Chromecast alternatief? Drie goede alternatieven!

Wil je via Wi-Fi draadloos kunnen streamen naar je TV? De meest gebruikte oplossing is een Google Chromecast. Maar er zijn goede alternatieven.

Snel een keuze maken? Kort samengevat zijn dit de drie beste keuzes:

 • Apple TV – beste Chromecast alternatief voor iOS/macOS gebruikers
 • NVIDIA Shield – beste Android TV box en interessante optie voor gamers
 • MXQ Pro 4K – beste goedkope alternatief voor Chromecast

Hieronder lees je een uitgebreide beschrijving van deze drie opties.

Apple TV – beste optie voor iOS/macOS gebruikers

Streaming protocol: Apple Airplay

Apple TV als Chromecast alternatiefApple TV is een mediabox waarmee je toegang hebt tot apps van Apple. De Apple TV sluit je met een HDMI kabel aan op televisie. Nadat je de Apple TV aansluit zul je de setup moeten doorlopen. Als je de setup eenmaal hebt doorlopen, kun je over Wi-Fi met je iPhone, iPad, MacBook, iMac of PC, draadloos muziek en video streamen naar je TV. De Apple TV is de beste draadloze mediaspeler als je al gebruik maakt van veel andere Apple apparaten.

Maar: streamen naar je Apple TV kan ook met Android apparaten! Je zult dan wel eerst een app moeten installeren op je Android apparaat die het gebruik van Airplay mogelijk maakt. Er zijn hiervoor meerdere apps beschikbaar. Een goede app hiervoor is Allcast.

Door op je TV de input te selecteren waar de Apple TV op is aangesloten (je HDMI-aansluiting), krijg je het Apple TV menu te zien. Hier kun je gebruik maken van vele apps, waaronder iTunes (voor audio en video), Netflix, Disney Plus, en YouTube.

Er zijn twee uitvoeringen van de Apple TV. De eerste optie is de Apple TV 4 (4e generatie). Deze uitvoering kan maximaal in 1080p resolutie beeldmateriaal afspelen op je TV. De tweede optie is de Apple TV 4K, die het mogelijk maakt om 4K beeldmateriaal te bekijken op je TV.

De Apple TV 4 is goedkoper dan de 4K uitvoering; de huidige prijs is 159 euro. De Apple TV 4K is 40 euro duurder, en kost bij de meeste webshops op dit moment €199. Let op: de benodigde HDMI kabel om de Apple TV aan te sluiten wordt niet meegeleverd. Bestel deze dus meteen mee als dat nodig is.

Wel wordt de benodigde Apple TV remote (afstandsbediening) meegeleverd, en een lightning kabel om deze afstandbediening op te laden.

Bestellen (Apple TV 4): Amac.nl, bestellen (4K uitvoering): Bol.com, of vergelijk alle prijzen voor de Apple TV.

NVIDIA Shield TV – Streamen en gamen op je TV

Streaming protocol: Google Cast

Nvidia Shield Tv2Hoewel de NVIDIA Shield TV als apparaat een alternatief is voor de Google Chromecast, wordt er wel hetzelfde streaming protocol gebruikt. De NVIDIA Shield TV gebruikt het Google Cast protocol. Dit wordt ook de zogenaamde ‘ingebouwde Chromecast‘ genoemd. Over Wi-Fi streamen naar je TV werkt dus hetzelfde als een Chromecast.

Om gebruik te maken van de NVIDIA shield, sluit je deze met een HDMI-kabel aan op je TV. De Shield TV heeft ingebouwde Wi-Fi, maar is zelf ook met een ethernetkabel bedraad aan te sluiten op je netwerk. Eenmaal aangesloten, kun je over Wi-Fi draadloos streamen naar de Shield TV. De Shield TV kan het gestreamde beeld in 4K en met HDR afspelen op je TV.

Naast het draadloos streamen naar je TV, beschikt de NVIDIA shield TV over vele andere functies. Deze box draait standaard Android 7.0 ‘Nougat’, waardoor je zelf vele Android apps kunt installeren en gebruiken.

Een unieke eigenschap aan de NVIDIA shield is GeForce NOW, een zogenaamde ‘cloud gaming’ dienst, die het mogelijk maakt om games te spelen op de NVIDIA Shield. De grafische kracht voor de games wordt geleverd door servers in datacenters van NVIDIA, en het resultaat wordt via internet naar jouw TV gestreamd.

Met GeForce NOW kun je games spelen zonder zelf een krachtige game PC of console te bezitten. Deze dienst is op dit moment nog in ontwikkeling, en gratis uit te proberen. Met GeForce Now heb je meteen gratis toegang tot meer dan 225 games. Wanneer GeForce Now officieel wordt uitgebracht, moet je maandelijks betalen om deze dienst te gebruiken.

Er worden twee verschillende versies van de NVIDIA Shield TV verkocht: de versie met alleen een afstandsbediening, en een versie met de afstandsbediening én een controller om te kunnen gamen. Beide uitvoeringen worden verder geleverd met een power adapter, en USB laadkabel meegeleverd.

De uitvoering met controller kost 229 euro. De uitvoering zonder afstandsbediening is 30 euro goedkoper: 199 euro. Een losse NVIDIA Shield controller is ook verkrijgbaar voor €69.99. Je bent met de bundel dus flink voordeliger uit.

Bestellen (met afstandsbediening): Bol.com
Bestellen (met afstandbediening én controller): Bol.com

MXQ Pro 4K (Android Box) – goedkoop Chromecast alternatief

Streaming protocol: Apple Airplay, Miracast

MXQ Pro 4KNet als de NVIDIA Shield is de MXQ Pro 4K een zogenaamde ‘Android box’; een mini-computer voor bij je TV die op Android draait. De MXQ Pro 4K is na de NVIDIA Shield de meest verkochte Android box op Bol.com.

De MXQ PRo 4K sluit je op de TV aan met een HDMI kabel. Via het besturingssysteem van deze box, Android 7.1.2, kun je zelf meerdere Android apps installeren en gebruiken voor het afspelen van video of muziek op de TV. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, Youtube, en Kodi. Je bestuurt deze box met de meegeleverde afstandsbediening.

Via Wi-Fi kun je streamen naar de MXQ Pro 4K via Apple Airplay, als je hier de app AirPinCast op installeert. Ook kun je voor het streamen over WiFi gebruik maken van Miracast.

Een belangrijk  voordeel van de MXQ als Chromecast alternatief is de lage prijs. Op dit moment is de MXQ Pro 4K verkrijgbaar voor €30,49. Daarmee is dit ook de enige optie die goedkoper is dan de Chromecast zelf (huidige prijs €39).

Bestellen: Bol.com

Plaats een reactie

2 reacties op “Chromecast alternatief? Drie goede alternatieven!”

 1. Om Netflix te streamen vanaf mijn iPhone naar tv werd geadviseerd Chromecast te installeren. Dag 1 perfect Mart op dag 2 komt de ontluistering: dit is van google en als ik één bedrijf verafschuw… idd… ze komen gelijk met dwingende vragen/ opdrachten maar die laten zich simpel omzeilen. Wel n google app geïnstalleerd met alle privacy regels van dien…t vervelende van door jullie genoemde alternatieven is dat je er weer een apparaat bij moet kopen… maar werkt Apple tv wel op n samsung, de laatste is geheel geïnfecteerd met google bagger

  Beantwoorden
  • Hoi Tom,

   Als je geen smart TV hebt (met Wi-Fi), heb je helaas altijd een extra apparaat nodig om dit mogelijk te maken. Apple TV werkt op elke TV waar deze op is aan te sluiten, dus ook in combinatie met een Samsung TV.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend