Sonos One of Play:1? Complete vergelijking!

Twijfel je tussen de Sonos One en de Sonos Play:1 speakers? Om je keuze gemakkelijk te maken lees je in dit artikel een volledige vergelijking van deze twee Sonos speakers.

Allereerst een korte samenvatting: wil je voice control? Kies voor de Sonos One (€211 op Bol.com). Maakt voice control je niet uit, en wil je de goedkoopste Sonos speaker? Kies dan voor de Sonos Play:1 (€166 op Bol.com).

Het grootste verschil is namelijk dat de Sonos One een ‘smart speaker’ is, die reageert op stemgeluid. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de geïntegreerde Amazon Alexa. Sonos geeft aan dat er nog een update komt om Google Assistant te gebruiken op de Sonos One. Vanwege deze integratie is deze speaker duurder dan de Sonos Play:1. De andere verschillen tussen deze speakers zijn klein. Hieronder ga ik verder in op alle verschillen.

Sonos One vs Sonos Play:1 – Afmetingen, gewicht en design

Afmetingen en gewicht. Beide Sonos speakers hebben dezelfde afmetingen. Zowel de One als de Play:1 speakers zijn 16 cm hoog, en 12 cm breed en diep. Ook het gewicht van beide speakers is gelijk: 1.85 kg.

Design. Beide speakers hebben dezelfde vorm met afgeronde hoeken. Bij beide speakers staat het Sonos logo aan de voorkant van de speaker, op de bovenrand.

Aan de onderkant van beide speakers zit de stroomaansluiting, en vier rubberen voeten waar de speaker op staat. De rubberen voeten voorkomen dat de trillingen worden doorgegeven aan het oppervlak waar de speaker op staat, en dat deze ondanks de trillingen op zijn plaats blijft staan. Op de Sonos One staat aan de onderkant in kleine letters productinformatie. Op de Play:1 staat hier alleen nogmaals het Sonos Logo.

De knoppen aan de bovenkant van de speakers zijn verschillend: de Sonos One gebruikt touch-knoppen voor bediening, en de Play:1 gebruikt fysieke knoppen voor pause/play, en volume omhoog/omlaag.

Sonos Play 1 Zwart Drie Aanzichten
De Sonos Play:1 in het zwart.

Aan de achterzijde vind je op beide speakers een ethernet port. Zo kun je de speakers ook bedraad aansluiten op je netwerk. De Sonos One heeft hier nog een ‘pairing button’ om de speaker verbinding te laten zoeken met andere Sonos Speakers. Hoewel de Sonos Play:1 niet over deze knop beschikt, kan deze ook ‘pairen’ met andere Sonos speakers. In plaats van deze knop, heeft de Play:1 hier een schroefgat, zodat je deze met de bijbehorende muurbeugels op kunt hangen aan de muur.

Kleuren. Ook zijn beide speakers beschikbaar in twee kleuropties: zwart en wit. De Sonos One speakers zijn ook volledig wit of volledig zwart. Bij de Play:1 zijn alleen de boven- en onderkant van de speakers werkelijk zwart of wit; bij beide speakers is de speaker grill uitgevoerd in het grijs.

Sonos One of Sonos Play:1 – hardware en geluidskwaliteit

De Sonos One en Play:1 bevatten beiden een mid-range woofer en een tweeter. De mid-range woofer kan de midden- en lage (bas) tonen goed weergeven, en de tweeter de hoge tonen. Beide speakers bevatten twee Class-D amplifiers.

De One en Play:1 zijn mono speakers. Heb je twee dezelfde speakers, en heb je deze gepaired, dan heb je een stereo (2.0) syteem.  Met de app kun je de instellingen voor bass en treble aanpassen.

De geluidskwaliteit van deze speakers is nagenoeg identiek, en wordt positief beoordeeld door meerdere reviewwebsites. Zo geeft Whathifi.com de Sonos One een beoordeling van 5/5 sterren, en geven ze aan de Sonos One en Play One identiek klinken.

Verschillen de Sonos One en Play:1 in Gebruik en functies?

Hieronder ga ik in op de overeenkomsten en verschillen in functie en gebruik van de Sonos One en Play:1.

Functies: op voice control na gelijk

Beide speakers maken gebruik van WiFi voor draadloze verbinding, en beschikken niet over bluetooth. Via de Sonos App kun je over WiFi muziek streamen van verschillende apps, waaronder Spotify, Apple Music, en Google Play Music.

Ook Trueplay is beschikbaar voor de twee speakers. Trueplay is software om de speaker af te stellen op de akoestiek van de ruimte waarin je deze plaatst.

Het functionele verschil tussen de speakers is dat de Sonos One te bedienen is met je stemgeluid, vanwege de ingebouwde microfoon en Amazon Alexa software. Ook als de speaker muziek aan het afspelen is, zal deze nog kunnen reageren op je stemgeluid.

Je zult voorlopig Engelse commando’s moeten geven aan je Sonos One, want Alexa heeft nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal. Wel is de kans groot dat je in de toekomst in het Nederlands commando’s kunt geven aan je Sonos One. Sonos geeft namelijk aan dat er een update komt om ook Google Assistant beschikbaar te maken op de Sonos One, maar noemt nog geen release-datum. Hoewel Google nog geen Nederlandse versie van Assistant beschikbaar heeft, is Google bezig met het beta-testen van een Nederlandse versie van Google Assistant.

Hoewel de Sonos Play:1 niet standaard beschikt over voice control, is het wel mogelijk om voice control toe te voegen aan deze speaker. Je zult de speaker dan moeten koppelen met een Amazon Echo Dot 2. Hoe dat werkt zie je in deze video.

Gebruik en toepassing – mijn advies

Hoewel beide speakers op meerdere manieren in te zetten zijn, ligt de nadruk iets anders. Beide speakers zijn los te gebruiken, of als onderdeel van je totale geluidssysteem, bijvoorbeeld je home cinema set, of een multi-room geluidssysteem.

Vanwege voice control en de hogere prijs is de Sonos One echter de logische keuze om als enkele speaker te gebruiken in één kamer; als losse speaker, of als onderdeel van een multi-room geluidssysteem.

De Sonos Play:1 is vanwege de lagere prijs, en de schroefgaten voor bijbehorende muurbeugels een logische keuze om in te zetten als stereo-speakers, of als achterspeakers van een surround sound home cinema set.

Beide speakers zijn vochtbestendig, en kun je dus ook in je badkamer plaatsen.

Sonos One en Play:1 kopen – prijs en beschikbaarheid

Heb je een keuze gemaakt, en wil je de Sonos One of Sonos Play:1 kopen? Hieronder een overzicht van webwinkels waar je deze kunt bestellen, en de huidige prijs.

Beide Sonos speakers worden geleverd met een stroomkabel, een ethernetkabel, een ‘quick-start-guide’, en een garantiebewijs.

Plaats een reactie

3 reacties op “Sonos One of Play:1? Complete vergelijking!”

  • Hoi Jos,

   Beide speakers zijn helaas niet rechtstreeks op de TV aan te sluiten. Ook kunnen ze de audio van je TV niet afspelen via WiFi.

   Wel zijn ze te gebruiken als achterspeakers in een surround setup met je TV. Je zult dan wel de Sonos Playbar, Playbase, of Beam op je TV moeten aansluiten. Al deze soundbars hebben een bedrade verbinding met de TV, en sturen vervolgens via WiFi het af te spelen geluid door naar de twee Sonos One’s Of Play:1’s.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Hoi Guido

    Even een vraagje. Ik heb 2 one’s als surround en stereo gekoppeld. Kan ik in dezelfde kamer ook nog een play 1 koppelen of is dan toch een one het beste? Ook met oog op stem bediening.

    Mvrgr
    René

    Beantwoorden
Send this to a friend