Sonos bluetooth? Zo voeg je bluetooth toe aan Sonos speakers!

Sonos haat bluetooth: geen enkele Sonos speaker werkt out-of-the-box met bluetooth. Alle Sonos speakers gebruiken WiFi om draadloos te verbinden. Hier geeft Sonos aan waarom.

Update (2021): ondertussen heeft Sonos wél speakers met bluetooth beschikbaar: de Sonos Move en de Sonos Roam.

Wil je toch met bluetooth verbinden met een Sonos Speaker? Bijvoorbeeld omdat je buiten je eigen huis (geen WiFi) toch naar je Sonos apparaat wil luisteren, of omdat je de Sonos App wil omzeilen? In dit artikel geef ik aan wat je opties zijn om muziek via bluetooth af te spelen op je Sonos speakers.

Bluetooth adapter via 3.5 mm (AUX) – werkt met Sonos Play:5 & Five

De Sonos Play:5, en de nieuwe uitvoering, de Sonos Five, hebben een een 3.5 mm AUX aansluiting. Hierdoor is dit de enige speaker waar je simpelweg een bluetooth receiver op aan kunt sluiten.

Na het aansluiten van de bluetooth audio adapter kun hier muziek naartoe streamen, en wordt dit afgespeeld op de Sonos Play:5. Zo kun je deze speaker van Sonos gebruiken zonder WiFi.

Logitech Bluetooth Receiver Voor Sonos Blueotooth

Logitech Bluetooth
Audio Adapter

Bol.com (€38)

Een goede bluetooth receiver voor audio is de Logitech Bluetooth Audio Adapter.

Deze adapter heeft een 3.5 mm jack AUX uitgang, en een RCA (tulpstekker) stereo uitgang. Om deze receiver aan te sluiten op de Play:5 zul je de 3.5 mm line-out uitgang gebruiken, maar de RCA connectoren maken ook andere toepassingen mogelijk.

Om de Logitech bluetooth adapter te gebruiken, moet je deze ook voorzien van stroom met de meegeleverde stekker.

Op de bovenkant van de receiver zit een knop met een bluetooth icoon. Door deze knop in te drukken wordt het mogelijk om draadloos te verbinden met deze bluetooth receiver.

Na het verbinden wordt alle audio van je apparaat (smartphone, tablet, etc) afgespeeld op de Sonos Play:5 of Sonos Five.

Deze bluetooth adapter is te bestellen op Bol.com, en kost daar op dit moment €38.

Bluetooth op Sonos One (SL), Play:1, Play:3, Playbar, Playbase, Beam, ARC?

Bluetooth zou een groot voordeel zijn voor de kleine, en daarom draagbare, speakers van Sonos: de Sonos One (SL) en Sonos Play:1. Helaas is verbinden via bluetooth geen mogelijkheid voor deze speakers, ook niet met een bluetooth dongle. De Sonos One en Play:1 hebben namelijk geen 3.5 mm jack aansluiting om de bluetooth receiver op aan te sluiten.

Ook de Sonos Playbar en Playbase hebben geen 3.5 mm line-in aansluiting, en kunnen daarom geen gebruik maken van de Bluetooth receiver.

De enige manier om via bluetooth geluid op deze speakers te krijgen, is door deze via WiFi te ‘pairen’ met een Sonos apparaat waar je een bluetooth receiver op aan kunt sluiten. De enige Sonos apparaten waar je een bluetooth receiver op aan kunt sluiten, zijn de Sonos Play:5, de Sonos Five, en de Sonos Connect.

Het geluid dat je naar je bluetooth receiver streamt, wordt dan via de Sonos Play:5, Sonos Five, of Sonos Connect via WiFi doorgestuurd, en op je gehele Sonos geluidssysteem afgespeeld. Voor deze oplossing heb je dus alsnog WiFi nodig, én meerdere Sonos speakers. Daarom is dit voor de meeste gebruikers waarschijnlijk geen goede oplossing.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het gebruik van bluetooth op Sonos speakers? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

8 reacties op “Sonos bluetooth? Zo voeg je bluetooth toe aan Sonos speakers!”

 1. Hoi
  Ik wil mijn Sonos connect amp geschikt maken voor Bluetooth
  Die heeft een analog audio in L R.
  Is dat mogelijk en zo ja waarmee?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 2. Hallo,
  Ik heb de bluetooth reciever van LogiTech aangeschaft, aangesloten op de Sonos Play 5 en via de Bluetooth verbonden met mijn MacBook Pro. De speaker staat op de lijningang en toch krijg ik geen geluid. Wat doe ik fout?

  Beantwoorden
 3. Hoi Guido,

  Ik heb net een logitech adapter aangeschaft en volgens de beschrijving aangesloten,
  In mijn instellingen ( Iphone 7 ) zie ik dat ik verbinding heb met Logitech.
  Ik heb de ‘jack’ aangesloten op de uitgang ( niet op de headphones)
  Maar er komt geen geluid uit mijn Sonos 5 van 3 jaar oud.
  Ik heb Apple music geprobeerd,
  Wat doe ik verkeerd????
  Groetjes Carla

  Beantwoorden
  • Hoi Carla,

   Dat klinkt alsof je de bluetooth adapter correct hebt aangesloten. Het zou moeten werken.

   Zelf zou ik het probleem opsporen door het volgende te proberen:
   – Is de Sonos Play:5 aangesloten op stroom? En werkt deze wel als je geluid afspeelt over Wi-Fi?
   – Werkt de Logitech Bluetooth Audio Adapter wel in combinatie met een andere speaker? (als je geen andere speaker hebt kun je dit ook proberen met headphones/oortjes met 3.5 mm aansluiting)
   – Lukt het om muziek af te spelen over bluetooth met een ander apparaat (andere smartphone of tablet)?
   – Lukt het om muziek af te spelen over een andere app dan Apple Music?

   Als je dit hebt geprobeerd weet je wat het probleem levert (De Sonos Play:5, Logitech Bluetooth Audio Adapter, iPhone 7, of Apple Music) het probleem levert in deze opstelling. Vervolgens kun je daar een oplossing voor zoeken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend