Kleinste OLED TV? Alle kleine, 48 inch, OLED TV’s! (2021)

Op zoek naar een kleine OLED TV? OLED is een schermtechnologie die voor een goede beeldkwaliteit zorgt, met name als het gaat om contrast. De reden is dat deze TV’s geen backlight gebruiken, maar elke pixel zelf licht geeft. Omdat er geen backlight achter het scherm zit, is het met OLED ook mogelijk om TV’s nog platter te maken.

OLED wordt steeds vaker toegepast in TV‘s, maar vanwege de hoge kosten voornamelijk in het high-end segment. Dat gaat dan vaak samen met een groot beelddiagonaal.

Er zijn echter goede redenen om te kiezen voor een TV met een kleiner beelddiagonaal. Heb je een kleine ruimte, of zit je dicht op het scherm? Dan is een kleine TV een betere optie. Wil je een TV met alle voordelen van OLED, maar met een klein beelddiagonaal? In dit artikel houd ik bij wat de kleinste OLED TV’s die je op dit moment (eind 2021) kunt kopen.

Op dit moment hebben de kleinste OLED televisies een beelddiagonaal van 48 inch. Hieronder meer informatie over alle OLED TV’s die je op dit moment in deze maat kunt kopen.

LG OLED48C1: 48 inch OLED televisie. Dé kleinste OLED TV!

Lg C1 Oled 48 Inch Kleine Oled Tv

LG OLED48C1

Bol.com (€949)

Deze LG OLED48C1 is de opvolger van de LG OLED CX, en daarmee de tweede generatie OLED TV’s in dit kleine formaat. Met de LG OLED48CX was LG de eerste met een OLED TV kleiner dan 55 inch.

Met de 48 inch afmeting, is het scherm van deze TV zo’n 106 cm in breedte, en 60 centimeter in hoogte.

Deze uitvoering is de kleinste maat van de nieuwe C1-serie van LG OLED TV’s, die beschikbaar is sinds 2021.

De C1 is vanwege de zeer goede beeldkwaliteit, en de relatief lage prijs, op dit moment zeer populair. Ook noemen we de C1 daarmee de beste koop OLED TV van 2021.

De C1 is daarnaast ook verkrijgbaar in 55, 65, 77, en een 83 inch uitvoering. Dit zijn allemaal 4K UHD televisies met HDR ondersteuning, waaronder ondersteuning voor Dolby Vision.

Deze TV maakt gebruik van LG’s smart besturingssysteem, WebOS versie 6.0. Met HDMI 2.1, de 120 Hz verversingssnelheid, en ondersteuning voor G-Sync en FreeSync, is dit ook een zeer goede gaming TV.

Een voordeel op de A1 is dat deze TV krachtigere speakers heeft. Zo heeft deze TV een 2.2 speaker-indeling, en een vermogen 40 Watt. Door de dubbele ingebouwde subwoofer, is het basgeluid van deze TV stevig.

Wat betreft ontwerp lijkt deze TV sterk op de CX OLED TV’s van 2020, en de C9 uit 2019. Zo gebruiken al deze TV’s hetzelfde ontwerp voor de voet, en is ook de is de ontwerp van de achterzijde van de TV gelijk.

Deze TV bestellen? Bekijk dan op Bol.com of Coolblue.nl de huidige prijs van deze televisie. Op het moment van schrijven is deze het voordeligste op Bol.com, met een prijs van €949. Alle grotere maten zijn hoger geprijsd.

LG OLED48A1: 48 inch. De goedkoopste 48 inch OLED TV!

Lg Oled A1 Goedkoopste 48 Inch Oled Tv

LG OLED48A1

Bol.com (€749)

In 2021 bracht LG met de LG OLED48A1, voor het eerst een goedkopere OLED TV uit in het 48 inch formaat.

De 48 inch maat geeft de beelddiagonaal aan, en komt overeen met een beelddiagonaal van 122 cm. De breedte van het scherm is 106 cm, en de hoogte 60 centimeter.

Met het OLED scherm heeft deze TV een zeer goede beeldkwaliteit, en is de beeldkwaliteit volgens tests ook nauwelijks te onderscheiden van die van de duurdere LG OLED C1 TV.

Wel zijn er verschillen. Het belangrijkste verschil is dat het scherm van deze TV een verversingssnelheid van 60 Hz heeft, en daarom minder geschikt is voor gaming met de nieuwste consoles.

Als je gaming niet belangrijk vindt, is dit echter een prima TV. Deze smart TV maakt gebruik van de nieuwste versie van LG’s smart besturingssysteem, namelijk WebOS 6.0.

Deze TV staat op twee pootjes, en verschilt daarmee ook qua ontwerp met de LG OLED C1. Ook kun je deze TV aan de muur bevestigen, met elke beugel die VESA 300×200 compatible is.

De LG A1 in 48 inch bestellen? Bekijk dan op Bol.com of Coolblue.nl de huidige prijs van deze televisie. Op het moment van schrijven is deze het voordeligste op Bol.com, met een prijs van €749. Alle grotere maten waarin deze TV beschikbaar is, zijn op dit moment ook duurder.

Sony BRAVIA A9: de 48 inch Sony OLED TV (2020)

Sony A9 Oled Tv 48 Inch

Sony KD-48A9

Bol.com (€1294)

Ook Sony heeft in 2020 zijn eerste kleine OLED TV uitgebracht, ook in het 48 inch formaat. Sony heeft nog geen 2021-model beschikbaar in 48 inch.

Daarmee heeft deze hetzelfde kleine beeldformaat als de LG OLED48CX.

Zo is de beelddiagonaal van dit scherm ook 122 centimeter, de breedte 106 cm, en de hoogte 60 centimeter. Verder heeft deze TV uiteraard ook de 4K UHD resolutie, en ondersteuning voor HDR.

Een verschil met de LG OLED TV is het smart besturingssysteem. Deze OLED TV maakt namelijk gebruik maken van Android 9 als besturingssysteem.

Verder ondersteund deze TV Apple AirPlay 2, Apple HomeKit, en spraakbesturing via aangekoppelde Amazon Alexa smart speakers en soundbars ondersteunt.

Verder heeft Sony het over de nieuwe X1 beeldprocessor. Aan de hand van algoritmes en AI zou deze voor nog beter beeld moeten zorgen.

Deze TV gebruikt de Acoustic Surface Audio+ technologie. Daarbij wordt het scherm van de TV zelf gebruikt als klankkast voor de TV, waardoor de klank van de speakers flink verbeterd.

Deze televisie is sinds juli 2020 verkrijgbaar in Nederland, en is te bestellen op Bol.com, Coolblue.nl, en EP.nl. Wel ligt de prijs van deze TV hoger dan die van de 48 inch OLED TV van LG.

Kleine Philips OLED TV’s: 48OLED935 & 48OLED936 – met soundbar!

Philips 48 Inch Oled Tv 935

Philips 48OLED935

Bol.com (€1099)

In september 2020 introduceerde ook Philips zijn eerste OLED TV in het 48 inch formaat: de 48OLED935. In 2021 bracht Philips de opvolger daarvan uit: de 48OLED936.

Met de 48 inch afmeting hebben deze TV’s dezelfde kleine afmetingen als de twee voorgenoemde opties.

Ook hebben deze TV’s de 4K resolutie, en worden er meerdere HDR-formaten ondersteunt.

Wat deze televisies van Philips speciaal maakt, is dat er een soundbar is ingebouwd in de voet. Daarmee zal deze TV voor een flink beter geluid zorgen.

Dit is een 3.1.2-kanaals soundbar, en heeft dus een ook een midden-kanaal, een geïntegreerde subwoofer, en upfiring speakers voor de ondersteuning van Dolby Atmos.

Daarnaast maakt deze televisie gebruik van Ambilight. Dat zijn LED-lichten aan de achterzijde van de TV, die dezelfde kleur weergeven als op het scherm. Zo komt de sfeer van het beeld ook beter over op de gehele kamer.

Met de Dolby Atmos soundbar, én Ambilight, zorgt deze TV voor een kijkervaring met veel immersie.

Er zitten kleine verschillen tussen deze twee modellen. Zo gebruikt de nieuwe 48OLED936 een nieuw schermpaneel, en is de soundbar overtrokken met een witte speakerstof in plaats van een grijze.

Deze TV bestellen? Bekijk de prijs en beschikbaarheid van de 48OLED935 bij Bol.com, Mediamarkt.nl, of Expert.nl. De laagste prijs voor deze TV is op het moment van schrijven €1099, waarmee deze TV al zo’n 50% minder kost dan de introductieprijs.

Voorkeur voor de Philips 48OLED936? Bekijk deze dan op Bol.com of Coolblue.nl. De prijs voor dit nieuwe model ligt op dit moment bijna twee keer zo hoog.

49 inch, 43 inch, 42 inch, of 40 inch OLED TV? Nog even wachten…

Is 48 inch nog een te grote afmeting? Op dit moment zijn er helaas (nog) geen kleinere afmetingen beschikbaar.

Als je graag een OLED TV in 43 of 40 inch formaat wil, zul je dus nog even moeten wachten. De verwachting is dat ook deze kleinere maten beschikbaar worden als de prijs van OLED panelen verder daalt.

Ook schijnt LG al de eerste 42 OLED TV op de planning te hebben, en wordt deze waarschijnlijk volgend jaar (2022) uitgebracht.

Wil je echt een flink kleinere maat, zoals 32 inch? Dan kun je ook een OLED monitor kopen, en hier een Android TV box op aansluiten om deze te gebruiken als een TV.

Vragen, opmerken, of eigen ervaringen?

Heb je vragen of opmerkingen over het kopen van een kleine OLED TV? Ervaring met één van de genoemde producten? Laat het me hieronder weten!

Tip: meer informatie over de inch afmetingen van TV’s? Bekijk dan het artikel: inch TV afmetingen.

Laatste update: 3 november 2021. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11 december 2017.

Plaats een reactie

10 reacties op “Kleinste OLED TV? Alle kleine, 48 inch, OLED TV’s! (2021)”

 1. Vandaag een update van dit artikel gemaakt met de 2021 modellen in 48 inch formaat.

  De 48 inch maat is nu goedkoper dan de 55 inch OLED TV’s. Ook zijn OLED TV’s in z’n geheel flink goedkoper geworden, en is er met de 48 inch LG A1 nu ook een erg voordelige optie beschikbaar.

  Heb je nog vragen over het kopen van een kleine OLED TV? Laat het weten!

  Beantwoorden
 2. De eerste 48 inch OLED TV is namelijk aangekondigd! Deze wordt dit jaar nog uitgebracht (exacte datum nog onbekend). Daarmee zal er voor het eerst een OLED TV beschikbaar zijn met een kleiner formaat dan 55 inch. Alles dat bekend is heb ik toegevoegd aan het artikel. Ook heb ik de suggesties voor 55 inch OLED TV’s geüpdatet.

  Beantwoorden
 3. Beste Guido,

  Ik zit al een paar jaar te wachten op kleine(re) OLED’s, maar helaas. Mijn huidige 50″ plasma vind ik echt te groot voor ons nieuwe huis. Dus ik stel de vervanging al een tijdje uit, terwijl de plasma al diverse horizontale zwarte strepen vertoont (een plat vervoerd –> dommie).
  Mijn vraag is naar welk alternatief jij zou uitkijken als je in mijn situatie zit. Zo tussen 40 en 46″ is wat ik zoek. Met andere woorden: welke huidige techniek komt het dichtsbij OLED’s en dan dus met name dat mooie zwarte …

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Kris

  Beantwoorden
  • Hoi Kris,

   Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van OLED zou ik kiezen voor een LCD TV met local dimming, HDR10 ondersteuning, en een zo hoog mogelijk contrastniveau. Ookal voldoet een LCD TV hieraan, dan blijft OLED helaas nog steeds superieur.

   Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik voor de Samsung UE43NU7400 gaan. Dit is een nieuw model 4K TV van Samsung. Deze TV heeft local dimming en HDR10+ ondersteuning. Ik kan nog nergens een meting van het contrastniveau vinden, maar alle andere Samsung 7-serie modellen scoren hier in ieder geval allemaal erg hoog op.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Vriendelijk bedankt Guido!
    Zeer nuttig! Er is een nieuwe update verschenen,
    de UE43NU7470. Enig idee tav verschil met de. .7400?
    Ik heb het niet kunnen ontdekken?
    MvG,
    Leo

    Beantwoorden
 4. Update 15-8-2018: prijzen bijgewerkt. De twee 55 inch LG TV’s zijn zo’n 400 euro goedkoper dan een half jaar geleden. Er zijn helaas nog steeds geen OLED TV’s kleiner dan 55 inch beschikbaar.

  Beantwoorden
 5. L.S.

  Bedankt voor je duidelijke info. Kwam mij in mijn zoektocht goed van pas. Ben zeer geïnteresseerd in de Philips 4K Oled TV met Ambilight. De meeste woonkamers, o.a. de mijne, zijn doorgaans te klein voor een scherm van 55 inch. Het moet toch een gat in de markt zijn om passende afmetingen aan te bieden. Als het technisch mogelijk is waarom is het er nog niet. Waar is het wachten op? Kan bij de producenten op aangedrongen worden hier haast mee te maken? Hoop op een positief antwoord. Ik sta in de startblokken voor een aanschaf.
  Graag uw reactie waarvoor bij voorbaat dank.

  Lindley Fraai

  Beantwoorden
  • Hoi Lindley,

   Helaas zijn er nog steeds geen OLED TV’s beschikbaar met een kleiner formaat dan 55 inch, en zijn er ook nog geen OLED TV’s van klein formaat aangekondigd door de fabrikanten.

   Technisch gezien is het zeker mogelijk. Er bestaan bijvoorbeeld ook smartphones met OLED schermen. Ik kan me ook niet voorstellen dat de producenten er niet van op de hoogte zijn dat er vraag is naar kleinere formaten. Dat er geen kleiner formaat OLED schermen zijn is een veelvoorkomende klacht. Dat kan bedrijven zoals LG en Sony, die uiteraard aan marktonderzoek doen, niet zijn ontgaan.

   Ik denk echter dat er is gekozen voor de strategie om met OLED eerst zoveel mogelijk te richten op het high-end segment, en daar horen ook grote schermen bij. Wel verwacht ik dat OLED op termijn ook naar kleinere schermen zal komen, maar ik heb op dit moment nog geen enkele indicatie wanneer dat zou kunnen zijn.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend