Laptop aansluiten op TV? Uitleg van drie mogelijkheden!

Wil je je laptop aansluiten op je TV, zodat het beeld (video) en geluid (audio) van je laptop wordt afgespeeld op je TV? Dat kan! Er zijn veel verschillende manieren om je laptop aan te sluiten op je TV. In dit artikel leg ik de drie beste methodes uit.

Laptop of MacBook aansluiten op TV via HDMI

Heb je een relatief nieuwe laptop, en smart TV? Dan is de kans groot dat je laptop een HDMI-uitgang heeft, en de TV een HDMI-ingang.

Het enige dat je dan hoeft te doen is de laptop met de TV te verbinden met een HDMI-kabel. Vervolgens selecteer je op de TV de gebruikte HDMI-ingang als input, en zie je het volledige beeld van je laptop op de TV.

Ook het geluid van de laptop zal nu op de TV, of op de TV aangesloten audio-apparatuur worden afgespeeld. HDMI-kabels versturen namelijk zowel beeld- als audiodata.

Laptop op TV aansluiten met HDMI-kabel

HDMI kabel (1.5 meter)

Bol.com (€3,95)

Wil je het beeld niet dupliceren, maar de TV gebruiken als tweede scherm? Binnen Windows kun je dat snel aanpassen Door de Windows-toets, en de letter ‘P’ tegelijkertijd in te drukken, en te kiezen voor ‘Extend’.

Deze, en meer opties zijn binnen Windows ook te vinden onder het menu ‘Schermresolutie’. Op deze pagina op de site van Microsoft de volledige uitleg.

Gebruik je een Apple laptop (MacBook) met macOS? De meeste MacBooks hebben geen HDMI-uitgang, maar wel een Mini-displayport uitgang.

Je zult dan een Mini-displayport naar HDMI adapter moeten gebruiken om je MacBook met een HDMI kabel te verbinden met je TV. Een betrouwbare Mini-displayport naar HDMI-adapter vind je hier voor maar €5,59.

Ook met een MacBook kun je kiezen of je op de TV hetzelfde beeld wil zien als op je laptop, of dat je de TV wil gebruiken als 2e scherm. Op deze pagina op Apple.com de uitleg van deze instellingen.

Heb je thuis geen HDMI-kabel over om je laptop te verbinden met je TV? HDMI kabels zijn online goedkoop te bestellen. Zo kost een HDMI-kabel van 1.5 meter op dit moment slechts €3,95 op Bol.com.

Als je een laptop op de TV wil aansluiten, raad ik aan om voor een zo kort mogelijke kabel te kiezen. Bij gebruik van een lange HDMI-kabel (vanaf zo’n 5 meter) kan er namelijk signaalverlies optreden, en krijgt het beeld ruis. De beste oplossing om toch een lange HDMI-kabel te gebruiken is door een HDMI-versterker toe te passen.

Laptop aansluiten op TV via VGA kabel en audiokabel

Heb je een oudere laptop en TV? Veel oude TV’s en laptops hebben geen HDMI-aansluiting, maar wel een VGA aansluiting. Je kunt dan de laptop op de TV aansluiten met een VGA kabel.

Vga Kabel Laptop Aansluiten Op Tv

VGA kabel (1 m)

Allekabels.nl (€6,95)

En: 3.5 mm audio kabel (1 meter)

Allekabels.nl (€1,95)

Eenmaal aangesloten, kun je op de TV de VGA-ingang te selecteren als input. Je krijgt dan op de TV hetzelfde beeld te zien als op de laptop. Ook kun je op je laptop ervoor kiezen om de TV als tweede scherm te gebruiken.

Het nadeel van VGA is dat deze kabel alleen videodata verstuurt. Als je ook de audio van je laptop op de TV wil, zul je daarnaast ook een audio-kabel moeten gebruiken.

De meeste laptops en TV’s hebben een 3.5 mm stereo-kabel aansluiting. Sluit de laptop simpelweg aan op de TV met een 3.5 mm stereo-kabel. Deze kabels zijn online erg goedkoop. Op Allekabels.nl kost een geschikte kabel van 1 meter lang op dit moment slechts €1,95.

Heb je een TV met een HDMI-ingang, en een laptop met een VGA-uitgang? Dan kun je gebruik maken van deze adapter. Deze adapter combineert de audio (via 3.5 mm kabel) en video (via VGA) van je laptop naar één HDMI signaal.

Heb je een TV met een VGA-ingang, en een laptop met een HDMI-uitgang? Dan kun je gebruik maken van deze adapter, en sluit daarnaast een audio-kabel aan voor het geluid.

