Beste TV voor Xbox Series X | S? De 3 beste opties!

Beste Tv Voor Xbox Series X ThZoek je de beste TV om te kunnen gamen op een Microsoft Xbox Series X of S? Voor de beste gaming prestaties met een Xbox Series-console, zijn er een paar belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kiezen van de beste TV.

In dit artikel lees je eerst wat deze eigenschappen zijn, en noem ik vervolgens drie goede TV’s die je op dit moment kunt kopen die hier aan voldoen.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van televisies? Bekijk dan de TV koopgids!

Welke TV voor de Xbox Series X of S? Let op deze eigenschappen!

Het belangrijkste voordeel van de Xbox Series X, is dat je hierop kunt gamen in de 4K resolutie, met daarnaast ook nog eens een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Dat maakt het dat deze games er scherp en gedetailleerd uitzien op je TV, en het beeld erg vloeiend is. Wel zul je dan ook gebruik moeten maken van een TV met de 4K UHD resolutie, en een verversingssnelheid van 120 Hz.

Daarnaast kan de Xbox Series X theoretisch ook beeld in 8K resolutie ondersteunen, maar wordt dat in de praktijk op dit moment niet toegepast. In de toekomst zal 8K gaming met de Xbox Series X nog worden toegepast. Dus een 8K TV heeft voor de Xbox Series X alleen zin om je voor te bereiden op de toekomst.

Om beeld in een hoge resolutie, en met veel frames per seconde, over te brengen naar de TV, heb je veel bandbreedte nodig. Daarom heb je een TV nodig met HDMI 2.1. Alleen deze AV-aansluiting heeft genoeg bandbreedte om 4K beeld met 120 frames per seconde over te kunnen brengen naar de TV. Let bij het kiezen van een TV voor je Xbox Series X dus op dat je TV over HDMI 2.1 beschikt.

Verder ondersteunt zowel de Xbox Series X als S gaming in HDR, ofwel ‘High Dynamic Range’. Daarmee kunnen TV’s met HDR ondersteuning kleuren weergeven in een groter kleurbereik, en wordt het beeld daardoor realistischer.

Een andere belangrijke eigenschap om op te letten is dat je TV een variabele verversingssnelheid (Variable Refresh Rate) ofwel VRR ondersteunt. Hierdoor wordt de werkelijke verversingssnelheid van de TV aangepast op de output van de console. Zo wordt een schokkend beeld en screen tearing tegen gegaan.

Bij elke game TV is een lage input lag daarnaast een belangrijke eigenschap. Met een lage input lag zal de TV het beeld dat de console genereert sneller op het scherm laten zien. Daardoor kun je hier ook sneller op reageren.

Een lage input lag is dan ook vooral handig bij (online) schietspellen, waarbij een snelle reactie erg belangrijk is. Veel goede TV’s hebben voor het gamen dan ook een speciale ‘Auto Low Latency Mode’ (ALLM), als onderdeel van een ‘Game mode’, waarbij de input lag lager is.

Nu je weet waar je op kunt letten bij het kopen van de beste TV voor de Xbox Series X, noem ik hieronder drie goede keuzes aan de hand van deze eigenschappen.

TCL 55C743: 4K/120Hz (HDMI 2.1), beste goedkope TV voor Xbox Series X|S!

Tcl 55c743 Beste Goedkope Xbox Tv

Beste prijs op moment van schrijven: €649. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Coolblue.nl.

Wil je de Xbox Series X optimaal kunnen benutten, maar niet teveel geld uitgeven aan een TV? Dan is de 55C743 van TCL op dit moment beste keuze. Deze TV is beschikbaar in drie maten, namelijk in 55, 65, of 75 inch beelddiagonaal. Daarvan is de kleinste uitvoering op dit moment beschikbaar voor slechts €649.

Deze televisie voldoet aan alle belangrijke eisen voor gaming met zowel de Xbox Series X als S. TCL legt met deze TV ook een flinke nadruk op gaming, en noemt op de productpagina op TCL.com ook nadrukkelijke alle gunstige eigenschappen hiervoor.

Zo heeft het scherm van deze TV de 4K resolutie, en een verversingssnelheid van 144 Hz. De verversingssnelheid van 144 Hz is zelfs meer dan je nodig hebt voor de Xbox Series X|S. De maximale refresh rate die wordt ondersteund is namelijk 120 frames per seconde in 4K resolutie.

Deze TV heeft een zogenaamd QLED scherm; een LCD-LED scherm van LG dat zou moeten zorgen voor een betere kleurechtheid.

De TV ondersteunt meerdere HDR-weergaven, waaronder HDR10 Pro, HLG Pro, en Dolby Vision. Daarnaast heeft de TV Full Array local dimming. Dat houdt in dat het backlight van het scherm gedimd wordt op donkere delen van het scherm, om zo te zorgen voor een beter contrast.

Uiteraard is dit een smart TV, die draadloos (Wi-Fi) of bedraad verbinding maakt met het internet. De TV draait Google TV, een zeer uitgebreid smart TV besturingssysteem die bijna elke denkbare video streaming app tot z’n beschikking heeft.

Belangrijker voor gaming is dat de TV ook een gaming-modus heeft (Instant Game Response), waarbij de input lag wordt verlaagd (ALLM), en VRR wordt ingeschakeld. De TV heeft HDMI 2.1, en daarom de HDMI 2.1 VRR, maar daarnaast ook ondersteuning voor AMD FreeSync.

Een andere gunstige eigenschap is dat deze TV in de gaming mode een zeer lage input lage heeft, namelijk een input lag van slechts 5.7 ms.

De TV bevat stereo (2.0) speakers, die virtueel Dolby Atmos geluid ondersteunen. Uiteraard kun je ook externe speakers, een soundbar, of een koptelefoon aansluiten via de vele audio-uitgangen, maar ook draadloos via bluetooth. Bij het gamen kun je een gaming headset direct aansluiten op je Xbox controller.

Er zijn in totaal 4 HDMI-ports beschikbaar op de TV, die allemaal 2.1 ondersteunen. Het maakt daarom dus ook niet uit op welke HDMI port je jouw Xbox console aansluit.

Deze TV krijgt ronduit goede reviews van klanten op zowel Bol.com als Coolblue.nl. Klanten zijn erg tevreden over de goede beeldkwaliteit, en noemen ook veelal de gunstige eigenschappen voor gaming als voordelen. Ook wordt het Google TV besturingssysteem meerdere keren als voordeel genoemd.

Met een prijs van €699 is de TCL 55C743 de goedkoopste TV die aan alle belangrijke eigenschappen voldoet voor een Xbox gaming TV.

LG C1 OLED: beste (4K/120Hz) beeldkwaliteit voor de Xbox Series X|S!

Lg Oled Cs Xbox Series X Game Tv

Beste prijs op dit moment: €1019. Bekijk huidige prijs: Bol.com of Coolblue.nl.

Wil je een betere beeldkwaliteit? Met een hoger budget is de LG CS OLED dan een goede keuze. Deze TV is beschikbaar in drie verschillende maten, namelijk 55 inch, 65 inch, of 77 inch. Op het moment van schrijven is de 55 inch uitvoering de goedkoopste, en voor €1019 beschikbaar op Bol.com.

Net als de voorgenoemde optie, beschikt ook deze TV over alle belangrijke eigenschappen voor het gamen met de Xbox Series X. Bijkomend voordeel is de beter beeldkwaliteit, door het OLED scherm. Een OLED scherm heeft namelijk géén backlight, maar gebruikt voor elke pixel een lichtje dat aan of uit kan. Daardoor is het contrast flink beter dan dat van TV’s met LED backlight, en is zwart beeld ook écht zwart.

Verder is dit uiteraard een 4K TV, met een verversingssnelheid van 120 Hz. Zo kun je hierop gamen in de maximale resolutie en verversingssnelheid van de Xbox Series X. Daarnaast kun je ook gamen in HDR. De LG C1 OLED TV’s ondersteunen namelijk HDR content met onder andere HDR 10 Pro, HLG, en Dolby Vision.

Ook heeft deze TV zeer goede kijkhoeken, namelijk van 178°. Dat houdt in dat de kleuren op het scherm deze kijkhoek niet merkbaar zullen vervormen. Zo ziet de TV er ook goed uit als je hier niet helemaal recht voor zit.

Deze TV gebruikt het smart TV besturingssysteem WebOS versie 6.0. Je kunt de TV zowel met bedraad als draadloos (over Wi-Fi) verbinden met het internet. Eenmaal verbonden, kun je met dit besturingssysteem gebruik maken van verschillende streaming apps, zoals NetflixAmazon Prime Video, en Disney Plus.

Voor gaming heeft WebOS een gaming modus waarbij de input lag wordt verlaagd, en VRR wordt ingeschakeld. Naast gaming met de Xbox Series X of Series S, is deze TV door de ondersteuning van zowel FreeSync als G-Sync ook erg geschikt voor PC gaming.

De input lag van deze TV is slechts 5.3 ms in 4K met 120 Hz. Daarmee is dit één van de snelst reagerende TV’s die je kunt kopen!

Voor een TV is het geluid bovengemiddeld goed. Zo heeft deze TV namelijk stereo geluid met twee subwoofer-kanalen (2.2 channel), waardoor voornamelijk het basgeluid een stuk beter zal klinken dan bij de meeste andere TV’s. Uiteraard kun je via de vele audio-ports op deze TV ook nog externe speakers aansluiten om het geluid verder te verbeteren.

Alle ports op deze TV zijn HDMI 2.1. Naast de 4 HDMI-ports, zijn er ook nog drie USB-ports beschikbaar, en kun je zo een harde schijf of USB stick aansluiten.

Kortom heeft deze TV alle belangrijke eigenschappen voor gaming met de Xbox Series X of Series S. Daarnaast krijgt deze TV veel positieve reviews als het gaat om de beeldkwaliteit in het algemeen, en is dit daarmee ook simpelweg één van de beste TV’s van nu.

Samsung QE65Q800T (QLED): beste 8K TV voor bij je Xbox Series X!

Samsung 65q800b Beste 8k Tv Xbox Series X

Beste prijs op moment van schrijven: €2049. Bekijk huidige prijs: Bol.com of Artandcraft.com.

Hoewel 8K gaming op dit moment nog niet beschikbaar is op de Xbox Series X, zal dat in de toekomst nog beschikbaar worden. Wil je op de toekomst voorbereid zijn? Dan is de 65QN800B van Samsung de beste TV voor bij je Xbox Series X.

Dit is een 8K TV met een 65 inch beelddiagonaal. Hoewel er ook 55 inch 8K TV’s zijn, is het aan te raden om te kiezen voor een beelddiagonaal van 65 inch. Dan is het voordeel van 8K namelijk beter te zien. Naast deze afmeting, kun je ook nog kiezen voor hetzelfde model in 75 inch of 85 inch.

De 65QN800B televisies maken gebruik van Samsung’s beste kwaliteit LCD-LED panelen. Samsung noemt deze panelen ‘QLED’. Deze hebben door de toepassing van mini-led een erg goede local dimming, waardoor het contrast in de buurt komt van OLED TV’s.

Wel is de maximale felheid van QLED TV’s hoger dan die van OLED TV’s. Daardoor is het kleurvolume beter, in zijn QLED TV’s een beter keuze in kamers met veel licht. Verder heeft deze TV ondersteuning voor HDR-weergaven van HDR10+ en HLG content.

Ook deze TV beschikt over HDMI 2.1. Zo kun je hierop gamen in 4K met 120 Hz met de Xbox Series X. Wanneer 8K mogelijk wordt op de Xbox Series X, kun je via HDMI 2.1 maximaal met 60 Hz gamen in 8K.

Uiteraard is dit ook een smart TV. Samsung heeft een zeer uitgebreid smart besturingssysteem beschikbaar op deze TV, namelijk Tizen. Hierop vind je bijna alle belangrijke streaming apps, en is er voor gaming met je Xbox ook een specifieke gaming-modus (Game Mode) beschikbaar met ALLM.

Met een input lag van slechts 5.9 ms (volgens deze test) reageert deze TV in de gaming modus ook erg snel. Met HDMI 2.1 ondersteunt de TV automatisch de VRR van de Xbox Series X. Daarnaast ondersteunt deze TV ook FreeSync Premium.

Verder is de goede geluidskwaliteit van deze TV een voordeel. Zo bevat deze TV namelijk 8 ingebouwde speakers met een totaal vermogen van 70 Watt. Wel zal een soundbar of losse speakers voor een nog beter geluid zorgen. Deze kun je aansluiten op één van de vele audio-uitgangen van de TV.

Een ander voordeel van deze TV is dat erg plat is. Daardoor kun je deze zeer strak tegen de muur hangen. De TV heeft hiervoor schroefgaten volgens de VESA 400×300  standaard. Daarnaast kun je de TV ook neerzetten op de meegeleverde TV-voet.

De TV beschikt over 4 HDMI 2.1 ports, en 3 USB ports. Zo heb je voldoende aansluitingen op de TV voor al je externe apparaten.

Kortom heeft deze TV alle gunstige eigenschappen voor Xbox gaming, en is dit de beste optie als je in de toekomst ook in 8K wilt kunnen gamen.

Meer goede televisies voor de Xbox Series X en S?

Bij een aantal webshops is het mogelijk om de beschikbare TV’s te sorteren op bepaalde eigenschappen. Daarom kun je hier ook gemakkelijk TV’s zoeken voor je Xbox Series X|S:

Ook kun je bij beide webshops nog verder filteren op de eerder genoemde belangrijke eigenschappen van een Xbox Series X TV.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een TV voor je Xbox? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde TV’s die je wil delen? Laat hieronder een reactie achter!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 26 april 2021. Laatste update: 24 augustus 2023.

Plaats een reactie

Send this to a friend