Twee schermen aansluiten op je laptop (of PC)? De mogelijkheden!

Twee of meer monitors aansluiten op je laptop? Als je thuis of op kantoor comfortabel wil zitten werken, is het fijn om 2 of meer goede monitors op je laptop aan te kunnen sluiten. Zo heb je veel schermruimte om op te werken. Helaas zal je dan tegen een probleem oplopen: de meeste laptops hebben namelijk maar één HDMI of VGA uitgang voor het aansluiten van een beeldscherm.

De oplossing is relatief simpel: met behulp van een USB adapter kun je gebruik maken van de USB poorten van de laptop om extra beeldschermen aan te sluiten. Het eerste externe scherm verbind je rechtstreeks met je laptop via een HDMI of VGA kabel, en het tweede scherm via de adapter met een USB poort van je laptop.

Het type USB adapter dat je nodig hebt is afhankelijk van de aansluiting van je beeldscherm (HDMI, VGA, of DVI). In dit artikel ga ik verder in op de verschillende USB adapters die er beschikbaar zijn om twee of meer schermen op je laptop aan te sluiten. Ook kun je deze adapters gebruiken om twee schermen aan te sluiten op je desktop PC.

Let op: er worden ook splitters verkocht. Met een splitter kun je twee of meer schermen met HDMI of VGA kabels aansluiten op één HDMI of VGA ingang op je laptop. Voor de meeste gebruikers is een splitter niet de juiste oplossing: met gebruik van een splitter zal je namelijk op alle beeldschermen exact hetzelfde beeld zien. Het is met gebruik van een splitter dus niet mogelijk om de schermen te gebruiken als één lang, doorlopend, werkvlak.

Twee beeldschermen aansluiten op je laptop via USB adapter

Het type adapter dat je nodig hebt, hangt af van het type aansluiting van je beeldscherm. De drie meest gebruikte aansluitingen van een beeldscherm zijn VGA, HDMI, en DVI. Voor elk type aansluiting heb je een andere adapter nodig.

USB naar VGA adapter

Heb je beeldschermen die gebruik maken van een VGA aansluiting? Dan kun je meerdere schermen op je laptop aansluiten met behulp van een USB naar VGA adapter. Deze adapter sluit je met de USB kabel aan op je laptop, en met een VGA kabel aan je tweede beeldscherm.

Twee beeldschermen aan je laptop met de Startech USB naar VGA adapterAanbevolen product:
StarTech USB naar VGA adapter

Bol.com (€54)

Let op: er worden veel goedkope (merkloze) adapters verkocht die niet altijd werken, of voor storing zorgen. Een voorbeeld van zo’n product is bijvoorbeeld deze, die volgens meerdere een klantreviews voor storing zorgt. Een vergelijkbaar product dat verkocht op Amazon.com wordt is deze, die volgens meer dan de helft van klantreviews niet werkt.

Gelukkig zijn er ook genoeg goede USB naar VGA adapters. Vooral de adapters van het merk StarTech kan ik aanraden. Dit is een betrouwbaar merk dat zich specialiseert op adapters.

Een goede USB naar VGA adapter van StarTech is deze, die op dit moment 17 positieve reviews heeft op Bol.com. Gebruik je een Mac, dan heb je adapter nodig die compatible is met Mac OS, zoals deze adapter.

USB naar HDMI

Wil je 2 beeldschermen (of TV schermen) met een HDMI ingang aansluiten op 1 laptop? Dan moet je gebruik maken van de USB naar HDMI converter/omvormer.

Een goede optie is deze uitvoering van StarTech, die Full HD beeld ondersteunt. Heeft je laptop ook een USB-C aansluiting? Dan kun je het beste kiezen voor een USB-C naar HDMI adapter: deze zijn een stuk goedkoper. Dit product is een kwalitatief goede en betaalbare USB-C naar HDMI adapter. Let op: dit is géén converter. De laptop moet dus ook een video-signaal over USB-C ondersteunen. Ga eerst na of dat bij jouw laptop het geval is.

USB naar DVI

Een andere ingang die wordt gebruikt voor beeldschermen is de DVI ingang. Heb je een beeldscherm die gebruik maakt van een DVI aansluiting? Gebruik dan een USB naar DVI adapter. Een goede USB naar DVI adapter is deze USB naar DVI adapter van StarTech.

Drie of meer schermen aansluiten op je laptop?

Het is ook mogelijk om 3 of meer schermen aan te sluiten op je laptop of PC.

Stel je gebruikt de ingebouwde aansluiting van je laptop voor het eerste scherm, dan moet je nog twee USB naar VGA (of HDMI/DVI) adapters aansluiten aan twee USB poorten van je laptop om drie beeldschermen te kunnen gebruiken.

Bij het aansluiten van meerdere monitors kan het een probleem worden dat je te weinig USB poorten overhoudt. Dat probleem kun je oplossen door gebruik te maken van een USB hub. Er zijn veel verschillende USB hubs verkrijgbaar, ook vanaf een lage prijs. Een goede optie is bijvoorbeeld deze 4 poorts USB hub, die slechts €14,95 kost.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van twee of meer beeldschermen op één laptop? Laat hieronder in een bericht je vraag achter.

Plaats een reactie

129 reacties op “Twee schermen aansluiten op je laptop (of PC)? De mogelijkheden!”

 1. ik heb 2 schermen aangesloten op mijn laptop : 1 rechtstreeks via HDMI en 1 via een USB/HDMI adaptor.
  Als ik ze apart aansluit krijg ik beeld maar wanneer ik beide aansluit verdwijnt het beeld van het scherm met USB/HDMI adaptor. Het beeldscherm wordt ook niet meer herkent.

  Hoe zou dit komen ?

  Beantwoorden
  • Hoi Tom,

   Afhankelijk van de gekozen instellingen is het mogelijk dat je computer één scherm tegelijk kiest. Je zult dan onder de scherminstellingen moeten kiezen om het beeld te weergeven op twee schermen tegelijk. Voor Windows vind je hier de instructies daarvoor: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/twee-beeldschermen-instellen-op-windows-3d5c15dc-cc63-d850-aeb6-b41778147554.

   Of is er ook maar één scherm tegelijk te vinden onder de instellingen in Windows (of gebruik je een Mac?)?

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hi Tom! Ik heb ook precies dit probleem. Heb je toevallig nog een oplossing hiervoor gevonden? Kan echt nergens de juiste handleiding vinden.

   Beantwoorden
  • Hi Tom! Ik heb ook precies dit probleem. Heb je toevallig nog een oplossing hiervoor gevonden? Kan echt nergens de juiste handleiding vinden.

   Ik heb op een PC 2 aansluitingen via VGA en 1 via HDMI (dus 3 schermen in totaal).
   Als ik de schermen uitbreid dan verspringt het ene scherm via VGA naar die van de HDMI en wordt de andere zwart. Breid ik de schermen nogmaals uit dan gebeurd hetzelfde, maar wordt de ene VGA zwart en de HDMI zichtbaar.

   Beantwoorden
 2. Hoi,
  Ik heb voor het werk een Asus x515
  En kan geen 2 schermen aansluite.
  1 via de hdmi gaat perfect.
  De tweede via een usb-c adapter doet het gewoon niet.
  Denk je dat een adapter van hdmi naar usb het wel moet doen? Of ?????

  Beantwoorden
 3. Ik heb een laptop met een vga aansluiting. Ik wil hem aansluiten op 2 monitors. Ik heb een vga naar HDMI female kabel gekocht en een HDMI splitter eraan gekoppeld en vervolgens 2 HDMI kabels gebruikt om ze aan te sluiten op de monitors. Dit werkte echter niet. Ook niet als ik een hdmi kabel op de splitter had aangesloten. Weet iemand de oplossing ?

  Beantwoorden
  • Hoi Bas,

   Zoals in het artikel al staat aangegeven: splitters zorgen ervoor dat hetzelfde beeld wordt weergegeven op meerdere schermen. Dus dat is niet de juiste oplossing. Daarnaast heb je een converter nodig om het signaal van VGA om te zetten naar HDMI: de meeste VGA naar HDMI kabels zetten het signaal niet om.

   De makkelijkste oplossing is om gebruik te maken van een VGA naar HDMI converter voor het eerste scherm, en een USB naar HDMI converter voor het tweede scherm.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Lange vraag kort; kan je via een HUB (aangesloten op een USB-C poort) die bvb. over HDMI en VGA beschikt meerdere schermen aansluiten die toch een verschillend beeld geven?
  Bij mij lukt dit niet. Ik krijg op beide schermen hetzelfde beeld en ook windows ziet slechts 1 scherm.

  Ik zou nochtans verwachten dat de HUB net dient om vanuit 1 poort meerdere schermen te kunnen aansluiten?

  Beantwoorden
  • Hoi Jonas,

   Zo werkt dat helaas niet. Een hub met meerdere video-uitgangen werkt hetzelfde als een ‘splitter’, en geeft het beeld van 1 video-uitgang simpelweg weer op meerdere schermen. Wil je een tweede scherm, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van deze USB naar HDMI converter.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Beste,

  Ik heb een DELL XPS 13 (generatie 2019 ongeveer). Deze heeft enkel 2 USB-C poorten. Ik heb hieraan een HUB gekoppeld die over 3 USB, 1 VGA en 1 HDMI aansluiting beschikt.
  Als ik nu twee schermen koppel; 1 via VGA en 1 via HDMI, dan krijg ik op beide schermen hetzelfde beeld te zien. Ook in de instellingen van Windows wordt er maar 1 scherm gedetecteerd.
  Hoe kan ik toch 2 externe schermen koppelen?
  Ik vermoed dat er via de USB-C poort en dus bij uitbreiding de HUB, slechts 1 beeld kan aangestuurd worden? Dus moest ik bvb een HDMI naar USB adapter gebruiken en koppelen op de HUB, dan vrees ik dat die ook hetzelfde beeld zal geven.
  PS: In de andere USB-C poort zit de voeding van de laptop; die kan wel via de HUB gaan indien nodig. Waardoor dan de 2e USB-C poort vrij komt. Daar dan de USB-C naar HDMI adapter aankoppelen?

  Beantwoorden
  • Hoi Jonas,

   Eén video-uitgang (in dit geval 1 USB-C port), is ook één beeld. Koppel je daar meerdere schermen aan, dan geeft elk scherm hetzelfde beeld weer.

   Dus je zult voor het tweede scherm op de andere port moeten aansluiten. Ga na of deze USB-C port ook video ondersteunt, dan kun je simpelweg gebruik maken van een USB-C naar HDMI adapter.

   En heeft de laptop verder helemaal geen aansluitingen? Geen enkele USB-A port? Want dan zou je ook nog gebruik kunnen maken van een USB-A naar HDMI converter, zoals deze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Is het mogelijk om 3 beeldschermen op een notebook aan te sluiten? En dan tel je het beeldscherm van je notebook nog niet mee, dus totaal 4 schermen.

  Groeten,
  Mariska

  Beantwoorden
 7. Beste Guido,
  Ik heb een Lenovo Ideapad 330 en wil 2 monitoren aansluiten op mijn laptop. 1 monitor heb ik via een HDMI kabel verbonden, de 2de monitor heb ik geprobeerd door middel van een BASEUS USB-C 5 in 1 HUB te verbinden met de laptop, alleen dit werkt niet.
  Weet jij misschien wat hier de oplossing voor kan zijn?

  Met vriendelijke groet,
  Karsten

  Beantwoorden
  • Hoi Karsten,

   Niet elke laptop ondersteunt video over USB-C. De Baseus USB-C hub is alleen een adapter, en geen converter. Er wordt dus geen signaal omgezet, maar alleen doorgegeven. Als je laptop zelf dus geen video over USB-C ondersteunt, werkt dit dus niet.

   Je zult gebruik moeten maken van een converter (die zet het signaal wel om). Probeer anders eens deze USB-C naar HDMI converter.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 8. beste guido,
  ik heb een acer swift 3 met een usb-c die geen video ondersteunt (neem ik aan). Ik wil namelijk 2 monitoren aan deze laptop koppelen en heb 1 HDMI kaber in de laptop. Het enige probleem is dat ik het 2e scherm dus niet aangesloten krijg en weet niet welke dock of kabel voor nodig is. Een usb naar vga en zo ja welke?
  met vreindelijke groet, dean.

  Beantwoorden
  • Hoi Dean,

   Als je een USB-A port over hebt, kun je gebruik maken van een USB-A naar HDMI of een USB-A naar VGA adapter. In het artikel lees je meer over deze producten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 9. Hallo Guido,

  Ik HP laptop ProBook 6570b, wil graag hier twee iiyama xub2493hsu monitoren op aansluiten.
  Ik heb nu de situatie met een monitor op DP poort (werkend) en de tweede monitor met de VGA kabel aangesloten, helaas blijft de monitor met de VGA kabel de status “monitor niet actief” houden.
  Wanneer ik de monitor dat op de DP poort is aangesloten los neem dan wort monitor met de VGA kabel actief en werkt zoals het hoort, plug ik weer de andere monitor op de DP poort dan vald de VGA monitor weer weg en krijgt weer de status “monitor niet actief”
  Weet jij hoe ik beide monitoren tegelijkertijd werkend krijg?
  Wanneer de twee externe monitoren werken, heb de laptop scherm niet meer nodig.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Mvg, Abdel

  Beantwoorden
  • Hoi Abdel,

   Soms levert het gebruik van een combinatie aan analoge (VGA) en digitale (DisplayPort) videosignalen tegelijk compatibiliteitsproblemen op. Soms is dat softwarematig op te lossen.

   Een andere oplossing is om te proberen beide schermen met een analoog (via VGA) of beide met een digitaal (via DisplayPort) signaal te verbinden met je laptop. Je zou bijvoorbeeld de, in het artikel genoemde, USB-A naar VGA converter (deze) kunnen gebruiken, en beide schermen met VGA aansluiten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 10. Hallo,

  Ik snap er nog niet veel van. Ik heb een HP Pavilion 15-eh0947nd. En zou heel graag 2 schermen willen aansluiten zodat je op 3 schermen wat verschillends ziet. Ik heb 1 hdmi uitgang, 2 usb en 1 usb c uitgang. Is dit dan mogelijk? Zo ja, hoe dan? Wat heb ik nodig daarvoor.

  Alvast dank!

  Beantwoorden
  • Hoi Kaylee,

   De beste oplossing is om het eerste scherm aan simpelweg aan te sluiten via HDMI (ik neem aan dat de monitor een HDMI-ingang heeft).

   De HP Pavilion 15-eh0947nd heeft ook een USB-C port die ook video USB-C ondersteunt. Je kunt dus gebruik maken van een USB-C naar HDMI adapter, zoals deze om het tweede scherm aan te sluiten. Als je monitor een DisplayPort ingang heeft, is een USB-C naar DisplayPort Adapter of kabel ook een optie (bijvoorbeeld deze).

   Vervolgens zul je in de instellingen van Windows de drie schermen (twee monitoren en één laptopscherm) in moeten stellen om te gebruiken als één doorlopend werkvlak. Dit is aan te passen onder de beeldscherminstellingen in Windows. Kies voor ‘Uitbreiden’, of in het Engels ‘Extend’. Als je op alle schermen eerst hetzelfde beeld te zien krijgt, staat dat ingesteld op ‘Dupliceren’ ofwel ‘Duplicate’.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 11. Beste

  heb een HP Pavilion 15-cs2040nb en zou hierop graag 2 monitoren aansluiten met een verschillende weergave. Het probleem is dat ik maar 1 HDMI-poort heb. Heb een usb-c naar HDMI adapter gekoht, maar het blijkt dat dit niet kan werken op mijn computer want hij ondersteunt geen “MHL”. De” monitors die ik heb zijn HP 27f 27-inch monitor.

  Heeft u hiervoor een oplossing?
  alvast bedankt voor uw antwoord

  Beantwoorden
 12. Goedendag,
  Wil nieuwe laptop kopen met usb-c.
  Heb een dockingstation. Werkt 2 schermen altijd via dockingstation op USB-c of moet dit per sé ook een displayport zijn

  Beantwoorden
 13. goedendag,

  Ik heb 2 beeldschermen aangesloten middels docking op mijn laptop.

  echter is bijvoorbeeld de laptop scherm 1 en de andere schermen zijn nummers 2. Echter wil ik op de grotere beeldschermen ander beeld hebben. 1 van de 2 beeldschermen mogen wel gelijk zijn aan de laptop; maar hoe krijg ik de nummers van de beeldschermen anders? Of lukt dat alleen via een externe videokaart? alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Hoi Piet,

   Dat is te regelen via je besturingssysteem, bijvoorbeeld de ‘Display Settings’ van Windows 10. Hier heb je dus geen externe videokaart voor nodig.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 14. Hallo Guido,

  Mijn (werk)laptop is een ASUS VivoBook 15 X512JA, Serienummer :L6NXCV07K23324A.
  Ik heb één beeldscherm aangesloten via HDMI en wil graag een tweede beeldscherm aansluiten via VGA (Deze heeft geen HDMI ingang, alleen VGA. Ik had nog een kabel liggen ‘USB 3.0 naar VGA, video to adapter’ maar het extra beeldscherm wordt niet gedetecteerd. Ik kan niet achterhalen of deze laptop mogelijk niet geschikt is of dat ik een verkeerde kabel heb. Kan/wil jij mij daarin misschien adviseren?

  Vast bedankt, José

  Beantwoorden
  • Hoi José,

   Werkt het VGA-scherm ook niet als je alleen dit scherm via de USB naar VGA adapter?
   In dat geval zou ik een andere USB naar VGA adapter proberen, namelijk deze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 15. Ik wil graag naast mijn laptop display 2 extra schermen aansluiten op mijn laptop zodat ik in totaal 3 schermen heb. Is het mogelijk om op alle 3 schermen iets anders te zien? Dus een hoofdscherm met 2 uitbreidingen? Of zit er een limiet op de videokaart?

  Beantwoorden
 16. Goedemorgen,

  Ik heb een Asus laptop X509FA-EJ079T van oktober 2019 en sinds september 2020 een
  Philips monitor 245E1S/00 eraan via de HDMI kabel als 2e scherm. Maar nu zou ik het heel fijn vinden als er nog een los scherm aan gekoppeld kan zodat mijn laptop alleen als geheugen werkt en ik op 2 dezelfde schermen mijn werk kan doen. Is dit mogelijk met deze laptop en wat moet ik daarvoor hebben?

  Alvast bedankt!
  Marrie

  Beantwoorden
  • Hoi Marrie,

   Ja, dat is mogelijk. Wat voor video-ingang heeft het tweede beeldscherm dat je wilt gebruiken? Ook HDMI? Dan kun je gebruik maken van de genoemde USB-A naar HDMI converter (deze).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 17. Hoi Guido,
  Ook ik wil graag twee schermen aan mijn laptop (HP Elitebook Intel core i5; 8 RAM); er zitten twee van die usb-c poortjes op en een HDMI.
  Mijn bestaande Samsung (SyncMaster S24B300) heeft een DVI uitgang met een verloopje naar HDMI.
  Wat voor monitor kan ik er het beste bij kopen, die matcht met de Samsung?
  Alvast bedankt voor het meedenken!
  Groetjes, Aranka

  Beantwoorden
  • Hoi Aranka,

   Je kunt in principe elke monitor gebruiken als tweede monitor. Deze hoeft dus niet van hetzelfde merk te zijn, en hoef je ook niet op dezelfde manier aan te sluiten als het eerste scherm.
   De SyncMaster S24B300 is een Full HD (1920×1080 pixels) monitor van 24 inch. Persoonlijk zou ik dan ook voor een tweede scherm met dezelfde resolutie (Full HD) en afmeting (24 inch) kiezen: zo ziet alles er op beide schermen even groot uit, wat prettig werkt als je twee schermen als één groot werkvlak wil kunnen gebruiken.
   Wil je een zo vergelijkbaar mogelijk scherm, dan kun je ook de opvolger van je huidige Samsung monitor bestellen: de Samsung LS24D330HSX. Deze is verkrijgbaar op Amazon.nl of Megekko.nl (prijs op het moment van schrijven: €129).
   Anders is ook de Samsung T35F een goede keuze: ook Full HD, 24 inch, met een IPS paneel (goede kleurechtheid en kijkhoeken), en iets goedkoper. Een andere eigenschap waar je op kunt letten bij een tweede monitor zijn dunne schermranden, zodat er minder ruimte zit tussen het werkvlak van beide monitoren.

   Beide opties zijn aan te sluiten over HDMI. Als je laptop video over USB-C ondersteunt, kun je de genoemde USB-C naar HDMI adapter gebruiken om deze op het tweede scherm aan te sluiten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 18. Hi Guido,

  Super bedankt voor de uitleg. Heb ook even veel reacties gelezen. Maar zou graag even een bevestiging willen voordat ik de Startech adapter aanschaf. Ik heb een HP Envy 360 model 15-aq015nd laptop. Ik heb nu 1 scherm aangesloten via de HDMI port op VGA scherm aangesloten (uiteraard met verloopstuk) wat perfect werkt. Ik zou graag een 2e scherm willen aansluiten. Dit scherm heeft een VGA en DVI aansluiting. Ik heb al gezien dat de USB-c port geen Thunderbolt is. Dus dat gaat niet werken. Het zou dus via de USB 3.2 moeten. Ik heb hier echter geen ervaring mee
  Mijn 3 vragen zijn:
  1) Kan de processor de 2 schermen aan?
  2) Zou je adviseren om een adapter USB naar VGA of DVI te pakken?
  3) Is mijn USB 3.2 port hiervoor geschikt om een 2e scherm aan te sluiten met de StarTech.com kabeladapters/verloopstukjes USB2VGAE3, waarbij de overdracht wel met een normale snelheid gebeurd, dus niet dat je erg lang moet wachten tot er wat gebeurd.

  Ik heb de 61 euro er graag voor over, maar wil niet een miskoop begaan.

  Beantwoorden
  • Hoi Marijke,

   Excuses voor de late reactie. Hierbij de beantwoording van je vragen:
   1. De processor van deze laptop kan zeker twee schermen aan.
   2. Als je keuze hebt uit VGA of DVI, zou ik voor DVI kiezen. Dan werken beide schermen met een digitaal signaal (VGA is analoog).
   3. Ja, de USB-A 3.2 port is geschikt, en zou niet voor vertraging moeten zorgen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 19. Hoi Guido,
  Ik heb een HP Elitebook, welke geen HDMI aansluitingen heeft, maar wel een VGA die ik gebruik voor een 2e scherm.
  De laptop heeft ook een USB-C aansluiting. Ik heb de Startech USB-C naar HDMI converter gekocht en geprobeerd m’n 2e scherm op de USB-C aansluiting aan te sluiten. Het scherm wordt wel ‘herkend’ (lees: ik zie de naam van het scherm verschijnen in de USB aansluiting), maar hij werkt niet als 2e scherm.
  Is er iets wat ik in mijn instellingen moet veranderen?

  Met vriendelijke groet,
  Marcel

  Beantwoorden
  • Hoi Marcel,

   Welke HP Elitebook heb je precies? Het is mogelijk dat deze helaas géén video over USB-C ondersteunt. Heb je nog wel USB-A ports over op de laptop? Dan kun je het beste gebruik maken van een USB-A naar HDMI converter.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 20. Hi Guido,

  De andere vraag is…
  als ik de 2 schermen verbind dmv een VGA kabel en beide laptops dmv HDMI op 1 scherm, kan ik dan de laptops op 2 schermen krijgen (want de schermen zitten dmv VGA aan elkaar)?
  Voor alle duidelijkheid, de schermen hebben beiden VGA en HDMI, de laptops hebben beiden HDMI en diverse USB poorten.
  Groet Gwen

  Beantwoorden
  • Hoi Gwen,

   Nee, dat werkt helaas niet zo. Het is slechts bij een beperkt aantal schermen mogelijk om ze te ‘diasychainen’, en dat werkt nooit via VGA.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 21. Ik heb 2 laptops en 2 schermen. Momenteel is 1 laptop op het ene scherm aangesloten en de andere laptop op het andere scherm.
  Nu wil ik met de hoofdlaptop op 2 schermen kunnen werken en het liefst tegelijkertijd met de 2e laptop ook op minimaal 1 scherm kunnen werken. Kan dat?

  Beantwoorden
  • Hoi Gwen,

   Zou je dan het scherm van één monitor willen splitsen over de twee laptops?
   Wat je in ieder geval zou kunnen doen, is de hoofdlaptop op de twee schermen aansluiten met één van de in het artikel beschreven methodes.
   De tweede laptop kun je dan ook op één van de schermen aansluiten. Je kunt dan bij het scherm waar beide laptops op aangesloten zitten simpelweg wisselen van ‘input-bron’ om te wisselen van het weergeven van het beeld van de hoofdlaptop en de tweede laptop.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 22. Beste,

  Ik heb op mijn laptop een scherm die aangekoppeld is via hdmi maar nu zou ik mijn tv ook willen aansluiten op mijn laptop zodat ik bij muziek maken 3 schermen heb.

  Kan ik met een hdmi switch werken? Het is wel belangrijk dat de schermen niet mogen dupliceren maar elk apart kan gebruiken voor verschillende dingen.

  En daarbij ook een usb hub voor extra usb slots?

  Mvg

  Beantwoorden
  • Hoi 03,

   Nee, een HDMI switch is een schakelaar waarmee je gemakkelijk meerdere apparaten, bijvoorbeeld een laptop en een console, kunt aansluiten op één scherm. Je kunt dan óf het beeld van de laptop, óf het beeld van een console tonen op het scherm, en met de HDMI switch hier gemakkelijk van wisselen.
   Ook een HDMI splitter is niet de juiste oplossing, want die zal het het beeld van één HDMI port namelijk wél dupliceren naar beide schermen.

   In jouw geval zul je gebruik moeten maken van een USB naar HDMI converter voor een extra scherm. Zoals deze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 23. Goedemiddag,

  Ik heb een probook 650 8g, die oplaadt via usb-c. Nu kan ik via die poort ook een tweede scherm aansluiten, dat werkt prima. Maar dan kan ik niet tegelijk opladen. Is daar een oplossing voor?

  Beantwoorden
  • Hoi Marit,

   Ja, dat kan met een USB-C hub. Veel van deze hubs hebben een USB-C ingang voor het laden, en een HDMI-port voor het aansluiten van een scherm.
   Een goede optie is bijvoorbeeld deze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 24. Hallo!

  Ik wil mijn laptop aansluiten op twee externe beeldschermen. Ik heb hiervoor een HDMI en een USB-C aansluiting op mijn laptop. Een beeldscherm werkt met een simpele HDMI kabel en kan ik gebruiken. De ander echt, vanuit de USB-C poort van mijn laptop, werkt niet. Ik gebruik hiervoor een USB-c naar displayport kabel. Ik krijg de melding dat het signaal van mijn laptop niet door komt op de monitor. Wat kan ik hieraan doen?

  Beantwoorden
 25. Dag, ik zou graag vijf schermen op een laptop aansluiten. Is het mogelijk dat ik dit dus doe via een 5 poorts USB hub en dmv USB naar HDMI adapters de schermen koppel?

  Groet

  Beantwoorden
  • Hoi Maud,

   Nee, dat zal helaas niet werken. Met 5 schermen heb je ook nog het probleem dat je GPU dit waarschijnlijk niet ondersteunt. De geïntegreerde GPU van de meeste processoren ondersteunt maximaal 3 of 4 schermen. Om gebruik te maken van 5 schermen heb je een dedicated GPU nodig dit dat ondersteunt. Heb je wel een laptop met een dedicated videokaart, en een DisplayPort uitgang? Dan kun je gebruik maken van een MST-hub, maar ook dan is de maximale hoeveelheid 4 aansluitingen.
   De beste optie om op 5 schermen te werken is door een desktop PC te gebruiken, met een dedicated videokaart met genoeg aansluitingen. Bijvoorbeeld de Sapphire GPRO 6200.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 26. Beste Guido,

  Ik heb een vraag zoals vele hier. Ik wil aan mijn pc 2 kleine usb schermpjes koppelen. Als ik ze onafhankelijk in plug doen ze het. Als ik ze beide inplug valt er een uit. Hoe zou ik dit op kunnen lossen?

  Bedankt!

  Beantwoorden
  • Hoi Ruud,

   Dat kan meerdere oorzaken hebben, en is niet echt makkelijk te zeggen zonder meer informatie.
   Is het ook mogelijk om één van de schermen bijvoorbeeld via HDMI aan te sluiten? Het zou goed kunnen dat het dan wel werkt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 27. Beste Guido,

  Ik heb dus twee beeldschermen die ik met HDMI op mijn PC had aangesloten.
  Sinds kort heb ik een laptop en wilde daar ook beide schermen op aansluiten.
  Ik heb één scherm via HDMI gewoon aangesloten gekregen en met “extend” werkt dat goed.
  Het tweede scherm heb ik geen aansluiting voor in mijn laptop, ik dacht dat het zou moeten werken met een USBc naar HDMI adaptertje, ik heb er een van A-konic besteld toen. Toen heb ik dus mijn 3de scherm (dus 2de extra scherm) via HDMI naar dat adaptertje aangesloten en dat adaptertje in de USBc van mijn laptop gestopt. Ik kreeg toen geen beeld. Ik weet niet of ik dan iets fout doe, of dat het adaptertje niet goed is. Maar toen ik ging opzoeken op internet kwam ik erachter dat mijn laptop dat misschien niet ondersteund. Nu ik dit artikel van u lees, lijkt me dat dat alsnog wel moet kunnen. U schrijft over USB naar HDMI, werkt dat echt goed? Of heb ik dan wel specifiek USB 3.0 aansluitingen nodig? En als ik dan dus een USB hub neem, en daarop dan via een USB naar HDMI mijn scherm aansluit, en de USB hub dan in mijn laptop steek, dan zou dat scherm moeten werken?

  Groet,
  Hugo

  Beantwoorden
  • Hoi Hugo,

   USB-A naar HDMI met een converter werkt nagenoeg altijd. De USB-C naar HDMI werkt over een adapter (zet het signaal niet om, geeft ze alleen door). Daarbij moet deze USB-C port van de laptop dus ook video-signalen versturen (niet bij alle laptops het geval).

   Ik weet niet zeker of een USB-A naar HDMI converter, aangesloten op een USB-hub, nog zal werken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 28. Hallo,

  Ik heb een VGA en een HDMI aansluiting echter nu heb ik op 1 scherm hetzelfde staan als op mijn laptop. Hoe kan ik dit aanpassen? Anders heeft mijn 2e extra scherm geen toegevoegde waarde.

  Beantwoorden
  • Hoi Petra,

   Dit is aan te passen onder de beeldscherminstellingen in Windows. Kies voor ‘Uitbreiden’, of in het Engels ‘Extend’. Waarschijnlijk staat dit nu op ‘Dupliceren’ ofwel ‘Duplicate’.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 29. Beste,

  Wanneer je met een usbd /vga of hdmi adapter een derde scherm aansluit en je wilt er mee je bureaublad uitbreidden (dus niet hetzelfde zien) Hoe gaat windows daar mee om? Dan moet je toch software installeren? Zijn er programma’s?

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis,

   Nee, daar heb je geen speciale software voor nodig. Dit is een optie in je besturingssysteem. Waar je dit precies vindt, hangt af van je versie van Windows. Je zult onder je beeldschermopties in ieder geval moeten kiezen voor ‘Uitbreiden’ of ‘Extend’, in plaats van ‘Dupliceren’ of ‘Duplicate’.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 30. Beste

  Bij een heel aantal sites lees ik wel dat een scherm aansluiten met usb (naar vga) moeilijk is voor grafische toepassingen en video en belastend dus voor Grafische kaart. Dan blokkeert dit vaak.
  Klopt dit ook met jouw ervaringen?
  Ik wil nl. 1 scherm laptop gebruiken + 1x hdmi-uitgang (nr 1ste vga-scherm) + 1x usb-uitgang (nr 2de vga-scherm)
  Dit zou dus perfect moeten lukken?

  Beantwoorden
 31. Beste Guido,

  Ik heb een laptop HP Pavilion 15-cs3965nd waarop ik 2 beeldschermen (HP EliteDisplay E243) wil aansluiten. 1 is nu via HDMI aangesloten en voor de 2e heb ik deze adapter gekocht https://www.amazon.nl/Adapter-Monitor-Converter-Projector-Compatibel/dp/B07TC58F34/ref=pd_lpo_23_t_1/257-7033819-6706606?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07TC58F34&pd_rd_r=196cd11f-7b66-4202-a8cc-012f7c151674&pd_rd_w=e3YfR&pd_rd_wg=2ejC2&pf_rd_p=8abbe813-594d-4298-9430-3d9927e1d4eb&pf_rd_r=90C1SKR0YQY5EH56RRQT&psc=1&refRID=90C1SKR0YQY5EH56RRQT.

  De eerste dag werkte het prima, nu blijft het beeld knipperen op laptop en 1e beeldscherm en geeft het 2e beeldscherm helemaal geen beeld meer. Heb jij enig idee of ik hier iets aan kan doen of is deze adapter überhaupt niet geschikt hiervoor?

  Beantwoorden
 32. Beste Guido,

  Dank voor je duidelijke uiteenzetting!
  Toch ook hier nog een vraag.

  Ik werk op een Windows Surface.
  Met hierop een minidisplayport en een usb 3.0
  Nu heb ik daar één extra beeldscherm op aangesloten.
  En heb dus 2 beeldschermen (1x surface en 1 x extra beeldscherm)

  Ik wil eigenlijk graag op 3 beeldschermen werken.
  En dus wil ik 3 extra beeldschermen op de surface aansluiten (beeldscherm uitbreiden).
  De surface fungeert dan dus eigenlijk alleen als ‘brein’.

  Alle 3 de beeldschermen hebben een vga aansluiting.
  Als ik het goed lees kan ik dit dus als volgt doen?
  Minidisplayport > vga adapter = beeldscherm 1
  USB 3.0 > usb hub = beeldscherm 2 en 3

  Of heb ik hierbij dan alsnog een docking station nodig?
  Ik hoor graag van je, waarvoor dank!

  Groet Erik

  Beantwoorden
 33. Beste,

  ik heb een (werk) Thinkpad X280 en heb reeds een ouder HPw2007v scherm aangesloten via een VGA(scherm) naar HDMI(laptop kant) adaptor – dit werkt prima,
  ik heb een 2de scherm met HDMI en wanneer ik dit koppel via een Satechi adaptor (HDMI naar USBc) – werkt enkel nog het 2de scherm dat via USBc gekoppeld is
  heeft dit met instellingen op de laptop te maken ?
  Bedankt voor een berichtje terug

  Beantwoorden
 34. Dag Guido,
  Allereerst dank voor deze heldere site!
  Mijn vrouw is toe aan een nieuwe laptop. Ze draait alleen Office en internet.
  Voor het geval dat ze thuis werkt, werkt ze via Remote Desktop, op de server van het werk dus. Het hoeft dus geen krachtige laptop te zijn.

  Wat we wel willen, is twee grote externe beeldschermen aansluiten (dus bv 1x hdmi en 1x usb).
  Dan nu de vraag: moet de gpu/cpu voldoen aan een bepaalde minimum-eis om twee externe schermen te kunnen handelen? Zijn er andere zaken waar we in dit opzicht (2 externe schermen) bij de laptop-keuze rekening mee moeten houden?

  Beantwoorden
  • Hoi Eugene,

   Niet echt, want de eisen voor het ondersteunen van meerdere schermen zijn zeer laag. Eigenlijk alle nieuwe laptops hebben een CPU en GPU die 2 of meer schermen ondersteunen. Zo heeft zelfs de Intel Core i3-8130U, de zwakste processor uit de Intel Core i3 serie van twee generaties terug, een geïntegreerde GPU die 3 schermen ondersteunt.

   Als de laptop verder de juiste aansluitingen heeft, zijn er geen andere zaken waar je rekenen mee hoeft te houden voor het aansluiten van twee externe schermen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 35. Hoi Guido,

  Ik heb thuis twee monitoren staan die allebei een HDMI en een VGA aansluiting hebben. Ik weet echter niet hoe ik mijn twee monitoren aansluit op mijn laptop zodat ik op de twee monitoren kan werken. Welke input en output heb ik daarvoor nodig?

  Met vriendelijke groet,
  Bram

  Beantwoorden
  • Hoi Bram,

   Het werken met twee schermen is zowel mogelijk over VGA als HDMI. Hoe je dit het beste kunt aansluiten, hangt af van welke video-uitgangen de laptop heeft.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 36. Beste,. . Ik heb gisteren van het werk een nieuw pc gekregen en jammer genoeg is er op deze pc enkel een hdmi uitgang op mijn vorige had ik een HDMI en een vga uitgang. Ik heb voor thuis geïnvesteerd in een tweede scherm zoals op het werk en kan het tweede scherm nu niet gebruiken.Ik heb gisteren de vga naar USB van star tech besteld. Uit eerdere ervaringen met hen ben ik heel tevreden Vandaag ga ik nog even kijken naar het product dat ik besteld heb en merk nu op de afbeeldingen dat er een cd bij geleverd wordt.
  Heb ik die nodig om de adapter te gebruiken? Vrees dat ik dan een miskoop gedaan heb. Geen cd speler in mijn laptop en ons iT zal dat waarschijnlijk niet willen installeren. Graag uw mening. Mvg Christine

  Beantwoorden
 37. Goedemiddag ik heb een vraag over het aansluiten van 2 schermen op mijn laptop ( allemaal Dell ) 1 monitor heb ik aangesloten rechtstreeks op de HDMI uitgang van de laptop. Kan ik voor de 2e monitor een VGA naar HDMI kabel gebruiken om deze aan te sluiten ? ( beide monitoren hebben alleen HDMI aansluitingen en geen VGA vandaar de VGA naar HDMI kabel)
  Groet Peter

  Beantwoorden
  • Hoi Peter,

   Een VGA naar HDMI kabel werkt niet. Je zult een converter/omvormer moeten gebruiken om van VGA naar HDMI te gaan (analoog naar digitaal signaal). Een goede optie is deze Konig VGA naar HDMI converter. Als je nog een USB-A port over hebt op je laptop, zou je anders ook nog gebruik kunnen maken van de genoemde USB naar HDMI converter (deze).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 38. Goedenmiddag,
  Bedankt voor de verduidelijking in het artikel! Echter mijn vraag is: werkt de uitbreiding van bureaublad ook bij gebruik van een verloop van dp naar vga?
  Groet, Tiemen

  Beantwoorden
  • Hoi Tiemen,

   Ja, ook als je van DisplayPort naar VGA gaat kun je twee schermen gebruiken als één groot werkvlak (“Extend these displays” ofwel “Deze beeldschermen uitbreiden” in Windows).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 39. Hi Guido,
  Ik heb een vraag gesteld op Koopgids, inzake aansluiten 2 monitoren met een laptop. Echter mijn vraag is weer verwijderd. De laatste vraag is nog van Sonja.

  Bij mij gaat het om het volgende. Ik heb een laptop Dell Latitude E7250 met Windows 10. Ik wil daar 2 aparte monitoren op aansluiten. 1 monitor zit via een mini displayport to DVI adapter aan scherm #1 een HP Z Display.

  Nu heb ik voor scherm 2 (Dell), de Startech USB to VGA external dual monitor aangeschaft. Ik heb de juiste port geselecteerd op het beeldscherm (VGA), echter ik blijf de opmerking krijgen dat de laptop geen signaal verzend aan het beeldscherm, en dat de driver Trigger 2 External Graphics, dat de driver unavailable is. Hoe kan ik deze driver wel actief krijgen?

  Want volgens mij is dat het probleem. Of zie ik iets anders over het hoofd?
  Mvg
  Emile

  Beantwoorden
  • Hoi Emile,

   Ik had je vraag eerder gezien, maar nog geen tijd gehad om te antwoorden. Reacties worden pas zichtbaar op de site als ik deze goedkeur, en dat doe ik meestal tegelijk met het beantwoorden.

   Helaas heb ik geen ervaring met je specifieke probleem. Werkt het scherm wel als je deze als enige scherm gebruikt? En heb je het stuurprogramma (driver) al gedownload en geïnstalleerd (die kun je hier vinden onder de tab ‘support’).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 40. Hallo,
  Ik heb een (privé) PC en een (werk) laptop die ik via een switch heb verbonden. Uit de switch komt één HDMI kabel met beeld. Deze gaat nu naar één van mijn twee monitoren. Hoe kan ik nu zorgen dat mijn tweede monitor zowel zichtbaar is als ik mijn PC selecteer als wanneer ik de laptop op de switch selecteer?

  Beide monitoren hebben 1x HDMI, 1xDVI en 1x DP. Ik wil mijn beide schermen (Philips 245B en Acer G247HYU) graag op 2560×1440 hebben.

  Moet ik de ene computer via USB naar HDMI verbinden en de andere via USB naar DVI of DP?

  Beantwoorden
 41. Een praktische vraag: kan bij correcte uitbreiding van een laptop naar 2 schermen (dus met HDMI-kabel en adapter) en mits de juiste configuratie-instellingen het scherm van de laptop ook gewoon gesloten worden ? Dus laptop aan de kant en gewoon verder werken met je vaste apparatuur. (uiteraard op voorwaarde dat ook toetsenbord en muis aangesloten zijn)
  Het gaat me vooral om het feit dat, zonder gebruik van docking-station het laptopscherm gewoon kan uitgeschakeld worden en toch doorgelust wordt naar de twee schermen, zonder dat alle schermen zwart worden.

  Beantwoorden
 42. Goedemiddag,

  Ik heb twee hp schermen gekocht en aangesloten op mijn laptop. Nu is mijn vraag: kun je afzonderlijk de schermen gebruiken? Ik zie nu nl 3x het zelfde scherm.
  Ik heb deze schermen aangeschaft voor mijn fotografie.

  Beantwoorden
  • Hoi Sonja,

   Hoe heb je deze schermen nu aangesloten? Als je een splitter hebt gebruikt, dan is dit het enige mogelijke resultaat.

   Heb je meerdere losse aansluitingen gebruikt, of gebruik gemaakt van de genoemde adapters, dan kun je de schermen als los scherm instellen. Waarschijnlijk staan de schermen dan nu onder ‘Beeldscherminstellingen’ (Display settings) ingesteld als ‘Deze beeldschermen dupliceren’ (duplicate). Dan wordt hetzelfde beeld op alle schermen weergegeven. Je zult dit moeten aanpassen naar ‘Deze beeldschermen uitbreiden’ (extend). Dan zal elk scherm zijn eigen beeld weergeven, en vormen ze samen één werkvlak.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Arthur,

   Ja, dat kan. Op de DB9 aansluiting (9 pinnen) zitten alle pinnen voor het doorgeven van een kleurensignaal (RGB) naar een beeldscherm met VGA (15 pinnen). Wel zul je dan een DB9 naar VGA adapter-kabel moeten gebruiken. Bijvoorbeeld deze.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 43. Beste Guido,

  Ik heb een Hp envy 13 laptop met een usb c en een normale usb aansluiting. Is het mogelijk om via een USB-c hub 2 schermen te verbinden?

  Ik zat te kijken naar deze hub: https://www.bol.com/nl/p/type-c-multi-function-dock-station-with-usb3-0x2-sd-card-hdmi-rj45-type-c-port/9300000004501293/

  De hub heeft een Usb-c ingang en een hdmi ingang. Ik heb al een adapter van usb-c naar hdmi die ik nu gebruik om 1 scherm te gebruiken.

  Misschien een beetje ingewikkeld uitgelegd maar wat dus mijn plan is om de hub (van link hierboven) aan te sluiten op mijn laptop. Hier de adapter op te zetten die ik al heb (usb-c naar hdmi) en op deze manier 2 schermen aan te sluiten. Zou dit een optie zijn?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Hoi Ashish,

   Zover ik weet hebben de HP Envy 13 laptops een normale USB-C aansluiting (géén Thunderbolt). Zo’n aansluiting ondersteunt helaas slechts één scherm. Om twee schermen aan te sluiten, zul je dus voor het tweede scherm de USB-A port (de ‘normale usb aansluiting’) op de laptop moeten gebruiken. Daar zul je dan een USB-A naar HDMI adapter (zoals deze) op aan moeten sluiten.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 44. Hoi guido,

  is het ook mogelijk om usb c naar hmdi adapter te gebruiken voor1 scherm en de normale hdmi voor het andere beeldscherm?

  laptop Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 – 81Y40043MH
  Schermen:
  Samsung LC24F396FHUXEN
  en
  Samsung LF24T400FHUXEN

  en usb c naar hmdi adapter
  Usb C Naar HDMI Adapter | USB-C HUB 4K | Type-c to HDMI converter |Thunderbolt 3

  Beantwoorden
 45. Beste Guido,

  Ik heb een Asus ZenBook Pro UX480FD-BE023T en ik wil graag op 2 monitoren werken.
  Nu heb ik 2 AOC monitoren met displayport aansluiting gekocht en de HP usb C g5 dock er tussen gezet maar nog doen mijn monitoren het niet, schijnt iets met de usbc van mijn laptop te zijn.

  Is er een optie om alsnog 2 monitoren op mijn laptop aan te kunnen sluiten?

  Beantwoorden
  • Hoi Chris,

   Welke AOC monitoren zijn het precies? Hebben ze ook HDMI-aansluitingen? De laptop heeft in ieder geval één HDMI-aansluiting. Het tweede scherm kun je dan met de genoemde USB-A naar HDMI adapter aansluiten.
   Ook zie ik dat de laptop twee USB-A ports heeft. Je kunt voor het tweede scherm dan dus ook gebruik maken van een USB-A naar DisplayPort adapter. Ook zou je beide schermen aan kunnen sluiten met USB-A naar DisplayPort adapters.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 46. Beste Guido,

  Ik heb een HP envy laptop en een dell neo-flex systeem van werk met twee schermen. In mijn laptop gaan alleen USB poorten. Via een dockingstation heb ik nu met VGA en displaypoort de schermen aan mijn laptop kunnen koppelen. Beide gaan aan en zeggen verbinding te hebben met de laptop. Toch kan ik mijn scherm maar na 1 beeldscherm dupliceren. Kan het zijn dat mijn laptop maar maximaal 1 extern beeldscherm accepteert of ligt het mogelijk toch aan mijn set up?

  Met vriendelijke groetjes,
  Maartje

  Beantwoorden
  • Hoi Maartje,

   HP Envy laptops zijn relatief krachtige laptops, en moeten zeker meer dan één beeldscherm moeten kunnen aansturen. Misschien zorgt de combinatie van VGA (analoog signaal) met DisplayPort (digitaal signaal) voor een conflict. Is het mogelijk om de tweede monitor ook via DisplayPort aan te sluiten? En anders via HDMI (ook een digitaal signaal)? Eventueel met een USB naar DisplayPort of HDMI adapter naar de docking station.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 47. Beste Guido,

  Ik heb een Dell Laptop 5400. Op mijn werk kan ik deze aansluiten en heb ik twee beeldschermen.
  Thuis wil ik een setup maken met twee externe Dell beeldschermen. Deze beeldschermen hebben alleen een VGA aansluiting.
  De laptop heeft geen VGA aansluiting. Deze heb ik via een VGA-HDMI adapter aangesloten. Mijn vraag hoe kan ik het andere scherm aansluiten?
  De poorten die ik over heb op de laptop is USB-c en normale USB

  Groet Marc

  Beantwoorden
 48. Een vraag over aansluiting van twee beelschermen op mijn Acer Aspire. Een scherm via HDMI werkt prima. Het tweede scherm via USB A 3.0 en USB-HDMI adapter werkt echter niet. Deze wordt door de laptop niet gedetecteerd. Graag uw advies

  Beantwoorden
  • Hoi Fred-Jan,

   Welke adapter heb je hiervoor gebruikt? Met een goede adapter, zoals deze, zou dat moeten werken. Helaas is het bij veel goedkope adapters een gok of het wel of niet werkt, en kan het met sommige laptops en beeldschermen wel werken, en met andere niet. De duurdere adapters van StarTech werken eigenlijk altijd.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 49. Hallo,
  Ik wil graag twee schermen koppelen aan mijn Dell laptop latitude 4780. ik heb alleen een hdmi en 3 usb aansluitingen.
  Nu wil ik 2 schermen met vga en dvi aansluitingen aanschaffen. Is het mogelijk om hiermee te werken? zo ja welke adapter/kabels en dockingstation zou ik dan nodig hebben.
  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Hoi cj,

   Dat is mogelijk. Je kunt dan gebruik maken van de in het artikel genoemde USB naar VGA, en/of de genoemde USB naar DVI adapters. Je hebt in dit geval dus wel twee adapters nodig.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 50. hallo,

  Ik heb een macbook pro met alleen usb-c aansluitingen. Via een Satechi usb c multiport sluit ik 1 monitor aan op de hdmi-poort van de adapter. Ik wil heel graag mijn 2e beeldscherm met VGA-aansluiting ook aansluiten. Nu heb ik een ninzler usb 3 naar vga gekocht, zodat de vga in de usb-aansluiting van de multiport past. Maar dit werkt niet. Ligt dat aan de vga-adapter, zou het wel moeten werken? En wat kan ik dan het beste kopen? een vga naar usb c die rechtstreeks naar de laptop gaat? of een 2e multiport die vga en hdmi heeft (heb ik het liefste want dan kan ik de andere op mijn werk laten liggen). De vraag is: kun je in 1 adapter 2 monitoren aansluiten (vga en hdmi) of moet je per monitor een eigen adapter hebben? Hopelijk weet jij dat.

  Beantwoorden
  • Hoi Mireille,

   De USB-C uitgang van MacBook Pro is een Thunderbolt 3 port. Thunderbolt 3 zou in ieder geval twee schermen over één port moeten ondersteunen. Of de Satechi multiport adapter dat ook kan, weet ik niet. Welk product is het precies? Misschien is er te vinden of deze twee schermen ondersteunt. Datzelfde geldt voor de andere adapter met VGA en HDMI.

   Waarschijnlijk zit er op de Satechi adapter ook nog een USB-C port. Dan zou ik aanraden om een USB-C naar VGA adapter te proberen. Deze krijgt veel positieve feedback. Als je deze op de Satachi adapter aansluit, zou het kunnen werken. Zo niet, dan kun je dezelfde adapter altijd nog op één van de andere USB-C ports van de Macbook Pro aansluiten. En dat zou zeker moeten werken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 51. Goede avond!

  Ik wil graag 2 beeldschermen aansluiten op mijn Acer Apsire E5-575-320P laptop.
  De laptop heeft zowel een hdmi aansluiting als een VGA aansluiting.
  1 beeldscherm heb ik gekoppeld met mijn laptop d.m.v. een VGA kabel.
  Is het mogelijk om een goed beeld te krijgen op het 2e beeldscherm d.m.v. een HDMI – VGA kabel?
  Of is het per se nodig om ‘StarTech.com USB naar VGA Externe Videokaart Multi Monitor Adapter 1920×1200’ aan te schaffen?

  Ik hoor graag jullie advies.

  met vriendelijke groet,

  Vincent

  Beantwoorden
  • Hoi Vincent,

   Als je laptop zowel een HDMI als een VGA uitgang heeft (redelijk zeldzaam), kun je inderdaad simpelweg het eerste scherm aansluiten op de VGA uitgang, en het tweede scherm op de HDMI-uitgang. Als het scherm alleen een VGA-ingang heeft, zul je inderdaad een HDMI naar VGA adapter moeten gebruiken.

   Het voordeel is dat deze flink goedkoper zijn. Zo kost deze bijvoorbeeld maar €4,40, en krijgt deze veel positieve reviews.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 52. Ik wilde vandaag 1 beeldscherm met vga aansluiting aansluiten en 1 met een HDMI kabel. Hij herkent ze wel allebei maar ik kan ze niet tegelijk uitbreiden. Ik heb een packard bell easynote tj65 met windows 10. zou het aan de laptop kunnen liggen of heb ik daar een usb naar HDMI voor nodig?

  Beantwoorden
  • Hoi Juul,

   In principe is het mogelijk om één scherm over VGA aan te sluiten en de tweede over HDMI, en deze allebei te gebruiken.

   De Packard Bell Easynote tj65 is wel een erg oude laptop, dus het is mogelijk dat deze zou kunnen dat deze niet krachtig genoeg is om twee externe schermen tegelijk te ondersteunen. Als dat het geval is, zal een USB naar HDMI adapter dus ook niet helpen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 53. Beste

  Ik wel met mijn laptop op twee extra schermen werken maar zonder mijn scherm van de laptop zelf te gebruiken. Dus zoals ik dit vroeger deed met een echt docking station. Laptop inpluggen en ik was vertrokken met twee schermen. Nu heb ik een nieuwe laptop en een universele docking station StarTechcom. Hoe kan ik bovenstaande hiermee realiseren?

  Beantwoorden
  • Hoi Guido,

   Om welk product gaat het precies? StarTech heeft namelijk meerdere universele docking stations. En welke ingangen zitten er op je beeldscherm?

   Als het docking station meerdere HDMI-uitgangen heeft, en de beeldschermen gebruik maken van HDMI ingangen, is de kans groot dat dit simpelweg werkt door het docking station met HDMI-kabels aan te sluiten op de beeldschermen. Als het docking station één HDMI uitgang heeft, is het tweede scherm via de genoemde USB naar HDMI adapter aan te sluiten op het docking station.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 54. Hallo,

  Ik heb een acer laptop, 1 scherm rechtstreeks met HDMI en de andere met HDMI via de aangeraden adapter naar usb-C, helaas zwart scherm op scherm nr 2. Ik krijg als melding beeldschermverbinding kan beperkt zijn. er is de mogelijkheid dat het scherm niet usb-c ondersteunt. het is een Philips 243S7EHMB-Full HD IPS monitor, nergens kan ik vinden dat het usb-c niet ondersteund. Tips wat ik kan doen? Scherm getest, hij doet het wel, maar dan doet scherm 1 weer niets.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 55. Kan dit tegenwoordig ook niet met uitbreiden van het bureaublad? Of blijft de pc dit dan als één zien? In windows tien geeft deze uitbreiden, dupliceren en overnemen als optie.

  Beantwoorden
  • Hoi Esther,

   Dat is inderdaad de instelling die je moet gebruiken in Windows 10. Maar je moet het eerst wel aansluiten zoals ik omschrijf in het artikel voordat dat werkt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 56. Hoi Guido,

  Ik heb de startech USB to VGA external dual monitor video adapter gekocht. Maar hij wil de driver niet installeren in windows 10. Ik heb de meest recente al van de site gedownload. Maar windows 10 blijft driver Trigger II external graphics gebruiken voor het 2e scherm. Nadat ik de driver heb geïnstalleerd en computer opnieuw opgestart. Installeert windows hem niet automatisch, maar pakt weer driver Trigger II external graphics. Hierdoor heb ik op het 2e scherm ook een knipperende muis. (waarschijnlijk ondersteunt deze niet goed genoeg). Is hier een oplossing voor?

  Gr. Suus

  Beantwoorden
 57. Hierop het advies gevolgt, Vga kabel gekocht naar vga, die vga doorconnector,
  alles geinstalleerd, en mijn middelste scherm waar de vga kabel opzit en doorconnector die gaat zo traag als wat, drivers geupdate, resolutie gewijzigd, scherm instellingen gewijzigd, ik weet het ook niet meer, had ik toch misschien beter voor de HDMI door connector kunnen kiezen of maakt dit geen verschil??

  Beantwoorden
  • Hoi Randy,

   Dus als ik het goed begrijp gebruik je drie beeldschermen? En het werkt wel, maar één scherm (de middelste) geeft dus een vertraging?

   Welke adapter gebruik je precies voor je middelste scherm?

   Als je drie schermen gebruikt, met een oude laptop of PC, dan is het mogelijk dat de laptop of PC zelf het probleem is. Drie schermen kan (te) zwaar zijn voor de videochip of videokaart van een oude laptop of PC.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 58. Goedemiddag,

  Ik heb via mijn werk een Chromebook.
  Nu wil ik graag thuiswerken met 2 beeldschermen en bij voorkeur 2 losse beeldschermen aansluiten zodat ik niet mijn laptopscherm hoef te gebruiken.
  Heeft u een idee of het met een splitter mogelijk is om twee schermen aan te sluiten?
  Ik hoor graag van u.

  Beantwoorden
  • Hoi Hilde,

   Nee, dat werkt niet met een splitter. In het artikel staat ook al aangegeven waarom. Een splitter zorgt er namelijk voor dat je op alle schermen hetzelfde beeld krijgt te zien. Om twee schermen als groot werkvlak te gebruiken heb je één van de genoemde adapters nodig.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 59. Ik heb bij Bol een adapter vga/usb van €18 voor aansluiting 2de scherm geeft geen beeld is het messchien een duurder adapter?
  Bijvoorbaat dank
  Fred

  Beantwoorden
 60. Hoi,

  ik heb een relatief luxe/grote laptop (17″) met zowel een HDMI aansluiting als een miniDisplayport aansluiting.

  Om twee monitoren aan te sluiten heb ik een mini Displayport adapter => HDMI verloopje gekocht, maar desalniettemin heb ik vooralsnog alleen beeld op m’n laptopscherm en één van de monitoren.

  Wat doe ik verkeerd?

  Beantwoorden
  • Hoi PM,

   Welke Mini DisplayPort naar HDMI adapter heb je precies gekocht? Onder adapters worden er namelijk ook veel slechte (vaak merkloze) producten verkocht die in veel gevallen niet werken. Zelf ben ik dit ook wel eens tegengekomen met een HDMI naar VGA adapter.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 61. Goedemorgen,

  Ik heb nu een usb 3.0 naar hdmi aangeschaft en heb twee schermen samsung c27f591 met 1920 x 1080
  Nu werkt het ene scherm prima die direct op de laptop zit, het andere scherm in de usb hub die gaat af en toe even op zwart. Ligt dit aan het usb ding of zou het kunnen dan mijn videokaart het slecht trekt.

  Ik heb een Nivida Geforce Gtx960M op mijn laptop

  Ik hoop dat het aan de usb ligt , maar heb mijn twijfels.

  Beantwoorden
 62. Bedankt voor je uiteenzetting. Ik heb een HP laptop met alleen een USB 3.0 en een USB-C aansluiiting waar ik graag 2 schermen op aan wil sluiten. Wat moet ik kopen qua kabels?

  Groet Alex

  Beantwoorden
  • Hoi Alex,

   Je laptop heeft dus geen enkele HDMI, VGA, of DVI aansluiting?

   In dat geval zul je twee USB adapters moeten gebruiken (USB naar de benodigde video-ingang) om twee externe schermen aan te sluiten; voor elk scherm één. Ook voor USB-C zijn er video-adapters beschikbaar. Bijvoorbeeld deze USB-C naar HDMI adapter, deze USB-C naar VGA adapter, of deze USB-C naar DVI adapter.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 63. Bedankt voor het advies – na veel gedoe uiteindelijk de startech vga adapter gekocht en het werkte meteen. Wel prijzig, maar het scheelt veel kopzorgen.

  Beantwoorden
Send this to a friend