Mechanisch toetsenbord kopen? De beste opties! (2019)

Op zoek naar een goed mechanisch toetsenbord? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van mechanische toetsenborden, wat de beste opties zijn die je op dit moment kunt kopen, en wat de belangrijke eigenschappen zijn waar je op kunt letten bij het kopen van een mechanisch toetsenbord.

Top 4 beste mechanische toetsenborden vergelijken

Hieronder een tabel met de vier beste mechanische toetsenborden en de belangrijkste eigenschappen.

  Corsair K95
RGB Platinum
Das Keyboard 4
Professional
Corsair Strafe
.
Razer Ornata
Chroma
Corsair K95 Rgb Platinum Das Keyboard 4 Professional Corsair Strafe Mechanisch Toetsenbord Razer Ornata Chroma Mechanical Keyboard
Prijs, vanaf: ~ €177 ~ €173 ~ €109 ~ €99
Mechanische
switches
(opties):
Cherry MX Speed,
Cherry MX Brown
Cherry MX blue, 
Cherry MX brown, 
GreeTech Blue,
GreeTech Brown
Cherry MX Red,
Cherry MX Brown

Razer
Mecha-membraan

Toetsindeling: Qwerty Qwerty Qwerty Qwerty
Numpad? Ja Ja Ja Ja
Mediaknoppen? Ja Ja Nee Ja
Macrotoetsen?: Ja, 6 toetsen Nee Nee Nee
Verlichting:  Ja, RGB Nee Ja, Rood Ja, RGB
Bedraad? Ja Ja Ja Ja
Overige
aansluitingen:
1 x USB 3.0 2 x USB 3.0 1 x USB 2.0 geen

Waarom een mechanisch toetsenbord? De voor- en nadelen

Een mechanisch toetsenbord is een toetsenbord dat gebruik maakt van een mechanische switch ofwel schakelaar. Druk je een toets op het mechanische toetsenbord in, dan zal de neerwaartse beweging van de toets ervoor zorgen dan er een metalen pin verbinding maakt, waardoor er een elektrisch signaal gestuurd kan worden. Hiermee wordt de toetsaanslag vastgelegd door de computer.

De meeste (goedkope) toetsenborden werken daarentegen met een membraan, dat onder elke toets een geleidende laag heeft. Bij het omlaag drukken van een toets word de geleidende laag in contact gebracht met tweede membraan hieronder. Deze onderliggende membraan heeft voor elke toets een elektrisch circuit. Bij het contact wordt de stroomkring gesloten en wordt de toetsaanslag vastgelegd door de computer.

Het grootste voordeel van mechanische toetsenborden is dat er een duidelijke ‘klik’ is, waarbij de toets wordt ingedrukt. Dit zorgt voor meer tactiele feedback, waardoor je met dit type toetsenborden nauwkeuriger kunt typen en gamen. Daarnaast is de levensduur van mechanische toetsenborden veel langer dan die van een membraantoetsenbord. Gaat er toch een switch kapot? Geen probleem; de meeste mechanische switches zijn per stuk te vervangen.

Een nadeel van mechanische toetsenborden is de hogere prijs, en dat het toetsenbord meer geluid maakt. Vanwege de hoge prijs en lange levensduur is het zinvol om meteen voor een zo goed mogelijk toetsenbord te kiezen. In dit artikel noem ik daarom de beste mechanische toetsenborden die je op dit moment kunt kopen, en ga ik verder in op de belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij de aanschaf hiervan.

Mechanisch toetsenbord test resultaten en reviews

Koopgids.net heeft nog geen vergelijkende test uitgevoerd met mechanische toetsenborden. Wel zijn er door andere websites al veel vergelijkende tests uitgevoerd. De eerder genoemde top 5 is opgesteld aan de hand van de testresultaten van deze sites. Hieronder de testresultaten en reviews die ik heb gebruikt voor het opstellen van de top 5.

PCMag.com noemt in het vergelijkende review van 18 december 2017 in totaal tien toetsenborden. Drie toetsenborden krijgen de ‘Editor’s choice’ award; de Corsair K95 RGB Platinum, de Das Keyboard 4 Professional, en de Razer Ornata Chroma.

Corsair K95 Rgb Platinum
De Corsair K95 Rgb Platinum – €179 op Bol.com

De Corsair K95 RGB Platinum, een toetsenbord dat voornamelijk is gericht op gaming, is het enige toetsenbord dat van PCMag een reviewscore van 4.5/5 sterren krijgt. Bij dit mechanische toetsenbord kun je kiezen uit twee verschillende mechanische switches: Cherry MX Brown, en Cherry MX Speed Silver. Gunstige eigenschappen die worden genoemd zijn de goede bouwkwaliteit, en de aanwezigheid van mediaknoppen. Zo heeft dit toetsenbord knoppen voor play/pause, fast forward/backward, en een draaiknop om het volume te regelen. Daarnaast kun je met de bijbehorende software de zes programmeerbare knoppen een functie geven, en de RGB achtergrondverlichting regelen.

Het tweede toetsenbord met een PCMag Editor’s choice award is de Das Keyboard 4 Professional; een mechanisch keyboard gericht op productiviteit. Dit toetsenbord is beschikbaar met Cherry MX Blue en Cherry MX Brown switches. PCMag noemt verder de twee ingebouwde USB 3.0 ports van de Das Keyboard 4 Professional als belangrijk voordeel.

Het laatste toetsenbord met een Editor’s choice award is de Razer Ornata Chroma. Dit is een mechanisch gaming toetsenbord, dat gebruik maakt van Razer’s eigen type mechanische switch, de ‘Mecha-Membrane’. Het toetsenbord heeft RGB achtergrondverlichting, maar geen mediaknoppen of programmeerbare knoppen. PCmag is erg positief over het gebruikte type switches voor typen. Ook wordt de relatief lage prijs genoemd als belangrijk voordeel.

Razer Ornata Chroma Mechanical Keyboard
Razer Ornata Chroma Mechanical Keyboard – €99 op bol.com

Computershopper.com noemt in een vergelijkend review uit november 2017 een top vijf aan mechanische toetsenborden, waarvan er drie een ‘Editor’s choice’ award krijgen. Ook bij Computershopper.com krijgt de Corsair K95 RGB Platinum deze award, en een beoordeling van 4.5/5 sterren.

Ook de Corsair Strafe krijgt deze award. Dit is een mechanisch toetsenbord met Cherry MX brown of Cherry MX red switches, en een rode LED backlight voor de toetsen. De voordelen die genoemd worden voor dit toetsenbord is de gunstige prijs, het strakke design, en de Corsair Software waarmee de LED’s, en de functie van de knoppen volledig mee gepersonaliseerd kan worden. Het nadeel van dit toetsenbord is dat er geen media-knoppen aanwezig zijn, en ook geen extra knoppen speciaal om te herprogrammeren met de software. Wil je macro’s toevoegen aan toetsen, dan moet je dus kiezen voor één van de toetsen die standaard op een toetsenbord zit.

Corsair Strafe Mechanisch Toetsenbord 2
Corsair Strafe Mechanisch Toetsenbord – €109 op Bol.com

Het derde toetsenbord met de Editor’s choice award is de Roccat Ryos TKL PRO, maar dit toetsenbord is in Nederland niet (meer) te koop. Verder wordt ook de Razer Ornata Chroma genoemd in de top vijf.

TheWireCutter.com heeft 31 mechanische toetsenborden getest, en noemt uiteindelijk de de WASD Code 87-key, en de WASD Code 104-key toetsenborden als favoriet. Dit zijn mechanische toetsenborden die beschikbaar zijn met verschillende switches; Cherry MX Brown, MX Clear, MX Blue, en MX green. De 87-key uitvoering is een toetsenbord zonder numpad. De 104-key uitvoering heeft wel een numpad. Helaas zijn beide uitvoeringen in Nederland en België (nog) niet te koop. Wel is het mogelijk om online te bestellen op wasdkeyboards.com, maar de verzendkosten naar Nederland liggen hierbij rond de $50.

De Razer Blackwidow Tournament Edition v2 Chroma krijgt van TheWireCutter de ‘Also great’ vermelding. Dit is een gaming toetsenbord met RGB achtergrond verlichting, en is uitgevoerd zonder numpad. Met Razer’s software is het mogelijk om aan elke knop een macro te verbinden.

Lifewire.com noemt in totaal 8 verschillende toetsenborden. Wat opvalt is dat ook hier de WASD Keyboards weer worden genoemd. Een ander toetsenbord dat weer terugkomt is de Das Keyboard 4 Professional.

AnandTech beveelt in totaal 7 verschillende mechanische toetsenborden aan. Deze worden in een tabel onderverdeeld in ‘Professional’ en ‘Gaming’ opties, en verder geselecteerd op prijs (Low-cost, MainStream, en Top-tier). Van alle genoemde opties zijn allen de twee Top-tier opties in Nederland beschikbaar. Dit zijn de Corsair K95 Platinum RGB (gaming optie) en de Das Keyboard 4 Professional (professional optie).

Das Keyboard 4 Professional
Das Keyboard 4 Professional – €173 op Alternate.nl

Gamernexus.net heeft tijdens de Black Friday sale van 2017 de beste mechanische toetsenborden genoemd, met bijbehorende aanbiedingen. Er worden in totaal 12 mechanische toetsenborden genoemd, waaronder weer de Corsair K95 RGB Platinum, de Corsair Strafe, de Das Keyboard Professional 4, en de Razer BlackWidow Chroma V2 RGB (niet de Tournament Edition). De Corsair Strafe kreeg bij de review ook de Editor’s choice en Quality Build awards.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een mechanisch toetsenbord? Overige opmerkingen of vragen? Stel ze dan hieronder door een bericht te plaatsen!

Plaats een reactie

Send this to a friend