Philips Hue alternatief? De drie beste alternatieven!

We halen ze allemaal massaal in huis, de slimme lampen. Met een slimme lamp kun je gemakkelijk via een app of bijvoorbeeld Google Home, Alexa of Siri je lampen bedienen. Op die manier is het mogelijk in één commando al het licht in huis uit te schakelen of met één druk op de knop de kleur van de verlichting te veranderen.

Philips Hue is het meest bekende voorbeeld. Maar zijn er ook alternatieven die net zo goed zijn, en misschien ook goedkoper? We keken naar wat er nog meer onder de zon is. Zo kwamen we uit op de volgende alternatieven:

 • KlikAanKlikUit (lampen en control station) – beste Philips Hue alternatief
 • IKEA Tradfi – beste koop alternatief voor de Philips Hue
 • MiLight – goede en flink goedkoper Chinees alternatief op de Philips Hue

Hieronder meer informatie over smart lampen van deze drie merken.

KlikAanKlikUit – Beste alternatief voor Philips Hue

De KlikAanKlikUit is wat ons betreft is het beste en meest complete alternatief voor de Philips Hue. Je moet dan wel zelf een systeem in elkaar knutselen, maar vanwege het Zigbee protocol zijn de mogelijkheden eindeloos.

Klikaanklikuit Lampen Philips Hue Alternatief

ALED2-2709R NL

Bol.com (€49,95)

De slimme lampen zijn in te zetten om iedere willekeurige sfeer te creëren. De lampen zijn te koppelen aan de handige app van KlikAanKlikUit (Android, iOS), die je zowel op smartphone als tablet kunt gebruiken.

Je hebt wel de Control Station nodig (de ICS-2000) om de lampen te bedienen met de app. Deze biedt een koppeling via zowel WiFi als Bluetooth. De lampen zijn gemakkelijk aan accessoires als bewegingssensoren te koppelen, zodat de lampen aangaan als je thuiskomt.

KlikAanKlikUit werkt inmiddels al samen met de Amazon Echo, de slimme speaker van Alexa. Je kunt de lampen daarmee dus ook met je stem bedienen. Ook Apple HomeKit en Google Home werken inmiddels met de slimme lampen.

De lichtintensiteit van de lampen van KlikAanKlikUit liggen rond de 800 lumen en bieden bovendien een levensduur van 20.000 uur. Deze lampen hebben alleen kleurwarmte; dus van oranje tot en met blauw licht. Voordeel is dat je de lampen van KlikAanKlikUit dankzij het Zigbee protocol ook kan bedienen met de app van Philips Hue of Osram Lightify. Een Control Station is dan wel vereist.

Wil je keuze uit een volledig kleurenpalet? Kies dan voor deze lampen van Trust, die ook te bedienen zijn met de KlikAanKlikUit app. Zo heb je keuze uit 16 miljoen kleuren en een dimbereik van 10 tot 100 procent.

Eventueel kun je ook gebruik maken van de KlikAanKlikUit afstandsbediening, met een bereik van maximaal 30 meter. Die afstandsbediening kun je niet alleen gebruiken voor je slimme verlichting, maar ook voor alle andere slimme producten in de Premium Line van KlikAanKlikUit.

De lampen van KlikAanKlikUit zijn in principe het beste alternatief voor de Philips Hue. Met een beetje creativiteit kun je zelfs meer producten combineren dan bij de Philips Hue. Wat wel een nadeel is, is dat er nog wat mogelijkheden ontbreken om bijvoorbeeld routines en programma’s aan te maken.

Wil je iets goedkoper uit zijn of meer uitbreidingsmogelijkheden? Dan is KlikAanKlikUit iets voor jou. Wil je meer gemak en meer mogelijkheden op de app, dan is wellicht de Philips Hue een betere keuze.

IKEA Tradfri – Beste koop Philips Hue alternatief

Simpeler en goedkoper alternatief voor Philips Hue? Dan kun je beter kiezen voor de IKEA Tradfri. De opzet van de productlijn is dan ook redelijk hetzelfde. De prijzen zijn dat zeker niet. Bij IKEA haal je al een slimme lamp in huis voor 9,99 euro per lamp, terwijl dat bij Philips al snel 20 euro per lamp is.

Ikea Tradfri Dimset

Tradfri Dimset, wit spectrum

Ikea.com (€27,95)

Net als Philips Hue werkt IKEA Tradfri allebei via het Zigbee Lightlink-protocol. Het bedienen van de IKEA Tradfri lampen gaat via een afstandsbediening die wordt meegeleverd bij deze set (€27,95).

Daarnaast kun je deze set uitbreiden met losse lampen (€9,99 per stuk), en met dezelfde afstandsbediening tot wel 10 lampen tegelijk bedienen. Deze lampen hebben een lichtsterkte van 806 lumen, en een levensduur van zo’n 25.000 uur.

Naast de standaard lampen met alleen aanpasbare kleurtemperatuur, zijn er ook lampen in de IKEA Tradfri-serie verkrijgbaar met kleur. Een kleurenlamp is met dezelfde afstandsbediening te bedienen. Wel zijn deze duurder. Zo kost een losse Tradfri kleurenlamp op dit moment €24,95. Deze kleurenlampen hebben een lagere lichtsterkte van 600 lumen.

De afstandsbediening voor zowel de kleurenlampen als witte lampen werken op een knoopcelbatterij. Volgens IKEA gaat deze batterij zo’n twee jaar mee. Verder heb je ook de mogelijkheid om deze bewegingssensor te gebruiken om ervoor te zorgen dat lampen automatisch aangaan.

Het bedienen van de lampen over Wi-Fi werkt alleen als je een IKEA Tradfri Hub aanschaft (€32,95 op Ikea.com). Deze hub moet via een UTP-kabel verbonden worden met de router. Werk je met slimme lampen, dan verwacht je ook dat je die overal in huis aan kan sluiten. Met de Hub en de bijhorende app kun je je telefoon overal in huis als afstandsbediening gebruiken. Dat is een voordeel op de afstandsbediening, die slechts een maximaal bereik van 10 meter heeft, zonder muren ertussen.

Een IKEA Tradfri Hub werkt verder ook samen met Google Home en Amazon Alexa. Je kan inmiddels de Tradfri-serie ook toevoegen aan Apple’s HomeKit voor iOS.

Als je alle verschillen zoals bijvoorbeeld de prijzen van de lampen, de verkrijgbaarheid en het soort bediening bij elkaar optelt en afstreept, zal je opmerken dat er geen grote verschillen tussen de IKEA Tradfri-serie en de Philips Hue-lijn meer zijn.

De ontwikkelingen lopen inmiddels redelijk simultaan aan elkaar. De Hue heeft een wat meer open karakter, waardoor je ook apps van derden kan gebruiken. Het systeem is ook iets gemakkelijker in gebruik en bij Philips Hue kun je ‘scenes’ maken. Bij IKEA Tradfri ontbreken die mogelijkheden nog. Er is enkel een simpel en betaalbaar basissysteem. De leuke extra’s zoals een dagelijkse routine maken ontbreken bij IKEA nog.

Wil je dus een zeer uitgebreide app met talloze mogelijkheden, dan kun je beter voor de Philips Hue gaan. Wil je slimme verlichting die iets goedkoper is, dan kun je beter voor de IKEA Tradfri-serie gaan.

MiLight – Goedkoop Hue alternatief van AliExpress

Op de website van MiLight steekt het merk het niet onder stoelen of banken, ze gaan keihard de concurrentie met de Philips Hue aan. Ze noemen zichzelf dan ook niet voor niets ‘het nummer 1 Philips Hue alternatief’.

De afgelopen jaren zijn de lampen van Philips Hue steeds bekender geworden. Maar een goedkoper merk waar je toch een goede koop aan hebt, zijn de lampen van het merk MiLight.

Je hebt al snel eenzelfde soort keuze voor eenzelfde soort kwaliteit. Voordeel van de lampen van MiLight is dat dit, van oorsprong Chinese, alternatief op Hue goedkoper in de aanschaf is. Zeker bij bestelling via AliExpress, waarbij ze rechtstreeks uit China komen.

Je hebt bijvoorbeeld de beschikking over verschillende soorten lampen met 4 fittingen. Kleuren zijn er in mulitkleur en warmwit, multikleur, warmwit en koudwit en DualWhite, waarmee je je eigen wittint kan samenstellen.

Je kunt alle verschillende lampen hier op AliExpress bekijken. Dezelfde lampen sneller in huis? Bekijk deze lampen dan op WifilampKoning.nl.

De MiLight heeft een infrarood afstandsbediening (let op: los bestellen!), maar de voorkeur gaat uit naar het bedienen van de lampen via de app. Dit kan aan de hand van de app die gekoppeld is aan de Wifi module (de iBox 2), die voor €27,19 verkrijgbaar is op Bol.com of voor slechts $14,27 op Aliexpress.com.

Het bereik met de afstandsbediening is ongeveer 10 meter (zonder muren). Er is dus een bijhorende app (Android, iOS) waarmee je overal in huis je lampen kan bedienen. De app biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om verschillende zones aan te maken, om kleuren op te slaan en zelfs programma’s aan te maken. Voor de app heb je wel iOS 7.0 of Android 4.1 en hoger nodig. Op veler verzoek heeft MiLight ook ondersteuning voor Amazon Alexa geïntegreerd.

Een demonstratie van het instellen en gebruiken van de Milights over Wi-Fi met behulp van de app, zie je in deze video.

MiLight belooft volgens de eigen specificaties een brandduur van ongeveer 50.000 branduren voor alle lampen. De lichtsterkte hangt af van de lamp waarvoor je kiest. Zo heeft de 12W E27 fitting lamp bijvoorbeeld een zeer hoge lichtsterkte van 1100 lumen.

Het grootste verschil tussen de Philips Hue lampen en de lampen van MiLight is de prijs. Je betaalt bij Philips drie keer zoveel als bij MiLight. Philips Hue is iets uitgebreider als platform, maar ook de MiLight is geen moeilijk product. Daardoor doet de MiLight op sommige gebieden maar weinig onder van de Philips Hue.

Een ander voordeel is dat MiLight een geheugenfunctie heeft. Dit houdt in dat de laatst gebruikte instellingen hervat worden na het uit- en aanschakelen. Dit is iets wat Philips nog niet ondersteunt. Verder is de levensduur van de MiLight zelfs twee keer zolang als de lampen van Philips Hue.

Wil je dus een waardig alternatief tegen een goedkopere prijs, dan is de MiLight-serie zeker het overwegen waard.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van smartlampen als alternatief op de Philips Hue? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Je kunt hieronder je reactie achterlaten!

Plaats een reactie

5 reacties op “Philips Hue alternatief? De drie beste alternatieven!”

 1. Je schrijft dat je met MiLight programma’s kunt aanmaken. Wat bedoel je hiermee? Als je hiermee de scènes zoals bij Philips Hue kunt maken hoor ik erg graag hoe, ik weet niet beter dan dat dit niet kan namelijk.

  Beantwoorden
  • Hoi Remco,

   Dit is geschreven door een andere auteur. Eerlijk gezegd weet ik dit niet precies. Ik zal het later nog verder onderzoeken en zo nodig reviseren.

   Groet,
   Guido

   Edit: in deze video zie je hoe je de programma’s maaket met MiLights (vanaf 0:59):

   Beantwoorden
 2. Mijn ervaring is dat de Mi-Light afstandsbediening tot 20 meter door muren gaat. Ik heb ook een kleuren verstraler in de tuin en ook 15W spotjes in kleur. Dat is onbetaalbaar bij Philips Hue. Ik vind zelf de http://www.applamp webshop fijner dan Bol.com omdat die eigenlijk alles hebben van Mi-Light., want eerst had ik ook bij Bol een verkeerde afstandsbediening besteld: er zijn namelijk ook oudere versies die dan weer niet samenwerken met de nieuwe lampen. Dat kan je allemaal goed zien bij Applamp.
  Jammer dat ik hier geen foto kan posten van mijn tuin :) Lijkt wel de efteling ;)

  Beantwoorden
Send this to a friend