JBL koptelefoon? Welke? Vergelijk alle huidige opties! (2020)

Op zoek naar een (nieuwe) JBL koptelefoon, maar weet je nog niet welke? In dit artikel geef ik een duidelijk overzicht van alle huidige koptelefoons van JBL (lente 2020).

De huidige twee productlijnen aan koptelefoons zijn de JBL Club en de JBL Live. In dit artikel vind je een vergelijking van alle producten uit deze twee productlijnen. Per product ga ook dieper in op alle eigenschappen, de voordelen en nadelen, en welke koptelefoon een goede keuze is voor welke gebruikstoepassing.

JBL koptelefoons vergelijken: Club One vs 950NC vs 700BT

In onderstaande vergelijktabel vind je alle belangrijke eigenschappen van de huidige JBL koptelefoons. Zo kun je snel zien wat de verschillen zijn tussen de JBL Club koptelefoons (Club One, 950 NC, 700BT) en de JBL Live koptelefoons (650BTNC, 500BTNC, 400BT).

Let op: de onderstaande tabel scrolt naar rechts. Scroll dus naar rechts om alle opties te zien!
JBL Club One JBL Club 950NC JBL Club 700BT JBL Live 650BTNC JBL Live 500BT JBL Live 400BT
Jbl Club One Jbl Club 950nc Jbl Club 700bt Jbl Live 650btnc Jbl Live 500bt Jbl Live 400bt
Prijs (1): €349 €249 €149 €129 €99 €79
Type: Over-ear Over-ear On-ear Over-ear Over-ear On-ear
Driver: 40 mm
dynamic driver
40 mm
dynamic driver
40 mm
dynamic driver
40 mm
dynamic driver
50 mm
dynamic driver
40 mm
dynamic driver
Frequentiebereik: 10 Hz – 40 kHz 16 Hz – 40 kHz 16 Hz – 40 kHz 20 Hz – 20 kHz 18 Hz – 20 kHz 20 Hz – 20 kHz
Impedantie: 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm 32 ohm
Bluetooth? Ja, versie 5.0 Ja, versie 5.0 Ja, versie 5.0 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2
NFC?
AUX in?
Active Noise Control? (ANC)
Batterijduur (BT): 45 uur 55 uur 50 uur 30 uur 33 uur 24 uur
Batterijduur (BT en NC): 23 uur 22 uur 20 uur
Oplaadtijd: <2 uur <2 uur <2 uur 2 uur 2 uur 2 uur
Capaciteit (bij 3.7V):  730 mAh 730 mAh 610 mAh 700 mAh 700 mAh 700 mAh
Opladen via: USB-C USB-C USB-C Micro-USB Micro-USB Micro-USB
Microfoon en
handsfree bellen?
Bediening: Knoppen Knoppen Knoppen Knoppen Knoppen Knoppen
Voice control? Ja, Google Assistant Ja, Google Assistant Ja, Google Assistant Ja, Google Assistant Ja, Google Assistant Ja, Google Assistant
App ondersteuning?
Gewicht: 378.5 gram 372 gram 283 gram 260 gram 231,6 gram 185,8 gram
Inklapbaar? Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Waterdicht? Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Kleur: Zwart Zwart Zwart Zwart, blauw, wit Zwart, blauw, wit, rood Zwart, blauw, wit, rood
Meegeleverd (2): Hardcase
USB-C kabel,
AUX kabels, flight adaper
Hardcase
USB-C kabel,
AUX kabel
Opberghoes
USB-C kabel,
AUX kabel
Opberghoes
Micro-USB kabel,
AUX kabel
Micro-USB kabel,
AUX kabel
Micro-USB kabel,
AUX kabel
Huidige prijs
en bestellen:
JBL.nl
Coolblue.nl
JBL.nl
Coolblue.nl
JBL.nl
Coolblue.nl
JBL.nl
Coolblue.nl
JBL.nl
Coolblue.nl
JBL.nl
Coolblue.nl

1: De laagste prijs op moment van schrijven (laatste update: 3 mei  2020). 2: Verder wordt er bij alle producten een handleiding, veiligheidsinstructies, en een garantiebewijs meegeleverd.

TIP: meer informatie over de genoemde eigenschappen? Lees dan de koptelefoon koopgids!

JBL (bluetooth) koptelefoons – alle overeenkomsten

Alle huidige JBL koptelefoons hebben veel overeenkomsten. Zo zijn dit allemaal bluetooth koptelefoons, die je daarnaast ook bedraad aan kunt sluiten. Met een lage impedantie van 32 ohm zijn deze ook allemaal bedraad te gebruiken zonder voorversterker.

Als de koptelefoon via bluetooth of met de draad is aangesloten, zal deze alle audio van het aangesloten apparaat afspelen.

Ook werken alle nieuwe JBL koptelefoons met de bijbehorende app. Zo zijn zowel de JBL Club als de JBL Live koptelefoons te gebruiken met de My JBL Headphones app. De eerdere koptelefoon-series van JBL, namelijk de Tune en de E-series, werken niet met deze app. Met deze app kun je onder andere de equalizer aanpassen, en daarmee de koptelefoons wat betreft geluidsprofiel afstellen naar je voorkeuren.

Al deze koptelefoons bevatten microfoons. Daarom zijn ze allemaal te gebruiken om handsfree te bellen. Daarnaast ondersteunen al deze koptelefoons daarmee ook spraakbesturing, ofwel voice control, met Google Assistant of Amazon Alexa. Zo kun je met stemcommando’s onder andere de muziek bedienen, of opdracht geven om een telefoongesprek te beginnen.

Alle headphones van JBL zijn ook te bedienen met de ingebouwde knoppen op de oorschelpen. Zo kun je hiermee het volume aanpassen, naar het vorige of volgende nummer, de muziek pauzeren of juist weer hervatten. Ook kun je met de knoppen een telefoongesprek aannemen, weigeren, of beëindigen.

Een functie die bij alle koptelefoons van JBL nog ontbreekt, is touch-bediening. Zo is het met géén van de koptelefoons van JBL nog mogelijk om met een veegbeweging op de oorschelp naar het volgende of vorige nummer te gaan, of het volume te verhogen of verlagen.

Wel zijn al deze koptelefoons van JBL verstelbaar, en in te klappen om deze compacter te maken en gemakkelijker mee te nemen. Géén van de zes huidige JBL koptelefoons heeft een IP-rating voor waterdichtheid.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er veel belangrijke verschillen tussen de huidige opties. Hieronder zal ik per product voornamelijk ingaan op wat deze verschillend maakt van de andere keuzes.

JBL Club One – beste JBL koptelefoon (over-ear, ANC)

De JBL Club One zijn het topmodel van de JBL Club productlijn. De Club One koptelefoons zijn bedacht als combinatie van studio-microfoons en draadloze koptelefoon voor onderweg.

Het design doet dan ook veel denken aan studio-koptelefoons. Met een combinatie van metaal en een leren hoofdband, worden er duurzame materialen gebruikt. De oorkussens zitten op de koptelefoon vast met een stevige magneet. Deze zijn zo wel gemakkelijk los te halen, en eventueel te vervangen.

Met veel padding onder de hoofdband, en dikke oorkussens, is de Club One namelijk ook ontworpen goed draagcomfort: net veel als studio-microfoons. Kortom is de Club One ontworpen op veel en langdurig gebruik, en is deze gemaakt om jarenlang mee te gaan.

Net als alle JBL Club koptelefoons, heeft de Club One bluetooth versie 5.0 voor draadloze verbinding. Daarnaast kun je deze koptelefoon bedraad aansluiten. Hiervoor wordt een normale 3.5 millimeter kabel meegeleverd, en een gedraaide kabel, die verder op kan rekken. Daarnaast wordt er zowel een 6.3 mm adapter meegeleverd.

Dat is handig voor gebruik in een studio, omdat de bedrade verbinding dan een langer bereik heeft. Ook is de 6.3 mm aansluiting standaard op veel studio-apparatuur. Zo vind je deze bijvoorbeeld op mengpanelen en op veel gitaren.

Maar ook zijn deze koptelefoons bij buitenshuis gebruik zeer geschikt. Zo zijn dit over-ear headphones met Active Noise Control (ANC). Met ANC wordt ruis onderdrukt door gebruik van tegengeluid. Daarmee zijn deze erg geschikt om hiermee bijvoorbeeld het ruisgeluid van een trein of vliegtuig weg te filteren, en dus een goede keuze voor onderweg.

Voor het gebruik in het vliegtuig, wordt er ook een vliegtuigadapter meegeleverd. Zo kun je deze koptelefoon aansluiten op het entertainmentsysteem van een vliegtuig. Om de koptelefoon veilig mee te nemen wordt deze geleverd met een stevige hardcase.

De 40 mm dynamische drivers van deze koptelefoon leveren geluid met een groot frequentiebereik. Met het opgegeven bereik van 10 Hz tot 40 kHz haalt de JBL Club One diepere tonen dan de meeste koptelefoons.

De batterijduur van deze koptelefoons is flink. Luister je muziek over bluetooth, dan is de ingebouwde batterij goed voor 45 uur afspeeltijd. Zet je ook de ANC-functie aan, dan is de batterijduur iets meer dan de helft daarvan, namelijk 23 uur.

Het opladen van de JBL Club One verloopt via USB-C. Dat is tegenwoordig ook de meestgebruikte aansluiting op smartphones. Daarom kunnen veel gebruikers zo dezelfde oplader en oplaadkabel gebruiken. Ook wordt er een USB-C oplaadkabel meegeleverd. Na twee uur opladen is een lege batterij weer op 100% lading.

Omdat de JBL Club One nieuw is, zijn er nog niet veel reviews beschikbaar. Wel zijn er op JBL.nl de eerste klantreviews beschikbaar. Daar is de gemiddelde beoordeling na 13 reviews een 4.8/5 sterren.

Deze koptelefoon kopen? Deze is verkrijgbaar op JBL.nl en Coolblue.nl voor 349 euro. De koptelefoon is in alleen verkrijgbaar in de kleur zwart.

JBL Club 950NC – JBL bluetooth koptelefoon met ANC

De JBL Club 950NC is op veel vlakken gelijk aan de Club One. Zo is dit ook een over-ear bluetooth koptelefoon met ANC.

Er zitten kleine verschillen in het design, en is deze uitgevoerd in iets minder duurzame materialen. Zo is de bovenkant van de hoofdband van de 950 NC uitgevoerd in kunststof, met aan aan de onderkant zachte padding voor goed draagcomfort.

Toch is het design en uiterlijk van de Club 950NC grotendeels gelijk aan dat van de Club One. Hoewel deze daarmee ook op een studio-microfoon lijkt, wordt deze geleverd zonder de gedraaide kabel, en zonder 6.3 mm adapter. Wel kun je een losse kabel kopen, of als je een geschikte kabel hebt, deze op de koptelefoon aansluiten.

Door de ruisonderdrukking en bluetooth 5.0 is deze koptelefoon ook zeer geschikt voor gebruik onderweg. Ook deze koptelefoon wordt geleverd met een hardcase om deze veilig in te kunnen vervoeren.

Hoewel deze koptelefoon ook 40 mm dynamische drivers bevat, is het opgegeven frequentiebereik anders. Met het opgegeven frequentiebereik van 16 Hz tot 40 kHz is deze koptelefoon iets minder goed in het weergeven van de laagste tonen dan de Club One.

Wel is de batterijduur van deze koptelefoon zelfs beter dan die van de Club One. Over bluetooth kan deze koptelefoon namelijk wel 55 uur lang afspelen voor de batterij leeg is. Zet je daarnaast de Active Noise cancelling aan, dan neemt de batterijduur met iets meer dan de helft af, namelijk tot 22 uur.

Ook deze koptelefoon heeft een USB-C ingang voor het opladen. De oplaadtijd is gelijk. Zo is de batterij van deze koptelefoon na zo’n 2 uur laden weer helemaal vol.

Van de Club 950NC zijn op dit moment ook nog geen uitgebreide reviews en tests te vinden. Wel zijn er al 13 reviews beschikbaar op JBL.nl, en is de gemiddelde beoordeling op dit moment 4.5/5 sterren.

Met een huidige prijs van 249 euro is deze koptelefoon 100 euro goedkoper van de Club One. Naast de iets minder goede bouwkwaliteit, en iets minder goede compatibiliteit met studio-apparatuur, heeft de Club 950NC weinig nadelen op de Club One. Met de flink lagere prijs, zal dit daarom voor veel gebruikers een betere keuze zijn.

Deze koptelefoon is voor deze prijs beschikbaar op JBL.nl en Coolblue.nl.

JBL Club 700BT – nieuwe JBL on-ear koptelefoons

De JBL Club 700BT is de enige on-ear koptelefoon van de JBL Club-serie, en daarnaast ook de enige zonder ANC. Wel heeft ook deze koptelefoon bluetooth 5.0, en is deze daarnaast ook bedraad aan te sluiten met de meegeleverde 3.5 mm jack kabel. Dat is de de standaard koptelefoon-aansluiting die te vinden is op veel smartphones, tablets en laptops.

Op de kleinere oorschelpen na, is het design hetzelfde als dat van de JBL Club 950. Wel maken de kleinere oorschelpen de Club 700BT wel een stuk kleiner, en zo’n 100 gram lichter. Daarom is deze gemakkelijker mee te nemen.

Als je koptelefoon opklapt, zal deze bijvoorbeeld nog in een jaszak passen. Om deze mee te nemen, wordt de JBL Club 700BT geleverd met een opberghoes in plaats van een hardcase.

De Club 700BT bevat dezelfde 40 mm dynamische drivers als de Club 950NC. Ook deze hebben een opgegeven frequentiebereik van 16 Hz tot 40 kHz. Toch zullen de on-ear oorschelpen voor een andere geluidservaring zorgen dan over-ear.

De batterijduur van de JBL Club 700BT is flink. Met een volle batterijlading kun je namelijk zo’n 50 uur luisteren voordat deze leeg is. Ook de batterij van deze koptelefoon is na twee uur laden over USB-C weer helemaal vol.

Ook de JBL Club 700BT zijn net nieuw, en daarom niet niet uitgebreid gereviewed en getest. Met een huidige prijs van 149 euro op JBL.nl en Coolblue.nl is zijn de Club 700 de goedkoopste koptelefoons van de JBL Club serie.

Je kunt deze koptelefoon voor deze prijs bestellen op JBL.nl en Coolblue.nl.

JBL Live 650 BTNC – beste koop JBL koptelefoon (BT & ANC)

De JBL Live 650 BTNC is de duurste uitvoering van de JBL Live productlijn. Dit is een over-ear koptelefoon met ANC. Deze koptelefoon is draadloos te gebruiken via bluetooth, maar ook bedraad aan te sluiten.

Een verschil met de JBL Club koptelefoons is het minder luxe design. Zo is deze koptelefoon voornamelijk uitgevoerd in plastic, en heeft de hoofdband een stoffen omhulling met relatief weinig padding. Toch is de draagcomfort voldoende, voornamelijk omdat de Live 650BTNC ook zo’n 100 gram lichter is dan de Club One.

Wel is het verstelbare gedeelte van de hoofdband uitgevoerd in metaal, en het scharnier om de oorschelpen in te klappen ook. Daarom is de bouwkwaliteit van de koptelefoon toch goed. Het gehele design van deze koptelefoon lijkt sterk op dat van de voorgaande E-serie, zoals de JBL E65BTNC (zie mijn review).

Ook wordt deze koptelefoon geleverd met een opberghoes in plaats van een hardcase. Daarmee is deze minder veilig op te bergen als je deze meeneemt. Wel zou je los een bijpassende hardcase kunnen bestellen.

De koptelefoon heeft 40 mm dynamische drivers, die zorgen voor een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. Daarmee heeft deze koptelefoon een minder groot bereik dan de JBL Club koptelefoons.

Een ander nadeel van de JBL Live koptelefoons is de kortere batterijduur. Dat heeft voornamelijk te maken met de bluetooth versie 4.2. Bluetooth 5.0 is energiezuiniger. Toch is de batterijduur voor de meeste gebruikstoepassingen ruim voldoende. Zo kun je op de batterij zo’n 30 uur muziek luisteren over bluetooth zonder ANC. Schakel je de ANC in, dan is de batterijduur zo’n 20 uur.

Het opladen van de koptelefoon verloopt via micro-USB. De benodigde oplaadkabel wordt meegeleverd. Als je een nieuwe smartphone met USB-C hebt, is dit toch een klein nadeel. Wil je dezelfde USB-charger gebruiken, dan zul zo dus eerst de kabel moeten wisselen. Na zo’n twee uur opladen is deze koptelefoon weer opgeladen.

Omdat de JBL Live 650BTNC al langer beschikbaar is zijn er ondertussen veel reviews te vinden. De meeste reviews zijn overwegend positief. Zo geeft zowel TechRadar.com als Pocket-lint.com deze koptelefoon een score van 4.5/5. Beide reviews noemen zowel de relatief goede noise cancelling als de audiokwaliteit in de prijsklasse als voordeel.

Ook in de klantreviews scoort deze koptelefoon goed. Zo zijn er op Coolblue.nl, waar deze koptelefoon €129 kost, op dit moment 148 reviews, met een gemiddelde score van 8.9/10. Ook is deze koptelefoon op JBL.nl verkrijgbaar (€138). Je kunt kiezen uit drie verschillende kleuruitvoeringen, namelijk zwart, wit, en blauw.

JBL Live 500BT – over-ear bluetooth koptelefoon

De JBL Live 500BT is de een over-ear koptelefoon, zonder ANC. Toch zullen de over-ear oorschelpen al veel omgevingsgeluid buiten houden.

Ook deze koptelefoon is te gebruiken via bluetooth, of bedraad aan te sluiten met de meegeleverde 3.5 mm jack kabel.

Het design van deze koptelefoon is nagenoeg identiek aan dat van de Live 650BTNC. Een verschil is dat deze koptelefoon grotere speaker drivers bevat dan de 650BTNC, namelijk van 50 mm.

Daarmee heeft de 500BT ook een groter frequentiebereik, namelijk van 18 Hz tot 20 kHz. Daarmee is het basgeluid iets dieper. Vanwege het ontbreken van ANC is de BT500 wel een minder goede optie voor gebruik onderweg.

Ook de batterijduur van 33 uur muziek afspelen over bluetooth is iets langer dan dat van de JBL Live 650BTNC. Ook deze koptelefoon is na twee uur opladen over micro-USB, weer op 100%.

Deze koptelefoon krijg veel positieve beoordelingen. Zo zijn er op Coolblue.nl op dit moment 25 klantbeoordelingen, met een gemiddelde reviewscore van 8.9/10. De goede geluidskwaliteit en lange accuduur zijn de meest genoemde voordelen.

Een ander verschil is de lagere prijs. Zo is deze koptelefoon op dit moment verkrijgbaar voor zo’n €100 op JBL.nl en Coolblue.nl. Je kunt bij deze koptelefoon kiezen uit vier verschillende kleuren, namelijk zwart, wit, blauw, en rood.

JBL Live 400BT – goedkoopste nieuwe JBL koptelefoon

Van de twee nieuwste productlijnen is dit de goedkoopste optie. De JBL Live 400BT zijn de enige on-ear headphones van de JBL Live productserie.

Deze koptelefoon heeft géén ANC, maar is verder wat betreft functies erg gelijk aan de andere JBL koptelefoons. Zo is deze aan te sluiten via bluetooth, of met de meegeleverde AUX-kabel. Daarnaast werkt deze ook met de JBL headphones app, en kun je gebruik maken van Google Assistant.

Van de zes huidige koptelefoons is dit veruit de lichtste. Met de kleinere on-ear oorschelpen, die inklapbaar zijn, is de JBL Live 400BT daarmee erg gemakkelijk mee te nemen. De rest van het design van deze koptelefoon is erg gelijk aan de twee andere JBL Live koptelefoons.

De ingebouwde 40 mm dynamische speaker drivers zijn gelijk aan die van de 650BT, en hebben ook hetzelfde frequentiebereik van 20 Hz – 20 kHz.

Wel is de batterijduur van deze koptelefoon wat korter dan bij de andere opties. De batterij is namelijk goed voor zo’n 24 uur muziek luisteren over bluetooth. Net als de andere JBL Live koptelefoons, is deze na 2 uur opladen over micro-USB weer opgeladen.

Volgens de test van Rtings.com heeft deze koptelefoon een prima geluidsreproductie. Zo worden zowel de hoge, midden, als lage tonen nauwkeurig weergegeven.

Kortom is de Live 400BT een voordelige bluetooth koptelefoon met prima geluid, veel handige functies, en ook nog eens gemakkelijk mee te nemen.

Deze koptelefoon kopen? Deze is verkrijgbaar op JBL.nl en Coolblue.nl. De laagste prijs voor deze koptelefoon is op dit moment €79 bij Coolblue.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een JBL koptelefoon? Stel je vraag door hieronder een bericht achter te laten. Ervaring met één of meer van de genoemde producten? Laat het hieronder weten in een korte review!

Meer informatie over het kiezen van een koptelefoon? Zie ook: beste koptelefoon en de koptelefoon koopgids.

Plaats een reactie