Sonos Beam – Nieuwe soundbar van Sonos – compact, veelzijdig, en betaalbaar!

Tot nu toe is er slechts één soundbar van Sonos beschikbaar, de Sonos Playbar. Binnenkort komt daar een bij: de Sonos Beam. Dit is een kleinere soundbar, die naast het afspelen van audio van je TV ook is te gebruiken is smart speaker (slimme speaker). De Soundbar is namelijk te bedienen met je stemgeluid. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de ‘virtual assistant’ Alexa. Wanneer de soundbar met de TV is verbonden, kun je ook de TV zelf met je stem bedienen.

In dit artikel een samenvatting van alles dat er tot nu toe bekend is over de Sonos Beam.

Sonos Beam 2

Sonos Beam specificaties en geluidskwaliteit

Wat betreft eigenschappen is bij een soundbar de geluidskwaliteit het belangrijkste. Hoewel we nog moeten zullen wachten op reviews van de geluidskwaliteit, kunnen we wel alvast de audio-eigenschappen bekijken.

De Sonos beam bevat 4 full-range woofers. Dit zijn speakers die voornamelijk de midden en lage tonen goed kunnen weergeven. In foto’s van The Verge is te zien dat twee van deze speakers in het midden zijn geplaatst, en recht naar voren gericht zijn. De andere twee full-range woofers wijzen onder een hoek van zo’n 45 graden naar buiten.

Helemaal in het midden van de bar zit één tweeter, een speaker die goed is in het accuraat weergeven van de hoge tonen. Net als met de andere producten van Sonos, wordt het wattage van de speakers nergens vermeld. Sonos geeft echter aan dat deze speaker is bedoelt voor kamers van kleine tot middelmaat afmeting. Daaruit is op te maken dat dit niet de krachtigste soundbar is.

Deze soundbar is op zichzelf een 3.0 channel audiosysteem. De Sonos Beam is draadloos te verbinden met de andere Sonos producten, zoals de Sonos Sub (subwoofer), en de Sonos Play:1. Je kunt dus de Sonos Beam kopen, en (later) uitbreiden tot een 5.1 surround systeem. Verder wordt er aangegeven dat de Beam de volgende formats ondersteunt: PCM stereo, Dolby Digital, en Dolby Digital 5.1. Sonos geeft aan dat de Beam een equalizer heeft, en je de bass en treble kunt aanpassen naar voorkeur.

Sonos Beam Voorkant En Achterkant

Fysieke eigenschappen en aansluitingen

De afmetingen van de Sonos Beam zijn als volgt: 6.85 cm hoog, 65.1 cm breed, en 10 cm diep. Het gewicht van de speaker is 2.8 kg. Daarmee is dit een lichte en compacte speaker, die gemakkelijk op de meeste TV-meubels zal passen. Ook heb je de mogelijkheid om de Sonos Beam aan de muur te bevestigen met de bijbehorende wall mount. Deze wordt echter niet meegeleverd, en zul je los moeten bestellen.

Wat betreft vormgeving valt er op dat de uiteinden van de speakers zijn rond zijn in plaats van hoekig. De Sonos Beam is beschikbaar in twee verschillende kleuruitvoeringen: in zwart en wit.

De Sonos Beam heeft slechts twee mogelijke audio-aansluitingen: HDMI-ARC, en een Optische input. Om je TV te kunnen bedienen met je stemgeluid zul je gebruik moeten maken van HDMI-ARC aansluiting. Naast draadloze (WiFi) verbinding, kun je ervoor kiezen om de Sonos Beam aan te sluiten met ethernet-kabel. Verder zul je de soundbar met de stekker moeten aansluiten op het lichtnet.

Functies en mogelijkheden

Wat betreft draadloze mogelijkheden kun je bij de Sonos Beam gebruik maken van stem-bediening (met Alexa), de Sonos-app, Apple Airplay, of de apps van vele streaming diensten, zoals Apple music, Spotify, Google Play Music. Een volledig overzicht van ondersteunde diensten vind je hier.

Behalve de draadloze bediening zijn er ook knoppen aanwezig aan de bovenzijde van de bar voor bediening. Je vindt hier een play/pause knop, knop voor vorige en volgende nummer, en een ‘mute’-knop. Led-lichten onder de knoppen geven de huidige status aan. Ook wordt er hier aangegeven of de microfoon voor voice-commands aanstaat.

Je kunt helaas geen gebruik maken van bluetooth voor het afspelen van muziek.

Als Virtual assistant wordt er gebruik gemaakt van Alexa. Een microfoon in de Sonos Beam pikt je stemgeluid op, en reageert op verschillende commando’s. Je kunt zo de Beam vertellen welk nummer je wil afspelen. Ook als er al muziek wordt afgespeeld wordt je stemgeluid nog herkend.

Als de soundbar is verbonden met je TV via HDMI-ARC kabel, dan wordt het mogelijk om de TV te bedienen met je stemgeluid. Je kunt daarmee bijvoorbeeld van kanaal wisselen, of bijvoorbeeld Netflix de opdracht geven om een serie af te spelen. Op de site van Sonos staat simpelweg dat je TV hiervoor compatible moet zijn, maar er wordt niet aangegeven welke TV’s compatible zijn, of over welke eigenschap je TV moet beschikken om compatible te zijn.

Sonos Beam reviews

Omdat de Sonos Beam nog niet te koop is, zijn er ook nog geen volledige reviews van de Sonos Beam te vinden. Wel kun je op The Verge en TechRadar de eerste indrukken lezen wat betreft geluidskwaliteit. Wanneer er volledige reviews beschikbaar zijn, wordt hiervan een samenvatting en link naar het volledige review toegevoegd aan dit artikel.

Sonos Beam kopen of bestellen in Nederland en België

Op dit moment is de Sonos Beam nog niet verkrijgbaar in winkels of webshops. Wel kun je de Sonos Beam pre-orderen op de officiële site van Sonos. Voor €449 ontvang je de speaker op 17 juli thuis. Verder zijn er drie andere pre-order opties: de Sonos Beam met Sonos Sub (€1.248), de Sonos Beam met twee Sonos Play:1’s (€807), en als 5.1 surround set met Sub en twee Play:1’s (€1606).

Met een pre-order prijs van 449 euro is de Sonos Beam significant duurder in Nederland dan in de VS. Daar is de speaker te pre-orderen voor slechts $399, wat met de huidige wisselkoers gelijk staat aan zo’n 337 euro.

Hoewel dit een stuk goedkoper is dan de Sonos Playbar, die bij de meeste webwinkels op dit moment 675 euro kost, lijkt de pre-order prijs in Nederland onnodig hoog. Wil je de beste deal, dan is het waarschijnlijk de moeite waard om te wachten tot de Sonos Beam beschikbaar is bij Nederlandse webshops. Ik verwacht daar een lagere prijs.

Op het moment dat de Sonos Beam beschikbaar is, worden hier de prijzen en links naar webshops toegevoegd.

Toevoeging 18 juni 2018: De Sonos Beam is nu ook te preorderen op Bol.com en Expert.nl. De prijs is bij al deze webshops op dit moment 449 euro.

Plaats een reactie

Send this to a friend