Wat is de stilste muis? Review en test van drie stille muizen!

Op zoek naar een stille muis? Om een zo stil mogelijke muis te vinden heb ik drie verschillende muizen getest: de Speedlink CALADO, Trust Mydo, en Logitech M220. Al deze muizen worden verkocht met de aanduiding dat ze stil zijn, en zijn voor deze test aangekocht op Bol.com.

Hoewel ze alle drie duidelijk stiller zijn dan een normale muis, is geen van ze volledig geluidloos. Maar welke is het stilste?

Stille Muizen Test Review Th2

Stille muizen vergelijken: test & resultaten

Om deze muizen te testen heb ik simpelweg de muizen naast elkaar neergezet, en ben ik gaan klikken en scrollen. Daarnaast heb ik ook de Amazon Basics muis, een veelgebruikte niet-stille muis, meegenomen in de test. Zelf oordelen? Een demonstratie van het klikgeluid van de verschillende muizen is te zien en beluisteren in deze video.

Conclusie: de Speedlink CALADO heeft duidelijk het minste geluid bij klikken, en is daarom de winnaar!

Wat verder opvalt is dat er bij de stille muizen niet is gelet op de hoeveelheid geluid bij het scrollen. Daar zijn ze niet beter in dan gewone muizen. Sterker nog; de Amazon Basics muis die ik gebruikte als controle, was bij het scrollen het stilst. Wel bezit ik andere muizen die nog een stuk luider zijn bij het scrollen dan deze vier muizen.

In onderstaande tabel vind je de volledige resultaten van de test aan de hand van mijn observaties, samen met meer specificaties en eigenschappen van de getesten muizen (en de controlemuis). De testresultaten worden hier uitgedrukt in een score van 1-5; lager is minder geluid.

Speedlink
Calado
Trust
Mydo
Logitech
M220
Amazon
Basics
Speedlink Calado Wireless Silent Mouse Trust Mydo Stille Muis Logitech M220 Amazonbasics Muis
Prijs (bij aanschaf): €22,99 €15,99 €24,99 €9,99
Geluidproductie (test)
Muisknoppen: 🔊 🔊🔊 🔊🔊 🔊🔊🔊🔊🔊
Scrolwiel: 🔊🔊🔊 🔊🔊 🔊🔊🔊🔊 🔊
Andere eigenschappen
Type: Stille muis Stille muis Stille muis Gewone muis
Bluetooth range: 8 meter 10 meter 10 meter onbekend
Handigheid: Rechtshandig Beide Beide Beide
Extra muisknoppen: 2 geen geen geen
DPI: 3 standen,
max 1600.
1000, 1400,
1800
900 1000
Aan-uit switch? Nee Ja Ja Ja
Batterijen: 2×AAA 2×AAA 1×AA 2×AAA
Afmeting (cm): 10,6×7,3×3,6 10,4×7×3,5 9,9×6,0×3,9 10×5,8×4
Huidige prijs & bestellen
Bekijk op: Bol.com
Amazon.nl
Bol.com
Amazon.nl
Bol.com
Amazon.nl
Amazon.de

Hieronder zal ik de drie geteste muizen los bespreken, en naast de hoeveelheid geluid die ze maken ook reviewen op andere eigenschappen.

Winnaar: Speedlink CALADO. De stilste muis uit de test!

Wat betreft het klikken van de linker- en rechter muisknop is deze muis duidelijk de stilste van de drie. Daarom is dit mijn aanrader als je een zo stil mogelijke muis wil kopen.

Het scrolwiel van de Calado is nog steeds redelijk stil, maar iets luider dan die van de Trust Mydo. Toch komt het geluid van het scrollen niet duidelijk boven het klikgeluid uit, en is het daarom niet storend.

Speedlink Calado Wireless Silent Mouse

Speedlink CALADO

Bol.com (€22,25)

Net als de andere drie muizen is dit een draadloze muis, die gebruik maakt van Bluetooth. Na het inpluggen van de USB-bluetooth receiver maakt de muis meteen contact, en wordt deze binnen Windows automatisch geconfigureerd.

Een voordeel van deze muis is dat je de DPI instellingen kunt aanpassen. DPI geeft aan hoe snel de cursor op het scherm beweegt bij beweging van de muis over je bureau of muismat. De Speedlink Calado heeft bovenop de muis een DPI-knopje waarmee je deze snelheid kunt aanpassen.

Door dit te proberen wordt duidelijk dat er drie verschillende instellingen mogelijk zijn. Er wordt nergens aangegeven hoeveel DPI elke instelling precies is. Op de site van Speedlink wordt alleen aangegeven dat de maximale snelheid 1600 DPI is.

Een ander voordeel van deze muis is de twee extra knoppen, boven de rustplaats voor de duim. De standaard functie van deze knoppen is om vooruit- of terug te gaan bij het navigeren in een browser. Met de achterste knop ga je naar de vorige pagina, en met de voorste knop ga je weer een pagina vooruit.

Deze twee extra knoppen zijn minder stil dan de linker- en rechter muisknop. Voornamelijk de achterste van deze twee knoppen heeft nog een duidelijk hoorbaar klikgeluid. Wil je gebruik maken van de extra knoppen, houd er dan rekening mee dat je dan toch een klikgeluid zult horen.

Speedlink heeft geen eigen driver om een andere functie aan deze knoppen te geven. Wel kun je gebruik maken van andere software om dat te doen, zoals het gratis programma X-mouse Button control. Ik heb dit zelf getest, en kan bevestigen dat dit programma met deze muis werkt.

Wel is de Speedlink Calado de enige muis zonder aan-uitswitch aan de onderzijde van de muis. De muis gaat uit als deze 10 minuten niet wordt gebruikt, en automatisch aan door simpelweg een knop in te drukken. Dat vind ik handiger dan de aan-uit switch aan de onderzijde. De muis gaat automatisch weer aan door een knop in te drukken.

Een klein nadeel van de Speedlink Calado is dat het matte oppervlak gevoelig is voor vingervlekken. Ook is deze muis alleen geschikt voor rechtshandig gebruik. De muis heeft namelijk een ergonomische vorm die alleen geschikt is voor een rechterhand. Daarnaast zorgt de plaatsing van de twee extra knoppen aan de linkerkant van de muis ervoor dat je deze alleen met de duim kunt bedienen bij gebruik met je rechterhand.

Zoek je simpelweg de stilste muis, en ben je rechtshandig? Dan is de Speedlink Calado de beste keuze. De Speedlink Calado kostte op het moment van aankoop voor de test €22,99 op Bol.com, maar kost nu €22,25. Ook wordt deze muis verkocht op Amazon.nl. De twee benodigde AAA-batterijen worden meegeleverd.

Trust Mydo: goedkope muis zonder veel klikgeluid

Als je op zoek bent naar een stille muis is de Trust Mydo mijn tweede keuze. Deze muis is ongeveer even luid als de Logitech M220, maar het geluid is iets ‘doffer’ en daarom minder storend. Ook is het scrolwiel van deze muis stiller; het stilste van de drie geteste stille muizen.

Net als de Calado, werkt de Trust Mydo met een USB bluetooth receiver. Het bluetooth bereik is zo’n 10 meter. Na het inpluggen van de bijbehorende receiver wordt de muis binnen Windows automatisch geconfigureerd.

Ook kan bij deze muis de muissnelheid (DPI) snel worden aangepast met een knopje bovenop de muis, achter het scrolwiel. Je hebt hiermee keuze uit drie verschillende standen: 1000, 1400 of 1800 DPI. Een nadeel van de Mydo is dat deze, in tegenstelling tot de Speedlink Calado géén extra muisknoppen heeft.

Hoewel de Mydo aan de onderzijde een aan-uit switch heeft, zal bij deze muis de laser na een tijd inactiviteit automatisch uitschakelen. Hierdoor gaan de batterijen (2× AAA) langer mee. Met één klik zal de muis automatisch weer aan gaan.

De Trust Mydo heeft qua bouw/uitvoering twee voordelen op de Calado. Hoewel deze muis ook een matte afwerking heeft, is de afwerking van deze muis beduidend minder vingervlekgevoelig. Ook is deze muis symmetrisch uitgevoerd, en daarom zowel links- als rechtshandig te gebruiken.

Wel vind ik de plaatsing van het scrolwiel een klein nadeel. Met mijn meest natuurlijke greep op deze muis, is het scrolwiel wat ver naar achteren geplaatst. Daardoor voelt het scrollen ietwat krampachtiger dan ik gewend ben bij andere muizen. Dit is echter persoonlijke voorkeur, en zal ook met gewenning te maken hebben.

Een belangrijk voordeel van de Trust Mydo is de lage prijs van deze muis. Bij aanschaf kostte deze muis €15,99. Op het moment van schrijven is de muis op Bol.com verkrijgbaar voor slechts €13,99. Daarmee is deze muis een stuk goedkoper dan de Calado. Ook is deze muis verkrijgbaar op Amazon.nl.

Zoek je dus een goedkope stille muis? Of een zo stil mogelijke muis, en ben je linkshandig? Dan is de Trust Mydo de beste keuze.

Logitech M220: stevig, simpel, en stille draadloze muis

De Logitech M220 kostte op het moment van aanschaf €24,99 op Bol.com. Daarmee is dit ook de duurste optie van de drie. Met de linker en rechter muisknop maakt de M220 qua volume ongeveer evenveel geluid als de Trust Mydo, maar het geluid is minder dof, en daarom iets duidelijker merkbaar.

Logitech M220

Logitech M220

Bol.com (€20,99)

Wel is het klikgeluid van deze muis nog steeds flink stiller dan een normale muis. Wat echter tegenvalt is het geluid van het scrolwiel.

Het scrolwiel van deze muis maakt namelijk wel een normale hoeveelheid geluid, waardoor de muis als geheel niet meer stil is.

De USB-receiver van deze muis vind je achter het batterijklepje, en kun je hier ook weer opslaan als je de muis mee wil nemen. Na het inpluggen van de bijbehorende receiver, begint Windows meteen de muis te configureren voor gebruik. Ook bij deze muis was het dus niet nodig om drivers te downloaden.

Deze muis verschilt op veel eigenschappen met de twee eerder genoemde muizen. Zo is dit de enige muis zonder DPI-knop om de muissnelheid aan te passen.

Wel kun je de muissnelheid aanpassen binnen de instellingen van Windows of MacOS. De standaard waarde van de muis is 1000 DPI.

Wel is de M220 qua bouwkwaliteit de beste van de drie opties. Deze muis voelt simpelweg het stevigste aan, en is ook de enige muis zonder matte coating aan de bovenzijde. Daarmee is de Logitech M220 ook het meest slijtvast.

Deze muis is symmetrisch uitgevoerd, en daarom zowel links- als rechtshandig te gebruiken. Verder is dit de kleinste van de drie geteste muizen.

Ook is dit de enige van de drie muizen die niet met twee AAA batterijen werkt, maar met één AA batterij. Volgens Logitech kun je de muis 18 maanden gebruiken voordat de batterij leeg is. Dat is een veel langere batterijduur dan ik gewend ben van andere draadloze muizen.

Zoek je een simpele muis die stil is bij het klikken, en verder een prima bouwkwaliteit en levensduur heeft? Dan is de Logitech M220 een goede keuze.

De huidige prijs van deze muis is €20,99 op Bol.com, en wordt deze ook verkocht op Amazon.nl (bekijk prijs). Er wordt een AA batterij meegeleverd.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een stille muis? Of over de geteste producten? Ik heb deze muizen nog liggen, en kan deze daarom nog testen/reviewen op andere eigenschappen. Je kunt hieronder je vraag achterlaten.

Plaats een reactie

1 reactie op “Wat is de stilste muis? Review en test van drie stille muizen!”

Send this to a friend