Kleinste OLED TV kopen? Alle kleine (48 inch) OLED TV’s!

Op zoek naar een kleine OLED TV? OLED is een schermtechnologie die voor een goede beeldkwaliteit zorgt, met name als het gaat om contrast. De reden is dat deze TV’s geen backlight gebruiken, maar elke pixel zelf licht geeft. Omdat er geen backlight achter het scherm zit, is het met OLED ook mogelijk om TV’s nog platter te maken.

OLED wordt steeds vaker toegepast in TV‘s, maar vanwege de hoge kosten voornamelijk in het high-end segment. Dat gaat dan vaak samen met een groot beelddiagonaal.

Er zijn echter goede redenen om te kiezen voor een TV met een kleiner beelddiagonaal. Heb je een kleine ruimte, of zit je dicht op het scherm? Dan is een kleine TV een betere optie. Wil je een TV met alle voordelen van OLED, maar met een klein beelddiagonaal? In dit artikel houd ik bij wat de kleinste OLED TV’s die je op dit moment kunt kopen.

Op dit moment hebben de kleinste OLED televisies een beelddiagonaal van 48 inch. Hieronder meer informatie over deze kleinste OLED TV’s, en de beste keuzes voor het op één na kleinste formaat (55 inch).

LG OLED48CX – 48 inch. De kleinste OLED TV!

LG OLED48CX Kleinste Oled Tv

LG OLED48CX

Bol.com (€1699)

Deze TV is aangekondigd tijdens CES in januari 2020, en sinds april 2020 verkrijgbaar in Nederland. Met een beelddiagonaal van 48 inch, ofwel zo’n 122 centimeter, heeft de LG OLED48CX het kleinste schermformaat dat je kunt vinden op een OLED TV. Daarmee is het ook deze TV van LG dan ook eerste OLED TV van een kleiner formaat dan 55 inch.

Met deze afmeting is het scherm zo’n 106 cm in breedte, en 60 centimeter in hoogte.

Met deze afmetingen wordt dit de kleinste uitvoering van de nieuwe CX-serie van LG OLED TV’s.

De CX, ofwel ‘C10’-serie is daarmee de opvolger van de zeer populaire C9-serie uit 2019, en de kleinste uitvoering van de beste koop OLED TV van 2020. Deze TV zal de kleinste afmeting zijn van de CX serie, waarin ook een 55, 65, en 77 inch uitvoering in uitgebracht zal worden. Dit zijn allemaal 4K UHD televisies met HDR ondersteuning.

Deze TV maakt gebruik van LG’s smart besturingssysteem WebOS. Door de ondersteuning van G-Sync en FreeSync, is dit ook een goede gaming TV.

Wat betreft ontwerp lijkt deze TV sterk op de C9 OLED TV’s van 2019. Zo is de voet van deze TV wat betreft volledig gelijk, maar kleiner uitgevoerd.

Deze TV is te bestellen op Bol.com, Coolblue.nl, en Expert.nl. De prijs voor deze TV ligt bij alle webshops op dit moment op €1699. Daarmee ligt de prijs van deze TV op dit moment hoger dan die van een maat groter.

Sony BRAVIA A9 – 48 inch Sony OLED TV

Sony A9 Oled Tv 48 Inch

Sony KD-48A9

Bol.com (€1949)

Ook Sony heeft in 2020 zijn eerste kleine OLED TV uitgebracht, ook in het 48 inch formaat.

Daarmee heeft deze hetzelfde kleine beeldformaat als de LG OLED48CX.

Zo is de beelddiagonaal van dit scherm ook 122 centimeter, de breedte 106 cm, en de hoogte 60 centimeter. Verder heeft deze TV uiteraard ook de 4K UHD resolutie, en ondersteuning voor HDR.

Een verschil met de LG OLED TV is het smart besturingssysteem. Deze OLED TV maakt namelijk gebruik maken van Android 9 als besturingssysteem.

Verder ondersteund deze TV Apple AirPlay 2, Apple HomeKit, en spraakbesturing via aangekoppelde Amazon Alexa smart speakers en soundbars ondersteunt.

Verder heeft Sony het over de nieuwe X1 beeldprocessor. Aan de hand van algoritmes en AI zou deze voor nog beter beeld moeten zorgen.

Deze TV gebruikt de Acoustic Surface Audio+ technologie. Daarbij wordt het scherm van de TV zelf gebruikt als klankkast voor de TV, waardoor de klank van de speakers flink verbeterd.

Deze televisie is sinds juli 2020 verkrijgbaar in Nederland, en is te bestellen op Bol.com, Coolblue.nl, en EP.nl. Wel ligt de prijs van deze TV zo’n 300 euro hoger dan die van de 48 inch OLED TV van LG.

Philips 48 Oled+935 – kleine OLED TV met soundbar

Philips 48 Inch Oled Tv 935

Philips 48OLED935

Bol.com (€2049)

In september 2020 introduceerde ook Philips zijn eerste OLED TV in het 48 inch formaat: de 48OLED935.

Daarmee heeft deze TV dezelfde kleine afmetingen als de twee voorgenoemde opties.

Ook heeft dit scherm de 4K resolutie, en worden er meerdere HDR-formaten ondersteunt.

Wat deze TV speciaal maakt, is dat deze een soundbar heeft ingebouwd in de voet. Daarmee zal deze TV voor een flink beter geluid zorgen.

Dit is een 3.1.2-kanaals soundbar, en heeft dus een ook een midden-kanaal, een geïntegreerde subwoofer, en upfiring speakers voor de ondersteuning van Dolby Atmos.

Daarnaast maakt deze televisie gebruik van Ambilight. Dat zijn LED-lichten aan de achterzijde van de TV, die dezelfde kleur weergeven als op het scherm. Zo komt de sfeer van het beeld ook beter over op de gehele kamer.

Met de Dolby Atmos soundbar, én Ambilight, zorgt deze TV voor een kijkervaring met veel immersie.

Deze TV bestellen? Deze is verkrijgbaar bij meerdere webshops, namelijk Bol.com, Mediamarkt.nl, Expert.nl, en EP.nl. Op dit moment is de laagste prijs voor deze TV €2049. Daarmee is dit wel de duurste 48 inch OLED TV.

LG OLED55CX – 55 inch. Populaire ‘kleine’ 4K OLED TV

Lg Oled55cX Tv

LG OLED55CX

Bol.com (€1379)

Met één stap groter zit je meteen op een TV’s met een afmeting van 55 inch in beelddiagonaal. Dat komt neer op zo’n 140 centimeter in diagonaal, 122 centimeter in de breedte, en 68.5 centimeter in de hoogte.

Met deze afmeting is er meteen een enorm aanbod aan verschillende TV’s. De LG OLED55CX is op dit moment de bestverkochte optie.

Dit is dezelfde TV als voorgenoemde LG CX OLED TV, maar in één maat groter. Ook dit is een 4K UHD TV, met HDR ondersteuning.

Deze TV gebruikt het WebOS smart besturingssysteem. Vanwege de hoge 120 Hz beeldverversingssnelheid, lage input lag, en G-sync ondersteuning is dit ook een goede optie voor gaming.

In veel reviews en tests komt deze TV erg goed uit. Zo blijkt uit de test van Rtings.com dat deze TV een erg goede kleurnauwkeurigheid, kleurvolume, HDR weergave, en maximale felheid heeft. Toch is de C9 voor een OLED TV nog redelijk geprijsd.

Vanwege deze goede beoordelingen noem ik deze TV ook in mijn artikel ‘beste TV‘, en heb ik zelf de vorige generatie van deze TV, de C9, thuis staan.

Deze TV kopen? De huidige prijs op Bol.com is op het moment van schrijven 1379 euro. Daarmee is deze TV op dit moment op zijn laagste prijs ooit.

Sony KD-55AG8 – 55 inch Sony OLED TV

Sony Kd 55ag8 55 Inch Oled Tv

Sony KD-55AG8

Bol.com (€1499)

Heb je liever een TV van Sony? Ook bij Sony is een kleine OLED TV nog steeds 55 inch. Sony heeft in dit formaat meerdere OLED TV’s beschikbaar. Een populaire keuze is op de Sony KD-55AG8.

Net als alle andere TV’s op deze pagina is dit een TV met ondersteuning voor 4K UHD resolutie, en ondersteuning voor meerdere HDR-formaten.

Het smart besturingssysteem van deze TV is Android TV. Een voordeel van Android TV is de zeer grote hoeveelheid apps die er beschikbaar zijn.

Zo zijn er naast Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, en Disney plus, nog duizenden andere apps beschikbaar via de Google Play Store.

Daarnaast heeft deze TV een ingebouwde Chromecast, waardoor je gemakkelijk beeldmateriaal van je smartphone, tablet, of laptop naar de TV kunt ‘streamen’.

Deze TV krijgt positieve beoordelingen bij veel reviews en tests. Uitgebreide reviews met testresultaten van deze TV kun je onder andere vinden op AVforums.com, en Rtings.com.

De Sony Bravia KD-55AG8 kopen? De laagste prijs voor deze TV is op dit moment te vinden op Bol.com (€1499).

Philips 55OLED803/12 – 55 inch. 4K OLED TV met Ambilight

Philips 55oled803

Philips 55OLED803/12

Bol.com (€1204,90)

Ook Philips heeft een OLED TV’s in het 55 inch formaat. Daarmee is de beelddiagonaal van het scherm zo’n 140 centimeter, de breedte 122 cm, en de hoogte van het scherm 71.5 cm.

De 55OLED803 van Philips is een populaire 4K OLED TV met Ambilight functie. Ambilight is een optionele verlichting aan de achterzijde van de TV, die overeenkomt met de kleuren op het scherm zelf. Dit kan voor een ruimtelijkere ervaring zorgen.

De TV heeft een verversingssnelheid van 100 Hz, en ondersteunt High Dynamic range met de HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision standaarden.

Bij deze TV wordt er gebruik gemaakt van het besturingssysteem van Android TV.

Deze TV is online te bestellen bij meerdere webshops. Deze TV kost op dit moment €1204,90 op Bol.com, en krijgt daar een gemiddelde reviewscore van 4.6/5 na 32 klantreviews.

Vragen, opmerken, of eigen ervaringen?

Heb je vragen of opmerkingen over het kopen van een kleine OLED TV? Ervaring met één van de genoemde producten? Laat het me hieronder weten!

Tip: meer informatie over de inch afmetingen van TV’s? Bekijk dan het artikel: inch TV afmetingen.

Laatste update: 13 november 2020. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11 december 2017.

Plaats een reactie

9 reacties op “Kleinste OLED TV kopen? Alle kleine (48 inch) OLED TV’s!”

 1. De eerste 48 inch OLED TV is namelijk aangekondigd! Deze wordt dit jaar nog uitgebracht (exacte datum nog onbekend). Daarmee zal er voor het eerst een OLED TV beschikbaar zijn met een kleiner formaat dan 55 inch. Alles dat bekend is heb ik toegevoegd aan het artikel. Ook heb ik de suggesties voor 55 inch OLED TV’s geüpdatet.

  Beantwoorden
 2. Beste Guido,

  Ik zit al een paar jaar te wachten op kleine(re) OLED’s, maar helaas. Mijn huidige 50″ plasma vind ik echt te groot voor ons nieuwe huis. Dus ik stel de vervanging al een tijdje uit, terwijl de plasma al diverse horizontale zwarte strepen vertoont (een plat vervoerd –> dommie).
  Mijn vraag is naar welk alternatief jij zou uitkijken als je in mijn situatie zit. Zo tussen 40 en 46″ is wat ik zoek. Met andere woorden: welke huidige techniek komt het dichtsbij OLED’s en dan dus met name dat mooie zwarte …

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Kris

  Beantwoorden
  • Hoi Kris,

   Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van OLED zou ik kiezen voor een LCD TV met local dimming, HDR10 ondersteuning, en een zo hoog mogelijk contrastniveau. Ookal voldoet een LCD TV hieraan, dan blijft OLED helaas nog steeds superieur.

   Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik voor de Samsung UE43NU7400 gaan. Dit is een nieuw model 4K TV van Samsung. Deze TV heeft local dimming en HDR10+ ondersteuning. Ik kan nog nergens een meting van het contrastniveau vinden, maar alle andere Samsung 7-serie modellen scoren hier in ieder geval allemaal erg hoog op.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Vriendelijk bedankt Guido!
    Zeer nuttig! Er is een nieuwe update verschenen,
    de UE43NU7470. Enig idee tav verschil met de. .7400?
    Ik heb het niet kunnen ontdekken?
    MvG,
    Leo

    Beantwoorden
 3. Update 15-8-2018: prijzen bijgewerkt. De twee 55 inch LG TV’s zijn zo’n 400 euro goedkoper dan een half jaar geleden. Er zijn helaas nog steeds geen OLED TV’s kleiner dan 55 inch beschikbaar.

  Beantwoorden
 4. L.S.

  Bedankt voor je duidelijke info. Kwam mij in mijn zoektocht goed van pas. Ben zeer geïnteresseerd in de Philips 4K Oled TV met Ambilight. De meeste woonkamers, o.a. de mijne, zijn doorgaans te klein voor een scherm van 55 inch. Het moet toch een gat in de markt zijn om passende afmetingen aan te bieden. Als het technisch mogelijk is waarom is het er nog niet. Waar is het wachten op? Kan bij de producenten op aangedrongen worden hier haast mee te maken? Hoop op een positief antwoord. Ik sta in de startblokken voor een aanschaf.
  Graag uw reactie waarvoor bij voorbaat dank.

  Lindley Fraai

  Beantwoorden
  • Hoi Lindley,

   Helaas zijn er nog steeds geen OLED TV’s beschikbaar met een kleiner formaat dan 55 inch, en zijn er ook nog geen OLED TV’s van klein formaat aangekondigd door de fabrikanten.

   Technisch gezien is het zeker mogelijk. Er bestaan bijvoorbeeld ook smartphones met OLED schermen. Ik kan me ook niet voorstellen dat de producenten er niet van op de hoogte zijn dat er vraag is naar kleinere formaten. Dat er geen kleiner formaat OLED schermen zijn is een veelvoorkomende klacht. Dat kan bedrijven zoals LG en Sony, die uiteraard aan marktonderzoek doen, niet zijn ontgaan.

   Ik denk echter dat er is gekozen voor de strategie om met OLED eerst zoveel mogelijk te richten op het high-end segment, en daar horen ook grote schermen bij. Wel verwacht ik dat OLED op termijn ook naar kleinere schermen zal komen, maar ik heb op dit moment nog geen enkele indicatie wanneer dat zou kunnen zijn.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend