Alle Sonos bluetooth speakers, en opties om bluetooth toe te voegen!

Van origine heeft Sonos een hekel aan bluetooth, en kon je alleen gebruik maken van Wi-Fi om muziek te streamen op Sonos speakers.

Sonos publiceerde zelfs deze pagina (“Sonos vs bluetooth” op Sonos.com, gearchiveerd) waarop ze bluetooth belachelijk maakten, en Wi-Fi als superieure optie neerzetten voor muziek streaming.

Ondertussen is Sonos om. De voorgenoemde pagina is verwijderd van Sonos.com, en er zijn nu ook bluetooth speakers van Sonos te koop. Toch hebben veel Sonos speakers nog steeds géén bluetooth.

Hieronder vind je informatie over alle huidige Sonos bluetooth speakers, en vind je ook informatie over hoe je bluetooth kunt toevoegen aan (sommige) Sonos speakers die out-of-the-box géén bluetooth hebben.

Klik om meteen naar het gedeelte te gaan waar je meer over wil lezen:

Alle Sonos bluetooth speakers vergelijken: vergelijktabel

Sonos Roam SL Sonos Roam Sonos Move
Sonos Roam Sl Sonos Roam Sonos Move
Adviesprijs: €179 €199 €449
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk! vergelijk!
Introductiedatum: maart 2022 april 2021 september 2019
Audio-eigenschappen
Woofers:
Tweeters:
Audio-kanalen: 1.0 (mono) 1.0 (mono) 1.0 (mono)
Totaal vermogen: onbekend onbekend onbekend
Frequentiebereik: onbekend onbekend onbekend
Connectiviteit en aansluitingen
Bluetooth: ja, bluetooth 5.0 ja, bluetooth 5.0 ja, bluetooth 4.2
Wi-Fi: ja, Wi-Fi 5 ja, Wi-Fi 5 ja, Wi-Fi 5
3.5 mm AUX? Nee Nee Nee
Verbinden met andere
Sonos speakers?
Ja, alleen over Wi-Fi Ja, alleen over Wi-Fi Ja, alleen over Wi-Fi
Bediening
Knopbediening? Ja Ja Ja
Bediening via app? Ja Ja Ja
Stembediening? Nee Ja, Google Assistant en Siri Ja, Google Assistant en Siri
Batterij en opladen
Batterijduur: 10 uur 10 uur 10 uur
Oplaadtijd: 50% in 1 uur (USB-C) 50% in 1 uur (USB-C) 50% in 1 uur (laadstation)
Opladen via? USB-C of laadstation USB-C of laadstation Laadstation of USB-C
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 16,8×6,2×5,9 16,8×6,2×5,9 24×16×12.5
Gewicht: 430 gram 430 gram 3000 gram
Water/stofdicht: IP67 IP67 IP56
Kleuruitvoeringen: zwart of wit zwart of wit zwart of wit
Bestellen en levering
Meegeleverd: USB-C laadkabel USB-C laadkabel Laadstation,
draagzak,
handleiding
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking Prijsvergelijking

De Sonos bluetooth speakers – wat is voor jou de beste?

Hieronder meer informatie over de huidige Sonos Bluetooth speakers. Bij elke speaker wordt ook uitgelegd voor gebruikstoepassing dit een goede keuze is.

Sonos Roam SL: kleine en goedkoopste Sonos bluetooth speaker

De Sonos Roam SL is een bluetooth speaker en Wi-Fi speaker in één. Neem je de speaker mee om buitenshuis te gebruiken, dan kun je hier simpelweg met bluetooth mee verbinden om muziek af te spelen.

Gebruik je de speaker binnenshuis, dan kun je hier ook over Wi-Fi naar streamen. Dat kan met de bijbehorende Sonos app, waarmee je deze speaker ook in kunt stellen als onderdeel van een Sonos Multi-room audiosysteem.

Ook maakt Wi-Fi het mogelijk om te streamen met Spotify Connect, en met Apple Airplay.

Een verschil met de Sonos Roam (zonder ‘SL’) is dat de Roam SL géén ingebouwde microfoon bevat. Daarom kun je met deze speaker géén gebruik maken van bijvoorbeeld Google Assistant of Siri.

De Sonos Roam SL is een mono-speaker (1.0 channel), en bevat één mid-range speaker en één tweeter voor het afspelen van geluid. Los is deze speaker is een goede keuze voor een kleine kamer, zoals een slaapkamer of de keuken.

Bij gebruik van Wi-Fi, is het mogelijk om twee Sonos Roam SL speakers koppelen als stereo (2.0) paar. Zo zal de ene speaker het linker audiokanaal afspelen, en de andere het rechter audiokanaal.

Bij buitengebruik kun je simpelweg verbinden over bluetooth, en zal de speaker alle audio van je gekoppelde apparaat afspelen. Via bluetooth is het helaas niet mogelijk om twee speakers te koppelen als stereo-paar.

Eenmaal gekoppeld via bluetooth, bijvoorbeeld met je smartphone, kun je op je smartphone de speaker bedienen. De speaker zal simpelweg alle audio van je smartphone afspelen, waardoor je gebruik kunt maken van elke muziekstreaming app. Ook is het volume van de Sonos Roam SL vanaf je smartphone te bedienen.

Een andere optie is om de knoppen op de bovenkant van de speaker gebruiken. Je vind hier twee volumeknoppen (plus en min), en een pause/play-knop.

De ingebouwde accu is goed voor 10 uur afspeeltijd. Is de accu leeg, dan kun je de meegeleverde USB-C kabel gebruiken om deze weer op te laden.

Daarnaast is het ook mogelijk om de speaker draadloos op te laden, door deze op een laadstation te plaatsen. Dit laadstation wordt los verkocht, en kost op dit moment €49 bij Coolblue. Je kunt bij thuisgebruik de speaker op deze draadloze lader neerzetten. Wil je de speaker meenemen, dan hoef je zo dus géén kabels los te halen.

De speaker is zowel stofdicht als waterdicht, en heeft daarvoor de IP-code IP67. Dat houdt in dat de speaker volledig stofdicht is, en tot 30 minuten op 1 meter diepte onderwater waterdicht is.

Met een gewicht van 400 gram is de speaker relatief licht. Ook de compacte afmetingen, namelijk 16.8 cm hoogte, 6.2 cm diepte, en 5.9 cm breedte, maakt het dat je de speaker gemakkelijk kunt meenemen. Je kunt de speaker rechtop neerzetten, of op z’n kant. Er zitten rubberen voetjes aan de speaker om deze op z’n kant neer te zetten.

Kortom is de Sonos Roam SL een erg veelzijdige speaker, en krijgt deze veel gunstige beoordelingen op de geluidskwaliteit.

De Sonos Roam SL is de goedkoopste Sonos bluetooth speaker die je kunt kopen, en is te bestellen op Bol.com en Coolblue.nl. Wil je de beste prijs? Dan kun je hier alle prijzen voor de Sonos Roam SL vergelijken.

Sonos Roam: kleine Sonos bluetooth en Wi-Fi speaker met Google Assistant

De Sonos Roam werd in april 2021 uitgebracht, bijna een jaar eerder dan de Sonos Roam SL. Het enige verschil met de ‘SL’-versie zit in de ondersteuning van de voice assistants Google Assistant en Siri. De Sonos Roam bevat namelijk microfoons die luisteren naar stemcommando’s.

Zo kun je de Sonos Roam dus bedienen met stemcommando’s, en bijvoorbeeld vragen om een bepaald nummer af te spelen. Ook kun je stemcommando’s gebruiken om het volume aan te passen, of de muziek te pauzeren.

Naast het bedienen van de muziek, kun je ook om informatie vragen. Met Google Assistant kun je bijvoorbeeld zeggen: “Hey Google, wat wordt het weer vandaag?”, en antwoord op deze vraag krijgen. Ook kun je een voice assistant gebruiken om andere onderdelen van je smart home te bedienen, zoals het aanzetten of dimmen van smart lampen.

Het enige fysieke verschil met de Sonos Roam SL, is dat er bovenop de Sonos Roam nog een knop zit waarmee je de microfoon aan of uit kunt zetten.

Op alle andere eigenschappen is de Sonos Roam gelijk aan de Sonos Roam SL. Het streamen van muziek via bluetooth en Wi-Fi werkt hetzelfde. Zo klinken beide speakers precies hetzelfde, en is de batterijduur gelijk: goed voor 10 uur muziek afspelen.

Ook het opladen werkt hetzelfde. Dat kan via de meegeleverde USB-C kabel, of via het optionele oplaadstation. Ook heeft de speaker precies dezelfde afmetingen als de Roam SL, en is deze ook IP67 water- en stofdicht.

Kortom zit het enige verschil in de ondersteuning van stemcommando’s. Ben je dit helemaal niet van plan dit te gebruiken? Dan is de Sonos Roam SL een betere keuze, want deze is meestal zo’n 10 tot 20 euro goedkoper.

Wil je wel gebruik maken van stemcommando’s? Kies dan voor de Sonos Roam. Je kunt deze speaker bestellen op Bol.com, Coolblue.nl, of hier de huidige prijs van de Sonos Roam vergelijken bij meer webshops. Deze speaker is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit.

Sonos Move: grote en en krachtige Sonos bluetooth speaker

De Move is de eerste bluetooth speaker van Sonos, en sinds september 2019 verkrijgbaar. Naast de oorspronkelijke zwarte uitvoering, is deze sinds 2020 ook beschikbaar in het wit.

Wil je een grote en krachtige bluetooth speaker van Sonos? Dan is de Sonos Move de juiste keuze, omdat deze een stuk groter en krachtiger is dan de Sonos Roam en Roam SL. Als je geïnteresserd bent in een volledige vergelijking, lees dan ook eens het artikel ‘Sonos Roam vs Move‘, waarin ik alle verschillen duidelijk aanhaal.

De Sonos Move is een mono (1.0) speaker, en bevat één grote woofer en één tweeter voor het afspelen van geluid. De woofer is naar voren gericht, en de tweeter omlaag. Bij binnengebruik is deze speaker voldoende om een kleine woonkamer of een slaapkamer te vullen met geluid.

Voor een betere weergave van het geluid kun je de Sonos Move via de Sonos app koppelen met een twee Sonos Move speaker, om zo een stereo-paar te maken. Ook kun je de Sonos Move met de app onderdeel maken van je multiroom audio opstelling.

Omdat dit ook een bluetooth speaker is, is deze volledig draadloos te gebruiken; ook buitenshuis. Je kunt met elke smartphone of tablet simpelweg de Sonos Move selecteren onder je bluetooth instellingen. Eenmaal verbonden, speelt deze speaker alle audio van het verbonden apparaat af.

De 2500 mAh accu van deze speaker houdt het bij het afspelen van muziek zo’n 10 uur vol. Om de Move vervolgens weer op te laden, zul je deze op het meegeleverde laadstation moeten plaatsen. Sonos geeft aan dat de Move na 1 uur laden weer voor 50% opgeladen is. Ook kun je de Move opladen over de USB-C port, en zo dus dezelfde lader gebruiken als voor je smartphone.

Om deze speaker nog beter geschikt te maken voor buitengebruik, is deze ook stofdicht en waterbestendig, en heeft deze de IP-code IP56.

Tevens is de Sonos Move een smart speaker. De ingebouwde microfoon van de Sonos Move kan namelijk luisteren naar stemcommando’s, en hier op reageren. Daarvoor maakt de Sonos Move gebruik van Google Assistant. Siri commando’s zijn ook mogelijk als je de speaker hebt toegevoegd aan de Apple Home app (ofwel ‘Apple Woning’).

Met stemcommando’s kun je vervolgens de speaker vragen om bepaalde muziek af te spelen, het volume van de muziek aan te passen, of deze te pauzeren. Ook kun je vragen naar informatie, of commando’s geven voor het bedienen van andere onderdelen van je smart home te bedienen.

Voor een bluetooth speaker is de Sonos Move relatief groot en zwaar. De speaker is namelijk 24 cm hoog, 16 cm breed, 12.5 cm diep, en weegt precies 3 kilogram. Om de Move toch gemakkelijk te kunnen verplaatsen, zit er aan de achterkant een handvat.

De Sonos Move is hierdoor wat minder gemakkelijk te verplaatsen dan de kleinere en lichtere Sonos Roam, maar eenmaal verplaatst heb je de Move een flink krachtiger geluid.

Lijkt de Sonos Move voor jou de juiste keuze? Dan kun je deze bestellen op Bol.com om Coolblue.nl. Als je de beste prijs wil, kun je hier alle Sonos Move prijzen en aanbiedingen vergelijken. De Move is beschikbaar in twee kleuren: zwart (donkergrijs) en wit.

Bluetooth toevoegen aan je Sonos speaker: alle mogelijkheden

Heb je een Sonos speaker die zelf géén bluetooth ondersteunt? Met sommige speakers van Sonos is het mogelijk om toch bluetooth toe te voegen.

Bluetooth toevoegen met adapter via 3.5 mm (AUX) – werkt met Sonos Play:5 & Sonos Five

De Sonos Play:5, en de nieuwere Sonos Five, hebben een een 3.5 mm AUX aansluiting. Deze input maakt het mogelijk om gemakkelijk bluetooth toe te voegen.

Je kunt op de AUX port namelijk een bluetooth receiver ofwel een bluetooth audio adapter aansluiten.

Na het aansluiten van de bluetooth audio adapter kun hier muziek naartoe streamen, en wordt de audio vervolgens afgespeeld op de Sonos speaker. Zo kun je deze speaker van Sonos gebruiken zonder WiFi.

Logitech Bluetooth Receiver Voor Sonos Blueotooth

Logitech Bluetooth Audio Adapter

Bekijk op Amazon.nl

Een goede bluetooth receiver voor audio is de Logitech Bluetooth Audio Adapter.

Deze adapter heeft een 3.5 mm jack AUX uitgang, en een RCA (tulpstekker) stereo uitgang. Om deze receiver aan te sluiten op de Play:5 zul je de 3.5 mm line-out uitgang gebruiken, maar de RCA connectoren maken ook andere toepassingen mogelijk.

Om de Logitech bluetooth adapter te gebruiken, moet je deze ook voorzien van stroom met de meegeleverde stekker.

Op de bovenkant van de receiver zit een knop met een bluetooth icoon.

Door deze knop in te drukken, wordt het mogelijk om draadloos te verbinden met deze bluetooth receiver.

Verbind met bijvoorbeeld je smartphone of tablet met de Logitech Bluetooth Audio Adapter. Eenmaal verbonden wordt alle audio van je smartphone of tablet via bluetooth verzonden naar de receiver, en afgespeeld op de Sonos Play:5 of Sonos Five.

Je kunt deze bluetooth adapter bestellen op Bol.com en Amazon.nl.

Bluetooth op Sonos One (SL), Play:1, Play:3, Playbar, Playbase, Beam, Ray, of Arc?

Alle andere speakers van Sonos hebben helaas geen 3.5 mm AUX port. Daarom kun je hier dus ook geen bluetooth adapter op aansluiten, en is het helaas dus ook niet mogelijk om hier een bluetooth receiver op aan te sluiten.

Dit geldt dus voor de:

De enige manier om via bluetooth geluid uit deze speakers te krijgen, door deze via WiFi te ‘pairen’ met een Sonos apparaat dat wél bluetooth heeft.

Dat kan dus één van de Sonos bluetooth speakers zijn (Roam, Roam SL, of Move), of een Play:5 of Five met een bluetooth receiver op aan kunt sluiten.

Het geluid dat je naar je bluetooth receiver streamt, wordt dan via doorgestuurd naar de andere Sonos speakers via Wi-Fi, en afgespeeld op alle verbonden speakers. Voor deze oplossing heb je dus alsnog WiFi nodig, én meerdere Sonos speakers. Daarom is dit voor de meeste gebruikers waarschijnlijk geen goede oplossing.

Het enige voordeel van deze opstelling is dat je gasten ook gemakkelijk muziek kunt laten streamen naar je Sonos speakers, zonder dat je deze eerst je WiFi wachtwoord hoeft te geven.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het gebruik van bluetooth op Sonos speakers? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of een eigen ervaring die je wil delen? Laat hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

10 reacties op “Alle Sonos bluetooth speakers, en opties om bluetooth toe te voegen!”

 1. Hoi Guido, hier Fred nog een keer
  MIjn connect amp is natuurlijk aangesloten op twee luidspeakers.
  Op welke ingang kan ik de bluetooth adaptoer aansluiten?
  Ik heb enkel de sub woofer vrij, of de ethernet en de switch.

  Alvast bedankt,

  ps, het zou voor mij handig zijn als je je antwoord ook even op de mail zet.

  Beantwoorden
 2. Hoi
  Ik wil mijn Sonos connect amp geschikt maken voor Bluetooth
  Die heeft een analog audio in L R.
  Is dat mogelijk en zo ja waarmee?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 3. Hallo,
  Ik heb de bluetooth reciever van LogiTech aangeschaft, aangesloten op de Sonos Play 5 en via de Bluetooth verbonden met mijn MacBook Pro. De speaker staat op de lijningang en toch krijg ik geen geluid. Wat doe ik fout?

  Beantwoorden
 4. Hoi Guido,

  Ik heb net een logitech adapter aangeschaft en volgens de beschrijving aangesloten,
  In mijn instellingen ( Iphone 7 ) zie ik dat ik verbinding heb met Logitech.
  Ik heb de ‘jack’ aangesloten op de uitgang ( niet op de headphones)
  Maar er komt geen geluid uit mijn Sonos 5 van 3 jaar oud.
  Ik heb Apple music geprobeerd,
  Wat doe ik verkeerd????
  Groetjes Carla

  Beantwoorden
  • Hoi Carla,

   Dat klinkt alsof je de bluetooth adapter correct hebt aangesloten. Het zou moeten werken.

   Zelf zou ik het probleem opsporen door het volgende te proberen:
   – Is de Sonos Play:5 aangesloten op stroom? En werkt deze wel als je geluid afspeelt over Wi-Fi?
   – Werkt de Logitech Bluetooth Audio Adapter wel in combinatie met een andere speaker? (als je geen andere speaker hebt kun je dit ook proberen met headphones/oortjes met 3.5 mm aansluiting)
   – Lukt het om muziek af te spelen over bluetooth met een ander apparaat (andere smartphone of tablet)?
   – Lukt het om muziek af te spelen over een andere app dan Apple Music?

   Als je dit hebt geprobeerd weet je wat het probleem levert (De Sonos Play:5, Logitech Bluetooth Audio Adapter, iPhone 7, of Apple Music) het probleem levert in deze opstelling. Vervolgens kun je daar een oplossing voor zoeken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend