Sonos Beam vs Playbar: complete vergelijking en advies!

Soundbar van Sonos kopen? Er zijn twee opties; de Sonos Beam, en de Sonos Playbar. Om de keuze gemakkelijk te maken benoem ik in dit artikel alle verschillen van deze twee soundbars, en noem ik de voor- en nadelen van beide opties.

De Sonos Beam is de nieuwste soundbar van Sonos, en sinds juli 2018 beschikbaar. De Sonos Playbar is al sinds februari 2013 beschikbaar. Hoewel de Sonos Beam dus een stuk nieuwer is, is deze niet in alle opzichten beter. Deze twee soundbars hebben allebei hun sterke en zwakke punten.

Hieronder alvast een korte samenvatting van de belangrijkste verschillen:

  • De Sonos Beam – spraakbesturing, HDMI aansluiting, kleiner, en goedkoper (€419 op Bol.com)
  • De Sonos Playbar – betere geluidskwaliteit, groter, en duurder (€697 op Bol.com)

Hieronder kun je beide Sonos soundbars verder vergelijken op de volledige specificaties.

Vergelijktabel: Sonos Beam vs Playbar

Sonos Beam Sonos Playbar
Sonos Beam 300x300 Sonos Playbar
Prijs: ~ €419 ~ €697
Mid-range
speakers:
4 6
Tweeters: 1 3
Woofers: 0 0
Versterkers: 5× klasse D 9× klasse D
Audio-kanalen: 3.0 3.0
Aansluitingen: Ethernet,
HDMI ARC,
Optical
Ethernet,
Optical
Wi-Fi: Ja Ja
Bluetooth: Nee Nee
Voice-control: Ja Nee
Afmeting (cm): 6.85×65.1×10 8.5×90×14
Gewicht: 2.8 kg 5.4 kg
Kleuren: Wit of zwart Zwart
Officiële site: Sonos.com Sonos.com
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Expert.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Expert.nl

Sonos Beam of Playbar – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee soundbars.

Afmetingen, gewicht en design

Op het oog is het eerste duidelijke verschil de afmeting van deze twee soundbars. De Sonos Beam is 65.1 cm lang, 6.85 cm hoog, en 10 cm diep. Daarmee is deze een stuk kleiner dan de Playbar, en zal deze gemakkelijk op de meeste TV-meubels passen. De Sonos Playbar is flink groter; 90 cm lang, 8.5 cm hoog, en 14 cm diep.

Hieronder een geschaald plaatje die de verschillen in de afmeting van deze twee soundbars duidelijk maakt.

Sonos Beam Of Playbar Afmetingen

Ook zit er een verschil in het gewicht: de Beam is 2.8 kg zwaar, en de Playbar 5.4 kg. Beide soundbars zijn aan de muur te bevestigen. De muurbeugels hiervoor moet je los bestellen.

De officiële wall mount voor de Beam kost 69 euro. Deze muurbeugel heeft een L-vorm, waar je de Beam op neer kunt zetten. De muurbeugel voor de Playbar kost €48,99. Met deze muurbeugel bevestig je de Playbar met de brede zijde vlak tegen de muur.

Prestaties: geluidskwaliteit

Beide soundbars spelen 3.0 channel audio af. Daarmee hebben ze beide dus een linker-, rechter-, en middenkanaal. Een 3.0 systeem is gunstig voor een soundbar, omdat geluid zo een duidelijkere richting krijgt dan bij het veelvoorkomende 2.0 (stereo) geluid. Bij TV en films zal dit zorgen voor meer immersie. Bij het afspelen van muziek maakt dit geen verschil: bijna alle muziek is namelijk in stereo opgenomen.

Hoewel beide soundbars 3.0 channel audio afspelen, is er wel een verschil in de speakerindeling van deze twee soundbars. Zo bevat de Sonos Beam in totaal 5 speaker drivers. Hiervan zijn 4 speakers zogenaamde ‘mid-range woofers’, die zorgen voor de midden- tot lage tonen. Twee van deze speakers zitten in het midden van de soundbar, en spelen het middelste geluidskanaal af.

Op de twee uiteinden van de Beam zitten de twee andere woofers, die het linker- en rechter geluidskanaal afspelen. Deze speakers zijn gedeeltelijk naar buiten gericht om voor een ruimtelijker geluid te zorgen. Helemaal in het midden van de Beam zit ook nog één tweeter; een speaker die goed is in het produceren van hoge tonen.

De Sonos Playbar bevat in totaal 9 verschillende speakers. Voor alle drie de geluidskanalen heeft deze soundbar één tweeter, en twee woofers. Daarmee heeft de Sonos Playbar een gunstigere speakerindeling. Volgens de meeste reviews is het geluid van de Playbar dan ook krachtiger, dieper, en ruimtelijker dan dat van de Sonos Beam. Vanwege de goede geluidskwaliteit noem ik de Sonos Playbar ook onder de beste soundbars.

Alle ingebouwde speakers van beide Sonos soundbars hebben hun eigen klasse-D versterker. Het is daarom niet nodig om een versterker tussen de TV en deze soundbars te plaatsen.

Gebruik en functies

De Sonos Beam is op de TV aan te sluiten met de meegeleverde HDMI kabel. Ook kun je gebruik maken van de meegeleverde HDMI-naar-optisch adapter, zodat je de Beam met een optische (Toslink) kabel op de TV kunt aansluiten. De Sonos Playbar is op je TV aan te sluiten met de meegeleverde optische (Toslink) kabel.

Eenmaal aangesloten zul je met zowel de Beam als de Playbar één keer de installatiestappen uit de handleiding moeten doorlopen. Hiervoor heb je een internetverbinding nodig, en moet je de Sonos Controller app installeren op je smartphone of tablet.

Eenmaal geïnstalleerd, zal de Beam of de Playbar simpelweg alle audio van de TV afspelen. Ook zullen beide soundbars hierna reageren op de afstandsbediening van je TV. Je kunt dus de afstandsbediening van je eigen TV gebruiken voor het regelen van het volume van de soundbar.

De Sonos Controller app heb je na de installatie niet meer nodig om gebruik te maken van je soundbars bij de TV. Wél kun je de Sonos Controller app gebruiken om muziek naar de soundbar te streamen. De Sonos Controller app heeft een ingebouwde ondersteuning voor tientallen streaming diensten, waaronder Spotify, Apple Music, Google Play Music, en Deezer.

Verder kun je met de Controller app andere Sonos Speakers toevoegen. Zo kun je met deze app bijvoorbeeld draadloos een Sonos Sub koppelen, om een 3.1 channel geluidssysteem te maken. Ook kun je hier nog twee achterspeakers aan toevoegen, bijvoorbeeld twee Sonos Play:1’s, om een volledige surround-sound setup (5.1) te maken. Met al deze combinaties zullen alle speakers tegelijkertijd de audio van je TV afspelen.

Qua gebruik en functies is het belangrijkste verschil tussen de Beam en de Playbar de ondersteuning van spraakbediening. Alleen de Beam heeft ‘voice-control’, en is daarmee een zogenaamde ‘smart speaker’. Dit houdt in dat je met je stemgeluid de speakers commando’s kunt geven. Zo kun je bijvoorbeeld je speaker vragen om een bepaald nummer af te spelen.

Er zijn twee ‘voice-assistants’ voor de Beam: Amazon Alexa en Google Assistent. Helaas werkt Amazon Alexa in Nederland alleen met een omweg, en zul je vervolgens Engelse stemcommando’s moeten geven. Google Assistent is in Nederland nog helemaal niet beschikbaar op de Beam, maar zal later beschikbaar worden via een software-update. Wanneer dit beschikbaar is, is nog onduidelijk. Dit is het laatste bericht dat Sonos hierover naar buiten bracht.

Tip: Alle Sonos speakers vergelijken? Bekijk dan de volledige Sonos koopgids.

Sonos Beam of Playbar kopen – prijs en beschikbaarheid

Heb je na deze vergelijking een keuze kunnen maken, en wil je één van deze twee soundbars kopen? Hieronder een overzicht van webwinkels waar je de Sonos Beam of de Sonos Playbar kunt bestellen, en de huidige prijs.

De Sonos Beam is beschikbaar in twee kleuruitvoeringen: zwart en wit. De Sonos Playbar is alleen verkrijgbaar in het zwart. De Sonos Beam wordt geleverd met de benodigde stroomkabel, een HDMI kabel, en een HDMI naar optische kabel adapter. De Playbar wordt geleverd met de benodigde stroomkabel, optische kabel (Toslink), en een netwerkkabel (optioneel voor bedrade internetverbinding).

Laatste update prijzen op deze pagina: 2 mei 2019. Bekijk ook alle Sonos Beam prijzen en aanbiedingen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over deze soundbars van Sonos, of opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie