Sonos Era 300 vs Five? Complete vergelijking en advies!

Wil je een Wi-Fi speaker van Sonos kopen, en twijfel je tussen de Sonos Era 300 en de Sonos Five? Om je te helpen met je keuze, vind je op deze pagina een volledige vergelijking tussen deze twee speakers.

Er zijn een aantal belangrijke overeenkomsten tussen deze speakers. Zo zijn beide Wi-Fi speakers van Sonos, die stereo geluid kunnen afspelen. Ook zijn beide speakers op te stellen als stereo (2.0) paar, en op te stellen als rear speakers in een surround-opstelling. Ook ligt de prijs van deze twee speakers niet ver uit elkaar.

Dus wat is de beste keuze? Wat de beste keuze is hangt af van je gebruikstoepassing. Er zijn namelijk ook een aantal duidelijke verschillen tussen deze twee speakers.

Hieronder de samenvatting van de belangrijkste verschillen.

  • Sonos Era 300: bevat vier tweeters en twee woofers, is kleiner, ondersteunt spatial audio en Dolby Atmos, heeft bluetooth ondersteuning, voice control, en is iets goedkoper (bekijk alle huidige prijzen)
  • Sonos Five: bevat drie tweeters en drie woofers, is groter en flink krachtiger, heeft geen bluetooth, geen spatial audio of Dolby Atmos ondersteuning, geen voice control (bekijk alle huidige prijzen)

Kortom is de Sonos Five een krachtigere speaker, en een betere keuze om als enkele speaker een grote kamer te vullen met geluid. De Sonos Era 300 is een betere keuze voor een kleinere kamer, of als onderdeel van een Dolby Atmos opstelling in combinatie met de Sonos Arc.

Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over alle verschillen. Zo kun je alle specificaties vergelijken in de vergelijktabel, en vind je daarna uitleg over alle verschillen wat betreft audio-eigenschappen, het gebruik van beide speakers, en de fysieke eigenschappen.

Vergelijktabel: Sonos Era 300 vs Sonos Five

In de vergelijktabel hieronder kun je beide speakers vergelijken op eigenschappen/specificaties.

Sonos Era 300 Sonos Five
Sonos Era 300 Schuin Boven Sonos Five Schuin Boven
Adviesprijs: €499 €579
Huidige prijs: vergelijk! vergelijk!
Introductiejaar: 2023 2020
Audio-eigenschappen
Speakers: 2× woofer
4× tweeter
3× woofer
3× tweeter
Audio-kanalen: 2.0.1 (stereo met Dolby Atmos) 2.0
Totaal vermogen: niet opgegeven niet opgegeven
Frequentiebereik: niet opgegeven niet opgegeven
Connectiviteit en aansluitingen
Wi-Fi? ✓ Wi-Fi 6 ✓ Wi-Fi 4
Bluetooth? ✓ Bluetooth 5.0
3.5 mm AUX port?
USB-C port?
Ethernetport?
Gebruik en functies
Knopbediening? Ja, touchknoppen
Bijbehorende app: Sonos S2 Sonos S2
Ingebouwde microfoons?
Smart assistants: Siri, Alexa, Sonos Voice Control
Stereo-paar?
Surround speakers?
Dolby Atmos support?
Stroomvoorziening
Stroom via? Netsnoer Netsnoer
Ingebouwde accu?
Fysieke eigenschappen
Afmeting (cm): 18.9×26×16.9 20.3×36.4×15.4
Gewicht: 4470 gram 6360 gram
Waterdicht? ‘vochtbestendig’ ‘vochtbestendig’
Stofdicht? Nee Nee
Kleuruitvoeringen: Zwart en wit Zwart en wit
Bestellen & levering
Meegeleverd: Netsnoer, handleiding Netsnoer, handleiding
Huidige prijs
en bestellen:
Hifiklubben.nl
Coolblue.nl
Hifiklubben.nl
Coolblue.nl
Meer prijzen: Prijsvergelijking Prijsvergelijking

Sonos Era 300 of Sonos Five – wat zijn de verschillen?

Hieronder meer informatie over de verschillen tussen deze twee Wi-Fi speakers.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

De Sonos Era 300 is nieuwer, en sinds 28 maart 2023 beschikbaar, en in de huidige line-up de middenmaat van de drie Sonos kamerspeakers. In de huidige line-up is de Sonos Era 100 is de kleinste kamerspeaker, en de Sonos Five de grootste.

De Sonos Five heeft op het moment van schrijven nog geen opvolger van de ‘Era’-generatie. Daarmee is de Five op dit moment ook de grootste kamerspeaker van Sonos.

In de grotere Sonos Five zitten ook grotere en krachtigere speakers ingebouwd, waardoor deze een flink steviger geluid levert. In de Sonos Five zijn in totaal 6 speakers ingebouwd, namelijk drie woofers en drie tweeters. De Sonos Five levert stereo (2.0) geluid. Vooral het afspelen van diepe bastonen is de Sonos Five beter.

De speakerindeling in de Sonos Era 300 is anders. De Era 300 heeft voor zowel het linker als rechter audio-kanaal een woofer en tweeter beschikbaar die opzij gericht zijn. Daarnaast is er nog een tweeter naar voren gericht, en een tweeter omhoog gericht. Met deze indeling wordt het mogelijk om Dolby Atmos en spatial audio te ondersteunen.

Door de opzij gerichte speakers van de Era 300 krijgen het linker en rechter audiokanaal meer richting. Hierdoor wordt het verschil tussen het linker en rechter audiokanaal beter hoorbaar, en is de stereoweergave beter dan die van de Sonos Five.

Kortom levert de Sonos Five een krachtiger geluid, zeker als het gaat om bastonen, en levert de Sonos Era 300 een beter ruimtelijk geluid.

Connectiviteit en aansluitingen

Wat betreft connectiviteit zitten er veel verschillen tussen deze twee speakers.

Zo ondersteunen beide speakers Wi-Fi voor het streamen van muziek, maar heeft de Sonos Era 300 Wi-Fi 6, en de oudere Sonos Five Wi-Fi 4. In de praktijk maakt dat echter weinig verschil.

Een belangrijker verschil is de ondersteuning van Bluetooth. De Sonos Era 300 heeft bluetooth (5.0) ondersteuning, maar de Sonos Five heeft geen bluetooth ondersteuning. Wel is het mogelijk om bluetooth toe te voegen aan de Sonos Five.

Het is mogelijk om op beide speakers bedrade apparaten aan te sluiten. De Sonos Five heeft daarvoor een 3.5 mm AUX port. Op de Sonos Era 300 zit een USB-C port. Zo kun je een smartphone met een USB-C kabel direct op de Era 300 aansluiten, en kun je een USB-C naar AUX adapter gebruiken om bijvoorbeeld een platenspeler aan te sluiten.

Verder vind je op de Sonos Five nog een extra aansluiting, namelijk een RJ45 Ethernetport. Zo kun je de Sonos Five ook bedraad op het internet aansluiten.

Gebruik en functies

Voor muziek streaming over Wi-Fi kun je bij beide speakers gebruik maken van de Sonos S2 controller app. Je vind hier meer informatie over deze app. Je kunt deze app installeren op alle Android, iOS, Windows, en Mac apparaten.

Met de Sonos S2 app kun je via Wi-Fi muziek kiezen, en de speaker bedienen. Ook vind je hier een equalizer waarmee je het geluidsprofiel kunt aanpassen. Daarnaast ondersteunen beide speakers Apple Airplay 2 voor draadloze streaming.

In de app kun je verschillende speaker-opstellingen maken, voor verschillende kamers. Met twee Sonos Era 300 of Sonos Five speakers, kun je deze in de app opstellen als stereo-paar. Zo zal de ene speaker het linker, en de andere speaker het rechter audiokanaal van de muziek afspelen.

Ook kun je zowel de Sonos Era 300 als Sonos Five instellen als rear speakers in een surround-opstelling. Dat kan in combinatie met een Sonos Soundbar. Alle huidige Sonos soundbars zijn hiervoor geschikt: de Sonos Arc, Sonos Beam (Gen 2), en Sonos Ray.

Het verschil is dat de Sonos Era 300 door de upfiring tweeter ook ondersteuning heeft voor Dolby Atmos en spatial audio. De Sonos Five heeft géén ondersteuning voor Dolby Atmos of spatial audio.

Voice assistants

De Sonos Era 300 heeft ingebouwde microfoons om te luisteren naar stemcommando’s, en kan reageren op stemcommando’s van Siri, Sonos Voice Control en Amazon Alexa. De Sonos Five heeft géén ingebouwde microfoons, en geen ondersteuning voor stemcommando’s.

Heeft een andere Sonos speaker in je opstelling wél voice control, dan kun je alsnog stemcommando’s gebruiken om muziek af te spelen op je Sonos Five. Bijvoorbeeld als je de Sonos Five speakers als achterspeakers gebruikt bij de Sonos Beam of Sonos Arc.

Hoewel de Sonos Era 300 géén ondersteuning voor Google Assistant heeft, is het ook mogelijk om Google Assistant te gebruiken als één van de andere speakers wel over Google Assistant beschikt, bijvoorbeeld de Sonos Beam of Arc.

Dat de nieuwe Era 300 geen ondersteuning voor Google Assistant heeft, heeft waarschijnlijk heeft dat te maken met dat Sonos en Google ondertussen over en weer rechtszaken tegen elkaar aanspannen, waarvan de laatste gaat over over voice control patenten.

Met de stemcommando’s voor de voice assistants kun je de speakers bedienen, bijvoorbeeld door te vragen om een bepaald nummer of playlist af te spelen. Ook kun je de muziek pauzeren of weer hervatten, en commando’s geven om het volume aan te passen. Verder is het mogelijk om commando’s te geven om andere onderdelen van je ‘smart home’ te bedienen, of om algemene informatie te vragen.

Knopbediening

Naast de bediening over Wi-Fi en bluetooth, zijn ook beide speakers te bedienen met de touchknoppen aan de bovenkant van de speaker.

Beide speakers hebben deze knoppen voor de bediening:

  • Pause/Play – om de muziek te pauzeren, of als deze gepauzeerd is om te beginnen met afspelen.
  • Stembediening knop – om de voice assistant te activeren. Bij de Sonos Five ziet deze eruit als een microfoon, bij de Sonos Era 300 als een spraakwolkje.

Ook kun je met beide speakers met de touch knoppen naar het volgende of vorige nummer gaan, maar dat werkt anders.

Bij de Sonos Era 300 zijn hier pijltjesknoppen voor aanwezig. Met de pijl naar rechts (>) ga je naar het volgende nummer, en met de pijl naar links (<) naar het vorige nummer. Bij de Sonos Five kun je met een veegbeweging naar het vorige nummer gaan door van rechts naar links te vegen, of naar het volgende nummer door van links naar rechts te vegen.

Ook het volume aanpassen werkt anders.

De nieuwe Sonos Era 300 heeft hiervoor een verdiepte geul aan de bovenzijde. Door hierin met je vinger van links naar rechts te vegen verhoog je het volume. Veeg je de andere kant op, dan verlaag je het volume.

Bij de Sonos One verlaag je het volume door de linker knop met vier stippen (::) aan te tikken, en verhoog je het volume door de rechterknop met vier stippen aan te raken.

Een laatste verschil is dat de Era 300 een schuifknop heeft om de microfoon uit te schakelen, of weer in te schakelen. Omdat de Sonos Five geen ingebouwde microfoons heeft, heeft de Five deze knop ook niet.

Stroomvoorziening

Beide speakers zul je met de meegeleverde voedingskabel op het stopcontact aan moeten sluiten om te gebruiken. Beide speakers hebben géén ingebouwde accu, en zijn daarom niet mobiel te gebruiken.

Zoek je een Sonos speaker die wel een ingebouwde accu heeft? Bekijk dan deze draagbare Sonos bluetooth speakers.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

De Era 300 en Five hebben een een aantal overeenkomsten in het ontwerp. Zo gebruiken beide speakers een plastic behuizing. Deze behuizing heeft veel kleine gaatjes als ‘speakergrille’, om het geluid door te laten. Het gedeelte van de behuizing waar de touch-knoppen zich bevinden, is uitgevoerd in glad plastic, zonder gaatjes. De knoppen op beide speakers hebben een witte backlight.

Uiteraard zit een duidelijk verschil in de vorm van de twee speakers, en ook in de afmetingen hiervan.

De Sonos Five is iets hoger, flink breder, maar iets minder diep dan de Sonos Era 300. Hieronder zie je een geschaalde afbeelding waarmee de verhouding tussen de twee speakers kunt vergelijken.

Sonos Era 300 Vs Sonos Five

Hieronder vind je de volledige afmetingen en het gewicht van elke speaker:

  • Sonos Era 300: 18.9 cm hoog, 26 cm breed, 16.9 cm diep. Gewicht: 4470 gram
  • Sonos Five: 20.3 cm hoog, 36.4 cm breed, 15.4 cm diep. Gewicht: 6360 gram

Zowel de Sonos Era 300 als de Sonos Five hebben rubberen ‘voetjes’ aan de onderkant. Door de rubberen voetjes kunnen de speakers niet wegglijden, en maken ze geen krassen op het oppervlak waarop ze staan.

Beide speakers zijn op een standaard of een muurbeugel te plaatsen. Bij de Sonos Era 300 is dat eleganter, omdat deze met de twee schroefgaten aan de onderkant stevig vast te maken is op een staander of een beugel. De Sonos Five heeft geen schroefgaten om deze vast te zetten, waardoor geschikte beugels gebruik maken van een systeem dat de speaker inklemt.

Beide speakers zijn niet stofdicht. Wel geeft Sonos bij beide speakers aan dat deze enige vochtbestendigheid hebben, en daardoor geschikt is voor gebruik in de badkamer of bij overdekt buitengebruik. Er wordt echter geen IP-code genoemd voor deze vochtbestendigheid.

De Sonos Era 300 en Sonos Five zijn beide verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk in het zwart en in het wit.

Tip: meer Wi-Fi speakers van Sonos vergelijken? Vergelijk hier alle Sonos speakers!

Sonos Era 300 of Sonos Five kopen? Prijs en beschikbaarheid!

Heeft de vergelijking je geholpen met het maken van een keuze, en wil je de Sonos Era 300, of juist de Sonos Five kopen? Hieronder vind je een overzicht van de webwinkels waar je deze kunt bestellen.

De Sonos Era 300 heeft een adviesprijs van €499. De Sonos Five heeft een adviesprijs van €579, en is daarmee iets duurder. Zowel de Sonos Era 300 als Sonos Five zijn verkrijgbaar in twee kleuruitvoeringen, namelijk zwart en wit.

Beide speakers worden geleverd met de bijbehorende stroomkabel en een handleiding.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over de Sonos Era 300 of Sonos Five? Opmerkingen over de inhoud van het artikel? Of wil je je eigen ervaring met deze speakers delen? Je kunt hieronder je bericht achterlaten!

Plaats een reactie