JBL E65BTNC review: over-ear noise cancelling headphones

De JBL E65BTNC zijn de huidige high-end over-ear headphones van de E-serie van JBL. Muziek is op deze headphones af te spelen via Bluetooth verbinding (draadloos) of bedraad met de meegeleverde 3.5 mm jack audiokabel. Daarnaast hebben deze headphones een ANC-functie: Active Noise Control.

Jbl E65btnc Review 04

Ik heb de JBL E65BTNC aangeschaft ter vervanging van mijn JBL E55BT koptelefoon. De JBL E55BT is de goedkopere variant van deze headphones, die toch zeer goed geluid leveren. Helaas is er bij deze headphones een scharnier gebroken.

Bij de E55BT is deze scharnier, voor het inklappen van de headphones, gemaakt van plastic. Bij de E65BTNC is deze scharnier uitgevoerd in metaal. Ook de noise-cancelling functie vond ik een goede reden om te upgraden naar de JBL E65BTNC.

De aanschafprijs voor deze headphones was 119 euro tijdens een aanbieding op Bol.com. Op het moment van schrijven geldt er nergens een aanbieding, en is de laagste prijs 139 euro op Bol.com en een aantal andere webshops.

Ondertussen heb ik deze headphones al drie weken bijna elke dag gebruikt, en genoeg ervaring om mijn beoordeling te geven.

In dit review bespreek ik mijn bevindingen, inclusief alle voor- en nadelen die ik tegen ben gekomen bij het gebruik van deze headphones. Ook vergelijk ik ze op veel eigenschappen met de JBL E55BT.

Ik beoordeel deze koptelefoon op bouwkwaliteit en draagcomfort, gebruiksgemak en functies, en de prestaties: de geluidskwaliteit. Bij de beoordeling van deze koptelefoon wordt er steeds rekening gehouden met de prijs van deze koptelefoon.

JBL E65BTNC review
 • Bouwkwaliteit en draagcomfort
 • Gebruik en Functies
 • Prestaties: geluidskwaliteit
4.5

Samenvatting

Deze JBL E65BTNC over-ear bluetooth koptelefoon levert een zeer goede geluidskwaliteit. Deze headphones blinken voornamelijk uit in de bastonen; deze zijn diep en zuiver. Als je nu gebruik maakt van (in-ear) earbuds zal deze koptelefoon voor een enorme verbetering zorgen. Ook de midden- en hoge tonen zijn helder en zuiver, maar een kleiner verschil met veel oordopjes.

Het verbinden met bluetooth is gemakkelijk, en de bluetooth verbinding is sterk. De Active Noise Control (ANC) van deze headphones kunnen (constante) buitengeluiden flink verminderen. Lichte ruistonen kunnen volledig verdwijnen. Bij het afspelen van een testtoon over mijn speakers kon de ANC zo’n 2/3e van het volume van de toon cancelen.

Je kunt zo’n 15 uur muziek afspelen over bluetooth met noise-cancelling aan. Daarmee is de batterijduur voldoende. Met de optionele 3.5 mm jack kabel kun je deze koptelefoon veelzijdig gebruiken. Met een bedrade verbinding en ANC houdt de batterij het zelfs 30 uur vol.

Vergeleken met de JBL E55BTNC is de bouwkwaliteit op een paar belangrijke eigenschappen beter. Het scharnier voor het inklappen van de headphone is uitgevoerd in metaal, de hoofdband is nauwkeuriger af te stellen, en de koptelefoon heeft meer klemkracht.

Met een prijs van 99 euro (op Bol.com) is de JBL E65BTNC koptelefoon zeker een aanrader.

Bouwkwaliteit en draagcomfort – 4/5

In het onderdeel bouwkwaliteit en design ga ik in op alle fysieke eigenschappen van het geleverde product en accessoires.

Unboxing/inhoud doos

De headphones worden geleverd in een witte verpakking met daarop een duidelijk afbeelding van de headphones. In deze verpakking vind je het volgende:

 • De E65BTNC headphones
 • 3.5 naar 2.5 mm AUX kabel met pause/play knop
 • Oranje micro-USB laadkabel
 • Een stoffen beschermhoes
 • Handleiding (‘Quick Start Guide’)
 • Garantiekaart (‘Warranty card’)
 • Veiligheidsinstructies en recyclinginstructies

Hieronder een uitgebreide omschrijving en beoordeling van de verschillende onderdelen.

Headphones: design, lay-out, en draagcomfort

De JBL E65BTNC headphones heeft een linker en rechter oorschelp, die om de as van de hoofdband naar voren en achteren kunnen roteren. De ‘earcups’, die je over je oren plaats kunnen ook nog naar boven en beneden roteren ten opzichte van de oorschelpen van de headphones. Zo sluiten deze altijd goed aan op de vorm van je hoofd.

In de earcups staat duidelijk aangegeven welke kant voor welk oor is. In de linker earcup staat namelijk een grote ‘L’, en in de rechter earcup een grote ‘R’. De earcups hebben 5.5 centimeter ruimte in de hoogte, en op het breedste punt 4.25 centimeter in de breedte. De effectieve diepte is ongeveer 2 cm. Bij mij is passen de oren daar precies in, en zorgt dit voor een stevige pasvorm.

De earcups zijn gemaakt van mat afgewerkt plastic aan de buitenzijde. Door de betere matte afwerking komt dit ‘luxer’ over dan de gladdere afwerking van de JBL E55BT.

De ‘oorkussens’ die over de oren heen vallen zijn gemaakt van zacht foam met een synthetisch leren laag, en zorgt een goed draagcomfort. De uitvoering hiervan is iets anders dan bij de JBL E55BT; hier heeft het synthetische leer een extra naad. Ook is de binnenkant van deze omhulsing uitgevoerd in synthetisch leer; bij de E55 is dat uitgevoerd in stof.

De hoofdband van de JBL E65BTNC is minder comfortabel dan de earcups. Deze heeft namelijk weinig padding, waardoor je de hoofdband kunt voelen drukken als je deze draagt. Met wat extra padding was dit comfortabeler geweest. Voor de prijsklasse waar dit product in valt zou dat ook geen overbodige luxe zijn.

Door de grotere batterij en extra elektronica voor de ANC is de JBL E65BTNC wat zwaarder dan de E55BT. Het gewicht is volgens mijn keukenweegschaal 302 gram; flink meer dan de 258 gram die JBL zelf als gewicht opgeeft.

De hoofdband van de JBL E65BTNC is flexibel, maar stevig. Ook heeft deze meer klemkracht dan die van de JBL E55BT. Daardoor blijven ze ondanks het hogere gewicht beter zitten.

Om voor een juiste pasvorm te zorgen is de hoofdband verstelbaar. Zowel de linker als rechter oorschelp van deze koptelefoon zijn in 11 verschillende standen in te stellen. Wat opvalt is dat de band van de JBL E65BTNC minder duidelijk vastklikt in elke stand dan die van de JBL E55BT, maar wel stevig genoeg. Met elf standen en een totale verstelbaarheid van maximaal 3,8 cm is de JBL E65BTNC wel nauwkeuriger verstelbaar, en valt een van mijn kritiekpunten over de E55BT bij de E65BTNC weg.

Om de JBL E65BTNC headphones gemakkelijk mee te kunnen nemen, kun je de oorschelpen naar binnen te klappen zodat het geheel compacter wordt. Een groot voordeel is dat het scharnier voor het inklappen van de headphones is gemaakt van metaal. Daarmee wordt het zwakke punt van de JBL E55BT verholpen.

Een ander voordeel van de E65BTNC is dat er hier wél een beschermhoesje/draagtas wordt meegeleverd. Het betreft een simpele stoffen draagzak met een koord om deze te sluiten. Deze draagzak is 24.5 cm hoog, en 19 cm breed. De headphones passen hier in niet-opgevouwen stand nét in, en passen hier in opgevouwen toestand beter in. Hoewel dit een leuk extraatje is, zorgt deze draagtas voor weinig bescherming.

Iets anders dat opvalt is dat de knoppen op de JBL E65BTNC een duidelijkere klik hebben, en geen speling hebben in de behuizing. Daarom voelen deze knoppen goed aan.

Een nadeel is dat de headphones volgens JBL niet waterbestendig zijn. Hoewel ik niet verwacht dat de headphones meteen kapot zullen gaan als je deze buiten draagt als het regent, wordt ook dat al afgeraden door JBL.

Audiokabel: 3.5 naar 2.5 mm met pause/play knop

Om een bedrade verbinding te maken wordt er een audiokabel meegeleverd. Deze heeft een 2.5 mm jack, die je aansluit op de headphones. De ander kant van de kabel heeft een 3.5 mm jack plug die je bijvoorbeeld kunt aansluiten op je smartphone, laptop, desktop PC, of console. Deze kabel heeft een effectieve lengte van ongeveer 124 cm.

Micro-USB laadkabel

Er wordt ook een lange oranje micro-USB laadkabel meegeleverd. Deze heeft een effectieve lengte van 101 cm. Klein voordeel is dat de USB-A plug van deze kabel ‘reversibel’ is, zodat het onmogelijk is om deze verkeerd om in te pluggen.

Een oplader of charger wordt niet meegeleverd. Dit zal voor bijna niemand een probleem zijn, omdat de headphones op elke USB charger zijn aan te sluiten. Je kunt daarom bijvoorbeeld gebruik maken van dezelfde oplader die je gebruikt voor je smartphone. Ook zullen de headphones opladen als je deze aansluit op de USB port van je laptop of PC.

Handleiding / quick start guide

Er wordt geen volledige handleiding meegeleverd, maar alleen een quick-start guide. Hoewel dit voldoende is om aan de gang te gaan met de headphones, is het wat kort door de bocht en worden niet alle mogelijke vragen beantwoord.

Voordelen

 • Goed draagcomfort
 • Nauwkeurige afstemming van de hoofdband mogelijk
 • Opklapbaar tot klein formaat, stevig metalen scharnier
 • Meegeleverde draagzak
 • Mooi design en nette afwerking

Nadelen:

 • Niet waterbestendig
 • Matige handleiding

Gebruik en functies 4.5/5

De headphones zijn gemakkelijk in gebruik, en ik mis geen enkele belangrijke functie. Hieronder een uitgebreide omschrijving van hoe de headphones werken, en mijn mening hierover.

Verbinden via bluetooth

Om draadloos te verbinden moet je de bovenste knop op de headphones omhoog schuiven. Hiermee zet je de headphones aan, en krijg je eerst een wit licht te zien. Ook zal de koptelefoon dan een toon afspelen om aan te geven dat deze ingeschakeld is. Hierna kun je de headphones onder je bluetooth opties selecteren en hiermee verbinden.

Wanneer de headphones succesvol zijn verbonden, wordt het licht blauw om aan te geven dat er verbinding is. Na het verbinden wordt alle audio van het verbonden apparaat afgespeeld op de headphones.

Deze headphones gebruiken Bluetooth Versie 4.2. Er wordt door JBL niet opgegeven wat het bereik via bluetooth is. De headphones blijven in ieder geval zonder haperingen of ruis verbonden op 10 meter afstand van mijn smartphone. Een grotere afstand heb ik nog niet getest.

Knoppen: aan/uit, volume, pause/play, prev/next, bluetooth pairing

Heb je een smartphone verbonden met de headphones, dan spelen de headphones alles af wat anders via de speaker van de smartphone afgespeeld zou worden. Je kunt dus met je smartphone muziek kiezen in Spotify of een andere muziek app, en dit wordt dan afgespeeld op de JBL E65BTNC headphones. Ook kun je het volume met je smartphone bedienen.

Naast de bediening met je smartphone kun je gebruik maken van de knoppen op de JBL E65BTNC koptelefoon zelf. Dat is erg handig als je even niet in de buurt van je smartphone bent.

Er zijn op de headphones 6 verschillende knoppen aanwezig. Deze zijn allemaal ingebouwd in de rechter oorschelp. Hieronder omschrijf ik de functie van deze knoppen:

 • De bovenste knop is een aan/uit schuifknop. Boven de schuif zit een indicatorlicht die in  twee verschillende kleuren licht geven. Een wit licht geeft aan dat de headphones aan staan. Een blauw licht geeft aan dat de headphones aan staan, én met bluetooth zijn verbonden met een extern apparaat zoals je smartphone.
 • Hieronder zit de Plus (+) volumeknop. Met het indrukken van deze volumeknop gaat het volume van het geluid omhoog op het apparaat dat de muziek op de headphones afspeelt. Een tweede functie van deze knop is om naar het volgende nummer te gaan. Om naar het volgende nummer te gaan zul je deze knop drie seconden ingedrukt moeten houden.
 • De volgende knop is de Pause/Play knop. Druk je deze knop één keer in, dan pauzeer je de muziek (Pause). Druk je deze knop nogmaals in, dan gaat de muziek weer verder met afspelen (Play). Een andere functie van deze knop is het opnemen van je telefoon als je gebeld wordt. Er wordt bij het bellen dan gebruik gemaakt van de ingebouwde microfoon van de JBL E65BT. Ook kun je deze knop juist gebruiken om de inkomende beller weg te drukken. Dit doe je door de knop 3 seconden ingedrukt te houden. De laatste functie is het inschakelen van je Voice Assistant (Google Now of Siri). Hiervoor zul je deze knop twee keer achter elkaar moeten indrukken, en wordt de microfoon van de headphones gebruikt om te luisteren naar je stemcommando’s.
 • De knop hieronder is de Min (-) volumeknop. Druk je deze knop in, dan gaat het volume van het aangesloten apparaat omlaag. Ook kun je door deze knop drie seconden lang ingedrukt te houden terug naar het begin van het nummer dat je afspeelt. Druk je deze knop vervolgens nogmaals die seconde in dan ga je terug naar het vorige nummer.
 • De knop hieronder is een Bluetooth Pairing knop. Door deze knop 5 seconden ingedrukt te houden, zullen de headphones (indien mogelijk) overschakelen op het afspelen van een tweede aangesloten bluetooth apparaat.
 • De laatste knop is de knop om Active Noise Control in te schakelen of uit te schakelen. Houd voor het in- of uitschakelen van ANC deze knop 2 seconden ingedrukt.

Bij een bedrade aansluiting van de headphones kun je ook gebruik maken van de enkele knop op de meegeleverde audiokabel. Deze knop kun je gebruiken om de muziek te pauzeren en te hervatten (1× drukken), en om naar het volgende nummer te gaan (2× snel indrukken), om terug te gaan naar het begin van het nummer (3× snel indrukken), en terug te gaan naar het vorige nummer door deze knop nogmaals 3× snel in te drukken.

De laatste functie van de knop op de draad is het aannemen van een gesprek van een inkomende beller. Hiervoor moet je de knop 1 keer indrukken.

De knoppen en de bijbehorende functies werken allemaal naar behoren prima bij de JBL E65BTNC. Dit is een voordeel op de JBL E55BT, waarbij het zowel met knop op de headphones als op de knop op de draad onmogelijk was om terug te gaan naar het vorige nummer – in tegenstelling tot wat er in de handleiding staat.

Hoewel het handig is dat er ook op de draad nog een knop zit om de headphones te bedienen, was het makkelijker geweest als alle verschillende functies een eigen knop zouden hebben. Ook vind ik de plaatsing van de knop op de draad wat te hoog, waardoor de bediening via deze knop wat krampachtig is.

Active Noise Control / noise cancelling functie

De ANC op deze headphones werkt prima, en maakt een flink verschil. Constante geluiden worden door het tegengeluid gedeeltelijk tegengegaan. Lichte ruis, zoals dat van een PC, laptop, en van een nabije snelweg verdwijnt volledig.

Om ANC te gebruiken hoef je met deze headphones geen muziek te luisteren. Je kunt de headphones dus ook puur opzetten om omgevingsgeluid te blokkeren met ANC.

Active Noise Control kan constante ruis of tonen laten verdwijnen door tegengeluid uit te zenden, waardoor het inkomende geluid neutraliseert. Om te teste hoe goed ANC op deze headphones werkt heb ik deze online tone generator gebruikt om via mijn computerspeakers een toon te genereren. Hierbij heb ik het volume gebruikt dat ik altijd op deze speakers gebruik voor het kijken van video’s en luisteren van muziek.

Zonder ANC blokkeren de headphones niet veel van het oorspronkelijke geluid; als ik moet schatten ongeveer 25%.

Heb je de headphones op je hoofd, en zet je ANC aan, dan neemt het waarneembare volume van deze toon met zo’n 2/3e af.

Omdat dit de eerste headphones met ANC zijn die ik test, kan ik de prestatie van de ANC van deze headphones niet vergelijken. Wel ben ik tevreden over deze prestatie. Luister je muziek in een rumoerige omgeving, dan zorgt ANC door het wegfilteren van omgevingsgeluid er duidelijk voor dat de muziek helderder blijft.

Bedrade verbinding

Over de bedrade verbinding valt niet veel te zeggen, behalve dat ik kan bevestigen dat het zonder problemen werkt op elk apparaat waar ik de headphones op heb aangesloten. De apparaten waarmee ik dit tot nu toe mee heb getest zijn mijn smartphone, desktop PC, laptop, en Xbox (controller).

Bij bedrade verbinding met desktop PC en laptop zijn de knoppen op de headphone en op de draad niet te gebruiken om de muziek te bedienen.

Batterijduur

Deze headphones bevatten een 610 mAh batterij. De batterijduur hangt af van het soort gebruik. De opgegeven batterijduur is 15 uur met muziek luisteren over bluetooth met ANC, 24 uur met muziek luisteren zonder ANC, en 30 uur muziek luisteren met bedrade aansluiting en ANC aan. Er wordt geen batterijduur opgegeven voor de bedrade verbinding zonder ANC.

Ik heb de precieze batterijduur niet getest. Wel weet ik dat ik precies een week gedaan heb over een volledige batterijlading, met elke dag ongeveer zo’n twee uur gebruik over Bluetooth met ANC. De opgegeven 15 uur ligt daarom in de buurt van de werkelijkheid.

Het gebruik van ANC heeft een merkbaar voordeel, dus ik verwacht dat de meeste gebruikers ANC altijd ingeschakeld zullen hebben. Met zo’n 15 uur batterijduur kom je dan wel lager uit dan met de JBL E55BT, die bij mij na een week dagelijks gebruik nog 20% batterij over had.

Een volledige week zonder opladen vind ik echter ruim voldoende.

JBL geeft aan dat het zo’n 2 uur duurt om de accu weer op te laden. Om de JBL E65BTNC op te laden kun je deze aansluiten aan een USB charger, of bijvoorbeeld je laptop of desktop PC. Hiervoor kun je de meegeleverde oranje Micro-USB kabel gebruiken. Tijdens het opladen brandt er een rood LED-lampje naast de charging port.

Microfoonfunctie

Door de ingebouwde microfoon kun je de headphones op je hoofd houden en een telefoongesprek houden zonder je telefoon uit je broekzak te halen. De microfoon werkt, maar zorgt voor een minder duidelijk geluid dan de microfoon van mijn huidige smartphone (Nokia 7 Plus).

Voordelen

 • Gemakkelijk te verbinden via bluetooth
 • Sterke bluetooth verbinding (getest tot 10m)
 • Verbinding via draad ook mogelijk
 • Veel functieknoppen
 • Lange batterijduur

Nadelen:

 • Plaatsing knop op draad (te hoog)
 • Eén knop op de draad voor meerdere functies

Prestaties – geluidskwaliteit 5/5

De JBL E65BTNC is een stereo (2.0 channel) koptelefoon en heeft voor beide oren een 40 mm speaker driver. Daarmee zijn deze headphones bedoeld voor het luisteren van muziek, dat meestal wordt geproduceerd en afgespeeld met stereo geluid.

In dit onderdeel beoordeel ik de headphones alleen op het bedoelde gebruik, namelijk het luisteren van muziek. Voor het kijken van TV of bij gaming kun je beter kiezen voor headphones met surround sound ondersteuning, voor ruimtelijker geluid.

Wat betreft geluidskwaliteit ben ik erg tevreden over de JBL E65BTNC. Deze headphones hebben hetzelfde krachtige, diepe, maar zuivere basgeluid als de JBL E55BT. Laat voor een gebalanceerd geluid daarom de ‘Bass Boost’ uit in Spotify.

Als je nu gebruik maakt van (in-ear) earbuds en Bass Boost nodig hebt in Spotify zal de JBL E65BTNC een enorme verbetering zijn. Kleine oortjes zijn simpelweg minder goed in het produceren van lage tonen. Door dit te boosten worden de lage tonen die deze wel kunnen produceren luider. Daarmee worden de echt lage tonen nog niet gehaald, en blijft ook het detail in het basgeluid weg.

Ook de midden- en hoge tonen zijn helder. De middentonen van de E65BTNC klinken zelfs iets beter gebalanceerd dan die van de E55BT.

Het geluid is simpelweg erg goed. Met een gelijke, of zelfs iets betere geluidskwaliteit dan de E55BT, geef ik de JBL E65BTNC koptelefoon daarom een 5/5. Als je nu (goedkope) earbuds gebruikt, zullen deze headphones je luisterervaring zeker naar een hoger niveau tillen.

Conclusie – JBL E65BT NC review totaalscore 4.5/5

De JBL E65BTNC is een duidelijke upgrade op de JBL E55BT, en neemt een aantal nadelen weg. De bouwkwaliteit is beter, de geluidskwaliteit is ietsje beter, en de Active Noise Control is een zeer nuttige toevoeging. De headphones zijn gebruiksvriendelijk, en door de optie voor bluetooth of bedrade aansluiting veelzijdig. De gemiddelde score van de verschillende review-onderdelen is een 4.5/5. Daarmee is de JBL E65BT een absolute aanrader.

JBL E65BTNC kopen? Prijs, beschikbaarheid en aanbiedingen

Wil je de JBL E65BTNC kopen? Je kunt deze koptelefoon bestellen bij meerdere webshops. Hieronder een overzicht van de webshops waar je deze kunt bestellen. De laagste prijs ligt op dit moment op 139 euro.

De headphones zijn beschikbaar in drie verschillende kleuren: zwart, blauw, en wit. Soms ligt er een prijsverschil tussen de verschillende kleuruitvoeringen. Voor de prijs hieronder wordt de zwarte uitvoering aangehouden.

De prijzen en prijshistorie wordt hier automatisch bijgehouden. Als er een aanbieding geldt, is dat hier ook meteen zichtbaar. Is de JBL E65BTNC niet beschikbaar voor je gewenste prijs? Stel dan een prijs-notificatie in!

Prijsverloop...

Prijsverloop voor: JBL E65BTNC zwart

Prijsverloop statistieken:

Huidige prijs: €80,53 15 januari 2024
Hoogste prijs ooit: €80,53 1 mei 2023
Laagste prijs ooit: €80,53 1 mei 2023
Sinds 1 mei 2023

Laatste veranderingen:

€80,53 1 mei 2023
Maak GRATIS een prijs-notificatie aan!
Notificatie instellen voor JBL E65BTNC zwart - €80,53

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de JBL E65BTNC? Stel ze dan hieronder! Ik heb deze headphones nog in bezit, en kan eventueel missende informatie dus nog voor je uitzoeken of testen!

Plaats een reactie

2 reacties op “JBL E65BTNC review: over-ear noise cancelling headphones”

 1. Even een aanvulling,
  Bij het gebruik van de bedrade aansluiting werkt het volume gedeelte van de koptelefoon niet,deze werkt alleen bij de bluethooth verbinding.
  Dus volume is alleen te regelen met het apparaat waar de koptelefoon is op aangesloten.

  Groet Jaap

  Beantwoorden
Send this to a friend