Game TV kopen (Xbox One/PS4)? Tips en de 3 beste opties!

Op zoek naar een goede TV om op te gamen met de Xbox One of PS4? In dit artikel lees je mijn advies voor het kopen van de beste TV voor gaming.

Eerst beschrijf ik belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een gaming TV. Daarna ga ik verder in op mijn drie aanraders van dit moment (januari 2019). Dit zijn goede televisies om op te gamen, binnen drie verschillende prijsklassen.

Meteen meer informatie over deze drie opties? Dit zijn de drie aanraders:

Gaming TV kopen voor Xbox One of PS4, waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een gaming TV? Hieronder de belangrijkste eigenschappen.

Input lag – hoe lager, hoe beter!

De input lag is de tijd tussen het moment dat je Xbox of PlayStation een beeld genereert, en het moment dat dit beeld op het scherm verschijnt. Omdat je bij veel games snel moet reageren op wat je op het scherm ziet, is een zo laag mogelijk input lag een gunstige eigenschap van een TV waar je op wil gamen.

Vooral bij online shooters zoals Call of Duty, Battlefield, of Fortnite is dit erg belangrijk. Met een lage input lag kun je net iets eerder reageren, en zal je daardoor in deze games meer confrontaties met tegenstanders winnen.

Veel nieuwe televisies houden hier rekening mee, en hebben daarom voor gaming daarom een speciale ‘Game Mode’. In deze modus is de input lag zo laag mogelijk. De meeste nieuwe TV’s hebben in Game Mode een input lag van tussen de 10 en 60 milliseconden. Zonder deze game mode ligt de input lag een stuk hoger: zo tussen de 30 en 140 milliseconden.

Omdat input lag zo’n belangrijke eigenschap is, heb ik dit zwaar meegewogen in de selectie van mijn drie aanraders. Hierbij ben ik uitgegaan van de resultaten van deze input lag test.

Tip: Wil je een nog lagere input lag? Koop dan helemaal geen TV, maar een gaming monitor met een HDMI aansluiting. De snelste gaming monitors hebben namelijk een input lag van minder dan 5 ms (bekijk testresultaten). Twee goede opties: de MSI Optix G27C4 en de Asus VG248QE

Beeldkwaliteit

Naast input lag is de beeldkwaliteit belangrijk bij een gaming TV. De beeldkwaliteit is onder andere afhankelijk van de resolutie, het schermtype (LED vs OLED), en of de TV HDR beeld kan weergeven.

Resolutie: Full HD (1080p) vs Ultra-HD (4K)

De resolutie is de hoeveelheid pixels die het scherm beschikbaar heeft om een beeld te kunnen weergeven. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. De twee meest voorkomende resoluties zijn de ‘Full HD’ resolutie (1920×1080 pixels), en de 4K Ultra-HD resolutie (3840×2160 pixels).

Zowel de Xbox One als de PS4 genereren Full HD beeldmateriaal, maar kunnen dit beeld opschalen naar 4K, waardoor het scherper wordt. De Xbox One X en PS4 Pro kunnen native 4K beeld produceren, dat meer detail heeft dan opgeschaald 4K beeldmateriaal.

Vanwege het scherpere beeld heeft een 4K TV dus altijd de voorkeur boven een Full HD TV.

LED of OLED scherm?

Bij TV’s zijn er twee veelgebruikte schermtypen: (LCD) LED en OLED. Het voordeel van OLED is dat het een beter contrast kan leveren dan dan een LED scherm. Bij OLED schermen wordt er geen achtergrondverlichting gebruikt, en is zwart beeld daardoor ook echt zwart. Het voornaamste nadeel van OLED is dat TV’s met deze schermen een stuk duurder zijn dan LED TV’s.

HDR: High Dynamic Range

De ‘dynamic range’ is het kleurbereik van zichtbaar licht dat kan worden weergegeven op de TV. Bij HDR beeldmateriaal wordt er extra informatie meegestuurd, zodat een geschikte TV het brede kleurbereik kan inzetten voor betere kleurweergave.

De Xbox One S, Xbox One X, en alle uitvoeringen van de Playstation 4 kunnen HDR beeld genereren. Ondersteunt je TV HDR weergave, dan heb je beter beeld bij het gamen.

LG UK6300 – laagste input lag, lage prijs (beste koop 4K game TV)

Wil je een TV met een zo laag mogelijk input lag voor de beste gaming prestatie? Kies dan voor de LG 49UK6300. Van alle TV’s die in Nederland en België te koop zijn, is dit degene met de laagste input lag.

LG 49UK6300 - Game TV met Laagste Input Lag

LG UK6300 – 49 inch

Bol.com (€479)

Zet je deze TV op ‘Game mode’, dan is de input lag van deze TV slechts 11.8 milliseconden bij 4K beeld met 60 frames per seconden.

Een ander belangrijk voordeel van deze TV is de lage prijs: de 43 en 49 inch uitvoering van deze TV zijn te bestellen voor minder dan 500 euro.

De LG UK6300 heeft een LED scherm met 4K resolutie. De TV heeft ondersteuning voor HDR, en kan HDR beeldmateriaal van twee verschillende standaarden afspelen: HDR10 en HLG. Deze TV is dus geschikt voor HDR gaming; zowel de Xbox One als de PS4 gebruiken de HDR10 standaard.

Omdat deze TV een 4K resolutie heeft, en HDR ondersteun, zal het beeld een flinke upgrade zijn als je op dit moment een Full HD TV zonder HDR gebruikt. Toch is deze TV qua beeldkwaliteit niet de beste optie. Bij de test van de site Rtings.com scoort deze TV matig op de contrastverhouding en maximale helderheid. Daarnaast heeft deze TV geen local dimming, waardoor zwart beeld er op deze TV er enigszins grijs uitziet.

De LG UK6300 is een smart TV, die je met het internet kunt verbinden via Wi-Fi of met een internetkabel. Deze TV gebruikt LG’s besturingssysteem WebOS 3.5, waarmee je toegang hebt tot veel verschillende apps, waaronder Netflix en YouTube.

Voor het aansluiten van je game console en andere externe apparaten zijn er 3 HDMI-ingangen beschikbaar, en 2 USB poorten. De TV heeft ingebouwde stereo-speakers met een vermogen van 2×10W. Voor beter geluid kun je speakers of een soundbar aansluiten op deze TV met een HDMI-kabel of met een optische (Toslink) kabel.

De TV wordt geleverd met de afstandsbediening, benodigde stroomkabels, en de voetjes om de TV op neer te zetten. Daarnaast is de TV ook aan de muur te bevestigen. In geval van muurbevestiging zul je zelf een muurbeugel moeten bestellen (VESA maat 300×300).

Deze TV is online te koop op Bol.com en PlatteTV.nl. Deze TV is beschikbaar in vier verschillende afmetingen: 43, 49, 55 en 65 inch. De 49 inch uitvoering heeft op dit moment nagenoeg dezelfde prijs als de uitvoering in 43 inch, en is daarom de beste koop. De huidige prijs is 479 euro.

Samsung NU8000 – Lage input lag, goede beeldkwaliteit

De Samsung NU8000 is een 4K HDR TV met een goede beeldkwaliteit. De input lag van deze TV is met 17.9 milliseconden erg laag, waardoor deze TV zeer geschikt is voor gaming.

Samsung UE55NU8000

Samsung UE55NU8000

Bol.com (€899)

Het belangrijke voordeel van deze TV op de LG UK6300 is de betere beeldkwaliteit. Deze TV scoort bij deze uitgebreide test een stuk hoger op contrast, helderheid, een kleurvolume dan de eerder genoemde LG TV. Vooral het grotere kleurvolume zal duidelijk zijn bij HDR gaming.

Deze TV wordt in reviews erg positief beoordeeld. Volledige reviews van deze TV zijn onder andere te lezen op 4k.com (8.6/10), en Techadvisor.co.uk (8/10).

Ook klanten zijn erg tevreden over de beeldkwaliteit. Op Bol.com wordt deze televisie na 62 reviews gemiddeld met een score van 4.8/5 beoordeeld, en is de goede beeldkwaliteit ook het meest genoemde voordeel.

De Samsung NU8000 is een smart TV, en gebruikt het besturingssysteem Tizen. Je kunt de TV met het internet via Wi-Fi of met een internetkabel. Game consoles zijn aan te sluiten via HDMI – er zijn wel 4 HDMI poorten aanwezig. Daarnaast bevat deze TV 2 USB-poorten.

Er zijn twee 20 watt speakers ingebouwd in deze TV voor stereo geluid. Speakers of een soundbar zijn onder andere aan te sluiten met een optische kabel. Ook bevat deze TV een koptelefoonaansluiting.

De TV is neer te zetten op de meegeleverde poot, of aan de muur te hangen met een muurbeugel. Verder wordt de Samsung One Remote meegeleverd. Deze afstandsbediening is te gebruiken om de TV te bedienen, maar ook geschikt voor veel Samsung soundbars. Zo heb je maar één afstandsbediening nodig voor beeld én geluid.

Deze TV is te koop in vijf verschillende afmetingen: 49, 55, 65, 75, en 82 inch. De beste aanbieding voor deze TV is op dit moment te vinden op Bol.com. Hier is de 55 inch uitvoering van deze TV verkrijgbaar voor 899 euro.

LG OLED C8 – Lage input lag, beste beeldkwaliteit

Wil je een nog betere beeldkwaliteit? Dan is de LG OLED C8 mijn aanrader. Dit is een 4K smart TV met HDR. Door het OLED scherm heeft deze TV een nog betere beeldkwaliteit dan de Samsung NU8000. De input lag van deze TV is slechts 21.3 ms.

LG OLED55C8 - gaming TV met beste beeldkwaliteit

LG OLED55C8

Bol.com (€1679)

Omdat individuele pixels bij een OLED scherm volledig uitgezet kunnen worden, is zwart beeld op deze TV ook echt zwart. Ook zijn de kijkhoeken bij dit scherm erg goed; ook als je niet recht voor het scherm zit blijft de beeldkwaliteit goed.

Deze TV wordt zeer positief beoordeeld op beeldkwaliteit. Veel reviews, waaronder die van Techradar.com, Pocket-lint.com, en TrustedReviews.com, geven deze TV een maximale reviewscore van 5/5 sterren. Daarnaast noemt de TV reviewsite Rtings.com deze TV de ‘Best Gaming OLED TV‘.

De LG C8 gebruikt WebOS als smart TV besturingssysteem. Binnen dit besturingssysteem kun je gebruik maken van verschillende apps, waaronder Netflix, YouTube, en een webbrowser. De TV is draadloos te verbinden met het internet via Wi-Fi (2.4 of 5 GHz) of met een internetkabel.

Voor het aansluiten van een console en andere externe apparaten zijn er 4 HDMI poorten en 3 USB poorten aanwezig. Voor audio-apparatuur is er een optische (Toslink) ingang beschikbaar, en een 3.5 mm jack.

Deze TV wordt verkocht in drie verschillende afmetingen: 55 inch, 65 inch, en 77 inch. Op dit moment is de laagste prijs voor de 55 inch uitvoering te vinden op Bol.com; 1679 euro.

Benieuwd naar de volledige specificaties, meer reviews, en prijzen? Bekijk dan de volledige productpagina van deze TV.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een goede gaming TV? Opmerkingen op de inhoud van het artikel? Ervaring met een van de genoemde producten, of een andere suggestie voor een goede gaming TV? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend