Chromecast 3 (2018) vs Chromecast 2 (2015) – complete vergelijking!

Door | 15 december 2018

Sinds oktober 2018 is de nieuwe generatie van de Chromecast is beschikbaar: de Chromecast 3 ofwel V3! Een Chromecast is een apparaatje dat je via HDMI kunt aansluiten op een TV of beeldscherm, en het mogelijk maakt om via Wi-Fi hier draadloos beeldmateriaal naartoe te streamen.

Maar is de Chromecast 3 beter dan de Chromecast 2? En is het de moeite waard om te upgraden naar deze nieuwe versie als je nog een oude Chromecast hebt (V1 of V2)?

Om deze vragen te beantwoorden vergelijk ik in dit artikel alle drie de generaties van de Chromecast. In deze vergelijking neem ik daarom ook de de oorspronkelijk versie (Chromecast 1) uit 2013 mee.

Vergelijktabel: de Chromecast 1, 2 en 3

Om de verschillen zo snel mogelijk duidelijk te maken kun je in de onderstaande tabel de drie uitvoeringen van de Chromecast met elkaar vergelijken op eigenschappen.

  Chromecast 1 Chromecast 2 Chromecast 3
Originele Chromecast 1 V1 2013 Chromecast 2 V2 2015 Chromecast 3 V3 2018
Uitgebracht: 2013 2015 2018
2160p video (4K): Nee. Alleen met Chromecast Ultra
1080p video: Ja, max 30 fps Ja, max 30 fps Ja, max 60 fps
720p video: Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps
HDR ondersteuning? Nee. Alleen met Chromecast Ultra
Draadloze
verbinding via:
Wi-Fi 4
(802.11 b/g/n)
2.4 GHz
Wi-Fi 5
(802.11 b/g/n/ac)
2.4 en 5 GHz
Wi-Fi 5
(802.11 b/g/n/ac)
2.4 en 5 GHz
Video aansluiting: HDMI HDMI HDMI
Stroom aansluiting: Micro-USB Micro-USB Micro-USB
Afmetingen (cm): 7.2×3.5×1.2 5.19×5.19×1.349 5.181×5.181×1.38
Gewicht: 34 gram 39.1 gram 40 gram
Kleuruitvoeringen: zwart zwart, geel, rood zwart, wit (chalk)
Huidige prijs
en bestellen:
Ebay.nl Allekabels.nl Bol.com
Coolblue

Bron: Wikipedia.com, Google.com

Prestatie: snelheidsverschillen

Tot nu toe is elke nieuwe generatie van de Chromecast steeds sneller dan de vorige. Met een hogere snelheid zit je minder lang te wachten tussen het moment dat je op ‘Casten’ drukt, en het moment dat de de video begint met afspelen.

Het snelheidsverschil tussen de Chromecast 1 en 2 is groter dan die tussen de Chromecast 2 en 3. In deze video zie je een snelheidsverschil tussen de oorspronkelijke Chromecast uit 2013 en de Chromecast 2 uit 2015. Hier is te zien dat de versie uit 2015 gemiddeld zo’n twee keer zo snel is.

Volgens een test van Tomsguide.com is de Chromecast V3 weer sneller dan de V2. Bij de test was de V3 zo’n 20% sneller bij het opstarten van een film op Netflix, en 25% sneller bij het opstarten van een YouTube-video. Hoewel de Chromecast 3 dus weer een stuk sneller is, is het verschil hier minder groot.

Zelf heb ik de Chromecast 2, en vind ik een snelheidsverschil van 20-25% geen reden om te upgraden naar de Chromecast 3.

De Chromecast 1 (2013)

Originele Chromecast 1 V1 2013

Chromecast 1

Ebay.nl (~€10)

Dit is de eerste versie van de Chromecast die in 2013 werd uitgebracht. Net als de andere twee uitvoeringen van de Chromecast, werd deze oorspronkelijk verkocht voor 39 euro. Op dit moment is deze uitvoering echter nergens meer als nieuw verkrijgbaar. Wel wordt deze uitvoering van 2013 veel verkocht als tweedehands, en vaak maar voor zo’n 10 euro.

De Chromecast 1 heeft echter een aantal belangrijke nadelen op de nieuwe uitvoeringen. Zo duurt het bufferen van video’s op Netflix en YouTube zo’n twee keer zo lang als op de nieuwe uitvoeringen. Voor het draadloos afspelen van video beschikt deze stick over Wi-Fi 4, en kan daarmee alleen gebruik maken van Wi-Fi over 2.4 GHz.

De Chromecast 1 is de enige uitvoering die is uitgevoerd als ‘stick’. Het is mogelijk dat de Chromecast 1 door deze stick-uitvoering te groot is om rechtstreeks aan te sluiten op een apparaat. Ook kan het onhandig zijn om deze rechtstreeks in te pluggen omdat deze dan uitsteekt. Daarom wordt er een korte HDMI-verlengkabel meegeleverd, zodat je de Chromecast aan deze kabel achter je TV kunt hangen.

Naast de verlengkabel wordt er ook een USB-kabel meegeleverd. Deze is nodig om de Chromecast van stroom te voorzien. De USB kabel kun je aansluiten op de TV zelf. Heeft je TV geen USB-aansluiting beschikbaar? Dan kun je de meegeleverde USB charger gebruiken. Om deze te gebruiken sluit je deze aan op het stopcontact, en via de USB kabel op de Chromecast.

De Chromecast 2 (2015)

De Chromecast V2 is sinds 2015 te koop. Het belangrijkste voordeel van de Chromecast 2 is dat deze het mogelijk maakt om 1080p (full-HD) beeldmateriaal te streamen. Omdat de meeste TV’s minstens 1080p beeld ondersteunen, wordt de beeldkwaliteit bij het streamen dus significant beter met de Chromecast 2.

Een ander voordeel is de hogere snelheid. Volgens tests is de Chromecast 2 zo’n twee keer zo snel als de oorspronkelijke uitvoering. Daarnaast ondersteunt deze uitvoering ook Wi-Fi 5, waardoor draadloze verbinding over 2.4 én 5 GHz mogelijk is.

De Chromecast 2 heeft een ingebouwde HDMI kabel. Om de Chromecast te gebruiken moet je deze op een HDMI port van de TV aan sluiten, en via USB aansluiten op stroom. Ook hier wordt de benodigde USB kabel en USB charger meegeleverd.

Ondertussen is de Chromecast V2 steeds bij minder webshops nog verkrijgbaar. De resterende voorraad van deze oude versie wordt op dit moment voor een hogere prijs verkocht dan de nieuwe versie.

De Chromecast 3 (2018)

De Chromecast 3 is de nieuwe versie die sinds oktober 2018 beschikbaar is. Deze is weer iets sneller dan zijn voorganger. Het verschil is hier wel kleiner; zo’n 20-25% hogere snelheid. Daarnaast zijn er geen andere grote voordelen van deze uitvoering.

Deze uitvoering kan 1080p (full HD) beeldmateriaal streamen. Eén klein voordeel is dat het beeldmateriaal bij deze resolutie ook in 60 frames per seconde (fps) afgespeeld kan worden. Hoewel dit een voordeel is, komt beeldmateriaal van 60 frames per seconde niet veel voor. De meeste films en series zijn opgenomen in 24 frames per seconde. Eén plek waar je wel 60 fps beeldmateriaal kunt vinden is YouTube.

Fysiek gezien lijkt de Chromecast 3 ook veel op de Chromecast 2. Weer bestaat de Chromecast uit een cirkelvormige dongle met een ingebouwde HDMI kabel. Ook deze uitvoering moet je via USB aansluiten op de TV of op de USB charger.

De Chromecast 3 is de uitvoering die op dit moment door de meeste webshops wordt verkocht. Bij de meeste webshops is de prijs op dit moment 39 euro.

Tip: vergelijk alle prijzen van de Chromecast 3 hier!

Conclusie

Heb je nog geen Chromecast? Dan kun je het beste kiezen voor de 3de generatie Chromecast, die op dit moment wordt verkocht in de meeste winkels. Heb je nog de Chromecast 1, dan is een upgrade naar de nieuwste versie de moeite waard; je kunt dan beeldmateriaal afspelen in hogere resolutie, en de laadtijden zijn een stuk korter. Als je nu een Chromecast 2 hebt, is de upgrade naar de Chromecast 3 voor de meeste gebruikers de moeite niet waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties op “Chromecast 3 (2018) vs Chromecast 2 (2015) – complete vergelijking!

 1. Rob Bleeker

  Ik gebruik de Chromecast 2 en heb problemen met flac bestanden van 96000 Hz met Plex deze komen niet goed door!
  Moet ik deze terugzetten naar 44100 Hz want dan komen ze wel goed door? Of kan de Chromecast Ultra dit wel aan?
  Op websites kan ik niets vinden over geluid streamen met de Chromecast en aan welke eisen deze moet voldoen om geluid goed te kunnen streamen.
  Overigens zonder gebruik van de Chromecast maar rechtstreeks naar de receiver wordt alles goed doorgegeven met Plex! Ik gebruik geen NAS!

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Rob,

   Het zou goed kunnen dat het met de Chromecast Ultra wél werkt, want deze heeft meer bandbreedte. Met zekerheid kan ik het echter niet zeggen. Ik heb zelf de Chromecast Ultra, maar maak geen gebruik van Plex. Dus het kost me iets teveel moeite om dit voor je te testen.

   In jouw situatie zou ik het gewoon proberen, en als het niet werkt de Ultra weer retourneren. Vanwege het eventuele retourneren misschien het gemakkelijkste om de Chromecast Ultra bij een fysieke winkel te halen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. T. Klijnstra

  Vandaag chromecast 2018 gekocht. Ik heb experia box van kpn. Deze werkt met 2.4 ghz. De chrom ecast met 5 ghz. Ik kan er niets mee. Op zoek naar “oude” versie. Klote elektronica.

  Reply
  1. Guido Post author

   Beste T. Klijnstra,

   De Chromecast 3 zou zowel met 2.4 als 5 GHz Wi-Fi moeten werken. Maakt deze geen verbinding met je netwerk? En wat voor foutmelding krijg je hierbij te zien?

   De oude versies van de Chromecast worden ondertussen niet meer als nieuw verkocht bij webshops. Wel worden deze veel aangeboden op Marktplaats of Ebay. De eerste generatie Chromecast (gebruikt alleen 2.4 GHz Wi-Fi) kun je vaak vinden voor zo’n 10 euro.

   Groet,
   Guido

   Reply