TV met goed geluid? De top 3 TV’s met het beste geluid! (2019)

Door | 24 september 2019

Op zoek naar een TV die niet alleen goed beeld heeft, maar ook goed geluid? Zonder dat je hier een externe geluidsinstallatie of soundbar voor nodig hebt?

Omdat TV’s steeds platter worden, blijft er minder ruimte over voor goede speakers. Daarom hebben de meeste nieuwe TV’s niet het beste geluid.

Hoewel een externe geluidsinstallatie altijd een betere geluidskwaliteit zal halen, zijn er toch een aantal TV’s te koop met interne speakers die wél goed klinken. In dit artikel noem ik daarom de drie TV’s met het beste geluid, in drie verschillende categorieën:

Deze drie TV’s zijn geselecteerd aan de hand van externe tests en reviews van de geluidskwaliteit. Hieronder meer informatie over deze drie TV’s.

Samsung RU8000 – betaalbare LED TV met goed geluid

Goedkope TV die goed klinkt? Helaas wordt er bij de meeste goedkope TV’s bespaard op de geluidskwaliteit. Pas bij de duurste TV’s zullen fabrikanten pas weer écht aandacht besteden aan de geluidskwaliteit, om deze gelijk te trekken aan de beeldkwaliteit.

Samsung Ue49ru8000

Samsung UE49RU8000

Bol.com (€699)

Wil je toch een betaalbare TV die goed klinkt? Dan is de UE49RU8000 de beste keuze.

Hoewel deze TV met een prijs van 699 euro nog steeds niet echt goedkoop is, is de audiokwaliteit van deze TV volgens de test van Rtings.com vergelijkbaar aan die van veel high-end (OLED) TV’s van zo’n 1000 euro duurder.

De test wijst uit dat de is de frequentie-respons van deze TV goed is. Dat houdt in dat het geluid gebalanceerd zal klinken, en er dus niet één bepaalde frequentie is die te luid of juist te zacht wordt afgespeeld.

Wat verder opvalt, is dat deze TV nog relatief lage bastonen kan halen. Zo zijn bastonen vanaf zo’n 80 Hz op deze TV al goed hoorbaar. De meeste andere TV’s kunnen bastonen vanaf zo’n 90 Hz pas goed hoorbaar maken. Toch zullen de echt lage tonen, de sub-bas, bij deze TV nog wegvallen.

De RU8000 TV’s van Samsung hebben een 4K resolutie, en kunnen beeldmateriaal met HDR afspelen. Deze TV heeft een hoge beeldverversingssnelheid van 120 Hz.

Deze TV maakt gebruik van en VA-paneel, en heeft daarom helaas niet zulke goede kijkhoeken als een IPS TV of een OLED TV. Als je niet recht voor deze TV zit, maar hier onder een hoek naar kijkt, zullen de kleuren daarom wat vervormen.

Wel geeft de test van Rtings.com aan dat deze TV een groot kleurbereik heeft, en een goede kleuraccuraatheid. Daarom zal deze TV, zeker als je de upgrade maakt van Full HD naar 4K, voor een goede kijkervaring zorgen.

Deze TV bestellen? De laagste prijs voor de 49 inch uitvoering van deze TV is op het moment van schrijven 699 euro op Bol.com. De 55 inch uitvoering is met een huidige prijs van 739 euro niet veel duurder.

Samsung Q80R QLED – LED TV met beste geluid

Zoek je een LED TV, en wil je de beste geluidskwaliteit? De Samsung Q80R scoort in de test van Rtings.com onder de beschikbare LED TV’s het beste in geluidskwaliteit. De Samsung Q80R is een high-end TV van Samsung. Naast een goede beeldkwaliteit heeft Samsung bij deze TV ook zijn best gedaan om voor een goed geluid te zorgen.

Samsung 55q80r Qled Tv Met Goed Geluid

Samsung 55Q80R QLED

BCC.nl (€1749)

Deze TV haalt nog lagere tonen. Bastonen vanaf zo’n 65 Hz worden door deze TV met een duidelijk volume weergegeven. Ook deze TV heeft een goed gebalanceerd geluid. Alleen bij een zeer hoog volume zal er wat vervorming optreden, en zullen de hoge tonen (treble) de andere tonen iets overstemmen.

Naast de test van Rtings zijn er online veel reviews te vinden waarin het goede geluid als een voordeel genoemd wordt. Zo wordt het geluid in de reviews van Trustedreviews.com genoemd als een van de belangrijke pluspunten, en noemen meerdere klantreviews op Coolblue.nl het geluid als voordeel.

Ook qua beeldeigenschappen behoort deze TV bij de top. De Q80R heeft een 4K resolutie, HDR ondersteuning, en een framerate van 120 Hz. Hoewel deze TV een VA-paneel gebruikt, zijn de kijkhoeken op deze TV toch goed vanwege de ‘Ultra Viewing Angle’ technologie van Samsung. Dit houdt in dat er een extra laag in het scherm zit die de kijkhoeken verbetert.

In de test van Rtings scoort deze TV verder erg goed op beeldkwaliteit vanwege het hoge contrastratio, en de hoge maximale felheid. Ook de local dimming van deze TV scoort erg goed in de test. Local dimming is een technologie die zorgt dat donkere kleuren er beter uitzien op de TV. Met local dimming gaat de backlight van het scherm op (lokale) gedeeltes die donker zijn automatisch uit.

Ook het kleurbereik, het kleurvolume, en de kleuraccuraatheid van deze TV komen zeer goed uit de test. Kortom is de Samsung Q80R een TV met zeer goed beeld, én goed geluid.

De Samsung Q80R kopen? Deze TV is verkrijgbaar met een beelddiagonaal van 55 inch of 65 inch. De beste prijs is op het moment van schrijven te vinden op BCC.nl, waar de 55 inch uitvoering op dit moment met korting voor 1749 euro verkrijgbaar is.

LG OLED E8 – TV met beste geluid (ingebouwde soundbar)

Wil je echt het beste geluid uit je TV? Dan kom je uit op een OLED TV. Van alle geteste TV’s heeft de LG OLED E8 namelijk de beste testresultaten. Dat is ook niet gek, want deze TV heeft een ingebouwde soundbar die voor het geluid zorgt.

Lg Oled5538 Tv Met Beste Geluid

LG OLED55E8

Bol.com (€1449)

Ook bij deze TV kijk ik naar de testresultaten van Rtings.com. Hieruit blijkt dat ook deze TV relatief lage bastonen kan halen. Tonen vanaf zo’n 65 Hz worden door de speakers van deze TV duidelijk hoorbaar gemaakt. Daarmee haalt deze ongeveer even diepe bastonen als de eerder genoemde Samsung Q80R.

Wat het geluid van deze TV beter maakt dan die van Samsung, is dat het geluid nog veel beter gebalanceerd is. Dit is in de frequentie-response curve te zien aan de zeer lange vlakke lijn.

Ook wordt de goede geluidskwaliteit van deze TV in veel reviews genoemd. Zo is de kritische audio-reviewwebsite What Hi-Fi? positief over het geluid, en noemt ook Digital Trends het geluid als één van de belangrijke voordelen.

Omdat dit een OLED TV is, heeft de LG E8 een perfecte contrastverhouding. Bij OLED schermen geven de pixels zelf licht, en wordt er geen gebruik gemaakt van backlight. Bij zwart beeld gaan de pixels helemaal uit, en is het beeld ook werkelijk helemaal zwart.

Verder scoort deze TV zeer goed op kleurbereik en kleuraccuraatheid. Ook deze TV heeft de 4K resolutie, en een refresh rate van 120 Hz.

Deze TV kopen? Deze TV is verkrijgbaar in 55 of 65 inch. De laagste prijs voor de 55 inch is op dit moment 1449 euro op Bol.com. De 65 inch uitvoering is op dit moment het goedkoopste verkrijgbaar op PlatteTV.nl, namelijk voor 2099 euro.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een TV met goed geluid? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Laat het me weten door hieronder een bericht achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *