Een soundbar aansluiten op je PC & de beste PC soundbars!

Wil je een soundbar aansluiten op je desktop PC of laptop? Soundbars zijn een interessant alternatief op typische PC speakers. Door een soundbar onder je monitor te plaatsen, neemt dit namelijk een stuk minder ruimte in dan twee losse PC speakers.

Toch zijn er maar weinig soundbars gericht op het gebruik bij je PC. Wil je toch een soundbar gebruiken bij je PC? Het kan! In dit artikel lees je hoe je elke soundbar op je PC kunt aansluiten, en wat goede soundbars zijn om te gebruiken bij je PC.

Tip: meer informatie over belangrijke eigenschappen bij soundbars? Bekijk dan de soundbar koopgids!

Een soundbar aansluiten op je PC? Dit zijn je opties!

Je kunt een soundbar op meerdere manieren aansluiten op je PC. Hieronder noem ik de verschillende opties.

Beste optie: aansluiten met audiokabel: op 3.5 AUX audio-ingang

De beste en gemakkelijkste manier om een soundbar aan te sluiten op je PC is via de 3.5 AUX port, met een 3.5 mm audiokabel. Bijna elke PC heeft namelijk wel een 3.5 mm audio uitgang. Dit is een analoge verbinding voor het versturen van audio-signalen.

Helaas hebben lang niet alle soundbars een 3.5 mm ingang. Een ander nadeel van deze aansluiting, is dat je hiermee maximaal stereo (2.0) geluid kunt overbrengen. Wil je een soundbar met bijvoorbeeld 3.0 geluid, dan is deze aansluiting geen optie.

Soundbar aansluiten op PC via HDMI: niet de beste optie

De meeste soundbars zijn gericht op het gebruik bij TV’s. De populairste aansluiting voor soundbars bij een TV is HDMI.

Een PC verwacht echter dat je op de HDMI-uitgangen een beeldscherm aan zult sluiten. Mogelijk zal je PC de soundbar dan ook niet herkennen als speaker. Het is dus niet gegarandeerd dat een aansluiting over HDMI zal werken.

Theoretisch is het echter mogelijk voor je PC om audio af te spelen over HDMI: veel monitors met ingebouwde speakers sluit je ook enkel aan met HDMI.

Soundbar draadloos met PC of laptop verbinden via Bluetooth

Veel soundbars beschikken over bluetooth. Ook zul je bluetooth vinden op bijna elke laptop. Niet alle desktop PC’s zijn uitgerust met bluetooth. Ga na of je PC over deze optie beschikt.

Zo ja, dan kun je de soundbar draadloos verbinden met je PC of laptop. Binnen Windows 10 kun je speakers met bluetooth ook instellen als je standaard speakers. Dat houdt in dat je PC ook altijd automatisch verbinding zal zoeken met de soundbar over bluetooth.

Een mogelijk nadeel is dat er over bluetooth vertraging (latency) tussen beeld en geluid zal ontstaan. De hoeveelheid vertraging kan verschillen afhankelijk van de gebruikte PC en soundbar. Kijk je vaak video op je PC, dan is dit mogelijk niet de beste optie.

Heeft je PC géén bluetooth? Je kunt dit toevoegen aan je PC met een simpele en goedkope USB-adapter, zoals deze.

Aansluiten via optische (Toslink) S/PDIF kabel

Een andere aansluiting die vaak voorkomt bij soundbars, is de optische aansluiting. Dit is een digitale audio-aansluiting, Deze is echter nogal zeldzaam bij PC’s.

Heeft jouw PC deze aansluiting? Dan is dit een optie. Zo niet, dan kun je deze eventueel toevoegen door een geluidskaart met deze aansluiting in te bouwen in je PC. Een voorbeeld van een geluidskaart met deze aansluiting is de Creative Sound Blaster Z geluidskaart (hier verkrijgbaar).

Adapters & converters

Als je geen overeenkomende aansluitingen hebt, en toch je soundbar aan wilt kunnen sluiten op je PC, dan kun je gebruik maken van verschillende adapters of converters (omvormers).

Beste soundbar voor PC? Vier goede opties!

In principe kun je elke soundbar die je via de bovengenoemde methodes aan kunt sluiten op je PC gebruiken. Toch zijn er andere eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van de beste soundbar voor je PC.

Bijvoorbeeld de afmeting. Omdat je bij het gebruik van een PC dichter bij de speakers zult zitten dan bij een TV, hoeft een soundbar minder groot en krachtig te zijn dan bij je TV. Ook zal een kleinere soundbar beter op je bureau, en onder je beeldscherm passen. Daarom is een kleine soundbar in de meeste gevallen de beste keuze.

Verder is de geluidskwaliteit bij een soundbar belangrijk, en is de prijs ook altijd een belangrijke overweging. Hieronder vier goede soundbars voor bij je PC, waarbij ik voor elke soundbar uitleg waarom dit een goede keuze is.

Trust Asto: goedkope en kleine PC soundbar!

Trust Asto Goedkope Pc Soundbar

De Trust Asto is een soundbar die speciaal is ontworpen voor gebruik bij je PC. Om deze gemakkelijk aan te sluiten op je PC heeft deze een geïntegreerde kabel met 3.5 mm jack. Zo kun je deze simpelweg inpluggen op de en 3.5 mm AUX uitgang van je PC om deze in gebruik te nemen.

Verder zul je de soundbar met de meegeleverde USB-A kabel op een USB-port van je PC aan moeten sluiten. Dit zorgt namelijk voor de stroomvoorziening van de Trust Asto.

Dit is een 2.0 (stereo) soundbar, en bevat twee speaker drivers met een diameter van 45 mm. Het totale vermogen van deze speaker is 6 Watt. Daarmee is dit niet de krachtigste soundbar, maar omdat je er zo dicht op zit, is deze toch krachtig genoeg.

Omdat deze soundbar speciaal is ontworpen voor bij je PC, zijn de speakers lichtelijk omhoog gericht. Daarmee richt het geluid zich beter op de gebruiker.

Met de draaiknop aan de rechterkant is het volume van deze speaker gemakkelijk aan te passen. Daarnaast zitten er onder deze knop nog twee 3.5 mm AUX ports.

De linker port is voor het aansluiten van een koptelefoon of gaming headset, en de rechter voor het aansluiten van een microfoon.

De soundbar heeft een klein formaat, en past daarom gemakkelijk onder de meeste monitors. Zo is de soundbar slechts 7.5 cm hoog, 7 cm diep, en 47 cm breed.

Kortom is dit een simpele soundbar, die je gemakkelijk op de PC kunt aansluiten. De geluidskwaliteit van de soundbar is volgens de meeste klantreviews naar verwachting, en krijgt deze op Bol.com dan ook een gemiddelde reviewscore van 4.3/5 na 184 reviews.

De Trust Asto kopen? De prijs van deze soundbar ligt rond de 25-30 euro. Bekijk de huidige prijs en aanbod op Bol.com, Coolblue.nl, Expert.nl, of Megekko.nl.

Philips TAPB400/10: compacte soundbar met AUX aansluiting

Philips Tapb400 10 Soundbar Voor Pc

Wil je een betere geluidskwaliteit? Dan is de Philips TAPB400/10 een betere optie. Ook deze soundbar is via 3.5 mm audiokabel gemakkelijk op je PC aan te sluiten. Verder beschikt de soundbar over een optische en een coax-aansluiting.

Deze soundbar van Philips is ook een stereo (2.0) soundbar, maar heeft grotere en krachtigere ingebouwde speakers. Zo bevat deze soundbar namelijk twee 2.25 inch full-range woofers, en heeft deze een totaal vermogen van 30 Watt. Dat is 5 keer zoveel als de Trust Asto.

Een ander voordeel van deze soundbar, is dat je hier ook muziek naartoe kunt streamen over bluetooth. Deze soundbar beschikt namelijk over bluetooth 4.2, met een bereik van zo’n 10 meter.

Ook kun je de soundbar bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Als je achter je PC zit, is het makkelijker om simpelweg de knoppen op de rechter bovenkant van deze soundbar te gebruiken. Een andere handige eigenschap van deze soundbar is de ingebouwde versie van Google Assistent.

Dit is nog steeds een kleine soundbar, die met zijn afmetingen onder de meeste monitors zal passen. De breedte is 58 cm, de hoogt 6.75 cm, en de diepte 10.7 cm. Ook zou je de soundbar aan de muur kunnen bevestigen, met de meegeleverde muurbeugel.

Deze soundbar bestellen? De prijs van deze soundbar ligt iets boven de €100. Bekijk de huidige prijs en aanbod op Bol.com, Coolblue.nl, Expert.nl, of BCC.nl.

Cinebar One: goede soundbar voor bij PC of laptop!

Teufel Cinebar One Pc Soundbar

Voor een nog krachtiger en beter klinkend geluid, is de Cinebar One een goede keuze. Deze is op je PC aan te sluiten met via 3.5 mm AUX, of zelfs over USB! De Cinebar One bevat namelijk een geïntegreerde geluidskaart die dat mogelijk maakt. Daarnaast zit er ook een HDMI en een Optische ingang op deze soundbar.

Een andere mogelijkheid is om deze speaker draadloos te verbinden met je PC. Daarvoor beschikt deze over bluetooth 4.0, met een bereik van zo’n 10 meter. Met Qualcomm aptX heeft deze soundbar bij bluetooth verbinding slechts een zeer korte vertraging ofwel latency. Daarnaast maakt bluetooth het ook mogelijk om vanaf andere apparaten, zoals je smartphone, muziek te streamen naar de soundbar.

Ook dit is een stereo (2.0) soundbar. Wel heeft deze voor beide audiokanalen twee speakers tot zijn beschikking. Hiervan zijn er twee naar voren gericht, en twee opzij gericht. Zo heeft deze speaker ondanks zijn compacte afmetingen een breed geluidsveld. Met een vermogen van 80 Watt is dit daarnaast een zeer krachtige soundbar.

Om de soundbar te bedienen wordt er een afstandsbediening meegeleverd. Met de afstandsbediening kun je wisselen van input-bron, en het volume aanpassen. Daarnaast is het geluid verder te personaliseren. Zo zijn er verschillende modi beschikbaar voor muziek, film, en om stemmen extra goed hoorbaar te maken.

Een ander voordeel van deze soundbar is de mogelijkheid om een subwoofer aan te sluiten. Daarmee kun je de echt diepe bastonen nog flink beter hoorbaar maken. De bijbehorende subwoofer is de Teufel T 6, die draadloos verbindt met de Cinebar One.

Je kunt deze subwoofer los bestellen (€219,99 op Teufelaudio.nl), of de Cinebar One met de T 6 subwoofer als set bestellen. Deze set heet de Cinebar One+, en is verkrijgbaar voor €369.99.

De T 6 bevat een krachtige woofer van 16.5 cm, die in de behuizing omlaag is gericht. Ook zit er aan de onderkant van de subwoofer een basreflexpoort. De subwoofer heeft een vermogen van 90 watt, en heeft een frequentiebereik van 33-200 Hz. Daarmee haalt deze zeer lage bastonen.

Met een hoogte van 6.8 cm, breedte van 35 cm, en een diepte van 11.30 cm, past de Cinebar One onder veel monitors. De optionele subwoofer kun je onder je bureau neerzetten. Deze is 21 cm breed, 38 cm diep, en 40 cm hoog.

Kortom is de Cinebar One een krachtige en goed klinkende soundbar bij je PC. De Cinebar One heeft aansluitmogelijkheden, en is goed af te stellen naar je voorkeur. Je kunt deze soundbar bestellen op Teufelaudio.nl (huidige prijs €269).

Creative Sound BlasterX katana: beste PC gaming soundbar (met subwoofer)!

Creative Sound Blasterx Pc Soundbar Met Subwoofer

De Creative Sound BlasterX katana is een soundbar die speciaal is ontwikkeld voor gebruik bij je PC. Deze soundbar is op je PC aan te sluiten over 3.5 mm AUX, en heeft daarnaast ook een optische aansluiting.

Ook beschikt deze soundbar over USB-playback. Je kunt de soundbar dus ook over USB op de PC aansluiten. Ook zou je deze port kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een USB-stick met muziek af kunt spelen op de soundbar. Via de USB-aansluiting wordt ook de weergave van Hi-Res audio ondersteund.

De soundbar bevat vier ingebouwde speakers. De twee 2.5 inch woofers zijn in de soundbar omhoog gericht, en de twee 34 mm tweeters naar voren. De bijbehorende subwoofer bevat een 5.25  inch subwoofer driver. De soundbar en subwoofer zijn samen goed voor een piekvermogen van 150 Watt.

Met deze opstelling is dit een 2.1 geluidssysteem. Softwarematig kan deze soundbar echter 3D-geluid weergeven. De soundbar heeft namelijk een virtuele 7.1 weergave.

Net als bij de Trust Asto, zit er op de soundbar nog twee andere 3.5 mm ports, waar je een koptelefoon en microfoon op aan kunt sluiten. Daarnaast beschikt deze soundbar ook over bluetooth 4.2, waardoor je deze ook draadloos zou kunnen verbinden met je PC. Ook maakt dit het mogelijk om muziek vanaf je smartphone te streamen naar de BlasterX Katana.

Op de bovenkant van de soundbar zitten knoppen waarmee je deze kunt bedienen. Ook kun je gebruik maken van de meegeleverde afstandsbediening.

De soundbar heeft redelijk compacte afmetingen, waardoor je de prima onder je monitor past. De soundbar is namelijk 60 cm breed, 6 cm hoog, en 7.9 cm diep. De subwoofer is 13 cm breed, 33.3 cm hoog, en 29.9 cm diep, en kun je het beste onder je bureau plaatsen.

Speciaal aan deze soundbar is de RGB-verlichting aan de onderzijde. Deze is in te stellen met de bijbehorende Aurora Reactive SDK software, maar ook volledig uit te schakelen.

Deze soundbar kopen? Bekijk de huidige prijs en aanbod op Amazon.nl, Bol.com, of Coolblue.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het gebruik van een soundbar bij je PC? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “Een soundbar aansluiten op je PC & de beste PC soundbars!”

  1. Goedemorgen ik wil even een bedankje geven voor de tip mbt Soundbar Creative Sound BlasterX katana. Ik woon in Thailand en was op zoek naar en nieuwe versterker, in een van de bezochte winkels werd ik attent gemaakt op een soundbar. dolby suround etc. helaas bleef het antwoord is deze via de pc afspeelbaar een raadsel, maar dankzij jou geweldige tip geniet ik weer van muziek via mijn pc Nogmaals dank
    met vriendelijke groet
    Robert

    Beantwoorden