Soundbar kopen, waar op letten? Volledige koopgids!

Soundbar kopen, maar eerst weten op welke eigenschappen je moet letten? In deze koopgids vind je een volledig overzicht van alle belangrijke eigenschappen van een soundbar.

TIP: Bekijk ook het artikel ‘beste soundbar‘ voor onze selectie van de beste soundbars van dit moment.

Sony Ht St5000 Beste Geluidskwaliteit 2

De soort ingebouwde speakers

Bij het kopen van een soundbar is het belangrijk om op de soort en hoeveelheid ingebouwde speakers te letten. Er zijn drie verschillende typen speakers die er worden toegepast in een soundbar:

  • Full range woofers. Dit type komt het meeste voor. Dit zijn speakers met een bereik van lage tot hoge tonen. Daarmee beslaan deze speakers het belangrijkste gedeelte van de tonen om geluid acceptabel weer te geven. Ze zijn echter minder goed in staat om dit zo nauwkeurig te doen als specialistische speakers zoals tweeters, mid-range woofers, of subwoofers. Veel, voornamelijk goedkope soundbars, gebruiken alleen dit type speaker.
  • Tweeters. Tweeters zijn kleine speakers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van hoge tonen. Daarom kunnen ze hogere tonen halen dan woofers, en deze tonen ook nog met veel volume weergeven. Goede soundbars bevatten daarom ook tweeters.
  • Mid-range drivers. Dit type speakers zijn gespecialiseerd in het afspelen van middentonen, waaronder ook het stemgeluid.
  • Subwoofers. Subwoofers zijn speakers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van lage tonen, de bastonen. Om een diepe bastoon met voldoende volume weer te geven, moet een subwoofer een grote afmeting hebben. In sommige grote soundbars is de subwoofer ingebouwd in de soundbar zelf. Vaker wordt er een losse subwoofer meegeleverd bij de soundbar.

Om zowel hoge, midden, als lage tonen met voldoende volume te kunnen weergeven, vind je in de beste soundbars dus de drie gespecialiseerde speakers.

Ook bestaat er nog een type speakers waarin er een mid-range driver, tweeter, en soms ook een subwoofer wordt gecombineerd. Deze heten coaxiale speakers, en besparen ruimte vergeleken met een losse woofer en tweeter. Een ander voordeel is dat deze ervoor zorgen dat de richting van de tweeter en woofer zo volledig gelijk is. Wel kan het combineren van al deze speakers een negatieve invloed hebben op de geluidskwaliteit.

Hoeveelheid audiokanalen (2.0, 2.1, 3.0, 3.1, 5.1, 7.1 etc)

Een andere belangrijke eigenschap is de hoeveelheid audiokanalen die een soundbar kan afspelen. Omdat elk kanaal een eigen audiosignaal heeft, heeft deze eigenschap invloed op de ruimtelijkheid van het geluid.

Zo kan een stereo (2.0) soundbar bijvoorbeeld twee audiokanalen afspelen; links en voor rechts. Staat een acteur in een film links in beeld, dan zal de linker speaker het stemgeluid van de acteur ook met meer volume afspelen dan de rechter speaker.

Hoe meer speakerkanalen, en speakers om het geluid hiervan af te spelen, hoe beter en realistischer je de richting van het geluid ervaart. Hieronder uitleg van de verschillende hoeveelheden audiokanalen die je tegenkomt bij soundbars.

1.0 – ofwel ‘mono’

Dit komt bij soundbars eigenlijk nooit voor.

2.0 – ofwel ‘stereo’

Dit is de minimale hoeveelheid audiokanalen die soundbars kunnen afspelen. De twee speakerkanalen in een stereo-indeling zijn linksvoor, en rechtsvoor. Veel muziek is in stereo opgenomen. Daarom is een goede 2.0 soundbar prima voor het beluisteren van muziek.

2.1 – stereo met subwoofer

Dit is een stereo-opstelling, met daarnaast ook een audiokanaal voor de subwoofer. Soms bevat een soundbar zelf de subwoofer, maar vaker wordt er een losse subwoofer meegeleverd die dit geluidskanaal afpeelt.

3.0 – stereo met middenkanaal

Dit is een opstelling met drie audiokanalen, namelijk links-, rechts-, en middenvoor. Bij het kijken van TV en films is een derde kanaal prettig, omdat dit de richting van het geluid flink verbetert.

3.1 – stereo met middenkanaal en subwoofer

Deze opstelling heeft een audiokanaal voor links-, rechts-, en middenvoor, en daarnaast een subwoofer. De subwoofer kan in de soundbar zelf ingebouwd zijn, of als losse speaker worden meegeleverd.

5.0 en 5.1 – ofwel ‘surround sound’ (met subwoofer)

Een surround-sound opstelling heeft een audiokanaal voor links-, rechts- en middenvoor, en daarnaast ook audiokanaal voor links- en rechtsachter. Nagenoeg alle surround-sound opstellingen bevatten daarnaast ook een subwoofer.

Bij soundbars wordt surround-sound op twee manieren toegepast. Zo zijn er veel 3.0 soundbars die worden geleverd met twee losse achterspeakers voor het afspelen van de twee achterkanalen.

De andere mogelijkheid is dat alle speakers in de soundbar zelf zijn ingebouwd. De speakers die het achtergeluid afspelen zitten dus ook in de soundbar zelf. Deze speakers zitten op de uiteindes van de soundbar, en zijn opzij gericht.

Het idee is dat het geluid van deze speakers via je muren weerkaatst, zodat het alsnog lijkt of het geluid van achteren komt. Dit heet ook wel ‘virtuele surround sound’. In de praktijk werkt dit nooit zo goed als een opstelling die ook werkelijk achterspeakers gebruikt. Ook hangt de werking van dit effect af van de kamer waarin je de soundbar plaatst. Sommige soundbars hebben daarom ook een functie om het geluid te kalibreren op de ruimte.

Bij een 5.1 systeem kan ook de subwoofer ofwel ingebouwd zijn in de soundbar, of als losse speaker worden meegeleverd.

7.1 – surround sound met subwoofer

Deze opstelling heeft een audiokanaal voor links-, rechts-, en middenvoor, twee voor linksachter, twee voor rechtsachter, en een subwooferkanaal. Ook hierbij kan dit opgesplitst zijn in een soundbar met losse speakers. Daarnaast zijn er ook soundbars waarbij alle speakers in de soundbar zelf zitten, en de vier ‘achterspeakers’ het geluid opzij afspelen om het te weerkaatsen.

5.1.2, 5.1.4, 7.1.2, en 7.1.4 – Dolby Atmos enabled

Soundbars met deze hoeveelheid audiokanalen bevatten twee of vier speakers die omhoog gericht zijn. Door het geluid via je plafond omlaag te weerkaatsen, zul je dit geluid ervaren alsof het van boven komt.

Bronmateriaal

Voor de beste ervaring moet het bronmateriaal, bijvoorbeeld je film, ook werkelijk geluid bevatten voor al deze audiokanalen.

Hoeveelheid, en soort speakers per kanaal

Om de audio van een audiokanaal af te spelen is er minimaal één speaker nodig. Daarnaast kunnen er ook meer speakers zijn die hetzelfde audiokanaal afspelen. Dit heeft ook effect op de ervaring van het geluid.

Zo kan een 3.0 soundbar bijvoorbeeld drie speakers bevatten; alleen drie woofers.

Ook kan deze bijvoorbeeld vijf speaker bevatten; twee woofers en een tweeter voor het middenkanaal, en voor het linker- en rechter kanaal alleen een woofer. Bij deze opstelling zullen de hoge tonen die uit het midden komen beter klinken dan hoge tonen van het linker- en rechter kanaal.

Heeft de soundbar echter voor elk geluidskanaal twee woofers en één tweeter? Dan zullen de hoge tonen vanuit elke richting bij deze soundbar goed weergegeven kunnen worden. De hoeveelheid en soort speakers per audiokanaal is daarom ook een eigenschap die bijdraagt aan de geluidskwaliteit.

Plaatsing en richting van de speakers

Ook de plaatsing van de speakers in een soundbar hebben invloed op de geluidservaring, voornamelijk op de ruimtelijke ervaring van geluid.

Omdat bij een soundbar alle speakers in één balk zijn geplaatst, is de richting van de ingebouwde speakers niet aan te passen. Dat is een nadeel op losse TV speakers, die je zelf kunt opstellen op de ideale locatie.

De meeste soundbars richten de speakers van de eerste drie audiokanalen (zie eerder) recht naar voren. Hoe meer afstand er tussen de speakers van de verschillende audiokanalen zit, hoe beter de ruimtelijkheid.

Extra (losse speakers) – achterspeakers en subwoofers

Sommige soundbars hebben ook losse achterspeakers, en een losse subwoofer. Deze kunnen meegeleverd worden met de soundbar zelf, maar zijn soms ook los te koop als uitbreidingsmogelijkheid op de soundbar zelf.

De achterspeakers zijn bedoeld om het geluid van de twee achterkanalen af te spelen, zodat deze in combinatie met de soundbar een surround sound systeem maken. Het voordeel hiervan is dat voor dit een betere ruimtelijke geluidservaring zorgt.

De subwoofer is een speaker die goed is in het afspelen van lage, diepe, tonen. Deze speelt het subwooferkanaal af. Grote subwoofers zijn beter in het afspelen van lage tonen met veel volume. Het belangrijke voordeel van een losse subwoofer is dus dat deze meestal voor beter basgeluid zorgen dan een ingebouwde subwoofer in de soundbar.

Het nadeel van losse speakers is dat deze weer extra ruimte innemen. Daarnaast hebben deze losse speakers ook stroom nodig, en moet je deze aansluiten op het stopcontact.

Of de losse speakers bedraad aangesloten moeten worden op de soundbar, verschilt per model. Zo verbind de Sonos Sub bijvoorbeeld draadloos met de Sonos Playbar soundbar, maar moet de meegeleverde subwoofer van de Samsung HW-K335 bijvoorbeeld wél bedraad aangesloten worden op de soundbar

Wil je kiezen voor een soundbar met subwoofer en/of achterspeakers? Denk dan ook goed óf, en hoe, je deze kunt plaatsen in je kamer. Bedenk ook op welke stopcontacten je de losse speakers dan kunt aansluiten, en of de kabels dan niet in de weg komen te liggen.

Kortom kunnen losse speakers bij de soundbar de geluidskwaliteit verder verbeteren, maar is het onhandig dat ze veel ruimte innemen, en je ook meer kabels zit.

Aansluitingen/ingangen

Samsung HW K335 Soundbar Ingangen 4

Om de soundbar aan te kunnen sluiten op je TV af andere audiobronnen, kunnen er verschillende aansluitingen op een soundbar zitten. Hoe meer aansluitmogelijkheden je hebt, hoe beter.

Vaak kun je met de afstandsbediening van de soundbar wisselen tussen de ingangen als ‘input’. Zo kun je met de afstandsbediening bijvoorbeeld wisselen van je aangesloten TV als input-bron, naar een aangesloten harde schijf, of naar een aangesloten CD-speler als inputbron.

Welke aansluitingen vind je op een soundbar? Hieronder de belangrijkste opties.

  • HDMI (ARC). HDMI-kabels kunnen zowel een digitaal videosignaal als een digitaal audiosignaal versturen. ARC staat voor ‘Audio Return Channel’, en houdt in dat het signaal in twee richtingen gestuurd kan worden: van de TV naar de soundbar, of van de soundbar naar de TV. Door gebruik te maken van HDMI ARC, kun je ook je Blu-ray speler rechtstreeks op de soundbar aansluiten – zonder dat je deze ook op de TV aan hoeft te sluiten.
    De soundbar werkt dan als hub, en stuurt het videosignaal door naar de TV. De TV stuurt het bijbehorende audiosignaal van bijvoorbeeld een Blu-ray film over HDMI ARC verbinding met soundbar terug om dit af te spelen.
    Van de mogelijke audio-aansluitingen op een soundbar, is HDMI (ARC) is de beste mogelijkheid omdat deze verbinding de hoogste maximale bandbreedte heeft. Daarom is het ook mogelijk om lossless Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio te versturen over HDMI.
  • Toslink/optisch, ofwel Digital Audio In/out, dus ook een digitaal signaal. Dit is een veel voorkomende aansluiting op  TV’s en soundbars. In tegenstelling tot HDMI zal deze kabel alleen een audiosignaal van je TV versturen naar je soundbar. Het geluid van alle apparaten, zoals een Blu-ray speler of een console die je op je TV aansluit, zal vervolgens worden afgespeeld via de soundbar. Het nadeel is dat de bandbreedte minder is, en er daarom geen lossless Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio ondersteund wordt.
  • AUX, ofwel via een kabel met een TRS jackplug (vaak 3.5 mm). Hiermee verstuur je een analoog signaal van je TV naar de soundbar.
  • USB. Op veel soundbars zit ook en USB-ingang. Door hier een USB-stick, harde schijf, of andere datadrager op aan te sluiten, kun je de muziek die daarop staat afspelen.

Naast de soort aansluitingen, kan afhankelijk van de hoeveelheid apparaten die je wil aansluiten, ook de hoeveelheid aansluitingen belangrijk zijn.

Connectiviteit (Bluetooth/Wi-Fi)

Naast de bedrade aansluitingen, kun je met veel soundbars ook een draadloze verbinding maken. Dit is mogelijk met bluetooth, of over Wi-Fi.

Het voordeel van Bluetooth is dat elk apparaat dat in draadloos bereik van de soundbar is, hier muziek naar kan streamen. Zo kun je ook met apparaten die geen Wi-Fi verbinding hebben, of zelfs helemaal geen internet hebben, muziek streamen naar je soundbar. Na het verbinden speelt de soundbar alle muziek van het verbonden apparaat af. Streamen over bluetooth is dus gebruiksvriendelijk.

Een klein nadeel van streamen via bluetooth is dat het op dit moment (nog) niet mogelijk is om dit volledig zonder kwaliteitsverlies te doen met audio-bestanden met een hoge resolutie. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van compressie. Hoeveel de kwaliteit afneemt hangt af van de ondersteunde codecs.

Wel is het mogelijk om over Wi-Fi audio te streamen naar je soundbar zonder kwaliteitsverlies. Uiteraard moet je wel gebruik maken van high-res audio bronmateriaal om daar voordeel van te hebben. Een nadeel van streamen over Wi-Fi is dat je alle apparaten, dus de soundbar en bijvoorbeeld een smartphone, eerst moet verbinden met hetzelfde netwerk. Ook moet je eerst een app installeren en configureren om te kunnen streamen over Wi-Fi. Daarom is Wi-Fi minder gebruiksvriendelijk.

Geluidskwaliteit volgens tests en reviews

De belangrijkste eigenschap; hoe goed klinkt de soundbar? Dit is ook de moeilijkste eigenschap om op te selecteren. Ten eerste kun je kijken naar de soort en hoeveelheid ingebouwde speakers (zie eerder) om een inschatting te maken.

Maar wil je een beter idee krijgen van hoe een soundbar klinkt, dan kun je deze het beste beluisteren en vergelijken in de winkel. De andere optie is om uit te gaan van test en reviews. De geluidskwaliteit is uit te drukken in verschillende eigenschappen. Hieronder meer informatie over deze eigenschappen.

Frequentiebereik en frequentierespons

Een eigenschap soms wordt opgegeven door de fabrikant is de frequentiebereik, uitgedrukt in Hz. De fabrikant geeft dan op welke tonen de soundbar af kan spelen. Bijvoorbeeld 40 Hz – 20 kHz. Een lage toon, ofwel een bastoon, heeft een lage frequentie. Een speaker met een bereik van 20 Hz – 20 kHz is kan dus lagere tonen halen.

Het is belangrijker of de speaker zowel lage, midden, en hoge tonen ook allemaal met evenveel volume weergeeft. Als dat niet zo is, krijgt de audio een andere klank dan er bedoelt is. Deze eigenschap heet de frequentierespons.

Of een soundbar een geluid evenwichtig kan weergeven kun je zien aan de frequentieresponsgrafiek. Bij deze grafiek zie je de verschillende frequenties, en de afwijking van het geluidsniveau in dB. Hoe kleiner de afwijking, hoe beter en evenwichtiger het geluid klinkt. Ook kun je zien of bepaalde lage tonen helemaal wegvallen.

Met deze grafiek krijg je dus in één oogopslag veel informatie over de prestaties van een soundbar. Hoewel er meer eigenschappen zijn waar je de geluidskwaliteit in kunt uitdrukken, is dit in de praktijk de nuttigste.

Reviews en ervaringen

Niet altijd zijn er tests te vinden met de frequentierespons. Je kunt dan ook uitgaan van (klant)reviews. Je kunt deze reviews vinden op reviewsites (zoals koopgids.net!) en klantbeoordelingen en ervaringen op pagina’s van webshops.

Soundbar merken

Heb je voorkeur voor een soundbar van een bepaald merk? Als je een soundbar wil gebruiken als onderdeel van multi-room audio via Wi-Fi, zul je een soundbar van het hetzelfde merk moeten kiezen als je kamerspeakers.

Of wil je bijvoorbeeld een soundbar van hetzelfde merk als je TV? Alle grote televisie-fabrikanten, zoals Samsung, Sony, LG, en Philips maken ook hun eigen soundbars. Daarnaast zijn er ook een aantal gespecialiseerde fabrikanten van audio-apparatuur, die hun eigen soundbars maken. Bijvoorbeeld Bose, JBL, Harman Kardon, en Sonos.

Om een bepaalde soundbar bij een TV te gebruiken, hoeven deze echter niet beide van hetzelfde merk te zijn! Zolang de soundbar en TV op elkaar aan te sluiten zijn, werkt het.

Meer informatie over soundbars van een bepaald merk? Bekijk dan de volgende artikelen:

Prijs/budget

De prijs van soundbars loopt flink uiteen. Van alle soundbars die beschikbaar zijn op Bol.com ligt de gemiddelde prijs op 260 euro. De goedkoopste soundbar kost 35 euro, en de duurste kost 1500 euro. Als je een bepaald budget in gedachte hebt, kun je met de informatie uit deze koopgids een soundbar zoeken die bij jouw budget past.

Ook kun je goede soundbars in verschillende prijsklassen vinden in het artikel ‘beste soundbar‘. Hieronder zijn een aantal soundbars geselecteerd op prijs-kwaliteitverhouding.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een soundbar? Laat dan hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend