Chromecast Audio alternatief kopen? De beste opties!

Chromecast AudioDe Chromecast Audio is een dongle van Google die het mogelijk maakt om muziek te streamen over Wi-Fi. Je kunt deze aansluiten op traditionele speakers zonder draadloze verbinding, om deze draadloos te maken.

Ook maakt de Chromecast Audio multi-room audio streaming mogelijk, zodat je dezelfde muziek af kunt spelen op meerdere speakers tegelijk, overal in je huis.

Sinds januari 2019 wordt de Chromecast Audio echter niet meer geproduceerd. Daarom is deze sinds een paar maanden ook niet meer als nieuw verkrijgbaar in winkels. Zoek je daarom een alternatief met dezelfde functies? In dit artikel bespreek ik de opties.

Hoe werkt de Chromecast Audio?

Niet alle alternatieven op de Chromecast Audio werken hetzelfde. Daarom leg ik nog even kort uit hoe de Chromecast Audio werkt, zodat je de alternatieven hier beter mee kunt vergelijken.

De Chromecast Audio is een Wi-Fi dongle, die je met de meegeleverde 3.5 mm AUX kabel kunt aansluiten op je receiver, of rechtstreeks op je speakers. Daarnaast sluit je de Chromecast Audio met de bijbehorende adapter aan op het stopcontact.

Om de Chromecast Audio te kunnen gebruiken, heb je de Google Home app nodig. De ze kun je bijvoorbeeld op je smartphone of tablet installeren. Je kunt deze app zowel op Android als iOS installeren.

Eenmaal geïnstalleerd, zal er binnen meerdere apps, waaronder Spotify, een ‘Cast’-icoontje ( Cast Icoontje) verschijnen. Klik je op dit icoontje, dan wordt de muziek naar de Chromecast Audio verstuurd, en afgespeeld op de audio-apparaten waar je deze op hebt aangesloten. Zo kun je dus draadloos muziek streamen naar speakers, waarbij dit anders niet mogelijk zou zijn.

Gebruik je twee of meer Chromecast Audio dongles? Dan stelt de Chromecast Audio je ook in staat om de muziek naar al deze dongles tegelijk te streamen. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen naar alle speakers in alle kamers van je huis. Dit heet ook wel multi-room audio.

De Chromecast Audio kopen – nog verkrijgbaar?

Wil je toch nog gebruik maken van de Chromecast Audio zelf? Hoewel deze niet meer als nieuw verkrijgbaar is, kun je deze nog wel als tweedehands kopen. Omdat de Chromecast Audio nog steeds populair is, maar niet meer gemaakt wordt, ligt de prijs van tweedehands Chromecast Audio’s ondertussen hoger dan de oorspronkelijke winkelprijs.

De oorspronkelijke prijs van de Chromecast Audio was 39 euro. Op Ebay.nl en Marktplaats.nl is de gangbare prijs voor een tweedehands Chromecast Audio ondertussen ruim 60 euro.

Vind je dat te duur, of wil je geen tweedehands product? Hieronder noem ik de twee beste alternatieven.

AudioCast M5 – beste Chromecast Audio alternatief (Wi-Fi)

Wil je een Chromecast Audio alternatief die ook multi-room audio mogelijk maakt? Dan zul je gebruik moeten maken van Wi-Fi. Wat betreft werking is de AudioCast M5 het beste alternatief, omdat deze ook over Wi-Fi werkt.

Audiocast M5 Chromecast Audio Alternatief

AudioCast M5

Bekijk op Amazon.nl

Net als de Chromecast Audio, sluit je de AudioCast M5 met de meegeleverde 3.5 mm AUX kabel aan op je receiver, of rechtstreeks op je speakers. Daarnaast moet je deze aansluiten op stroom, met de meegeleverde USB power adapter.

Eenmaal aangesloten, zul je eerst de AudioCast App moeten installeren, en de setup moeten doorlopen.

In deze video zie je duidelijk hoe dat werkt, en hoe je ook een tweede AudioCast M5 kunt instellen voor multi-room audio.

Met de app kun je muziek kiezen die al op je smartphone of tablet staat, op een mediaserver op hetzelfde Wi-Fi netwerk, of uiteraard van streaming apps zoals Spotify.

Omdat de AudioCast M5 wat betreft functies het meeste op de Chromecast Audio lijkt, is dit het beste alternatief. Daarnaast is de AudioCast M5 ook goedkoper dan een tweedehands Chromecast Audio.

De AudioCast M5 kopen? Deze is verkrijgbaar op Bol.com en Amazon.nl.

Beste Bluetooth alternatief: Logitech Bluetooth audio adapter

Wil je draadloos streamen mogelijk maken op een enkele speaker of geluidsinstallatie, en heb je dus géén multi-room audio nodig? Dan kun je ook gebruik maken van Bluetooth, met een bluetooth ontvanger.

Logitech Bluetooth Audio Adapter

Logitech Bluetooth
Audio Adapter

Bekijk op Amazon.nl

Een populaire en betrouwbare bluetooth audio ontvanger is de Logitech Bluetooth audio adapter. Deze kun je met een 3.5 mm AUX kabel aansluiten op je receiver, of direct op een speaker.

Ook kun je dit apparaat met RCA-kabels verbinden met de linker- en rechter speaker. Verder zul je deze bluetooth ontvanger alleen nog aan moeten sluiten op een stopcontact met de meegeleverde power adapter.

Om draadloos te kunnen streamen druk je éénmaal op de knop bovenop het apparaat om deze aan te zetten. Vervolgens gaat de Logitech Bluetooth Audio Adapter in de zogenaamde ‘bluetooth pairing mode’, en wordt deze zichtbaar onder de bluetooth instellingen van bijvoorbeeld je smartphone. Kies er vervolgens voor om met dit apparaat te verbinden.

Eenmaal verbonden, zal alle audio van je smartphone of tablet draadloos afgespeeld worden op de speakers waar de Logitech Bluetooth Audio Adapter op is aangesloten. Het opgegeven bluetooth bereik van deze ontvanger is 15 meter.

Een voordeel van bluetooth streaming, is dat dit werkt met elke denkbare streaming dienst. Ook hoef je niet met je thuisnetwerk (Wi-Fi) verbonden te zijn om te kunnen streamen, en kunnen ook gasten muziek streamen naar je speakers zonder eerst je Wi-Fi wachtwoord nodig te hebben.

Hoewel de Logitech Bluetooth Audio adapter anders werkt dan de Chromecast Audio, maakt ook deze het mogelijk om draadloos muziek af te spelen op je speakers. Daarnaast is deze oplossing ook gebruiksvriendelijker, én flink goedkoper. Het grootste nadeel van deze oplossing, is dat multi-room audio niet mogelijk is.

De Logitech bluetooth audio adapter kun je online bestellen op Bol.com en Amazon.nl. Alle prijzen vergelijken? Bekijk dan hier alle Logitech Bluetooth Audio Adapter prijzen en aanbiedingen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de genoemde Chromecast audio alternatieven? Of over een ander product om speakers draadloos te maken? Laat dan hieronder je reactie achter!

Oorspronkelijk gepubliceerd op 30 december 2019. Laatste update: 13 augustus 2021.

Plaats een reactie

13 reacties op “Chromecast Audio alternatief kopen? De beste opties!”

 1. Hi,
  Ik heb de Audiocast 2 jaar lang met plezier gebruikt. Niet alleen voor muziek, maar ook om de audio van Netflix en dergelijke te streamen. Echter opeens zat er een paar seconden vertraging tussen beeld en Audio, ik heb alles geprobeerd maar op alle apparaten blijft de delay. Super irritant. Is er een alternatief of een oplossing hiervoor waarvan je weet?

  Bedankt alvast!

  Beantwoorden
  • Hoi Mats,

   Misschien is dat probleem ontstaan met een app-update? Dan wordt het vaak weer opgelost in de volgende versie. Ga eens na of je de app ondertussen naar een nieuwere versie kunt updaten? Anders is het (met een omweg) ook mogelijk om een app te downgraden naar een oudere versie, waarbij het probleem met de synchronisatie van beeld en geluid nog niet aanwezig is.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Ik heb 2 Chromecast audio-toestellen. Ik heb een derde nodig. Ik vermoed dat ik de Audiocast M5 niet kan gebruiken om samen met de 2 Chromecasts synchroon multiroom te bedienen?

  Beantwoorden
  • Hoi Willy,

   Zover ik weet is dat helaas niet mogelijk. De Audiocast M5 gebruikt zijn eigen app, en is zover ik weet niet te bedienen vanuit Google Home. In jouw geval zou ik simpelweg een derde Chromecast audio kopen op Marktplaats.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 3. “Het enige nadeel is dat multi-room audio niet mogelijk is”
  Er zijn nog wel meer nadelen: elk geluidje uit je mobieltje komt op de boxen. En hoe zit dat met een telefoongesprek? Of als je even naar de schuur loopt? En als er meerdere telefoons in huis zijn die ingesteld zijn om verbinding te maken? Lukt het nog wel draadloze koptelefoon te telefoneren terwijl muziek afspeelt op de stereo-installatie?

  Beantwoorden
  • Hoi Harald,

   Je hebt gelijk, er zijn meer mogelijke nadelen van bluetooth!

   Ook je telefoongesprek zal dan over de speakers te horen zijn. Maar door even de Bluetooth uit te schakelen op je telefoon kun je dan telefoneren zoals normaal. En waarschijnlijk wil je tijdens het voeren van telefoongesprek ook geen muziek luisteren (maar misschien anderen in huis, in een andere kamer wel).

   Het bereik van Bluetooth is in de meeste gevallen wel groot genoeg dat je wel even naar de schuur kunt lopen met je telefoon in de broekzak, zonder dat de muziek hiervan zal onderbreken. Meestal wordt er een bluetooth bereik van zo’n 10 meter opgegeven, maar in de praktijk is het vaak flink verder dan dat. Of dit een probleem wordt hangt dus af van hoe ver de afstand tot de schuur is, en of er dan dikke muren of andere obstructies zijn voor het bluetooth signaal. Maar in de meeste gevallen zal dit geen probleem moeten zijn.

   Met de Logitech Bluetooth Audio Adapter zul je bij elk gebruik moeten pairen door de knop in te drukken, en deze onder je bluetooth instellingen te selecteren. Deze zal dus niet automatisch verbinden met elke telefoon in huis, dus dit is geen nadeel.

   Zover ik weet is het niet mogelijk om met een bluetooth koptelefoon te telefoneren en tegelijkertijd met dezelfde telefoon muziek af te spelen op de stereo-installatie. Dus dat is een mogelijk nadeel.

   Als je dit belangrijke punten vindt, kun je inderdaad het beste kiezen voor de genoemde Wi-Fi dongle, de AudioCast M5.

   Ik heb de tekst aangepast naar “Het grootste nadeel …” :)

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Zeer tevreden over de Audiocast M5’s voor m’n multiroom opstelling. Wi-Fi verbinding is goed en stabiel; na drie maanden gebruik dusver nooit problemen mee gehad. De app spreekt voor zich. Audio loopt netjes synchroon. Eigenijk niets op aan te merken behalve de ietwat hoge prijs, zeker gezien ik meteen 4 stuks nodig had. Bedankt voor de suggestie!

  Beantwoorden
 5. ik heb een NAD receiver en revel concert F12 geluid boxen. Deze zou ik graag draadloos willen verbinden.
  Hoe kan ik het beste te werk gaan? ik zou dan graag geen enkele draad meer willen hebben. Enkel de stroomdraad.
  Mt vr gr Jacques Verbeeten

  Beantwoorden
  • Hoi Jacques,

   De Chromecast audio en de genoemde alternatieven zijn in ieder geval niet de juiste oplossing. Het probleem is dat deze stereo speakers de versterker nodig hebben, maar de genoemde opties zouden de versterker overslaan. Wel kun je een Chromecast audio of Audiocast M5 op de versterker aansluiten, maar dan heb je nog steeds een draad van de versterker naar de speakers. Een ander probleem is dat je met een streaming oplossing (bluetooth/wi-fi) streaming oplossing ook geen hi-res audio afspelen, en dat is sowieso al zonde van deze goede speakers.

   De juiste oplossing hiervoor wordt een ‘wireless speaker kit’ genoemd. Dat zijn twee draadloze ontvangers met ingebouwde versterker, met een zender die je op je receiver aansluit. Ik ben op dit moment alleen niet op de hoogte van de goede opties. Dus probeer eens te zoeken op ‘wireless speaker kit’.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. De Logitech Bluetooth adapter geeft een beroerd geluid en is echt geen alternatief. Met de Audiocast heb ik geen ervaring. Vraag me af of je een normale chromecast ook voor audio-streaming kunt gebruiken

  Beantwoorden