Green Egg alternatief? Beste Big Green Egg BBQ alternatieven!

Op zoek naar een alternatief voor de Big Green Egg BBQ? Alle barbecues van Big Green Egg zijn keramische barbecues, ofwel kamado barbecues. Dit type barbecues heeft zijn oorsprong in China, Korea en Japan.

Big Green Egg is het eerste merk dat in het westen op grote schaal moderne Kamado barbecues begint te produceren, sinds 1974. Big Green Egg is nog steeds het bekendste merk onder de kamado barbecues, en levert prima barbecues.

Wel is er een nadeel aan de Big Green Egg BBQ’s, namelijk de hoge prijs. Daarom is het geen slecht idee om eens te kijken naar goedkopere alternatieven. Er is tegenwoordig namelijk een ruime keuze aan alternatieven, die niet per se veel onder doen aan de kwaliteit van Green Egg.

Dit zijn de vier beste Big Green Egg alternatieven van nu:

 • The Bastard: voordelig en goed alternatief van Nederlandse bodem
 • Kamado Joe: de grootste concurrent van Green Egg, met een aantal voordelen
 • Keij Kamado: budget-alternatief op Big Green Egg, met goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Grill Guru: het goedkoopste alternatief op Big Green Egg

Klik op de optie hierboven om meteen meer te lezen over de kamado barbecues van dit merk. Hieronder ga ik eerst in op de redenen om überhaupt een kamado barbecue te kopen.

Waarom een kamado / keramische barbecue?

Kamado barbecues hebben een ovale vorm, en zijn gemaakt van keramiek. Deze barbecues zijn voornamelijk ontworpen om te gebruiken met een gesloten deksel.

Vanwege het gesloten deksel en de dikke keramische wanden, wordt de temperatuur goed vastgehouden. Daardoor verbruik je minder brandstof, en blijft de temperatuur langdurig constant in de kamado. De temperatuur is verder te regelen met de ventilatiegaten onderin, en bovenop de kamado barbecue.

Met de ingebouwde thermometer kun je ook precies zien wat de temperatuur in de barbecue is. Omdat de hitte goed vastgehouden wordt, is het gemakkelijk om de barbecue langdurig op dezelfde temperatuur te houden. Dat maakt het makkelijker om specifieke recepten nauwkeurig te volgen.

Met een Kamado barbecue kun je onder andere direct grillen (eventueel met deksel open), indirect grillen (met plate setter/deflector), brood en pizza’s bakken met een pizzasteen, stoven (met een gesloten gietijzeren pan ofwel Dutch oven in de barbecue), en roken (langdurig op relatief lage temperatuur, eventueel met speciaal rookhout).

Vanwege het gebruik van keramiek en roestvrij staal, hebben kamado barbecues een prima bouwkwaliteit, en gaan ze jaren mee. Kortom zijn er veel voordelen aan een Kamado barbecue, en zijn deze niet alleen te vinden bij de barbecues van Big Green Egg.

The Bastard: beste Green Egg alternatief – zwarte kamado’s

The Bastard Kamado Green Egg Alternatief

The Bastard is in Nederland het bekendste alternatief op de Big Green Egg. Dit is een Nederlands bedrijf dat sinds 2013 kamado’s verkoopt. Vroeger gebruikten ze de naam ‘The Black Bastard’, want alle barbecues van The Bastard zijn namelijk zwart van kleur.

Bij de kamado’s van The Bastard heb je ook keuze uit vijf verschillende maten, waardoor je ruime keuze hebt om een model te vinden met jouw voorkeursmaat. Alleen voor de grootste Big Green Egg, de XXL, heeft The Bastard geen alternatief.

Op dit moment zijn er drie verschillende productlijnen, namelijk de Classic (soms ook ‘Basic’ genoemd), de Urban, en de VX. Het verschil tussen de Classic en Urban is eigenlijk alleen te vinden in de afwerking: bij de Classic is de de coating glad zwart, bij de Urban is dit matzwart.

Ook de VX is matzwart, en heeft daarnaast een aantal voordelen op zowel de Classic als Urban. Zo heeft de VX een nieuwe ‘top cap’, een  extra hoog deksel, een uitneembare kolenmand, en kun je kiezen uit meerdere grillniveaus.

Het aanbod van The Bastard volgt qua maat de Big Green Eggs als volgt:

De Bastard modellen met de maat Medium en groter zijn beschikbaar in twee uitvoeringen. Zo kun je kiezen uit ‘compleet’, namelijk met een verrijdbaar onderstel en houten zijtafels, of voor ‘solo’ – zonder onderstel en zijtafels. De Small en Compact Bastards zijn alleen beschikbaar met stalen poten en met handvaten aan de zijkant om de barbecue te verplaatsen.

Kijk je naar een vergelijkbare maat, dan zijn alle barbecues van The Bastard een stuk voordeliger dan de barbecues van Big Green Egg. Zo kost een Big Green Egg Medium Compleet op Coolblue.nl nu €1699, en kost een Bastard Medium Classic Compleet op Coolblue.nl op dit moment €999. Daarmee is de The Bastard kamado van dezelfde maat dus 700 euro goedkoper.

Ondanks de flink lagere prijs krijgen de Kamado’s van The Bastard goede beoordelingen in de reviews van barbecue-experts zoals bbq-helden.nl en bbq-junkie.nl.

Ook The Bastard zelf is ook overtuigd van de kwaliteit van de kamado’s, en bieden daarom 20 jaar garantie op het keramiek.

Kamado Joe: betrouwbaar alternatief op Big Green Egg

Kamado Joe Classic 3 Kamado

Kamado Joe is een bekend merk onder de Kamado barbecues, en sinds 2009 maker van Kamado barbecues. Wereldwijd is Kamado Joe de grootste concurrent van Big Green Egg.

Typerend aan de Kamado Joe barbecues is het felrode geglazuurde keramiek. Daarmee zal de Kamado Joe ook meer opvallen in je tuin dan een groene Green Egg.

Een mogelijk nadeel van Kamado Joe is dat je minder keuze hebt uit minder verschillende maten dan onder de Big Green Egg barbecues. Niet voor elke maat Green Egg is er dus een overeenkomstige maat Kamado Joe Kamado.

Onder de Kamado Joe kamado barbecues heb je keuze uit deze uitvoeringen:

 • Kamado Joe Classic 3: 18 inch barbecue, met extra stevig verrijdbaar onderstel, een extra hoge ketel, en drie grillniveaus. Door de extra hoogte is er ook ruimte om de ‘SloRoller’ te plaatsen; een speciaal accessoire dat helpt met roken.
 • Kamado Joe Classic 2: 18 inch barbecue, met een verrijdbaar onderstel, en twee grillniveaus.
 • Kamado Joe Classic 1: 18 inch barbecue, grotendeels gelijk aan de Classic 2, maar heeft een minder sterk scharnier en een minder goed verstelbare rookklep bovenop.
 • Kamado Joe Junior: 13.5 inch barbecue, niet verrijdbaar, met één grillniveau. Daarmee de kleinste en goedkoopste Kamado Joe.
 • Kamado Joe Kettle Joe: een 22 inch metalen barbecue met aan de binnenkant keramische elementen. Daarmee houdt ook deze barbecue lang de temperatuur vast, terwijl deze door de stalen buitenkant minder breekbaar is.

De Kamado Joe barbecues zijn goedkoper dan die van Big Green Egg. De beste vergelijking is te maken met de Big Green Egg Large Compleet, de 18 inch barbecue van Big Green Egg met verrijdbaar onderstel, die op dit moment €2259 kost op Coolbue.nl. Deze heeft dus dezelfde maat als de Kamado Joe Classic 1, 2, en 3.

Een voordeel van de Kamado Joe barbecues is het zogenaamde Divide & Conquer grillsysteem. Praktisch houdt dat in dat je hiermee de barbecue in kunt delen in twee helften, waardoor je op twee verschillende manieren tegelijk voedsel kan bereiden in de Kamado Joe.

Hiermee kun je bijvoorbeeld gebruik maken van twee verschillende hoogtes, waarbij de ene helft van het grillrooster dus dichter op het vuur zit. Ook kun je aan de ene kant het standaard grillrooster bijvoorbeeld vervangen met een grillplaat.

Het Divide & Conquer systeem zit standaard ingebouwd in de Kamado’s van Kamado Joe, behalve in de kleine Kamado Joe Junior.

De Kamado Joe barbecues zijn goedkoper dan die van Big Green Egg. De beste vergelijking is te maken met de Big Green Egg Large Compleet, de 18 inch barbecue van Big Green Egg met verrijdbaar onderstel, die op dit moment €2259 kost op Coolbue.nl. Deze heeft dus dezelfde maat als de Kamado Joe Classic 3, 2, en 1.

Op het moment van schrijven is se Kamado Joe Classic 3 verkrijgbaar voor €1899, de Classic 2 voor €1299, en de Classic 1 voor slechts €899. Zo heb je een kwalitatief goede kamado barbecue van dezelfde maat voor flink minder geld.

Hoewel de prijs flink lager ligt, krijgen de Kamado’s van Kamado Joe erg gunstige beoordelingen. Je kunt een uitgebreide review van de Classic II lezen op bbq-helden.nl. Voor een review van de Classic III kun je deze video van Noskos BBQ bekijken.

Net als bij de Big Green Egg krijg je levenslange garantie op het keramiek van de Kamado Joe barbecues.

Keij Kamado: budget keramische BBQ, goede prijs-kwaliteitverhouding

Keij Kamado Compact Blauw

De Keij Kamado is een Nederlands merk dat zijn kamado’s laat maken in China. De Kamado’s van Keij zijn het goedkoopste alternatief op de Green Egg.

Ondanks dat de afwerking van deze barbecues misschien wat minder nauwkeurig is dan die van duurdere merken zoals Big Green Egg, bieden ook Keij Kamado’s nog steeds alle belangrijke voordelen van een kamado barbecue.

De Keij Kamado’s zijn beschikbaar in drie verschillende kleuren, namelijk zwart, donkerblauw, en groen.

Of je onder de Keij Kamado een goed alternatief kunt vinden voor een Green Egg, hangt wel wat af van welke maat je in gedachte had.

Keij Kamado heeft namelijk vier verschillende maten beschikbaar:

 • Keij Kamado Compact: 15 inch kamado met twee handvaten ter verplaatsing. Niet-verrijdbaar onderstel optioneel.
 • Keij Kamado Large: 21 inch kamado met verrijdbaar onderstel en zijtafels
 • Keij Kamado XL: 23 inch kamado met verrijdbaar onderstel en zijtafels
 • Keij Kamado XXL: 25 inch kamado met verrijdbaar onderstel en zijtafels

De inch-maten die Keij Kamado opgeeft zijn de buitendiameter, dus het werkelijke grilloppervlak is kleiner. Daarmee komt de Keij Kamado Compact wat betreft maat overeen met de Green Egg Minimax en Small, en is de Keij Kamado Large qua maat het alternatief voor de Big Green Egg Large.

De grotere maten, de Keij Kamado XL en XXL, zijn echter beide kleiner dan de Big Green Egg XL. Ook heeft Keij Kamado dus geen alternatief voor de nog grotere Big Green Egg XXL.

Keij Kamado barbecues van dezelfde maat zijn flink goedkoper dan die van Big Green Egg. Zo kost de Keij Kamado compact op dit moment €349 op Bol.com, waar de Big Green Egg Small je nu minimaal €979 kost.

Ook Keij Kamado krijgt een goede beoordeling van 4/5 sterren in deze review op Gadgetgear.nl. Een genoemd voordeel is de hoeveelheid meegeleverde accessoires, waaronder ook de meegeleverde plate setter, roostertang, aspook, en beschermhoes. Bij een Green Egg wordt dit allemaal niet meegeleverd, en krijg je alleen het standaard grillrooster.

Keij Kamado is ook overtuigd van de kwaliteit die ze leveren, want je krijgt 20 jaar garantie op het keramiek.

Grill Guru: goedkoopste Big Green Egg alternatief

Grill Guru Budget Alternatief Op Green Egg

Een ander bekend Kamado-merk is Grill Guru. Grill Guru is een dochterbedrijf van het eerder genoemde The Bastard.

De Grill Guru barbecues zijn een budget-variant van hetzelfde bedrijf, en zijn herkenbaar aan de grijze afwerking.

Op dit moment zijn de Grill Guru Kamado’s het goedkoopste merk-alternatief op de Big Green Egg Kamado’s.

Ondanks de lage prijs, is het goed om te weten is dat alle Grill Guru barbecues worden geleverd met een plate setter en een regenhoes, waar je bij Big Green Egg deze los moet aanschaffen.

Dit zijn alle Grill Guru kamado barbecues:

 • Grill Guru Compact: 33 cm grilloppervlak, met handvatten ter verplaatsing.
 • Grill Guru Medium: 40 cm grilloppervlak, met verrijdbaar onderstel en zijtafels.
 • Grill Guru Large: 46 cm grilloppervlak, met verrijdbaar onderstel en zijtafels.
 • Grill Guru Large Elite: zwarte kamado met 46 cm grilloppervlak, met verrijdbaar onderstel en zijtafels. Met als extra’s: een ingebouwde chipfeeder (voor het toevoegen van houtsnippers voor roken) en divider om twee verschillende zones te maken.
 • Grill Guru XL: 56 cm grilloppervlak, met verrijdbaar onderstel en zijtafels.

Wat betreft maat, is de Grill Guru Compact het alternatief voor de Big Green Egg Minimax en Small. Deze hebben namelijk allemaal precies hetzelfde grilloppervlak van 33 cm.

De grotere maten lopen ongeveer gelijk. Zo zijn de Medium, Large, en XL van Grill Guru het alternatief voor de Medium, Large, en XL van Big Green Egg. Wel is het oppervlak van deze barbecues bij Grill Guru steeds net twee centimeter kleiner.

Uiteraard bieden de kamado’s van Grill Guru alle zelfde voordelen van een keramische barbecue, en ligt daarnaast de prijs flink lager. Vooral als je een compacte kamado zoekt ben je met Grill Guru goedkoop uit, want de Grill Guru Compact kost op het moment van schrijven slechts €299 op Bol.com.

Ook de andere uitvoeringen zijn flink voordeliger. Zo vind je bijvoorbeeld de Grill Guru Large voor €799 op Alternate.nl, terwijl een Big Green Egg Large compleet op dit moment het voor €2259  wordt verkocht op Coolblue.nl.

Ondanks de lagere prijs krijgen ook Grill Guru barbecues prima reviews, waaronder de 4.5/5 beoordeling op JustForKoks.nl. Ook Grill Guru is overtuigd van de kwaliteit van hun eigen producten, want je krijgt 20 jaar garantie op het keramiek.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een Big Green Egg alternatief? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Eigen ervaring met een Green Egg alternatief die je wil delen? Laat dan hieronder een bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend