Beste monitor voor fotobewerking (Photoshop)? De beste opties! (2019)

Eizo Cg318 4k Beste Monitor Foto Video BewerkingZoek je een goede monitor voor fotobewerking? Een goed beeldscherm voor fotobewerking geeft je foto’s scherp en zo realistisch mogelijk weer.

Met een waarheidsgetrouw beeld kun je binnen Photoshop of Lightroom beter de juiste kleuraanpassingen maken, en ben je niet aan het compenseren voor de onnauwkeurige weergave van je monitor.

In dit artikel bespreek ik eerst wat de belangrijke eigenschappen bij het kopen van een goede monitor voor fotobewerking. Daarna noem ik een aantal aanraders die aan deze eigenschappen voldoen.

Goede monitor voor fotobewerking kopen, waar let je op?

Bij het kiezen van een goed beeldscherm voor fotobewerking zijn er veel verschillende eigenschappen waar je op kunt letten, zowel beeldeigenschappen als fysieke eigenschappen.

Beeldeigenschappen

Bij fotobewerking is de belangrijkste voorwaarde een correcte weergave van het beeld. Dit is op meerdere manieren uit te drukken.

 • Kleurruimte ofwel kleurdekking. Kleurruimte geeft aan of een scherm wel alle mogelijke kleuren kan produceren. Bij fotobewerking is daarom belangrijk om een scherm te kiezen met een zo groot mogelijke kleurruimte.
  Camera’s hebben vaak de optie om foto’s vast te leggen in AdobeRGB, een grotere kleurruimte dan sRGB. Voor het beste resultaat kies je voor een beeldscherm met 99%-100% kleurdekking van de kleurruimte die je gebruikt.
 • Kleur accuraatheid en kalibratie. Bij kleur accuraatheid gaat het om de nauwkeurigheid van de kleurweergave: of het scherm wel de juiste kleur weergeeft op de juiste plek, en de weergegeven kleur dus niet afwijkt van de werkelijke kleur van het bronmateriaal. Sommige beeldschermen hebben een ingebouwde vorm van kalibratie, waarmee er automatisch aanpassingen worden gemaakt om de kleur accuraatheid te verbeteren.
 • Resolutie. De resolutie is de hoeveelheid pixels die een scherm tot zijn beschikking heeft om een beeld weer te geven. Hoe meer pixels, hoe gedetailleerde de weergave. Voor fotobewerking is een hogere resolutie daarom beter. Kies op z’n minst voor Full HD (1920×1080). Voor meer informatie, zie mijn volledige artikel over schermresolutie.
 • Contrastverhouding en helderheid. Hoe hoger de contrastverhouding en maximale helderheid, hoe beter. De contrastverhouding wordt uitgedrukt in een verhouding van de lichtsterkte tussen de lichtste kleur (wit) met de donkerste kleur (zwart). Goede schermen hebben een contrastverhouding van 1000:1. De maximale helderheid wordt uitgedrukt in cd/m², ofwel ‘nits’. Kies bij voorkeur voor een scherm met 250 nits of meer.
 • Uniformiteit. Dit geeft aan of elke pixel op het scherm de kleuren ook op dezelfde manier weergeeft. Dit wordt veelal getest door te kijken naar het contrast tussen het lichtste en het donkerste gedeelte van een scherm bij het weergeven van één kleur.
 • Reflecties. Het scherm kan licht reflecteren. Daardoor neem je het beeld anders waar dan dat het is. Om reflecties te voorkomen hebben sommige beeldschermen daarom een schermkap.

Er worden bij beeldschermen verschillende paneeltypen gebruikt. Beeldschermen met IPS-panelen hebben vaak een betere kleurruimte en kleur accuraatheid van TN-panelen. Ook zijn de kijkhoeken op dit scherm beter; ook als je niet recht voor het beeld zien de kleuren er nog correct uit. Bij fotobewerking zit je vaak recht voor het scherm, dus deze eigenschap is minder belangrijk.

Fysieke eigenschappen

Naast de bovengenoemde eigenschappen voor de beeldkwaliteit, zijn er nog een aantal fysieke eigenschappen waar je op zou kunnen letten.

 • Schermformaat. Het formaat van het beeldscherm wordt meestal uitgedrukt in inches beelddiagonaal. Om langdurig en comfortabel te kunnen werken is een groot schermformaat beter. Daarom raad ik een formaat van minimaal 24 inch aan. Kies je een groter scherm? Ga dan ook voor een hogere resolutie dan Full HD. Weinig pixels op een groot scherm (lage pixeldichtheid) zorgt er namelijk voor dat het beeld onscherp wordt.
 • Video-ingangen. Om je PC of laptop aan te sluiten op het beeldscherm, heeft een beeldscherm een aantal video-ingangen. Bijvoorbeeld HDMI, VGA, DVI, of DisplayPort. Kies bij voorkeur voor een scherm die je rechtstreeks op je laptop of PC kunt aansluiten met een kabel. Zo heb je geen converters/adapters nodig.
 • Overige aansluitingen. Er zijn op beeldschermen ook andere aansluitingen mogelijk om externe apparaten aan te sluiten. Zo kan bijvoorbeeld een USB-aansluiting handig zijn, of een 3.5 mm line-in aansluiting voor speakers of headphones.
 • Verstelbaarheid. Om comfortabel te kunnen werken is het fijn als je de monitor in hoogte kunt afstellen. Verder is het mogelijk om de hoek te kunnen veranderen (kantelen).
  Bij fotobewerking kan ook de pivot-functie van pas komen. Hiermee kun je de oriëntatie van het scherm aanpassen. Zo kun je het scherm bij het bewerken van een brede foto in de landschap-modus (landscape) laten staan, maar bij het bewerken van een portret-foto in de portret-modus instellen (portrait).
  Werk je samen met anderen, dan is het ook handig als het scherm kan draaien of roteren op de voet. Zo kun je het scherm draaien om een collega mee te laten kijken.

Geschikte beeldschermen

Een selectie van beeldschermen die aan veel belangrijke eigenschappen voor fotobewerking voldoen bekijken?

Hieronder noem ik ook mijn selectie aan beste monitors voor fotobewerking van dit moment toe (begin 2019). De eerste is een relatief goedkoop beeldscherm, dat toch veel goede eigenschappen heeft voor fotobewerking. Met deze goede prijs-kwaliteitverhouding is deze dus de ‘beste koop’. De tweede optie is het best mogelijke beeldscherm, maar ook verreweg de duurste.

Eizo FlexScan EV2450 – beste koop (goedkoop en goed)

De FlexScan beeldschermen van Eizo zijn gericht op kantoorwerk in het algemeen. Toch scoren scoren ze erg goed op alle belangrijke eigenschappen voor fotobewerking.

Eizo Flexscan Ev2450 Beste Koop Monitor Fotobewerking

Eizo Flexscan EV2450

Bol.com (€299)

De FlexScan EV2450 is een IPS beeldscherm met een Full HD (1920×1080) resolutie. Het scherm dekt 100% van de sRGB kleurruimte. De opgegeven contrastverhouding is 1000:1, en de helderheid 250 nits.

In de uitgebreide test van Hardware.info haalt het scherm zelfs een hogere contrastverhouding (1177,3:1) en helderheid (259 nits). Daarnaast haalt dit scherm van de tientallen geteste beeldschermen de hoogste score op uniformiteit. Ook qua kleur accuraatheid zit dit scherm bij de top. Met deze eigenschappen is dit scherm daarom een aanrader als het gaat om beeldkwaliteit voor fotobewerking.

Wat betreft fysieke eigenschappen ontbreekt er ook niets aan dit scherm. Het scherm is met een beelddiagonaal van 24 inch redelijk groot.

Ook is er een grote hoeveelheid aansluitingen beschikbaar. Er is namelijk een VGA, DisplayPort, HDMI, en DVI video-ingang aanwezig. Aan de linkerkant van de achterzijde van dit scherm vind je verder twee USB-A 3.0 aansluitingen, en één USB-B 3.0 aansluiting.

Naast de USB ports is hier een 3.5 mm jack in- en uitgang aanwezig. Het scherm heeft ingebouwde speakers, en kan dus het geluid van je aangesloten PC of laptop afspelen. Wil je juist het geluid op je headphones horen, dan kun je deze ook aansluiten op je beeldscherm.

Deze monitor is verstelbaar in hoogte; 14 cm omhoog of omlaag. Daarnaast is het scherm te roteren naar de portretmodus, naar voren en achteren te kantelen, en in de staander om zijn as te draaien.

Met het ingebouwde menu van dit scherm zijn nagenoeg alle denkbare instellingen aan te passen. Uiteraard is het scherm met deze instellingen handmatig te kalibreren.

Ook zijn er twee speciale functies die je kunt in- of uitschakelen: Auto EcoView, en Ecoview Sense. Beide functies maken gebruik van een ingebouwde sensor. Auto Ecoview kan automatisch de helderheid van je scherm aanpassen aan de hand van het omgevingslicht. Ecoview Sense kan het scherm automatisch uitschakelen als deze waarneemt dat er niemand voor het scherm zit.

Dit beeldscherm wordt verkocht in drie verschillende kleuruitvoeringen: zwart (EV2450-BK), grijs (EV2450-GY) en wit (EV2450-WT). Dit beeldscherm is te bestellen op Bol.com en Megekko.nl. Bij aankoop geeft Eizo je vijf jaar garantie op deze monitor.

Eizo ColorEdge CG318-4K – beste fotobewerking monitor

Wil je het best mogelijke scherm voor fotobewerking, dan kom je ook bij een beeldscherm van Eizo uit. De ColorEdge beeldschermen van Eizo zijn ook speciaal ontwikkeld voor fotobewerking, en een favoriet bij veel professionele fotografen.

De Eizo ColorEdge is een 60 Hz IPS monitor, met een DCI 4K resolutie en een beelddiagonaal van 31 inch. De DCI 4K heeft 4096 pixels in de breedte, en 2160 in de hoogte. Dat is een hogere resolutie dan de veelvoorkomende 4K-UHD resolutie (3820×2160).

Eizo Cg318 4k Beste Monitor Foto Video Bewerking

Eizo ColorEdge CG318-4K

Amazon.de (bekijk)

Met deze resolutie en de grote schermdiagonaal kun je veel detail waarnemen in het beeld. Ook maakt deze resolutie het scherm uiterst geschikt voor videobewerking; veel beeldmateriaal wordt naast 4K UDH ook in DCI-4K uitgegeven.

Dit scherm kan 100% van de sRGB kleurruimte weergeven, en 99% van de AdobeRGB kleurruimte. De contrastverhouding is 1500:1, en de maximale helderheid 350 nits.

Een ander belangrijk voordeel is dat de Color Edge CG318-4K een ingebouwde kalibratiesensor heeft. Hiermee is het mogelijk om het scherm zichzelf automatisch te laten kalibreren, zodat je altijd werkt met de best mogelijke kleuraccuraatheid.

Om reflectie te voorkomen wordt er verder een schermkap meegeleverd. De schermkap is verstelbaar, en daarom in beide schermoriëntaties op het scherm te plaatsen (landschap en portretmodus). Door de schermkap valt het licht van (plafond)lampen niet op het scherm, en worden reflecties voorkomen.

Naast het roteren van het scherm is het mogelijk om het scherm omhoog en omlaag te bewegen, te kantelen, en op de voet om zijn as te draaien.

Het scherm heeft twee DisplayPort-aansluitingen, twee HDMI aansluitingen, drie USB-A 3.1 ports, en één USB-B 3.1 port.

Dit beeldscherm is het moment van schrijven het laagst geprijsd op Amazon.de (bekijken). Ook is dit scherm beschikbaar op Vivolanda.nl en Megekko.nl.

Dit beeldscherm is ook beschikbaar in een 24 inch uitvoering; de Eizo ColorEdge CG248-4K. Deze is door het kleinere formaat lager geprijsd. Bekijk de huidige prijs op Amazon.de. Op beide uitvoeringen van dit beeldscherm geldt een garantie van vijf jaar.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een beeldscherm voor fotobewerking? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Ervaring met een van de genoemde producten, of juist een andere suggestie? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Plaats een reactie

2 reacties op “Beste monitor voor fotobewerking (Photoshop)? De beste opties! (2019)”

  • Hoi Petro,

   De Eizo Flexscan EV2430 is ook zeer geschikt voor foto en videobewerking. Dit scherm heeft ook 100% dekking van de sRGB kleurruimte. De helderheid is zelfs wat beter (max 300 nits). Wel is de resolutie anders; 1920 x 1200 pixels, en heeft daarmee de minder gebruikelijke beeldverhouding van 16:10.

   De Flexscan EV2450 heeft het voordeel van dunnere randen om het scherm, de gebruikelijkere 16:9 beeldverhouding, en een lagere prijs. De Flexscan EV2430 is namelijk ook ruim 50 euro duurder (334 euro op Kamera-express.nl).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend