Harman Kardon soundbar kopen? Welke? Alle opties! (2020)

Soundbar van Harman Kardon kopen, maar weet je nog niet welke? Op dit moment (zomer 2020) heeft Harman Kardon vier verschillende soundbars in de productlijn.

Elke soundbar heeft andere eigenschappen. Om de keuze voor een Harman Kardon soundbar gemakkelijker te maken, vind je op deze pagina eerst een vergelijktabel van deze soundbars, zodat je deze gemakkelijk op eigenschappen kunt vergelijken.

Daarna volgt per product een uitgebreidere uitleg van de soundbar, en leg ik uit voor welk type gebruik de soundbar een goede keuze is.

Tip: volledige uitleg van de belangrijke eigenschappen van soundbars? Bekijk de soundbar koopgids!

Harman Kardon soundbars vergelijken

  Citation
Bar
Citation
MultiBeam 700
Enchant
1300
Enchant
800
Harman Kardon Citation Bar Harman Kardon Citation Multibeam 700 Harman Kardon Enchant 1300 2 Harman Kardon Enchant 800
Prijs (1): ~€769 ~€499 ~€599 ~€499
Release-datum: okt 2018 maart 2020 nov 2018 nov 2018
Audiokanalen: 3.0 3.0 13.0 8.0
Mid-range
woofers:
6 5 10 6
Tweeters: 3 2 3 2
Subwoofers: 0 0 0 0
Vermogen (RMS): 150 W 210 W 120 W 90 W
Wi-Fi? Ja Ja Ja Ja
Bluetooth? Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2 Ja, versie 4.2
Aansluitingen: 1× HDMI-ARC
3× HDMI,
Optical,
Ethernet
1× HDMI-ARC,
Optical,
3.5 mm AUX
1× HDMI-ARC
3× HDMI,

Optical,
3.5 mm A
UX,
USB
1× HDMI-ARC
1× HDMI,
Optical,
3.5 mm AUX,
USB
Voice control? Ja, Google assistant Ja, Google assistant Nee Nee
Afmeting (cm): 115.0×6.4×11.5 79.0×6.5×13.0 112,0×6,5×12,5 86,0×6,5×12,5
Gewicht: 4.1 kg 3.7 kg 5.65 kg 4.3 kg
Kleuren: Zwart of grijs Zwart of grijs Zwart Zwart
Officiële site: Harmankardon.nl Harmankardon.nl Harmankardon.nl Harmankardon.nl
Huidige prijs
en bestellen:
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl
Bol.com
Coolblue.nl

1. De laagste prijs op moment van schrijven.

Harman Kardon Citation Bar – krachtige 3.0 soundbar

Harman Kardon Citation Bar

De Citation Bar is het huidige topmodel soundbar van Harman Kardon. Met de in totaal 9 ingebouwde speakers, is dit een 3.0 channel soundbar. Daarmee heeft deze soundbar een linker, een rechter, en een midden-kanaal voor audio. Deze ingebouwde speakers zijn in totaal goed voor een vermogen van 150 Watt RMS. Daarmee is dit een flink krachtige soundbar.

Daarmee krijgt het geluid meer richting dan met de ingebouwde speakers van je TV. Dat zijn namelijk bijna altijd twee speakers, die zorgen voor een stereo (2.0) geluid. Bijkomend voordeel van het midden-kanaal is dat het stemgeluid hierdoor beter wordt weergegeven. Dat maakt een 3.0 channel soundbar een goede optie bij het kijken van films en TV-series.

Elk audiokanaal van deze soundbar bevat twee mid-range woofers met een afmeting van 100×50 mm. Deze speakers zijn goed in het afspelen van lage en midden-tonen. Daarnaast is er voor elk audiokanaal nog een 20 mm tweeter beschikbaar. Dat zijn speakers die juist goed zijn in het correct weergeven van hoge tonen.

Met deze indeling heeft deze soundbar een gebalanceerd geluid. Wil je nog beter basgeluid? Voor echt diepe bastonen heb je een grotere woofer nodig, die niet in de soundbar zelf past. Wel kun je de soundbar daarom uitbreiden door een subwoofer toe te voegen. Je kunt hierbij kiezen uit:

  • Citation Sub: 10 inch subwoofer, 200 W, 44.7×33.4×36.7 cm, vanaf €699 (Bol.com, Coolblue.nl)
  • Citation Sub S: 6.5 inch subwoofer, 100 W, 24.8×38.6×24.8 cm, vanaf €399 (Bol.com, Coolblue.nl)

Wil je surround sound? Je kunt de Harman Kardon Citation Bar ook uitbreiden met optionele achterspeakers. Ook hiervoor heb je keuze, namelijk uit:

  • 2× Citation One smartspeaker, 1× woofer, 1× tweeter, 40 Watt, vanaf €249 (Bol.com, Coolblue.nl)
  • Citation surround set, 2× woofer, 1× tweeter, 50 Watt, vanaf €449 (Bol.com, Coolblue.nl).

Zowel de subwoofer als de achterspeakers verbinden draadloos met de soundbar. Eenmaal draadloos verbonden met de pairing-knop, zijn de speakers verbonden met de soundbar als set.

Deze soundbar beschikt over Bluetooth (versie 4.2). Met bluetooth wordt het mogelijk om draadloos muziek af te spelen naar deze soundbar vanaf je smartphone, tablet, laptop, of andere apparaten met bluetooth-ondersteuning.

Als je op, bijvoorbeeld je smartphone, eenmaal een bluetooth verbinding hebt met de soundbar, dan speelt deze alle audio van je smartphone af. Zo kun je dus op je smartphone muziek kiezen op je favoriete muziek streaming app, en dit afspelen op de soundbar.

Daarnaast beschikt deze soundbar over Wi-Fi. Ook over Wi-Fi kun je muziek streamen naar deze soundbar. Zo heeft deze soundbar een ingebouwde Chromecast-functie. Bij veel apps krijg je dan de mogelijkheid om de muziek te casten naar je soundbar. In tegenstelling tot een aantal anders soundbars met Wi-Fi, ondersteunt deze soundbar daarnaast geen Apple Airplay voor draadloze streaming.

Daarnaast is er een Harman Kardon app beschikbaar, waarmee je deze soundbar onderdeel kunt maken van je multi-room audio opstelling.

Om de soundbar te verbinden met je TV, hoef je deze alleen maar op je TV aan te sluiten met een HDMI-kabel. Er is één HDMI-ARC aansluiting aanwezig, en drie HDMI-aansluitingen. Sluit de soundbar bij voorkeur op de TV aan via HDMI-ARC. HDMI-ARC maakt het namelijk mogelijk om ook data terug te sturen naar de TV.

Je kunt andere apparaten, zoals een blu-ray speler, of een gaming console dan rechtstreeks aansluiten op de andere HDMI-ingangen van de soundbar. De soundbar speelt het geluid dan af, en stuurt het videosignaal van deze apparaten via HDMI-ARC door naar de TV. Zo heb je minder kabels richting je TV, en daarmee een nette oplossing.

Je kunt de soundbar bedienen met het bedieningspaneel aan de bovenzijde, met een draadloos gekoppeld apparaat, of met stemcommando’s. De Citation Bar ondersteunt namelijk Google Assistant. Zo kun je met stemcommando’s onder andere een bepaald nummer afspelen, de muziek pauzeren, of het volume aanpassen.

De Citation Bar is een flink grote soundbar. De afmeting is namelijk 115 cm lengte, 6.4 cm hoogte, en 12 cm diepte. Door de beperkte hoogte is deze toch nog voor de meeste TV’s te plaatsen, zonder dat de soundbar voor het scherm valt.

Het gewicht van deze soundbar is 4.1 kg. Wil je de soundbar aan de muur bevestigen? Er zitten aan de achterzijde schroefgaten voor muurbevestiging, maar er wordt geen muurbeugel meegeleverd.

De Harman Kardon Citation Bar kopen? Zowel de Citation Bar, als de mogelijk achterspeakers en subwoofers, zijn verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en grijs/zilver.

Deze soundbar is op dit moment het voordeligst verkrijgbaar op Bol.com, en Coolblue.nl, op dit moment namelijk voor €769. Daarnaast kun je de soundbar bestellen bij Harman Kardon zelf, op Harmankardon.nl.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 – nieuwste soundbar

Harman Kardon Citation Multibeam 700

De Citation MultiBeam 700 is de nieuwste soundbar van Harman Kardon, en beschikbaar sinds maart 2020. Ook dit is een 3.0 channel soundbar, en heeft daarom dus een linker, rechter, en midden-kanaal voor audio. Hiervoor zitten er in totaal 7 speakers ingebouwd in deze soundbar, die samen goed zijn voor een vermogen van 210 Watt, en dit een zeer krachtige soundbar maakt.

Voor het midden-kanaal zijn er drie woofers beschikbaar. Voor het linker en rechter kanaal zijn er elk één woofer en tweeter beschikbaar. De tweeters zitten op het uiteinde van de soundbar, en zijn opzij gericht. Alle woofers hebben een diameter van 50 mm, en de tweeters van 25 mm.

Daarnaast gebruikt deze soundbar MultiBeam. Dat is een technologie waarbij de soundbar het geluid kalibreert naar de kamer, en het zo afspeelt dat dit voor een surround-achtige ervaring zorgt.

Wil je een echt goede surround-ervaring? Je kunt ook (draadloos) achterspeakers koppelen aan de soundbar. Ook kun je een subwoofer verbinden om de bastonen te verbeteren. Met de achterspeakers en subwoofer kun je zo een 5.1 surround geluidssysteem maken.

Wil je een subwoofer toevoegen, dan heb je ook met deze soundbar keuze uit twee formaten:

  • Citation Sub: 10 inch subwoofer, 200 W, 44.7×33.4×36.7 cm, vanaf €699 (Bol.com, Coolblue.nl)
  • Citation Sub S: 6.5 inch subwoofer, 100 W, 24.8×38.6×24.8 cm, vanaf €399 (Bol.com, Coolblue.nl)

Wil je surround sound? In tegenstelling tot de eerder genoemde Citation Bar, heb je bij de Citation Multibeam 700 alleen keuze uit de Citation surround set (€449 op Bol.com en Coolblue.nl) als achterspeakers. De achterspeakers en subwoofer verbinden draadloos met de soundbar.

Muziek streamen naar de soundbar? Dat kan zowel over Bluetooth (versie 4.2) als over Wi-Fi. Als je eenmaal met de soundbar bent verbonden over bluetooth, zal de soundbar alle audio van het verbonden apparaat, zoals je smartphone, afspelen.

Wat betreft Wi-Fi streaming kun je gebruik maken van de ingebouwde Google Chromecast-functie. Binnen verschillende apps en websites kun je met het cast-icoontje ervoor kiezen om te ‘casten’ naar de soundbar. Ook kun je de soundbar gebruiken als onderdeel van je multi-room setup met de Harman Kardon Controller app.

Deze soundbar is met je TV te verbinden over HDMI. Er is één HDMI-ARC aansluiting aanwezig. Dat is een HDMI-aansluiting waarbij er data twee kanten op uitgewisseld kan worden. Daarom maakt verbinding met deze aansluiting het ook mogelijk om gebruik te maken van de geïntegreerde Google Assistant, die je kunt gebruiken voor het bedienen van je soundbar met stemcommando’s.

Naast HDMI, is er nog een optische (Toslink) aansluiting, en een 3.5 mm AUX aansluiting aanwezig. Dit geeft je de mogelijkheid om meer andere apparaten te koppelen aan de soundbar. Je kunt met het bedieningspaneel aan de bovenzijde onder andere kiezen welke input-bron er moet worden gebruikt voor het afspelen van audio. Daarnaast wordt er een afstandsbediening meegeleverd om de soundbar mee te bedienen.

De Citation MultiBeam 700 heeft relatief compacte afmetingen. De soundbar is namelijk 79 cm lang, 6.5 cm hoog, en 13 cm diep. Met deze afmetingen is dit de kleinste soundbar van Harman Kardon van dit moment. Door de beperkte hoogte is de soundbar voor veel TV’s te plaatsen zonder dat deze voor het scherm valt. De soundbar weegt 3,7 kg.

Ook heb je de mogelijkheid om de soundbar aan de muur te bevestigen. Er wordt daarvoor dan ook een muurbeugel en bijbehorende moeren meegeleverd.

De Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kopen? Deze soundbar, de bijbehorende subwoofer en achterspeakers zijn twee kleuren: zwart en grijs/zilver. Je kunt deze soundbar in beide kleuruitvoeringen bestellen op Bol.com, Coolblue.nl, en bij Harman Kardon zelf, op Harmankardon.nl. Op dit moment is de prijs overal hetzelfde: 499 euro.

Harman Kardon Enchant 1300 – MultiBeam soundbar (13 ch)

Harman Kardon Enchant 1300 2

Het topmodel van de Enchant-serie van Harman Kardon is de Enchant 1300 soundbar. Dit is een soundbar met 13 audiokanalen, die met de MultiBeam technologie van Harman Kardon zorgt voor een virtuele surround-ervaring.

Met het kalibreren van MultiBeam wordt de geluidsweergave automatisch afgesteld op de ruimte waar de soundbar zich in bevind. De soundbar bevat 13 verschillende ingebouwde speakers, die elk hun eigen audio-kanaal.

Helemaal in het midden zit een 20 mm tweeter. Verder zitten er aan de voorzijde van de soundbar nog 10 woofers met een diameter van 50 mm. Op de uiteinden van de soundbar zitten nog twee opzij-gerichte 25 mm tweeters.

Deze speakers zorgen samen voor een RMS vermogen van 120 Watt, en volgens Harman Kardon voor een frequentierespons tussen de 71 Hz en 20 kHz. Daarmee haalt de soundbar op zichzelf al relatief diepe tonen.

Wil je nog diepere bastonen? Dat kan met de bijbehorende Enchant subwoofer, die je draadloos kunt verbinden met de soundbar. Hierin zit een 10 inch woofer, die zorgt voor een diepe en krachtige bas. Deze subwoofer kan frequenties vanaf 35 Hz weergeven, en heeft een RMS vermogen van 200 Watt. De volledige subwoofer is 40 centimeter hoog, en 29.6 cm breed en diep. Deze subwoofer is verkrijgbaar op Coolblue.nl en Bol.com.

Omdat de soundbar op zichzelf een surround-ervaring moet bieden, zijn er voor deze soundbar geen achterspeakers beschikbaar.

Net als de Citation soundbars, beschikt deze soundbar zowel over Bluetooth (versie 4.2) als over Wi-Fi (5). Zoals gebruikelijk bij bluetooth, zal de soundbar alle audio van een gekoppeld apparaat afspelen. Zo kun je bijvoorbeeld op je smartphone muziek selecteren binnen Spotify, en dit afspelen op de soundbar. Ook kun je zo vanaf je smartphone het volume aanpassen.

Daarnaast is het mogelijk om muziek te streamen over Wi-Fi. Deze soundbar heeft een ingebouwde Chromecast. Zo kun je bij verschillende apps met het cast-icoontje kiezen voor de soundbar. Ondersteuning voor Apple’s tegenhanger voor Wi-Fi streaming, Apple AirPlay, ontbreekt helaas.

Naast de draadloze verbindingsmogelijkheden, heeft de Enchant 1300 van alle Harman Kardon soundbars de meeste mogelijkheden voor bedrade verbinding. Voor het aansluiten op de TV kun je het beste gebruik maken van de HDMI-ARC aansluiting. Daarnaast zijn er drie andere HDMI-ingangen beschikbaar, zodat je de soundbar als ‘hub’ kunt gebruiken voor verbinding met je TV.

Naast HDMI, kun je externe apparaten aansluiten op de Optische aansluiting (Toslink), of via 3.5 mm AUX. Er wordt een HDMI-kabel, optische kabel, en AUX-kabel meegeleverd.

Daarnaast is er een USB-port beschikbaar, zodat je ook muziek vanaf een USB-stick of externe harde schijf af kunt spelen. Dat is een voordeel op de soundbars van de Citation-serie, die beiden geen USB-ingang hebben.

Wel een nadeel op de soundbars van de Citation-serie, is dat de Enchant 1300 niet beschikt over een geïntegreerde Google Assistant. Zo kun je dus géén gebruik maken van stemcommando’s. Wel wordt er een afstandsbediening meegeleverd, en zitten er bovenop van de soundbar vier knoppen om deze mee te bedienen.

De Enchant 1300 heeft flinke afmetingen voor een soundbar. Deze soundbar is namelijk 112 cm lang, 6.5 cm hoog, en 12.5 cm diep. Het gewicht van de soundbar is 5.65 kg. Er worden muurbeugels meegeleverd waarmee je de soundbar aan de muur kunt bevestigen.

Deze soundbar kopen? Op dit moment is de beste prijs te vinden op Coolblue.nl. Hier is deze soundbar verkrijgbaar voor 549 euro. Ook kun je de soundbar bestellen op Bol.com en op Harmankardon.nl.

Harman Kardon Enchant 800 – MultiBeam soundbar (8 ch)

Harman Kardon Enchant 800

De Harman Kardon Enchant 800 is het ‘kleine broertje’ van de eerder genoemde Enchant 1300. Deze soundbar heeft met 8 channels minder audiokanalen, maar gebruikt wel dezelfde MultiBeam technologie voor het afspelen van het geluid in virtual surround.

Ook bij deze soundbar, kun je dit automatisch laten afstemmen naar de ruimte waar je deze soundbar in plaatst. Elk kanaal bevat één speaker.

Van de acht ingebouwde speakers zijn er zes 50 mm woofers, die zich allemaal aan de voorzijde van de soundbar bevinden. Om te zorgen voor een goede weergave van de hoge tonen, zijn er twee 25 mm tweeters aanwezig op de uiteinden van de soundbar.

Met een totaal RMS vermogen van 90 Watt, is dit een gemiddeld krachtige soundbar. Met een frequentierespons tussen de 76 Hz en 20 kHz, is de Enchant 800 iets minder goed in het weergeven van basgeluid dan de Enchant 1300.

Om dit nadeel weg te nemen, kun je ook op deze soundbar de Enchant subwoofer aansluiten. Deze 10 inch, 200 Watt, subwoofer heeft een frequentierespons vanaf 35 Hz, en zal daarmee de echt diepe tonen goed hoorbaar maken. Deze subwoofer is los verkrijgbaar op Coolblue.nl en Bol.com.

Omdat de soundbar met MultiBeam zelf voor een surround-ervaring moet zorgen, zijn er ook voor deze soundbar geen achterspeakers beschikbaar.

Ook deze soundbar heeft zowel de mogelijkheid om hier draadloos muziek naar te streamen over Bluetooth en Wi-Fi. Door een apparaat te koppelen over Bluetooth, zal de soundbar alle audio van het gekoppelde apparaat afspelen. Voor streaming over Wi-Fi heeft de soundbar een ingebouwde Chromecast. Dat maakt het mogelijk om in meer dan 200 verschillende apps met het cast-icoontje te kiezen voor streaming naar de soundbar.

De Enchant 800 heeft daarnaast veel verschillende bedrade aansluitmogelijkheden. Zo is er een HDMI-ARC aansluiting beschikbaar voor verbinding met de TV. In tegenstelling tot de Enchant 1300, is dat echter de enige HDMI-port op deze soundbar.

Wel heeft deze soundbar ook een Optische aansluiting (Toslink), een 3.5 mm AUX aansluiting, en een USB-ingang. De HDMI-, Optische-, en AUX-kabel worden meegeleverd.

Voor het bedienen van de soundbar kun je gebruik maken van de meegeleverde afstandsbediening, de knoppen aan de bovenzijde, of een draadloos gekoppeld apparaat. De soundbar heeft géén voice control.

Wat betreft afmetingen is dit een middelgrote soundbar. De lengte is 86 centimeter, de hoogte 6.5 cm, en de diepte 12.5 cm. Het gewicht is 4.3 kg. De beugels voor muurbevestiging worden meegeleverd.

Deze soundbar en de bijbehorende subwoofer zijn verkrijgbaar in één kleur: zwart. De soundbar is het voordeligste te bestellen op Bol.com (€499), en ook verkrijgbaar op Coolblue.nl, en Harmankardon.nl.

Met de huidige prijs is deze soundbar echter niet veel goedkoper dan de krachtigere Enchant 1300, die daarmee dus een betere waarde biedt voor de prijs.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een soundbar van Harman Kardon? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een van de soundbars die je wil delen? Laat dan hieronder je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend