Welke Sonos speakers, en waar? Vergelijk ALLE opties! (2020)

Interesse in de (Wi-Fi) speakers van Sonos, maar weet je niet welke Sonos speakers je het beste kunt kiezen? In dit artikel geef ik een duidelijk overzicht en vergelijking van alle Sonos speakers die op dit moment, lente 2020, beschikbaar zijn.

Verder geef ik aan welke speaker (combinatie) een goede keuze is voor welke ruimte (woonkamer, slaapkamer, keuken), en hoe je deze het beste kunt combineren voor verschillende doeleinden.

Wat is Sonos? Waarom Sonos speakers kopen?

Sonos maakt draadloze speakers die werken over Wi-Fi. Via de Sonos app op je smartphone, tablet, laptop of PC kun je dus draadloos audio afspelen op al deze speakers. Binnen de Sonos app is kun je gebruik maken van tientallen verschillende muziek streaming diensten zoals Spotify, Apple Music, Google Play Music, en Deezer.

Op dit moment zijn er in totaal 8 verschillende Sonos speakers als nieuw te koop. Alle producten van Sonos zijn via de app gemakkelijk te selecteren en combineren voor het afspelen van audio. Ook zijn er speakers van Sonos te gebruik als home cinema muzieksysteem bij je TV.

Zo kun je met een combinatie aan losse Sonos speakers bijvoorbeeld een surround opstelling maken, of twee speakers combineren tot een stereo-paar. Ook kun je juist in elke kamer een speaker neerzetten voor multi-room audio.

Alle Sonos speakers werken met Wi-Fi, en zijn te bedienen met de Sonos App. Ook zijn dit allemaal actieve speakers. Ze zijn dus voorversterkt, en te gebruiken zonder tussenkomst van een versterker. Sonos wordt door gebruikers gewaardeerd vanwege de combinatie van de goede geluidskwaliteit en het gebruiksgemak.

Sonos producten vergelijken – alle Sonos speakers!

Om snel en duidelijk een indruk te krijgen van de productlijn van Sonos, kun je in onderstaande tabel de belangrijke specificaties van deze speakers bekijken en vergelijken. Scroll opzij om meer producten te zien.

  One One SL Five Move Beam Playbase Arc Sub
Sonos One Sonos One Sl Sonos Five Sonos Move Sonos Beam 300x300 Sonos Playbase Sonos Arc Soundbar Sonos Sub Gen 3
Prijs (1): €219 €199 €579 €399 €419 €699 €899 €799
Release-datum: okt 2017 sept 2019 juni 2020 sept 2019 juli 2018 april 2017 juni 2020 juni 2020
Audiokanalen: 1.0 1.0 2.0 1.0 3.0 3.0 5.0.2 0.1
Mid-range
speakers:
1 1 3 1 4 6 8 0
Tweeters: 1 1 3 1 1 3 3 0
Subwoofers: 0 0 0 0 0 1 0 2
Versterkers: 2× klasse D 2× klasse D 6× klasse D 2× klasse D 5× klasse D 10× klasse D 11× klasse D 2× klasse D
Wi-Fi? Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Bluetooth? Nee Nee Nee Ja Nee Nee Nee Nee
Aansluitingen: Ethernet Ethernet Ethernet,
3.5 mm AUX
USB-C Ethernet,
HDMI ARC,
Optical
Ethernet,
Optical
Ethernet,
HDMI-ARC
Ethernet
Voice control? Ja Nee Nee Ja Ja Nee Ja Nee
Afmeting (cm): 16.1×12×12 16.1×12×12 20.3×36.4×15.4 24×16×12.5 6.85×65.1×10 5.8×72×38 8.7×114,2×11,6 38.9×40.2×15.8
Gewicht: 1.85 kg 1.85 kg 6.36 kg 3 kg 2.8 kg 8.6 kg 6.25 kg 16 kg
Kleuren: Wit of zwart Wit of zwart Wit of zwart Zwart Wit of zwart Wit of zwart Wit of Zwart Wit of zwart
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

1. De laagste prijs op moment van schrijven.

Hieronder per speaker, meer informatie.

Sonos kamerspeakers

Hieronder meer informatie over de drie verschillende kamerspeakers: De Sonos One, Sonos One SL, en Sonos Five.

Sonos One & Sonos One SL

Sonos OneDe Sonos One is een zogenaamde smart speaker, een speaker die reageert op stemcommando’s. Sonos One maakt gebruik van de virtual assistant Alexa.

Met Alexa kun je de speaker (in het Engels) vragen om een bepaald nummer of radiostation af te spelen, het volume te verhogen of verlagen, of de muziek te pauzeren.

Er zijn veel meer commando’s mogelijk, hoewel ze niet allemaal zullen werken met een speaker. Hier vind je een uitgebreide lijst van mogelijk commando’s.

Om stemgeluid op te vangen bevat deze speaker zes microfoons die luisteren naar stemcommando’s. Ook als je muziek afspeelt zullen ze de commando’s kunnen oppikken. De ‘smart’ functies van de Sonos One zijn ook uit te schakelen door de microfoons uit te zetten. Je kunt gemakkelijk zien of de microfoons aan staan door het indicatorlichtje aan de bovenkant van de speaker.

Dit is een mono-speaker (1.0 channel), en bevat één mid-range speaker en één tweeter voor het afspelen van geluid. Los is deze speaker is een goede keuze voor een kleine kamer, zoals een slaapkamer of de keuken. Daarnaast kun je ook een tweetal Sonos One speakers tegelijk kopen, om deze samen in te zetten voor het afspelen van stereo geluid (2.0 channel). Ook kan je deze speakers toepassen als onderdeel van een volledige surround set.

De geluidskwaliteit van deze speaker komt positief uit de test bij reviews van Whathifi.com (5/5 sterren), Pocket-lint.com (5/5), Techradar.com (4.5/5), en Trustedreviews.com (4.5/5). Ook klanten zijn erg positief over dit product. Op Bol.com staat de gemiddelde score na 112 klantreviews op een 4.8.

Deze speaker is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit. De gehele speaker is uitgevoerd in deze kleur. Vanaf september 2018 zijn er ook (tijdelijk) drie nieuwe kleuren beschikbaar; heb je keuze uit drie andere kleuren zal deze speaker ook in drie andere kleuren beschikbaar zijn, namelijk rood, groen, en geel.

De Sonos One kopen? Deze kost op dit moment 219 euro op Bol.com, en €229 Coolblue.nl. Ook kun je twee Sonos One speakers als set kopen. Je krijgt dan korting op de totaalprijs. De beste aanbieding voor een set van twee vind je op dit moment hier op Bol.com. De korting is op dit moment €30. Het is onduidelijk hoe lang deze aanbieding nog geldig is.

De Sonos One is ook beschikbaar zonder ingebouwde microfoons, en daarom ook zonder de mogelijkheid tot spraakbesturing. Deze uitvoering heet de Sonos One SL. In alle andere opzichten is deze uitvoering gelijk aan de Sonos One.

Ben je niet van plan de spraakbesturing te gebruiken? Dan is dit een betere keuze vanwege de iets lagere prijs. De One SL kost op dit moment namelijk 199 euro, en is daarmee 20 euro goedkoper.

Sonos Five

Sonos FiveOok de Sonos Five is de opvolger van de Sonos Play:5, en nagenoeg identiek aan het oude model. Dit is een stereo speaker (2.0 channel), met  6 ingebouwde speakers: drie mid-range speakers en drie tweeters.

Daarmee is dit een krachtige speaker, die in z’n eentje een hele woonkamer kan voorzien van geluid. Deze speaker is 20.3 cm hoog, 36.4 cm breed, en 15.4 cm diep.

De Sonos Five is in de breedte, of in de hoogte te plaatsen. Voor beide opties zitten er rubberen voetjes onder de speaker, zodat de speaker minder trillingen doorgeeft, en deze niet krast.

Zet je de Sonos Five in de hoogte neer, dan speelt deze de muziek af in mono (1.0). Zet je deze in de breedte, dan wordt er afgespeeld in stereo (2.0).

Ook dit is een Wi-Fi speaker, en kun je hiermee dus muziek streamen via de Sonos App. Daarnaast heeft de Sonos Five een 3.5 mm line-in aansluiting. Dit is de enige huidige Sonos speaker met deze aansluiting.

Met deze aansluiting heb je veel meer opties om muziek af te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een CD-speler, stereo-installatie, of MP3-speler aansluiten. Ook kun je gebruik maken van een bluetooth adapter om zo draadloze streaming over bluetooth toe te voegen.

Net als de andere Sonos speakers, is deze te gebruiken als losse speaker, in een surround sound systeem, of als stereopaar. Met twee Sonos Five speakers, kun je met de app de ene speaker het linker geluidskanaal laten afspelen, en de rechter het rechter geluidskanaal. In de surround opstelling zijn deze speakers in te stellen als achter-speakers.

Omdat exact dezelfde speaker-indeling wordt gebruikt als de vorige generatie, de Sonos Play:5, klinkt de Sonos Five hetzelfde. Er zijn nog geen reviews van de Sonos Five beschikbaar, maar de reviews van Play:5 geven dus ook een goed beeld over wat je kunt verwachten. De Play:5 krijgt zeer positieve beoordelingen over de geluidskwaliteit: Whathifi.com (4/5 sterren), Pocket-lint.com (5/5), Techradar.com (4.5/5), en Trustedreviews.com (4.5/5).

De Sonos Five wordt verkocht in twee verschillende kleuruitvoeringen: zwart en wit. Een verschil met de Sonos Play:5, is dat de witte uitvoering nu ook een witte speakergrille heeft.

De Five kopen? Deze speaker is te koop op Bol.com en Coolblue.nl. De huidige prijs is bij 579 euro bij beide webshops. Meer prijzen vergelijken? Zie dan alle Sonos Five prijzen en aanbiedingen.

Sonos Bluetooth speaker (draadloos)

Op dit moment heeft Sonos één Bluetooth speaker met accu beschikbaar, die je daarom volledig draadloos kunt gebruiken. Hieronder meer informatie over deze speaker

Sonos Move

Sonos MoveDe Move is de eerste bluetooth speaker van Sonos. Daarnaast bevat deze speaker een accu, waardoor deze volledig draadloos gebruikt kan worden.

Omdat je met deze speaker niet verbonden hoeft te zijn met je Wi-Fi netwerk, kun je deze speaker daarom ook buitenshuis gebruiken. Om draadloos muziek af te spelen op deze speaker, kun je deze simpelweg selecteren onder je bluetooth-instellingen op je smartphone of tablet. Dit kan dus ook zonder de Sonos App.

De accu van deze speaker houdt het bij het afspelen van muziek zo’n 10 uur vol. Het opladen van de Move verloopt via het meegeleverde laadstation. Sonos geeft aan dat de Move na 1 uur laden weer voor 50% opgeladen is.

Om deze speaker nog beter geschikt te maken voor buitengebruik, is deze ook stofdicht en waterbestendig (IP56 gecertificeerd).

Naast bluetooth, kun je bij deze speaker binnenshuis ook gebruik maken van Wi-Fi om muziek te streamen. Daarvoor moet je dus wél gebruik maken van de app.

Net als de Sonos One, en de Sonos Beam, is dit ook een zogenaamde smart speaker. Daarom reageert deze speaker op verschillende stemcommando’s. Hiervoor maakt de Sonos Move gebruik van Google Assistant.

Dit is een mono-speaker (1.0 channel), en bevat één mid-range woofer en één tweeter voor het afspelen van geluid. De woofer is naar voren gericht, en de tweeter omlaag. Bij binnengebruik is deze speaker het beste geschikt voor een middelgrote kamer, zoals een kleine woonkamer of een slaapkamer. Met deze app kun je de Move ook verbinden met andere speakers.

Zo kun je deze verbinden met een tweede Sonos Move, om zo een stereo-paar te maken. Ook kun je de Move gebruiken in een multiroom set-up. In tegenstelling tot de drie huidige kamerspeakers, is de Move echter niet toe te passen als onderdeel van een volledige surround set.

Voor een bluetooth speaker is de Sonos Move relatief groot en zwaar. De speaker is namelijk 24 cm hoog, 16 cm breed, 12.5 cm diep, en weegt precies 3 kilogram. Om de Move draagbaarder te maken, zit er aan de achterkant een handvat.

De Sonos Move krijgt gunstige reviews. Zo krijgt deze speaker 5/5 sterren bij de review van Pocket-lint.com, en geven klanten op Bol.com deze speaker gemiddeld een 4.8/5 sterren. Hierbij wordt de geluidskwaliteit steeds al belangrijk voordeel genoemd.

Deze speaker is alleen beschikbaar in de kleur zwart. De Sonos Move kopen? Deze kost op dit moment 379 euro op Bol.com, en 399 euro op Coolblue.nl.

Sonos TV speakers (soundbars)

Hieronder meer informatie over de drie soundbars die er beschikbaar zijn: de Sonos Beam, Playbase, en Playbar.

Sonos Beam

Sonos Beam 300x300De Beam is de goedkoopste soundbar van Sonos, én de enige ‘smart soundbar’. Deze soundbar is namelijk te bedienen met je stemgeluid. Er wordt met de Beam voor de smart functies gebruik gemaakt van de ‘virtual assistant’ Alexa.

Met Alexa kun je de soundbar bijvoorbeeld opdrachten geven om muziek af te spelen, te pauzeren, of om het volume aan te passen. Wanneer je de soundbar aangesloten is op de TV, wordt het ook mogelijk om de TV zelf met je stem te bedienen. Zo kun je hiermee bijvoorbeeld van kanaal veranderen.

De Beam is een 3.0 channel speaker, en bevat 4 mid-range speakers. Daarnaast zit er in het midden nog een enkele tweeter voor de hoge tonen. De twee middelste speakers zijn recht naar voren gericht, en zorgen met de tweeter voor het middenkanaal. De mid-range speakers voor het linker en rechter kanaal staan schuin naar buiten gericht.

De Beam is met HDMI-ARC aan te sluiten op de TV. De andere optie is het gebruik van een optische kabel. HDMI-ARC is nodig om Alexa te laten werken met je TV – met de optische aansluiting zullen stemcommando’s voor het bedienen van je TV niet werken. Voor het draadloos afspelen van muziek maakt deze soundbar gebruik van WiFi.

Net als met alle andere producten van Sonos, kun je meerdere speakers met elkaar koppelen om een draadloos geluidssysteem te maken. De Beam is te koppelen met de Sub en twee achterspeakers (One, Play:1, Play:3 of Play:5) om een 5.1 surround sound systeem te maken.

De Sonos Beam is nieuw, en vanaf 17 juli 2018 verkrijgbaar in winkels. Er zijn dus nog geen uitgebreide reviews over dit product te vinden.

De Beam is te bestellen in twee kleuren: zwart en wit. De huidige prijs is 419 euro op Bol.com en Coolblue.nl. Meer prijzen vergelijken? Zie dan alle Sonos Beam prijzen en aanbiedingen.

Sonos Arc

Sonos Arc SoundbarDe Sonos Arc is de nieuwe soundbar van Sonos, en vanaf juni 2020 verkrijgbaar. Daarmee is dit de vervanger van de Playbar, die na 7 jaar met pensioen gaat. Wel is de Sonos Arc eigenlijk een heel andere soort soundbar. Deze soundbar is op zichzelf namelijk een 5.0.2 geluidssysteem.

Om te beginnen is dit dus een Dolby Atmos Soundbar. Zo heeft deze soundbar twee omhoog gerichte woofers. Dit geluid weerkaatst via het plafond, zodat het lijkt of er geluid van boven komt. Wel moet de film of TV-serie die je kijkt hier voor deze bovenkanalen geluid beschikbaar hebben.

Verder zorgt deze soundbar voor virtueel surround sound. Op elk uiteinde zit een woofer die het geluid voor de achterkanalen afspeelt. Dit geluid zal via de muren in je kamer weerkaatsen, en klinkt daarom alsof het van achteren komt.

Voor het linker en rechter kanaal is er per kant één tweeter en woofer beschikbaar. Woofers zijn goed in het weergeven van de lage en midden-tonen, en de tweeters geven juist de hoge geluiden nauwkeurig weer.

Het midden-kanaal van deze soundbar bevat twee woofers, en één tweeter. De soundbar heeft zo dus 11 ingebouwde speakers, en kan in z’n eentje zorgen voor een complete bioscoop-ervaring.

Omdat elke kamer anders is, is ook de afstand tot de muren en het plafond verschillend. Om te zorgen voor de beste surround-ervaring, zul je de soundbar eerst moeten afstellen op je kamer. Met het Trueplay tuning kalibratieprogramma binnen de Sonos App, gaat dat automatisch.

Wil je echt diepe tonen, dan zul je de soundbar moeten combineren met de Sonos Sub. Ook kun je de Sonos One, One SL, of Five daarnaast met de Sonos App instellen als achterspeakers. Met fysieke achterspeakers is het surround-geluid beter dan het ‘virtuele’ surround-sound van de soundbar zelf.

Ook kun je met deze App over Wi-Fi muziek streamen naar de soundbar. Ook is de muziek te bedienen met de touch-bediening aan de bovenkant. Daarmee kun je navigeren naar het volgende of vorige nummer, of de muziek pauzeren en weer hervatten. Ook is kun je gebruik maken van stemcommando’s; de soundbar ondersteunt Google Assistant.

Om de soundbar op de TV aan te sluiten, is HDMI-ARC de beste optie. De andere mogelijkheid is met optische kabel (Toslink).

De soundbar is 114.2 cm breed, 8.7 cm hoog, en 11.6 cm diep. Daarmee is dit een grote soundbar, en voornamelijk een stuk breder dan de Sonos Playbar. Heb je geen ruimte op je TV-kast? Je kunt de Arc ook aan de muur bevestigen. Je zult dan wel los de bijbehorende Arc-muurbeugel moeten bestellen.

De Sonos Arc is op het moment van schrijven net nieuw. Daarom zijn er op dit moment nog geen reviews beschikbaar.

Een veelvoorkomende klacht over de oude soundbar van Sonos, de Playbar, was dat deze alleen in het zwart verkrijgbaar was. De Sonos Arc is gelukkig zowel in het zwart als in het wit verkrijgbaar.

De Sonos Playbar is te bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. Bij beide webshops is deze op dit moment tegen de introductieprijs van 899 euro te bestellen. Meer prijzen vergelijken? Zie dan alle Sonos Arc prijzen en aanbiedingen.

Sonos Playbase

Sonos PlaybaseOok de Playbase is een speaker voor je TV. Het verschil met de Beam en de Playbar, is dat dit een plat uitgevoerde speaker is waar je de TV op kunt plaatsen, ofwel een ‘soundplate‘. Het maximale gewicht van de TV die je op de Playbase kunt plaatsen is 35 kilogram.

De Sonos Playbase is 72 centimeter breed, 38 cm diep, en 5.8 cm hoog. De Playbase zelf weegt 8,6 kilogram.

Vanwege de platte uitvoering is er gekozen voor veel speakers met een kleine diameter. Zo zitten er in de Playbase in totaal wel 10 speakers; 6 mid-range speakers, drie tweeters, en een woofer. De Playbase is een 3.0-kanaals geluidssysteem, en heeft per kanaal twee mid-range speakers en één tweeter tot zijn beschikking.

De Playbase is op de TV aan te sluiten met een optische kabel (Toslink). Wil je muziek of andere audio streamen naar de Playbase, dan maak je gebruik van WiFi. Ook deze soundbar is draadloos met andere Sonos speakers te combineren om zo een volledig surround-sound systeem te maken.

Hoewel de meeste reviews positief zijn over dit product, wordt deze vergeleken met andere Sonos producten minder gunstig beoordeelt op geluidskwaliteit. Volledige reviews van deze soundplate kun je lezen op Whathifi.com (4/5 sterren), Pocket-lint.com (4.5/5 sterren), Techradar.com (3.5/5), en Trustedreviews.com (4.5/5).

De Playbase is een goede oplossing als er geen ruimte is voor een volledige soundbar en je toch de audio van je TV een flinke upgrade wil geven. Ga je echter voor de beste geluidskwaliteit, dan kan je beter kiezen voor de Sonos Playbar – een soundbar in de gebruikelijke vorm. In dit artikel wordt het verschil in geluidskwaliteit duidelijk omschreven. De Playbase en Playbar kosten nagenoeg hetzelfde.

De Playbase is online te bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. Je kunt kiezen uit twee verschillende kleuren: zwart en wit. Beide uitvoeringen zijn bij beide webshops verkrijgbaar voor €699. Ook kun je hier op Bol.com de Playbase als set kopen met andere Sonos speakers. Bij deze sets krijg je korting op de totaalprijs.

Sonos Subwoofer

Op dit moment is er slechts één subwoofer van Sonos te koop. Deze heet simpelweg de Sonos Sub.

Sonos Sub (gen 3)

Sonos Sub Gen 3

De Sonos Sub is de enige subwoofer die Sonos verkoopt. Subwoofers zijn speakers die goed zijn in het afspelen van bass; diepe tonen (lage frequenties).

In de Sub zitten twee grote woofers, die recht tegenover elkaar geplaatst zijn in de behuizing. Door deze plaatsing van de woofers worden vibraties voorkomen. De Sub zal dus geen trillingen doorgeven aan de vloer of nabije meubels.

Met een hoogte van 38.9, breedte van 40.2 cm, en diepte van 15.8 cm neemt de Sub echter wel flink wat ruimte in. Wel kun je een subwoofer eigenlijk overal plaatsen. Voor de diepste tonen is de afspeelrichting minder belangrijk voor het juiste effect.

De Sub is een goede uitbreiding voor meerdere combinaties aan Sonos speakers. De meeste gekozen combinatie is de Sonos Playbar met de Sub, maar er zijn veel andere combinaties mogelijk. Het afspelen van muziek op je Sonos speakers en de Sub verloopt via Wi-Fi.

Deze Sonos Subwoofer is nieuw, dus er zijn nog geen uitgebreide reviews te vinden.

Je kunt de Sonos Sub gen 3 kopen vanaf 799 euro. Online is deze te bestellen op Bol.com en Coolblue.nl.

Oude Sonos speakers (discontinued/niet meer verkrijgbaar)

Hieronder informatie over Sonos speakers die niet meer gemaakt worden, en daarom niet meer als nieuw te koop zijn.

Sonos Play:1 (kamerspeaker)

Sonos Play1

De Sonos Play:1 is de goedkoopste Sonos speaker die beschikbaar is. Op dit moment kost deze 166 euro. Deze speaker is in veel opzichten hetzelfde als de One, maar het belangrijkste verschil is dat de Play:1 géén voice control heeft, en de virtual assistant ontbreekt. Een compleet overzicht van alle verschillen tussen de One en Play:1 vind je hier.

De Play:1 is een mono-speaker (1.0 channel), met een mid-range speaker en een tweeter die het geluid afspelen. De mid-range speaker zorgt voor correcte weergave van de midden tot lage tonen. De tweeter zorgt ervoor dat deze speaker ook hoge tonen nauwkeurig kan afspelen.

Deze speaker is compact uitgevoerd; slechts 16 cm hoog, en 12 cm breed en diep. Toch is deze speaker krachtig genoeg om een kleine kamer, zoals een slaapkamer of de keuken, te vullen met geluid. Net als de Sonos One, kun je twee Play:1 speakers koppelen om geluid in stereo (2.0 channel) af te spelen. Je zou dus eerst één Play:1 kunnen kopen, en als dit bevalt een tweede voor beter en krachtiger geluid.

Naast het koppelen van twee Play:1’s voor stereo geluid, zijn deze speakers ook te gebruiken voor multi-room audio, of als onderdeel van je home cinema geluidssysteem. In combinatie met één van de drie 3.0 channel TV-speakers (Beam, Playbase, en Playbar) en de Sonos Sub kun je creëer je zo een 5.1 surround systeem.

Volgens meerdere reviewwebsites is de geluidskwaliteit van deze speakers gelijk aan die van de Sonos One. Volledige reviews kun je lezen op Whathifi.com (5/5 sterren), Pocket-lint.com (5/5), Techradar.com (4.5/5), en Trustedreviews.com (4.5/5). Ook klanten zijn erg tevreden over de Sonos Play:1. Op Bol.com krijgt deze speaker na 760 reviews een gemiddelde reviewscore van 4,8 uit 5.

Deze speaker is beschikbaar in twee verschillende kleuropties: zwart en wit. Niet de gehele speaker is uitgevoerd in die kleur; beide opties hebben een grijze speakergrille.

Sonos Play:1 kopen? Deze is beschikbaar op Bol.com en Mediamarkt. Of bekijk ook alle Sonos Play:1 prijzen en aanbiedingen. Ook is deze speaker als set te koop. Hier op Bol.com zijn er meerdere sets beschikbaar die de Play:1 bevatten. In deze sets zijn de prijzen per speaker lager dan bij het bestellen van losse speakers. Op dit moment bespaar je op twee Play:1’s als bundel op dit moment 20 euro.

Niet meer als nieuw verkrijgbaar vanaf: september 2019

Sonos Play:3 (kamerspeaker)

Sonos Play3De Sonos Play:3 is een stereo speaker (2.0 channel), en groter dan de Sonos One en Play:1. Deze speaker is 13.2 cm hoog, 26.8 cm breed, en 16 cm diep.

In de Play:3 zitten twee mid-range speakers, en één tweeter. Hoewel dit zorgt voor een krachtig geluid, is één Sonos Play:3 wat weinig om een gehele woonkamer te vullen met geluid. De Sonos Play:3 is daarom een betere keuze voor een slaapkamer of de keuken.

Net als bij de eerder genoemde speakers, is het mogelijk om twee Play:3 speakers te koppelen. Bij het koppelen van twee van deze speakers, zal één speaker het linker kanaal afspelen, en de andere het rechter kanaal.

De Play:3 is zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Voor beide oriëntaties zijn rubberen voetjes aanwezig. Bij de verticale plaatsing schakelt de speaker automatisch naar mono (1.0) geluid. De verticale plaatsing is voornamelijk bedoelt voor het gebruik van twee speakers tegelijk, die dan samen weer stereo (2.0) produceren.

Ook is het mogelijk om de Play:3 te gebruiken in een surround sound setup. Hierbij worden er twee Play:3 speakers toegepast als achterspeakers.

Ook de Sonos Play:3 wordt in reviews erg positief beoordeeld op geluidskwaliteit. Je leest volledige reviews onder andere op Whathifi.com (5/5 sterren), Pocket-lint.com,  Techradar.com (4/5), en Trustedreviews.com (4.5/5). Ook klanten zijn erg positief over deze speakers. Op Bol.com krijgt dit product een gemiddelde beoordeling van 4.8/5 na 178 reviews.

Je kunt deze speaker kopen in twee verschillende kleuren: zwart en wit. Dit is alleen de kleur van de behuizing; de grille van de speaker is in beide kleuruitvoeringen grijs.

De Sonos Play:3 is in Nederland niet meer als nieuwe te koop. Toen deze speaker nog wel verkrijgbaar was, lag de prijs rond de 250 euro.

Niet meer als nieuw verkrijgbaar vanaf: juli 2018

Sonos Play:5 (kamerspeaker)

Sonos Play5Ook de Sonos Play:5 is een stereo speaker (2.0 channel). De versie die op dit moment wordt verkocht is het redesign (gen2) van de oorspronkelijke Play:5, en is sinds 2015 beschikbaar. In de Sonos Play:5 zitten 6 verschillende speakers ingebouwd: drie mid-range speakers en drie tweeters.

Daarmee is deze speaker een stuk groter en krachtiger dan de Play:3. De Play:5 heeft een breed geluidsveld, en is krachtig genoeg om in zijn eentje een hele woonkamer te voorzien van geluid. Deze speaker is 20.3 cm hoog, 36.4 cm breed, en 15.4 cm diep.

Net als alle andere speakers van Sonos, kun je via WiFi draadloos je muziek afspelen. Het grote voordeel van de Sonos Play:5 op andere Sonos speakers, is dat je nog een andere optie hebt: je kunt een apparaat aansluiten op de 3.5 mm line-in aansluiting voor een bedrade verbinding. Dit is de enige Sonos speaker met deze aansluiting.

Het grote voordeel hiervan is de veelzijdigheid; je kunt je zo een CD-speler/stereo-installatie of MP3-speler aansluiten. Ook wordt het zo met een bluetooth adapter mogelijk om muziek af te spelen via bluetooth.

De Play:5 is te gebruiken als losse speaker, in een surround sound systeem, of als stereopaar. Als je twee Sonos Play:5 speakers hebt, kun je met de app de ene speaker het linker geluidskanaal laten afspelen, en de rechter het rechter geluidskanaal. Net als de Play:3 speakers, is de Play:5 zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Deze speaker heeft rubberen voeten voor beide manieren van plaatsen.

Ook de Play:5 wordt positief beoordeeld in reviews. Je kunt volledige reviews lezen op Whathifi.com (4/5 sterren), Pocket-lint.com (5/5), Techradar.com (4.5/5), en Trustedreviews.com (4.5/5). Ook klanten zijn erg tevreden over de Play:5. Na 78 reviews van kopers staat de gemiddelde beoordeling op Bol.com op dit moment op een 4.8/5.

De Play:5 wordt verkocht in twee verschillende kleuruitvoeringen: zwart en wit. De speakergrille van deze Play:5 is in beide gevallen uitgevoerd in het zwart.

De Sonos Play:5 kopen? Deze speaker is te koop op Bol.com en Mediamarkt.nl, en kost bij deze webshops 486 euro. Je krijgt korting op deze prijs als je er meteen twee koopt als set, of als je de Play:5 koopt als onderdeel van een surround-set. Op deze pagina van Bol.com vind je alle aanbiedingen.

Niet meer als nieuw verkrijgbaar vanaf: juni 2020

Sonos Playbar (soundbar)

Sonos Playbar

Dit is de eerste soundbar die Sonos uitbracht, namelijk in februari 2013. Nog steeds is deze zeer populair vanwege goede geluidskwaliteit. De Sonos Playbar staat ook tussen de top 5 beste soundbars op Koopgids.net.

De Playbar bevat in totaal 9 speaker drivers; 6 mid-range speakers, en 3 tweeters. Met deze speakers speelt de Playbar 3.0 audio af. De Playbar is 90 cm breed, 14 cm diep, en 8.5 hoog. De Playbar kan je voor de TV plaatsen, maar is ook geschikt om aan de muur bevestigd te worden.

Je verbindt de Playbar met je TV met een optische kabel. Daarnaast kun je audio naar de Playbar streamen over WiFi. Met andere speakers van Sonos is een surround-sound set te creëren. Hierbij kunnen Sonos One, Sonos Play:1, Play:3, of Play:5 speakers via de app ingesteld worden als achterspeakers. Daarnaast kan de Sonos Sub toegevoegd worden om de weergave van diepe tonen te verbeteren.

De Sonos Playbar wordt in reviews zeer positief beoordeeld. Whathifi.com en Pocket-lint.com beoordelen de Sonos Playbar met 5/5 sterren in hun reviews. Techradar.com, en Trustedreviews.com geven de Playbar een score van 4.5/5. Ook klanten zijn erg positief. Na 106 reviews staat de gemiddelde beoordeling op Bol.com op 4.9 uit 5 sterren.

Dit is de enige speaker van Sonos die niet in meerdere kleuruitvoeringen beschikbaar is. De Playbar is alleen in het zwart verkrijgbaar. Een witte uitvoering wordt niet uitgebracht. Wel kun je een witte Playbar maken door hier een op maat gemaakte hoes over te plaatsen.

De Sonos Playbar is te bestellen op Bol.com voor 645 euro, of bekijk alle prijzen en aanbiedingen voor de Sonos Playbar.

Tip: Twijfel je tussen de Sonos Playbar en de Sonos Beam? Bekijk dan de uitgebreide vergelijking: Sonos Beam vs. Sonos Playbar

Niet meer als nieuw verkrijgbaar vanaf: juni 2020

Sonos Sub gen 2 (subwoofer)

Sonos Sub

De Sonos Sub is de enige subwoofer die Sonos verkoopt. Subwoofers zijn speakers die goed zijn in het afspelen van basgeluid, de diepe tonen, dus lage frequenties.

In de Sub zitten links en rechts twee grote woofers, recht tegenover elkaar. Door deze plaatsing worden de vibraties opgeheven, en zal de Sub dus de vloer of nabije meubels niet laten trillen.

Met een hoogte van 38.9 cm, breedte van 40.2 cm, en diepte van 15.8 cm neemt de Sub echter wel aardig wat ruimte in.

De Sub is een goede uitbreiding voor meerdere combinaties aan Sonos speakers, om zo het basgeluid te verbeteren.

De meest gekozen combinatie is de Sub met een soundbar, zoals de Playbar of Beam. Maar er zijn veel andere combinaties mogelijk. Het afspelen van muziek op je Sonos speakers en de Sub verloopt via Wi-Fi.

Volledige reviews van deze subwoofer kun je onder andere lezen op Whathifi.com, Pocket-lint.com, en Trustedreviews. Klantreviews op Bol.com geven de Sub na 49 reviews afgerond een score van 5.0/5.

Je kunt de Sonos Sub kopen vanaf 682 euro. Online is deze te bestellen op Bol.com en Mediamarkt.nl. Als je de Sub wil kopen in combinatie met andere speakers, dan kun je hier op Bol.com korting krijgen op de totaalprijs.

Niet meer als nieuw verkrijgbaar vanaf: juni 2020

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Sonos product? Stel je vraag door hieronder een bericht achter te laten. Ervaring met één of meer van de genoemde producten die je wil delen? Laat het hieronder weten in een korte review!

Laatste update: 14 mei 2020. Oorspronkelijke publicatie: 1 juli 2018.

Plaats een reactie

14 reacties op “Welke Sonos speakers, en waar? Vergelijk ALLE opties! (2020)”

 1. Ik heb ook een vraag over een combinatie van 1 x play 3 met 2 x play one, of 1 x play 5 met 2 x play one.
  Op dit moment zijn de 2 play ones een stereo paar. Wat nou als ik de play 3 of play 5 in een eigen kamer zet, op stereo, en dan de kamers groepeer? De speakers staan fysiek wel in dezelfde kamer.

  Beantwoorden
  • Hoi Laurens,

   Dus als ik het goed begrijp wil van deze drie speakers je één stereo-set maken? Dus met één Play One voor het linker kanaal, één Play One voor het rechter kanaal, en de Play 3 of Play 5 voor de helft voor links en rechts (stereo)?
   Met wat ik weet van de Sonos app, zou ik denken dat dit werkt met de methode die je omschrijft. Helemaal zeker weet ik dit helaas niet, want ik heb deze situatie zelf niet uitgetest.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Dit is een buitengewoon informatief overzicht. Dank!
  Er wordt bij Sonos een indoor/outdoor combi aangeboden van een Move en een One. Wat is daar het voordeel van? Tweede vraagje: de Soundbar is primair voor je tv-geluid maar hoe voldoet hij als speaker voor muziek?

  Beantwoorden
  • Hoi Obbe,

   Bedankt voor het compliment!

   Wat betreft de indoor/outdoor combi; daar zie ik het nut niet echt van in. De Move is namelijk ook prima binnenshuis te gebruiken, want deze heeft Wi-Fi én Bluetooth. Dus in dat geval zou ik kiezen voor alleen een Sonos Move.

   De soundbars zijn ook prima geschikt voor het afspelen van muziek, en krijgt ook voor het afspelen van muziek positieve recensies. In tegenstelling tot bij het kijken van video, biedt het midden-kanaal van de soundbar geen echte voordelen. Muziek is namelijk bijna altijd stereo (2.0) geluid is, dus heb je geen voordeel bij een 3.0 soundbar.

   Uiteraard hangt het wat van je prioriteiten af. Als het je puur gaat om de geluidskwaliteit bij het afspelen van muziek, is het voor dat bedrag namelijk wel mogelijk om een betere geluidskwaliteit krijgen. Maar dan kom je uit bij staande speakers (zuilspeakers), en mis je dus de Wi-Fi mogelijkheden, en het derde geluidskanaal.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. Ik heb een Sonos play5 gekregen,en wat bevalt dat mij goed. Nu wil ik graag nog wat boxen erbij aanschaffen. Welke boxen passen er het meest bij.
  Het is voor de woonkamer.

  Beantwoorden
  • Hoi Theo,

   Dat hangt af van je doeleinden en persoonlijke voorkeur.
   Zelf zou ik kiezen voor een tweede Sonos Play:5, zodat je een stereo-paar kunt maken. In een grote woonkamer zal dat door de ruimtelijkere weergave zorgen voor de grootste verbetering van de geluidservaring.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Us de Beam (ook aangesloten op de TV) te Comnineren met 1 x play:1 en x 1 one tot een surround ?
  Dit omdat ik al ene play:1 beschikbara heb en dan ene One zou bijkomen.

  Groet,
  Cees.

  Beantwoorden
  • Hoi Cees,

   Nee, helaas kan dat niet. Voor achterspeakers in een surround sound setup, en voor het maken van een stereo-paar zullen het twee exact dezelfde speakers moeten zijn. Dus twee Sonos One speakers, of twee Sonos Play:1 speakers.

   Wel wordt de Sonos Beam samen met twee Sonos One speakers als set verkocht met korting. Op dit moment is de laagste prijs voor deze set €699 op tink.nl.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Vandaag heb ik dit artikel bijgewerkt. Ik heb informatie toegevoegd over de nieuwe Sonos Move, en de Sonos One SL. De Sonos Play:3 is helaas niet meer verkrijgbaar, maar de informatie over deze speaker heb ik laten staan onder ‘Oude Sonos Speakers’.

  Beantwoorden
 6. Mooie uitleg over alle Sonos producten, bedankt!
  Wat als ik een Play:5 met 2x de Play:1 doe. Geeft dit een mooi surround effect?
  Wat is er dan aan te raden, een Play:3 met 2 keer de Play:1 OF de Play:5 2 keer de Play:1. Ook heb je dan nog de keuze uit de Play:1 of de Sonos One, maar Alexa heb ik niet echt nodig..
  Enige ervaring mee? ik hoor het graag, mvg.

  Beantwoorden
  • Hoi Maurik,

   Helaas zijn de Play:3 en Play:5 niet combineren met twee Play:1’s voor een surround set. Wel kun je al deze speakers gebruiken in multi-room modus, maar dan komt hetzelfde (mono) geluid uit alle speakers.

   De Play:1’s zul je moeten combineren met een van de soundbars (Beam, Playbase, of Playbar), als je wil dat deze de achterkanalen afspelen.

   Als je Alexa niet gaat gebruiken hebben de Sonos One speakers eigenlijk geen voordeel op de Sonos Play:1’s. Kies je voor twee Play:1’s, dan bespaar je zo’n 100 euro. Vandaag (“Cyber Monday”) zijn deze nog verkrijgbaar met een kleine korting, hier op Bol.com (159 euro per stuk).

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend