Koopgids: (bluetooth) koptelefoon kopen, waar op letten?

Nieuwe koptelefoon, ofwel ‘headphones’ kopen? Dan heb je keuze uit duizenden producten. Om de keuze gemakkelijker te maken, is het een goed idee om eerst te beslissen welke eigenschappen je voorkeur hebben.

Op deze pagina vind je daarom alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het maken van je keuze, waaronder alle fysieke eigenschappen, functionele eigenschappen, en de prestaties (geluidskwaliteit).

TIP: Bekijk ook het artikel “beste koptelefoon” voor een selectie van de beste (bluetooth) koptelefoons van dit moment.

Bedrade, of draadloze koptelefoon (bluetooth)?

De eerste belangrijke eigenschap om over na te denken is of je een bedrade of een draadloze koptelefoon wil kopen. Hieronder bespreek ik de voor- en nadelen van beide typen.

Bedrade koptelefoons

Een bedrade koptelefoon heeft een draad, meestal een audiokabel met 3.5 mm jack aansluiting, waarmee je deze moet aansluiten op je smartphone, tablet, laptop, of ander apparaat.

Nadelen

Bedrade Koptelefoon

Het eerste nadeel is dat niet alle smartphones tegenwoordig meer een 3.5 mm audio-uitgang, ofwel een ‘headphone jack’, hebben. Daarom zijn bedrade koptelefoons dus niet rechtstreeks op alle smartphones aan te sluiten. De meeste smartphones zonder headphone jack hebben wel een USB-C port; de aansluiting waar je ook de oplader op aansluit.

Je kunt dan wel gebruik maken van een een converter, om zo de muziek via de USB-C port naar je koptelefoon af te kunnen spelen. Het nadeel van deze aansluitingen is dat je op deze manier dus niet je smartphone tegelijkertijd kunt opladen en muziek kunt luisteren.

Een ander belangrijk nadeel van de draad, is dat deze in de weg kan zitten. Vooral bij mobiel gebruik, zoals bij het sporten, kan een draad irritant zijn. Een draad zal bij beweging namelijk zelf ook steeds meebewegen. Ook kan de draad ergens achter blijven steken, waardoor de koptelefoon van je hoofd kan vallen.

Nog een nadeel is dat de draad zelf vaak een kwetsbaar onderdeel is. Vaak is de draad van een koptelefoon het eerste onderdeel dat beschadigd raakt. De meest voorkomende beschadiging is draadbreuk. Daarbij maakt het geleidende gedeelte van de draad aan de binnenkant geen contact meer, en zal het geluidssignaal daardoor de koptelefoon niet meer bereiken.

Goede bedrade koptelefoons hebben daarom een los te koppelen draad. Als de draad niet meer werkt, kun je zo simpelweg de draad vervangen, en en nieuwe draad gebruiken. Bij de meeste goedkope koptelefoons is de draad zonder een echte reparatie niet te vervangen.

Voordelen

Ook zijn er voordelen aan bedrade koptelefoons. In de praktijk is een belangrijk voordeel dat je niet afhankelijk bent van een accu. De draad zorgt namelijk voor het overbrengen van de elektrische signalen. In tegenstelling tot draadloze headphones, kunnen bedrade headphones dus niet leeg raken, en hoef je deze dus ook nooit op te laden. Zolang je smartphone, tablet, of laptop voldoende accu heeft, kun je muziek afspelen.

Een ander voordeel is dat de bedrade verbinding het mogelijk maakt om geluidsbestanden van hoge kwaliteit te verzenden, zonder compressie. Zo kan het audiosignaal van de bron in volledige vorm naar de koptelefoon verstuurd worden. Het geluidssignaal bevat dus meer informatie. Een koptelefoon met een zeer goede geluidskwaliteit zal ook al deze informatie om kunnen zetten in een zeer gedetailleerd geluid. Dit verschil is alleen merkbaar bij zeer goede (en dure) koptelefoons, als je geconcentreerd luistert.

Op dit moment is het (nog) niet mogelijk om een volledige geluidssignaal van hoge kwaliteit te versturen over bluetooth. Bij brongeluid met een hoge kwaliteit, wordt de data daarom eerst kleiner gemaakt voordat het verstuurd wordt (compressie). Daarbij gaat er wat detail verloren. Daarom hebben de beste bedrade koptelefoon een gedetailleerder geluid dan Bluetooth koptelefoon.

Draadloze (Bluetooth) koptelefoon

Draadloze koptelefoons maken gebruik van bluetooth om het geluidssignaal draadloos van een apparaat naar de koptelefoon te sturen.

Voordelen

Draadloze Bluetooth Koptelefoon

Het voordeel hiervan is dus dat je geen draad hebt die in de weg zit. Door het ontbreken van de draad, heb je ook meer bewegingsvrijheid. Meestal is het bereik van bluetooth headphones minimaal 10 meter.

Je kunt dus op 10 meter afstand van het bronapparaat nog luisteren naar audio. Omdat je dus niet vastzit aan een draad, hoef je dus niet constant je smartphone bij je te houden om muziek te kunnen luisteren.

Ook bij het sporten is dat erg handig. Zo hoef je, bijvoorbeeld in de sportschool, geen smartphone of mp3-speler meer in je zak te houden om muziek te kunnen luisteren bij het uitvoeren van oefeningen.

Nadelen

Een nadeel van bluetooth koptelefoons is de hogere prijs. Om een draadloze verbinding te maken, hebben deze koptelefoons een bluetooth-chip nodig, en moeten ze daarnaast ook een batterij bevatten. Daarom zijn ze duurder om te maken dan bedrade koptelefoons.

Een ander nadeel is dat de bij bluetooth headphones is dat de batterij leeg kan raken. Als de batterij leeg is, kun je simpelweg geen muziek meer luisteren. Gelukkig is de accuduur van de meeste bluetooth koptelefoons flink: vaak tientallen uren. Omdat er in bluetooth koptelefoons meer ruimte is om een grote batterij in te bouwen, is de batterijduur daarmee flink hoger dan die van bluetooth oordopjes. Toch komt er een moment dat je muziek wil luisteren en de accu leeg is.

Sommige bluetooth koptelefoons hebben dan ook nog de optie om alsnog een draad aan te sluiten. Zo kun je ook met een lege accu nog muziek luisteren op de koptelefoon. Als je onderweg wil kunnen luisteren zul je er dan wel voor moeten zorgen dat je deze draad bij je hebt.

De meeste bluetooth koptelefoons zijn op te laden over USB. De benodigde USB-kabel wordt meestal meegeleverd, maar de charger niet. Waarschijnlijk heb je al een USB-charger, omdat je deze ook nodig hebt voor je smartphone. Anders kun je de bluetooth koptelefoon ook koppelen aan je laptop op desktop PC om deze op te laden. Om onderweg bij te kunnen laden zou je ook gebruik kunnen maken van een powerbank.

Een laatste nadeel van draadloze koptelefoons is dat bluetooth beperkte bandbreedte heeft. Daarom kan er over Bluetooth alleen compressed audio verstuurd worden. Ten opzichte van uncompressed audiobestanden kan er daarom wat detail verloren gaan. Het verschil in detail is voor de gemiddelde luisteraar echter nauwelijks op te merken.

Soort koptelefoon: on-ear vs over-ear headphones?

Zowel bedrade als draadloze koptelefoons zijn beschikbaar in twee verschillende uitvoeringen: on-ear, en over-ear. De on-ear koptelefoons zitten tegen je oren aan, en over-ear koptelefoons vallen over je oren heen.

On-ear koptelefoons: voordelen en nadelen

De on-ear koptelefoons zijn kleiner, en daarom gemakkelijker mee te nemen. Als ze inklapbaar zijn, passen ze meestal wel in een grote jaszak. Omdat on-ear koptelefoons niet volledig afsluiten, kun je meer omgevingsgeluid horen. Daarom zijn ze wat veiliger bij buitengebruik. Ook zorgt dat ervoor dat er koele lucht bij je oren kan, en kan zweet verdampen. Daarom zijn ze minder warm, wat ze geschikter maakt voor bij het sporten.

Omdat ze niet volledig afsluiten, kan buitengeluid zich wel mengen met je muziek, en is de geluidservaring in een rumoerige omgeving daarom minder goed. Ook de ruimtelijke ervaring van audio is met on-ear koptelefoons minder. Een ander nadeel is dat de on-ear oortjes tegen je oren klemmen, waardoor het draagcomfort minder goed is.

Over-ear koptelefoons: voordelen en nadelen

Ook over-ear koptelefoons hebben hun eigen voor- en nadelen. Over-ear koptelefoons vallen over de oren, wat zorgt voor een beter draagcomfort, en voor het beter afsluiten van het omgevingsgeluid. Omdat het omgevingsgeluid zich daardoor minder zal mengen met de muziek, zul je de muziek ook zuiverder kunnen horen. Dit kan daarnaast ook nog gecombineerd worden met ANC; active noise cancelling. Met ANC wordt er gebruik gemaakt van antigeluid, om zo het ruisgeluid uit de omgeving nog verder teniet te doen.

Daarom zijn over-ear headphones de juiste keuze als je jezelf wil afsluiten van de omgeving. Daarmee zijn ze de juiste keuze als je je goed wil kunnen concentreren, bijvoorbeeld bij je werk of studie. Omdat ze veel buitengeluid tegengaan, zijn noise-cancelling over-ear koptelefoons ook een goede keuze om te dragen in de trein, het vliegtuig, of als passagier in de auto.

Een nadeel is dat deze koptelefoons minder geschikt zijn voor gebruik bij het sporten. Omdat de koptelefoons volledig afsluiten, zullen ze warmer zitten. De warme lucht onder de oorschelpen van de koptelefoons kan namelijk niet weg, en ook kan zweet daar niet verdampen.

Omdat over-ear koptelefoons groter zijn, past hier vaak een grotere speaker driver in. Daardoor is er bij deze koptelefoons vaak ook een dieper basgeluid mogelijk. Ook de ruimtelijke audio-ervaring is beter.

Een ander voordeel is dat er  door de grote afmeting meer ruimte is voor een accu. Daarom hebben over-ear koptelefoons meestal een betere accuduur dan on-ear koptelefoons.

Ook zijn er nadelen. Zo zijn over-ear headphones groter, en daardoor wat onhandiger om mee te nemen. Ook zijn over-ear headphones gemiddeld duurder. De gemiddelde prijs voor over-ear koptelefoons ligt op Bol.com op dit moment 50% hoger dan die van on-ear koptelefoons.

Closed-back vs open-back

De meeste koptelefoons hebben een gesloten achterkant. Dit zijn dus closed-back koptelefoons. Dat heeft als voordeel dat je het buitengeluid buiten houdt, en dat de muziek die je afspeelt ook niet naar buiten lekt. Dat voorkomt dat omstanders ook geen last hebben van je muziek.

Wil je echt de beste geluidskwaliteit? Dan is een open-back koptelefoon echter een betere keuze. Het nadeel van closed-back koptelefoons is namelijk dat het bewegen van de lucht in de koptelefoon voor resonantie zorgt, en voor vervorming van het geluid.

Open-back koptelefoons hebben vrije toegang tot de lucht achter de speakers. Daarom hebben ze de nadelen van de closed-back koptelefoons niet, en klinken ze daardoor beter. Ook kunnen over-ear open back koptelefoons dus luchten, waardoor ze minder warm zijn dan closed-back over-ear koptelefoons.

Het grote nadeel van open-back koptelefoons is dat het omgevingsgeluid niet wordt geblokkeerd. Daarnaast ‘lekt’ er ook veel geluid naar buiten, waardoor het dus hoorbaar is voor omstanders. Open-back headphones zijn dan ook voornamelijk bedoeld voor thuisgebruik in een stille ruimte.

Draagcomfort en design

Een goed draagcomfort van een koptelefoon is ook een belangrijke eigenschap, zeker bij langdurig gebruik.

Het draagcomfort is gedeeltelijk afhankelijk van de eerder genoemde eigenschappen. Zo hebben over-ear koptelefoons vaak het beste draagcomfort. Deze klemmen namelijk niet tegen de oorschelp aan, maar vallen daar overheen. Ook is temperatuur onder draagcomfort te rekenen, en worden over-ear koptelefoons juist eerder warm. Toch zijn er nog andere eigenschappen waar je op kunt letten.

Hoofdband

Zo bevatten veel koptelefoons aan de onderzijde van de hoofdband zacht, dempend, materiaal. Andere koptelefoons hebben helemaal geen demping, waardoor het plastic of metaal van de hoofdband op je hoofd rust. Dat ga je bij langdurig gebruik voelen, en zorgt dus voor een minder goed draagcomfort.

Een andere eigenschap is de hoeveelheid klemkracht die de hoofdband heeft. Helaas is dit vaak niet aan te passen. Bij de hoeveelheid klemkracht is er een compromis. Met meer klemkracht zal de koptelefoon beter op je hoofd vastzitten, en hier goed op aansluiten. Het nadeel van teveel klemkracht is dat het draagcomfort minder wordt.

Met een goede aansluiting op je hoofd is het draagcomfort beter. Daarom is de de hoeveelheid verstelbaarheid belangrijk. Met een goede verstelbaarheid is de koptelefoon perfect aan te passen naar de vorm en afmeting van je hoofd. De kans dat je een koptelefoon perfect op jouw hoofd kunt afstellen is beter als de koptelefoon over een grotere afstand is te verstellen, en met kleine tussenstappen.

Overige eigenschappen

Ook is de mogelijkheid van het kantelen van de oorschelpen ten opzichte van de hoofdband een eigenschap die bijdraagt aan een goed draagcomfort. Ook dat zal zorgen voor een betere aansluiting op je hoofd, zonder knelpunten.

Verder is de uitvoering van de oorkussens belangrijk, omdat de koptelefoon hiermee tegen je hoofd drukt. Met veel zacht, dempend, materiaal zal dit zorgen voor een goed draagcomfort.

Een laatste eigenschap die invloed heeft op het draagcomfort is het gewicht. Lichtgewicht koptelefoons zullen minder hard op je hoofd drukken, en hebben daarom een beter draagcomfort.

Veel van de eigenschappen die invloed hebben op het draagcomfort zijn te zien aan de afbeeldingen van de koptelefoon, of af te lezen in de opgegeven producteigenschappen. Ook kun je hierbij letten op wat er over het draagcomfort wordt genoemd in de reviews.

Bediening: knoppen, touch, voice assistant?

Hoe je het geluid van de koptelefoon kunt bedienen is ook een belangrijke eigenschap. Het geluid dat uit de koptelefoon komt, is in ieder geval te bedienen bedienen bij de bron, zoals je smartphone. Daarnaast zijn er vaak ook nog andere mogelijkheden. Hieronder informatie over de mogelijke (extra) opties om koptelefoon te bedienen.

Veel goedkope, bedrade, koptelefoon hebben helemaal geen ingebouwde bediening. Om de audio aan te passen, kun je dan alleen gebruik maken van het aangesloten apparaat. Het nadeel hiervan is dat je bijvoorbeeld telkens je smartphone uit je broekzak zult moeten halen.

Drukknoppen

Daarnaast hebben veel koptelefoons ingebouwde drukknoppen ingebouwd op de oorschelpen. Bij bedrade koptelefoons zitten de knoppen soms op de draad. De knoppen maken bediening gemakkelijker. Zo hoef je namelijk niet eerst je smartphone uit je broekzak te halen om de muziek te bedienen. Met bluetooth headphones hoef je zo zelfs niet eens in de buurt van je smartphone te zijn. Bij de ingebouwde drukknoppen hangt het gebruiksgemak wel af van de hoeveelheid verschillende knoppen, en de plaatsing. Soms is er ook niet voor alle functies een knop beschikbaar, en zul je bijvoorbeeld één knop meerdere keren moeten indrukken voor een bepaalde functie.

Touch-bediening

Een andere bedieningsmogelijkheid is de touch-bediening. Hierbij is de oorschelp van de koptelefoon aanrakingsgevoelig. Zo kun je deze met een lichte aanraking hierop bedienen. Het voordeel hiervan is dat je meer controle hebt, bijvoorbeeld om het volume nauwkeurig aan te passen. Zo kun je met een veegbeweging bijvoorbeeld het volume verhogen. Hoe verder je omhoog of omlaag beweegt, hoe verder je het volume in die richting aanpast. Daarnaast is er vaak een bijbehorende app beschikbaar, waarmee je zelf de functies kunt programmeren voor bepaalde aanrakingen. Net als met de ingebouwde drukknoppen, is het met touch-bediening dus mogelijk om je muziek aan te passen zonder je smartphone uit je broekzak te halen, en met bluetooth dus ook zelfs als je niet in de buurt bent van je smartphone.

Voice control/assistant (Google Assistant, Siri)

De laatste bedieningsmogelijkheid is de voice assistant. Met de voice assistant kun je de muziek bedienen met stemcommando’s. Om dit mogelijk te maken zullen de headphones ook een ingebouwde microfoon moeten hebben. De twee meest gebruikte voice assistants zijn Google Assistant, en Siri (van Apple). Je kunt de voice assistant bijvoorbeeld gebruiken om de muziek te pauzeren, of om het volume aan te passen. Maar het grote voordeel van een voice assistant is dat je zo ook functies kunt gebruiken die je nooit onder een knop zou kunnen stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om een bepaald nummer af te spelen. Met de voice assistant op je bluetooth koptelefoon hoef je dus niet in de buurt te zijn van je smartphone, en houd je ook je handen vrij.

De voice assistant wordt meestal gecombineerd met een andere vorm van bediening, zoals drukknoppen of een touch-bediening op de koptelefoon.

Bij Bluetooth koptelefoons: accu/batterijduur en laadtijd

Bluetooth koptelefoon hebben een batterij (accu) nodig om geluid af te kunnen spelen. Daarom is de batterijduur van de koptelefoon ook een belangrijke eigenschap.

De meeste draadloze koptelefoons hebben een batterijduur die genoeg is voor meerdere dagen luisteren. De batterijduur van de meeste koptelefoons ligt zo tussen de 15 en 30 uur. Bij over-ear koptelefoons is er meer ruimte om een batterij in te bouwen. Daarom hebben deze vaak een hogere batterijduur dan on-ear koptelefoons. Meestal geeft de fabrikant op wat de accuduur van de headphones is.

Daarnaast is de oplaadsnelheid van belangrijk. Met een hoge oplaadsnelheid kun je na een korte tijd opladen meteen weer uren luisteren. Hoe sneller je headphones weer opgeladen zijn, hoe sneller je hier weer gebruik van kunt maken . Vaak wordt er door de fabrikant ook een oplaadsnelheid opgegeven, zoals “10 minuten opladen is genoeg voor 1 uur luisteren”.

Bij Bluetooth koptelefoons met een optionele draad, kun je als de batterij leeg is meteen de draad vastkoppelen. Met een bedrade aansluiting is er geen batterij nodig, dus je kunt bij een lege accu op die manier meteen je luistersessie voortzetten.

Zowel de door de fabrikant opgegeven accuduur als de opgegeven laadsnelheid kan afwijken van de werkelijkheid. Zo zou de fabrikant het mooier kunnen brengen dan dat het is, maar is de accuduur bijvoorbeeld ook afhankelijk van het volume waarmee je muziek luistert. Wil je een goed idee krijgen van de werkelijke batterijduur en laadtijd? Bekijk dan of de accuduur van de koptelefoon ook is getest in een review.

Microfoonfunctie en kwaliteit

Veel koptelefoons bevatten ook een ingebouwde microfoon. Verbind je een koptelefoon met een ingebouwde microfoon (draadloos) met een smartphone, dan wordt het mogelijk om hiermee hands-free te bellen. De ingebouwde microfoon van de oortjes wordt dan gebruikt bij het bellen.

Ook de geluidskwaliteit van de microfoons is dan belangrijk. Bij het bellen wil je een zo goed mogelijke geluidskwaliteit, zodat je ook goed en helder te verstaan bent. Hoe goed de microfoonfunctie is, wordt vaak ook genoemd in reviews.

Om een nog beter idee te krijgen kun je kijken of je een testopname van de ingebouwde microfoon van de koptelefoon kunt vinden. Door zo’n testopname af te spelen krijg je dus meteen te horen wat voor geluidskwaliteit je kunt verwachten.

Door de ingebouwde microfoon kan er ook een voice assistant worden ondersteunt voor stembediening (zie eerder).

Noise cancelling

Een koptelefoon met Active Noise Control (ANC) technologie onderdrukt het omgevingsgeluid met antigeluid. De ingebouwde microfoons nemen eerst het omgevingsgeluid waar. Daarna wordt er door de koptelefoon het bijpassende antigeluid verstuurd. Het antigeluid zal het omgevingsgeluid daarmee gedeeltelijk kunnen opheffen.

Active Noise Control werkt het beste bij constante tonen, zoals ruis. Daarom wordt deze technologie in het Nederlands vaak ook ‘Actieve ruisonderdrukking’ genoemd.

ANC is dus goed in het onderdrukken van bijvoorbeeld het geluid in een vliegtuig, een ventilator, of een airco. Spontane geluiden zonder vaste frequentie zijn door ANC niet goed weg te filteren. Bij losse geluiden is namelijk niet te voorspellen wanneer ze plaatsvinden, en kan dus niet op tijd het juiste tegengeluid verzonden worden.

Het grote voordeel van ANC is dus dat je hiermee storend omgevingsgeluid kunt onderdrukken. Dit is ook mogelijk als je géén muziek luistert. Je kunt de koptelefoon dus ook alleen gebruiken om voor meer stilte te zorgen. Speel je met de headphones wel muziek af, dan zal door het onderdrukte omgevingsgeluid de muziek in een luidruchtige omgeving beter kunnen horen, zonder dat je het volume hoeft te verhogen.

Een nadeel van active noise cancelling is dat dit extra vermogen kost. Daarom raakt de batterij bij het gebruik hiervan sneller leeg. Omdat een goede toepassing van ANC ingewikkeld is, zijn koptelefoons met ANC ook flink duurder dan koptelefoon zonder ANC.

Waterdichtheid

Ook kun je erop letten of de koptelefoon waterdicht is. Het voordeel van waterdichte oortjes is dat je ze kunt gebruiken in de regen, en dat ze blijven werken als ze op een andere manier per ongeluk nat worden.

De mate van waterdichtheid wordt aangegeven met IP-codes. Hierbij geeft een hogere getal een hogere waterdichtheid aan.

Gerelateerd:

Low latency: aptX

Latency is de vertraging tussen de bron van het geluid, zoals je smartphone, en het moment waarop het afgespeeld wordt. Heeft je koptelefoon een hoge latency, dan zul je merken dat beeld en geluid niet synchroon loopt.

Bedrade koptelefoons hebben vaak de laagste latency. Tussen verschillende bluetooth koptelefoons kan er wel veel verschil zitten in de hoeveelheid latency. Wil je een lage latency bij bluetooth koptelefoons? Let er dan op of deze aptX ondersteunen. Dit is namelijk de meest gebruikte audio codec die bij bluetooth oortjes zorgt voor een lage latency.

Ook zal er in reviews van koptelefoons vaak de hoeveelheid latency besproken worden.

Bijbehorende app

Sommige bluetooth koptelefoon hebben een bijbehorende app met extra functies. Bijvoorbeeld een equalizer, of de mogelijkheid om de touch-bediening van de koptelefoon aan te passen.

Geluidskwaliteit volgens tests en reviews

Uiteraard is de geluidskwaliteit van koptelefoon erg belangrijk. De geluidskwaliteit van hoofdtelefoons is onder andere afhankelijk van de gebruikte speaker drivers, en de akoestiek van de behuizing.

Helaas is de geluidskwaliteit een van de moeilijkste eigenschap om op te kiezen. Je zult voor de de geluidskwaliteit namelijk uit moeten gaan van reviews en tests. Soms kun je bepaalde koptelefoons wel testen in een winkel, maar vaak maar een kleine selectie van het volledige aanbod.

Daarom zul je vaak dus uit moeten gaan van online testresultaten en reviews. De geluidskwaliteit is uit te drukken in verschillende eigenschappen. Hieronder meer informatie over deze eigenschappen.

Frequentiebereik en frequentierespons

Soms wordt er opgegeven wat de frequentiebereik van de koptelefoon is. Dit wordt uitgedrukt in Hz. Daaraan kun je zien welke tonen de koptelefoon kunnen afspelen. Bijvoorbeeld 40 Hz – 20 kHz. Een lage toon, ofwel een bastoon, heeft een lage frequentie. Een koptelefoon met een bereik van 20 Hz – 20 kHz kan dus lagere tonen halen.

Het is belangrijker of de speaker zowel lage, midden, en hoge tonen ook allemaal met evenveel volume weergeeft. Als dat niet zo is, krijgt de audio een andere klank dan er bedoeld is. Deze eigenschap heet de frequentierespons. Dit is een eigenschap die je kunt testen bij koptelefoon.

Of de koptelefoon een evenwichtig geluid maken, kun je het makkelijkste zijn aan een zogenaamde frequentieresponsgrafiek. In deze grafiek zie je de verschillende frequenties, en de afwijking van het geluidsniveau in dB. Hoe kleiner de afwijking, hoe beter en evenwichtiger het geluid klinkt. Ook kun je zien of lage tonen helemaal wegvallen, en vanaf welke frequentie.

Met deze grafiek krijg je dus in één oogopslag veel informatie over de prestaties van koptelefoon. Hoewel er meer eigenschappen zijn waar je de geluidskwaliteit in kunt uitdrukken, is dit in de praktijk de nuttigste.

Geluidslekkage

Wat betreft geluid is er nog een eigenschap waar je op kunt letten. Namelijk geluidslekkage. Bij koptelefoons die veel geluid lekken, is de muziek ook te horen voor omstaanders. Wil je voorkomen dat anderen last hebben van je muziek? Of wil je vanwege privacy liever niet hebben dat anderen mee kunnen luisteren? Dan is dit ook een goede eigenschap om op te letten.

In reviews wordt dit soms gemeten door bij een bekend afspeelvolume, aan de buitenkant van de koptelefoon ook het volume te meten.

Reviews en ervaringen

Niet altijd zijn er tests te vinden met de frequentierespons. Je kunt dan ook uitgaan van reviews op reviewsites (zoals koopgids.net!), of van klantreviews op pagina’s bij webshops.

Koptelefoon merken

Heb je voorkeur voor een koptelefoon van een bepaald merk? Er zijn veel bekende elektronicamerken die koptelefoons maken. Bijvoorbeeld Sony en Philips. Daarnaast zijn er veel gespecialiseerde fabrikanten van audio-apparatuur, die ook hun eigen koptelefoons maken. Bijvoorbeeld Bose en JBL.

Je kunt koptelefoons combineren met smartphones en tablets van andere merken. Heb je een Sony smartphone? Dan hoef je dus niet ook per se een koptelefoon van Sony te gebruiken.

Meer informatie over soundbars van een bepaald merk? Bekijk dan de volgende artikelen:

Prijs/budget

De prijs van koptelefoons loopt flink uiteen. Zo kosten de goedkoopste koptelefoons zo’n tien euro, en kosten de dure koptelefoons een paar honderd euro. De duurste koptelefoons lopen zelfs op tot duizenden euro’s.

Deze kosten zijn afhankelijk van veel verschillende eigenschappen. Over het algemeen betaal je meer voor koptelefoons met veel gunstige eigenschappen. Heb je een maximaal budget? Beslis dan welke eigenschappen jij het belangrijkste vindt, en geef die prioriteit bij je keuze.

Uiteraard zijn er koptelefoons te vinden die voor een lage prijs toch veel gunstige eigenschappen bieden. Deze kun je vinden in het artikel ‘beste (draadloze) koptelefoons’. Hier worden een aantal opties genoemd vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van (bluetooth) koptelefoon? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend