8K monitor kopen? Alle beschikbare opties! (2020)

Een 8K monitor kopen? De 8K resolutie, ofwel 7680×4320 pixels, zorgt voor een zeer scherp beeld. Met deze resolutie heb je 4 keer zoveel pixels als een 4K monitor, en 16 keer zoveel pixels als een Full HD monitor.

Beeldmateriaal van professionele camera’s wordt vaak al opgenomen in 8K kwaliteit. Vaak zal de uiteindelijke video beschikbaar worden in 4K of Full HD. Doe je aan videobewerking? Dan is een 8K beeldscherm een goede manier om het bronbestand in de volledige resolutie te bekijken.

Ook bij ander gebruik zal de 8K resolutie zorgen voor scherper beeld. Veel software schaalt automatisch mee. Het voordeel van het scherpere beeld zal voornamelijk duidelijk worden bij een beeldscherm met een grote afmeting. Ook zit je vaak dichter op een monitor dan op een TV. Daarom zal de hoge resolutie bij dezelfde afmeting nog wel zin hebben bij relatief kleine schermen vergeleken met 8K TV’s.

Op deze pagina houd ik het huidige aanbod aan 8K monitors bij. Op dit moment (maart 2020) is er slechts één 8K beeldscherm beschikbaar.

Dell Ultrasharp UP3218K – 32 inch 8K monitor

Dell Ultrasharp 3218K 8k Monitor

De Dell Ultrasharp UP3218K is de eerste, en op dit moment de enige monitor met de 8K resolutie (7680×4320). Het scherm maakt gebruik van een IPS-paneel. IPS panelen hebben vaak een goede kleurnauwkeurigheid, en goede kijkhoeken.

Het paneel heeft een 32 inch beelddiagonaal. Maar in de praktijk is dat 31.5 inch, ofwel 80 centimeter. Dat komt neer op een breedte van 69.7 cm, en een hoogte van 39.2 cm.

De opgegeven contrastverhouding van deze monitor is 1300:1, en de maximale felheid (brightness) van dit scherm is 400 nits. Daarmee heeft dit scherm een bovengemiddelde contrastverhouding, en een goede maximale felheid. Het scherm maakt gebruik van een antireflecterende coating.

Dit is een platte monitor, en heeft dus géén curve. Dat maakt dit scherm beter voor waarheidsgetrouwe weergave van foto’s en video’s, wat de hoofdfunctie van dit scherm is.

Daarom heeft dit scherm ook een grote kleurruimte. Het scherm kan 100% AdobeRGB en sRGB kleurruimte weergeven, en 98% van de nog grotere DCI-P3 kleurruimte. Ook wordt elk scherm eerst gekalibreerd, tot een kleurnauwkeurigheid van een Delta-E kleiner dan 2. Het kalibratierapport wordt meegeleverd. Zo kun je dus meteen aan de slag met het scherm, en hoef je deze niet eerst zelf te kalibreren.

Hoewel het scherm hier niet op gericht is, kun je hier ook op gamen. Het scherm heeft wel een langere reactietijd dan gaming monitors, namelijk 6 ms. Het scherm heeft verversingssnelheid van 60 Hz. Hoewel het met dit scherm mogelijk is om in 8K te gamen, zul je hiervoor een zeer krachtige gaming PC nodig hebben.

Het scherm heeft een goede verstelbaarheid. Op de meegeleverde staander is het scherm tot 12 cm in hoogte te verstellen, naar voren en achteren te kantelen, om de as te draaien, en van oriëntatie te veranderen (naar portretmodus).

Hoewel de meegeleverde staander dus al voor een perfecte verstelbaarheid zorgt, heb je ook de mogelijkheid om het scherm te monteren op een muurbeugel, of een andere staander. Het scherm heeft hier namelijk een VESA 100×100 aansluiting voor beschikbaar.

De behuizing van het scherm is uitgevoerd in aluminium. In de staander zit een gat waar je de kabels doorheen kunt laten lopen. Zo zijn deze beter weggewerkt, en minder in zicht. Met grote voet, en een totaal gewicht van 10.5 kg is het scherm zeer solide gebouwd. De goede bouwkwaliteit wordt in veel reviews als voordeel genoemd.

Aan rechter kant van de onderrand van het scherm vind je de aan-uit knop, en 5 knoppen voor het bedienen van het menu van het beeldscherm.

Het scherm heeft géén ingebouwde speakers. Wel heeft het scherm een 3.5 mm AUX uitgang voor het aansluiten van een een koptelefoon of speakers.

Om dit beeldscherm aan te sluiten zul je gebruik moeten maken van twee DisplayPort-kabels. Het is ook mogelijk om een enkele DisplayPort-kabel te gebruiken, maar dan zal het scherm een verversingssnelheid van 30 Hz gebruiken in plaats van 60 Hz. In beide gevallen gebruikt dit scherm wel de 8K resolutie.

Verder is er één USB-B port, en zijn er vier USB-A ports aanwezig. Zo kan dit scherm ook fungeren als USB-hub bij je PC. De twee benodigde DisplayPort kabels, en één USB-B naar USB-A kabel worden meegeleverd.

Op dit moment is dit het enige 8K beeldscherm dat er te koop is. Dit scherm is al sinds 2017 beschikbaar, maar heeft in de tussentijd geen concurrentie gekregen. Dus, wil je een 8K monitor? Dan is de Dell Ultrasharp UP3218K de enige optie.

De oorspronkelijke prijs van dit beeldscherm was $5000 of €4884,17. Ondertussen is de prijs met zo’n 2000 euro gedaald. Bekijk de huidige prijs van dit scherm op Amazon.nl, Bol.com, Alternate.nl, Vivolanda.nl, en Megekko.nl.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een 8K monitor? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat hieronder een reactie achter!

Tip: meer informatie over het kopen van een beeldscherm? Bekijk dan de monitor koopgids.

Plaats een reactie

Send this to a friend