scherm (de Kobo Elipsa 2E).

Onder de Kindles, is de Kindle Oasis de grootste normale e-reader, en heeft een 7 inch scherm. Wil je een grotere Kindle, dan is de 10.2 inch grote Kindle Scribe de enige keuze met een grotere maat.

Kobo vs Kindle functies

Kindle e-readers hebben twee speciale functies die je niet kunt vinden op e-readers van Kobo. Dat zijn namelijk Whispersync, waarbij pagina’s tussen verschillende apparaten worden gesynchroniseerd, en ‘X-Ray’ waarmee je meer informatie krijgt over het boek dat je leest.

Kobo heeft het voordeel dat er meer bestandstypes, waaronder EPUB, worden ondersteund. Veel online bibliotheken bieden ook boeken aan in dit bestandsformaat.

Beide merken ondersteunen Wi-Fi, zodat je via de Kindle of Kobo store boeken aan kunt kopen en meteen kunt downloaden.

Ook hebben beide merken waterdichte e-readers beschikbaar. Alleen het huidige goedkoopste model van zowel Kindle als Kobo heeft geen waterdichtheid.

Daarnaast bieden beide merken ook e-readers met frontlights, zodat je ook ‘s nachts in het donker kunt lezen. Bij zowel Kindle als Kobo zijn e-readers te vinden die ook een instelbare kleurwarmte hebben.

Wil je gebruik maken van een Stylus om aantekeningen of schetsen te maken? Bij Kobo kan dat met de Kobo Sage, en de Kobo Elipsa (2E). Bij Kindle kan dat alleen met de Kindle Scribe.

Kobo heeft meer veel e-readers beschikbaar met bluetooth ondersteuning, zodat je via bluetooth kunt luisteren naar audiobooks. Ook met Kindle is dat mogelijk, maar er is slechts één Kindle e-reader die dit op dit moment ondersteunt, namelijk de Kindle Scribe.

Prijs

De e-readers van Kobo en Kindle zijn ongeveer gelijk geprijsd. Bij beide merken heeft het goedkoopste huidige model namelijk een adviesprijs van €109,99. Bij Kobo gaat het hierbij om de Kobo Nia, en bij Kindle om de Kindle (2022), alweer de elfde generatie Kindle.

Ook de duurste modellen van beide merken hebben een vergelijkbare prijs. Zo heeft het duurste model van Kobo, de Kobo Elipsa 2E heeft een adviesprijs van €399. De Kindle Scribe met stylus en 16 GB opslagruimte, heeft ook deze adviesprijs.

Kortom zijn de prijzen van de e-readers erg vergelijkbaar. Waar wel een verschil in zit, is de prijs van ebooks. Dezelfde e-books zijn in de Kindle store vaak goedkoper dan in de Kobo store.

Conclusie: Kindle of Kobo?

De keuze tussen Kindle en Kobo komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. Bij beide merken zijn e-readers te vinden met grotendeels gelijke functies en eigenschappen. Het grootste verschil is het ecosysteem.

Heb je al veel boeken gekocht via de Kindle store? Dan is een Kindle e-reader een betere keuze. Heb je al veel boeken gekocht via de Kobo store, of wil je ook boeken van andere bronnen op je ereader kunnen zetten? Dan is een Kobo e-reader een betere keuze.

Heb je nog vragen over het kopen van een Kindle of Kobo e-reader? Opmerkingen op de inhoud van het artikel, of wil je een eigen ervaring delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

6 reacties op “Kindle vs Kobo: de verschillen, voordelen en nadelen!”

 1. Ik ben.en mijn Kindle ebook kwijt. Kan ik de boeken van mijn verloren Kindle overzetten op een nieuwe Kindle?
  Dank.
  Vriendelijke groet
  Margienus

  Beantwoorden
 2. Kun je de boeken van Amazon lezen op een Kobo? Of moet je dan een Kindle kopen? Ik wil vooral Engelstalige boeken lezen, maar soms ook Nederlandse.

  Beantwoorden
  • Hoi Caroline,

   Standaard is dat niet mogelijk; er zit bijvoorbeeld geen Kindle app op de Kobo e-reader, en het bestandsformaat van de Kindle e-books kan de Kobo e-reader ook niet openen.

   Wel is het mogelijk met een omweg, namelijk door je Kindle-boeken eerst om te zetten naar een ander bestandsformaat. Je kunt hier lezen hoe dat werkt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. ik wil eigenlijk e boeken kopen om met mijn computer te lezen en dan weet ik niet wat beter is Kobo eboek open via bolcom of kindle eboek koen via amazon…. dus ik wil NIET een ereader kopen, ik wil alleen eboeken kopen en op mijn computer lezen… dank u

  Beantwoorden
  • Hoi Nela,

   Dan maakt het niet zoveel uit. Je kunt Kobo boeken via de desktop app lezen, Kindle heeft ook een desktop app, en ebooks van Bol zijn beschikbaar in verschillende bestandstypen; meestal als ePub bestand. Alle opties zijn gratis te lezen op je computer. Je kunt op je computer ook meerdere verschillende desktop apps hebben voor het lezen van ebooks. Je zou dus zo ook kunnen kijken voor welke app het boek dat je wil lezen het goedkoopste verkrijgbaar is.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend