Soundplate kopen? De beste soundplates/soundbases (top 3)!

Soundplate, ofwel een soundbase kopen, maar weet je nog niet welke? Een soundplate is een TV speaker waar je de TV op neer kunt zetten. Daarmee is een soundplate een goed alternatief voor een soundbar. In dit artikel ga ik eerst in op de voordelen van een soundplate ten opzicht van een soundbar, en benoem ik daarna de drie beste soundplates die er op dit moment (begin 2020) te koop zijn in Nederland.

Meteen meer informatie over de drie beste keuzes? Klik dan hieronder op het product:

Hieronder eerst meer informatie over de voordelen, nadelen, en andere belangrijke eigenschappen van soundplates.

Waarom een soundplate? Voor- en nadelen, en waar let je op?

Vaak wordt er voor een soundplate gekozen als alternatief op een soundbar. Als je op zoek bent naar compacte TV speakers, kunnen er nog steeds meerdere redenen zijn om niet voor een soundbar te willen kiezen.

Zo zijn soundbars zijn vaak erg langwerpig, waardoor ze misschien niet op je TV kast passen. In sommige gevallen kan ook de hoogte van een soundbar een probleem zijn bij een TV. Wil je een soundbar op je TV kast plaatsen, voor de TV? Dan kan het dat deze door de hoogte voor het onderste stuk van het scherm valt.

Een soundplate is minder breed, maar wel dieper dan een soundbar. Heeft een TV een enkele poot in het midden, dan kun je de TV simpelweg op de soundplate neerzetten. Het voordeel is dat je zo een zeer nette oplossing voor beter geluid bij je TV. Heeft je TV twee poten, namelijk op het linker en rechter uiteinde? Omdat veel soundplates minder breed zijn, is het mogelijk dat deze daarom nog tussen de poten van de TV, en onder het scherm passen. Meet dit wel eerst goed op!

Wat betreft geluidskwaliteit heeft een soundplate voordelen en nadelen. Omdat soundplates minder breed zijn, zitten de ingebouwde speakers dichter op elkaar. Daarom is ook het geluidsveld minder breed. Wel zorgt de extra diepte ten opzichte van een soundbar ervoor dat er ruimte is om één of meer, vaak omlaag gerichte, subwoofers in te bouwen.

Wel zijn er eigenschappen waar je goed op moet letten bij het kopen van een soundplate. Ten eerste de afmetingen. Ga goed na of de TV voet op de soundplate past, of dat de soundplate tussen de voeten van je TV, en onder het scherm past. Ten tweede de belastbaarheid van de soundplate, en het gewicht van je TV. Als je de TV op de soundplate zet, moet de soundplate het gewicht van je TV wel kunnen dragen. De maximale belastbaarheid van de soundplate wordt vaak aangegeven. Ook het gewicht van je TV is op te zoeken, of zou je eventueel zelf kunnen wegen.

Hoewel er dus genoeg redenen zijn om een soundplate te kopen, is het aanbod aan soundplates niet groot. Van de soundplates die wel beschikbaar zijn, heb ik een selectie van de drie beste opties gemaakt. Hieronder meer over deze producten, en waarom en in welke situatie dit goede keuzes zijn.

Steenssen TT Grand – de beste soundplate

Steenssen Tt Grand Beste Soundplate

Bol.com €875 – gratis verzending Product bekijken

Zoek je een soundplate met de beste geluidskwaliteit? Dan is de Steenssen TT Grand de beste optie. Dit is een grote soundplate, met een flinke houten klankkast, en heeft een goede speakerindeling voor het produceren van geluid.

Dit is een stereo soundplate. Voor het linker en het rechter audiokanaal zijn elk twee 3-inch grote mid-range woofers en één 1.5 inch tweeter beschikbaar. Door de grote afmeting van de TT Grand zit er veel afstand tussen de twee geluidskanalen, waardoor het geluidsveld ook breed is.

Omdat de speakers voor de twee geluidskanalen aan de zijkant zitten, is er in het midden van de soundplate voldoende ruimte voor een flinke subwoofer. De subwoofer, met een diameter van wel 16.5 cm (6.5 inch), zit midden-achterin in de TT Grand, en is omlaag gericht. Daarmee is dit de grootste subwoofer die er op dit moment te vinden is in een soundplate. Om de klank van de subwoofer verder te verbeteren is deze verbonden met twee basreflex poorten aan de voorzijde.

Bekijk ook eens deze promotievideo. Hierin wordt de speakerindeling van de Steenssen TT Grand duidelijk in beeld gebracht.

Het audiosignaal wordt in de TT Grand versterkt met de ingebouwde 240 Watt versterker. Kortom is de TT Grand een zeer krachtige soundplate. De TT Grand kun je aansluiten op je televisie via HDMI, met optische kabel, of met RCA.

Daarnaast is het mogelijk om via Bluetooth audio te streamen naar de TT Grand. Als je eenmaal je smartphone of tablet via Bluetooth hebt verbonden met de TT Grand, zal deze alle audio hiervan afspelen. Bijkomend voordele is de ondersteuning van aptX, waardoor beeld en geluid van een via Bluetooth verbonden apparaat synchroon loopt. Zonder aptX ondersteuning is daar een vertraging bij merkbaar.

Naast de goede klank is deze soundplate van het Deense merk Steenssen populair vanwege het design. Je kunt kiezen uit drie verschillende uitvoeringen; zwart of wit lak, of zwart fineer. De TT grand heeft metalen poten met een anti-slip laag, waarmee je deze op de TV kast plaatst. Aan de voorzijde zitten links en rechts een frontje met speakerstof. Voor een strakke, onopvallende look kun je deze laten zitten. Wil je juist de speakers van de TT Grand tentoonstellen, dan kun je dit frontje ook weglaten.

De TT Grand is 110 cm lang, 31 cm diep, en 14.5 cm hoog. Daarmee is deze gemakkelijk groot genoeg om elke denkbare TV op te plaatsen. De maximale belastbaarheid wordt niet opgegeven, maar gezien de geluidskast is uitgevoerd in een stevige constructie van 18 mm dik hout, zal de maximale belastbaarheid geen probleem zijn.

De Steenssen TT Grand kopen? Deze is beschikbaar op Bol.com vanaf €875, in de uitvoering met zwart fineer. De pianolak witte en zwarte uitvoering zijn daar op dit moment verkrijgbaar voor 949 euro. De TT Grand wordt geleverd met afstandsbediening, een HDMI kabel, en een optische kabel.

Sonos Playbase – beste koop soundplate

Sonos Playbase Beste Koop Soundplate

Bol.com €698 – gratis verzending Product bekijken

De Playbase van het populaire smart-speaker merk Sonos, is wereldwijd de meest verkochte soundplate. Dit is dus ook een smart-speaker, die je draadloos kunt bedienen over Wi-Fi. Ook is de speaker daarmee onderdeel te maken van je multi-room audio setup. Gebruik je Apple apparaten? Dan kun je ook streamen naar de Playbase via Apple Airplay 2.

De Sonos Playbase is zwaar belastbaar. Je kunt hier namelijk een TV met een gewicht tot en met wel 34,9 kg op plaatsen. Daarmee zal het gewicht van een TV niet snel een probleem zijn bij de Playbase. De Sonos Playbase is 72 centimeter breed, 38 cm diep, en 5.8 cm hoog. Daarmee is er ook voldoende ruimte om hier een TV met een grote TV voet op te plaatsen.

Omdat de Playbase dus relatief plat is uitgevoerd, is er gebruik gemaakt van veel speakers met een kleine diameter. De Sonos Playbase levert 3.0 channel geluid, en heeft per geluidskanaal daar twee mid-range woofers, en één tweeter voor beschikbaar. Verder zit er één grote woofer in de Playbase voor de diepe tonen. Zo bevat de Playbase in totaal dus wel 10 verschillende speakers.

Om de Playbase op de TV aan te sluiten zul je gebruik moeten maken van een optische kabel (Toslink). De Playbase is draadloos met het internet te verbinden via Wi-Fi, maar ook bedraad aan te sluiten met een ethernetkabel.

Wil je surround-sound bij je TV? Dan kun je gebruik maken van andere Sonos speakers als achterspeakers. Via de Sonos controller app kun je deze selecteren om te gebruiken bij de Playbase. Van de drie genoemde opties, is dit daarmee de enige die je kunt uitbreiden tot een surround-set.

Vanwege de smart functies en de goede geluidskwaliteit krijgt de Sonos Playbase veel positieve beoordelingen. Volledige reviews van deze soundplate kun je lezen op Whathifi.com (4/5 sterren), Pocket-lint.com (4.5/5 sterren), en Trustedreviews.com (4.5/5).

Ook klanten zijn zeer tevreden over de Sonos Playbase. Zo krijgt deze op Bol.com bijvoorbeeld een gemiddelde beoordeling van 4.8/5.

Deze soundplate van Sonos kopen? Op dit moment vind je de laagste prijs op Bol.com (€698).

Teufel Cinebase – goede, goedkope soundplate

Teufel Cinebase Soundbase

Amazon.de €399,99 (op 29/01/2020) Product bekijken

Wil je een goede soundbase, maar voor een flink lager bedrag? Dan is de Teufel Cinebase een goede optie. Van de verschillende soundplates die Teufel beschikbaar heeft, is dit de populairste optie.

De Teufel Cinebase heeft een erg hoge belastbaarheid, namelijk tot 60 kilogram. Daarmee is geen enkele TV te zwaar om hierop te plaatsen. Wat betreft oppervlak is de Cinebase net iets groter dan de Sonos Playbase. De Cinebase is namelijk 73 cm breed, en 41 cm diep. Wel is deze een stuk hoger, namelijk 11 centimeter.

Deze grotere hoogte is nodig om de gebruikte speakers te kunnen behuizen. De Cinebase bevat twee ingebouwde subwoofers, en zes mid-range woofers met een diameter van 7 cm. Hiervan zijn er vier naar voren gericht, en twee opzij. Beide subwoofers zijn omlaag gericht. De speakers maken gebruik van een geïntegreerde Class D versterker met een maximaal vermogen van 280 Watt.

Toch is de Cinebase is een 2.0 channel (stereo) soundplate. Door de opzij gerichte woofers wordt het geluid ruimtelijker. De subwoofers zorgen bij elk audiokanaal voor een goede weergave van de diepe tonen, maar spelen dus niet het geluid van het subwooferkanaal (0.1) af. Door Teufel wordt er opgegeven dat deze erg lage frequenties, tot 42 Hz, kunnen bereiken.

Wel wordt de Sonic Emotion Albsolute 3D technologie ondersteunt. Hiermee kan de Cinebase toch voor een ruimtelijkere, 3D-achtige audio-ervaring zorgen.

Net als bij de twee eerder genoemde producten, is het bij de Cinebase mogelijk om hier via Bluetooth muziek naar te streamen. Eenmaal verbonden, zal de Cinebase al het geluid van je smartphone, tablet, of ander bluetooth apparaat afspelen. Ook deze soundplate ondersteunt aptX.

Om deze soundplate aan te sluiten op je TV kun je gebruik maken van de HDMI, optische, of RCA aansluiting.

De Cinebase krijgt veel positieve reviews. Zo krijgt deze een positieve beoordeling in de uitgebreide review op Hifi.nl, en beoordelen klanten op TeufelAudio.nl de Cinebase gemiddelde met een 4.59/5 na 429 reviews.

De Teufel Cinebase kopen? Deze is het voordeligste beschikbaar op Amazon.de. De Cinebase wordt geleverd met afstandsbediening en het netsnoer. Je zult dus zelf voor een kabel moeten zorgen om deze soundplate op je TV aan te sluiten. Heb je deze niet liggen, vergeet deze dan niet mee te bestellen!

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van een soundplate, of over de genoemde producten? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of ervaring met een van de genoemde producten die je wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend