Kleine soundbar? Top 6 kleine, compacte & platte soundbars!

Kleine soundbar kopen? Een voordeel van soundbars is dat ze al kleiner zijn dan losse TV speakers. Maar heb je ook weinig ruimte voor een soundbar? Dan zul je voor een kleine soundbar moeten kiezen. Gelukkig zijn er kleine soundbars te koop die ondanks de kleine afmetingen toch goed geluid leveren.

Ik heb in totaal zes goede kleine soundbars gevonden die goede keuzes zijn, afhankelijk van je voorkeuren. Om snel een overzicht te geven van de keuzes vind je hieronder eerst een vergelijktabel waarin de belangrijkste verschillen duidelijk worden. Daarna ga ik per soundbar verder op alle eigenschappen.

Kleine soundbars vergelijken: top 6 compacte soundbars

In deze vergelijking een duidelijk overzicht van de zes verschillende opties en de belangrijkste verschillen. Meer informatie over een product? Klik op de naam om omlaag te springen naar meer uitgebreidere informatie.

Productnaam: Kanalen: Smart? Breedte: Hoogte: Diepte: Prijs:
Bose Solo 5 2.0 Nee 54.8 7.0 8.6 €240
Philips TAPB400/10 2.0 Ja 58 6.75 10.7 €180
JBL Bar studio 2.0 Nee 61.4 5.8 8.6 €100
Sony HT-SF200 2.1 Nee 58.0 6.4 9.5 €150
Sonos Playbase 3.0 Nee 72 5.8 38 €680
Sonos Beam 3.0 Ja 65.1 6.85 10 €400

Afmetingen in centimeters (cm).

Meer informatie over elke soundbar vind je hieronder.

1. Bose Solo 5: kleinste soundbar (mini) met goed geluid (2.0 channel)

Bose Solo 5 Kleine Bose Soundbar

De Bose Solo 5 is de kleinste soundbar van Bose, en een populaire keuze vanwege het stevige geluid bij het kleine formaat. De afmeting van de soundbar is 54.8 cm breedte, 7 cm hoogte, en 8.6 cm diepte.

Met deze afmetingen past deze soundbar in veel gevallen tussen de poten van een TV, zonder dat deze voor het scherm valt. Ook zal deze soundbar daarmee in veel gevallen ook op een plank van een TV-kast passen. Ook kun je deze soundbar aan de muur bevestigen.

De Bose Solo 5 is een stereo (2.0 channel) soundbar. Omdat de speakers in deze soundbar flink krachtiger zijn dan die van de gemiddelde TV, kan deze soundbar het geluid toch flink verbeteren.

Er zitten in deze soundbar twee woofers ingebouwd, dus één per kanaal. Ondanks het ontbreken van een midden-kanaal, is het met de Bose Solo 5 mogelijk om het stemgeluid duidelijker hoorbaar te maken, met de ‘dialoogmodus’. Daardoor krijgen tonen van stemmen meer volume, en zijn deze duidelijker te verstaan. Voornamelijk bij actiescènes, of bij achtergrondmuziek zal dit een duidelijk verschil maken.

Je kunt naar deze soundbar audio streamen over bluetooth. Je zult dan simpelweg op je smartphone of tablet verbinding maken met de soundbar onder de bluetooth-instellingen. Eenmaal verbonden, zal de soundbar alle audio van het verbonden apparaat afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld op je smartphone muziek van Spotify kiezen, en de Bose Solo 5 speelt dit af. Het bluetooth-bereik is zo’n 10 meter.

De Bose Solo 5 heeft géén Wi-Fi ondersteuning, en dus ook geen smart-functies zoals voice control. De soundbar zul je dus moeten bedienen met de meegeleverde afstandsbediening.

Om deze soundbar aan te sluiten kun je gebruik maken van de meegeleverde coax-kabel. Een andere optie is om de soundbar aan te sluiten met een optische kabel, of met een AUX audiokabel op de 3.5 mm jack ingang. Er wordt geen optische kabel of 3.5 mm AUX kabel meegeleverd, dus wil je die gebruiken, vergeet deze dan niet mee te bestellen.

Je kunt ook gebruik maken van de optische ingang of 3.5 jack ingang om naast je TV (tijdelijk) een ander apparaat aan te sluiten. Je kunt zo dus ook je smartphone bedraad verbinden met de soundbar.

De Bose Solo 5 krijgt veel positieve beoordelingen van klanten. Op Bol.com, waar deze soundbar te koop is voor 239 euro, is de gemiddelde reviewscore een 4.5/5 na 88 reviews. Klanten zijn positief over de geluidskwaliteit, en vinden de soundbar gemakkelijk aan te sluiten en gebruiken. Ook is deze soundbar verkrijgbaar op BCC.nl.

2. Philips TAPB400/10: kleinste smart soundbar (2.0 channel)

Philips TAPB400/10 kleine soundbar

De Philips TAPB400/10 is een interessante kleine soundbar vanwege de lage prijs, en de goede eigenschappen. Deze soundbar is iets groter dan de Bose Solo 5, maar is nog steeds een kleine soundbar. De breedte is 58 cm, de hoogt 6.75 cm, en de diepte 10.7 cm.

Daarmee is ook deze soundbar gemakkelijk te plaatsen als daar beperkte ruimte voor is. Ook deze soundbar is aan de muur te plaatsen. De benodigde muurbeugel wordt meegeleverd.

Net als de Bose Solo 5, is dit een 2.0 channel soundbar. De soundbar bevat twee full-range woofers met een diameter van 2.25 inch. Het totale vermogen van de soundbar is 30 Watt.

Om draadloos te verbinden met de soundbar kun je gebruik maken van bluetooth. Deze soundbar heeft bluetooth 4.2, en heeft een bluetooth-bereik van zo’n 10 meter.

Deze soundbar van Philips beschikt niet over Wi-Fi, maar is toch te besturen met spraakbesturing. Deze Philips soundbar heeft namelijk een ingebouwde versie van Google Assistent, en is daarom een smart soundbar. Verder is de soundbar te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, of met de knoppen aan de bovenkant.

Het aansluiten van deze soundbar op de TV is mogelijk met optische kabel (Toslink), of met een audiokabel op de AUX-aansluiting.

Een belangrijk voordeel van deze soundbar is de lagere prijs. Op het moment van schrijven is deze soundbar namelijk beschikbaar voor slechts €116,99 op Bol.com. Daarmee krijg je 35% korting op de oorspronkelijke prijs van €179. Verder is deze soundbar verkrijgbaar op BCC.nl.

3. JBL Bar Studio: kleine, dunne soundbar (2.0 channel)

Jbl Bar Sudio

De JBL Bar Studio is de kleinste soundbar van JBL. De Bar Studio is iets breder dan de twee eerder genoemde opties, namelijk 61.4 cm. Wel is deze soundbar platter, en namelijk slechts 5.8 cm hoog. De diepte is 8.6 cm.

Ook dit is een simpele stereo soundbar (2.0 channel). Een verschil is dat deze soundbar ook tweeters bevat. Per audiokanaal heeft deze soundbar namelijk één 2 inch woofer, en één 1.5 inch tweeter. Woofers kunnen midden tot lage tonen weergeven, terwijl tweeters juist gespecialiseerd zijn in een nauwkeurige weergave van hoge tonen. Het opgegeven frequentiebereik van deze soundbar is 60 Hz tot 20 kHz, en de soundbar heeft een maximaal vermogen van 30 Watt.

Ook deze soundbar beschikt over bluetooth. Zo kun je dus ook met deze soundbar verbinden met je smartphone of tablet. Eenmaal verbonden over bluetooth, speelt de Bar Studio het geluid van je smartphone of tablet af, en kun je daarop dus je muziek kiezen. De soundbar heeft geen Wi-Fi, en daarom ook geen spraakbesturing.

Deze soundbar heeft veel verschillende aansluitmogelijkheden. Zo kun je deze soundbar verbinden met je TV over HDMI, met optische kabel (Toslink) of met een AUX kabel. Ook zou je de AUX-aansluiting kunnen gebruiken om hier een tweede apparaat op aan te sluiten, zoals een CD-speler. Ook heeft deze soundbar een USB-ingang. Hier kun je bijvoorbeeld een USB-stick met MP3-tjes op aansluiten.

Met de meegeleverde afstandsbediening kun je wisselen van input-bron. Zo kun je onder andere kiezen van welke input je de audio wil afspelen. Het bedienen van de soundbar is ook mogelijk met de knoppen op de bovenzijde.

Naast de veelzijdige aansluitmogelijkheden, is de lage prijs een belangrijk voordeel. De huidige prijs is slechts €96,90 op Bol.com. Klanten zijn hier ook erg positief over deze soundbar. Zo is de gemiddelde beoordeling na 60 reviews 4.7/5 sterren. Deze soundbar is verder ook te bestellen op Amazon.nl en op JBL.nl.

Let op: er wordt een optische kabel en AUX-kabel meegeleverd, maar géén HDMI-kabel. Wil je gebruik maken van HDMI, ga dan na of je nog een HDMI kabel overhebt, of bestel deze mee.

4. Sony HT-SF200: compacte soundbar met built-in sub (2.1 ch)

Sony Ht Sf 200 Kleine Soundbar Ingebouwde Subwoofer

De Sony HT-SF200 is op dit moment de kleinste losse soundbar van Sony. Deze is met een afmeting van 58 centimeter breedte, 6.4 cm hoogte, en 9.5 cm diepte dan ook zeer compact. Door de beperkte afmetingen past deze soundbar bij veel TV’s tussen de poten, en is deze laag genoeg om niet voor het scherm te vallen.

Wil je een kleine soundbar die toch een goed basgeluid heeft? Dan is de Sony HT-SF200 een goede optie. Deze heeft namelijk een ingebouwde subwoofer, die het subwoofer-kanaal afspeelt. De ingebouwde subwoofer is down-firing, ofwel: omlaag gericht.

Met een mid-range woofer voor zowel het linker en rechter kanaal, is dit dus 2.1 channel soundbar. De ingebouwde subwoofer bij een soundbar van dit formaat, maakt dit een unieke keuze. De ingebouwde speakers van deze soundbar maken dit samen een 80 Watt geluidssysteem.

Ook deze soundbar beschikt over bluetooth. Zo kun je draadloos verbinden met een smartphone of tablet om muziek af te spelen naar de soundbar. Maar daarnaast is het mogelijk om de soundbar via bluetooth met de TV te verbinden.

Wil je de soundbar toch bedraad aansluiten? Dan kun je ook gebruik maken van HDMI ARC, of van een optische (Toslink) kabel. Daarnaast is het mogelijk om een USB-stick, harde schijf, of andere datadrager aan te sluiten over USB om de muziekbestanden hierop af te spelen.

De soundbar is te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, of met de knoppen op de bovenzijde. Zo kun je het inputkanaal kiezen, het volume aanpassen, en het geluid pauzeren.

Deze soundbar is beschikbaar in twee verschillende kleuren: zwart en wit. De zwarte uitvoering is de Sony HT-SF200, en de witte uitvoering de Sony HTSF-201.

Deze soundbar kopen? De beste prijs is op dit moment €149 op Bol.com en BCC.nl. Dat is ruim 25% korting op de adviesprijs van 200 euro. Daarnaast is deze soundbar ook beschikbaar op Amazon.nl, en Expert.nl.

5. Sonos Playbase: platte soundbar ofwel soundplate (3.0 ch)

Sonos Playbase Beste Koop Soundplate

De Sonos Playbase is een zogenaamde soundplate, namelijk een soundbar waar je een TV op kunt plaatsen. Met een dikte van 5.8 cm is dit ook een zeer dunne soundbar, en past deze bij sommige TV’s met twee poten ook nog onder het scherm. Behalve dat dit een dunne soundbar is, is deze met een breedte van 72 cm nog redelijk smal. De diepte is 38 centimeter.

TV’s met één grote voet in het midden zijn op de Playbase te plaatsen. De Playbase kan maximaal een TV met een gewicht van 35 kilogram aan, en kan daarmee het gewicht van bijna elke TV dragen.

Omdat dit een dunne, platte soundbar is, is er gekozen voor veel speakers met een kleine diameter. Zo zitten er in de Playbase in totaal wel 10 ingebouwde speakers; 6 mid-range speakers, drie tweeters, en één woofer. Daarmee is de Playbase is een 3.0-kanaals geluidssysteem, en heeft deze per kanaal twee mid-range speakers en één tweeter tot zijn beschikking.

Het derde kanaal is het midden-kanaal. Het extra geluidskanaal maakt het de geluidservaring ruimtelijker. Ook helpt het midden-kanaal vaak om spraak beter te verstaan.

Deze soundplate van Sonos is draadloos te bedienen via Wi-Fi. Met een smartphone of tablet op hetzelfde netwerk kun je zo met de Sonos app muziek streamen naar de Playbase. Ook is dit de enige kleine soundbar die je kunt uitbreiden door draadloos achterspeakers toe te voegen, bijvoorbeeld twee Sonos One speakers.

Hoewel de Sonos Playbase Wi-Fi verbinding heeft, heeft deze geen ingebouwde microfoons. Daarom kun je deze niet met stemcommando’s besturen. Verbind je via de app twee Sonos One speakers, dan kun je wel gebruik maken van stemcommando’s van Google Assistent. De Sonos One speakers bevatten namelijk wél microfoons.

De Playbase is alleen op de TV aan te sluiten met een optische kabel (Toslink). Verder bevat de Playbase allen een ethernetpoort, zodat je deze ook bedraad op je netwerk aan kunt sluiten.

Met veel gunstige reviews, waaronder van Whathifi.com (4/5 sterren), Pocket-lint.com (4.5/5 sterren), en Trustedreviews.com (4.5/5), is dit een zeer positief beoordeelde speaker. Klanten zijn nog positiever. Zo is de gemiddelde beoordeling op Bol.com op dit moment 4.8/5 sterren na 38 reviews.

De Playbase is verkrijgbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk zwart en wit. Online is deze te bestellen op Bol.com, Mediamarkt.nl, en Expert.nl. De prijs ligt meestal rond de 700 euro, of iets lager.

6. Sonos Beam: compacte smart soundbar (3.0 channel)

Sonos Beam Compacte Smart Soundbar

De Beam is een smart soundbar van Sonos, met een compact formaat. Deze soundbar heeft een breedte van 65.1 cm, hoogte van 6.85 cm, en een diepte van 10 centimeter.

De Sonos Beam is een 3.0 channel speaker, en bevat 4 mid-range woofers en één tweeter. De twee middelste speakers woofers en de tweeter zijn recht naar voren gericht, en zorgen samen voor het midden-kanaal. Voor het linker en rechter kanaal is er een woofer die schuin naar buiten gericht is.

Ook de Sonos Beam is draadloos te bedienen over Wi-Fi. Met onder andere een smartphone op hetzelfde Wi-Fi netwerk, kun je via de Sonos app muziek kiezen. Zo kun je dit draadloos afspelen naar de Beam. De Beam is zowel draadloos, als bedraad met Ethernetkabel op je netwerk aan te sluiten.

In tegenstelling tot de Playbase, heeft de Sonos Beam wél een ingebouwde microfoon, en is deze daarom ook te bedienen met voice control. De beschikbare voice assistant hiervoor is Google Assistant. Zo kun je met stemcommando’s de Beam opdrachten geven om bepaalde muziek af te spelen of bijvoorbeeld het volume aan te passen.

De Sonos Beam is op de TV aan te sluiten met HDMI-ARC, of met een optische kabel. Sluit je de Beam aan over HDMI-ARC, dan kun je ook stemcommando’s geven om de TV te besturen. Bijvoorbeeld om van kanaal te veranderen. Ook zitten er aan de bovenzijde drukknoppen die je kunt gebruiken voor bediening.

Ook de Sonos Beam is draadloos te verbinden met andere Sonos speakers, zoals de Sonos Sub subwoofer, en twee Sonos One speakers als achterspeakers. Zo kun je uitbreiden naar een 5.1 surround sound systeem.

De Beam is te bestellen in twee kleuren: zwart en wit. De huidige prijs is 409 euro op Bol.com. Bekijk meer aanbiedingen en vergelijk alle prijzen op de pagina Sonos Beam prijzen en aanbiedingen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een kleine soundbar? Staat de perfecte optie voor jou er niet tussen, en wil je gericht advies? Of heb je opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

2 reacties op “Kleine soundbar? Top 6 kleine, compacte & platte soundbars!”

 1. Beste Guido,

  Ik ben opzoek naar een soundbar voor de volgende situatie: maximaal 60 centimeter breed, en 18 cm hoog, zodat deze in het televisiemeubel past. Wel heb ik naast dit meubel nog ruimte voor een subwoofer. De Sonos Beam is net te breed, en verder staan er geen opties met losse subwoofer. De Sony HT-SF200 zou kunnenn, maar de ingebouwde subwoofer is vast een stuk minder krachtig dan een losse subwoofer? Graag hoor ik of je een aanrader voor me hebt.

  Vriendelijke groet,
  René

  Beantwoorden
  • Hoi René,

   De ingebouwde subwoofer van de Sony HT-SF200 is inderdaad minder krachtig dan de meeste losse subwoofers.

   In jouw geval zou ik kiezen voor de Hama SIRIUM3800ABT een goede keuze. Verkrijgbaar op Amazon.nl en Bol.com.

   Dit is een kleine soundbar met een losse subwoofer. Samen is dit een 2.1 geluidssysteem. In de soundbar zitten twee 2.5 inch full range drivers, en de subwoofer bevat een 6.5 inch woofer voor de diepe bastonen.
   De speaker is slechts 43 cm breed, 10.3 cm hoog, en 8.4 cm diep. daarmee past deze gemakkelijk in je TV-meubel.

   Streamen naar de speaker kan over bluetooth, of over Wi-Fi via de bijbehorende app. De soundbar bedienen kan verder met de meegeleverde afstandsbediening, of de knoppen aan de bovenkant hiervan. Aansluiten van de speaker kan over RCA, AUX, Coax, of Toslink (digital in/optische aansluiting). Verder zit er ook een USB-port in, en kan de speaker ook muziek vanaf bijvoorbeeld een USB-stick afspelen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
Send this to a friend