De beste (smart) TV’s van 2020! Beste koop, 4K, LED en OLED

Door | 9 juni 2020

Op zoek naar een goede TV? In dit artikel vind je de beste TV’s van dit moment (lente 2020), afhankelijk van de soort en het budget. Zo kun je gemakkelijk de beste nieuwe televisie kiezen voor jouw situatie.

Om de keuze gemakkelijk te maken noem ik de beste TV’s in vier verschillende categorieën:

 • De beste koop – de Samsung UE55RU7170 – een 49 inch 4K LED smart TV onder 500 euro
 • De beste TV onder 1000 euro – de Sony KD-49XG9005 – een high-end 4K LED smart TV (49″)
 • De beste OLED TV – de  LG OLED C9 (55, 65 of 77 inch) – beste beeldkwaliteit onder OLED TV’s
 • De beste LCD-LED TV – de Samsung Q90R QLED (55, 65 of 75 inch) – beste beeldkwaliteit onder LED TV’s

Deze selectie is opgesteld aan de hand van de eigenschappen, prijzen, en externe reviews en tests van de beeldkwaliteit van de TV’s. Bij alle bovengenoemde TV’s licht ik toe waarom dit de beste keuze is.

Tip: volledige uitleg over alle belangrijke eigenschappen van een TV? Lees dan de TV koopgids!

Samsung UE55RU7170 – Beste koop 4K smart TV (<500 euro)

Zo’n 500 euro is het meest genoemde budget dat consumenten over hebben voor een nieuwe televisie. Daarnaast is dit ook de gemiddelde prijs voor een nieuwe TV bij de meeste webshops.

Hoewel de beste TV’s veel duurder kunnen uitpakken, kun je met een budget van 500 euro ondertussen een zeer goede TV kopen. Met dit budget is dit een perfect moment voor een upgrade; sinds 2019 is het aanbod aan 4K smart TV’s onder de 500 euro flink gestegen.

Samsung UE55RU7170 - Beste Koop TV

Bol.com €495 Bekijken

Waar je met dit budget eerst beperkt was tot de kleinste uitvoering van 4K smart TV’s, zijn er nu ook grotere TV’s verkrijgbaar. Mijn aanrader is de Samsung RU7170-serie. Deze TV is al even beschikbaar, en daarom op dit moment flink afgeprijsd. Daarom kost de 55 inch uitvoering, de UE55RU7170, nog maar 495 euro op Bol.com. Zo heb je voor weinig geld toch een flink formaat TV.

Als je nu nog een oude, ‘domme’ TV hebt met een Full HD resolutie, dan is deze TV een flinke upgrade. Met de 4K resolutie heeft deze TV vier keer zoveel pixels als een Full HD TV, waardoor het beeld van deze TV meer detail bevat en scherper is. Je zult dan wel 4K beeldmateriaal moeten afspelen. Het scherm van deze TV is een LCD-LED.

Het afspelen van 4K beeldmateriaal is met deze TV ook makkelijk, omdat dit een smart TV is. Deze TV maakt gebruik van Samsung’s besturingssysteem Tizen. Verbind je de TV (draadloos of bedraad) met het internet, dan kun je onder andere gebruik maken de Netflix, Videoland, Disney Plus, of Amazon Prime Video app op deze TV.

Live TV kijken op deze TV? Deze TV heeft een ingebouwde ‘triple tuner’ (DVB-C, DVB-S en DVB-T). Als je een upgrade maakt van een oude TV is het bijkomende voordeel dus dat je géén losse TV ontvanger/decoder nodig hebt om live TV te kijken!

Wat betreft beeldkwaliteit ondersteunt deze TV ook HDR. HDR staat voor ‘High Dynamic Range’, en betekent dus een groter kleurbereik. Deze TV kan HDR van beeldmateriaal met de HDR10+ en de HLG standaard afspelen.

Voor het aansluiten van externe apparaten, zoals een Xbox One, PS4, of Blu-ray speler zijn er drie HDMI poorten beschikbaar. Ook zijn er twee USB-poorten voor het aansluiten van een harde schijf of USB-stick. Via Tizen kun je gemakkelijk de gebruikte HDMI of USB ingang selecteren, om vervolgens gebruik te maken van het aangesloten apparaat.

De Samsung UE55RU7170 wordt zeer erg veel positieve reviews van klanten. Op Bol.com zijn er op dit moment 54 klantreviews beschikbaar, en is de gemiddelde reviewscore een 4.6/5. Ook vind je hier op dit moment de beste prijs; deze TV is daar op dit moment verkrijgbaar voor 495 euro.

Sony KD-49XG9005  – Beste TV onder 1000 euro

Heb je een ruimer budget, van zo’n 1000 euro? Dan is mijn aanrader de Sony KD-49XG9005. Ook dit is een 4K LCD-LED TV met een beelddiagonaal van 49 inch. Net als de budget optie, ondersteunt deze smart TV ook HDR.

Hoewel deze TV dus veel overeenkomsten heeft, is de beeldkwaliteit toch flink beter. De twee belangrijkste voordelen van deze TV zijn de hogere refresh rate (100 Hz), en Full Array Local Dimming.

Sony Kd 49xg9005

Bol.com €899 Bekijken

LCD televisies maken gebruik van LED backlight. Dit licht schijnt naar voren door een kleurenfilter, waardoor het licht een bepaalde kleur krijgt. Het nadeel is dat het licht van de LED’s ook bij zwart beeld nog steeds enigszins zichtbaar blijft. Beeld dat zwart moet zijn, ziet er daarom niet helemaal zwart uit, maar donkergrijs.

Local Dimming is een techniek die dit probleem probeert op te lossen. Bij deze techniek gaan de LED backlights alleen aan op de plek waar dit nodig is. Full Array Local Dimming is de beste uitvoering van deze techniek. Hierbij zitten er honderden LED’s backlights in het scherm, die allemaal aan- of uitgaan afhankelijk van de situatie.

De Sony KD-49XG9005 maakt gebruik van deze techniek. Omdat donker beeld zo beter donker blijft, is de contrastverhouding van deze TV hierdoor flink beter dan die van de eerder genoemde Samsung TV.

De KD-49XG9005 is de opvolger van de KD-49XF9005, en op een paar kleine verbeteringen na dezelfde TV. Van de TV’s tot 1000 euro haalt de XF900 de hoogste score op beeldkwaliteit in de test objectieve tests van Rtings.com. De TV scoort voornamelijk erg goed op contrast, kleuraccuraatheid, en maximale felheid.

Ook krijgt deze TV een reviewscore van 5/5 sterren op Whathifi.com, en beoordelen klanten deze TV op webshops voornamelijk met 5/5 sterren.

Deze smart TV maakt gebruik van het Android besturingssysteem, waarop je gebruik kunt maken van meerdere streaming apps. Uiteraard heeft deze TV ook een ingebouwde triple tuner voor live TV. Met wel 4 HDMI ingangen en 3 USB ingangen kun je daarnaast veel externe apparaten op deze TV aansluiten.

Deze TV kopen? Op dit moment is deze TV het voordeligst verkrijgbaar op Bol.com. De huidige prijs is 899 euro.

LG OLED C9  – Beste OLED TV (4K & smart)

Wil je een nog beter contrast? Dan zul je moeten kiezen voor een OLED TV. Het voordeel van OLED TV’s is dat deze geen backlight gebruiken, maar voor elke pixel individuele kleurenlichtjes hebben. Bij zwart beeld staan alle lichtjes uit, en heb je dus ook écht zwart beeld. Het resultaat is een nóg beter contrast dan dat van een LED TV met Full Array Local Dimming.

Lg Oled55c9 Beste Oled Tv 2019

Bol.com €1239 (55 inch) Bekijken

Onder de OLED TV’s heeft LG op dit moment de beste beeldkwaliteit met de C9. Deze TV is sinds april 2019 beschikbaar, en is de opvolger van de populaire LG OLED C8 op, die op dit moment ook nog verkrijgbaar is.

Naast het perfecte contrast scoort deze TV in tests ook zeer goed op andere eigenschappen. Zo is de kleuraccuraatheid, zeker na calibratie, erg goed. Ook de kijkhoeken, HDR weergave, en maximale felheid scoren erg hoog. Van alle geteste TV’s uit 2019 haalt deze TV daarmee simpelweg de hoogste score qua beeldkwaliteit. Daarnaast heeft deze TV een erg lage input lag, en is daarom ook zeer geschikt voor gaming.

De LG OLED C9 is uiteraard ook een 4K TV met HDR ondersteuning. Deze TV maakt gebruik van LG’s smart besturingssysteem WebOS, dat volgens de vergelijkende test van TomsGuide.com op dit moment het beste smart TV besturingssysteem is.

De TV beschikt over over 3 USB-poorten voor het aansluiten van externe apparaten. Daarnaast zitten er over vier HDMI 2.1 aansluitingen op deze TV.

HDMI 2.1 is een nieuwe versie van HDMI, met genoeg bandbreedte om 4K beeldmateriaal in 120 Hz af te spelen. Met toekomstige ondersteuning voor NVIDIA G-Sync maakt dit deze TV ook erg future-proof voor high-end gaming.

De LG OLED C9 krijgt zeer positieve beoordelingen in reviews van review-websites en van klanten. Zo wordt deze TV met 5/5 sterren beoordeeld in de reviews van Trustedreviews.com, Expertreviews.co.uk, en Whathifi.com. Klanten op Bol.com beoordelen deze TV gemiddeld met een score van 4.9/5.

Deze TV kopen? Je hebt keuze uit drie verschillende afmetingen. De kleinste uitvoering is 55 inch. Deze uitvoering is met 1239 euro het goedkoopste op Bol.com. Daarmee is deze TV ondertussen al ruim 50% goedkoper dan de release-prijs van 2499 euro.

Ook de grotere uitvoeringen van zowel de 65 als 77 inch, zijn op dit moment het voordeligst verkrijgbaar op Bol.com. De 65 inch uitvoering kost daar 2099 euro. De 77 inch uitvoering kost daar 4162 euro.

Samsung Q90R QLED – Beste LED TV

Hoewel OLED de beste beeldkwaliteit heeft, heeft OLED ook nadelen. Zo is de maximale felheid lager, het energieverbruik hoger, en is er een kans op beeldretentie.

Vind je dit belangrijke nadelen, dan kun je het beste kiezen voor een zo goed mogelijke LCD-LED TV. Ongeacht budget is op dit moment de Samsung Q90R QLED de beste LCD TV qua beeldkwaliteit. Dit is een 4K smart TV met Full Array Local Dimming.

Samsung Q90r Qled Beste Led Tv

Expert.nl €1444 (55 inch) Bekijken

Ik heb deze TV in een winkel bekeken, en kan bevestigen dat de Local Dimming bij deze TV erg goed werkt. Qua zwartwaarden zijn de verschillen met een OLED TV daarom nog maar klein. Ook in de Local Dimming test van Rtings krijgt deze TV de hoogste score. Daarnaast scoort deze TV ook goed in contrast, en beter dan de LG OLED C9 in felheid.

Verder heeft deze TV een goede score op kleurvolume, en na kalibratie ook een zeer goede kleuraccuraatheid. Aan de hand van deze testresultaten is de Samsung Q90R op dit moment de beste LCD TV qua beeldkwaliteit.

Een klein nadeel is dat de kijkhoeken bij LCD-LED televisies, en volgens de test dus ook bij de Samsung Q90R, niet zo goed is als die van OLED televisies. Als je niet recht voor de TV zit zullen de kleuren dus iets vervormen.

Wel is het unieke design van deze TV een voordeel. Deze televisie bestaat namelijk uit het scherm zelf, en de zogenaamde ‘One Connect Box’. In deze box zit alle hardware zoals de processor, en ook alle aansluitingen van deze TV. Dit heeft als voordeel dat je de TV strak tegen de muur kunt hangen, en toch gemakkelijk toegang hebt tot alle aansluitingen van de TV.

Het scherm verbind je met de box met slechts één glasvezel kabel (max 5 meter). De stroomkabel, en al je externe apparaten sluit je vervolgens op deze box aan. Zet je de One Connect Box in je TV meubel, dan zie je bij een muurbevestiging van je scherm dus slechts één kabel die naar je scherm loopt. Daarmee is dit dus een veel nettere oplossing dan bij de meeste andere TV’s. Hoewel deze TV dus een zeer goede oplossing heeft voor muurbevestiging, kun je de TV uiteraard ook gewoon neerzetten op de meegeleverde poot.

De One Connect Box beschikt over 4 HDMI poorten en 3 USB poorten voor het aansluiten van externe apparaten zoals consoles of harde schijven. Deze TV maakt gebruik van het besturingssysteem Tizen, waarmee je gemakkelijk live TV kunt bekijken, maar ook toegang hebt tot meerdere streaming apps.

Deze TV is beschikbaar in verschillende maten, namelijk met 55, 65, en 75 inch beelddiagonaal. Twijfel je over de geschikte afmeting? Wat deze afmetingen qua breedte en hoogte van het scherm inhouden, kun je hier bekijken.

De prijs van dit model TV hangt sterk af van het beelddiagonaal die je kiest. Zo is de laagste prijs voor de kleinste uitvoering (55 inch) op dit moment 2198 euro (op Expert.nl). Daarmee is deze TV dus flink duurder dan de LG C9 OLED van dezelfde afmeting.

De beste prijs voor de 65 inch uitvoering is €1973,96 op Bol.com. De grootste uitvoering, van 75 inch, is verkrijgbaar vanaf 2999 euro (op Bol.com).

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een TV? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of heb je andere eisen of budget, en wil je daarvoor gericht advies? Laat dan hieronder een bericht achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties op “De beste (smart) TV’s van 2020! Beste koop, 4K, LED en OLED

 1. Guido Post author

  9 juni 2020: update keuzes en prijzen. Heb je nog vragen over het kopen van de beste TV voor jou? Laat een reactie achter!

  Reply
 2. Sander

  Ik zoek ren TV van max 750 eur, afmeting 55 inch. Welke TV zou je dan kopen en waarom? Hoor het graag. Groet, Sander.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Sander,

   In dat geval zou ik kiezen voor de Samsung QE55Q60R. De laagste prijs voor deze TV is op dit moment €769 (op Kamera-Express.nl) , en ligt dus nét iets boven je budget, maar deze TV is wat betreft beeldkwaliteit een flinke stap omhoog vergeleken met alle TV’s daaronder.

   Dit is een 4K QLED TV van 55 inch, met een maximale verversingssnelheid van 120 Hz. Deze TV maakt gebruik van Samsung’s smart besturingssysteem Tizen; zelf vind ik dat erg gemakkelijk in gebruik. Net als veel nieuwe TV’s heeft deze een ingebouwde ontvanger (‘tuner’) die geschikt is voor alle TV providers.

   Voor het budget haalt deze TV de hoogste score voor beeldkwaliteit van alle geteste TV’s op Rtings.com. In de test van Rtings.com scoort deze Samsung TV erg goed op contrast, en ook goed op kleuraccuraatheid en kleurbereik.

   Deze TV is ook beschikbaar op Bol.com voor 789 euro. Bol noemt deze TV als ‘Tip voor een goede 55 inch televisie”, en na 109 klantreviews is de gemiddelde beoordeling voor deze TV daar een 4.7/5.

   Groet,
   Guido

   Reply