Beste TV voor PS5? De 3 beste TV’s voor de PlayStation 5!

Beste Ps5 Tv ThOp zoek naar de beste TV voor bij een Sony PlayStation 5? Om de maximale prestatie uit je PlayStation 5 te halen, zijn er een aantal eigenschappen waar je TV aan moet voldoen.

In dit artikel lees je eerst waar je op kunt letten bij het kiezen van een goede TV voor een PS5, en noem ik vervolgens drie goede TV’s die je op dit moment (2023) kunt kopen die hier aan voldoen.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van televisies? Bekijk dan de TV koopgids!

Welke TV voor PS5 kopen? Let op deze eigenschappen!

Het grote voordeel van de PlayStation 5 is dat deze je games in 4K resolutie kan afspelen, met een verversingssnelheid van maximaal 120 Hz. Daardoor zijn de games scherper, en is het beeld vloeiender. De beste TV voor een PlayStation 5 heeft zelf dan ook de 4K UHD resolutie, en een verversingssnelheid van 120 Hz of meer.

Daarnaast kan de PlayStation 5 ook beeld in 8K genereren, met maximaal een verversingssnelheid van 60 Hz.

Om zoveel data van de console over te brengen naar de TV, heb je echter TV met ondersteuning voor HDMI 2.1 nodig. Dat is een AV-aansluiting met een bandbreedte die genoeg is voor het overbrengen van 4K beeld met 120 frames per seconde, of 8K beeld met 60 frames per seconde. Let bij het kiezen van een TV voor je PS5 er dus op dat je TV over HDMI 2.1 beschikt.

Ook ondersteunt de PS5 gaming in HDR, ofwel ‘High Dynamic Range’. Daarmee kunnen TV’s met HDR ondersteuning kleuren weergeven in een groter kleurbereik. Zo zullen de kleuren er realistischer en beter uitzien.

Een andere belangrijke eigenschap is de ondersteuning van een variabele verversingssnelheid, ofwel Variable Refresh Rate, kortweg VRR. Hierdoor wordt de werkelijke verversingssnelheid van de TV aangepast op de output van de console. Zo wordt een schokkend beeld en screen tearing tegen gegaan.

De PlayStation 5 gebruikt HDMI Forum VRR. Daarmee zal elke TV met HDMI 2.1 deze vorm van VRR ondersteunen. Twee andere uitvoeringen van VRR zijn AMD’s FreeSync en Nvidia’s G-Sync, die ook door veel TV’s worden ondersteunt. Ondersteuning van FreeSync of G-Sync kan gunstig zijn als je de TV ook wilt gebruiken voor PC gaming.

Net als bij de keuze voor een goede gaming TV voor de vorige generatie consoles, zoals de PS4, is een lage input lag een belangrijke eigenschap. Zo zal de TV eerder op het beeld dat de console genereert op het scherm laten zien. Zo zie je eerder wat er gebeurt, en kun je hier sneller op reageren.

Dat is vooral handig bij bijvoorbeeld (online) schietspellen, waarbij een snelle reactie erg belangrijk is. Veel goede TV’s hebben voor het gamen dan ook een speciale ‘Auto Low Latency Mode’ (ALLM), als onderdeel van een ‘Game mode’, waarbij de input lag lager is.

Nu je weet waar je op kunt letten bij het kopen van de beste PS5 TV, noem ik hieronder drie goede keuzes aan de hand van deze eigenschappen.

TCL 55C743: 4K, 144Hz, HDMI 2.1, en lage input lag – beste goedkope PS5 gaming TV!

Tcl 55c743 Beste Goedkope Ps5 Tv

Beste prijs op moment van schrijven: €649. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Coolblue.nl.

Wil je de PlayStation 5 optimaal kunnen benutten, maar niet teveel geld uitgeven aan een TV? Dan is de TCL 55C743 TV’s de beste keuze. Deze TV is verkrijgbaar in drie verschillende afmetingen, namelijk met een 55, 65, of 75 inch beelddiagonaal. Hiervan is de kleinste uitvoering op dit moment beschikbaar voor slechts €649.

Deze televisie voldoet aan alle belangrijke eisen voor gaming met de PlayStation 5, en op de productpagina op TCL.com wordt het ook snel duidelijk dat deze TV een flinke nadruk legt op gaming.

Het scherm van deze TV heeft een 4K resolutie, en een verversingssnelheid van 144 Hz. De verversingssnelheid van 144 Hz is zelfs meer dan je nodig hebt voor de PS5. De PS5 ondersteunt op dit moment namelijk maximaal 120 frames per seconde in 4K resolutie.

Deze TV heeft een zogenaamd QLED scherm; een LCD-LED scherm van LG dat zou moeten zorgen voor een betere kleurechtheid.

De TV ondersteunt meerdere HDR-weergaven, waaronder HDR10 Pro, HLG Pro, en Dolby Vision. Daarnaast heeft de TV Full Array local dimming. Dat houdt in dat het backlight van het scherm gedimd wordt op donkere delen van het scherm, om zo te zorgen voor een beter contrast.

Uiteraard is dit een smart TV, die draadloos (Wi-Fi) of bedraad verbinding maakt met het internet. De TV draait Google TV, een zeer uitgebreid smart TV besturingssysteem die bijna elke denkbare video streaming app tot z’n beschikking heeft.

Belangrijker voor gaming is dat de TV ook een gaming-modus heeft (Instant Game Response), waarbij de input lag wordt verlaagd (ALLM), en VRR wordt ingeschakeld. De TV heeft HDMI 2.1, en daarom de HDMI 2.1 VRR, maar daarnaast ook ondersteuning voor AMD FreeSync.

Een andere gunstige eigenschap is dat deze TV in de gaming mode een zeer lage input lage heeft, namelijk een input lag van slechts 5.7 ms.

De TV bevat stereo (2.0) speakers, die virtueel Dolby Atmos geluid ondersteunen. Uiteraard kun je ook externe speakers, een soundbar, of een koptelefoon aansluiten via de vele audio-uitgangen, maar ook draadloos via bluetooth. Bij het gamen kun je altijd je gaming headset aansluiten op je PS5 DualSense controller.

Er zijn in totaal 4 HDMI-ports beschikbaar op de TV, die allemaal 2.1 ondersteunen. Het maakt dus niet uit op welke HDMI port je je PS5 aansluit.

Deze TV krijgt goede reviews van klanten op zowel Bol.com als Coolblue.nl. Klanten zijn tevreden over de goede beeldkwaliteit, en noemen ook veelal de gunstige eigenschappen voor gaming als voordelen. Ook wordt het Google TV besturingssysteem meerdere keren als voordeel genoemd.

Met een prijs van €649 is de TCL 55C743 de goedkoopste TV die aan alle belangrijke eigenschappen voldoet voor een PS5 gaming TV.

LG CS OLED: zeer goede 4K/120Hz, HDMI 2.1, PlayStation 5 TV!

Lg Oled Cs Ps5 Gaming Tv

Beste prijs op dit moment: €1019. Bekijk huidige prijs: Bol.com of Coolblue.nl.

Met een hoger budget is de LG CS OLED een goede keuze. Deze TV is beschikbaar in drie verschillende maten, namelijk 55 inch, 65 inch, of 77 inch. Op het moment van schrijven is de 55 inch uitvoering de goedkoopste, en voor €1019 beschikbaar op Bol.com.

Ook deze TV beschikt over alle belangrijke eigenschappen voor PS5 gaming, maar heeft vanwege het OLED scherm een nog betere beeldkwaliteit. Zo is ook dit een 4K TV, met een 120 HZ verversingssnelheid. Omdat dit een OLED TV is, heeft deze een perfecte contrastverhouding, en is zwart ook écht zwart.

Daarnaast zijn de kijkhoeken van de TV goed, namelijk 178°. Hierbij zullen de kleuren er ook goed uitzien als je niet helemaal recht voor het scherm zit. De LG CS OLED TV’s ondersteunen HDR content met onder andere HDR 10 Pro, HLG, en Dolby Vision.

Ook dit is een smart TV met LG’s WebOS 6.0 besturingssysteem. De TV is zowel met kabel, als draadloos (over Wi-Fi) te verbinden met het internet. Eenmaal verbonden, kun je via dit besturingssysteem gebruik maken van verschillende streaming apps, zoals NetflixAmazon Prime Video, en Disney Plus.

Wat betreft gaming bevat WebOS een gaming modus waarbij de input lag wordt verlaagd, en VRR wordt ingeschakeld. Naast gamen met de PS5, is deze TV zeer geschikt voor PC gaming door de ondersteuning van zowel FreeSync als G-Sync.

De input lag van deze TV is slechts 5.3 ms in 4K/120Hz, waarmee dit één van de snelst reagerende TV’s is.

Voor het aansluiten van je PS5, en andere externe apparaten zoals een Blu-ray speler, soundbar, of Google Chromecast, zijn er vier HDMI 2.1 ports aanwezig. Ook zijn er drie USB-ports beschikbaar, zodat je een harde schijf of USB stick aan kunt sluiten.

Kortom beschikt deze TV over alle gunstige eigenschappen voor het gamen met je PlayStation 5. Daarnaast krijgt deze TV veel positieve reviews als het gaat om de beeldkwaliteit in het algemeen, en is dit dan ook simpelweg één van de beste TV’s van nu.

Samsung 65Q800B QLED TV: beste 8K televisie voor je PlayStation 5!

Samsung 65q800b Beste 8k Ps5 Gaming Tv

Beste prijs op moment van schrijven: €2049. Bekijk huidige prijs: Bol.com of Artandcraft.com.

Wil je gamen in 8K? Dan is de 65QN800B van Samsung de beste keuze voor jou. Dit is een 8K TV in het 65 inch formaat. Hoewel er ook 55 inch 8K TV’s zijn, is het aan te raden om te kiezen voor een 65 inch TV bij deze resolutie. In dit grotere formaat is het voordeel van 8K beter zichtbaar.

Met de PlayStation 5 kun je in 8K maximaal 60 frames per seconde genereren. Toch beschikt deze TV ook over een hoge refresh rate, van 120 Hz. Zo kun je altijd ook nog kiezen om in 4K te gamen op deze TV, met een hogere framerate van maximaal 120 FPS.

Ook is deze TV verkrijgbaar in grotere afmetingen, namelijk in 75 inch en 85 inch. Deze TV’s hebben een LCD-LED scherm van Samsung’s hoogste kwaliteit. Deze schermen noemt Samsung QLED, en hebben door mini-led een zeer goede local dimming. Daarmee komt het contrast in de buurt van OLED TV’s.

Een voordeel van QLED is dat deze TV’s een hogere felheid hebben, en daardoor ook veel kleurvolume. Vanwege de HDMI 2.1 aansluiting op deze TV kun je hierop gamen in 8K in 60 Hz als je zoveel mogelijk detail wilt kunnen zien. Ook zou je kunnen omschakelen naar gaming in 4K met 120 Hz als je bij een bepaalde game juist voorkeur hebt voor een zo vloeiend mogelijk beeld.

De TV ondersteunt meerdere HDR-weergaven, waaronder HDR10+ en HLG.

Ook dit is een smart TV, en maakt gebruik van Samsung’s smart besturingssysteem, Tizen. Op dit besturingssysteem zijn nagenoeg alle belangrijke streaming apps beschikbaar. Voor PS5 gaming heeft dit besturingssysteem een specifieke gaming-modus (Game Mode) met ALLM. Met een input lag van slechts 5.9 ms in 4K bij 120 Hz (volgens deze test) reageert deze TV snel.

Met HDMI 2.1 ondersteunt de TV de VRR van de PlayStation 5.

Verder gunstig aan deze TV is de goede geluidskwaliteit. De TV bevat namelijk 8 ingebouwde speakers met een totaal vermogen van 70 Watt. Wel zal een soundbar of losse speakers voor een flink beter geluid zorgen. Deze kun je aansluiten op één van de vele audio-uitgangen van de TV.

Een voordeel van deze TV is dat deze zeer plat is uitgevoerd, waardoor je deze strak tegen de muur kunt hangen. Daarvoor kun je elke VESA 400×300 muurbeugel voor gebruiken. Ook is de TV neer te zetten op de meegeleverde TV-voet.

Er zijn in totaal 4 HDMI 2.1 ports beschikbaar op de TV, en 3 USB ports. Daarmee kun je veel externe apparaten aansluiten op deze TV.

Kortom heeft deze TV alle gunstige eigenschappen voor PlayStation 5 gaming, en is dit de beste optie als je ook in 8K wilt kunnen gamen.

Meer goede televisies voor je PS5?

Bij een aantal webshops is het mogelijk om de beschikbare TV’s te sorteren op bepaalde eigenschappen. Daarom kun je hier ook gemakkelijk TV’s zoeken voor je PS5:

Ook kun je bij beide webshops nog verder filteren op de eerder genoemde belangrijke eigenschappen van een PS5 TV.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een TV voor je PS5? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde TV’s die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

4 reacties op “Beste TV voor PS5? De 3 beste TV’s voor de PlayStation 5!”

  • Hoi Maaike,

   Je kunt ook met een PS5 gamen op een TV zonder deze eigenschappen. Eigenlijk op elke TV met een HDMI aansluiting kun je gamen met de PS5. Als de TV niet beschikt over de genoemde eigenschappen benut je de console alleen niet maximaal.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi M,

   Ik zou voor een andere TV kiezen. De LG 43nano756pa heeft namelijk maar een refresh rate van 50/60 Hz. Een TV met een refresh rate van 100/120 Hz zal bij gaming een veel vloeiender beeld hebben.
   Bekijk eens deze opties op Coolblue.nl. Deze hebben allemaal HDMI 2.1 en een 120 Hz refresh rate.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend