Wat is de contrastverhouding, ofwel contrast ratio? De uitleg!

Bij het kopen van een TV, monitor, laptop, tablet, of elke ander apparaat met een scherm, is de contrastverhouding een eigenschap waar je op kunt letten.

Maar wat is de contrastverhouding? En wat is nu een goede, of juist een slechte contrastverhouding? En wat is een ‘dynamisch contrast’, en een ‘perfect contrast’? In dit artikel leg ik dat uit.

Wat is de contrastverhouding (contrast ratio)? Definitie en uitleg!

De contrastverhouding, ofwel ‘contrast ratio’, is de verhouding van de lichtsterkte tussen het felst mogelijke wit, en het donkerst mogelijke zwart van een scherm.

Geeft het scherm 1000 keer zoveel licht bij het felste wit dan bij het donkerste zwart, dan is de contrastverhouding dus 1000:1.

Dus: hoe hoger de contrastverhouding, hoe beter het contrast van het scherm.

De contrastverhouding wordt dus berekend als: contrastverhouding = lichtsterkte wit / lichtsterkte zwart.

De lichtsterkte wordt vaak uitgedrukt in nits, ofwel cd/m². Hieronder een voorbeeld:

Wat Is Contrastverhouding Voorbeeld

Waarom letten op de contrastverhouding?

De meeste beeldschermen maken gebruik van een LCD-LED paneel. Deze hebben witte LED lichten, die dat licht door een kleurenfilter naar voren schijnen. Helaas komt er altijd wat ongefilterd wit licht naar voren.

Het resultaat is dat de kleur zwart bij LCD-LED schermen nooit helemaal zwart is, maar ietwat grijs. Bij een scherm met een slecht contrast, zullen ook de andere kleuren merkbaar vermengd zijn met wit licht. Daardoor krijg je doffe kleuren.

Wil je juist felle, knallende kleuren? Dan kun je bij het kiezen van een scherm dus letten op de contrastverhouding. De contrastverhouding van een scherm wordt vaak opgegeven door de fabrikant.

Ook wordt de werkelijke contrastverhouding van een scherm vaak getest in reviews.

Wat is een goede contrastverhouding?

Nu je weet wat de contrastverhouding is, kun je dit getal gebruiken voor het kiezen van een scherm. Maar je zult daarnaast ook nog moeten weten wat een goede waarde is. Hieronder vind je hiervan een kort overzicht:

Contrastverhouding Kwaliteit
<1000 matig contrast
1000 redelijk contrast
2000 goed contrast
>3000 zeer goed contrast

Wat is dynamisch contrast?

Soms wordt er naast de ‘statische’ contrastverhouding ook een dynamische contrastverhouding opgegeven. Schermen met een dynamisch contrast, maken gebruik van een techniek om het contrast te verbeteren.

Deze techniek heet ‘local dimming’. Hierbij gaan de LED’s achter zwarte stukken beeld uit. Zo wordt het zwart op deze plaatsen dieper, en daardoor het contrast beter.

Daarom is de opgegeven contrastverhouding voor het dynamische contrast vaak flink hoger dan die van het ‘statische contrast’.

Wat is een ‘perfect contrast’?

Ook zijn er schermen met een zogenaamd ‘perfect contrast’. Bij deze schermen geeft zwart beeld helemaal geen licht.

Er is een type scherm, namelijk OLED, dat géén gebruik maakt van LED backlights. Daarom is zwart op deze schermen ook echt zwart.

Daarom is zwart hierbij oneindig donkerder dan wit. Ofwel, een contrastverhouding van ∞:1.

Wil je een scherm met perfect contrast? Kies dan voor een apparaat met een OLED scherm. Deze schermen worden al veel toegepast in smartphones en TV‘s. Maar er zijn ook al een aantal OLED laptops en OLED monitors beschikbaar.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de contrastverhouding van schermen? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een bericht achter!

Tip: meer informatie over andere eigenschappen van schermen? Bekijk de monitor koopgids!

Plaats een reactie

2 reacties op “Wat is de contrastverhouding, ofwel contrast ratio? De uitleg!”

  1. Beste lezer,
    Interessant artikel en duidelijk uitgelegd.
    Nu heb ik ook iets gehoord over daglicht contrast. Dit zou gaan over het verbeteren van het contrast als de zon schijnt. Hoe zit het hiermee? Welke schermen zijn dan geschikt?

    Beantwoorden
    • Hoi Geert,

      Ik ben niet bekend met deze exacte term, waar heb je deze precies gehoord? Maar dat klinkt als een functie waarbij de contrast en/of brightness instellingen van een scherm automatisch worden aangepast naar de lichtsterkte van de omgeving? Ben je op zoek naar een scherm met zo’n functie?

      Groet,
      Guido

      Beantwoorden
Send this to a friend