Wat is een goede soundbar? Top 5 beste soundbars! (2018)

Door | 9 november 2017

Op zoek naar een goede soundbar? Een goede soundbar ofwel een geluidsbalk geeft een veel beter geluid dan de ingebouwde speakers in de TV. Nieuwe TV’s worden nu altijd zo plat mogelijk uitgevoerd, wat weinig ruimte over laat voor goede speakers. Voornamelijk lage bastonen zullen met de standaard speakers van de TV daarom niet goed klinken.

Het beste geluid krijg je met een full surround sound setup. Een full surround sound setup is echter de duurste optie voor goede audio, en neemt ook veel ruimte in. Een soundbar heeft als voordeel dat het minder ruimte inneemt, en beter betaalbaar is. Daarnaast kan een goede soundbar die gebruik maakt van nieuwe technoligie zoals Dolby Atmos of DTS:X, net als een full surround systeem, ook zorgen voor een 3d-geluid.

In dit artikel geven we je een overzicht van de 5 beste soundsbars van dit moment.

1. Focal Dimension Soundbar – onze #1 beste koop

Focal Dimension soundbar - beste koop soundbar

Foka.nl €999 €579 – gratis verzending Product bekijken

De Focal Dimension soundbar is een Soundbar met 5 speakers van wel 75 watt, met elk een eigen kanaal. Dat maakt dat dit een 5.0 systeem, hoewel al het geluid van voren komt. Met De Focal Dimension Sub, de bijbehorende subwoofer van 75 watt, wordt het een 5.1 systeem. Het hoge vermogen van de speakers maakt dat dit een zeer krachtige soundbar.

Deze geluidsbalk is 115.5 centimeter lang, 11.5 centimeter diep, en 11.5 centimeter hoog. De subwoofer is net zo lang en hoog, en 32.5 cm diep. Alle gangbare aansluitingen zijn aanwezig. De Focal dimension is daarmee een lange soundbar, die over een breed veld zorgt voor geluid.

Hoewel het geen echt surround sound levert, kom je met alleen deze soundbar daar erg dicht bij in de buurt. Wil je een surround sound ervaring, en geen extra speakers plaatsen? Dan is de Focal Dimension Soundbar de uitkomst. De geluidskwaliteit en precisie van het geluid van deze bar wordt zeer goed beoordeeld door de experts van reviewsites zoals WhatHiFi en AVforums.

Je kunt de Focal Dimension plaatsen op de TV-kast, of monteren aan de muur. Bestel je ook de Focal Dimension Subwoofer, dan is de bedoeling dat je deze achter de Focal Dimension Soundbar plaats. De TV zelf kan dan op de subwoofer staan. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd om de soundbar mee te bedienen.

Als het puur om de beste geluidskwaliteit gaat voor het geld, dan is de Focal Dimension met een huidige prijs van €579 veruit de beste koop. De additionele subwoofer is beschikbaar voor €399.

2. Samsung HW-MS650 Soundbar

Samsung HW-MS650 - Soundbar met bluetooth

Conrad.nl €579,00 – gratis verzending Product bekijken

De Samsung HW-MS650 Soundbar, ofwel de Samsung Sound+ Premium Soundbar, is onze nummer twee als het gaat om de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Zoek je een soundbar zonder De Samsung HW-MS650 is een zogenaamde one-body soundbar, wat betekend dat al het geluid uit de soundbar komt. Er zitten dus geen losse speakers en subwoofer bij: alles speakers zitten ingebouwd in de bar zelf. De bar heeft een simpel rechthoekig ontwerp. Hoewel deze HW-MS650 draadloos is te besturen, wordt er ook een simpele afstandsbediening meegeleverd. De bar is 106 cm lang, 7.8 cm hoog, en 13 cm diep. Alle speakers in de bar zijn front-facing.

In de bar zitten 9 verschillende speakers met elk een eigen versterker. Elke speaker heeft een vermogen van 20 Watt. Met de verschillende speakers, waaronder de ingebouwde subwoover, geeft deze soundbar een zeer goed geluid over het volledige geluidsspectrum. Het geluid van deze bar wordt door veel tech review websites, waaronder Techradar, Expertreviews, Trusted Reviews, en Homecinemachoice.com zeer goed beoordeeld.

De soundbar is zonder kabels te verbinden met een Samsung televisie via bluetooth of WiFi. Ook is het mogelijk om wel gebruik te maken van kabels. Heb je een Samsung TV, dan is de soundbar direct te bedienen met de afstandsbediening van je TV. Ook kun je via de bijbehorende app de soundbar via WiFi bedienen vanaf je smartphone of tablet. Behalve het geluid van je TV, kun je zo ook rechstreeks vanaf je smartphone muziek streamen.

Deze bar is wireless surround sound ready. Dit houdt in dat je door extra speakers toe te voegen, je in combinatie met deze sound bar draadloos een full surround sound kunt creëren.

De Samsung HW-MS650 Soundbar is in Nederland en Belgie online beschikbaar via meerdere webshops. De prijs ligt op dit moment rond de €600.

3. Sonos Playbar – hi-fi geluidsbalk

Sonos Playbar - hi-fi geluidsbalk

Bol.com €743,99 – gratis verzending Product bekijken

De Sonos Playbar is een high-end sound bar die verder is uit te breidden met de bijbehorende Sonos Sub. De Sonos playbar is te bedienen met WiFi, met de Sonos Controller app, die naast de TV ook feilloos samenwerkt met onder andere Spotify, Apple Music, Soundcloud en Google Play Music. Er wordt verder geen afstandsbediening meegeleverd.

Deze geluidsbalk is plat te plaatsen in of op je tv-meubel, of te bevestigen aan de muur. De balk is 90 cm lang, 85 cm hoog, en 14 cm diep.

De Sonos Playbar is op zichzelf een 3.0 geluidssysteem, met een midden, links en rechts geluidkanaal. De Sonos Soundbar scoort erg goed op geluidskwaliteit bij reviewsites zoals whathifi.com en expertreviews.co.uk. In de Playbar zelf zitten wel 9 verschillende speakers, waarvan zes midrange speakers, en drie tweeters.

Wil je de lage tonen beter vertegenwoordigen, dan is het aan te raden om ook de Sonos Sub speaker te gebruiken bij deze soundbar. Door naast de soundbar gebruik te maken van andere draadloze Sonos speakers, kun je ook full surround geluid creëren.

De Sonos Playbar is in Nederland en Belgie online beschikbaar via meerdere webshops. De prijs ligt op dit moment rond de €750.

4. Sony HT-MT300 Soundbar – beste betaalbare soundbar met subwoofer

Sony HT-MT-300 korte soundbar met subwoofer

Bol.com €199,00 – gratis verzending Product bekijken

Op zoek naar een betaalbare soundbar, die toch goed geluid levert? Dan is de Sony HT-MT300 een goede keuze. Dit is een kleine soundbar, van slechts 50 cm breed, en 5,4 cm hoog. Daardoor neemt deze weinig ruimte in beslag. Verder zit er een subwoofer bij, die zovel horizontaal als verticaal is te plaatsen. Deze soundbar is draadloos te bedienen met behulp van de Sony Music Center App.

Deze soundbar maakt gebruik van twee mid-range speakers en een subwoofer. Daarmee is dit een 2.1 stereo geluidssysteem. Wel wordt er sofwarematig de indruk gewekt van 3D geluid, met behulp van virtual surround technologie. In combinatie met de meegeleverde subwoofer, zorgt dit voor ervoor dat zowel lage als hoge tonen erg goed klinken voor zo’n betaalbare soundbar. Omdat de speakers relatief dicht op elkaar zitten, is de reikwijdte van deze soundbar wel enigzins beperkt.

De Sony HT-MT300 Soundbar is in Nederland en België online te bestellen bij meerdere webshops. De prijs ligt zo rond de €200.

5. Bose SoundTouch 300

Bose SoundTouch 300 - #5 beste soundbar

Mediamarkt.nl €799,00 – gratis verzending Product bekijken

De Bose SoundTouch is een luxe soundbar met een strak, glad design. Een groot voordeel van deze bar is de veelzijdigheid; alle veelgebruikte aansluitingen zijn op deze bar aanwezig. De Bose SoundTouch 300 wordt geleverd met bijbehorende afstandsbediening, maar is ook te besturen via WiFi, met de Bose SoundTouch App. Deze app is beschikbaar voor Android, iOS, Windows en Mac OS. Deze app maakt het mogelijk om muziek rechstreeks op je soundbar te streamen via online diensten zoals Spotify.

Na het plaatsen van je SoundTouch, is het mogelijk deze softwarematig perfect af te stellen op de akoestiek van je woonkomer. Deze brede soundbar zorgt voor een zeer ruime reikwijdte voor het geluid van je film of muziek. Verder is de Bose SoundTouch is in staat om zeer veel volume te leveren; meer dan je zou verwachten van alleen een enkele soundbar. De soundbar ondersteunt de audio-indelingen Dolby Digital, en DTS.

Je kunt je geluidsinstallatie verder uitbreidden met een subwoofer en rear speaker. De bijbehorende subwoofer heet de Acoustimass 300 bass module. De rear speakers voor surround sound  heten de Virtually Invisible 300 rear surround speakers. Al deze speakers zijn draadloos te verbinden met de soundbar.

Conclusie

Er zijn veel goede soundbars beschikbaar. Kies je een van de bovengenoemde vijf opties, dan zit je zeker goed! Heb je verdere vragen over het kopen van een goede soundbar? Stel deze vraag hieronder, en je krijgt persoonlijk advies.

Laatste update: 9 november 2017. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 5 mei 2017

Eén reactie op “Wat is een goede soundbar? Top 5 beste soundbars! (2018)

  1. Guido Post author

    Ik heb vandaag een kleine update gemaakt aan dit artikel. Na nieuwe producten onderzocht te hebben blijft de genoemde top 5 op dit moment hetzelfde. Wel zijn de prijzen en beschikbaarheid van de producten ondertussen veranderd en aangepast in het artikel. Zo is de Sony HT-MT300 Soundbar ondertussen al 100 euro goedkoper (50% korting op de oorspronkelijke prijs). Ook de Focal Dimension en Samsung HW-MS650 zijn iets goedkoper. De Sonos Playbar is vreemd genoeg in prijs gestegen.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *