Chromecast generaties: de Chromecast 2 vs 3 vs 4 vs Ultra vergeleken!

Wil je weten welke Google Chromecast je hebt? Welke je het beste kunt kopen? Of wil je weten of het zin heeft om te upgraden naar de nieuwste Chromecast?

Alle uitvoeringen van de Chromecast kun je via HDMI kunt aansluiten op een TV of beeldscherm. Een Chromecast maakt het mogelijk om via Wi-Fi hier vervolgens draadloos beeldmateriaal naartoe te ‘streamen’.

Ondertussen zijn er 5 verschillende uitvoeringen van de Chromecast beschikbaar. Zo is er sinds oktober 2018 de Chromecast 3 ofwel V3 beschikbaar, en sinds september 2020 de Chromecast 4, ofwel de ‘Chromecast met Google TV’.

Maar is de Chromecast 3 beter dan de Chromecast 2? Heeft het zin om een Chromecast 4 of een Chromecast Ultra te kopen? En is het de moeite waard om te upgraden naar nieuwe Chromecast als je nog een oude Chromecast hebt (V1 of V2)?

Om deze vragen te beantwoorden vind je in dit artikel een vergelijking van ALLE uitvoeringen van de Chromecast!

Vergelijktabel: Chromecast 1 vs 2 vs 3 vs Ultra vs Chromecast 4 (met Google TV)

Om de verschillen zo snel mogelijk duidelijk te maken kun je in de onderstaande tabel alle uitvoeringen van de Chromecast met elkaar vergelijken op eigenschappen.

  Chromecast 1 Chromecast 2 Chromecast Ultra Chromecast 3 Chromecast 4
Originele Chromecast 1 V1 2013 Chromecast 2 V2 2015 Google Chromecast Ultra Chromecast 3 V3 2018 Chromecast Met Google Tv
Uitgebracht: 2013 2015 2016 2018 2020
2160p video (4K): Nee Nee Ja, max 60 fps Nee Ja, max 60 fps
1080p video: Ja, max 30 fps Ja, max 30 fps Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps
720p video: Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps Ja, max 60 fps
HDR ondersteuning? Nee Nee Ja, HDR10,
Dolby Vision
Nee Ja, HDR10+,
Dolby Vis
ion
Smart besturingssysteem? geen geen geen geen Android TV
Draadloze
verbinding via:
Wi-Fi 4
(802.11 b/g/n)
2.4 GHz
Wi-Fi 5
(802.11 b/g/n/ac)
2.4 en 5 GHz
Wi-Fi 5
(802.11 b/g/n/ac)
2.4 en 5 GHz
Wi-Fi 5
(802.11 b/g/n/ac)
2.4 en 5 GHz
Wi-Fi 5
(802.11 b/g/n/ac)
2.4 en 5 GHz
Video aansluiting: HDMI HDMI HDMI HDMI HDMI
Stroom ingang: Micro-USB Micro-USB Micro-USB Micro-USB USB-C
Stroom via: USB stroomadapter,
óf: USB-A port op TV
USB stroomadapter,
óf: USB-A port op TV
USB stroomadapter
USB stroomadapter,
óf: USB-A port op TV
USB stroomadapter
Afmeting dongle (cm): 7.2×3.5×1.2 5.19×5.19×1.349 5.82×5.82×1.37 5.181×5.181×1.38 6.1.×1.25
Met afstandsbediening? Nee Nee Nee Nee Ja
Gewicht: 34 gram 39.1 gram 47 gram 40 gram 56.7 gram
Kleuruitvoeringen: zwart zwart, geel, rood zwart zwart, wit (chalk) wit (chalk)
Huidige prijs
en bestellen:
Ebay.nl Ebay.nl Bol.com
Coolblue.nl
Prijs vergelijken
Bol.com
Coolblue.nl
Prijs vergelijken
Bol.com
Expert.nl
Prijs vergelijken

Bron: Wikipedia.com, Google.com

Prestatie: snelheidsverschillen

Tot nu toe is elke nieuwe generatie van de Chromecast steeds sneller dan de vorige. Met een hogere snelheid zit je minder lang te wachten tussen het moment dat je op ‘Casten’ drukt, en het moment dat de de video begint met afspelen.

Het snelheidsverschil tussen de Chromecast 1 en 2 is groter dan die tussen de Chromecast 2 en 3. In deze video zie je een snelheidsverschil tussen de oorspronkelijke Chromecast uit 2013 en de Chromecast 2 uit 2015. Hier is te zien dat de versie uit 2015 gemiddeld zo’n twee keer zo snel is.

Volgens een test van Tomsguide.com is de Chromecast V3 weer sneller dan de V2. Bij de test was de V3 zo’n 20% sneller bij het opstarten van een film op Netflix, en 25% sneller bij het opstarten van een YouTube-video. Hoewel de Chromecast 3 dus weer een stuk sneller is, is het verschil hier minder groot.

Zelf heb ik zowel de Chromecast 2 als 3, en valt het snelheidsverschil van 20-25% me niet echt op. Ik zie dat dus niet als reden om van een Chromecast 2 te upgraden naar de Chromecast 3.

De Chromecast 1 (2013): de eerste Google Chromecast (1e generatie)

Originele Chromecast 1 V1 2013

Chromecast 1

Ebay.nl (~€10)

Dit is de eerste versie van de Chromecast die in 2013 werd uitgebracht. Net als de andere twee uitvoeringen van de Chromecast, werd deze oorspronkelijk verkocht voor 39 euro. Op dit moment is deze uitvoering echter nergens meer als nieuw verkrijgbaar. Wel wordt deze uitvoering van 2013 veel verkocht als tweedehands, en vaak maar voor zo’n 10 euro.

De Chromecast 1 heeft echter een aantal belangrijke nadelen op de nieuwe uitvoeringen. Zo duurt het bufferen van video’s op Netflix en YouTube zo’n twee keer zo lang als op de nieuwe uitvoeringen. Voor het draadloos afspelen van video beschikt deze stick over Wi-Fi 4, en kan daarmee alleen gebruik maken van Wi-Fi over 2.4 GHz.

De Chromecast 1 is de enige uitvoering die is uitgevoerd als ‘stick’. Het is mogelijk dat de Chromecast 1 door deze stick-uitvoering te groot is om rechtstreeks aan te sluiten op een apparaat. Ook kan het onhandig zijn om deze rechtstreeks in te pluggen omdat deze dan uitsteekt. Daarom wordt er een korte HDMI-verlengkabel meegeleverd, zodat je de Chromecast aan deze kabel achter je TV kunt hangen.

Naast de verlengkabel wordt er ook een USB-kabel meegeleverd. Deze is nodig om de Chromecast van stroom te voorzien. De USB kabel kun je aansluiten op de TV zelf. Heeft je TV geen USB-aansluiting beschikbaar? Dan kun je de meegeleverde USB charger gebruiken. Om deze te gebruiken sluit je deze aan op het stopcontact, en via de USB kabel op de Chromecast.

De Chromecast 2 (2015): flink sneller en met Wi-Fi 5

Chromecast 2 V2 2015

Chromecast 2

Ebay.nl (~€20)

De Chromecast V2 is sinds 2015 te koop. Het belangrijkste voordeel van deze uitvoering is de flink hogere snelheid, en de mogelijkheid om Full HD beeldmateriaal af te spelen met een hogere framerate. De Chromecast 2 streamt Full HD (1080p) namelijk maximaal in 60 frames per seconden, tegen het maximum van 30 fps van de Chromecast 1.

Volgens tests is de Chromecast 2 zo’n twee keer zo snel als de oorspronkelijke uitvoering. Video’s die je wint streamen zullen dus tweemaal zo snel ook werkelijk op je TV te zien zijn. Daarnaast ondersteunt deze uitvoering ook Wi-Fi 5, waardoor draadloze verbinding over 2.4 én 5 GHz mogelijk is.

In tegenstelling tot het ‘stick’-ontwerp van de Chromecast 1, is de Chromecast 2 uitgevoerd als dongle, met een ingebouwde HDMI kabel. Om de Chromecast te gebruiken moet je deze op een HDMI port van de TV aan sluiten, en via USB aansluiten op stroom. Ook hier wordt de benodigde USB kabel en USB charger meegeleverd.

De verkoop van de Chromecast 2 is in oktober 2018, bij de introductie van de Chromecast 3, meteen gestopt. Wel wordt de Chromecast V2 nog steeds als tweedehands verkocht: gemiddeld voor zo’n 20 euro.

In tegenstelling tot de andere generaties van de Chromecast, heb je bij de Chromecast 2 keuze uit drie verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart, geel, en rood.

De Chromecast Ultra (2016): Chromecast voor 4K HDR streaming

Omdat er steeds meer TV’s met een 4K resolutie worden uitgebracht, bracht Google in november 2016 een krachtigere Chromecast uit: de Chromecast Ultra. Hier kun je beeldmateriaal in 4K UHD naartoe streamen. Zowel in Full HD als 4K kun je streamen met 60 frames per seconden.

Een ander voordeel van de Chromecast Ultra is dat je hier beeldmateriaal in HDR-formaat naartoe kunt streamen. De Chromecast Ultra ondersteunt HDR10, en Dolby Vision.

Een klein nadeel van de Chromecast Ultra is dat deze krachtigere Chromecast ook meer stroom verbruikt. Om in 4K te kunnen streamen zul je deze dan ook op de meegeleverde USB-adapter aan moeten sluiten. In tegenstelling tot de Chromecast 2 en 3, kun je de Chromecast Ultra dus niet op een USB-A port van de TV aansluiten.

Net als de Chromecast 2, heeft de Chromecast Ultra ondersteuning voor Wi-Fi 5. Wel is de Chromecast Ultra nóg sneller met het laden van video’s.

De Chromecast Ultra kopen? Deze krachtigere Chromecast is duurder dan de ‘normale’ uitvoeringen van de Chromecast, en kost bij de meeste webshops €79.

Tip: vergelijk alle prijzen van de Chromecast Ultra hier!

De Chromecast 3 (2018): huidige generatie Chromecast

De Chromecast 3 is de nieuwste uitvoering van de ‘normale’, standaard, Chromecast. Deze is beschikbaar sinds oktober 2018, en volgt de Chromecast 2 op. Ook de Chromecast 3 is weer iets sneller dan zijn voorganger. Het verschil is hier wel kleiner; zo’n 20-25% hogere snelheid. Daarnaast zijn er geen andere grote voordelen van deze uitvoering.

Zo kun je met de Chromecast 3 1080p (full HD) beeldmateriaal streamen. Eén klein voordeel is dat het beeldmateriaal bij deze resolutie ook in 60 frames per seconde (fps) afgespeeld kan worden. Hoewel dit een voordeel is, komt beeldmateriaal van 60 frames per seconde niet veel voor. De meeste films en series zijn opgenomen in 24 frames per seconde. Eén plek waar je wel 60 fps beeldmateriaal kunt vinden is YouTube.

Fysiek gezien lijkt de Chromecast 3 ook veel op de Chromecast 2. Weer bestaat de Chromecast uit een cirkelvormige dongle met een ingebouwde HDMI kabel. Ook deze uitvoering moet je via USB aansluiten op de TV of op de USB charger.

De Chromecast 3 is op dit moment als nieuw verkrijgbaar bij veel verschillende webshops, en kost meestal zo’n 39 euro. De Chromecast 3 is beschikbaar in twee kleuren: zwart (charcoal) en wit (chalk). Bijna alle webshops verkopen alleen de zwarte uitvoering. De witte uitvoering is wel verkrijgbaar in de officiële Google Store.

Tip: vergelijk alle prijzen van de Chromecast 3 hier!

De Chromecast 4 (2020): Chromecast met Google TV (nieuwste Chromecast)

De ‘Chromecast 4’, ofwel de Chromecast met Google TV, is de nieuwste Chromecast. Met de introductie in september 2020, vervangt de Chromecast 4 de Chromecast Ultra. De Chromecast 3 is sinds de introductie van de Chromecast 4 echter nog wel beschikbaar.

De reden dat de Chromecast 4 de Ultra vervangt, is omdat deze net zo krachtig is, en daarnaast zelfs nog meer gunstige eigenschappen heeft. Zo kun je ook naar de Chromecast 4 streamen in 4K, en met HDR. Ook wordt er een extra HDR-formaat ondersteunt, namelijk HDR10+. Ook HDR10 en Dolby Vision worden ondersteund.

Het belangrijkste voordeel van de Chromecast 4 is dat deze een volledige ingebouwd besturingssysteem heeft, namelijk Android TV ofwel Google TV. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je navigeren door dit besturingssysteem, en kiezen voor veel verschillende apps. Zo vind je hier bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime Video, en Disney Plus. Daarnaast kun je via de Google Play Store nog duizenden andere apps installeren.

Net als bij de Chromecast Ultra, zul je deze krachtige Chromecast met de meegeleverde USB stroomadapter aan moeten sluiten op het stopcontact. Een klein verschil met alle eerdere Chromecasts, is dat de Chromecast 4 een USB-C ingang heeft.

De Chromecast 4 is beschikbaar op Bol.com en Expert.nl. Op dit moment is deze verkrijgbaar in 1 kleuruitvoering, namelijk in het wit (chalk).

Tip: vergelijk alle prijzen van de Chromecast met Google TV hier!

Conclusie: welke Chromecast kopen?

Heb je op dit moment nog geen Chromecast? Dan kun je het beste kiezen voor de 3de generatie Chromecast, die op dit moment wordt verkocht in de meeste winkels voor zo’n €39. Wil je kunnen streamen in 4K en met HDR? Kies dan voor een Chromecast Ultra. Wil je naast de hoge resolutie ook het Android TV besturingssysteem op je TV? Dan is de Chromecast 4 de beste keuze.

Heb je nog andere vragen over het kopen van een Chromecast? Of over het gebruik hiervan? Of heb je andere vragen of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 15 december 2018. Laatste update: 13 juli 2021.

Plaats een reactie

13 reacties op “Chromecast generaties: de Chromecast 2 vs 3 vs 4 vs Ultra vergeleken!”

 1. Hallo,
  Kan Chromecast ook beeldmateriaal van de eigen harde schijf van de laptop streamen?
  Is er daar een verschil tussen de verschillende opties van Chromecast?
  Dank,
  Hedwig

  Beantwoorden
  • Hoi Hedwig,

   Ja, je kunt met elke Chromecast die op dit moment verkrijgbaar beeldmateriaal van je harde schijf van je laptop streamen. Functionele verschillen zijn er niet, maar dus wel verschil in de beeldkwaliteit. De Chromecast 3 kan maximaal in 1080p streamen, en de Chromecast Ultra en Chromecast 4 kunnen in 4K streamen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Ik kocht een chromecast in oktober 2017, dus ik denk een 2? Er staat gewoon chromecast op het doosje.
  Nu hebben we vaak buffering van beeld met de TV Vlaanderen app. ( anderen zoals Netflix, VTM,… doen het goed).
  Zou een upgrade naar een 3 of Ultra deze bufferingen kunnen verbeteren?

  Beantwoorden
  • Hoi Inge,

   Dat zal waarschijnlijk inderdaad de Chromecast 2 zijn. Een upgrade naar de Chromecast 3 of Ultra zou kunnen helpen, want deze zijn sneller.
   Maar omdat het het alleen met één app niet goed gaat, zou het ook aan de app kunnen liggen.
   Je zou het eventueel gewoon kunnen proberen met een Chromecast 3 of Ultra. Als het niet werkt, kun je het product altijd nog retourneren.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Aan Theo,

  De Chromecast 1 zend na een factory reset een eigen WiFi netwerk uit waarmee je verbinding moet maken. Vervolgens kun je op je telefoon de setup van Chromecast uitvoeren. De Chromecast 2 is een stuk makkelijker qua set up.

  Beantwoorden
 4. Ik heb nog een Chromecast 1. Sinds de verhuizing krijg ik deze niet meer aan de praat. Ik ben teruggegaan naar fabrieksinstellingen, maar hij komt niet verder dan het scherm ‘Chromecast.com/setup’
  Ik wordt verwezen naar de GoogleHome app. Alle stappen doorlopen, maar hij kan de Chromecast niet vinden.

  Beantwoorden
  • Hoi Theo,

   Heb je iets aangepast aan je netwerk-instellingen? Probeer eens de router uit en vervolgens aan te zetten, en opnieuw met je apparaat (smartphone/tablet) te verbinden met je Wi-Fi. Goede kans dat als je dan naar de Google Home App gaat deze de Chromecast wel weer kan vinden.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Ik gebruik de Chromecast 2 en heb problemen met flac bestanden van 96000 Hz met Plex deze komen niet goed door!
  Moet ik deze terugzetten naar 44100 Hz want dan komen ze wel goed door? Of kan de Chromecast Ultra dit wel aan?
  Op websites kan ik niets vinden over geluid streamen met de Chromecast en aan welke eisen deze moet voldoen om geluid goed te kunnen streamen.
  Overigens zonder gebruik van de Chromecast maar rechtstreeks naar de receiver wordt alles goed doorgegeven met Plex! Ik gebruik geen NAS!

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   Het zou goed kunnen dat het met de Chromecast Ultra wél werkt, want deze heeft meer bandbreedte. Met zekerheid kan ik het echter niet zeggen. Ik heb zelf de Chromecast Ultra, maar maak geen gebruik van Plex. Dus het kost me iets teveel moeite om dit voor je te testen.

   In jouw situatie zou ik het gewoon proberen, en als het niet werkt de Ultra weer retourneren. Vanwege het eventuele retourneren misschien het gemakkelijkste om de Chromecast Ultra bij een fysieke winkel te halen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Vandaag chromecast 2018 gekocht. Ik heb experia box van kpn. Deze werkt met 2.4 ghz. De chrom ecast met 5 ghz. Ik kan er niets mee. Op zoek naar “oude” versie. Klote elektronica.

  Beantwoorden
  • Beste T. Klijnstra,

   De Chromecast 3 zou zowel met 2.4 als 5 GHz Wi-Fi moeten werken. Maakt deze geen verbinding met je netwerk? En wat voor foutmelding krijg je hierbij te zien?

   De oude versies van de Chromecast worden ondertussen niet meer als nieuw verkocht bij webshops. Wel worden deze veel aangeboden op Marktplaats of Ebay. De eerste generatie Chromecast (gebruikt alleen 2.4 GHz Wi-Fi) kun je vaak vinden voor zo’n 10 euro.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend