Beste TV voor Xbox Series X | S? De 3 beste opties! (2021)

Beste Tv Voor Xbox Series X ThZoek je de beste TV om te kunnen gamen op een Microsoft Xbox Series X of S? Voor de beste gaming prestaties met een Xbox Series-console, zijn er een paar belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kiezen van de beste TV.

In dit artikel lees je eerst wat deze eigenschappen zijn, en noem ik vervolgens drie goede TV’s die je op dit moment (eind 2021) kunt kopen die hier aan voldoen.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van televisies? Bekijk dan de TV koopgids!

Welke TV voor de Xbox Series X of S? Let op deze eigenschappen!

Het belangrijkste voordeel van de Xbox Series X, is dat je hierop kunt gamen in de 4K resolutie, met daarnaast ook nog eens een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Dat maakt het dat deze games er scherp en gedetailleerd uitzien op je TV, en het beeld erg vloeiend is. Wel zul je dan ook gebruik moeten maken van een TV met de 4K UHD resolutie, en een verversingssnelheid van 120 Hz.

Daarnaast kan de Xbox Series X theoretisch ook beeld in 8K resolutie ondersteunen, maar wordt dat in de praktijk op dit moment niet toegepast. In de toekomst zal 8K gaming met de Xbox Series X nog worden toegepast. Dus een 8K TV heeft voor de Xbox Series X alleen zin om je voor te bereiden op de toekomst.

Om beeld in een hoge resolutie, en met veel frames per seconde, over te brengen naar de TV, heb je veel bandbreedte nodig. Daarom heb je een TV nodig met HDMI 2.1. Alleen deze AV-aansluiting heeft genoeg bandbreedte om 4K beeld met 120 frames per seconde over te kunnen brengen naar de TV. Let bij het kiezen van een TV voor je Xbox Series X dus op dat je TV over HDMI 2.1 beschikt.

Verder ondersteunt zowel de Xbox Series X als S gaming in HDR, ofwel ‘High Dynamic Range’. Daarmee kunnen TV’s met HDR ondersteuning kleuren weergeven in een groter kleurbereik, en wordt het beeld daardoor realistischer.

Een andere belangrijke eigenschap om op te letten is dat je TV een variabele verversingssnelheid (Variable Refresh Rate) ofwel VRR ondersteunt. Hierdoor wordt de werkelijke verversingssnelheid van de TV aangepast op de output van de console. Zo wordt een schokkend beeld en screen tearing tegen gegaan.

Bij elke game TV is een lage input lag daarnaast een belangrijke eigenschap. Met een lage input lag zal de TV het beeld dat de console genereert sneller op het scherm laten zien. Daardoor kun je hier ook sneller op reageren.

Een lage input lag is dan ook vooral handig bij (online) schietspellen, waarbij een snelle reactie erg belangrijk is. Veel goede TV’s hebben voor het gamen dan ook een speciale ‘Auto Low Latency Mode’ (ALLM), als onderdeel van een ‘Game mode’, waarbij de input lag lager is.

Nu je weet waar je op kunt letten bij het kopen van de beste TV voor de Xbox Series X, noem ik hieronder drie goede keuzes aan de hand van deze eigenschappen.

LG 50NANO886PB: 4K/120Hz (HDMI 2.1), beste goedkope TV voor Xbox Series X|S!

Lg 50nano866pb Beste Goedkope Tv Voor Xbox Series X

Beste prijs op moment van schrijven: €680,75. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Coolblue.nl, Expert.nl.

Met de LG Nano88 TV’s kun je voor weinig geld de Xbox Series X optimaal benutten. Deze TV is verkrijgbaar in vijf verschillende afmetingen, namelijk met een 50, 55, 65, 75, of 86 inch beelddiagonaal. Daarvan is de 50 inch optie de goedkoopste, met een prijs van slechts €680,75.

Ondanks de relatief lage prijs, voldoet deze TV aan alle belangrijke eisen voor Xbox Series X gaming. Zo heeft het scherm een 4K resolutie, en een verversingssnelheid van 120 Hz. Deze TV gebruikt een zogenaamd ‘NanoCell’ scherm. Dat is een LCD-LED scherm van LG dat zou moeten zorgen voor een goed contrast en grote kijkhoeken.

Ook ondersteunt deze TV HDR, met weergave in veel verschillende HDR standaarden. Zo heeft deze ondersteuning voor HDR10 Pro, HLG Pro, en Dolby Vision. Voor de verdere verbetering van het contrast gebruikt deze TV local dimming. Met local dimming wordt het LED backlight van het scherm op donkere delen van het scherm gedimd, waardoor de zwartwaarden beter worden.

Uiteraard is de Nano88 een smart TV, en kun je deze draadloos (via Wi-Fi) of bedraad verbinden met het internet. Het smart besturingssysteem van deze TV is WebOS 6.0. Daarmee heb je de nieuwste versie van die zeer uitgebreide smart TV besturingssysteem tot je beschikking. Hierop vind je bijna elke denkbare video streaming app, en zijn de belangrijkste hiervan al voorgeïnstalleerd.

Wat betreft gaming heeft deze TV daarnaast nog een aantal andere gunstige eigenschappen. Zo heeft deze TV een gaming-modus (Instant Game Response). Hierbij wordt de input lag verlaagd (ALLM), en VRR ingeschakeld. De TV ondersteunt HDMI 2.1, en daarom ook HDMI 2.1 VRR. De andere ondersteunde vorm van VRR van deze TV is AMD FreeSync.

In de TV zitten stereo (2.0) speakers, die ook virtueel Dolby Atmos geluid ondersteunen. Om het geluid te verbeteren, kun je ook ook externe speakers, een soundbar, of een koptelefoon aansluiten op een van de vele beschikbare audio-uitgangen, of draadloos via bluetooth. Bij het gamen kun je een gaming headset direct aansluiten op dj Xbox Series X controller.

De TV beschikt over 4 HDMI-ports. Daarvan zijn er 2 HDMI 2.1 ports. Let er op dat je de Xbox Series X aansluit op één van deze ports, want anders kun je niet in 4K gamen met 120 Hz. De twee andere ports zijn namelijk HDMI 2.0, en ondersteunen geen 4K/120Hz gaming. Verder zitten er op deze TV 3 USB ports waar je bijvoorbeeld een USB-stick of harde schijf op kunt aansluiten.

De beeldkwaliteit van deze TV krijgt veelal goede beoordelingen. Met een prijs van €680,75 is de LG 50NANO886PB ook simpelweg dé goedkoopste TV die aan alle belangrijke eigenschappen voldoet voor gaming met de Xbox Series X.

LG C1 OLED: beste (4K/120Hz) beeldkwaliteit voor de Xbox Series X|S!

Lg C1 Oled Beste 120hz 4K TV Voor Xbox Series X S

Beste prijs op dit moment: €1226,75. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Coolblue.nl, of vergelijk alle prijzen.

Wil je een betere beeldkwaliteit? Met een hoger budget is de LG C1 OLED dan een goede keuze. Deze TV is verkrijgbaar in vier verschillende maten: 48 inch (en daarmee ook de kleinste OLED TV), 55 inch, 65 inch, 77, of  83 inch. De 55 inch TV is de goedkoopste optie, en is op het moment van schrijven beschikbaar op Bol.com voor €1149.

Net als de voorgenoemde optie, beschikt ook deze TV over alle belangrijke eigenschappen voor het gamen met de Xbox Series X. Bijkomend voordeel is de beter beeldkwaliteit, door het OLED scherm. Een OLED scherm heeft namelijk géén backlight, maar gebruikt voor elke pixel een lichtje dat aan of uit kan. Daardoor is het contrast flink beter dan dat van TV’s met LED backlight, en is zwart beeld ook écht zwart.

Verder is dit uiteraard een 4K TV, met een verversingssnelheid van 120 Hz. Zo kun je hierop gamen in de maximale resolutie en verversingssnelheid van de Xbox Series X. Daarnaast kun je ook gamen in HDR. De LG C1 OLED TV’s ondersteunen namelijk HDR content met onder andere HDR 10 Pro, HLG, en Dolby Vision.

Ook heeft deze TV zeer goede kijkhoeken, namelijk van 178°. Dat houdt in dat de kleuren op het scherm deze kijkhoek niet merkbaar zullen vervormen. Zo ziet de TV er ook goed uit als je hier niet helemaal recht voor zit.

Deze TV gebruikt het smart TV besturingssysteem WebOS versie 6.0. Je kunt de TV zowel met bedraad als draadloos (over Wi-Fi) verbinden met het internet. Eenmaal verbonden, kun je met dit besturingssysteem gebruik maken van verschillende streaming apps, zoals NetflixAmazon Prime Video, en Disney Plus.

Voor gaming heeft WebOS een gaming modus waarbij de input lag wordt verlaagd, en VRR wordt ingeschakeld. Naast gaming met de Xbox Series X of Series S, is deze TV door de ondersteuning van zowel FreeSync als G-Sync ook erg geschikt voor PC gaming.

De input lag van deze TV is volgens deze test slechts 5.3 ms in 4K met 120 Hz. Daarmee is dit één van de snelst reagerende TV’s die je kunt kopen!

Voor een TV is het geluid bovengemiddeld goed. Zo heeft deze TV namelijk stereo geluid met twee subwoofer-kanalen (2.2 channel), waardoor voornamelijk het basgeluid een stuk beter zal klinken dan bij de meeste andere TV’s. Uiteraard kun je via de vele audio-ports op deze TV ook nog externe speakers aansluiten om het geluid verder te verbeteren.

Alle ports op deze TV zijn HDMI 2.1. Naast de 4 HDMI-ports, zijn er ook nog drie USB-ports beschikbaar, en kun je zo een harde schijf of USB stick aansluiten.

Kortom heeft deze TV alle belangrijke eigenschappen voor gaming met de Xbox Series X of Series S. Daarnaast krijgt deze TV veel positieve reviews als het gaat om de beeldkwaliteit in het algemeen, en is dit daarmee ook simpelweg één van de beste TV’s van 2021.

Samsung QE65Q800T (QLED): beste 8K TV voor bij je Xbox Series X!

Samsung QE650800T - 8K Game TV

Beste prijs op moment van schrijven: €1699. Bekijk huidige prijs: Bol.com, Coolblue.nl, en Expert.nl.

Hoewel 8K gaming op dit moment nog niet beschikbaar is op de Xbox Series X, zal dat in de toekomst nog beschikbaar worden. Wil je op de toekomst voorbereid zijn? Dan is de QE65Q800T van Samsung de beste TV voor bij je Xbox Series X.

Dit is een 8K TV met een 65 inch beelddiagonaal. Hoewel er ook 55 inch 8K TV’s zijn, is het aan te raden om te kiezen voor een beelddiagonaal van 65 inch. Dan is het voordeel van 8K namelijk beter te zien. Naast deze afmeting, kun je ook nog kiezen voor hetzelfde model in 75 inch of 82 inch.

De QE800T televisies maken gebruik van Samsung’s beste kwaliteit LCD-LED panelen. Samsung noemt deze panelen ‘QLED’. Deze hebben door de goede uitgevoerde Full array local dimming (FALD) een erg goed contrast, dat erg in de buurt komt van OLED TV’s.

Wel is de maximale felheid van QLED TV’s hoger dan die van OLED TV’s. Daardoor is het kleurvolume beter, in zijn QLED TV’s een beter keuze in kamers met veel licht. Verder heeft deze TV ondersteuning voor HDR-weergaven van HDR10+ en HLG content.

Ook deze TV beschikt over HDMI 2.1. Zo kun je hierop gamen in 4K met 120 Hz met de Xbox Series X. Wanneer 8K mogelijk wordt op de Xbox Series X, kun je via HDMI 2.1 maximaal met 60 Hz gamen in 8K.

Uitereaard is dit ook een smart TV. Samsung heeft een zeer uitgebreid smart besturingssysteem beschikbaar op deze TV, namelijk Tizen. Hierop vind je bijna alle belangrijke streaming apps, en is er voor gaming met je Xbox ook een specifieke gaming-modus (Game Mode) beschikbaar met ALLM.

Met een input lag van slechts 10.2 ms (volgens deze test) reageert deze TV in de gaming modus ook erg snel. Met HDMI 2.1 ondersteunt de TV automatisch de VRR van de Xbox Series X. Daarnaast ondersteunt deze TV ook FreeSync Premium.

Voor het geluid bevat deze TV flink krachtige speakers. Deze hebben namelijk een totaal vermogen van 70 Watt. Dat is flink meer dan het vermogen van 20 tot 40 Watt dat de meeste TV speakers hebben. Toch zal een soundbar of losse speakers voor nog beter geluid zorgen. Om deze aan te sluiten heeft deze TV veel verschillende audio-uitgangen.

Een ander voordeel van deze TV is dat deze zeer plat is uitgevoerd. Daardoor kun je deze zeer strak tegen de muur hangen. De TV heeft hiervoor schroefgaten volgens de VESA 400×300  standaard. Daarnaast kun je de TV ook neerzetten op de meegeleverde TV-voet.

De TV beschikt over 4 HDMI 2.1 ports, en 2 USB ports. Zo heb je voldoende aansluitingen op de TV voor al je externe apparaten.

Kortom heeft deze TV alle gunstige eigenschappen voor Xbox gaming, en is dit de beste optie als je in de toekomst ook in 8K wilt kunnen gamen.

Meer goede televisies voor de Xbox Series X en S?

Bij een aantal webshops is het mogelijk om de beschikbare TV’s te sorteren op bepaalde eigenschappen. Daarom kun je hier ook gemakkelijk TV’s zoeken voor je Xbox Series X|S:

Ook kun je bij beide webshops nog verder filteren op de eerder genoemde belangrijke eigenschappen van een Xbox Series X TV.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een TV voor je Xbox? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met één van de genoemde TV’s die je wil delen? Laat hieronder een reactie achter!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 26 april 2021. Laatste update: 11 november 2021.

Plaats een reactie

Send this to a friend