Twee schermen aansluiten op je laptop (of PC)? De mogelijkheden!

Door | 9 september 2017

Twee of meer monitors aansluiten op je laptop? Als je thuis of op kantoor comfortabel wil zitten werken, is het fijn om 2 of meer goede monitors op je laptop aan te kunnen sluiten. Zo heb je veel schermruimte om op te werken. Helaas zal je dan tegen een probleem oplopen: de meeste laptops hebben namelijk maar één HDMI of VGA uitgang voor het aansluiten van een beeldscherm.

De oplossing is relatief simpel: met behulp van een USB adapter kun je gebruik maken van de USB poorten van de laptop om extra beeldschermen aan te sluiten. Het eerste externe scherm verbind je rechtstreeks met je laptop via een HDMI of VGA kabel, en het tweede scherm via de adapter met een USB poort van je laptop.

Het type USB adapter dat je nodig hebt is afhankelijk van de aansluiting van je beeldscherm (HDMI, VGA, of DVI). In dit artikel ga ik verder in op de verschillende USB adapters die er beschikbaar zijn om twee of meer schermen op je laptop aan te sluiten. Ook kun je deze adapters gebruiken om twee schermen aan te sluiten op je desktop PC.

Let op: er worden ook splitters verkocht. Met een splitter kun je twee of meer schermen met HDMI of VGA kabels aansluiten op één HDMI of VGA ingang op je laptop. Voor de meeste gebruikers is een splitter niet de juiste oplossing: met gebruik van een splitter zal je namelijk op alle beeldschermen exact hetzelfde beeld zien. Het is met gebruik van een splitter dus niet mogelijk om de schermen te gebruiken als één lang, doorlopend, werkvlak.

Twee beeldschermen aansluiten op je laptop via USB adapter

Het type adapter dat je nodig hebt, hangt af van het type aansluiting van je beeldscherm. De drie meest gebruikte aansluitingen van een beeldscherm zijn VGA, HDMI, en DVI. Voor elk type aansluiting heb je een andere adapter nodig.

USB naar VGA adapter

Heb je beeldschermen die gebruik maken van een VGA aansluiting? Dan kun je meerdere schermen op je laptop aansluiten met behulp van een USB naar VGA adapter. Deze adapter sluit je met de USB kabel aan op je laptop, en met een VGA kabel aan je tweede beeldscherm.

Twee beeldschermen aan je laptop met de Startech USB naar VGA adapterAanbevolen product:
StarTech USB naar
VGA adapter

Bol.com (€59)

Let op: er worden veel goedkope (merkloze) adapters verkocht die niet altijd werken, of voor storing zorgen. Een voorbeeld van zo’n product is bijvoorbeeld deze, die volgens meerdere een klantreviews voor storing zorgt. Een vergelijkbaar product dat verkocht op Amazon.com wordt is deze, die volgens meer dan de helft van klantreviews niet werkt.

Gelukkig zijn er ook genoeg goede USB naar VGA adapters. Vooral de adapters van het merk StarTech kan ik aanraden. Dit is een betrouwbaar merk dat zich specialiseert op adapters.

Een goede USB naar VGA adapter van StarTech is deze, die op dit moment 11 positieve reviews heeft op Bol.com. Gebruik je een Mac, dan heb je adapter nodig die compatible is met Mac OS, zoals deze adapter.

USB naar HDMI

Wil je 2 beeldschermen (of TV schermen) met een HDMI ingang aansluiten op 1 laptop? Dan moet je gebruik maken van de USB naar HDMI adapter/omvormer.

Een goede optie is deze uitvoering van StarTech, die ook 4K beeld ondersteunt. Heeft je laptop ook een USB-C aansluiting? Dan kun je het beste kiezen voor een USB-C naar HDMI adapter: deze zijn een stuk goedkoper. Dit product is een kwalitatief goede en betaalbare USB-C naar HDMI adapter.

USB naar DVI

Een andere ingang die wordt gebruikt voor beeldschermen is de DVI ingang. Heb je een beeldscherm die gebruik maakt van een DVI aansluiting? Gebruik dan een USB naar DVI adapter. Een goede USB naar DVI adapter is deze USB naar DVI adapter van StarTech.

Drie of meer schermen aansluiten op je laptop?

Het is ook mogelijk om 3 of meer schermen aan te sluiten op je laptop of PC.

Stel je gebruikt de ingebouwde aansluiting van je laptop voor het eerste scherm, dan moet je nog twee USB naar VGA (of HDMI/DVI) adapters aansluiten aan twee USB poorten van je laptop om drie beeldschermen te kunnen gebruiken.

Bij het aansluiten van meerdere monitors kan het een probleem worden dat je te weinig USB poorten overhoudt. Dat probleem kun je oplossen door gebruik te maken van een USB hub. Er zijn veel verschillende USB hubs verkrijgbaar, ook vanaf een lage prijs. Een goede optie is bijvoorbeeld deze 4 poorts USB hub, die slechts €14,95 kost.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het aansluiten van twee of meer beeldschermen op één laptop? Laat hieronder in een bericht je vraag achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties op “Twee schermen aansluiten op je laptop (of PC)? De mogelijkheden!

 1. Guido Maertens

  Beste

  Ik wel met mijn laptop op twee extra schermen werken maar zonder mijn scherm van de laptop zelf te gebruiken. Dus zoals ik dit vroeger deed met een echt docking station. Laptop inpluggen en ik was vertrokken met twee schermen. Nu heb ik een nieuwe laptop en een universele docking station StarTechcom. Hoe kan ik bovenstaande hiermee realiseren?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Guido,

   Om welk product gaat het precies? StarTech heeft namelijk meerdere universele docking stations. En welke ingangen zitten er op je beeldscherm?

   Als het docking station meerdere HDMI-uitgangen heeft, en de beeldschermen gebruik maken van HDMI ingangen, is de kans groot dat dit simpelweg werkt door het docking station met HDMI-kabels aan te sluiten op de beeldschermen. Als het docking station één HDMI uitgang heeft, is het tweede scherm via de genoemde USB naar HDMI adapter aan te sluiten op het docking station.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. Carola

  Hallo,

  Ik heb een acer laptop, 1 scherm rechtstreeks met HDMI en de andere met HDMI via de aangeraden adapter naar usb-C, helaas zwart scherm op scherm nr 2. Ik krijg als melding beeldschermverbinding kan beperkt zijn. er is de mogelijkheid dat het scherm niet usb-c ondersteunt. het is een Philips 243S7EHMB-Full HD IPS monitor, nergens kan ik vinden dat het usb-c niet ondersteund. Tips wat ik kan doen? Scherm getest, hij doet het wel, maar dan doet scherm 1 weer niets.

  Alvast bedankt

  Reply
 3. Esther

  Kan dit tegenwoordig ook niet met uitbreiden van het bureaublad? Of blijft de pc dit dan als één zien? In windows tien geeft deze uitbreiden, dupliceren en overnemen als optie.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Esther,

   Dat is inderdaad de instelling die je moet gebruiken in Windows 10. Maar je moet het eerst wel aansluiten zoals ik omschrijf in het artikel voordat dat werkt.

   Groet,
   Guido

   Reply
 4. Suus

  Hoi Guido,

  Ik heb de startech USB to VGA external dual monitor video adapter gekocht. Maar hij wil de driver niet installeren in windows 10. Ik heb de meest recente al van de site gedownload. Maar windows 10 blijft driver Trigger II external graphics gebruiken voor het 2e scherm. Nadat ik de driver heb geïnstalleerd en computer opnieuw opgestart. Installeert windows hem niet automatisch, maar pakt weer driver Trigger II external graphics. Hierdoor heb ik op het 2e scherm ook een knipperende muis. (waarschijnlijk ondersteunt deze niet goed genoeg). Is hier een oplossing voor?

  Gr. Suus

  Reply
 5. Randy

  Hierop het advies gevolgt, Vga kabel gekocht naar vga, die vga doorconnector,
  alles geinstalleerd, en mijn middelste scherm waar de vga kabel opzit en doorconnector die gaat zo traag als wat, drivers geupdate, resolutie gewijzigd, scherm instellingen gewijzigd, ik weet het ook niet meer, had ik toch misschien beter voor de HDMI door connector kunnen kiezen of maakt dit geen verschil??

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Randy,

   Dus als ik het goed begrijp gebruik je drie beeldschermen? En het werkt wel, maar één scherm (de middelste) geeft dus een vertraging?

   Welke adapter gebruik je precies voor je middelste scherm?

   Als je drie schermen gebruikt, met een oude laptop of PC, dan is het mogelijk dat de laptop of PC zelf het probleem is. Drie schermen kan (te) zwaar zijn voor de videochip of videokaart van een oude laptop of PC.

   Groet,
   Guido

   Reply
 6. Hilde Liefting

  Goedemiddag,

  Ik heb via mijn werk een Chromebook.
  Nu wil ik graag thuiswerken met 2 beeldschermen en bij voorkeur 2 losse beeldschermen aansluiten zodat ik niet mijn laptopscherm hoef te gebruiken.
  Heeft u een idee of het met een splitter mogelijk is om twee schermen aan te sluiten?
  Ik hoor graag van u.

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Hilde,

   Nee, dat werkt niet met een splitter. In het artikel staat ook al aangegeven waarom. Een splitter zorgt er namelijk voor dat je op alle schermen hetzelfde beeld krijgt te zien. Om twee schermen als groot werkvlak te gebruiken heb je één van de genoemde adapters nodig.

   Groet,
   Guido

   Reply
 7. F.Jacob

  Ik heb bij Bol een adapter vga/usb van €18 voor aansluiting 2de scherm geeft geen beeld is het messchien een duurder adapter?
  Bijvoorbaat dank
  Fred

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Fred,

   Welke adapter was dit precies? Sommige adapters (vaak de goedkope en merkloze) werken helemaal niet, of niet in combinatie met bepaalde producten.

   Ik raad aan deze USB naar VGA adapter te proberen.

   Groet,
   Guido

   Reply
 8. PM

  Hoi,

  ik heb een relatief luxe/grote laptop (17″) met zowel een HDMI aansluiting als een miniDisplayport aansluiting.

  Om twee monitoren aan te sluiten heb ik een mini Displayport adapter => HDMI verloopje gekocht, maar desalniettemin heb ik vooralsnog alleen beeld op m’n laptopscherm en één van de monitoren.

  Wat doe ik verkeerd?

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi PM,

   Welke Mini DisplayPort naar HDMI adapter heb je precies gekocht? Onder adapters worden er namelijk ook veel slechte (vaak merkloze) producten verkocht die in veel gevallen niet werken. Zelf ben ik dit ook wel eens tegengekomen met een HDMI naar VGA adapter.

   Groet,
   Guido

   Reply
 9. jeff

  Goedemorgen,

  Ik heb nu een usb 3.0 naar hdmi aangeschaft en heb twee schermen samsung c27f591 met 1920 x 1080
  Nu werkt het ene scherm prima die direct op de laptop zit, het andere scherm in de usb hub die gaat af en toe even op zwart. Ligt dit aan het usb ding of zou het kunnen dan mijn videokaart het slecht trekt.

  Ik heb een Nivida Geforce Gtx960M op mijn laptop

  Ik hoop dat het aan de usb ligt , maar heb mijn twijfels.

  Reply
  1. Guido Post author

   Die videokaart zou dat makkelijk aan moeten kunnen. Welke usb naar hdmi converter gebruik je?

   Reply
 10. Alex

  Bedankt voor je uiteenzetting. Ik heb een HP laptop met alleen een USB 3.0 en een USB-C aansluiiting waar ik graag 2 schermen op aan wil sluiten. Wat moet ik kopen qua kabels?

  Groet Alex

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Alex,

   Je laptop heeft dus geen enkele HDMI, VGA, of DVI aansluiting?

   In dat geval zul je twee USB adapters moeten gebruiken (USB naar de benodigde video-ingang) om twee externe schermen aan te sluiten; voor elk scherm één. Ook voor USB-C zijn er video-adapters beschikbaar. Bijvoorbeeld deze USB-C naar HDMI adapter, deze USB-C naar VGA adapter, of deze USB-C naar DVI adapter.

   Groet,
   Guido

   Reply
 11. Erwin

  Bedankt voor het advies – na veel gedoe uiteindelijk de startech vga adapter gekocht en het werkte meteen. Wel prijzig, maar het scheelt veel kopzorgen.

  Reply