Laptop draadloos aansluiten op TV met Chromecast

Chromecast 3 V3 2018

Google Chromecast

Bol.com (€39)

Wil je de laptop draadloos aansluiten op je TV? Dan is de beste optie de Google Chromecast.

De Google Chromecast is een klein apparaatje dat je kunt aansluiten op de HDMI-ingang van je TV. De Chromecast is een draadloze ontvanger, die audio en video van een ander apparaat op hetzelfde WiFi-netwerk kan ontvangen en afspelen.

Heb je een laptop op hetzelfde Wi-Fi netwerk, kun je dus video afspelen naar je TV. Meerdere video-streaming websites, waaronder YouTube, Netflix en Disney Plus, hebben ingebouwde ondersteuning voor Chromecast. Ook de videospeler VLC heeft tegenwoordig ondersteuning voor de Chromecast.

Klik je op je laptop bij YouTube of Netflix op het ‘cast’-icoontje, dan wordt de video afgespeeld op de TV waar je Chromecast op hebt aangesloten. In deze video zie je een korte uitleg en demonstratie van dit proces.

Daarnaast is het ook mogelijk om het volledige scherm van je laptop te ‘casten’ naar je TV. Om dit te doen zul je de webbrowser Google Chrome moeten gebruiken. Binnen Google Chrome vind je opties om het volledige scherm van je laptop te casten naar je TV. In dit artikel vind je de volledige instructies hiervoor.

De Google Chromecast kost bij de meeste webshops op dit moment 39 euro. Je kunt de Chromecast onder andere kopen op Bol.com voor €39, of met 5 euro korting (€34) met Bol Select.

Vragen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van een laptop op een TV? Je kunt je vraag hieronder achterlaten als reactie op dit artikel.

Plaats een reactie

14 reacties op “Laptop aansluiten op TV? Uitleg van drie mogelijkheden!”

  • Hoi Pyr,

   Ja, de beeldverhouding van zowel 15 als 17 inch laptops is vrijwel altijd 16:9. Dus de beeldverhouding is hetzelfde, en komt ook nog eens overeen met die van de meeste TV’s, want die hebben ook een beeldverhouding van 16:9.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. heb een adapter VGA naar HDMI
  Mijn notebook heeft VGA de tv HDMI
  Ik heb gezocht op TV en laptop maar het werkt niet

  MvG Willem

  Beantwoorden
  • Hoi Willem,

   Welke adapter heb je gebruikt? En was dit wel een VGA naar HDMI converter/omvormer, in plaats van andersom?
   Er zijn namelijk veel meer HDMI naar VGA converters te koop dan VGA naar HDMI converters. Als je een HDMI naar VGA converter hebt, dan werkt deze in jouw geval niet om het beeld (en geluid) van je laptop naar je TV te krijgen.

   Om van VGA naar HDMI te gaan, raad ik dit product aan.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Hoe sluit ik mijn chromebook aan op mijn smart TV met chromecast? Met de HDMI kabel geeft hij het beginscherm aan maar gaat niet verder dan dat scherm

  Beantwoorden
 3. Als ik mijn laptop via een kabel stream naar de tv, is het altijd goed gegaan. Nadat we het uploaden van de horisonbox hebben uitgevoerd, is het beeld op de tv in 3D. Op de laptop is er gewoon beeld. Hoe krijg ik weer normaal beeld op mijn tv?

  Beantwoorden
 4. Beste,
  Als ik dit doe dan werkt het maar na een bepaalde tijd doet het geluid het niet meer en ik weet niet hoe ik dat oplos. Ik had ergens gelezen dat ik de instellingen moest aanpassen dat heb ik gedaan toen werkte het maar nu valt het geluid nog steeds elke keer,uit.
  Hoe los ik dit op?

  Beantwoorden
 5. Als ik via chromecast mijn laptop verbind met mijn TV, en ik doe de laptopklep dicht heb ik dan nog steeds beeld op mijn tv? of moet echt de beeld ook aanstaan van je laptop?

  Beantwoorden
  • Hoi Arie,

   Ik heb dit zojuist voor de zekerheid even geprobeerd. Ook als het beeldscherm van de laptop dichtklap, blijft het beeld dat ik ‘cast’ naar de Chromecast zichtbaar.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Graag zou ik de HP Probook 6560b willen
  verbinden met de tv met HDMI poort.

  De HP heeft een display poort aansluiting ipv
  HDMI. Volgens mij is de deze poort een VGA
  of DVI…

  Zou het zo simpel kunnen zijn om een kabel
  te halen met een HDMI en een display poort?

  Of zie ik als, A-technisch mens, iets over het hoofd?

  Beantwoorden