Sonos aansluiten op TV? Alle speakers en hun aansluitmogelijkheden!

Sonos speakers aansluiten op je (smart) TV? Helaas zijn niet alle Sonos speakers aan te sluiten op de TV. In dit artikel bespreek ik voor alle speakers van Sonos de mogelijkheden om deze aan te sluiten op de televisie.

Het aansluiten van deze speakers werkt hetzelfde op elke (smart) TV, dus onafhankelijk van het merk (Samsung, LG, Sony, Philips, Sharp, Toshiba, etc).

Sonos One aansluiten op TV

De Sonos One speakers hebben geen aansluitmogelijkheden voor audiokabels, en zijn daarom niet direct aan te sluiten op de TV. Ook is het helaas niet mogelijk om alleen één of een paar One speakers te gebruiken bij je TV.

De Sonos One speakers kunnen alleen de audio van je TV afspelen als ze in combinatie met de Sonos Beam, Sonos Playbase, of de Sonos Playbar worden gebruikt. Zonder de Beam, Playbase, of Playbar is het onmogelijk om de One op de TV aan te sluiten.

In combinatie met één van de Sonos soundbars is het alleen mogelijk om twee Sonos One speakers in te stellen als achterspeakers in een 5.0 of 5.1 channel surround set. Hiervoor moet je de Sonos App gebruiken. De instructies voor het toevoegen van de One als surround speakers kun je hier vinden.

Gebruik je de Sonos One als rear speakers bij de Playbar of Playbase? Dan voegen de Sonos One speakers de mogelijkheid toe om je surround sound systeem te bedienen via voice control. De Sonos Beam heeft zelf al ingebouwde voice control.

Sonos Play:1 aansluiten op TV

De Sonos Play:1 speakers hebben geen aansluitmogelijkheden voor audiokabels, en zijn daarom niet direct aan te sluiten op de TV. Ook is het helaas niet mogelijk om alleen één of een paar Sonos Play:1 speakers te gebruiken bij je TV.

De Sonos Play:1 speakers kunnen alleen de audio van je TV afspelen als ze in combinatie met de Sonos Beam, Sonos Playbase, of de Sonos Playbar worden gebruikt. Zonder de Beam, Playbase, of Playbar is het onmogelijk om de Sonos Play:1 op de TV aan te sluiten.

In combinatie met één van de Sonos soundbars is het alleen mogelijk om twee Sonos Play:1 speakers in te stellen als achterspeakers in een 5.0 of 5.1 channel surround set. Hiervoor moet je de Sonos App gebruiken. De instructies voor het toevoegen van de Play:1 als surround speakers kun je hier vinden.

Sonos Play:3 aansluiten op TV

De Sonos Play:3 speakers hebben geen aansluitmogelijkheden voor audiokabels, en zijn daarom niet direct aan te sluiten op de TV. Ook is het helaas niet mogelijk om alleen één of een paar Sonos Play:3 speakers te gebruiken bij je TV.

De Sonos Play:3 speakers kunnen alleen de audio van je TV afspelen als ze in combinatie met de Sonos Beam, Sonos Playbase, of de Sonos Playbar worden gebruikt. Zonder de Beam, Playbase, of Playbar is het onmogelijk om de Sonos Play:3 op de TV aan te sluiten.

In combinatie met één van de Sonos soundbars is het alleen mogelijk om twee Sonos Play:3 speakers in te stellen als achterspeakers in een 5.0 of 5.1 channel surround set. Hiervoor moet je de Sonos App gebruiken. De instructies voor het toevoegen van de Play:3 als surround speakers kun je hier vinden.

Sonos Play:5 aansluiten op TV

De Sonos Play:5 is op meerdere manieren te gebruiken bij je TV. Hieronder alle mogelijkheden.

Omdat deze speaker een line-in ingang heeft (3.5 mm AUX), is deze rechtstreeks aan te sluiten met een 3.5 mm AUX kabel. Let op: deze kabel wordt niet meegeleverd met de Play:5, en zul je dus los moeten bestellen.

Je kunt op deze manier één Play:5 aansluiten, maar ook twee Play:5’s als stereo-paar. Om twee Play:5’s aan te sluiten als stereo-paar, sluit je slechts één speaker met een AUX kabel aan op de TV. Als de twee Play:5’s via de Sonos App zijn ingesteld als stereo-paar, zullen beide speakers vervolgens het geluid van je TV afspelen.

Verder kun je twee Play:5 speakers gebruiken in combinatie met de Sonos Beam, Sonos Playbase, of de Sonos Playbar. Via de Sonos App zijn de Play:5 speakers dan in te stellen als achterspeakers voor een 5.0 of 5.1 channel surround set. De instructies voor het toevoegen van twee Play:5 speakers als surround speakers kun je hier vinden.

Sonos Beam

De Sonos Beam is op de TV aan te sluiten via HDMI. Heeft je TV geen HDMI uitgang, dan kun je gebruik maken van een optische kabel (Toslink), en een optisch-naar-HDMI adapter.

Zowel de HDMI kabel als de Optisch naar HDMI adapter worden meegeleverd met de Sonos Beam. Het is niet mogelijk om de Sonos Beam volledig draadloos aan te sluiten (dus zonder HMDI of optische kabel tussen de Beam en de TV).

Sonos Playbase

De Sonos Playbase is op de TV aan te sluiten via optische (Toslink) kabel. Deze kabel wordt meegeleverd bij de Sonos Playbase.

Het is niet mogelijk om de Sonos Playbase volledig draadloos aan te sluiten (zonder de optische kabel).

Sonos Playbar

De Sonos Playbar is op de TV aan te sluiten via optische (Toslink) kabel. Deze kabel wordt meegeleverd bij de Sonos Playbar.

Het is niet mogelijk om de Sonos Playbase volledig draadloos aan te sluiten (zonder de optische kabel).

Sonos Sub

De Sonos Sub kun je alleen aansluiten op de TV in combinatie met de Sonos Beam, Sonos Playbase, of de Sonos Playbar.

Er zijn hier geen kabels voor nodig; deze aansluiting is draadloos (over Wi-Fi), en stel je in via de Sonos App. De instructies voor het toevoegen van de Sonos Sub kun je hier vinden.

Vragen over het aansluiten van Sonos speakers op je TV?

Heb je nog vragen over het aansluiten van Sonos speakers op je TV? Je kunt hieronder je vraag stellen.

Plaats een reactie

5 reacties op “Sonos aansluiten op TV? Alle speakers en hun aansluitmogelijkheden!”

  • Hoi Eric,

   Bij een TV kun je zover ik weet geen twee dezelfde Sonos soundbars koppelen als stereo-paar voor beter geluid.
   Wel kun je dezelfde soundbars, in verschillende kamers, tegelijkertijd dezelfde muziek laten afspelen. Dat heet “multiroom audio”.

   Als je beter/krachtiger geluid bij je TV wil, is de beste optie om te upgraden naar een surround set. Die bestaat bij Sonos uit één soundbar, twee rear speakers, en een subwoofer. Je kunt hier zien waar de krachtigste surround set van Sonos uit bestaat.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Effe een vraagje ik heb een sonos beam en vorige week 2 sonos1 sl gekocht nu heb ik ze gekoppeld aan de beam Als surround maar ik wilde graag de stemmen van de personen ook via de one sl kan dit moet je ze DN apart schakelen en niet als sourdine kan dit ? Mvrgr Frank mennen

  Beantwoorden
  • Hoi Frank,

   Zover ik weet is dat helaas niet mogelijk. Als je deze met de Beam koppelt spelen ze namelijk de achterkanalen af, waar meestal geen stemgeluid in voorkomt. Dus ik heb helaas geen oplossing voor je.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend