Twee schermen aansluiten op je laptop (of PC)? De mogelijkheden!

Door | 9 september 2017

Twee of meer monitors aansluiten op je laptop? Als je thuis of op kantoor comfortabel wil zitten werken, is het fijn om 2 of meer goede monitors op je laptop aan te kunnen sluiten. Zo heb je veel schermruimte om op te werken. Helaas zal je dan tegen een probleem oplopen: de meeste laptops hebben namelijk maar één HDMI of VGA uitgang voor het aansluiten van een beeldscherm.

De oplossing is relatief simpel: met behulp van een USB adapter kun je gebruik maken van de USB poorten van de laptop om extra beeldschermen aan te sluiten. Het eerste externe scherm verbind je rechtstreeks met je laptop via een HDMI of VGA kabel, en het tweede scherm via de adapter met een USB poort van je laptop.

Het type USB adapter dat je nodig hebt is afhankelijk van de aansluiting van je beeldscherm (HDMI, VGA, of DVI). In dit artikel ga ik verder in op de verschillende USB adapters die er beschikbaar zijn om twee of meer schermen op je laptop aan te sluiten. Ook kun je deze adapters gebruiken om twee schermen aan te sluiten op je desktop PC.

Let op: er worden ook splitters verkocht. Met een splitter kun je twee of meer schermen met HDMI of VGA kabels aansluiten op één HDMI of VGA ingang op je laptop. Voor de meeste gebruikers is een splitter niet de juiste oplossing: met gebruik van een splitter zal je namelijk op alle beeldschermen exact hetzelfde beeld zien. Het is met gebruik van een splitter dus niet mogelijk om de schermen te gebruiken als één lang, doorlopend, werkvlak.

Twee beeldschermen aansluiten op je laptop via USB adapter

Het type adapter dat je nodig hebt, hangt af van het type aansluiting van je beeldscherm. De drie meest gebruikte aansluitingen van een beeldscherm zijn VGA, HDMI, en DVI. Voor elk type aansluiting heb je een andere adapter nodig.

USB naar VGA adapter

Heb je beeldschermen die gebruik maken van een VGA aansluiting? Dan kun je meerdere schermen op je laptop aansluiten met behulp van een USB naar VGA adapter. Deze adapter sluit je met de USB kabel aan op je laptop, en met een VGA kabel aan je tweede beeldscherm.

Twee beeldschermen aan je laptop met de Startech USB naar VGA adapterAanbevolen product:
StarTech USB naar
VGA adapter

Bol.com (€54)

Let op: er worden veel goedkope (merkloze) adapters verkocht die niet altijd werken, of voor storing zorgen. Een voorbeeld van zo’n product is bijvoorbeeld deze, die volgens meerdere een klantreviews voor storing zorgt. Een vergelijkbaar product dat verkocht op Amazon.com wordt is deze, die volgens meer dan de helft van klantreviews niet werkt.

Gelukkig zijn er ook genoeg goede USB naar VGA adapters. Vooral de adapters van het merk StarTech kan ik aanraden. Dit is een betrouwbaar merk dat zich specialiseert op adapters.

Een goede USB naar VGA adapter van StarTech is deze, die op dit moment 11 positieve reviews heeft op Bol.com. Gebruik je een Mac, dan heb je adapter nodig die compatible is met Mac OS, zoals deze adapter.

USB naar HDMI

Wil je 2 beeldschermen (of TV schermen) met een HDMI ingang aansluiten op 1 laptop? Dan moet je gebruik maken van de USB naar HDMI adapter/omvormer.

Een goede optie is deze uitvoering van StarTech, die ook 4K beeld ondersteunt. Heeft je laptop ook een USB-C aansluiting? Dan kun je het beste kiezen voor een USB-C naar HDMI adapter: deze zijn een stuk goedkoper. Dit product is een kwalitatief goede en betaalbare USB-C naar HDMI adapter.

USB naar DVI

Een andere ingang die wordt gebruikt voor beeldschermen is de DVI ingang. Heb je een beeldscherm die gebruik maakt van een DVI aansluiting? Gebruik dan een USB naar DVI adapter. Een goede USB naar DVI adapter is deze USB naar DVI adapter van StarTech.

Drie of meer schermen aansluiten op je laptop?

Het is ook mogelijk om 3 of meer schermen aan te sluiten op je laptop of PC.

Stel je gebruikt de ingebouwde aansluiting van je laptop voor het eerste scherm, dan moet je nog twee USB naar VGA (of HDMI/DVI) adapters aansluiten aan twee USB poorten van je laptop om drie beeldschermen te kunnen gebruiken.

Bij het aansluiten van meerdere monitors kan het een probleem worden dat je te weinig USB poorten overhoudt. Dat probleem kun je oplossen door gebruik te maken van een USB hub. Er zijn veel verschillende USB hubs verkrijgbaar, ook vanaf een lage prijs. Een goede optie is bijvoorbeeld deze 4 poorts USB hub, die slechts €14,95 kost.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van twee of meer beeldschermen op één laptop? Laat hieronder in een bericht je vraag achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties op “Twee schermen aansluiten op je laptop (of PC)? De mogelijkheden!

 1. Chris

  Beste Guido,

  Ik heb een Asus ZenBook Pro UX480FD-BE023T en ik wil graag op 2 monitoren werken.
  Nu heb ik 2 AOC monitoren met displayport aansluiting gekocht en de HP usb C g5 dock er tussen gezet maar nog doen mijn monitoren het niet, schijnt iets met de usbc van mijn laptop te zijn.

  Is er een optie om alsnog 2 monitoren op mijn laptop aan te kunnen sluiten?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Chris,

   Welke AOC monitoren zijn het precies? Hebben ze ook HDMI-aansluitingen? De laptop heeft in ieder geval één HDMI-aansluiting. Het tweede scherm kun je dan met de genoemde USB-A naar HDMI adapter aansluiten.
   Ook zie ik dat de laptop twee USB-A ports heeft. Je kunt voor het tweede scherm dan dus ook gebruik maken van een USB-A naar DisplayPort adapter. Ook zou je beide schermen aan kunnen sluiten met USB-A naar DisplayPort adapters.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. Maartje

  Beste Guido,

  Ik heb een HP envy laptop en een dell neo-flex systeem van werk met twee schermen. In mijn laptop gaan alleen USB poorten. Via een dockingstation heb ik nu met VGA en displaypoort de schermen aan mijn laptop kunnen koppelen. Beide gaan aan en zeggen verbinding te hebben met de laptop. Toch kan ik mijn scherm maar na 1 beeldscherm dupliceren. Kan het zijn dat mijn laptop maar maximaal 1 extern beeldscherm accepteert of ligt het mogelijk toch aan mijn set up?

  Met vriendelijke groetjes,
  Maartje

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Maartje,

   HP Envy laptops zijn relatief krachtige laptops, en moeten zeker meer dan één beeldscherm moeten kunnen aansturen. Misschien zorgt de combinatie van VGA (analoog signaal) met DisplayPort (digitaal signaal) voor een conflict. Is het mogelijk om de tweede monitor ook via DisplayPort aan te sluiten? En anders via HDMI (ook een digitaal signaal)? Eventueel met een USB naar DisplayPort of HDMI adapter naar de docking station.

   Groet,
   Guido

   Reply
 3. Marc

  Beste Guido,

  Ik heb een Dell Laptop 5400. Op mijn werk kan ik deze aansluiten en heb ik twee beeldschermen.
  Thuis wil ik een setup maken met twee externe Dell beeldschermen. Deze beeldschermen hebben alleen een VGA aansluiting.
  De laptop heeft geen VGA aansluiting. Deze heb ik via een VGA-HDMI adapter aangesloten. Mijn vraag hoe kan ik het andere scherm aansluiten?
  De poorten die ik over heb op de laptop is USB-c en normale USB

  Groet Marc

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Marc,

   Dan kun je voor het tweede scherm gebruik maken van de genoemde USB-A (normale USB) naar VGA adapter van StarTech (deze).

   Groet,
   Guido

   Reply
 4. Fred-Jan

  Een vraag over aansluiting van twee beelschermen op mijn Acer Aspire. Een scherm via HDMI werkt prima. Het tweede scherm via USB A 3.0 en USB-HDMI adapter werkt echter niet. Deze wordt door de laptop niet gedetecteerd. Graag uw advies

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Fred-Jan,

   Welke adapter heb je hiervoor gebruikt? Met een goede adapter, zoals deze, zou dat moeten werken. Helaas is het bij veel goedkope adapters een gok of het wel of niet werkt, en kan het met sommige laptops en beeldschermen wel werken, en met andere niet. De duurdere adapters van StarTech werken eigenlijk altijd.

   Groet,
   Guido

   Reply
 5. cj

  Hallo,
  Ik wil graag twee schermen koppelen aan mijn Dell laptop latitude 4780. ik heb alleen een hdmi en 3 usb aansluitingen.
  Nu wil ik 2 schermen met vga en dvi aansluitingen aanschaffen. Is het mogelijk om hiermee te werken? zo ja welke adapter/kabels en dockingstation zou ik dan nodig hebben.
  Alvast bedankt.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi cj,

   Dat is mogelijk. Je kunt dan gebruik maken van de in het artikel genoemde USB naar VGA, en/of de genoemde USB naar DVI adapters. Je hebt in dit geval dus wel twee adapters nodig.

   Groet,
   Guido

   Reply
 6. Mireille

  hallo,

  Ik heb een macbook pro met alleen usb-c aansluitingen. Via een Satechi usb c multiport sluit ik 1 monitor aan op de hdmi-poort van de adapter. Ik wil heel graag mijn 2e beeldscherm met VGA-aansluiting ook aansluiten. Nu heb ik een ninzler usb 3 naar vga gekocht, zodat de vga in de usb-aansluiting van de multiport past. Maar dit werkt niet. Ligt dat aan de vga-adapter, zou het wel moeten werken? En wat kan ik dan het beste kopen? een vga naar usb c die rechtstreeks naar de laptop gaat? of een 2e multiport die vga en hdmi heeft (heb ik het liefste want dan kan ik de andere op mijn werk laten liggen). De vraag is: kun je in 1 adapter 2 monitoren aansluiten (vga en hdmi) of moet je per monitor een eigen adapter hebben? Hopelijk weet jij dat.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Mireille,

   De USB-C uitgang van MacBook Pro is een Thunderbolt 3 port. Thunderbolt 3 zou in ieder geval twee schermen over één port moeten ondersteunen. Of de Satechi multiport adapter dat ook kan, weet ik niet. Welk product is het precies? Misschien is er te vinden of deze twee schermen ondersteunt. Datzelfde geldt voor de andere adapter met VGA en HDMI.

   Waarschijnlijk zit er op de Satechi adapter ook nog een USB-C port. Dan zou ik aanraden om een USB-C naar VGA adapter te proberen. Deze krijgt veel positieve feedback. Als je deze op de Satachi adapter aansluit, zou het kunnen werken. Zo niet, dan kun je dezelfde adapter altijd nog op één van de andere USB-C ports van de Macbook Pro aansluiten. En dat zou zeker moeten werken.

   Groet,
   Guido

   Reply
 7. Vincent

  Goede avond!

  Ik wil graag 2 beeldschermen aansluiten op mijn Acer Apsire E5-575-320P laptop.
  De laptop heeft zowel een hdmi aansluiting als een VGA aansluiting.
  1 beeldscherm heb ik gekoppeld met mijn laptop d.m.v. een VGA kabel.
  Is het mogelijk om een goed beeld te krijgen op het 2e beeldscherm d.m.v. een HDMI – VGA kabel?
  Of is het per se nodig om ‘StarTech.com USB naar VGA Externe Videokaart Multi Monitor Adapter 1920×1200’ aan te schaffen?

  Ik hoor graag jullie advies.

  met vriendelijke groet,

  Vincent

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Vincent,

   Als je laptop zowel een HDMI als een VGA uitgang heeft (redelijk zeldzaam), kun je inderdaad simpelweg het eerste scherm aansluiten op de VGA uitgang, en het tweede scherm op de HDMI-uitgang. Als het scherm alleen een VGA-ingang heeft, zul je inderdaad een HDMI naar VGA adapter moeten gebruiken.

   Het voordeel is dat deze flink goedkoper zijn. Zo kost deze bijvoorbeeld maar €4,40, en krijgt deze veel positieve reviews.

   Groet,
   Guido

   Reply
 8. Juul Kwisthout

  Ik wilde vandaag 1 beeldscherm met vga aansluiting aansluiten en 1 met een HDMI kabel. Hij herkent ze wel allebei maar ik kan ze niet tegelijk uitbreiden. Ik heb een packard bell easynote tj65 met windows 10. zou het aan de laptop kunnen liggen of heb ik daar een usb naar HDMI voor nodig?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Juul,

   In principe is het mogelijk om één scherm over VGA aan te sluiten en de tweede over HDMI, en deze allebei te gebruiken.

   De Packard Bell Easynote tj65 is wel een erg oude laptop, dus het is mogelijk dat deze zou kunnen dat deze niet krachtig genoeg is om twee externe schermen tegelijk te ondersteunen. Als dat het geval is, zal een USB naar HDMI adapter dus ook niet helpen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 9. Guido Maertens

  Beste

  Ik wel met mijn laptop op twee extra schermen werken maar zonder mijn scherm van de laptop zelf te gebruiken. Dus zoals ik dit vroeger deed met een echt docking station. Laptop inpluggen en ik was vertrokken met twee schermen. Nu heb ik een nieuwe laptop en een universele docking station StarTechcom. Hoe kan ik bovenstaande hiermee realiseren?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Guido,

   Om welk product gaat het precies? StarTech heeft namelijk meerdere universele docking stations. En welke ingangen zitten er op je beeldscherm?

   Als het docking station meerdere HDMI-uitgangen heeft, en de beeldschermen gebruik maken van HDMI ingangen, is de kans groot dat dit simpelweg werkt door het docking station met HDMI-kabels aan te sluiten op de beeldschermen. Als het docking station één HDMI uitgang heeft, is het tweede scherm via de genoemde USB naar HDMI adapter aan te sluiten op het docking station.

   Groet,
   Guido

   Reply
 10. Carola

  Hallo,

  Ik heb een acer laptop, 1 scherm rechtstreeks met HDMI en de andere met HDMI via de aangeraden adapter naar usb-C, helaas zwart scherm op scherm nr 2. Ik krijg als melding beeldschermverbinding kan beperkt zijn. er is de mogelijkheid dat het scherm niet usb-c ondersteunt. het is een Philips 243S7EHMB-Full HD IPS monitor, nergens kan ik vinden dat het usb-c niet ondersteund. Tips wat ik kan doen? Scherm getest, hij doet het wel, maar dan doet scherm 1 weer niets.

  Alvast bedankt

  Reply
 11. Esther

  Kan dit tegenwoordig ook niet met uitbreiden van het bureaublad? Of blijft de pc dit dan als één zien? In windows tien geeft deze uitbreiden, dupliceren en overnemen als optie.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Esther,

   Dat is inderdaad de instelling die je moet gebruiken in Windows 10. Maar je moet het eerst wel aansluiten zoals ik omschrijf in het artikel voordat dat werkt.

   Groet,
   Guido

   Reply
 12. Suus

  Hoi Guido,

  Ik heb de startech USB to VGA external dual monitor video adapter gekocht. Maar hij wil de driver niet installeren in windows 10. Ik heb de meest recente al van de site gedownload. Maar windows 10 blijft driver Trigger II external graphics gebruiken voor het 2e scherm. Nadat ik de driver heb geïnstalleerd en computer opnieuw opgestart. Installeert windows hem niet automatisch, maar pakt weer driver Trigger II external graphics. Hierdoor heb ik op het 2e scherm ook een knipperende muis. (waarschijnlijk ondersteunt deze niet goed genoeg). Is hier een oplossing voor?

  Gr. Suus

  Reply
 13. Randy

  Hierop het advies gevolgt, Vga kabel gekocht naar vga, die vga doorconnector,
  alles geinstalleerd, en mijn middelste scherm waar de vga kabel opzit en doorconnector die gaat zo traag als wat, drivers geupdate, resolutie gewijzigd, scherm instellingen gewijzigd, ik weet het ook niet meer, had ik toch misschien beter voor de HDMI door connector kunnen kiezen of maakt dit geen verschil??

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Randy,

   Dus als ik het goed begrijp gebruik je drie beeldschermen? En het werkt wel, maar één scherm (de middelste) geeft dus een vertraging?

   Welke adapter gebruik je precies voor je middelste scherm?

   Als je drie schermen gebruikt, met een oude laptop of PC, dan is het mogelijk dat de laptop of PC zelf het probleem is. Drie schermen kan (te) zwaar zijn voor de videochip of videokaart van een oude laptop of PC.

   Groet,
   Guido

   Reply
 14. Hilde Liefting

  Goedemiddag,

  Ik heb via mijn werk een Chromebook.
  Nu wil ik graag thuiswerken met 2 beeldschermen en bij voorkeur 2 losse beeldschermen aansluiten zodat ik niet mijn laptopscherm hoef te gebruiken.
  Heeft u een idee of het met een splitter mogelijk is om twee schermen aan te sluiten?
  Ik hoor graag van u.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Hilde,

   Nee, dat werkt niet met een splitter. In het artikel staat ook al aangegeven waarom. Een splitter zorgt er namelijk voor dat je op alle schermen hetzelfde beeld krijgt te zien. Om twee schermen als groot werkvlak te gebruiken heb je één van de genoemde adapters nodig.

   Groet,
   Guido

   Reply
 15. F.Jacob

  Ik heb bij Bol een adapter vga/usb van €18 voor aansluiting 2de scherm geeft geen beeld is het messchien een duurder adapter?
  Bijvoorbaat dank
  Fred

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Fred,

   Welke adapter was dit precies? Sommige adapters (vaak de goedkope en merkloze) werken helemaal niet, of niet in combinatie met bepaalde producten.

   Ik raad aan deze USB naar VGA adapter te proberen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 16. PM

  Hoi,

  ik heb een relatief luxe/grote laptop (17″) met zowel een HDMI aansluiting als een miniDisplayport aansluiting.

  Om twee monitoren aan te sluiten heb ik een mini Displayport adapter => HDMI verloopje gekocht, maar desalniettemin heb ik vooralsnog alleen beeld op m’n laptopscherm en één van de monitoren.

  Wat doe ik verkeerd?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi PM,

   Welke Mini DisplayPort naar HDMI adapter heb je precies gekocht? Onder adapters worden er namelijk ook veel slechte (vaak merkloze) producten verkocht die in veel gevallen niet werken. Zelf ben ik dit ook wel eens tegengekomen met een HDMI naar VGA adapter.

   Groet,
   Guido

   Reply
 17. jeff

  Goedemorgen,

  Ik heb nu een usb 3.0 naar hdmi aangeschaft en heb twee schermen samsung c27f591 met 1920 x 1080
  Nu werkt het ene scherm prima die direct op de laptop zit, het andere scherm in de usb hub die gaat af en toe even op zwart. Ligt dit aan het usb ding of zou het kunnen dan mijn videokaart het slecht trekt.

  Ik heb een Nivida Geforce Gtx960M op mijn laptop

  Ik hoop dat het aan de usb ligt , maar heb mijn twijfels.

  Reply
  1. Guido Post author

   Die videokaart zou dat makkelijk aan moeten kunnen. Welke usb naar hdmi converter gebruik je?

   Reply
 18. Alex

  Bedankt voor je uiteenzetting. Ik heb een HP laptop met alleen een USB 3.0 en een USB-C aansluiiting waar ik graag 2 schermen op aan wil sluiten. Wat moet ik kopen qua kabels?

  Groet Alex

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Alex,

   Je laptop heeft dus geen enkele HDMI, VGA, of DVI aansluiting?

   In dat geval zul je twee USB adapters moeten gebruiken (USB naar de benodigde video-ingang) om twee externe schermen aan te sluiten; voor elk scherm één. Ook voor USB-C zijn er video-adapters beschikbaar. Bijvoorbeeld deze USB-C naar HDMI adapter, deze USB-C naar VGA adapter, of deze USB-C naar DVI adapter.

   Groet,
   Guido

   Reply
 19. Erwin

  Bedankt voor het advies – na veel gedoe uiteindelijk de startech vga adapter gekocht en het werkte meteen. Wel prijzig, maar het scheelt veel kopzorgen.

  Reply