Thuiswerkplek, thuiskantoor inrichten? Mijn tips uit ervaring!

Kun je vanuit huis werken? Maar heb je daarvoor nog geen goede thuiswerkplek of thuiskantoor ingericht? In dit artikel geef ik je al m’n tips voor het inrichten van een comfortabele en productieve werkruimte thuis.

Zelf werk ik ondertussen al jaren elke dag vanuit huis, en heb ik daarom steeds m’n thuiskantoor verder verbeterd. In dit artikel leg ik uit hoe je een thuiswerkplek of thuiskantoor optimaal kunt inrichten, aan de hand van mijn productkennis en mijn eigen ervaring met thuiswerken.

Hierbij noem ik veel belangrijke tips, waarvan er een aantal ook minder voor de hand liggen, maar wel een flink verschil kunnen maken.

Thuiswerkplek Thuiskantoor Inrichten

Werkplek thuis inrichten: goedkope maar flinke verbetering

Heb je geen volledige kamer over om een volledig thuiskantoor van te maken? Zonder volledig thuiskantoor zie ik vaak dat er wordt gekozen om simpelweg een laptop open te klappen op de eettafel, om zo een thuis een werkplek te creëren. Dat is een logische keuze, maar verre van optimaal.

Dit zorgt namelijk om twee redenen meteen voor een slechte werkhouding. Ten eerste zijn eettafels vaak lager dan een bureau. Ten tweede bevindt het scherm van een opengeklapte laptop op een tafel zich veel te laag. Om het scherm goed te kunnen zien zul je dus voorover gebogen moeten zitten.

Nextand K2 LaptopstandaardNexstand K2

Bol.com (€31,95)

Voor een enkele dag, of een paar uur werken is dat niet zo’n probleem. Maar werk je veel thuis, dan levert dit al snel rug, schouder, en nekklachten op.

Een goedkope, gemakkelijke oplossing is om de laptop zelf hoger te plaatsen. Je kunt zelf improviseren door hier iets onder te zetten, maar ik zou aanraden om te kiezen voor een laptop standaard. Mijn keuze zou vallen op de Nexstand K2 laptop standaard.

Dit is een opklapbare laptop laptophouder, waar je bijna elke laptop in kunt plaatsen. Je kunt de Nexstand met een kliksysteem in 8 verschillende standen plaatsen.

Zo kun je zelf de, voor jou optimale, hoogte kiezen. Kies voor een hoogte waarbij je rechtop kunt zitten, en waarbij je bij recht vooruit kijken je ogen ongeveer op het bovenste gedeelte van het scherm vallen.

Ander voordeel: omdat deze laptop standaard volledig op te vouwen is, kun je deze ook gemakkelijk meenemen. Werk je soms ook op een andere plek dan thuis op je laptop? Bijvoorbeeld op een flexplek zonder beeldschermen, of in een café? Deze standaard kun je gemakkelijk meenemen in je laptoptas.

Omdat je met de laptop in de standaard geen gebruik kunt maken van het toetsenbord en touchpad, zul je ook een los toetsenbord en muis moeten gebruiken.

Heb je geen toetsenbord en muis voor je thuiswerkplek? Mijn persoonlijke aanrader voor een toetsenbord is de Microsoft Wired Keyboard 600. Deze kost slechts €14,99 euro op Paradigit.nl en Alternate.nl. Dit toetsenbord heeft een prima typcomfort.

Bijna deze hele site is op een Microsoft Wired Keyboard 600 getypt. Na jaren gebruik werkt het toetsenbord nog prima, en zijn ook de letters nog niet van de toetsen weggesleten. Voor zo’n goedkoop product dus prima kwaliteit.

Maak je gebruik van de de laptop stand, dan is de USB port van de laptop verder weg van je bureau dan normaal. Daarom zorgt een draadloze muis in dat geval voor een betere bewegingsvrijheid.

Zelf gebruik ik de Logitech M220. Deze draadloze muis ligt prima in de hand, heeft een goede slijtvaste behuizing, en is stil bij het klikken. Beschikbaar voor €24,99 op Bol.com.

Met de laptopstandaard, een los toetsenbord, en muis, maak je voor weinig geld meteen de belangrijkste verandering voor ergonomisch werken. Maar het kan nog veel beter.

Hieronder ga ik daarom in op alle andere manieren om thuis een comfortabele en productieve werkruimte in te richten. Ook als je geen volledig thuiskantoor kunt inrichten, kun je waarschijnlijk wel een aantal van deze verbeteringen maken.

Optimale thuiskantoor inrichting: meubels, monitors en meer

Hieronder ga ik in op alle meubels en elektronica die je nodig hebt om een optimaal thuiskantoor in te richten.

Bureau of tafel: de juiste hoogte

Heb je nog geen bureau? Bij het kiezen van een bureau zijn de belangrijkste eigenschappen de hoogte en het grote van het oppervlak.

De juiste hoogte van een bureau is belangrijk voor een ergonomische zithouding, en is afhankelijk van je lengte. Bereken hier de juiste bureauhoogte. Na het berekenen van de juiste hoogte kun je een bureau uitzoeken met deze hoogte.

Ook zijn er bureau’s met een verstelbare hoogte. Deze kun je nauwkeurig afstellen op je voorkeur. Ook als de werkplek gebruikt kan worden door verschillende gebruikers is het verstellen van de hoogte belangrijk.

Afgelopen jaren is het ook een trend om (een gedeelte van de dag) staand te werken. Er zijn aanwijzingen dat dit bevorderlijk is voor de gezondheid, en (tijdelijk) de aandacht en concentratie kan verhogen. Wil je af en toe staand kunnen werken? Kies dan voor een zit-sta bureau.

Daarnaast is een groot oppervlak handig. Ga van tevoren na wat je allemaal op je bureau wil plaatsen, en hoeveel ruimte dat inneemt. Denk daarbij niet alleen aan je computer en beeldscherm(en), maar ook bijvoorbeeld aan mappen met papieren die je vaak nodig hebt. Hoe makkelijker alles op het bureau past, hoe leger en opgeruimder het bureau is. Dat voorkomt afleiding en irritaties.

Verder vind ik een voordeel van een diep bureau dat je met je benen languit kunt zitten. Dus; heb je lange benen en wil je onderuit kunnen zitten, kies dan bij voorkeur door een bureau met een grote diepte-afmeting.

Een laatste eigenschap die ik zelf nuttig vind, is de mogelijkheid om kabels onder het bureau weg te kunnen werken. Zelf gebruik daarvoor de Signum kabelgoot van IKEA. Deze is met schroeven vast te maken onder elk bureau.

Bureaustoel

Met thuiswerken zul je waarschijnlijk elke dag zo’n 8 uur doorbrengen in één stoel. Bij veel thuiswerken zul je snel merken dat de meeste stoelen, zoals eetkamerstoelen, niet hetzelfde comfort hebben van goede bureaustoelen die je kunt vinden op de meeste kantoren.

Omdat je veel tijd doorbrengt in een bureaustoel, is het kopen van een goede bureaustoel een goede investering. Helaas is het ook een flinke investering, want echt goede bureaustoelen zijn duur. Maar met een goede bureaustoel verbeter je het comfort bij het werken flink, en voorkom je rug-, schouder-, en nekpijn.

Uiteraard draait het bij een bureaustoel allemaal om comfort. Daarbij is het voornamelijk belangrijk dat je deze perfect kunt afstellen op je lichaam. Bijna alle bureaustoelen zijn wel in hoogte verstelbaar. Daarnaast is het verstellen van de armleuningen belangrijk. Zijn deze in hoogte te verstellen, en naar voren of achteren te bewegen?

Bij goede bureaustoelen is ook de rugleuning achterover te kantelen. Zo kun je afwisselen tussen rechtop zitten en (lichtelijk) onderuit zitten. Bij het onderuit zitten wordt je met een bureaustoel met een kantelbare rugleuning nog steeds goed ondersteund.

Persoonlijk zit ik vanwege het goede comfort van m’n bureaustoel, hier vaak wat achterover geleund tot zelf volledig onderuitgezakt in. In tegenstelling tot de vooroordelen hierover, lukt het me prima om in deze houding productief te zijn. Als je thuis werkt kun je ook prima onderuitgezakt zitten, zonder hierover commentaar te ontvangen van je baas of collega’s.

Verder is het comfort afhankelijk van de uitvoering van de zitting, rugleuning, en hoofdsteun. Helaas kun je bij online bestellen niet nagaan of de zitting en rugleuning en zitting comfortabel zijn. Je zult daarom uit moeten gaan van reviews.

Zelf heb ik de Sedus Black Dot bureaustoel in m’n thuiskantoor. Ik ben zeer tevreden over de Sedus Black Dot, zeker vergeleken met de goedkope bureaustoel die ik daarvoor gebruikte. Deze bureaustoel zit goed, heeft voldoende rugsteun, veel verstelmogelijkheden, en blijft ook bij lange werkdagen erg comfortabel. Deze kun je bestellen en configureren op Kantoorinrichtingkopen.nl. Met een prijs van €855,71 is dit een flink dure bureaustoel.

Helaas zijn er geen goede budget-opties met verstelbare rugleuning als alternatief. Bureaustoelen met een verstelbare rugleuning kosten eigenlijk altijd 300 euro of meer. Wel zou je tweedehands kunnen overwegen. Op Marktplaats zijn er vaak goede bureaustoelen in prima staat te vinden, voor de helft of minder van de oorspronkelijke prijs.

Nieuwe bureaustoel zoeken op eigenschappen? Bekijk de opties:

Geen ruimte voor een volledig thuiskantoor, en genoodzaakt om aan de eettafel te werken? Vaak staat er geen stoel aan het hoofd van de tafel. Als je een flink beeter zitcomfort wil, is het dus een makkelijk optie om daar (tijdelijk) een bureaustoel te plaatsen.

Verlichting (TIP: belangrijk!)

Dit wordt vaak vergeten. Goede verlichting is belangrijk voor de productiviteit. Zorg ten eerste voor voldoende licht. De totale lichtopbrengst van lampen wordt uitgedrukt in lumen.

Maar de hoeveelheid licht die je nodig hebt om de ruimte goed te verlichten is afhankelijk van het oppervlak, in vierkante meters. Daarom kun je uitgaan van de hoeveelheid lux, want: Lux = lumen / m².

Voor een kantoor wordt er door de NEN-normen een lichtsterkte van 500 lux aangeraden. Heb je dus een thuiskantoor van 10 vierkante meter, zorg dan dat de lampen in deze ruimte samen goed zijn voor 5000 lumen.

Ga dus na of je werkplek wel voor 500 lux aan verlichting heeft. Bijna alle huiskamers zullen veel te zwak verlicht zijn om aan de aanbevolen lichtsterkte voor een werkplek te voldoen.

Daarnaast is de kleurtemperatuur van lampen erg belangrijk. Het licht van lampen loopt van rood/oranje licht (warm licht) tot blauw licht (koud licht).

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hieronder zie je deze kleurtemperaturen (credit):

Kleurtemperatuur Lampen

De drie meestvoorkomende kleurtemperaturen voor lampen zijn:

  • 2700 K: warm wit licht. Meestvoorkomende lampen, niet optimaal voor (thuis)kantoor
  • 4000 K: koel wit licht. Te vinden bij E27 lampen, én bij TL. Beter geschikt voor (thuis)kantoor.
  • 6500 K: daglicht. Komt voornamelijk voor bij TL licht. Geschikt voor (thuis)kantoor.

Normale thuisverlichting is niet de beste optie. Dit is namelijk bijna altijd warm licht (meestal 2700 K); licht met een beetje een oranje tint. Dat geeft een knus en comfortabel gevoel in huis. Perfect als je thuis wil ontspannen. Maar niet het beste voor productiviteit.

Wil je thuis werken? Dan is koel wit licht (4000 K), of natuurlijk licht of ‘daglicht’ (6500 K) een betere keuze voor de lampen. De blauwe component van het licht remt namelijk de aanmaak van melatonine, een hormoon waar je slaperig van wordt. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam op daglicht, om zo overdag wakker en alert te zijn. Daarom is dit licht dus optimaal voor het bevorderen van de productiviteit.

Dit is ook de reden dat de meeste kantoren fel wit licht gebruiken. Ook wit licht bevat de blauwe component, en zorgt dus voor alertheid, terwijl het de kleuren in de ruimte niet vervormt. Vooral als je werk doet waarbij kleuren belangrijk zijn, zoals alles met fotografie, ontwerp en design, is het belangrijk dat zowel de ruimte waarin je werkt als je beeldscherm een neutrale, witte kleur hebben.

In de praktijk vind ik zelf 4000 K licht het prettigste. Ik heb ook 6500 K TL licht geprobeerd, maar dat was me net iets te kil en daardoor onprettig. Dat licht gebruik ik nu alleen als ik foto’s moet maken voor bij reviews, zodat de foto’s niet oranje uitvallen.

Voor voldoende licht met de juiste kleurtemperatuur heb ik voor m’n thuiskantoor uiteindelijk gekozen voor een uplighter met R7S lamp. Het voordeel was dat deze ook vaak een hogere lichtopbrengst hebben dan E27 lampen, en ook veelal beschikbaar zijn in 4000 K. Bijkomend voordeel van een uplight is dat het licht via het plafond reflecteert, en daarom geen directe reflectie op je beeldscherm oplevert.

Wil je kunnen wisselen tussen warm, wit, of zelfs koud licht? Zelf gebruik ik ook nog de smart verlichting van IKEA Tradfri (bekijk op Ikea.nl) in combinatie met de uplighter. Bij deze lampen kun je zowel de kleurtemperatuur als de felheid van het licht aanpassen met een afstandsbediening. Zo kun je de lampen dus aanpassen op of je wil werken, of wil ontspannen. Erg handig als je door thuiswerken één ruimte voor beide doeleinden moet gebruiken.

Ook Philips Hue heeft lampen met een verwisselbare kleurtemperatuur, namelijk de Philips Hue Ambiance serie. Een ander populair Philips Hue alternatief zijn de lampen van Milight. Deze zijn zowel beschikbaar in volledig kleurenspectrum als in verwisselbaar van kleurtemperatuur.

Computer: desktop PC / laptop voor thuiswerken

Uiteraard heb in je thuiskantoor een goede desktop PC of laptop nodig. Hierbij zul je moeten zorgen dat de desktop PC of laptop snel blijft bij de werkzaamheden die je thuis moet uitvoeren.

Een langzame PC of laptop zorgt de hele dag door voor kleine vertragingen, die samen op kunnen tellen tot een flinke hoeveelheid minuten, elke dag weer. Daarnaast zorgt dit ook steeds voor kleine irritaties en frustraties, en kan het je ‘flow’ opbreken.

Werk je elke dag uren op een desktop PC of laptop, dan is het daarom al snel de moeite waard om een langzame desktop PC of laptop te vervangen voor een snellere optie. In productieve uren zul je die uitgaven snel terugverdienen.

Ik heb eerder al veel geschreven over desktop PC’s en laptops. Bekijk voor een volledig koopadvies:

Omdat ik altijd thuis werk, gebruik ik zelf een zelfgebouwde desktop PC. Als je altijd thuis werkt, is het voordeel hiervan dat je de PC altijd nog kunt upgraden. Zo kun je gemakkelijk een extra SSD of harde schijf (HDD) plaatsen als je later meer opslagruimte nodig blijkt te hebben. Ook is zo de processor en videokaart te upgraden.

Bij zwaar werk hebben desktop PC’s een een thuiskantoor nog een voordeel: betere koeling. Ten eerste zit er in een desktop PC meer ruimte tussen de verschillende warmte producerende componenten. Daarnaast is er in een desktop PC is ook ruimte voor grote ventilatoren.

Om dezelfde hoeveelheid koele lucht langs de componenten te blazen voor koeling, zal een grote ventilator minder hard hoeven draaien. Daarom maakt dit minder geluid dan een kleine, zeer snel draaiende ventilator van een laptop.

Werken van meerdere locaties dan alleen thuis? Dan is een laptop meestal een betere keuze. Zie het artikel ‘beste laptop‘ voor mijn aanraders afhankelijk van type gebruik en budget.

Monitors (beeldschermen)

Hoewel bijna iedereen een laptop zal hebben, is een klein laptopscherm voor langdurig werken geen fijne optie. Met een monitor heb je niet alleen een ergonomischere werkhouding, maar ook een groter werkoppervlak.

Het voordeel van een monitor is dat je beter rechtop kunt zitten, en niet naar beneden hoeft te kijken voor het scherm. Door de verbeterde werkhouding zul je langer achter elkaar kunnen werken, zonder last te krijgen van je rug, schouders, of nek.

Eizo Flexscan Ev2450 Beste Koop Monitor Fotobewerking

Eizo Flexscan EV2450

Bol.com (€314,20)

Het grotere werkoppervlak van een monitor heeft als voordeel dat je minder hoeft te scrollen, en een beter overzicht hebt. Ook is het met een groot scherm mogelijk om meerdere vensters naast elkaar open te hebben.

Met een monitor kun je zo kun je één venster gebruiken voor het programma waar je in werkt, bijvoorbeeld Word, terwijl je in het andere venster het benodigde naslagwerk of bronmateriaal open hebt.

Vergeleken met een klein laptopscherm scheelt dat op een werkdag waarschijnlijk tientallen tot honderden keren van venster wisselen.

Nog beter is het om gebruik te maken van twee beeldschermen. Zo kun je zowel het werkvenster als een tweede venster ‘fullscreen’ gebruiken.

Volgens meerdere onderzoeken levert een tweede scherm ook een flinke boost in productiviteit. Volgens dit artikel Business.com levert een tweede monitor 20-30% productiviteitswinst op.

De reden dat er vaak toch voor slechts één monitor wordt gekozen, is omdat bijna elke laptop slechts één video-uitgang heeft. Bijvoorbeeld één HDMI-poort. Maar: het is mogelijk om een tweede beeldscherm aan te sluiten. Lees hoe dat werkt in mijn artikel ‘twee schermen aansluiten op je laptop‘.

Zelf gebruik ik twee Eizo EV2450 beeldschermen (bekijk op: Amazon.nl/Bol.com). Dit zijn 24 inch Full HD beeldschermen met een grote kleurruimte en goede kleurnauwkeurigheid. Dat maakt ze geschikt voor het bewerken van foto’s en andere designwerk, dat voor mij nodig is voor deze website. Daarom noem ik deze ook als aanrader in mijn artikel ‘beste monitor voor fotobewerking‘.

Een ander voordeel van deze schermen is de goede verstelbaarheid, en daarnaast de relatief dunne schermranden. Bij het gebruik van twee schermen zorgen dunne schermranden ervoor dat het werkvlak beter in elkaar overloopt.

Meer advies over het kopen van een monitor ofwel een beeldscherm?

Monitorverhoger (monitorstandaard), monitorbeugel

Ook monitors die in hoogte verstelbaar zijn, zijn meestal nog niet hoog genoeg in te stellen voor de meest ergonomische werkhouding. Om een monitor hoger neer te zetten kun je deze daarom op een zogenaamde monitorverhoger neerzetten. Dit is een plank met aan de zijkant en/of achterkant pootjes, waar je één of meerdere beeldschermen op kunt plaatsen.

Ditzelfde product is ook te vinden als je zoekt op ‘monitorstandaard‘, ‘beeldschermverhoger’, of ‘beeldschermstandaard’. Een bijkomend voordeel van dit product is dat je zo de ruimte hieronder kunt gebruiken.

ebruik je een laptop? Dan kun je deze hieronder neerleggen, en ligt deze niet in de weg. Ook kun je, als je klaar bent met werken, je toetsenbord en muis hieronder plaatsen om zo je bureau leeg en opgeruimd achter te laten.

Ik heb mijn monitorverhoger zelf gemaakt van zwarte meubelpanelen van 30 centimeter diep. Deze zul je simpelweg naar wens op maat moeten zagen. De pootjes heb ik vastgeschroefd door zwarte schroeven verzinkt aan te brengen. Om de zaagkanten weer netjes af te werken kun je gebruik maken van ‘kantenband’. In deze video zie je hoe je dat kunt aanbrengen.

Het voordeel van zelf een monitorverhoger maken, is dat je deze helemaal naar wens op maat kunt maken. Ook is het goedkoper, maar ben je wel wat tijd kwijt aan het maken.

Geen zin om zelf een monitorverhoger te maken? Je kunt ook kant-en-klare monitorverhogers kopen. Bijvoorbeeld deze of deze, beide simpele en betaalbare opties voor een enkel beeldscherm. Voor twee schermen is dit een goede optie. Deze monitorverhoger heeft ook een ingebouwde wireless charger voor je smartphone, en een ingebouwde USB-hub.

Een vergelijkbare, maar makkelijkere optie is een monitorbeugel ofwel een monitorarm die je vast kunt maken aan je bureau. Ook deze zorgen ervoor dat je het hele bureau vrij hebt, en zorgen ervoor dat je de schermen helemaal naar voorkeur kunt verstellen.

Een goede optie voor twee schermen is de Douxe BM32, waarbij je de schermen in hoogte kunt verstellen, kunt roteren, kantelen, en verder naar je toe of van je af kunt bewegen. Ook kun je bij deze, en bij veel andere opties, de kabels van je beeldschermen netjes wegwerken. Een andere optie is om te kiezen voor een monitorbeugels aan de muur.

Geluid: PC speakers

Vaak over het hoofd gezien: het geluid. Bij veel werk zal dit geen belangrijke rol spelen, maar je zult toch geluid moeten hebben bij je werkplek. Bijvoorbeeld om een werkgerelateerde video te kijken, of juist om te vergaderen met je collega’s bij thuiswerken (video conferencing, oa met Skype).

Als je een laptop hebt, dan heeft deze ingebouwde speakers. Maar als je gebruik wil maken van monitors, dan zul je de laptop waarschijnlijk dichtgeklapt uit de weg willen leggen. Door het dichtklappen van de laptop worden de speaker gedempt. Door de laptop uit de weg te leggen wordt het geluid nog minder goed hoorbaar. Desktop PC’s hebben helemaal geen ingebouwde speakers.

Er zijn twee mogelijke oplossingen. De eerste oplossing is om te kiezen voor een monitor met ingebouwde speakers. Als je de laptop met HDMI aansluit, kan ook het geluidssignaal naar het scherm worden verstuurd.

De tweede oplossing is om te kiezen voor simpele PC speakers. Behalve als je werkt met geluid, hoeven deze echt niet van de hoogste kwaliteit te zijn. Zelf gebruik ik daarom op mijn werkplek nog steeds twee zeer oude stereo PC speakers, namelijk de Harman Kardon HK19.5. Deze leveren acceptabel geluid, maar missen duidelijk wat bas. Toch is dit voor productief gebruik voldoende, en voel ik daarom nog steeds niet de noodzaak om te upgraden.

Deze zijn op dit moment uiteraard niet meer verkrijgbaar. Een hedendaags, populair’ alternatief in de klasse ‘goed genoeg’ zijn de Logitech Z150, die beschikbaar zijn op Bol.com voor 30 euro. Deze krijgen na 61 klantreviews een gemiddelde score van 4.4/5.

Wil je wel echt goed geluid op je thuiswerkplek? Bijvoorbeeld omdat je wel met geluid werkt, je muziek wil luisteren tijdens het werk, of je werkplek ook wil gebruiken voor het kijken van films/series of voor gaming? Uiteraard is er flink beter geluid mogelijk. Later zal ik nog eens een artikel schrijven met uitgebreid aankoopadvies voor de beste PC speakers.

Webcam (met microfoon) voor video conferencing

Thuiswerken, maar wel overleggen met (meerdere) collega’s of klanten? Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van videoconferencing, ofwel videobellen via internet. De meeste laptops hebben een ingebouwde webcam. Je zou hiervoor dus simpelweg je laptop open kunnen klappen.

Gebruik je een desktop PC? Of heb je wel een laptop, maar juist een goede werkplek ingericht met losse monitors, en geen zin om vervolgens je laptop weer open te klappen? Vergeet dan niet om een losse webcam te kopen!

Een populaire optie is de Logitech C920 HD Pro webcam. Dit is een Full HD webcam, en levert dus 1080p beeld. Een ander voordeel is de ingebouwde stereo-microfoon, waardoor je beter te verstaan zult zijn dan met de ingebouwde microfoon van de meeste laptops. Deze webcam kun je vastklemmen aan de bovenkant van je beeldscherm.

Ik heb zelf geen ervaring met dit product, maar op Bol.com is dit de bestverkochte webcam, en krijgt deze na 126 klantreviews een gemiddelde score van 4.7/5. Daarnaast ook verkrijgbaar op Alternate.nl.

Thuiswerken in stilte: ANC koptelefoon, stille muis, keyboard

Thuis werken, maar ben je niet de enige in huis? Dan wil je voorkomen dat je last hebt van het geluid van anderen, en zij van het geluid van jou. Daarom zijn er nog een aantal producten voor de inrichting van een thuiskantoor aan te raden die vaak over het hoofd worden gezien.

Noise cancelling koptelefoon (ANC)

Ten eerste de noise cancelling koptelefoon. ANC staat voor Active Noise Control. Deze koptelefoons hebben een ingebouwde microfoon waarmee ze omgevingsgeluid waarnemen. Daarna wordt er door de koptelefoon het bijpassende antigeluid verstuurd. Het resultaat is dat het oorspronkelijke geluid daardoor (gedeeltelijk) wordt opgeheven.

Jbl E65btnc Koptelefoon Voor Thuiswerken

JBL E65BTNC

JBL.nl (€109)

ANC werkt het beste bij constante tonen, zoals ruis. Daarom wordt deze technologie in het Nederlands vaak ook ‘Actieve ruisonderdrukking’ genoemd.

Zo kun je bijvoorbeeld het geluid van de ventilator in je PC of laptop volledig wegfilteren. Daarnaast helpt het dragen van elke closed-back koptelefoon sowieso al om geluid tegen te houden.

Misschien is het dragen van een koptelefoon op kantoor niet toegestaan, sociaal geaccepteerd, of simpelweg onhandig omdat je ook met je collega’s moet overleggen. Als je thuis kunt werken dus een mooie kans om wél een koptelefoon te dragen tijdens het werk.

Zelf merk ik dat het luisteren van bepaalde muziek me helpt met concentreren, en daarom de productiviteit verhoogt. Wil je alleen meer stilte? Je kunt de koptelefoon ook alleen dragen om geluid te blokkeren. ANC werkt namelijk ook zonder muziek.

In mijn eigen ervaring werkt up-beat muziek zonder lyrics het beste voor het concentratie en productiviteit. Dat werkt voornamelijk bij routinetaken, in mijn geval bij het schrijven van de meeste artikelen. Maar moet ik technisch werk doen aan de website of de webserver, dan is stilte de beste optie.

Zelf gebruik ik de JBL E65BTNC koptelefoon met ANC tijdens het werken. Deze heb ik op een gemiddelde werkdag dan ook 8 uur op m’n hoofd. De geluidskwaliteit is goed, de ANC werkt redelijk goed, en het draagcomfort is ruim voldoende. Voor de huidige prijs, €109 op JBL.nl, zeker een aanrader. Je kunt hier m’n volledige review lezen.

Wil je nog betere noise cancelling, een beter draagcomfort, en een iets betere geluidkwaliteit? Dan komt de Sony WH-1000XM3 het beste uit de test. Zowel de JBL E65BTNC als de Sony WH-1000XM3 zijn bluetooth koptelefoons, die je dus draadloos kunt gebruiken

Bekijk ook het artikel ‘beste koptelefoon‘ voor meer aanraders, of de koptelefoon koopgids voor meer informatie over het koptelefoon.

Stille muis en toetsenbord

Als je vanuit huis werkt, maar je niet de enige in huis bent, is het voor de anderen ook fijn als je geen geluid maakt. Of misschien leidt het geluid hiervan jezelf ook wel af. Zowel bij de keuze voor een muis als voor een toetsenbord kun je kiezen voor luidruchtige of stille opties.

Ik heb al eens een vergelijkende test gedaan om de stilste muis te vinden. Bekijk het artikel ‘stilste muis‘ voor de volledige test. Alle geteste muizen zijn wat betreft klikgeluid flink stiller dan een normale muis.

Van de geteste opties gebruik in nu de Logitech M220. Dit is een draadloze muis, die goed in de hand ligt, en door de slijtvaste behuizing een prima bouwkwaliteit heeft. Met een prijs van €24,99 is het ook een voordelige keuze.

Zoek je daarnaast nog een stil toetsenbord? Kies dan in ieder geval niet voor een mechanisch toetsenbord. Die maken het meeste geluid. De meeste toetsenborden zijn ‘rubber dome’ toetsenborden, en maken minder geluid. Ook zijn er extra stille toetsenborden, zoals de Trust Muto Silent Keyboard (€12,99 op Alternate.nl). Ik heb deze nog niet getest.

Vragen, opmerkingen, of toevoegingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het inrichten van je thuiswerkplek of thuiskantoor? Eigen tips en/of toevoegingen? Laat het weten! Andere vragen of tips over thuiswerken? Ik doe het al jaren, dus kan je vragen beantwoorden!

Plaats een reactie

Send this to a friend